Investiție de peste 2 milioane de lei, pentru Biserica Fortificată din Rupea
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
22.07.2019
Biserica Evanghelică Fortificată de la Rupera întră în șantier pentru a fi transformată într-un obiectiv turistic atractiv. Pentru lucrările de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic al Ansamblului se estimează o investiție de peste 2 mi-lioane de lei, cea mai mare parte a sumei provenind din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 2020.
Fonduri europene pentru punerea în valoare a bisericii fortificate
Contractul de finanțare a fost semnat de Agenția de Dezvoltare Centru și Parohia Evanghelică CA Rupea, pe 26 mai, iar lucrările propriu-zise vor începe în această săptămână, după cum au anunțat reprezentanții parohiei. Biserica Evanghelică Fortificată, care face obiectul contractului de finanțare, se află în partea nord-estică a pieței orasului și este parțial ascuns privirii, din cauza clădirilor contemporane. Ansamblul va fi introdus în circuitul turistic, însă înainte de asta, are nevoie de lucrări de reparații și conservare. Biserica va completa obiectivele turistice ale orașului după investițiile făcute de administrația locală pentru reabilitarea Cetății Rupea, care atrage din ce în ce mai mulți turiști.
După introducerea în circuit, numărul vizitatorilor ar putea crește cu 30% anual
Considerații istorice bazate pe vechimea cetății și importanța locului pentru întreaga zonă, apreciază că aceasta bise-rică a fost întemeiată cel puțin la începutul veacului al XIV-lea. Acum, se prezintă ca un edificiu sub formă de sală, cu un cor închis poligonal, având o sacristie rectangulară la nord. Toate portalurile vechi, de la intrările de sud și vest ale navei și de la sacristie, dar și tabernacolul din cor, ori ferestrele, sunt de factură gotică. Prin proiectul propus, sunt vizate acțiuni de reabi-litare a obiectivului de patrimoniu, de digitizare a acestuia, precum și de întocmire și operaționalizare a unui plan de marketing, care va include acțiuni socio-culturale, spun reprezentanții parohiei. Astfel, reprezentanții administrației locale și ai Bisericii doresc consacrarea obiectivului de patrimoniu ca un centru de atracție turistică, astfel încât numărul vizitatorilor să crească cu aproximativ 30% anual. În urma investițiilor de reabilitare de la Biserica Evanghelică Rupea, Parohia consideră că acest obiectiv va putea deveni gazda a unor evenimente pentru promovarea dezvoltării durabile a zone. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv în mediul on-line va fi un alt avantaj pe care îl va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finanțării primite, au mai spus reprezentanții Parohiei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!