Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Cum va suporta România introducerea unui salariu minim la nivel european

Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 18.02.2020
• România este în acest moment, în UE, țara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu net
România este țara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu net, de numai 39%, iar introducerea unui salariu minim la nivel european poate însemna un impact economic și social deosebit de intens și cu efecte atât liniare cât și conjugate greu de anticipat, susține Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). „Primele reacții ale țărilor Uniunii Europene referitoare la introducerea unui salariu minim la nivel european, respectiv 60% din salariul mediu, au fost ambivalente, și pozitive și negative, dar foarte multe țări au susținut că vor exista multe efecte negative. Printre acestea menționam: închiderea firmelor care nu pot susține creșterea salarială, migrarea companiilor multinaționale din statele unde va crește prea mult în alte zone, inclusiv în afara UE, și creșterea inflației”, a declarat, luni, Ovidiu Nicolescu, într-o conferință de presă.
În opinia sa, conform datelor statistice, Franța s-ar găsi „în cea mai bună situație” în cazul în care s-ar lua această decizie la nivel european, pentru că salariul minim net este deja peste procentul de 60%. „Franța are un salariu mediu net foarte mare, de 2.225 de euro în 2019, al doilea după Germania, și pentru că salariul minim net reprezintă 62,29% este deja peste procentul acesta. Dacă se aplică această măsură, Franța nu are probleme de consecințe negative, ci numai pozitive. Dacă ne uităm la Germania, salariul mediu net este puțin mai mare, de 2.439 euro, dar salariul minim este de 47%, deci ar urma o creștere de aproape 13 procente. Germania se va confrunta astfel cu niște situații deosebite. Dacă ne uităm și la România, ea este țara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu net, de 39,58%, mai mică decât în Bulgaria (47,63%) și Ungaria (44,58%). Cu cât diferența este mai mare cu atât vor fi probleme mai mari. Având 39% trebuie să ajungem la 60% vă dați seama că o creștere cu peste 20 de procente înseamnă un impact economic și social deosebit de intens și cu efecte atât liniare, cât și conjugate greu de anticipat”, a adăugat Nicolescu.

România va fi afectată prin scăderea numărului microîntreprinderilor

Din punct de vedere economic, România va fi afectată prin scăderea numărului microîntreprinderilor și așa redus față de media UE, dar și prin diminuarea posibilității de a înființa o firmă. „Va scădea numărul și proporția microîntreprinderilor și va reamintesc că România este la 40% microîntreprinderi și IMM-uri din media UE. Va scădea motivația și posibilitatea să îți înființezi firme, pentru că firmele care se înființează, o parte au la început salariul minim și deodată un salariu mărit cu 30% înseamnă cheltuieli mult mai mari. De asemenea, pentru foarte multe IMM-uri va fi dificil să funcționeze, în special pentru microîntreprinderi”, a adăugat președintele de onoare al CNIPMMR. El susține că vor fi și probleme la nivel macroeconomic, pentru că la o astfel de mărire a salariului minim economia națională nu va avea capacitatea să producă suficiente produse și servicii. „Se va repeta fenomenul din ultimii ani. Vor crește masiv importurile și vom avea un deficit mai mare la balanța de plăți. Cu alte cuvinte vom finanța în mod indirect economiile țărilor din care importăm produsele respective. Din punct de vedere social, la prima vedere, este un lucru pozitiv, pentru că va crește standardul de viață la cei care își vor menține joburile, la cei care nu vor fi dați afară și se diminuează inegalitățile sociale, ceea ce este un lucru bun pentru că întotdeauna inegalitățile provoacă contradicții, provoacă convulsii. (...) Documentul este în faza de dezbatere, nu s-a luat încă o decizie, dar dacă se va adopta la nivelul UE, impactul va fi foarte mare, ținând cont de situația actuală în care, cu excepția Franței, în toate celelalte țări vor trebui făcute niște majorări imense pentru care economia nu este pregătită”, a explicat reprezentantul Consiliului pentru IMM-uri.

Introducere a unui salariu minim la nivel european, discutabilă

Potrivit sursei citate, sondajele realizate în ultimii ani, mai ales în contextul Brexit-ului, au arătat că o proporție foarte mare din populația tuturor țărilor din UE e nemulțumită de inegalitățile existente, iar din această cauză se caută măsuri prin care să se accelereze această convergență dintre regiunile UE. „De exemplu, toată lumea a fost uimită de Brexit, dar foarte puțină lume știe că Marea Britanie avea trei cele mai dezvoltate regiuni din UE. UE, după cum știți este împărțită pe regiuni, iar România are 8 regiuni. Există un clasament european cu peste 150 de regiuni, iar primele trei clasate aparțineau Marii Britanii, iar ultima era a noastră, zona în care există județul Vaslui”, a precizat Ovidiu Nicolescu. În acest context, pentru a analiza impactul pe care proiectul de introducere a unui salariu minim la nivel european l-ar putea avea asupra întreprinderilor mici și mijlocii din România, CNIPMMR realizează în prezent un Test IMM sub forma unui chestionar transmis membrilor CNIPMMR și publicat pe paginile de socializare ale organizației.
Propunerea de introducere a unui salariu minim la nivel european aparține socialiștilor europeni. Prin introducerea salariului minim european se urmărește: stoparea migrației forței de muncă, îmbunătățirea nivelului de trai și crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forțe de muncă. Potrivit CNIPMMR, sunt țări care privesc cu scepticism această problematică, analizând îndeaproape efectele negative pe care le poate avea, deși la prima vedere această inițiativă pare că va avea efecte pozitive pentru statele membre, în special pentru țările mai slab dezvoltate din UE și pentru cetățenii europeni cărora li se garantează un nivel de trai satisfăcător, iar membri ai Comisiei Europene dau garanții că, la stabilirea salariului minim se vor lua în calcul condițiile economice și sociale din fiecare stat membru, precum și legislația internă cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Ce diferență! Parlamentarii bulgari au renunțat la salarii! În România...


