Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Sfaturi de igienă




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


    Azi 19:19
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


    Azi 18:57
  • ➤ Știri Brasov


    S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


    Azi 17:25
  • ➤ Știri Brasov


    Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


    Azi 16:01
  • ➤ Știri Brasov


    A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


    Azi 14:42
  • ➤ Știri Brasov


    Un nou cutremur lângă Brașov


    Azi 14:29
  • ➤ Știri Brasov


    4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


    Azi 13:25
  • ➤ National


    Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


    Azi 13:24
  • ➤ Doctor


    Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


    Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


    Azi 10:47
  • ➤ Prima pagină


    Azi se redeschid școlile


    Azi 09:20
  • ➤ Eveniment


    Aprobate de CL


    Facilități fiscale de pandemie la Brașov


    Azi 09:17
  • ➤ Eveniment


    Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


    Azi 09:12
  • ➤ Eveniment


    Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


    Azi 09:09
  • ➤ Eveniment


    Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


    Azi 09:06
  • ➤ Eveniment


    Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


    Azi 09:01
  • ➤ Eveniment


    Relaxare cu registru


    Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


    Azi 08:54
  • ➤ Eveniment


    Fotografia care a afumat guvernul Orban


    Azi 08:48
  • ➤ Doctor


    Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


    Azi 08:41
  • ➤ Doctor


    Precauții


    Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


    Azi 08:39
  • ➤ Doctor


    Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


    Azi 08:37
  • ➤ Doctor


    Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


    Azi 08:35
  • ➤ Doctor


    10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


    Azi 08:33
  • ➤ Life


    Fierbinte ca vara


    Anna Lesko a făcut compot de cireșe


    Azi 08:27
  • ➤ Life


    Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


    Azi 08:24
  • ➤ Life


    Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


    Azi 08:22
  • ➤ Cititori


    Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


    Azi 08:20
  • ➤ Cititori


    Arpagicul alungă ghinionul


    Azi 08:17
  • ➤ Sport


    Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


    Azi 08:14
  • ➤ Sport


    Restart


    Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


    Azi 08:08
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Mirajul terasei


    Azi 08:02
  • ➤ Sport


    Oficial. Edi Iordănescu s-a despărțit de Gaz Metan! "Niciodată nu voi accepta mediocritatea"


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    2 cazuri noi de coronavirus la Brașov


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov, a fost redeschisă


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 iunie


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Intervenție în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist accidentat


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Mașină răsturnată pe DN11, între Brașov și Hărman


    31.05.2020
  • ➤ Life


    Ziua Internațională a Blondelor: până în 2202 nu vor mai rămâne blonde naturale pe Terra


    31.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    7 cazuri de coronavirus noi la Brașov, 124 de cazuri noi în țară


    31.05.2020
  • ➤ Sport


    Dumitru Dragomir, 74: "Explodează hormonii în fotbaliști!"


    31.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    ALERTĂ METEO ANM: Averse, descărcări electrice, grindină și vijelii, până miercuri!


    31.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces COVID la Brașov urcă bilanțul la 53 de morți


    30.05.2020
  • ➤ National


    Ludovic Orban a scos din buzunar 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    7 noi cazuri de COVID 19 la Brașov, 151 de noi pacienți confirmați în țară


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Dacă tușești nu ai voie la terase, de la 1 iunie


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Al 52-lea deces COVID 19, la Brașov


    30.05.2020
  • ➤ Sport


    Hochei. Lotul prinde contur la Corona Brașov / 14 jucători au semnat contractele / Negocieri cu antrenorul Dave MacQueen


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


    29.05.2020
  • ➤ Sport


    AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


    29.05.2020
  • ➤ Sport


    Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


    29.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


    29.05.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 13 milisecunde, încărcat în milisecunde