Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Economic
Publicitate

Oamenii de afaceri nu-s prea optimiști


Vor mări angajatorii salariile după reducerea CAS?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M. Ex., 10.09.2014
• Reducerea CAS înseamnă că de la 1 octombrie firmele vor plăti cu 20% mai puțin la fondul de pensii

Legea privind reducerea CAS a fost votată și de Camera Deputaților. În proiectul de lege care a fost adoptat ieri a fost făcută o modificare. Inițial, proiectul prevedea că termenul de aplicare este 1 octombrie, dar aleșii au introdus o prevedere care spune că legea se aplică în luna următoare publicării în Monitorul Oficial, ceea ce ar putea însemna amînarea cu o lună a aplicării legii. La Cameră au fost înregistrate 307 voturi în favoarea actului normativ aprobat deja de Senat, 5 abțineri și 7 voturi împotrivă. Înaintea votului din Camera Deputaților, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, le-a cerut parlamentarilor să voteze legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator, arătînd că această măsură este „curajoasă și pro-business“ și că sînt resurse pentru compensarea acesteia atît pentru anul 2014, cît și pentru anii viitori. „Există spațiu suficient pentru a aplica această măsură și pentru anul 2014”, a spus ministrul. Oamenii de afaceri sînt însă mai puțin optimiști. Ei spun că pentru angajatori reducerea cu 5% a CAS nu înseamnă mare lucru și că doar într-un scenariu optimist acești bani se vor regăsi în salariile angajaților. Altfel, se vor duce pe taxe, impozite și pe accizele majorate nu cu mult timp în urmă.

Calcule

Reducerea CAS înseamnă că de la 1 octombrie firmele vor plăti cu 20% mai puțin la fondul de pensii. Dacă managementul firmei alege să înglobeze suma deblocată de stat în salariul angajatului, ar fi vorba de o majorare salarială de peste 100 de lei, la salariul mediu pe economie, scrie economica.net. La cîștigul salarial mediu brut pe economie de aproximativ 2.300 de lei, în urma scăderii CAS cu cinci puncte procentuale, un angajator face o economie de 115 lei per angajat, impozabili. Calculul e făcut pentru un angajat care lucrează în condiții normale de muncă și al cărui venit este exclusiv salarial. Teoretic, la nivelul unei firme care are 100 de angajați, care ar avea salariul mediu similar cu cel mediu pe economie, partea patronală ar economisi într-un an 137.520 lei numai din scăderea CAS la 15,8%. Orientativ, la un salariu de 1.000 de euro, economia este deja de 300 de lei. După calculele Finanțelor, în urma acestei măsuri ar rămîne în economie circa cinci miliarde de lei numai în 2015.

Vor ajunge banii în buzunarele salariaților?

Gheorghe Naghiu, președintele Conferației Patronatului Român, e de părere că banii economisiți din reducerea CAS vor ajunge în salariile angajaților, tocmai pentru că măsura a fost agresiv mediatizată. „Reducerea CAS-ului cu 5% nu e o intervenție substanțială pentru noi, patronii români. Într-un scenariu optimist, majoritatea angajatorilor vor prinde acești bani (n. red. - economisiți din reducerea CAS-ului cu 5%) în salariul angajaților. Într-un scenariu pesimist însă, banii economisiți din reducerea CAS se vor «rătăci» prin contabilitate“, a declarat Naghiu pentru economica.net. El a subliniat că economiile rezultate din reducerea CAS nu se vor vedea într-o investiție serioasă, pentru că sînt prea mici. Analistul economic Mihai Șerban spune c㠄reducerea CAS cu 5 la sută nu este o măsură cu esență economică, deși pare că lasă niște bani firmelor. Ea nu va duce la creșterea salariilor sau la îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților. Majoritatea frmelor românești sînt decapitalizate, cu profit marginal, iar resursele modeste rămase în plus la dispoziția firmelor nu vor rezolva măsurile salariale, ci doar parțial pe cele patronale“.

