Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Conflictul se adîncește


PSD cere BNR să vîndă rezerva valutară pentru a proteja leul

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 29.01.2019
• PSD acuză o creștere artificială a euro și solicită BNR să asigure stabilitatea cursului de schimb
• Coaliția guvernamentală amenință independența băncii centrale prin măsurile adoptate în ultima vreme, iar acum a ajuns să ordone direct BNR ce să facă
Social-democrații au susținut, într-o postare publicată ieri pe Facebook, că este artificială creșterea euro, întrebîndu-se ce măsuri ia Banca Națională a României (BNR), care are obligația să asigure stabilitatea cursului de schimb și să supravegheze sistemul bancar. „DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÎT ARTIFICIALĂ. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, au scris social-democrații, ieri, pe pagina de Facebook a PSD.
De altfel, PSD a cerut în nenumărate rînduri BNR-ului să folosească rezerva valutară pentru a controla fluctuațiile de curs. BNR spune ceea ce a tot spus de mai bine de zece ani: BNR intervine pe piața valutară, totdeauna a făcut-o într-o mai mică sau mai mare măsură în funcție de evoluția economică a României din acel moment și de cerințele pieței monetare din fiecare moment. La ce ar ajuta acum aruncarea pe fereastră a jumătate din rezerva valutară a țării?

PSD a cerut direct băncii centrale să vîndă euro din rezerva valutară, pentru a susține leul

PSD a cerut direct băncii centrale să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra cursul de schimb, adică să vîndă euro pentru a susține leul. Mai mult, chiar și Ministerul Finanțelor s-a implicat în controversă. „Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice. „De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, mai spune ministerul.

Replica BNR

În replică, BNR a transmis că este implicată permanent, cu atît mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. Banca centrală spune BNR își dorește ca și pînă acum „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”. „O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci cînd sînt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, au punctat reprezentanții BNR. Potrivit reglementărilor europene, banca centrală nu poate primi și nici nu poate solicita instrucțiuni de la guvernele statelor membre sau de la alte autorități publice.

Cine e de vină pentru deprecierea leului

Guvernul nu a solicitat direct Băncii Naționale a României (BNR) să scadă dobînzile sau să influențeze cursul de schimb, dar lideri ai PSD au acuzat, mai ales în ultima vreme, că BNR favorizează băncile în defavoarea cetățenilor, cerînd explicit ca banca centrală să intervină pentru reducerea dobînzilor. Mai mult, la sfîrșitul anului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 114/2018, care introduce o taxă pe activele băncilor dacă dobînzile pe piața interbancară depășesc un anumit nivel, restricționînd astfel puterea băncii centrale de a influența piața financiară prin rata de referință a dobînzii. Acum, PSD a cerut, oficial, ca BNR să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra moneda națională. „În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (...) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decît dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD. Dar deprecierea leului din ultima perioadă este provocată chiar de măsurile guvernului instalat de PSD, mai ales celebra Ordonanță 114, care plafonează creșterea dobînzilor. „Dacă BNR crește dobînda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa platită de bănci și sistemul financiar bancar se prăbusește”, spune senatorul PNL Florin Cîțu.

