Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Statistică alarmantă


Șapte milioane de români se află în risc de sărăcie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 04.12.2018
• Anul trecut, o treime din populație locuia în condiții grele, în case cu pereți mîncați de igrasie și cu toalete în curte
• Una din trei persoane nu are un telefon, televizor, calculator sau o mașină de spălat rufe
• Numărul și cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea celor mai săraci români scad dramatic
Șapte milioane de români se află în risc de sărăcie. Cifra alarmantă vine de la Institutul Național de Statistică. Anul trecut, o treime din populație locuia în condiții grele, în case cu pereți mîncați de igrasie și cu toalete în curte. Tehnologia aproape că ne domină viața și, deși pare greu de crezut, anul trecut una din trei persoane din România nu a avut bunuri de folosință îndelungată. Adică mașină de spălat rufe, televizor color, telefon, calculator sau autoturism.

4 din 10 copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială

Cei mai săraci români sînt în Oltenia și Moldova, potrivit Institutului Național de Statistică. Cifrele mai arată că peste 35% dintre români trăiesc în case în care există grave probleme. În aproape 30% dintre locuințele din România nu există grup sanitar, iar în peste 27% nu există cadă sau duș. De asemenea, 11% din persoanele din țara noastră trăiesc în locuințe cu pereți plini de igrasie sau cu podele deteriorate. Încă și mai grav e că aproape 3,9 milioane de persoane nu și-au permis anul trecut să plătească chiria, ipoteca sau facturile lunare și nici să mănînce carne o dată la două zile. De asemenea, doi din trei români nu au putut să-și plătească o vacanță, iar unul din doi nu a putut face față unor situații neprevăzute. Iar în timp ce oamenii de la putere se laudă cu creșteri economice record, viitorul copiilor din România pare tot mai fragil. 4 din 10 copii și 4 din 10 tineri se află în risc de sărăcie și excluziune socială. La nivel european, România ocupă locul doi, după Bulgaria, la acest capitol.

Tranșele de venit pînă la care se primeau bani pentru încălzire nu au fost actualizate de șapte ani

Creșterea administrativă a salariului minim, care a condus la creșterea veniturilor populației, a făcut ca o parte semnificativă dintre consumatorii vulnerabili de energie să nu se mai califice pentru a primi ajutoare sociale de încălzire, în contextul în care tranșele de venit pînă la care se primeau bani pentru încălzire nu au fost actualizate de șapte ani. Valoarea ajutoarelor sociale pentru încălzire s-a înjumătățit în această perioadă, dar și gazul și lemnele s-au scumpit semnificativ. Situația ajutoarelor pentru încălzire, sume de bani acordate de statul român pentru cetățenii cei mai afectați de sărăcia energetică, s-a complicat în ultimii ani, în sensul că, în ciuda creșterii facturilor, valoarea acestor ajutoare și numărul beneficiarilor lor scad încontinuu. Situația a fost observată de un think-tank, Centrul pentru Studiul Democrației, care, în parteneriat cu Federația Patronală Petrol și Gaze, a prezentat recent concluziile unui studiu denumit „oportunitatea gazelor naturale în sectorul rezidențial din România“. Realitatea simplă este că tranșele de venit pentru care se acordă aceste ajutoare nu s-au modificat din 2011, în condițiile în care veniturile populației au crescut, dar facturile au crescut și ele.

Cuantumul ajutoarelor a scăzut cu 46%

O analiză a datelor centralizate de Ministerul Muncii pentru ultimele patru sezoane reci (2013/14- 2016/17) arată o tendință de scădere a sumelor acordate de către statul român pentru ajutoarele de încălzire. Pe de o parte, numărul efectiv al ajutoarelor acordate a scăzut cu peste 35% în ultimii patru ani, dar cuantumul total al ajutoarelor acordate a scăzut cu 46%, se arată în studiu. Deci nu doar numărul ajutoarelor scade, ci și cuantumul ajutorului mediu acordat de către statul român per gospodărie, de la 27,91 de lei în 2013/14 la 23,23 de lei în 2016/17. Explicația principală pentru scăderea numărului gospodăriilor care se califică pentru a primi ajutoare de încălzire stă în creșterea veniturilor populației, avînd în vedere că salariul minim pe economie a crescut de la 800 de lei la începutul sezonului rece 2013/14, la 1250 de lei la începutul sezonului 2016/17, în condițiile în care pragurile de venit utilizate pentru a calcula cuantumul ajutoarelor nu a mai fost actualizat din 2011, de la intrarea în vigoare a OUG 70/2011, cînd salariul minim pe economie era de 670 de lei.

