Carnea proaspătă prezintă pe secțiune o colorație roz-roșie, lucioasă. Este ușor umedă, nelipicioasă. Are o consistență elastică, compactă și la presiune nu păstreaza urme. Mirosul și gustul sunt plăcute. Măduva umple în întregime canalul medular al oaselor, este elastică, lucioasă pe secțiune.
Carnea relativ proaspătă este acoperită de o peliculă uscată, alteori, poate avea o mâzgă lipicioasă, în cantitate redusă. La suprafață și pe secțiune, culoarea este mată și mai închisă, comparativ cu cea a cărnii proaspete. Pe secțiune este umedă, dar nu lipicioasă. Consistența este moale, păstrează amprenta la presiune, dar pentru scurt timp. Sucul muscular este tulbure și în cantitate mai mare. Mirosul poate fi ușor acru la suprafață, dar nu și în profunzime. Măduva se desprinde ușor de marginea osului, este moale și mai închisă la culoare, pe secțiune este mată, uneori cenușie.
Carnea alterată are suprafața de culoare cenușie sau verzuie, uscată sau umedă și lipicioasă. La presiune rămîne o urma care persista multă vreme. Grăsimea are un aspect mat, culoarea cenușie-murdară și consistența scăzută. Mirosul este neplăcut.
Pregătirea cărnii
Carnea care a fost congelată nu se mai poate recongela, trebuie consumată imediat.
Carnea pentru fripturi se bate pe un fund de lemn umed, dacă este uscat absoarbe tot sucul.
Carnea pe care doriți să o pregătiți la cuptor devine mai fragedă dacă turnați peste ea puțin coniac.
Daca doriți să obțineți un gust deosebit pentru friptura de porc folosiți muștarul. Luați 2-3 linguri de muștar și ungeți carnea chiar înainte de a o băga la cuptor.
Dacă apreciați friptura crocantă de pui, o puteți obține astfel: luați o lămâie, o spălați bine, o tăiați pe jumătate și frecați bucățile de carne de pui. Carnea se va frăgezi la interior, dar va căpăta o crustă apetisantă, aurie la exterior.
Paprika (boia de ardei) nu se pune pe carnea udă pentru că se va arde și va da un aspect urât fripturii. Se va adăuga după ce friptura este gata.
sursă: www.sfaturiutile.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!