Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Cum va suporta România introducerea unui salariu minim la nivel european

Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 18.02.2020
• România este în acest moment, în UE, țara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu net
România este țara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu net, de numai 39%, iar introducerea unui salariu minim la nivel european poate însemna un impact economic și social deosebit de intens și cu efecte atât liniare cât și conjugate greu de anticipat, susține Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). „Primele reacții ale țărilor Uniunii Europene referitoare la introducerea unui salariu minim la nivel european, respectiv 60% din salariul mediu, au fost ambivalente, și pozitive și negative, dar foarte multe țări au susținut că vor exista multe efecte negative. Printre acestea menționam: închiderea firmelor care nu pot susține creșterea salarială, migrarea companiilor multinaționale din statele unde va crește prea mult în alte zone, inclusiv în afara UE, și creșterea inflației”, a declarat, luni, Ovidiu Nicolescu, într-o conferință de presă.
În opinia sa, conform datelor statistice, Franța s-ar găsi „în cea mai bună situație” în cazul în care s-ar lua această decizie la nivel european, pentru că salariul minim net este deja peste procentul de 60%. „Franța are un salariu mediu net foarte mare, de 2.225 de euro în 2019, al doilea după Germania, și pentru că salariul minim net reprezintă 62,29% este deja peste procentul acesta. Dacă se aplică această măsură, Franța nu are probleme de consecințe negative, ci numai pozitive. Dacă ne uităm la Germania, salariul mediu net este puțin mai mare, de 2.439 euro, dar salariul minim este de 47%, deci ar urma o creștere de aproape 13 procente. Germania se va confrunta astfel cu niște situații deosebite. Dacă ne uităm și la România, ea este țara cu cea mai mică pondere a salariului minim în cadrul salariului mediu net, de 39,58%, mai mică decât în Bulgaria (47,63%) și Ungaria (44,58%). Cu cât diferența este mai mare cu atât vor fi probleme mai mari. Având 39% trebuie să ajungem la 60% vă dați seama că o creștere cu peste 20 de procente înseamnă un impact economic și social deosebit de intens și cu efecte atât liniare, cât și conjugate greu de anticipat”, a adăugat Nicolescu.

România va fi afectată prin scăderea numărului microîntreprinderilor

Din punct de vedere economic, România va fi afectată prin scăderea numărului microîntreprinderilor și așa redus față de media UE, dar și prin diminuarea posibilității de a înființa o firmă. „Va scădea numărul și proporția microîntreprinderilor și va reamintesc că România este la 40% microîntreprinderi și IMM-uri din media UE. Va scădea motivația și posibilitatea să îți înființezi firme, pentru că firmele care se înființează, o parte au la început salariul minim și deodată un salariu mărit cu 30% înseamnă cheltuieli mult mai mari. De asemenea, pentru foarte multe IMM-uri va fi dificil să funcționeze, în special pentru microîntreprinderi”, a adăugat președintele de onoare al CNIPMMR. El susține că vor fi și probleme la nivel macroeconomic, pentru că la o astfel de mărire a salariului minim economia națională nu va avea capacitatea să producă suficiente produse și servicii. „Se va repeta fenomenul din ultimii ani. Vor crește masiv importurile și vom avea un deficit mai mare la balanța de plăți. Cu alte cuvinte vom finanța în mod indirect economiile țărilor din care importăm produsele respective. Din punct de vedere social, la prima vedere, este un lucru pozitiv, pentru că va crește standardul de viață la cei care își vor menține joburile, la cei care nu vor fi dați afară și se diminuează inegalitățile sociale, ceea ce este un lucru bun pentru că întotdeauna inegalitățile provoacă contradicții, provoacă convulsii. (...) Documentul este în faza de dezbatere, nu s-a luat încă o decizie, dar dacă se va adopta la nivelul UE, impactul va fi foarte mare, ținând cont de situația actuală în care, cu excepția Franței, în toate celelalte țări vor trebui făcute niște majorări imense pentru care economia nu este pregătită”, a explicat reprezentantul Consiliului pentru IMM-uri.

Introducere a unui salariu minim la nivel european, discutabilă

Potrivit sursei citate, sondajele realizate în ultimii ani, mai ales în contextul Brexit-ului, au arătat că o proporție foarte mare din populația tuturor țărilor din UE e nemulțumită de inegalitățile existente, iar din această cauză se caută măsuri prin care să se accelereze această convergență dintre regiunile UE. „De exemplu, toată lumea a fost uimită de Brexit, dar foarte puțină lume știe că Marea Britanie avea trei cele mai dezvoltate regiuni din UE. UE, după cum știți este împărțită pe regiuni, iar România are 8 regiuni. Există un clasament european cu peste 150 de regiuni, iar primele trei clasate aparțineau Marii Britanii, iar ultima era a noastră, zona în care există județul Vaslui”, a precizat Ovidiu Nicolescu. În acest context, pentru a analiza impactul pe care proiectul de introducere a unui salariu minim la nivel european l-ar putea avea asupra întreprinderilor mici și mijlocii din România, CNIPMMR realizează în prezent un Test IMM sub forma unui chestionar transmis membrilor CNIPMMR și publicat pe paginile de socializare ale organizației.
Propunerea de introducere a unui salariu minim la nivel european aparține socialiștilor europeni. Prin introducerea salariului minim european se urmărește: stoparea migrației forței de muncă, îmbunătățirea nivelului de trai și crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forțe de muncă. Potrivit CNIPMMR, sunt țări care privesc cu scepticism această problematică, analizând îndeaproape efectele negative pe care le poate avea, deși la prima vedere această inițiativă pare că va avea efecte pozitive pentru statele membre, în special pentru țările mai slab dezvoltate din UE și pentru cetățenii europeni cărora li se garantează un nivel de trai satisfăcător, iar membri ai Comisiei Europene dau garanții că, la stabilirea salariului minim se vor lua în calcul condițiile economice și sociale din fiecare stat membru, precum și legislația internă cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 40 de decese, Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.760, din care 308 cazuri noi


