CJ ia bani de la investiții pentru plata angajaților DGASPC
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
07.09.2018
Consiliul Județean Brașov este nevoit să acopere alocările insuficiente venite de la bugetul de stat pentru serviciile medico-sociale
Consiliul Județean Brașov este nevoit să acopere alocările insuficiente venite de la bugetul de stat pentru serviciile medico-sociale, apelînd la propriul buget destinat investițiilor, susține vicepreședintele Adrian Gabor (foto). Pentru a explica exact situația în care se află administrația județeană, Gabor a arătat că CJ este obligat să ia bani de la inves-tiții precum co-finanțările pentru proiectul unor drumuri județene sau chiar de la proiectul aeroportului, pentru a-i da către DGASPC sau Unitatea de Asistență Medi-co-Socială de la Sînpetru. Și asta pentru că, deși salariile angajaților din cele două instituții au crescut, prin decizii ale Guvernului, aceeași instituție Executivă a uitat să mărească și alocările pentru standardul de cost.
Sîntem puși în situația de a lua bani de la investiții
Atît la DGASPC, cît și la Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Sînpetru, standardul de cost nu a fost modificat din anul 2016, susține Gabor. De atunci însă, au fost numeroase majorări de salarii, stabilite de diferite ministere. Dacă în lege se prevede că unitatea de la Sînpetru beneficiază de o finanțare de 90% de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății, la DGASPC sînt mai multe căi de finanțare, unele sume provenind de la Ministerul Muncii, altele de la Ministerul Sănătății. Noi avem acum probleme foarte mari, a subliniat Gabor. Una dintre aceste probleme apare la Sînpetru, unde bugetul necesar pentru acest an a fost de 2,505 milioane lei, dintre care 2,443 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal. Restul sumei reprezintă cheltuielile pentru medicamente și materiale sanitare. Din acel buget de 2,505 milioane lei, 1.240 milioane lei, adică 49,5 %, vin de la bugetul de stat, prin Direcția de Sănătate Publică, iar diferența pînă la 100% este acoperită de la bugetul județean, în condițiile în care noi trebuia să acoperim doar 10%, a declarat Adrian Gabor.
Bani puțini de la bugetul de stat pentru spitalul Sînpetru
Una dintre probleme apare, în acest caz, din cauza standardului de cost pentru beneficiarii unității, acesta nefiind acoperit suficient de la bugetul de stat. Potrivit datelor oferite ieri de vicepreședintele Consi-liului Județean Brașov, la Unitate de Asistență Medico Socială de la Sînpetru, standardul de cost pentru asistență socială este de 3.406 lei. Necesarul, pînă la 6.435 lei, cît se cheltuiește în fapt pentru un pacient, este acoperit de la bugetul județului.
Standarde de cost prea mici și pentru DGASPC
În cazul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului și Asistență Socială, Adrian Gabor a precizat că pe partea de activitate me-dicală standardul de cost pe pat este de 939 pe lună. În fapt, necesarul este de 2937 lei, diferența fiind acoperită de la bugetul județului. Din calculele pe care le-am făcut pînă acum, raportîndu-ne la valoarea standardelor de cost, avem o depășire de 160%. Totalul cheltuielilor făcute pentru serviciile sociale la finalul lunii iulie a fost de 3,497 milioane lei - cost real, deja achitat, față standardul de cost de 2,184 milioane lei, a precizat vicepreședintele CJ Brașov. La DGASPC am primit, după ultima rectificare a bugetului de stat, 25,7 mi-lioane lei, în condițiile în care trebuia să primim 38,584 milioane lei. Dife-rența ce trebuie acoperită de la bugetul județean este de 12,834 milioane lei. Suma alocată din venituri ale CJ Brașov este de 29,624 milioane lei, din care 8 milioane lei din excedentul de anul trecut. Pentru asigurarea cheltuielilor de personal pînă la sfîrșitul acestui an mai avem nevoie de 8,973 milioane lei, a explicat Gabor.
Situația este gravă în toată țara
Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a mai spus că întreg bugetul județului Brașov este de 267 milioane lei, iar DGASPC Brașov este unul dintre cei mai mari consumatori, avînd nevoie în acest an de un buget total de peste 144 milioane lei. Peste 53% din cheltuielile DGASPC sînt suportate din bugetul Consiliului Județean Brașov. Nu mi se pare normală această situație. Vedem că, cel puțin în ultimul an, nu se face nimic. S-au mărit salariile, poate că vor voturile de la funcționari, dar nu vin și banii. Situația este gravă în toată țara. Noi avem noroc că, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului României, putem trece proiectele de pe PNDL pe POR, astfel că plătim o cofinanțare mai mică. Dar nu este normal ca bugetul județean să fie diminuat pentru plata salariilor în cele două instituții. Nu poți să-i lași pe oameni fără salarii. În luna august am rectificat bugetul județean pentru a plăti salariile pentru luna iunie. Cer Guvernului, încă o dată, să respecte legea și să coreleze standardele de cost, a mai spus reprezentantul administrației ju-dețene.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!