Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Comunicate
Publicitate

COMUNICAT DE PRESĂ


Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 03.07.2020
Gestionarea resurselor de apă este o preocupare majoră la nivel european, exprimată prin adoptarea Directivei 2000/60/CE - EU de „Stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei” și a Directivei 98/83/CE – „Privind calitatea apei destinate consumului uman”, amendată prin Directiva 2015/1787. În prezent se urmărește dezvoltarea unui cadru teoretic și practic care să faciliteze tranziția de la actualul management al resurselor de apă către un management caracterizat prin reziliență și adaptivitate sporită în contextul provocărilor impuse de tendințele de dezvoltare socio-economică și în contextul schimbărilor climatice. O analiză a cercetărilor întreprinse la nivel global pe termen scurt mediu și lung a scos în evidență o tendință de scădere a calității și cantității de apă. S-a evidențiat o scădere a volumului scurs de apă, la nivel de bazin hidrografic, cu aproximativ 54% până la sfârșitul secolului 21 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935120302231). Această tendință s-a observat și în cadrul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele. Astfel rezultatele obținute în cadrul proiectului de cercetare „CLISWEL” (https://www.hzg.de/ms/clisweln/; http://clisweln.info/climate-services-for-the-water-energy-land-food-nexus/results/) au scos în evidență următoarele aspecte (subliniind aici, pe cele mai importante):
    • Se preconizează o accentuare a precipitațiilor extreme pentru următorul interval fapt confirmat în ultimii ani (2018-2019) ;
    • Este preconizată o creștere accelerată a duratei valurilor de căldură;
    • Se preconizează o creștere a numărului de luni cu deficit de apă în acumularea Săcele;
    • Se preconizează o creștere a transportului de aluviuni.

Pe baza diferitelor scenarii elaborate (http://clisweln.info/climate-services-for-the-water-energy-land-food-nexus/results/) s-a observat că prin aplicarea măsurilor de management forestier conforme normativelor în vigoare nu se produc modificări semnificative ale debitelor lichide, observându-se o ușoară (dar nesemnificativă din punct de vedere statistic) creștere a transportului de aluviuni în cazul aplicării unor politici forestiere caracterizate prin promovarea unor măsuri de gospodărire orientate spre maximizarea profiturilor obținute din vânzarea de lemn. În acest context, în bazinul hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele scenariile avantajoase din punct de vedere al calității apei sunt avantajoase și din punct de vedere al mediului, promovând extinderea suprafeței pădurilor cu funcții de protecție și gospodărirea acestora în regim cât mai apropiat de cel natural. Din analiza transportului de aluviuni previzionat din bazinul Tărlung pentru perioada 2020-2099 s-a constatat că pericolul cel mai mare de colmatare a lacului de acumulare Săcele se manifestă în primele trei decenii (2020-2050). Prin urmare, intervențiile vizând stabilizarea albiilor și retenția transportului de aluviuni sunt oportune în prima parte a intervalului de timp analizat, în vederea asigurării unei eficiențe maxime a lucrărilor de retenție și stabilizare.

Lucrările de retenție a aluviunilor vor avea în același timp și rol de protejare împotriva viiturilor torențiale a terenurilor riverane, a rețelei de transport (drumuri forestiere și publice) și a clădirilor din apropierea rețelei hidrografice precum. Pentru asigurarea aprovizionării zonei metropolitane Brașov cu apă potabilă de calitate și în cantități corespunzătoare este recomandată utilizarea a mai multor surse de alimentare, aceasta fiind o premisă importantă în vederea realizării unui sistem de alimentare sustenabil în contextul schimbărilor climatice și al presiunii antropice tot mai mari asupra resurselor naturale în general și asupra resurselor de apă în special.

Existența a mai multe surse de alimentare cu apă asigură continuitatea aprovizionării cu apă chiar și în condițiile apariției unor fenomene extreme. În zona Brașovului, apa este furnizată din două surse principale, respectiv acumularea Săcele și fronturile de foraje Sânpetru-Hărman, Sânpetru-Stupini și Hărman-Prejmer. Apa din foraje constituie și o sursă alternativă de alimentare cu apă pentru perioadele extrem secetoase (a căror incidență se preconizează că va crește în intervalul 2020-2099) când se înregistrează deficit de apă în acumularea Săcele sau în perioadele în care apa din lacul de acumulare nu poate fi utilizată ca urmare a turbidității excesive generate de viituri. Gospodărirea sustenabilă a resursei de apă la nivelul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele presupune adoptarea unor măsuri de management echilibrate, negociate între toți factorii din cuprinsul bazinului hidrografic (proprietarii de păduri, administratorii siturilor „Natura 2000”, administratorul acumulării Săcele etc.). Negocierea implică acceptarea de compromisuri de către unii factori/sectoare în vederea asigurării sustenabilității resursei de apă în condițiile minimizării efectelor adverse asupra altor sectoare. Aceasta implică o abordare descentralizată în implementarea politicilor existente în domeniu, prin adaptarea acestora la specificul local și în același timp, implicarea și integrarea activă a tuturor factorilor de decizie în vederea minimizării eventualelor conflicte trans-sectoriale și maximizarea posibilelor efecte sinergice ale planurilor de management. Minimizarea compromisurilor la nivel trans-sectorial este posibilă printr-o abordare integrată și negociată a măsurilor de management, întrucât toate activitățile aferente fiecărui sector din bazin se intercondiționează. Prin urmare și elaborarea politicilor trebuie realizată din această perspectiva. Mai mult decât atât, acceptarea de compromisuri implică existența unor măsuri compensatorii pentru diversele categorii de proprietari din cuprinsul bazinului, iar acest compensații pot fi privite ca o „plată pentru serviciile de mediu” produse de un anumit sector/anumită categorie de proprietari (ex. proprietarii de păduri). Un model de management integrat al resurselor precum și integrarea acestuia în „servicii climatice” în vederea asigurării sustenabilității resurselor la nivel local, regional și național este prezentat în lucrarea „Ten principles to integrate the water-energy-land nexus with climate services for coproducing local and regional integrated assessments” (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969719335880). Un rezumat al lucrării este prezentat în figura atașată acestui articol.