90% din banii economisiți prin reducerea CAS vor ajunge la profiturile companiilor

„90% din banii economisiți prin reducerea CAS cu 5% vor merge la profiturile companiilor și doar o mică parte se va vedea în stimulente pentru salariații care sînt în grațiile angajatorilor. În afară de banii obținuți din impozitul pe profit și pe dividende, statul nu beneficiază de această reducere“, a spus pentru economica.net Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a estimat recent efectele reducerii CAS la nivel macroeconomic. Potrivit estimărilor sale, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar duce la: creștere reală a PIB cu circa 0,1-0,2 puncte procentuale; îmbunătățirea productivității muncii; spor anual de 70.000 de locuri de muncă, dacă sumele se utilizează pentru crearea de locuri de muncă; venituri anuale suplimentare de 2,6 miliare lei, din creșterea numărului de salariați din economie și a investițiilor de capital, dacă angajatorii folosesc 50% pentru noi angajări și 50% pentru investiții; reducerea muncii la negru și a evaziunii fiscale la CAS.

Deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii

Președintele Traian Băsescu s-a opus măsurii și chiar a întors-o în Parlament la reexaminare. El a spus că România pierde acordul cu FMI și UE, cu implicațiile care decurg de aici, din cauza creării unui gol de resurse care ar destabiliza bugetul. Băsescu a mai declarat că ar fi de acord cu o relaxare fiscală, dar nu prin reducerea CAS, ci prin eliminarea accizei suplimentare pe carburanți și a taxei pe stîlp. În cererea de reexaminare, președintele Traian Băsescu atrăgea atenția că în anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs. „Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de lei în 2015 și 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungîndu-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii“, a transmis Băsescu Parlamentului. În aceeași cerere, șeful statului sublinia angajamentele asumate de România în relația cu partenerii financiari internaționali, două dintre ele fiind atingerea obiectivului structural și menținerea unui deficit al bugetului consolidat.

Deputații au aprobat în masă reducerea CAS cu 5%

Fostul ministru de Finanțe, deputatul PDL, Gheorghe Ialomițianu, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că reducerea CAS este o măsură bună, dar a criticat actualul guvern pentru impozitele și taxele introduse. „Mediul de afaceri are nevoie de reducerea presiunii fiscale. Pînă acum, Guvernul Ponta a venit cu impozite și taxe. A sufocat mediul de afaceri cu peste 36 de impozite și taxe. Această măsură ar trebui să aibă un efect pozitiv și pentru locurile de muncă“, a precizat Ialomițianu. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a menționat în plen că liberalii vor vota pentru respingerea cererii de reexaminare trimisă de Traian Băsescu și pentru păstrarea legii în forma în care a fost deja votată în Parlament. Liderul deputaților PSD Marian Neacșu a arătat că reducerea CAS este „cea mai importantă măsură de reducere fiscală din ultimii ani“.

Reducerea CAS ar putea fi amînată cu o lună

• Legea, retrimisă deja la Parlament în iulie de Traian Băsescu, a fost votată ieri în forma inițială. Ea va ajunge din nou pe masa președintelui pentru promulgare, iar data intrării ei în vigoare depinde de momentul în care se va întîmpla acest lucru. Legea va mai rămîne la Parlament timp de cinci zile în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. Este puțin probabil să se întîmple acest lucru, din moment ce toate partidele s-au declarat favorabile actului normativ. După cele cinci zile, legea va fi trimisă la Traian Băsescu. Acesta are la dispoziție 10 zile pentru a decide dacă promulgă legea sau o trimite la CCR. Dacă președintele decide promulgarea legii, acest lucru se va întîmpla în septembrie, iar legea poate intra în vigoare de la 1 octombrie. Dacă însă președintele decide să sesizeze CCR, judecătorii ar putea da o decizie abia în octombrie, ceea ce ar însemna amînarea aplicării legii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Economic
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  O brașoveancă va fi procurorul general al României


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  Merge greu


  Lucrările la pasajul Fartec trebuie să fie gata în prima jumătate a anului


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Casa Județeană a Asigurări de Sănătate a decontat 3 milioane de lei pentru tratamente medicale în străinătate


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa înlocuiește țevile vechi de 40 de ani de pe b-dul Saturn


