Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Conflictul se adîncește


PSD cere BNR să vîndă rezerva valutară pentru a proteja leul

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 29.01.2019
• PSD acuză o creștere artificială a euro și solicită BNR să asigure stabilitatea cursului de schimb
• Coaliția guvernamentală amenință independența băncii centrale prin măsurile adoptate în ultima vreme, iar acum a ajuns să ordone direct BNR ce să facă
Social-democrații au susținut, într-o postare publicată ieri pe Facebook, că este artificială creșterea euro, întrebîndu-se ce măsuri ia Banca Națională a României (BNR), care are obligația să asigure stabilitatea cursului de schimb și să supravegheze sistemul bancar. „DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÎT ARTIFICIALĂ. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, au scris social-democrații, ieri, pe pagina de Facebook a PSD.
De altfel, PSD a cerut în nenumărate rînduri BNR-ului să folosească rezerva valutară pentru a controla fluctuațiile de curs. BNR spune ceea ce a tot spus de mai bine de zece ani: BNR intervine pe piața valutară, totdeauna a făcut-o într-o mai mică sau mai mare măsură în funcție de evoluția economică a României din acel moment și de cerințele pieței monetare din fiecare moment. La ce ar ajuta acum aruncarea pe fereastră a jumătate din rezerva valutară a țării?

PSD a cerut direct băncii centrale să vîndă euro din rezerva valutară, pentru a susține leul

PSD a cerut direct băncii centrale să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra cursul de schimb, adică să vîndă euro pentru a susține leul. Mai mult, chiar și Ministerul Finanțelor s-a implicat în controversă. „Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice. „De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, mai spune ministerul.

Replica BNR

În replică, BNR a transmis că este implicată permanent, cu atît mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. Banca centrală spune BNR își dorește ca și pînă acum „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”. „O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci cînd sînt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, au punctat reprezentanții BNR. Potrivit reglementărilor europene, banca centrală nu poate primi și nici nu poate solicita instrucțiuni de la guvernele statelor membre sau de la alte autorități publice.

Cine e de vină pentru deprecierea leului

Guvernul nu a solicitat direct Băncii Naționale a României (BNR) să scadă dobînzile sau să influențeze cursul de schimb, dar lideri ai PSD au acuzat, mai ales în ultima vreme, că BNR favorizează băncile în defavoarea cetățenilor, cerînd explicit ca banca centrală să intervină pentru reducerea dobînzilor. Mai mult, la sfîrșitul anului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 114/2018, care introduce o taxă pe activele băncilor dacă dobînzile pe piața interbancară depășesc un anumit nivel, restricționînd astfel puterea băncii centrale de a influența piața financiară prin rata de referință a dobînzii. Acum, PSD a cerut, oficial, ca BNR să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra moneda națională. „În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (...) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decît dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD. Dar deprecierea leului din ultima perioadă este provocată chiar de măsurile guvernului instalat de PSD, mai ales celebra Ordonanță 114, care plafonează creșterea dobînzilor. „Dacă BNR crește dobînda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa platită de bănci și sistemul financiar bancar se prăbusește”, spune senatorul PNL Florin Cîțu.

BNR trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD

Politicianul liberal, fost șef al trezoreriei ING, deci un bun cunoscător al sistemului bancar, a remarcat că, după adoptarea ordonanței coaliția PSD-ALDE, a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobînzile prea mult și dobînzile trebuie să scadă. „Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÎNZI mai mici = monedă mai slabă - pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului”, adaugă senatorul liberal. „Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea are de ales - omoară sistemul financiar bancar sau lasă România fără rezerva valutară într-un context internațional, economic și geopolitic, foarte volatil”, mai spune Cîțu, într-un mesaj postat pe Facebook. Cîțu a fost și înainte de a intra în politică un critic al intervenției BNR în piață, dar și al intervențiilor statului în economie. „Banca centrală are independență operațională, dar trebuie să răspundă în fața cetățenilor în legătură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung așa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației. Dacă BNR vrea să rămînă independentă operațional trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD”, mai spune el. De la începutul anului, leul a pierdut peste două procente în fața euro, iar analiștii spun că speculațiile pe moneda națională s-au intensificat pe fondul dilemei în care s-ar afla decidenții de la banca centrală.
Moneda europeană s-a depreciat ușor ieri în raport cu leul, după mai multe zile consecutive de creștere. Euro a fost cotat la 4.7628 lei, după ce vineri a depășit 4,76 lei la oficial. Dolarul american s-a depreciat și el, la 4.1739 lei. Banca Națională are drept obiectiv stabilitatea prețurilor, adică menținerea unei rate a inflației sustenabile și se folosește de mai multe instrumente în acest scop, inclusiv rata dobînzii și cursul de schimb.

PSD vrea să scape de Isărescu

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a sugerat, duminică seara, că actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu, nu se mai bucură de susținerea politică a coaliției. „Cred că este bine ca fiecare să se gîndească la ce are de făcut, la cariera lui. Uneori, e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3. În ultimele săptămîni, pe fondul majorării indicelui ROBOR și a deprecierii leului în fața euro, PSD și BNR au avut un schimb de replici acide. Social-democrații consideră că Banca Națională ar fi responsabilă de fluctuația monedei naționale, avînd datoria de a interveni pentru a ține cursul sub control. BNR susține că o intervenție singulară pe piața valutară, pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare. În plus, dobînzile ar crește, a atras atenția purtătorul de cuvînt al Băncii Centrale, Dan Suciu. În 2018, Mugur Isărescu a fost invitat, de două ori, pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor din Comisia economică a Senatului. Guvernatorul nu a dat curs solicitării. În acest context, Darius Vâlcov consideră că ar trebui modificată legea, astfel încît guvernatorul BNR să fie obligat să se prezinte la audieri.

Isărescu, chemat să dea explicații la Senat

În urmă cu două săptămîni, senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu marți la comisiile parlamentare, la invitația senatorului Daniel Zamfir, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvînt al BNR Dan Suciu, care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzațiilor de abuz în serviciu. „Încă nu este o decizie. Dar invitația care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de președinte al Comsiei Economice, iar din partea Comisie Finanțe Bănci este aceeași semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Așa că pînă să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de așa-zise abuzuri, ar trebui să răspundă dînsul la acuzația de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanțe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spațiul public dl Zamfir acuză BNR de o așa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitației, și să nu se creeze așteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar și onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Euro a trecut vineri de 4.76 lei

  Articolul următor


  Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2019

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.789 milisecunde, încărcat în milisecunde