Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Indigestia

Este bine să știți


Despre bune maniere

Este bine să știți


Sfaturi în bucătărie




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Life


    Diletantism, psihopatie, violență, macabru: "Once Upon a Time...in Hollywood" (VIDEO)


    18.08.2019
  • ➤ National


    Un bolnav a ucis patru pacienți și a rănit alți 9 în Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca


    18.08.2019
  • ➤ Local


    În premieră: Laura Bretan și Ester Peony, un moment special la Cerbul de Aur


    18.08.2019
  • ➤ Sport


    România - Spania, în preliminariile Euro 2020. Cosmin Contra a convocat 24 de stranieri


    18.08.2019
  • ➤ Local


    Celebrul alpinist Torok Zsolt a fost găsit mort în masivul Făgăraș


    17.08.2019
  • ➤ Local


    Tânără drogată la volan, pe Transfăgărășan


    17.08.2019
  • ➤ Economic


    ​Split TVA devine opțional


    17.08.2019
  • ➤ National


    Cazul Caracal:Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure


    17.08.2019
  • ➤ National


    A apărut o nouă metodă de înșelăciune: amenda lăsată pe geamul mașinii


    17.08.2019
  • ➤ Local


    Accident cu un mort lângă Brașov


    16.08.2019
  • ➤ Sport


    Panțîru o duce pe FCSB în play-off-ul Europa League!


    15.08.2019
  • ➤ Sport


    ACS SR Brașov. Reacția lui Florin Stîngă după eliminarea din Cupa României / " Un duș rece la Cisnădie"


    15.08.2019
  • ➤ Sport


    Tenis, WTA, Cincinnati. Simona Halep e în turul 3


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Surpriză neplăcută


    ACS SR Brașov, eliminată din Cupa României de o echipă de Liga a 4-a! Cetate Râșnov, set la unu cu Precizia Săcele


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Corona Brașov și Minaur Baia Mare, egal amical la Brașov / Concluziile lui Ion Crăciun


    14.08.2019
  • ➤ Local


    Alimente depozitate lângă gunoi în spatele unor restaurante din Brașov


    14.08.2019
  • ➤ Local


    „Anatoly & Prietenii”, spectacol estival la Opera Brașov


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Au cheltuit milioane de dolari pe o ceremonie


    Cele mai scumpe nunți din lume


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Celtic – CFR Cluj 3-4. Dan Petrescu: “Le-am închis gura tuturor“


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Alternative


    Ovăz pentru frumusețe și sănătate


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Bucătărie de vară


    Idei pentru preparate cu umplutură


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Un top


    Cele mai mari animale din lume


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Alături de Iris


    Felicia Filip a adus opera în lumea rock-ului din România


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Pasiune


    Celine Dion are peste 10.000 de perechi de pantofi


    14.08.2019
  • ➤ Life


    „Am mințit la Oprah în legătură cu căsnicia!”


    Actrița Geena Davis nu recunoaște că a fost măritată


    14.08.2019
  • ➤ Prima pagina


    60 de ani de când în gara Brașov a intrat prima locomotivă diesel


    14.08.2019
  • ➤ Eveniment


    Granițe fragile


    Omul de afaceri care și-a ucis bunica a fost internat la psihiatrie


    14.08.2019
  • ➤ Eveniment


    Restricții de circulație la pasajul Fartec, de la 1 septembrie


    14.08.2019
  • ➤ Eveniment


    Prefectul a cerut controale la localurile de lângă Cerb


    14.08.2019
  • ➤ Eveniment


    Un pas în labirintul birocratic pentru parcarea subterană de la Gară


    14.08.2019
  • ➤ Actualitate


    „Eu sunt Corina!”


    Corina Chiriac, recital aniversar la Cerbul de Aur


    14.08.2019
  • ➤ Actualitate


    Program special la RATBV în ziua de Sfânta Maria


    14.08.2019
  • ➤ Religie


    Mare sărbătoare


    Sântămăria Mare


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Vinde tot și pleacă


    Laurette se mută în America


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Madonna nu a fost primită la propria sa petrecere


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Paraziții au câștigat procesul cu Poliția


    14.08.2019
  • ➤ Life


    Modelul celebru, cu nasul negru


    14.08.2019
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Simptome care trădează lipsa de vitamine


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    A murit José Luis Brown, campion mondial cu Argentina în 1986


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Lucian Goian își continuă aventura în India


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Handbal feminin


    Meciuri amicale pentru Corona, la Brașov


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Secelean revine în forță la Precizia Săcele


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Dusan Uhrin e antrenorul lui Dinamo


    14.08.2019
  • ➤ Sport


    Favorite certe


    ACS SR Brașov și Cetate Râșnov își fac încălzirea în Cupa României


    14.08.2019
  • ➤ Local


    60 de ani de când în gara Brașov a intrat prima locomotivă diesel electrică


    13.08.2019
  • ➤ Local


    Strada Sforii va fi închisă mâine, între orele 11.00 - 14.00


    13.08.2019
  • ➤ Local


    Corina Chiriac, recital aniversar la Cerbul de Aur


    13.08.2019
  • ➤ Local


    Turistă salvata din Munții Piatra Craiului


    13.08.2019
  • ➤ Local


    Cum se va circula pe pasajul hobanat de la Sala Sporturilor


    13.08.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.198 milisecunde, încărcat în milisecunde