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Explozie într-un bloc din Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  60.000 de lei lunar, pentru stimulentele salariale în spitalele brașovene


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Peste 200 de elevi în învățământul dual, la Săcele


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  Ervin Albu, candidatul PNL la Primăria Codlea


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Noi cazuri de gripă, confirmate în județul Brașov


  Azi 09:02
 • ➤ National


  Întâi bani și pe urmă dreptate


  Blocaj în sălile de judecată


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îl cercetează pe Meleșcanu


  Azi 08:48
 • ➤ National


  Liviu Dragnea rămâne în închisoare și este obligat să plătească și cheltuieli de judecată


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Ca o divă în Republica Dominicană


  Mădălina Ghenea a făcut furori la „Cana Dorada”


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Românii au Talent, sezonul 10 la PRO TV


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Laurette s-a combinat cu fostul soț al unei vedete?!


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  „Mama” lui Așchiuță a împlinit 78 de ani


  Azi 08:27
 • ➤ Cititori


  E bine de știut


  Cum să ne ferim de indigestie


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Mirel Rădoi pune piciorul în prag la Națională


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Patinaj viteză


  Obiective mari pentru patinatorii Coronei Brașov


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Primul amical al iernii pentru ACS SR Brașov


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Simona Halep, în turul 2 la Australian Open 2020


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  „Fierul se repară...“


  Fotbalistul Marian Constantinescu a trecut prin clipe de coșmar


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Timișoara va avea un nou stadion! Brașovul rămâne codaș la acest capitol


  21.01.2020
 • ➤ Local


  Brașovul a prezentat stadiul de implementare a Planului de Calitate a Aerului


  21.01.2020
 • ➤ Local


  Un procuror de la Parchetul Curții de Apel Brașov, propunerea pentru șefia Parchetului General


  21.01.2020
 • ➤ Sport


  Reacția Simonei Halep după victoria de la Australian Open: "Am fost mai puternică"


  21.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Ce se întâmplă cu pensiile


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Va fi a orașului


  Marca FC Brașov va fi înregistrată la OSIM, pentru Municipalitate


  21.01.2020
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Invitație pentru copii la Opera Brașov, la musical-ul „Frumoasa din Pădurea Adormită”


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD nu prea are candidat pentru Primăria Brașov


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  De la cenușăreasă la vedetă


  Spitalul din Săcele are dotări unice în județul Brașov


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitația pentru căminul Școlii Profesionale Kronstadt așteaptă ok-ul ANAP


  21.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Se caută soluții pentru descongestionarea traficului spre Sânpetru


  21.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ministrul Mediului cere Brașovului un raport privind starea de sănătate a populației


  21.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Din toamnă, elevii au transportul gratuit


  21.01.2020
 • ➤ National


  Primul pas spre anticipate?


  Guvernul apasă butonul alegerii primarilor în două tururi


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Sondaj


  Schimbarea jobului în 2020, în topul priorităților pentru cei mai mulți români


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Șefa FMI: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Pensia minimă, garantată de stat este 704 lei


  21.01.2020
 • ➤ Economic


  Programul Rabla pentru electrocasnice va continua în 2020


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  De ce să bem lapte de capră


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cea mai bună dietă în 2020: cum te ajută să slăbești


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Castravetele amar, o comoară naturală, mai ales pentru diabetici


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Potrivit cu iarna


  Prazul luptă cu afecțiunile respiratorii


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  La ce vârstă suntem cel mai nefericiți?


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  41% dintre români și-ar schimba dieta


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cât de sigur este paracetamolul?


  21.01.2020
 • ➤ Doctor


  O noapte nedormită crește riscul de Alzheimer


  21.01.2020
 • ➤ Life


  Din nou la Kanal D


  Adelina Pestrițu revine în televiziune


  21.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Contabil Expres


  Cum pot ajusta TVA-ul pentru un imobil folosit pentru operațiuni taxabile și care a avut dreptul de deducere integral limitat?

  Articolul următor


  Cine va face politica economică a Uniunii Europene

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.657 milisecunde, încărcat în milisecunde