Grupul PSD din Consiliul Local Brașov cere primăriei să someze Consiliul Județean să pună de urgență la punct monumentele din zona istorică
Grupul PSD din Consiliul Local Brașov cere primăriei să someze Consiliul Județean să pună de urgență la punct monumentele din zona istorică. Urmează luna august, cu aflux important de turiști, care nu au ce să vadă din cauza nepăsării acestor oameni. Iar dacă CJ nu mișca un deget, cerem amendarea instituției!, arată aleșii PSD într-un comunicat de presă. De altfel , comunicatele de presă reprezintă modul în care PSD înțelege să comunice cel mai des, în ultima perioadă. Reprezentanții celor două instituții de administrație sesizate de consilierii locali PSD arată însă că intervențiile la turnuri, bastioane și cetate atîrnă de guvern, pentru trebuie să aștepte modificarea unei anexe la HG 972 privind imobilele în patrimoniul administrațiilor locale și județene.
Consilierii locali PSD acuză nepăsarea Consiliului Județean
Monumentele istorice ale Brașovului sînt în paragină din cauza nepăsării din Consiliul Județean. Pentru că această instituție este administratorul fortificațiilor din jurul orașului. Cu Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Graft, Consiliul Județean se laudă pe pagina sa de internet că le are în grijă, că le-a reabilitat în 2003-2007. Ba mai mult, pe unele, precum Bastionul Graft încă le mai exploatează, pentru că vizitarea se face contra-cost. Atunci de ce Turnul Negru, aflat la cîteva zeci de metri de acesta, este închis? De ce scărilor, care erau din lemn le lipsesc multe trepte, astfel încît oricine trece pe acolo este în pericol? Aflam din presă ca vicepreședintele Consiliului Județean dă vina pe Guvern, vinovatul de serviciu, că nu aproba mai repede trecerea monumentelor istorice în grija Primariei. Dar monumentele la cine au fost în ultimii ani? Cine ar fi trebuit să aibă grijă de ele?, se întreabă consilierii locali PSD.
De două luni, proiectul monumentelor adună avize la Guvern
Întrebat despre acest subiect, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, a precizat că în acest moment, proiectul de hotărîre de Guvern care clarifică situația monumentelor este pe traseu. Înainte de a fi aprobat, acest proiect are nevoie de mai multe avize de la ministere. Cele mai multe avize au fost obținute deja, dar mai este nevoie de cîteva, pentru a intra în ședința de Guvern, a explicat Adrian Gabor, care a anunțat că, pentru a face economie de timp, Consiliul Județean și Primăria Brașov au pregătit deja procesul verbal de predare primire, iar transferul efectiv al imobilelor se va face imediat ce intră în vigoare Hotărîrea de Guvern. Reprezentantul administrației județene consideră, pe de altă parte, că starea monumentelor este una bună, la interior, astfel că la scurt timp după preluare, cu unele intervenții exterioare, ele pot fi introduse în circuitul turistic. Pe de altă parte, și Primăria Brașov spune că așteaptă modificarea Hotărîrii de Guvern nr. 972/2002, care atestă domeniul public al județului Brașov, precum și al municipiilor, orașelor și comunelor din județul Brașov, pentru a prelua efectiv monumentele. Primăria așteaptă modificarea anexelor. În plus, noi am prevăzut în buget și suma de 200.000 de lei, pentru demararea lucrărilor de reparații la aceste obiective, a declarat purtătorul de cuvînt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Totuși... ce știu consilierii locali PSD despre monumente?
Proiectul de modificare a HG nr. 972/2002 a fost lansat spre dezbatere pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice încă din 20 aprilie, termenul limită pînă la care se puteau transmite propunerile fiind 30 aprilie (10 zile calendaristice de la data publicarii proiectului). După perioada respectivă, proiectul este tot în așteptarea unor semnături. Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că, în ciuda reclamațiilor grupului PSD din Consiliul Local - care se arată nemulțumit că CJ exploatează Bastionul Graft, acest monument nu se află în proiectul de modificare a HG 972. Și asta pentru că el are un alt statut juridic, o parte fiind proprietate privată, iar altă parte, aparținînd județului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!