Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Comunicate
Publicitate

COMUNICAT DE PRESĂ


Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 03.07.2020
Gestionarea resurselor de apă este o preocupare majoră la nivel european, exprimată prin adoptarea Directivei 2000/60/CE - EU de „Stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei” și a Directivei 98/83/CE – „Privind calitatea apei destinate consumului uman”, amendată prin Directiva 2015/1787. În prezent se urmărește dezvoltarea unui cadru teoretic și practic care să faciliteze tranziția de la actualul management al resurselor de apă către un management caracterizat prin reziliență și adaptivitate sporită în contextul provocărilor impuse de tendințele de dezvoltare socio-economică și în contextul schimbărilor climatice. O analiză a cercetărilor întreprinse la nivel global pe termen scurt mediu și lung a scos în evidență o tendință de scădere a calității și cantității de apă. S-a evidențiat o scădere a volumului scurs de apă, la nivel de bazin hidrografic, cu aproximativ 54% până la sfârșitul secolului 21 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935120302231). Această tendință s-a observat și în cadrul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele. Astfel rezultatele obținute în cadrul proiectului de cercetare „CLISWEL” (https://www.hzg.de/ms/clisweln/; http://clisweln.info/climate-services-for-the-water-energy-land-food-nexus/results/) au scos în evidență următoarele aspecte (subliniind aici, pe cele mai importante):
    • Se preconizează o accentuare a precipitațiilor extreme pentru următorul interval fapt confirmat în ultimii ani (2018-2019) ;
    • Este preconizată o creștere accelerată a duratei valurilor de căldură;
    • Se preconizează o creștere a numărului de luni cu deficit de apă în acumularea Săcele;
    • Se preconizează o creștere a transportului de aluviuni.

Pe baza diferitelor scenarii elaborate (http://clisweln.info/climate-services-for-the-water-energy-land-food-nexus/results/) s-a observat că prin aplicarea măsurilor de management forestier conforme normativelor în vigoare nu se produc modificări semnificative ale debitelor lichide, observându-se o ușoară (dar nesemnificativă din punct de vedere statistic) creștere a transportului de aluviuni în cazul aplicării unor politici forestiere caracterizate prin promovarea unor măsuri de gospodărire orientate spre maximizarea profiturilor obținute din vânzarea de lemn. În acest context, în bazinul hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele scenariile avantajoase din punct de vedere al calității apei sunt avantajoase și din punct de vedere al mediului, promovând extinderea suprafeței pădurilor cu funcții de protecție și gospodărirea acestora în regim cât mai apropiat de cel natural. Din analiza transportului de aluviuni previzionat din bazinul Tărlung pentru perioada 2020-2099 s-a constatat că pericolul cel mai mare de colmatare a lacului de acumulare Săcele se manifestă în primele trei decenii (2020-2050). Prin urmare, intervențiile vizând stabilizarea albiilor și retenția transportului de aluviuni sunt oportune în prima parte a intervalului de timp analizat, în vederea asigurării unei eficiențe maxime a lucrărilor de retenție și stabilizare.

Lucrările de retenție a aluviunilor vor avea în același timp și rol de protejare împotriva viiturilor torențiale a terenurilor riverane, a rețelei de transport (drumuri forestiere și publice) și a clădirilor din apropierea rețelei hidrografice precum. Pentru asigurarea aprovizionării zonei metropolitane Brașov cu apă potabilă de calitate și în cantități corespunzătoare este recomandată utilizarea a mai multor surse de alimentare, aceasta fiind o premisă importantă în vederea realizării unui sistem de alimentare sustenabil în contextul schimbărilor climatice și al presiunii antropice tot mai mari asupra resurselor naturale în general și asupra resurselor de apă în special.

