Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Statistică alarmantă


Șapte milioane de români se află în risc de sărăcie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 04.12.2018
• Anul trecut, o treime din populație locuia în condiții grele, în case cu pereți mîncați de igrasie și cu toalete în curte
• Una din trei persoane nu are un telefon, televizor, calculator sau o mașină de spălat rufe
• Numărul și cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea celor mai săraci români scad dramatic
Șapte milioane de români se află în risc de sărăcie. Cifra alarmantă vine de la Institutul Național de Statistică. Anul trecut, o treime din populație locuia în condiții grele, în case cu pereți mîncați de igrasie și cu toalete în curte. Tehnologia aproape că ne domină viața și, deși pare greu de crezut, anul trecut una din trei persoane din România nu a avut bunuri de folosință îndelungată. Adică mașină de spălat rufe, televizor color, telefon, calculator sau autoturism.

4 din 10 copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială

Cei mai săraci români sînt în Oltenia și Moldova, potrivit Institutului Național de Statistică. Cifrele mai arată că peste 35% dintre români trăiesc în case în care există grave probleme. În aproape 30% dintre locuințele din România nu există grup sanitar, iar în peste 27% nu există cadă sau duș. De asemenea, 11% din persoanele din țara noastră trăiesc în locuințe cu pereți plini de igrasie sau cu podele deteriorate. Încă și mai grav e că aproape 3,9 milioane de persoane nu și-au permis anul trecut să plătească chiria, ipoteca sau facturile lunare și nici să mănînce carne o dată la două zile. De asemenea, doi din trei români nu au putut să-și plătească o vacanță, iar unul din doi nu a putut face față unor situații neprevăzute. Iar în timp ce oamenii de la putere se laudă cu creșteri economice record, viitorul copiilor din România pare tot mai fragil. 4 din 10 copii și 4 din 10 tineri se află în risc de sărăcie și excluziune socială. La nivel european, România ocupă locul doi, după Bulgaria, la acest capitol.

Tranșele de venit pînă la care se primeau bani pentru încălzire nu au fost actualizate de șapte ani

Creșterea administrativă a salariului minim, care a condus la creșterea veniturilor populației, a făcut ca o parte semnificativă dintre consumatorii vulnerabili de energie să nu se mai califice pentru a primi ajutoare sociale de încălzire, în contextul în care tranșele de venit pînă la care se primeau bani pentru încălzire nu au fost actualizate de șapte ani. Valoarea ajutoarelor sociale pentru încălzire s-a înjumătățit în această perioadă, dar și gazul și lemnele s-au scumpit semnificativ. Situația ajutoarelor pentru încălzire, sume de bani acordate de statul român pentru cetățenii cei mai afectați de sărăcia energetică, s-a complicat în ultimii ani, în sensul că, în ciuda creșterii facturilor, valoarea acestor ajutoare și numărul beneficiarilor lor scad încontinuu. Situația a fost observată de un think-tank, Centrul pentru Studiul Democrației, care, în parteneriat cu Federația Patronală Petrol și Gaze, a prezentat recent concluziile unui studiu denumit „oportunitatea gazelor naturale în sectorul rezidențial din România“. Realitatea simplă este că tranșele de venit pentru care se acordă aceste ajutoare nu s-au modificat din 2011, în condițiile în care veniturile populației au crescut, dar facturile au crescut și ele.

Cuantumul ajutoarelor a scăzut cu 46%

O analiză a datelor centralizate de Ministerul Muncii pentru ultimele patru sezoane reci (2013/14- 2016/17) arată o tendință de scădere a sumelor acordate de către statul român pentru ajutoarele de încălzire. Pe de o parte, numărul efectiv al ajutoarelor acordate a scăzut cu peste 35% în ultimii patru ani, dar cuantumul total al ajutoarelor acordate a scăzut cu 46%, se arată în studiu. Deci nu doar numărul ajutoarelor scade, ci și cuantumul ajutorului mediu acordat de către statul român per gospodărie, de la 27,91 de lei în 2013/14 la 23,23 de lei în 2016/17. Explicația principală pentru scăderea numărului gospodăriilor care se califică pentru a primi ajutoare de încălzire stă în creșterea veniturilor populației, avînd în vedere că salariul minim pe economie a crescut de la 800 de lei la începutul sezonului rece 2013/14, la 1250 de lei la începutul sezonului 2016/17, în condițiile în care pragurile de venit utilizate pentru a calcula cuantumul ajutoarelor nu a mai fost actualizat din 2011, de la intrarea în vigoare a OUG 70/2011, cînd salariul minim pe economie era de 670 de lei.