  08.04.2020
 • ➤ Local


  23 de pacienți au fost externați de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, după ce au trecut de COVID-19


  08.04.2020
 • ➤ Local


  Un pompier de la ISU Brașov a fost confirmat cu COVID 19


  08.04.2020
 • ➤ Local


  Polițist brașovean, confirmat cu coronavirus


  08.04.2020
 • ➤ Local


  161 de cazuri de infectare confirmate la Brașov


  08.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 344 noi cazuri în ultimele 24 de ore, bilanțul urcă la 4.761


  08.04.2020
 • ➤ Local


  Zonele pietonale aglomerate și cele din jurul spitalelor, dezinfectate de operatorul de salubrizare Comprest cu o frecvență mai mare, în această perioadă


  08.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor ajunge la 207!


  08.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spital modular CoVID în curtea Spitalului Județean


  08.04.2020
 • ➤ Eveniment


  ,,Cu lecțiile învățate“


  Ministerul Sănătății a clarificat situația Spitalului din Făgăraș


  08.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Tensiuni greu de stins în comunitatea rromă de la Teliu


  08.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Membrii Consiliului de Administrație al RATBV SA renunță la indemnizațiile lunare în această perioadă


  08.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa a dezinfectat străzile din Schei


  08.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Drumurile naționale DN10 și DN11 au intrat în reparații


  08.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Antreprenorii pot amâna plata utilităților și chiriilor cu ajutorul certificatului de situație de urgență


  08.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Uriașul avion Antonov a aterizat la București cu tone de produse medicale


  08.04.2020
 • ➤ Life


  „Toată ziua suntem lipiți“


  Lidia Buble și Răzvan ar putea ieși din izolare cu un „bublișor“


  08.04.2020
 • ➤ Life


  Majda, lângă fetița ei la aniversare


  08.04.2020
 • ➤ Life


  Randi lansează piesa „Suflete în carantină”


  08.04.2020
 • ➤ Cititori


  Care este efectul psihologic al distanțării sociale?


  08.04.2020
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  Despre uleiul de măsline


  08.04.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  08.04.2020
 • ➤ Sport


  Florentino Perez nu-l vrea pe Ronaldo


  08.04.2020
 • ➤ Sport


  Rustu a câștigat lupta cu Coronavirusul


  08.04.2020
 • ➤ Sport


  Jurnal de cantonament


  Pandemia i-a dat planurile peste cap lui Silviu Lung Jr


  08.04.2020
 • ➤ Sport


  Viața bate filmul


  Mircea Suciu face bani pentru fotbal din servicii funerare


  08.04.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Vacanță în vacanță


  08.04.2020
 • ➤ Local


  În câteva zile se va rezolva problema medicamentului Euthyrox


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Brașov: „Încă nu am atins acel vârf al pandemiei”


  07.04.2020
 • ➤ National


  BOR: Slujbele de Florii și Înviere, fără credincioși în biserici. La miezul nopții aprindem lumânarea din casă


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Trei tactici de marketing online pe care le poți aplica în perioada Coronavirus


  07.04.2020
 • ➤ National


  13 noi decese din cauza coronavirusului. Bilanțul urcă la 197


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Te plictisești acasă? Sculptează-ți corpul cu bicicleta eliptică!


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Încă nu știi dacă aștepți o fetiță sau un băiețel? Iată 5 modele de haine pentru bebeluși în culori neutre


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății se află la Brașov


  07.04.2020
 • ➤ National


  Încă 2 decese din cauza COVID-19! Bilanțul morților ajunge la 184


  07.04.2020
 • ➤ National


  Ministrul Educației: Probele scrise la Evaluarea Națională și Bac ar putea fi organizate în luna iulie. Programa nu va cuprinde materia din semestrul al doilea


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Oameni pentru oameni


  Dacia Plant donează gel igienizant pentru patru mari spitale din Brașov


  07.04.2020
 • ➤ Local


  156 de cazuri COVID 19 confirmate la Brașov. Locul 7 pe țară.


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  FIN-ECO SA ia măsuri pentru a-și proteja angajații și pentru a asigura continuitatea serviciilor de depozitare a deșeurilor


  07.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 7 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 182


  07.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul va purta mască. Dacă are


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Zece cadre medicale de la Spitalul Municipal Codlea sunt în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Cele 22 de proiecte eligibile rămase în cursa pentru bugetarea participativă pot fi votate până la 17 aprilie


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Izolarea provoacă tensiuni în comunitățile de rromi din Tărlungeni și Teliu


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Nu am ajuns la vârf


  Starea de urgență se prelungește cu o lună


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  De unde ne luăm vitaminele în perioada autoizolării din cauza coronavirusului


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Alungați gândurile rele


  Cum să te ferești de depresie în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Unghiile lungi, un pericol de răspândire a coronavirusului


  07.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Prețul benzinei a scăzut sub 5 lei / litru la mai multe benzinării din țară

  Articolul următor

  Prognoză


  Anul acesta nu vor fi scumpiri la gaz și energie electrică

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.032 milisecunde, încărcat în milisecunde