Două treimi din dosare sînt procesate pentru lemne

Concomitent cu scăderea numărului de ajutoare și a sumelor acordate de stat, observăm și o creștere semnificativă a ponderii ajutoarelor pentru combustibilii solizi, care a crescut de la 57,74% la 66,53% pe parcursul celor patru ani analizați. De asemenea, se observă scăderi semnificative pentru ajutoarele pentru energie termică și pentru gaze. Majoritatea celor care au ieșit din schema de ajutoare de încălzire, care se aflau în pragurile superioare de venituri și care au fost împinși în afara schemei prin creșterea veniturilor, primeau ajutoarele pentru aceste două tipuri de combustibil. Pe de altă parte, doar jumătate din banii pe anul 2017 se duc pe ajutoare către lemne, în condițiile în care două treimi din dosare sînt procesate pentru lemne, se mai arată în studiul citat. Potrivit OUG din 2011, luînd în calcul spre exemplu încălzirea pe lemne (definitorie pentru că este de departe cea mai întîlnită în mediul rural, unde veniturile sînt mai mici și rețeaua de gaze ete cel mai puțin prezentă), ajutoarele sînt cuprinse între 16 și 54 de lei pe lună, care se plătesc celor cu venituri nete pe membrul de familie cuprinse între 155 și 615 lei. Pentru gaze, ajutoarele sînt mult mai mari, între 19 și 216 lei, pentru aceleași tranșe de venit eligibil.

Mulți beneficiari nu se mai califică

Cum veniturile au crescut, mulți nu se mai califică, pentru că aceste valori nu au mai fost actualizate de șapte ani, în condițiile în care prețul combustibililor a tot crescut. Prețul lemnului de foc a crescut de patru ori în ultimii trei ani, așa cum au spus cei de la Centrul pentru Studiul Democrației, iar pentru gaze e suficient să ne uităm pe datele Comisiei Europene: în al doilea trimestru al acestui an prețul gazelor pentru consumatorii casnici era de 3,35 eurocenți/kWh în România, în condițiile în care, acum șapte ani, la jumătatea lui 2011, acesta era de 2,19 eurocenți/kWh, evoluție la care trebuie luată în calcul și deprecierea leului din această perioadă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  Azi 11:58
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  Azi 11:49
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  Azi 11:46
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  Azi 11:24
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  Azi 11:04
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  Azi 10:25
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  Azi 10:23
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  Azi 10:21
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  Azi 10:16
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  Azi 10:10
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  Azi 10:00
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  Azi 09:57
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  Azi 09:55
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  Azi 09:53
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  Azi 09:18
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  Azi 09:14
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  Azi 09:09
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  Azi 09:00
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  Azi 08:53
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  Azi 08:34
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  Azi 08:07
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Protest al procurorilor brașoveni


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Proceduri


  CJ înființează o regie autonomă pentru aeroport


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Drumul județean care leagă Beclean de Voievodeni va fi modernizat


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Hoți de haine prinși la Brașov, în parcare la mall


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Gripa ne dă încă de furcă


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Programul „Ajungem MARI“ caută voluntari care să lucreze cu copiii din centele de plasament


  21.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Primarii trebuie să trimită la CJ listele de investiții pe 2019


  21.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Din luna mai


  Polonia deschide primul consulat din România, la Brașov


  21.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Vom avea cărți de identitate cu amprentă digitală


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Guvernul va aproba creșterea salariului minim în ședința de vineri

  Articolul următor


  Guvernul ne pune taxă pe centralele termice

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.457 milisecunde, încărcat în milisecunde