Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Oamenii de afaceri nu-s prea optimiști


Vor mări angajatorii salariile după reducerea CAS?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M. Ex., 10.09.2014
• Reducerea CAS înseamnă că de la 1 octombrie firmele vor plăti cu 20% mai puțin la fondul de pensii

Legea privind reducerea CAS a fost votată și de Camera Deputaților. În proiectul de lege care a fost adoptat ieri a fost făcută o modificare. Inițial, proiectul prevedea că termenul de aplicare este 1 octombrie, dar aleșii au introdus o prevedere care spune că legea se aplică în luna următoare publicării în Monitorul Oficial, ceea ce ar putea însemna amînarea cu o lună a aplicării legii. La Cameră au fost înregistrate 307 voturi în favoarea actului normativ aprobat deja de Senat, 5 abțineri și 7 voturi împotrivă. Înaintea votului din Camera Deputaților, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, le-a cerut parlamentarilor să voteze legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator, arătînd că această măsură este „curajoasă și pro-business“ și că sînt resurse pentru compensarea acesteia atît pentru anul 2014, cît și pentru anii viitori. „Există spațiu suficient pentru a aplica această măsură și pentru anul 2014”, a spus ministrul. Oamenii de afaceri sînt însă mai puțin optimiști. Ei spun că pentru angajatori reducerea cu 5% a CAS nu înseamnă mare lucru și că doar într-un scenariu optimist acești bani se vor regăsi în salariile angajaților. Altfel, se vor duce pe taxe, impozite și pe accizele majorate nu cu mult timp în urmă.

Calcule

Reducerea CAS înseamnă că de la 1 octombrie firmele vor plăti cu 20% mai puțin la fondul de pensii. Dacă managementul firmei alege să înglobeze suma deblocată de stat în salariul angajatului, ar fi vorba de o majorare salarială de peste 100 de lei, la salariul mediu pe economie, scrie economica.net. La cîștigul salarial mediu brut pe economie de aproximativ 2.300 de lei, în urma scăderii CAS cu cinci puncte procentuale, un angajator face o economie de 115 lei per angajat, impozabili. Calculul e făcut pentru un angajat care lucrează în condiții normale de muncă și al cărui venit este exclusiv salarial. Teoretic, la nivelul unei firme care are 100 de angajați, care ar avea salariul mediu similar cu cel mediu pe economie, partea patronală ar economisi într-un an 137.520 lei numai din scăderea CAS la 15,8%. Orientativ, la un salariu de 1.000 de euro, economia este deja de 300 de lei. După calculele Finanțelor, în urma acestei măsuri ar rămîne în economie circa cinci miliarde de lei numai în 2015.

Vor ajunge banii în buzunarele salariaților?

Gheorghe Naghiu, președintele Conferației Patronatului Român, e de părere că banii economisiți din reducerea CAS vor ajunge în salariile angajaților, tocmai pentru că măsura a fost agresiv mediatizată. „Reducerea CAS-ului cu 5% nu e o intervenție substanțială pentru noi, patronii români. Într-un scenariu optimist, majoritatea angajatorilor vor prinde acești bani (n. red. - economisiți din reducerea CAS-ului cu 5%) în salariul angajaților. Într-un scenariu pesimist însă, banii economisiți din reducerea CAS se vor «rătăci» prin contabilitate“, a declarat Naghiu pentru economica.net. El a subliniat că economiile rezultate din reducerea CAS nu se vor vedea într-o investiție serioasă, pentru că sînt prea mici. Analistul economic Mihai Șerban spune c㠄reducerea CAS cu 5 la sută nu este o măsură cu esență economică, deși pare că lasă niște bani firmelor. Ea nu va duce la creșterea salariilor sau la îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților. Majoritatea frmelor românești sînt decapitalizate, cu profit marginal, iar resursele modeste rămase în plus la dispoziția firmelor nu vor rezolva măsurile salariale, ci doar parțial pe cele patronale“.

90% din banii economisiți prin reducerea CAS vor ajunge la profiturile companiilor

„90% din banii economisiți prin reducerea CAS cu 5% vor merge la profiturile companiilor și doar o mică parte se va vedea în stimulente pentru salariații care sînt în grațiile angajatorilor. În afară de banii obținuți din impozitul pe profit și pe dividende, statul nu beneficiază de această reducere“, a spus pentru economica.net Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a estimat recent efectele reducerii CAS la nivel macroeconomic. Potrivit estimărilor sale, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar duce la: creștere reală a PIB cu circa 0,1-0,2 puncte procentuale; îmbunătățirea productivității muncii; spor anual de 70.000 de locuri de muncă, dacă sumele se utilizează pentru crearea de locuri de muncă; venituri anuale suplimentare de 2,6 miliare lei, din creșterea numărului de salariați din economie și a investițiilor de capital, dacă angajatorii folosesc 50% pentru noi angajări și 50% pentru investiții; reducerea muncii la negru și a evaziunii fiscale la CAS.

Deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii

Președintele Traian Băsescu s-a opus măsurii și chiar a întors-o în Parlament la reexaminare. El a spus că România pierde acordul cu FMI și UE, cu implicațiile care decurg de aici, din cauza creării unui gol de resurse care ar destabiliza bugetul. Băsescu a mai declarat că ar fi de acord cu o relaxare fiscală, dar nu prin reducerea CAS, ci prin eliminarea accizei suplimentare pe carburanți și a taxei pe stîlp. În cererea de reexaminare, președintele Traian Băsescu atrăgea atenția că în anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs. „Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de lei în 2015 și 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungîndu-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii“, a transmis Băsescu Parlamentului. În aceeași cerere, șeful statului sublinia angajamentele asumate de România în relația cu partenerii financiari internaționali, două dintre ele fiind atingerea obiectivului structural și menținerea unui deficit al bugetului consolidat.

Deputații au aprobat în masă reducerea CAS cu 5%

Fostul ministru de Finanțe, deputatul PDL, Gheorghe Ialomițianu, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că reducerea CAS este o măsură bună, dar a criticat actualul guvern pentru impozitele și taxele introduse. „Mediul de afaceri are nevoie de reducerea presiunii fiscale. Pînă acum, Guvernul Ponta a venit cu impozite și taxe. A sufocat mediul de afaceri cu peste 36 de impozite și taxe. Această măsură ar trebui să aibă un efect pozitiv și pentru locurile de muncă“, a precizat Ialomițianu. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a menționat în plen că liberalii vor vota pentru respingerea cererii de reexaminare trimisă de Traian Băsescu și pentru păstrarea legii în forma în care a fost deja votată în Parlament. Liderul deputaților PSD Marian Neacșu a arătat că reducerea CAS este „cea mai importantă măsură de reducere fiscală din ultimii ani“.

Reducerea CAS ar putea fi amînată cu o lună

• Legea, retrimisă deja la Parlament în iulie de Traian Băsescu, a fost votată ieri în forma inițială. Ea va ajunge din nou pe masa președintelui pentru promulgare, iar data intrării ei în vigoare depinde de momentul în care se va întîmpla acest lucru. Legea va mai rămîne la Parlament timp de cinci zile în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. Este puțin probabil să se întîmple acest lucru, din moment ce toate partidele s-au declarat favorabile actului normativ. După cele cinci zile, legea va fi trimisă la Traian Băsescu. Acesta are la dispoziție 10 zile pentru a decide dacă promulgă legea sau o trimite la CCR. Dacă președintele decide promulgarea legii, acest lucru se va întîmpla în septembrie, iar legea poate intra în vigoare de la 1 octombrie. Dacă însă președintele decide să sesizeze CCR, judecătorii ar putea da o decizie abia în octombrie, ceea ce ar însemna amînarea aplicării legii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Coronavirus în România. 278 de cazuri noi. Care e situația în Brașov


  Azi 13:28
 • ➤ Local


  Spitalul Neuro din Brașov a internat primul pacient cu CoVID-19


  Azi 12:30
 • ➤ Local


  La Săcele a început dezinfectarea scărilor de bloc


  Azi 10:37
 • ➤ National


  Două noi decese provocate de COVID-19 în România: Bilanțul morților a ajuns la 94


  Azi 10:22
 • ➤ Local


  105 cazuri de COVID-19 în județul Brașov


  Azi 10:02
 • ➤ Eveniment


  Primăria strânge cureaua


  Azi 10:06
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul din Făgăraș refuză să primească pacienți cu CoVID-19


  Azi 09:46
 • ➤ Eveniment


  Primăria Brașov face stocuri de dezinfectanți pentru blocuri


  Azi 09:39
 • ➤ Local


  CJ trebuie să asigure aproape 600 de locuri de cazare pentru cadrele medicale din Brașov


