Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Conflictul se adîncește


PSD cere BNR să vîndă rezerva valutară pentru a proteja leul

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 29.01.2019
• PSD acuză o creștere artificială a euro și solicită BNR să asigure stabilitatea cursului de schimb
• Coaliția guvernamentală amenință independența băncii centrale prin măsurile adoptate în ultima vreme, iar acum a ajuns să ordone direct BNR ce să facă
Social-democrații au susținut, într-o postare publicată ieri pe Facebook, că este artificială creșterea euro, întrebîndu-se ce măsuri ia Banca Națională a României (BNR), care are obligația să asigure stabilitatea cursului de schimb și să supravegheze sistemul bancar. „DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÎT ARTIFICIALĂ. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, au scris social-democrații, ieri, pe pagina de Facebook a PSD.
De altfel, PSD a cerut în nenumărate rînduri BNR-ului să folosească rezerva valutară pentru a controla fluctuațiile de curs. BNR spune ceea ce a tot spus de mai bine de zece ani: BNR intervine pe piața valutară, totdeauna a făcut-o într-o mai mică sau mai mare măsură în funcție de evoluția economică a României din acel moment și de cerințele pieței monetare din fiecare moment. La ce ar ajuta acum aruncarea pe fereastră a jumătate din rezerva valutară a țării?

PSD a cerut direct băncii centrale să vîndă euro din rezerva valutară, pentru a susține leul

PSD a cerut direct băncii centrale să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra cursul de schimb, adică să vîndă euro pentru a susține leul. Mai mult, chiar și Ministerul Finanțelor s-a implicat în controversă. „Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice. „De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, mai spune ministerul.

Replica BNR

În replică, BNR a transmis că este implicată permanent, cu atît mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. Banca centrală spune BNR își dorește ca și pînă acum „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”. „O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci cînd sînt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, au punctat reprezentanții BNR. Potrivit reglementărilor europene, banca centrală nu poate primi și nici nu poate solicita instrucțiuni de la guvernele statelor membre sau de la alte autorități publice.

Cine e de vină pentru deprecierea leului

Guvernul nu a solicitat direct Băncii Naționale a României (BNR) să scadă dobînzile sau să influențeze cursul de schimb, dar lideri ai PSD au acuzat, mai ales în ultima vreme, că BNR favorizează băncile în defavoarea cetățenilor, cerînd explicit ca banca centrală să intervină pentru reducerea dobînzilor. Mai mult, la sfîrșitul anului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 114/2018, care introduce o taxă pe activele băncilor dacă dobînzile pe piața interbancară depășesc un anumit nivel, restricționînd astfel puterea băncii centrale de a influența piața financiară prin rata de referință a dobînzii. Acum, PSD a cerut, oficial, ca BNR să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra moneda națională. „În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (...) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decît dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD. Dar deprecierea leului din ultima perioadă este provocată chiar de măsurile guvernului instalat de PSD, mai ales celebra Ordonanță 114, care plafonează creșterea dobînzilor. „Dacă BNR crește dobînda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa platită de bănci și sistemul financiar bancar se prăbusește”, spune senatorul PNL Florin Cîțu.

BNR trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD

Politicianul liberal, fost șef al trezoreriei ING, deci un bun cunoscător al sistemului bancar, a remarcat că, după adoptarea ordonanței coaliția PSD-ALDE, a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobînzile prea mult și dobînzile trebuie să scadă. „Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÎNZI mai mici = monedă mai slabă - pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului”, adaugă senatorul liberal. „Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea are de ales - omoară sistemul financiar bancar sau lasă România fără rezerva valutară într-un context internațional, economic și geopolitic, foarte volatil”, mai spune Cîțu, într-un mesaj postat pe Facebook. Cîțu a fost și înainte de a intra în politică un critic al intervenției BNR în piață, dar și al intervențiilor statului în economie. „Banca centrală are independență operațională, dar trebuie să răspundă în fața cetățenilor în legătură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung așa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației. Dacă BNR vrea să rămînă independentă operațional trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD”, mai spune el. De la începutul anului, leul a pierdut peste două procente în fața euro, iar analiștii spun că speculațiile pe moneda națională s-au intensificat pe fondul dilemei în care s-ar afla decidenții de la banca centrală.
Moneda europeană s-a depreciat ușor ieri în raport cu leul, după mai multe zile consecutive de creștere. Euro a fost cotat la 4.7628 lei, după ce vineri a depășit 4,76 lei la oficial. Dolarul american s-a depreciat și el, la 4.1739 lei. Banca Națională are drept obiectiv stabilitatea prețurilor, adică menținerea unei rate a inflației sustenabile și se folosește de mai multe instrumente în acest scop, inclusiv rata dobînzii și cursul de schimb.

PSD vrea să scape de Isărescu

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a sugerat, duminică seara, că actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu, nu se mai bucură de susținerea politică a coaliției. „Cred că este bine ca fiecare să se gîndească la ce are de făcut, la cariera lui. Uneori, e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3. În ultimele săptămîni, pe fondul majorării indicelui ROBOR și a deprecierii leului în fața euro, PSD și BNR au avut un schimb de replici acide. Social-democrații consideră că Banca Națională ar fi responsabilă de fluctuația monedei naționale, avînd datoria de a interveni pentru a ține cursul sub control. BNR susține că o intervenție singulară pe piața valutară, pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare. În plus, dobînzile ar crește, a atras atenția purtătorul de cuvînt al Băncii Centrale, Dan Suciu. În 2018, Mugur Isărescu a fost invitat, de două ori, pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor din Comisia economică a Senatului. Guvernatorul nu a dat curs solicitării. În acest context, Darius Vâlcov consideră că ar trebui modificată legea, astfel încît guvernatorul BNR să fie obligat să se prezinte la audieri.

Isărescu, chemat să dea explicații la Senat

În urmă cu două săptămîni, senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu marți la comisiile parlamentare, la invitația senatorului Daniel Zamfir, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvînt al BNR Dan Suciu, care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzațiilor de abuz în serviciu. „Încă nu este o decizie. Dar invitația care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de președinte al Comsiei Economice, iar din partea Comisie Finanțe Bănci este aceeași semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Așa că pînă să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de așa-zise abuzuri, ar trebui să răspundă dînsul la acuzația de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanțe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spațiul public dl Zamfir acuză BNR de o așa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitației, și să nu se creeze așteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar și onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  Azi 11:58
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  Azi 11:49
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  Azi 11:46
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  Azi 11:24
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  Azi 11:04
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  Azi 10:25
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  Azi 10:23
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  Azi 10:21
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  Azi 10:16
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  Azi 10:10
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  Azi 10:00
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  Azi 09:57
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  Azi 09:55
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  Azi 09:53
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  Azi 09:18
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  Azi 09:14
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  Azi 09:09
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  Azi 09:00
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  Azi 08:53
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  Azi 08:34
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  Azi 08:07
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Protest al procurorilor brașoveni


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Proceduri


  CJ înființează o regie autonomă pentru aeroport


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Drumul județean care leagă Beclean de Voievodeni va fi modernizat


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Hoți de haine prinși la Brașov, în parcare la mall


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Gripa ne dă încă de furcă


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Programul „Ajungem MARI“ caută voluntari care să lucreze cu copiii din centele de plasament


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Primarii trebuie să trimită la CJ listele de investiții pe 2019


  21.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Din luna mai


  Polonia deschide primul consulat din România, la Brașov


  21.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Vom avea cărți de identitate cu amprentă digitală


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Euro a trecut vineri de 4.76 lei

  Articolul următor


  Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2019

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.520 milisecunde, încărcat în milisecunde