Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

518.715 de brașoveni din tot județul sunt așteptați la urne


Un vot pentru viitor, un vot împotriva corupției

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 24.05.2019
• Alegătorii vor primi trei buletine de vot, unul pentru a vota candidații în Parlamentul European, iar alte două pentru a răspunde la cele două întrebări ale Referendumului
518.715 cetățeni cu drept de vot din tot județul sunt așteptați duminică la urne pentru a alege europarlamentarii care vor reprezenta România în Parlamentul European. Tot duminică și în aceleași secții de vot, cetățenii își vor putea exprima și opțiunea la cele două întrebări de la Referendumul pe tema justiție. În total, în județ au fost organizate 454 de secții de votare, cu cinci mai multe față de ultimul scrutin, întrucât există unele zone unde a crescut foarte mult numărul de alegători. Astfel, în municipiul Brașov sunt acum 181 de secții de votare, dintre care patru sunt nou amenajate. Potrivit prefectului județului Brașov, Marian Rasaliu, buletinele de vot, atât cele pentru alegerile europarlamentare, cât și cele pentru Referendum, au ajuns la Brașov și vor fi distribuite către secțiile de vot în cursul zilei de sâmbătă, când vor fi predate președinților de secție, prin intermediul primarilor, în baza unui proces verbal.

Cum și pentru ce votăm?

Pe 26 mai, românii sunt chemați de vot, pentru două tipuri de scrutin: alegerea reprezentanților României în parlamentul European și Referendumul pe tema justiției. Secțiile de vot se deschid la ora 7.00, iar cetățenii vor putea vota până la ora 21.00. În total, alegătorii vor primi, la intrarea în secția de votare, trei buletine. Pe buletinul pentru alegerile europarlamentare sunt inscripționate însemnele și listele cu candidații propuși de partide pentru Parlamentul European și candidații independenți. Celelalte două buletine sunt pentru Referendum - fiecare cu câte o întrebare. Unul dintre buletinele pentru Referendum conține întrebarea „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?“, iar cel de al doilea buletin conține întrebarea „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?“. Cetățenii pot opta să voteze candidatul preferat la europarlamentare și să spună DA sau NU la întrebările de la referendum, dar pot opta să nu voteze pentru UE sau pentru referendum. Deci, pot pune ștampila „VOTAT“ pe unul, sau pe toate cele trei buletine de vot. După ce ies din cabina de vot, alegătorii vor introduce buletinele în urne diferite, destinate fiecăruia dintre ele. Încurcarea urnelor nu duce la anularea votului. Prezența la vot va fi consemnată pe liste diferite, pentru cele două tipuri de scutin. Dacă refuză să voteze pentru referendum trebuie să aibă grijă ca în dreptul numelui lui să fie pusă o liniuță, pentru a nu vota altcineva în numele său.

454 de secții de vot pentru 518.715 cetățeni cu drept de vot din județul Brașov

În județul Brașov, au drept de vot 518.715 persoane, dintre care 246.757 cetățeni sunt domiciliați în municipiul Brașov. În total, în județul au fost organizate 454 de secții de votare, cu cinci mai multe față de ultimul scrutin, întrucât există unele zone unde a crescut foarte mult numărul de alegători. Astfel, în municipiul Brașov sunt acum 181 de secții de votare, dintre care patru sunt nou amenajate. Două dintre ele sunt în Tractorul și sunt destinate localnicilor din zona nouă a cartierului. Este vorba despre Secția nr. 154, la Școala gimnazială nr. 30, pe strada la 1 Decembrie 1918 nr. 4, acolo unde vor vota cetățenii de pe străzile Bronzului, George Moroianu, Ioan V. Socec, Manole Diamandi și Tiberiu Eremia și de Secția nr. 170, va funcționa la Școala Profesională Germană Kronstadt, pe str. 13 Decembrie nr. 131, unde vor vota cetățenii cu domiciliul în str. 13 Decembrie, numere pare 92-250. La scrutinele anterioare, locuitorii din zonă au votat tot la aceste școli, însă în secții de votare diferite. Pentru zona Bartolomeu-Avantgarden vor fi, de asemenea, două secții de votare noi. Anunțate inițial în cortul de evenimente de pe strada Egretei, Secțiile 151 și 151 din Avantgarden vor fi și organizate totuși în birourile Maurer Imobiliare, după cum au anunțat reprezentanții Municipalității. La Secția nr. 151 pot vota cetățenii cu domiciliul pe strazile Egretei și Lebedei, iar la Secția nr. 152, vor putea vota cetățenii cu domiciliul de pe străzile Albatrosului, Graurului, Lotusului, Pelicanului, Pescărușului și Salciei.