Mai multe informații legate de rezultatele obținute în cadrul proiectului se pot accesa la următoarele adrese:
    • https://www.hzg.de/ms/clisweln/
    • http://clisweln.info/climate-services-for-the-water-energy-land-food-nexus/results/

Pentru informații suplimentare referitoare la implementarea acestui proiect, vă rugăm să contactați echipa proiectului:
Telefon/Fax: 0268419936/0268415338
Email: icasbv@rdsbv.ro / cntudose@yahoo.com.

Autor: dr. ing. Nicu Constantin Tudose

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultur㠄Marin Drăcea”
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Comunicate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 500 de brașoveni testați cu COVID se află izolați la domiciliu


  Azi 18:37
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1350 de cazuri în țară


  Azi 13:41
 • ➤ National


  Pui de urs, omorât pe DN 1, lângă Brașov


  Azi 12:26
 • ➤ Economic


  Germania a schimbat condițiile petru străini: 7 județe din România sunt pe lista ”zonelor de risc”


  Azi 12:19
 • ➤ Economic


  Fiscul strânge informații privind cardurile, conturile și casetele de valori ale persoanelor fizice


  07.08.2020
 • ➤ Religie


  De Sf Maria


  Pelerinii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Se apropie un spectacol ceresc: ploaia de stele. Perseidele pot fi văzute în noaptea de 12/13 august


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Drumul care leagă comunele Măieruș, Apața și Augustin de județul Covasna, modernizat de CJ Brașov


  07.08.2020
 • ➤ National


  Intră în vigoare legea care pedepsește hărțuirea la locul de muncă. Sancțiuni, între 10.000 și 15.000 de lei


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De miercuri, brașovenii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea transport în comun în cartier


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  6 detalii de luat în calcul atunci când cumperi un lampadar


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  79 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1378 în țară. Record de decese: 50 în 24 de ore


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Biciclist lovit pe Bulevardul Griviței din Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Câte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Mereu în alertă


  Încă un focar de COVID în județul Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  ARR a dat aviz negativ mai multor autobuze Transbus


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Crucea Roșie din Brașov a primit un nou sediu


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții de 43 de milioane de lei în rețelele de apă și canalizare la Săcele


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  În caz de urgență


  Sprijin pentru părinți și în noul an școlar


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Căminul și sala de sport de la Colegiul Tehnic de Transporturi intră în șantier


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Noi locuri de parcare


  07.08.2020
 • ➤ National


  În două etape


  Ce restaurante vor avea prioritate la redeschidere?


  07.08.2020
 • ➤ National


  ANOFM a atras peste 294 de milioane de euro, bani europeni, pentru susținerea șomajului tehnic


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Vacanța de lângă casă


  Vulcanii noroioși, oftatul Pământului


  07.08.2020
 • ➤ Life


  12.000 de like-uri


  Iulia Albu a pozat îndrăzneț


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Claudia Pavel se descurcă și fără concerte


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Vica Blochina, alintată de un grec milionar


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum creștem pisoii mici


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Florinel Coman, numărul unu în Liga 1


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Mai joacă sau nu Astra?


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Decizie așteptată


  Răspuns final: Liga 1 cu 16 echipe


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Momentan, Halep e principala favorită la US Open


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Un fundaș din naționala Franței se alătură lotului „lupilor”


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Au închis robinetul


  Clubul Corona desființează echipa de polo seniori


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Viștea s-a închis din cauza COVID, iar la Beclean un sătean infectat a murit


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Arafat: în două zile de la finalizarea lucrărilor, dotăm spitalul modular din Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Sport


  FRF a făcut cărțile: Liga 1 merge cu 16 echipe, Dinamo scapă de retrogradare


  06.08.2020
 • ➤ Cititori


  Băuturile alcoolice: minunate la petreceri și benefice pentru sănătate. Iată ce efecte au!


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Orban: Guvernul va acorda părinților un sprijin de 75% din salariu în cazul suspendării cursurilor într-o școală


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de coronavirus la Brașov, 1345 în țară


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Viața fără droguri, informații utile părinților!


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  DS Smith, lider în producția de ambalaje, a atins trei obiective globale în materie de sustenabilitate


  06.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Școala începe pe 14 septembrie


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre îngrijorătoare


  431 pacienți cu COVID internați la Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașov Heroes a ajuns la ediția 7


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Florin Orțan, lansat de PSD în cursa pentru Primăria Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Poate în septembrie


  Cine dotează spitalul modular COVID din Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății a emis ordinul pentru Spitalul regional Brașov


  06.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  ENGIE Romania lansează noi oferte comerciale

  Articolul următor

  COMUNICAT DE PRESĂ


  DS Smith stabilește noi standarde în domeniul sustenabilității ambalajelor, cu ajutorul Principiilor de Design Circular

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 21 milisecunde, încărcat în milisecunde