Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Soluții japoneze

Este bine să știți


Cum să potolești sughițul

Este bine să știți


Umezeala în cas㠖 efecte nocive




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Sport


    Rezultatele etapei a 14-a


    Liga 4 Brașov. Olimpic Zărnești a început în forță returul


    Azi 13:31
  • ➤ National


    Proiect OUG. Alte modificări la legile penale cu miză directă pentru șeful PSD


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Rezultatele etapei a 19-a din C3 și C5


    Cetate Râșnov și AFC Hărman, remize în deplasare / ACS SR Brașov joacă sâmbătă la Turnu Măgurele


    22.03.2019
  • ➤ National


    Brașov. Incidență de 27,6 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori


    22.03.2019
  • ➤ National


    Toader a trimis la Guvern Ordonanța care îl scapă de Dragnea de condamnerea definitivă din Dosarul Referendumul


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Brașoveanul Romeo Surdu va juca în Liga a 2-a la Farul / “Sunt pregătit“


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Oficial. Dan Petrescu revine la CFR Cluj / "Am ajuns la un acord"


    22.03.2019
  • ➤ National


    Iohannis cheamă societatea civilă la consultări pe tema referendumului


    22.03.2019
  • ➤ Economic


    Guvernul va schimba modul de calcul pentru Robor. O ordonanță de urgență modifică OUG 114


    22.03.2019
  • ➤ National


    Ministerul Justiției refuză acreditarea a doi jurnaliști: Ovidiu Oanță, de la Pro TV, și Ionela Arcanu, de la Realitatea TV


    22.03.2019
  • ➤ Local


    Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum în 34 magazine


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Să știți de cine să vă feriți


    Cele mai periculoase companii aeriene


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Cosmetica de acasă


    Remedii naturale pe bază de citrice împotriva petelor pigmentare


    22.03.2019
  • ➤ Life


    „Cel mai urât mirositor aliment din lume”


    Durian - fructul regilor


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Cimpanzeii sunt tot mai deștepți


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Răzbunarea găinilor


    22.03.2019
  • ➤ Life


    O spun testele


    Papagalii au inteligența unui copil


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Thalia, acuzată de fani că se droghează


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Faima nu e bună pentru toți


    Tânără care seamănă cu Rihanna nu-și găsește iubit


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Calculul fericirii


    Cum îți găsești perechea


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Burlacul cu pretenții


    DiCaprio are doar iubite sub 25 de ani


    22.03.2019
  • ➤ Prima pagina


    Cămin cu nouă etaje pentru elevi


    22.03.2019
  • ➤ Eveniment


    Lucrări în derulare, achiziții și noi licitații


    93 de milioane de lei pentru aeroport în 2019


    22.03.2019
  • ➤ Eveniment


    Cine repară străzile din zona sudică a orașului


    22.03.2019
  • ➤ Eveniment


    Se scumpesc polițele RCA


    22.03.2019
  • ➤ Actualitate


    Probleme de proprietate


    Benzile dedicate pentru autobuze vor „sări“ 80 de metri, la Bartolomeu


    22.03.2019
  • ➤ Actualitate


    Poți verifica istoricul unei mașini printr-o aplicație RAR


    22.03.2019
  • ➤ Actualitate


    Șantierul de la Pasajul Fartec se redeschide


    22.03.2019
  • ➤ National


    Acuzații foarte grave ale senatorului Florin Câțu la adresa ministrului Finanțelor


    Banca Internațională de Investiții din Moscova va fi principalul partener al Fondului Suveran


    22.03.2019
  • ➤ National


    Mutarea prin care PSD ar putea să blocheze candidatura lui Kovesi la Parchetul European


    22.03.2019
  • ➤ Week-end


    Unde ieșim


    Invitații de weekend


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Mereu surprinzătoare


    Cleopatra Stratan continuă să experimenteze


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Andreea Bălan a fost operată din nou


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Victoria Beckham suferă de o boală incredibilă


    22.03.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    „Testamentul lui Abraham“, cea mai vândută carte românească din ultimii 30 de ani


    22.03.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    Brașoveni în lupta națională


    Gh. Bogdan-Duică - „apostolul înflăcărat al panromânismului“ (I)


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    România intră în lupta pentru calificarea la EURO 2020


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Începe returul


    Liga 4 Brașov. „Football in Heaven“, la Zărnești


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Primul transfer al Coronei vine de la Buducnost Podgorica


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Deplasări dificile pentru Cetate Râșnov și AFC Hărman


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    În fieful lui „Daddy“


    ACS SR Brașov, înainte cu tupeu la Turnu Măgurele


    22.03.2019
  • ➤ National


    USR-PLUS, cu 15,3%, pe locul trei în sondaje, după PSD și PNL, aproape la egalitate


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Un TIR condus de un ,,Dorel" a blocat circulația pe DN 73A


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Adolescentă agresată sexual pe stradă de un bărbat


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Lovită pe trecerea de pietoni


    21.03.2019
  • ➤ Sport


    Oficial. Ivona Paviceviæ de la Buducnost a semnat cu Corona Brașov


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Jandarmii aflați în misiune i-au acordat primul ajutor unui bătrân prăbușit pe peronul autogării Bartolomeu


    21.03.2019
  • ➤ Sport


    ACS SR Brașov. Stîngă, Sandu și Antone, despre meciul cu Turris: „Mergem să câștigăm“


    21.03.2019
  • ➤ Actualitate


    POLIȚIA BRAȘOV


    Măsuri pentru siguranța afacerii tale!


    21.03.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.050 milisecunde, încărcat în milisecunde