Planetariul de la Noua va purta numele cosmonautului Dumitru Prunariu
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
22.07.2019
Se împlinesc 50 de ani de la momentul când primul om a pus piciorul pe Lună și este cumva normal ca evenimentul să fie marcat peste tot în lume, mai ales că aceasta este o reușită în întregii omeniri, a declarat ieri la Brașov ambasadorul SUA în România, Excelența SA Hans Klemm
Planetariu de la Grădina Zoologică din Brașov va purta numele lui Dumitru Prunariu, primul și deocamdată singurul român care a ajuns în cosmos. Anunțul a fost făcut ieri de primarul Brașovului, George Scripcaru, după premiera, la Planetariu, a documentarului CAPCOM GO! The Apollo Story, film creat special pentru ecrane de tip dom. Premiera a avut loc în prezența ambasadorului Statelor Unite în România, Excelența SA Hans Klem, și a cosmonautului Dumitru Prunariu, și a fost un eveniment menit să marcheze 50 de ani de la primul pas făcut de om pe Lună. Pentru noi, acesta este un loc foarte important, ne-au trebui două luni să facem acest planetariu funcțional și mă bucur să fim azi aici, împreună cu primul român ajuns în cosmos, Dumitru Prunariu dar și alături de reprezentantul statului care a susținut programul de aselenizare Apollo. Propunerea mea este ca acest planetariu să poarte numele lui Dumitru Prunariu, cu atât mai mult cu cât este și brașovean. Consider că merită o astfel de onoare, a spus primarul George Scripcaru.
Ambasadorul SUA, impresionat de planetariul de la Brașov
De altfel, înainte de premiera documentatului despre misiunea Apollo, și Excelența Sa, Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la București, s-a arătat impresionat de planetariul de la Noua și a a mulțumit organizatorilor pentru faptul că au ales acest film pentru a-l proiecta în următoarea lună, cu atât mai mult cu cât acesta este dedicat celor 50 de ani de la prima aselenizare, realizată de un echipaj american. Pe de altă parte însă, Excelența sa a ținut să precizeze că aselenizare este o reușită a întregii omeniri, nu a unui stat anume. Se împlinesc 50 de ani de la momentul când primul om a pus piciorul pe Lună și este cumva normal ca evenimentul să fie marcat peste tot în lume, mai ales că aceasta este o reușită în întregii omeniri. De altfel, eram copil când s-a produs acest eveniment, dar țin minte că cei trei membri ai echipajului care a ajuns pe Lună au vizitat multe țări după acel moment, și oriunde au ajuns, fie că a fost Africa, Asia, Europa sau America Latină, oamenii îi felicitau, spunându-le «Am reușit!». Adică noi, omenirea, nu un stat anume, a spus Ambasadorul SUA la București.
România este și ea o mică parte în viitorul program de aselenizare
Cel mai important om al zilei, după cum a fost numit ieri cosmonautul Dumitru Prunariu, a vorbit ieri la planetariu despre prima sa misiune în spațiu, despre ce înseamnă întregul Program Apollo, despre continuarea sa, Programul Artemis, dar și despre Agenția Spațială Europeană, din care face parte și România. Aselenizarea reprezintă un punct de referință în istoria omenirii pentru că pentru prima dată o ființă umană a pus piciorul pe un alt corp ceresc. A urmat întregul program Apollo cu 12 oameni care au pus piciorul pe Lună, au mers acolo, au lucrat, au folosit și o mașinuță, au adus zeci de kilograme de rocă lunară de pe Lună pentru a fi cercetată, iar după o pauză lungă în care s-a investit în alte programe spațiale, vine din nou rândul Lunii. Noul program de cercetare a Lunii, ia numele surorii lui Apollo, Artemis. Este planificat pentru 2024 ca un echipaj format dintr-un bărbat și o femeie să zboare în cadrul unui prpgram complex, din nou pe Lună. Nu va fi un program realizat exclusiv de NASA, ci unul realizat în parteneriat cu industria americană privată, pentru a crea acolo o bază permanentă unde se vor schimba echipaje umane, a povestit Dumitru Prunariu, care a amintit și de Agenția Spațială Europeană, unde și România este membru. Ca membri plini ai Agenției, putem spune că suntem parte a viitorului program de aselenizare. Astfel, de 2 ani avem o părticică din stația cosmică internațională, pentru că un procent din ceea ce reprezintă ea a fost finanțată și de noi și participăm la luarea deciziilor. Din Europa de Est nu sunt alte state care au mers atât de departe cu implicarea în cercetarea spațială, a mai declarat Prunariu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!