Cum aflăm care este secția de vot la care suntem arondați?

Pentru a afla secția de votare în care votează, cetățenii pot consulta Registrul electoral, unde introducând datele personale vor afla numărul și adresa secției de vot unde sunt arondați. Dacă în ziua votului, un alegător se găsește într-o altă localitate decât cea de domiciliu, el poate vota pe listele electorale suplimentare, atât pentru europarlamentare, cât și pentru Referendum. În cazul românilor cu domiciliul sau reședința în afara țării, ei pot vota la secțiile organizate în străinătate, pe liste suplimentare. Numărul și adresa secțiilor organizate în străinătate pot fi aflate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Pentru a putea vota, cetățenii au nevoie de un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Ce este Parlamentul European

Parlamentul European (PE) este singura instituție a Uniunii Europene unde cei care ocupă funcțiile sunt aleși de cetățeni. PE este responsabil de legislația europeană, dar are și responsabilități bugetare și de control. Parlamentul European are 751 de membri, din 28 de state UE. România are alocate 32 de locuri, iar după ce Marea Britanie va părăsi oficial blocul comunitar, dacă îl va părăsi, vom primi un mandat în plus la redistribuire, astfel că vom avea 33 de reprezentanți. Cele 751 de locuri din Parlamentul European sunt împărțite în funcție de populație. Germania primește cele mai multe locuri, aproximativ 96, fiind țara din UE cu cel mai mare număr de locuitori. State mici precum Malta, Luxemburg și Cipru primesc câte șase locuri fiecare, potrivit regulilor UE. Europarlamentarii au un mandat de cinci ani și își împart timpul și activitățile între parlamentele din Bruxelles și Strasbourg. Parlamentul European are trei funcții-cheie: adoptă legi UE, stabilește bugetele UE și controlează instituțiile UE. Doar Comisia Europeană poate propune legi, Parlamentul European și Consiliul UE având rolul să voteze pentru, împotriva sau să modifice proiecte de lege. Parlamentul European este organizat după afilierea politică, nu după naționalitate. La acest moment există opt grupuri politice în parlament și cele mai mari sunt Partidul Popular European (PPE) și Alianța progresistă a Socialiștilor și Democraților.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  Azi 10:30
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  Azi 10:28
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  Azi 10:21
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  Azi 10:18
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  Azi 10:10
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  Azi 10:00
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  Azi 09:56
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  Azi 09:10
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  Azi 09:04
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  Azi 08:59
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:53
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  Azi 08:07
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  19.09.2019
 • ➤ Local


  Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


  19.09.2019
 • ➤ National


  Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


  19.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Prea piperat!


  Proiectul WC-ului de 1 milion de lei a fost retras


  19.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă: România va vota împotriva Codruței Kovesi la Parchetul European


  19.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Drame pe șosea


  În ambulanța lovită pe DN13 era un copil operat pe inimă


  19.09.2019
 • ➤ Local


  Cinci persoane reținute la Brașov în cazul hoților de seifuri


  19.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Reținut, după ce a sechestrat un bebeluș


  19.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Bursele pentru elevi vor fi majorate din cofinanțarea părinților la transportul în comun


  19.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Lucrări pe DN10


  19.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Altă socoteală


  De azi, părinții trebuie să plătească 15 lei din abonamentul elevilor


  19.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul


  19.09.2019
 • ➤ Actualitate


  „Cină pe întuneric“, pentru a încerca pe proprie piele cum trăiește o persoană fără vedere


  19.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania „Cărți pe biciclete“


  19.09.2019
 • ➤ Life


  „O țară de demenți!“


  Anamaria Prodan a primit de la soț un Rolls-Royce de 310.000 de euro


  19.09.2019
 • ➤ Life


  Ce nu poate să facă Esca


  19.09.2019
 • ➤ Life


  Delia doar se pozează cu un bolid


  19.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Remedii băbești foarte eficiente


  19.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Acorduri și dezacorduri


  Contract „provizoriu“ pentru repararea străzilor din nordul Brașovului

  Articolul următor


  O femeie din Codlea și-a dat copilul ,,la țigani“ și apoi l-a târât cu mașina

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.310 milisecunde, încărcat în milisecunde