BNR trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD

Politicianul liberal, fost șef al trezoreriei ING, deci un bun cunoscător al sistemului bancar, a remarcat că, după adoptarea ordonanței coaliția PSD-ALDE, a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobînzile prea mult și dobînzile trebuie să scadă. „Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÎNZI mai mici = monedă mai slabă - pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului”, adaugă senatorul liberal. „Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea are de ales - omoară sistemul financiar bancar sau lasă România fără rezerva valutară într-un context internațional, economic și geopolitic, foarte volatil”, mai spune Cîțu, într-un mesaj postat pe Facebook. Cîțu a fost și înainte de a intra în politică un critic al intervenției BNR în piață, dar și al intervențiilor statului în economie. „Banca centrală are independență operațională, dar trebuie să răspundă în fața cetățenilor în legătură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung așa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației. Dacă BNR vrea să rămînă independentă operațional trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD”, mai spune el. De la începutul anului, leul a pierdut peste două procente în fața euro, iar analiștii spun că speculațiile pe moneda națională s-au intensificat pe fondul dilemei în care s-ar afla decidenții de la banca centrală.
Moneda europeană s-a depreciat ușor ieri în raport cu leul, după mai multe zile consecutive de creștere. Euro a fost cotat la 4.7628 lei, după ce vineri a depășit 4,76 lei la oficial. Dolarul american s-a depreciat și el, la 4.1739 lei. Banca Națională are drept obiectiv stabilitatea prețurilor, adică menținerea unei rate a inflației sustenabile și se folosește de mai multe instrumente în acest scop, inclusiv rata dobînzii și cursul de schimb.

PSD vrea să scape de Isărescu

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a sugerat, duminică seara, că actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu, nu se mai bucură de susținerea politică a coaliției. „Cred că este bine ca fiecare să se gîndească la ce are de făcut, la cariera lui. Uneori, e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3. În ultimele săptămîni, pe fondul majorării indicelui ROBOR și a deprecierii leului în fața euro, PSD și BNR au avut un schimb de replici acide. Social-democrații consideră că Banca Națională ar fi responsabilă de fluctuația monedei naționale, avînd datoria de a interveni pentru a ține cursul sub control. BNR susține că o intervenție singulară pe piața valutară, pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare. În plus, dobînzile ar crește, a atras atenția purtătorul de cuvînt al Băncii Centrale, Dan Suciu. În 2018, Mugur Isărescu a fost invitat, de două ori, pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor din Comisia economică a Senatului. Guvernatorul nu a dat curs solicitării. În acest context, Darius Vâlcov consideră că ar trebui modificată legea, astfel încît guvernatorul BNR să fie obligat să se prezinte la audieri.

Isărescu, chemat să dea explicații la Senat

În urmă cu două săptămîni, senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu marți la comisiile parlamentare, la invitația senatorului Daniel Zamfir, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvînt al BNR Dan Suciu, care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzațiilor de abuz în serviciu. „Încă nu este o decizie. Dar invitația care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de președinte al Comsiei Economice, iar din partea Comisie Finanțe Bănci este aceeași semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Așa că pînă să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de așa-zise abuzuri, ar trebui să răspundă dînsul la acuzația de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanțe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spațiul public dl Zamfir acuză BNR de o așa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitației, și să nu se creeze așteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar și onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic

Ultimii bani pentru baronii PSD


1600 de localități vor primi 1,4 miliarde lei
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  O brașoveancă, mușcată de un câine periculos


  Azi 19:04
 • ➤ Life


  Primele 10.000 de abonamente la Neversea, SOLD OUT


  Azi 13:44
 • ➤ Local


  Angajați din Ministerul Educației primesc sporuri de 1.500 de lei pentru că ar lucra într-un mediu toxic


  Azi 13:07
 • ➤ Prima pagina


  Ediția de toamnă


  Peste 300 locuri de muncă, la Târgul de Cariere


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Protecția consumatorului a descoperit bacterii coliforme și enterococi în gheața de la KFC


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Lucrări


  Două săptămâni cu trafic complet închis pe un sector al străzii Nicolae Titulescu


  Azi 09:13
 • ➤ Local


  Colegiul de Informatică din Brașov reintră în șantier, probabil, în luna decembrie


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Codlea, înecată din nou de miros


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Brașov. Un nou sens giratoriu lângă Poliție


  Azi 09:07
 • ➤ Actualitate


  Între 24 și 27 octombrie


  Peste 30.000 de cărți și autori celebri, de mâine, la Salonul Bookfest Brașov


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  Județul Brașov ocupă locul doi pe țară la numărul locurilor de cazare