Existența a mai multe surse de alimentare cu apă asigură continuitatea aprovizionării cu apă chiar și în condițiile apariției unor fenomene extreme. În zona Brașovului, apa este furnizată din două surse principale, respectiv acumularea Săcele și fronturile de foraje Sânpetru-Hărman, Sânpetru-Stupini și Hărman-Prejmer. Apa din foraje constituie și o sursă alternativă de alimentare cu apă pentru perioadele extrem secetoase (a căror incidență se preconizează că va crește în intervalul 2020-2099) când se înregistrează deficit de apă în acumularea Săcele sau în perioadele în care apa din lacul de acumulare nu poate fi utilizată ca urmare a turbidității excesive generate de viituri. Gospodărirea sustenabilă a resursei de apă la nivelul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele presupune adoptarea unor măsuri de management echilibrate, negociate între toți factorii din cuprinsul bazinului hidrografic (proprietarii de păduri, administratorii siturilor „Natura 2000”, administratorul acumulării Săcele etc.). Negocierea implică acceptarea de compromisuri de către unii factori/sectoare în vederea asigurării sustenabilității resursei de apă în condițiile minimizării efectelor adverse asupra altor sectoare. Aceasta implică o abordare descentralizată în implementarea politicilor existente în domeniu, prin adaptarea acestora la specificul local și în același timp, implicarea și integrarea activă a tuturor factorilor de decizie în vederea minimizării eventualelor conflicte trans-sectoriale și maximizarea posibilelor efecte sinergice ale planurilor de management. Minimizarea compromisurilor la nivel trans-sectorial este posibilă printr-o abordare integrată și negociată a măsurilor de management, întrucât toate activitățile aferente fiecărui sector din bazin se intercondiționează. Prin urmare și elaborarea politicilor trebuie realizată din această perspectiva. Mai mult decât atât, acceptarea de compromisuri implică existența unor măsuri compensatorii pentru diversele categorii de proprietari din cuprinsul bazinului, iar acest compensații pot fi privite ca o „plată pentru serviciile de mediu” produse de un anumit sector/anumită categorie de proprietari (ex. proprietarii de păduri). Un model de management integrat al resurselor precum și integrarea acestuia în „servicii climatice” în vederea asigurării sustenabilității resurselor la nivel local, regional și național este prezentat în lucrarea „Ten principles to integrate the water-energy-land nexus with climate services for coproducing local and regional integrated assessments” (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969719335880). Un rezumat al lucrării este prezentat în figura atașată acestui articol.

Mai multe informații legate de rezultatele obținute în cadrul proiectului se pot accesa la următoarele adrese:
    • https://www.hzg.de/ms/clisweln/
    • http://clisweln.info/climate-services-for-the-water-energy-land-food-nexus/results/

Pentru informații suplimentare referitoare la implementarea acestui proiect, vă rugăm să contactați echipa proiectului:
Telefon/Fax: 0268419936/0268415338
Email: icasbv@rdsbv.ro / cntudose@yahoo.com.

Autor: dr. ing. Nicu Constantin Tudose

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultur㠄Marin Drăcea”
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Comunicate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Lili Sandu a născut un băiețel de nota 10


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Jojo dezvăluie cum a cucerit-o Paul Ipate


  Azi 08:39
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Vindecare, la mâna oricui


  Azi 08:34
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:32
 • ➤ Sport


  Victorie importantă pentru Răzvan Lucescu


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Becali nu vrea în ruptul capului echipă de fete


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  TENIS


  Revenire cu o victorie dificilă pentru Halep


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Girona, adversarul lui Sepsi SIC pentru Euroligă


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Fostul „stegar” Cristi Ganea a reziliat cu Athletic Bilbao și semnează cu Aris Salonic


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Constantin, în defensiva Craiovei


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Portarul Jesus Fernandez și Aganovic (ex-FC Brașov) sunt ultimele noutăți în lotul Sepsi


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  FOTBALUL MIC


  Așteptând un nou start


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Simona Halep câștigă dramatic primul meci de la Praga


  11.08.2020
 • ➤ National


  Senatul a respins OUG care majora etapizat alocațiile copiilor


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Cum porți pantofii stiletto la birou, în ținută casual și la ocaziile speciale


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Analize și investigații medicale pe care trebuie să le facă orice persoană de peste 60 de ani


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


  11.08.2020
 • ➤ National


  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


  11.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  La mulți ani, Octav Bjoza!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre grele


  43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  „Smart-City“


  Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Coronavirusul, sub control?


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  TERAPII


  Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


  11.08.2020
 • ➤ Life


  „Libelula” nu stă degeaba


  Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi utile pentru decorarea casei


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Medicamentele anti colesterol sunt toxice pentru ficat?


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  După Praga, Halep va decide dacă joacă la US Open


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  Brașovul va avea două echipe U16 în sezonul viitor al Ligii Elitelor


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL – CUPELE EUROPENE


  Dinamo Zagreb, în calea CFR-ului către grupele Champions League


  11.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Nevoia de adevăr


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fostul lider al grupului PSD din CJ, candidează la primăria Făgăraș din partea ALDE


  10.08.2020
 • ➤ National


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Invitație la Opera Brașov


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Antonio Banderas anunță că a fost diagnosticat cu COVID-19


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Angajații DRDP Brașov au adunat gunoiul lăsat de turiști


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  44 de noi cazuri de COVID la Brașov, 779 în țară


  10.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Vom avea vaccinul împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului?


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ieri, 60 de noi cazuri în județ


  Primarul din Sânpetru are COVID 19


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Se caută constructor pentru trei trasee de down-hill în Postăvarul


  10.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  ENGIE Romania lansează noi oferte comerciale

  Articolul următor

  COMUNICAT DE PRESĂ


  DS Smith stabilește noi standarde în domeniul sustenabilității ambalajelor, cu ajutorul Principiilor de Design Circular

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 25 milisecunde, încărcat în milisecunde