Două treimi din dosare sînt procesate pentru lemne

Concomitent cu scăderea numărului de ajutoare și a sumelor acordate de stat, observăm și o creștere semnificativă a ponderii ajutoarelor pentru combustibilii solizi, care a crescut de la 57,74% la 66,53% pe parcursul celor patru ani analizați. De asemenea, se observă scăderi semnificative pentru ajutoarele pentru energie termică și pentru gaze. Majoritatea celor care au ieșit din schema de ajutoare de încălzire, care se aflau în pragurile superioare de venituri și care au fost împinși în afara schemei prin creșterea veniturilor, primeau ajutoarele pentru aceste două tipuri de combustibil. Pe de altă parte, doar jumătate din banii pe anul 2017 se duc pe ajutoare către lemne, în condițiile în care două treimi din dosare sînt procesate pentru lemne, se mai arată în studiul citat. Potrivit OUG din 2011, luînd în calcul spre exemplu încălzirea pe lemne (definitorie pentru că este de departe cea mai întîlnită în mediul rural, unde veniturile sînt mai mici și rețeaua de gaze ete cel mai puțin prezentă), ajutoarele sînt cuprinse între 16 și 54 de lei pe lună, care se plătesc celor cu venituri nete pe membrul de familie cuprinse între 155 și 615 lei. Pentru gaze, ajutoarele sînt mult mai mari, între 19 și 216 lei, pentru aceleași tranșe de venit eligibil.

Mulți beneficiari nu se mai califică

Cum veniturile au crescut, mulți nu se mai califică, pentru că aceste valori nu au mai fost actualizate de șapte ani, în condițiile în care prețul combustibililor a tot crescut. Prețul lemnului de foc a crescut de patru ori în ultimii trei ani, așa cum au spus cei de la Centrul pentru Studiul Democrației, iar pentru gaze e suficient să ne uităm pe datele Comisiei Europene: în al doilea trimestru al acestui an prețul gazelor pentru consumatorii casnici era de 3,35 eurocenți/kWh în România, în condițiile în care, acum șapte ani, la jumătatea lui 2011, acesta era de 2,19 eurocenți/kWh, evoluție la care trebuie luată în calcul și deprecierea leului din această perioadă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic

09:22

Mai mare cu peste 15% în primele zece luni


Deficitul comercial a ajuns la 12 mld. euro
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Parlamentul European a votat o rezoluție pentru acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  Azi 16:22
 • ➤ National


  CCR a dat în 2010 o decizie care interzice Guvernului să modifice o lege aflată în dezbatere în Parlament. Acum Guvernul vrea o ordonanță care încalcă decizia CCR


  Azi 15:13
 • ➤ National


  Legea pensiilor. Opoziția forțează creșterea pensiilor cu 70% de la 1 ianuarie 2019


  Azi 14:15
 • ➤ Prima pagina


  Un copil de 10 ani a încercat să se spînzure ca să nu meargă la școală


  Azi 09:55
 • ➤ Eveniment


  Urs ucis de mașină pe DN11, între Brașov și Prejmer


  Azi 09:53
 • ➤ Eveniment


  Program modificat la Serviciul de Permise Auto


  Azi 09:52
 • ➤ Eveniment


  Doi recidiviști din Brașov au dat spargeri în lanț


  Azi 09:49
 • ➤ Eveniment


  Oferte


  Patru firme vor să proiecteze viitoarea sală polivalentă din Bartolomeu


  Azi 09:45
 • ➤ Eveniment


  DNA l-a trimis în judecată pe Dan Tartagă


  Azi 09:43
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de Aur“ la Aro Palace


