Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Conflictul se adîncește


PSD cere BNR să vîndă rezerva valutară pentru a proteja leul

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 29.01.2019
• PSD acuză o creștere artificială a euro și solicită BNR să asigure stabilitatea cursului de schimb
• Coaliția guvernamentală amenință independența băncii centrale prin măsurile adoptate în ultima vreme, iar acum a ajuns să ordone direct BNR ce să facă
Social-democrații au susținut, într-o postare publicată ieri pe Facebook, că este artificială creșterea euro, întrebîndu-se ce măsuri ia Banca Națională a României (BNR), care are obligația să asigure stabilitatea cursului de schimb și să supravegheze sistemul bancar. „DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÎT ARTIFICIALĂ. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, au scris social-democrații, ieri, pe pagina de Facebook a PSD.
De altfel, PSD a cerut în nenumărate rînduri BNR-ului să folosească rezerva valutară pentru a controla fluctuațiile de curs. BNR spune ceea ce a tot spus de mai bine de zece ani: BNR intervine pe piața valutară, totdeauna a făcut-o într-o mai mică sau mai mare măsură în funcție de evoluția economică a României din acel moment și de cerințele pieței monetare din fiecare moment. La ce ar ajuta acum aruncarea pe fereastră a jumătate din rezerva valutară a țării?

PSD a cerut direct băncii centrale să vîndă euro din rezerva valutară, pentru a susține leul

PSD a cerut direct băncii centrale să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra cursul de schimb, adică să vîndă euro pentru a susține leul. Mai mult, chiar și Ministerul Finanțelor s-a implicat în controversă. „Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice. „De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, mai spune ministerul.

Replica BNR

În replică, BNR a transmis că este implicată permanent, cu atît mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. Banca centrală spune BNR își dorește ca și pînă acum „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”. „O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci cînd sînt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, au punctat reprezentanții BNR. Potrivit reglementărilor europene, banca centrală nu poate primi și nici nu poate solicita instrucțiuni de la guvernele statelor membre sau de la alte autorități publice.

Cine e de vină pentru deprecierea leului

Guvernul nu a solicitat direct Băncii Naționale a României (BNR) să scadă dobînzile sau să influențeze cursul de schimb, dar lideri ai PSD au acuzat, mai ales în ultima vreme, că BNR favorizează băncile în defavoarea cetățenilor, cerînd explicit ca banca centrală să intervină pentru reducerea dobînzilor. Mai mult, la sfîrșitul anului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 114/2018, care introduce o taxă pe activele băncilor dacă dobînzile pe piața interbancară depășesc un anumit nivel, restricționînd astfel puterea băncii centrale de a influența piața financiară prin rata de referință a dobînzii. Acum, PSD a cerut, oficial, ca BNR să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra moneda națională. „În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (...) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decît dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD. Dar deprecierea leului din ultima perioadă este provocată chiar de măsurile guvernului instalat de PSD, mai ales celebra Ordonanță 114, care plafonează creșterea dobînzilor. „Dacă BNR crește dobînda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa platită de bănci și sistemul financiar bancar se prăbusește”, spune senatorul PNL Florin Cîțu.

BNR trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD

Politicianul liberal, fost șef al trezoreriei ING, deci un bun cunoscător al sistemului bancar, a remarcat că, după adoptarea ordonanței coaliția PSD-ALDE, a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobînzile prea mult și dobînzile trebuie să scadă. „Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÎNZI mai mici = monedă mai slabă - pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului”, adaugă senatorul liberal. „Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea are de ales - omoară sistemul financiar bancar sau lasă România fără rezerva valutară într-un context internațional, economic și geopolitic, foarte volatil”, mai spune Cîțu, într-un mesaj postat pe Facebook. Cîțu a fost și înainte de a intra în politică un critic al intervenției BNR în piață, dar și al intervențiilor statului în economie. „Banca centrală are independență operațională, dar trebuie să răspundă în fața cetățenilor în legătură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung așa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației. Dacă BNR vrea să rămînă independentă operațional trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD”, mai spune el. De la începutul anului, leul a pierdut peste două procente în fața euro, iar analiștii spun că speculațiile pe moneda națională s-au intensificat pe fondul dilemei în care s-ar afla decidenții de la banca centrală.
Moneda europeană s-a depreciat ușor ieri în raport cu leul, după mai multe zile consecutive de creștere. Euro a fost cotat la 4.7628 lei, după ce vineri a depășit 4,76 lei la oficial. Dolarul american s-a depreciat și el, la 4.1739 lei. Banca Națională are drept obiectiv stabilitatea prețurilor, adică menținerea unei rate a inflației sustenabile și se folosește de mai multe instrumente în acest scop, inclusiv rata dobînzii și cursul de schimb.