  Azi 09:21
 • ➤ Actualitate


  Staționarul Tractorul, al doilea spital din Brașov unde se fac teste CoVID-19


  Azi 09:17
 • ➤ National


  Solidaritate la pierderi


  Costul crizei trebuie suportat de toată lumea


  Azi 09:14
 • ➤ National


  Ministerul Muncii: La data de 1 aprilie sunt înregistrate aproape 800.000 de contracte de muncă suspendate


  Azi 09:09
 • ➤ National


  Structura anului școlar nu a fost modificată


  Azi 08:59
 • ➤ Life


  Ce fac vedetele când #stauacasa


  Olimpia Melinte și-a redescoperit pasiunea pentru scris


  Azi 08:53
 • ➤ Life


  Lora și iubitul ei sunt tot blocați în Bali


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Oana Zăvoranu și Alex Ashraf nu se plictisesc în izolare


  Azi 08:44
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mijloace de luptă cu răceala


  Azi 08:40
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:38
 • ➤ Sport


  UEFA a decis: Barajul Islanda - România nu se joacă nici pe 4 iunie, ci în toamnă!


  Azi 08:34
 • ➤ Sport


  „Trebuie să fim solidari“


  Marius Constantin și Aby Popa au intrat în șomaj tehnic


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  Flacăra olimpică, expusă la Fukushima


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  Un cunoscut antrenor de la CS Transilvania Brașov are coronavirus


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Fotbalistul Sorin Strătilă și-a amânat nunta din cauza coronavirusului


  Azi 08:17
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Eroi sau dezertori?


  Azi 08:09
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 92


  01.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 90


  01.04.2020
 • ➤ Sport


  Wimbledon 2020, anulat din cauza pandemiei de coronavirus. Simona Halep: „Sunt atât de tristă”


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Cum este viața într-un centru de carantină la Brașov


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Spitalul din Făgăraș refuză preluarea pacienților cu coronavirus din alte spitale: „Nu înțelegem de ce acest virus trebuie importat de la Brașov”


  01.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus: Bilanțul deceselor a ajuns la 86 / Ultimul pacient, o femeie de 45 de ani din Neamț


  01.04.2020
 • ➤ Local


  COVID 19 anulează Parada Junilor. Doar Ana Pauker i-a mai oprit pe Juni


  01.04.2020
 • ➤ National


  Poșta a început livrarea pensiilor


  01.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor - 2.460, 215 noi cazuri și 85 de decese


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Centrul de transfuzii sanguine și-a suspendat activitatea temporar


  01.04.2020
 • ➤ Cititori


  Care sunt avantajele pe care le oferă jocurile de cazinou online?


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Primăria Brașov nu va mai finanța niciun eveniment cultural în acest an, direcționând banii pentru acțiunile anti-CoVID


  01.04.2020
 • ➤ Local


  DGASPC Brașov pune la dispoziția persoanelor vulnerabile un număr de urgență


  01.04.2020
 • ➤ Local


  5 angajați de la Ambulanța Codlea confirmați pozitiv cu COVID 19


  01.04.2020
 • ➤ Local


  Comunicat de presă privind finalizarea proiectului cu titlu „Înființarea și dotarea unei noi unități de producție lentile oftalmice de către Optic Total Lens in orașul Brașov”


  01.04.2020
 • ➤ National


  Agenția Europeană a Medicamentului: Va dura cel puțin un an înainte de a dispune de un vaccin în cantități suficiente împotriva COVID-19


  01.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Dezertări la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Campania „Brașovul Pregătit“


  Spitalul de Boli Infecțioase se bazează pe testele primite prin donații și sponsorizări


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Viceprimarul din Bran are coronavirus


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Dacian Cioloș anunță că PLUS intr㠄în armistițiu politic total” până la trecerea crizei coronavirusului


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Pandemie pe zăpadă


  Străzile din Brașov, de la dezinfectare la deszăpezire


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Dr. Andrea Neculau va prelua conducerea DSP, prin derogare


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Lucrările la podurile de peste Olt ar putea fi afectate de criza CoVID-19


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Kaufland livrează comenzi telefonice, fără comision, brașovenilor peste 65 de ani


  01.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Autoutilaje cu lamă pe drumurile județului Brașov


  01.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Ce presupune intrarea în scenariul 4


  01.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Contabil Expres


  Cum pot ajusta TVA-ul pentru un imobil folosit pentru operațiuni taxabile și care a avut dreptul de deducere integral limitat?

  Articolul următor


  Cine va face politica economică a Uniunii Europene

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.452 milisecunde, încărcat în milisecunde