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Rețeliștii, așteptați să își ia singuri cablurile de pe fațade din Centrul Vechi


  Azi 09:41
 • ➤ Actualitate


  În parcuri, în Centrul Civic și în Centrul Vechi


  Brașovul va avea internet de mare viteză în spațiile publice


  Azi 09:37
 • ➤ Actualitate


  Șantier prelungit la Colegiul de Informatică


  Azi 09:29
 • ➤ Economic


  Mai mare cu peste 15% în primele zece luni


  Deficitul comercial a ajuns la 12 mld. euro


  Azi 09:22
 • ➤ Economic


  Iarna demografică: sporul natural al populației a fost negativ și în octombrie 2018


  Azi 09:20
 • ➤ Economic


  Fiscul promite bonificații pentru cei care achită pînă la 15 decembrie obligațiile fiscale


  Azi 09:19
 • ➤ Economic


  Aproape jumătate dintre români plănuiesc să contracteze un credit în următoarele șase luni


  Azi 09:17
 • ➤ Actualitate


  Sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale


  69% dintre români vor schimbarea Guvernului Dăncilă


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Dăncilă: Guvernul va adopta Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență


  Azi 09:09
 • ➤ Doctor


  Pe nedrept criticați


  E bine să mîncăm cartofi


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Cei mai periculoși aditivi


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de tei reglează bătăile inimii


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  Trufele negre produc o stare de fericire


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  De ce avem mare nevoie de fosfor


  Azi 08:53
 • ➤ Doctor


  Superlegumă


  Varza murată face minuni pentru sănătate


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Mască pentru păr cu ou și iaurt


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Lipsa nutrienților din alimente duce la cancer


  Azi 08:43
 • ➤ Doctor


  Turmericul calmează durerile reumatice


  Azi 08:42
 • ➤ Doctor


  Pătrunjelul este vedetă în orice anotimp


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Fericită și mulțumită de viața ei


  Lili Sandu, pictorial sexy înainte de Sărbători


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Femeia care s-a măritat cu fantoma unui pirat divorțează


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Adela Popescu a născut al doilea copil


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Meryl Streep devine bunică pentru prima oară la 69 de ani


  Azi 08:26
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Ioan Gliga - Roua Candorii


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Sorana s-a retras din echipa de Fed Cup a României


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  River Plate a cîștigat finala Copei Libertadores cu Boca Juniors


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Și-au închis telefoanele și laptopurile


  România, decisă să lupte pentru calificare


  Azi 08:11
 • ➤ Local


  Cele mai spectaculoase rachete de Revelion cu care iti poti impresiona prietenii pe 31 decembrie!


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Provocarea liderului


  Brașoveanul Laszlo Balint are la picioare Liga a 2-a


  Azi 08:06
 • ➤ Local


  Urs ucis de mașină pe DN11, între Brașov și Prejmer


  10.12.2018
 • ➤ Local


  Un copil de 10 ani, din Zizin, a încercat să se spînzure ca să nu meargă la școală


  10.12.2018
 • ➤ International


  Decizie bombă în Europa:


  Marea Britanie poate revoca unilateral Brexitul, a decis Curtea de Justiție a UE


  10.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Pîrtiile sînt oficial deschise


  Liber la schiat în Poiana Brașov


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Un nou statut


  Vama Buzăului a devenit stațiune turistică


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Fonduri europene pentru dotarea a trei spitale din județul Brașov


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Un brașovean beat gonea cu mașina rămasă fără o anvelopă


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  A căzut de la etajul 3


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Un brașovean a șantajat o minoră în scopuri sexuale


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Se circulă din nou pe linia 60, pentru Poiana Brașov


  10.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Guvernul va aproba creșterea salariului minim în ședința de vineri

  Articolul următor


  Guvernul ne pune taxă pe centralele termice

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.027 milisecunde, încărcat în milisecunde