PSD vrea să scape de Isărescu

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a sugerat, duminică seara, că actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu, nu se mai bucură de susținerea politică a coaliției. „Cred că este bine ca fiecare să se gîndească la ce are de făcut, la cariera lui. Uneori, e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3. În ultimele săptămîni, pe fondul majorării indicelui ROBOR și a deprecierii leului în fața euro, PSD și BNR au avut un schimb de replici acide. Social-democrații consideră că Banca Națională ar fi responsabilă de fluctuația monedei naționale, avînd datoria de a interveni pentru a ține cursul sub control. BNR susține că o intervenție singulară pe piața valutară, pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare. În plus, dobînzile ar crește, a atras atenția purtătorul de cuvînt al Băncii Centrale, Dan Suciu. În 2018, Mugur Isărescu a fost invitat, de două ori, pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor din Comisia economică a Senatului. Guvernatorul nu a dat curs solicitării. În acest context, Darius Vâlcov consideră că ar trebui modificată legea, astfel încît guvernatorul BNR să fie obligat să se prezinte la audieri.

Isărescu, chemat să dea explicații la Senat

În urmă cu două săptămîni, senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu marți la comisiile parlamentare, la invitația senatorului Daniel Zamfir, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvînt al BNR Dan Suciu, care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzațiilor de abuz în serviciu. „Încă nu este o decizie. Dar invitația care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de președinte al Comsiei Economice, iar din partea Comisie Finanțe Bănci este aceeași semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Așa că pînă să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de așa-zise abuzuri, ar trebui să răspundă dînsul la acuzația de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanțe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spațiul public dl Zamfir acuză BNR de o așa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitației, și să nu se creeze așteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar și onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic

Lovitură pentru pensionari și firme


Finanțele pregătesc noi impozite
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov , victorie la scor în amicalul cu Precizia Săcele / Cetate Râșnov, eșec în meciul cu AFK Miercurea Ciuc


  Azi 13:15
 • ➤ Sport


  Ionuț Negoiță îi dă gratis Dinamo lui Ion Țiriac! "Cu o minimă condiție"


  Azi 12:40
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că a aruncat moloz pe ocolitoare


  19.07.2019
 • ➤ Local


  Un nou câștigător pentru construirea terminalului aeroportului de la Ghimbav


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  De ce refuză Simona Halep să meargă la emisiuni televizate în România


  19.07.2019
 • ➤ National


  Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Cupa României | FRF a stabilit meciurile din Faza I / Precizia Săcele, duel cu AFC Hărman


  19.07.2019
 • ➤ Local


  32 de copii implicați într-un accident lângă Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  JOGA BONITO la Corona Brașov!


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la noile înșelăciuni comise prin intermediul sistemelor informatice


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Top 10


  Cei mai înalți oameni din lume


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Sfaturi sănătoase


  Dieta împotriva ridurilor de pe frunte


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Victorii și în farfurie


  Marengo de pui, mâncarea lui Napoleon


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Mituri


  Animale care poartă noroc


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Cea mai scumpă epistolă


  Scrisoarea de dragoste pe care Tupac i-a trimis-o Madonnei


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  Străbunicul ceasului de perete


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Noul film cu James Bond o aduce pe Lashana Lynch în rolul agentului 007


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Imaginea de zece milioane de like-uri


  Kylie Jenner, poză nud pe Instagram


  19.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Andronescu vrea să schimbe iar Evaluarea și Bacul


  19.07.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  În Cetate


  58 de proiecții, dezbateri și ateliere, la festivalul de Film și Istorii de la Râșnov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă o accidentare, într-un autobuz RATBV


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Dezastrul ecologic de pe râul Olt s-a extins și în județul Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  La trântă să ne luăm sau la 112 să sunăm?


  Lupta cu urșii începe cu un inventar


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Licitație de 74 de milioane de lei pentru balizajul aeroportului


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Director nou la Muzeul de Etnografie Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  77.999 lei la coș și 35.000 lei la bănci


  19.07.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoarea din miezul verii


  Sfântul Ilie, căruțașul Raiului


  19.07.2019
 • ➤ Actualitate


  Parlamentul European o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului UE


  19.07.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Rețeta mamei


  Lora s-a lansat în afaceri cu o cremă de față


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Alexandru Andrieș iese la pensie


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Andreea Raicu vrea un copil


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Adela Popescu și Radu Vâlcan au plecat în Bali


  19.07.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Fotografii reușite de toamnă


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Juventus a dat lovitura verii pe piața transferurilor


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Simona Halep, primită ca un star rock în România


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  „Hai să vedem cine mă judecă!“


  Dan Petrescu a pus tunurile pe cei care îl critică


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Papazoglou a ajuns la Voluntari


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Gică Hagi, prima reacție după ce a aflat schimbarea adversarului din Europa League


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Virgiliu Postolachi a semnat cu Lille


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Lovitura verii


  Marian Cristescu, tot mai aproape de ACS SR Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Local


  7 medici din Brașov, puși sub control judiciar pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals


  18.07.2019
 • ➤ Sport


  Patriarhul Daniel i-a acordat Simonei Halep "Crucea Patriarhală"


  18.07.2019
 • ➤ IT, Stiinta si tehnica


  Bloggerul și vloggerul, cu bune și cu rele


  18.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cum va arăta pasajul hobanat spre Tractorul


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Scenarii de acțiune


  Lecție contra atentatelor în Piața Sfatului


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Campanie de dezinsecție în toate cartierele orașului


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Profesor, prins la examenul de titularizare cu copiuță


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Curtea de Apel a stabilit primul termen în procesul aeroportului


  18.07.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Euro a trecut vineri de 4.76 lei

  Articolul următor


  Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2019

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.369 milisecunde, încărcat în milisecunde