  Azi 13:47
 • ➤ Local


  Precizările Direcției de Asistență Socială Brașov, despre cazul bătrânei care cerea ajutor la fereastră


  Azi 13:28
 • ➤ Local


  Dramatic. O bătrână de 83 de ani din Brașov, izolată în casă, strigăt de disperare: ”Îmi este foame! Nu am bani”


  Azi 11:44
 • ➤ National


  Încă 3 decese duc bilanțul la 37 de morți din cauza COVID 19


  Azi 01:02
 • ➤ National


  Alte 4 decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 34


  28.03.2020
 • ➤ International


  Un orășel din Austria, focarul răspândirii infecției cu coronavirus în Europa. Acuzații de tăinuire


  28.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scrisoare deschisă:Companiile de media au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea activității


  28.03.2020
 • ➤ Local


  250 de voluntari răspund la numărul de telefon 0268-405000 pentru a ajuta brașovenii vârstnici și pe cei izolați


  28.03.2020
 • ➤ National


  La începutul săptămânii viitoare, România va depăși numărul de 2000 de persoane infectate și va trece în scenariul 4, moment în care vor adopta noi acte normative


  28.03.2020
 • ➤ National


  Al 30-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 74 ani din județul Hunedoara


  28.03.2020
 • ➤ National


  „Deșteaptă-te, române” va răsuna din toate mașinile de poliție, astăzi, la ora 17.00 pentru toți cei care respectă carantina


  28.03.2020
 • ➤ National


  Adrian Streinu-Cercel: Peste o săptămână vom avea transmitere comunitară și lucrurile se vor schimba radical


  28.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.452


  28.03.2020
 • ➤ National


  Trecem la ora de vară 2020. La noapte dăm ceasurile înainte o oră


  28.03.2020
 • ➤ National


  Încă trei decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 29


  28.03.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Militar din Brașov angajează de urgență medici și asistenți, fără concurs


  28.03.2020
 • ➤ National


  UPDATe/ Medicul de la Gerota e în stare foarte gravă,dar nu a murit


  27.03.2020
 • ➤ Religie


  Papa Francisc a adresat o binecuvântare specială Urbi et Orbi. Piața Sf. Petru din Vatican a fost goală


  27.03.2020
 • ➤ National


  Numărul deceselor a ajuns la 26. Ultimul pacient decedat, un bărbat de 65 de ani, din Timiș


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 26-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 65 ani, din județul Timiș


  27.03.2020
 • ➤ International


  Șoc în Italia: 969 de decese într-o zi, cea mai mare cifră de la debutul epidemiei


  27.03.2020
 • ➤ National


  Ce trebuie să știi ca să nu te infectezi cu coronavirusul COVID 19


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 25-lea deces de coronavirus: un bărbat de 81 de ani din București


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Poliția Brașov anchetează o firmă privată de transport după ce zeci de călători ar fi circulat înghesuiți într-un autobuz


  27.03.2020
 • ➤ National


  Paște 2020. Slujba de Înviere va avea loc fără enoriași din cauza noului coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Primul pacient grav infectat cu COVID 19 din Brașov a fost internat la Spitalul Județean


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Guvernul a majorat amenzile pentru încălcarea regulilor impuse de starea de urgență: între 2000 și 20 de mii de lei pentru persoanele fizice


  27.03.2020
 • ➤ National


  COVID 19: 263 de cazuri noi de infectare


  27.03.2020
 • ➤ National


  Nelu Tătaru: La nivel local trebuie schimbate multe lucruri. Vor veni săptămâni și mai grele


  27.03.2020
 • ➤ National


  Scenariu:Ce face România când trece de 2.000 de cazuri de infecții cu coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Economic


  COVID-19: Parlamentul aprobă măsuri esențiale de sprijin la nivel european


  27.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Numărul deceselor a ajuns la 24


  27.03.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cine poate amâna plata ratelor la bancă


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Cum vor circula autobuzele


  Noi restricții la transport public de persoane în Brașov


  27.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Opera, la voi acasă!


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Controverse


  Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie se pregătește pentru pacienții cu COVID-19


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii pot sprijini voluntar Serviciul Public pentru Situații de Urgență


  27.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul de Copii face plângere penală împotriva unui brașovean care a propagat informații false pe internet


  27.03.2020
 • ➤ National


  Tătaru în locul lui Costache


  Coronavirus l-a răpus pe ministrul Sănătății


  27.03.2020
 • ➤ National


  România va produce de săptămâna viitoare 150.000 de măști de protecție pe zi


  27.03.2020
 • ➤ National


  CNAIR: Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență


  27.03.2020
 • ➤ Reportaj


  Argumentul cercetătorilor


  Coronavirusul nu a scăpat din laborator


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Revine la Știri peste 14 zile


  Lavinia Petrea se simte în siguranță acasă


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Totul va fi bine, spun copiii!


  27.03.2020
 • ➤ Life


  „Imagine”, imnul carantinei impuse de COVID-19


  27.03.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Hamsterul


  27.03.2020
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  Introduceți și țelina în hrana voastră


  27.03.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  27.03.2020
 • ➤ Sport


  Ronaldo, criticat de italieni


  27.03.2020
 • ➤ Sport


  Cristian Gațu este un campion


  27.03.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Prețul benzinei a scăzut sub 5 lei / litru la mai multe benzinării din țară

  Articolul următor

  Prognoză


  Anul acesta nu vor fi scumpiri la gaz și energie electrică

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.772 milisecunde, încărcat în milisecunde