  Azi 08:55
 • ➤ Actualitate


  Trotuare mai late, pe Bulevardul 15 Noiembrie


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Negocieri aproape finalizate


  Votul pentru noul Guvern s-ar putea da pe 5 noiembrie


  Azi 08:48
 • ➤ National


  Raportul MCV: România „a făcut pași înapoi” în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  Ca în povestea Cenușăresei


  Ștefania, iubita lui Speak, face succes în muzică


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Neti Sandu se trezește de 25 de ani la ora 02.30


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Rona Hartner a învins cancerul


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Fuego l-a serbat pe Dichiseanu de ziua lui


  Azi 08:29
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Beneficiile curelor cu ouă de prepeliță


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  Doi brașoveni sunt vicecampioni naționali la lupte


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Duel românesc pentru grupele Cupei EHF


  Corona Brașov se va duela cu Gloria Bistrița


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Gigi Becali și-a făcut calculele


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Viitorul Stadionului Tineretului este: reconstrucție


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  După ce Cosmin Contra l-a înjurat pe George Pușcaș


  Răzvan Burleanu: „Să nu fim ipocriți!”


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e în finala Ligii Campionilor Asiei cu Al Hilal!


  22.10.2019
 • ➤ National


  Târgul de Cariere, cel mai mare eveniment de recrutare din Brașov, se deschide mâine


  22.10.2019
 • ➤ National


  Parlamentul a votat scăderea numărului de ore pentru toți elevii


  22.10.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov va juca pentru un loc în Grupele EHF cu Gloria Bistrița / "Ne dorim să ajungem în grupe"


  22.10.2019
 • ➤ Cititori


  TOP 10 domenii de activitate care oferă cel mai mare salariu mediu brut anual în județul Brașov


  22.10.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Lucrări de modernizare pe strada Nicolae Titulescu


  22.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Libertatea lui Niță, la mâna UE


  22.10.2019
 • ➤ Eveniment


  O șosea periculoasă


  Prefectul Rasaliu vrea parapeți pe DN73, spre Cristian


  22.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Crosul 15 Noiembrie 2019, ediție aniversară fără taxă de înscriere


  22.10.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Program nou la eliberarea bonurilor de la Permise și Înmatriculări Auto


  22.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Două firme își dispută contractul de extindere a iluminatului public din Brașov


  22.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Probabil, anul viitor


  Manageri noi la Operă și la Teatrul „Sică Alexandrescu“


  22.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Directorul executiv adjunct al UNICEF Global așteaptă ca Brașovul să devin㠄Oraș prieten al copiilor“


  22.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Lăcaș de cult provizoriu, în zona nouă din Tractorul


  22.10.2019
 • ➤ National


  Dezvăluire g4media.ro


  Comisia Europeană a oprit o mânărie a guvernului Dăncilă


  22.10.2019
 • ➤ National


  Orban anunță că marți și miercuri continuă seria discuțiilor cu partidele parlamentare


  22.10.2019
 • ➤ National


  Dan Barna: Ieșirea din criză nu este mandatul USR


  22.10.2019
 • ➤ Economic


  Comisia Europeană avertizează


  UE poate extinde joi zonele de interzicere a comerțului cu carne de porc din România


  22.10.2019
 • ➤ Economic


  Românii ar putea îngheța în case, la iarnă


  22.10.2019
 • ➤ Economic


  Turnurile de telefonie mobilă pot prezice când vine ploaia


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni de care suferă milenialii


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  Trag până pică


  92% dintre români se plâng de oboseală și doar 39% au apelat la medic


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  7 plante care vindecă pneumonia


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  Uneori nu știm de ce nu ne e bine


  Dezechilibrul electrolitic ne dă peste cap


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  Sucul de sfeclă poate încetini efectele demenței și boala Alzheimer


  22.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Euro a trecut vineri de 4.76 lei

  Articolul următor


  Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2019

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 31.196 milisecunde, încărcat în milisecunde