Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


La ce sunt bune cojile de banane

Este bine să știți


Mâncați curmale




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ National


    Dacian Cioloș: „Avem un moment astral”


    19.06.2019
  • ➤ National


    PSD acuză fraudarea alegerilor din 26 mai și cere comisie de anchetă


    19.06.2019
  • ➤ Sport


    Zbor lin printre îngeri, Irene Oancea!


    19.06.2019
  • ➤ Sport


    Oficial. Brașoveanul Ion Țiriac este noul președinte al Federației Române de Tenis


    19.06.2019
  • ➤ Local


    Brașov. Strada Avram Iancu, blocată 3 zile de lucrările Companiei Apa


    19.06.2019
  • ➤ National


    Dacian Cioloș a fost ales președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European


    19.06.2019
  • ➤ Local


    JUDECĂTORIA BRAȘOV


    Somație


    19.06.2019
  • ➤ Local


    JUDECĂTORIA BRAȘOV


    Somație


    19.06.2019
  • ➤ Local


    JUDECĂTORIA BRAȘOV


    Somație


    19.06.2019
  • ➤ Local


    JUDECĂTORIA BRAȘOV


    Somație


    19.06.2019
  • ➤ Prima pagina


    Trasee RAT către Ghimbav, Sânpetru și Bod


    19.06.2019
  • ➤ Eveniment


    Zile de foc pentru copii și părinți


    Subiecte cu capcane la prima probă a Evaluării Naționale


    19.06.2019
  • ➤ Eveniment


    Campanie de combatere a căpușelor


    19.06.2019
  • ➤ Eveniment


    Restricție pe DN73, la Moieciu


    19.06.2019
  • ➤ Actualitate


    Un proiect de peste 6,8 milioane lei pentru mai multe străzi din oraș


    Drumul spre Sighișoara, iluminat cu LED


    19.06.2019
  • ➤ Actualitate


    Promisiunea lui Cuc


    „Ciotul“ de autostradă Cristian - Râșnov ar putea fi gata până la sfârșitul anului


    19.06.2019
  • ➤ Actualitate


    Un TIR de-a curmezișul pe DN13 a blocat circulația cinci ore


    19.06.2019
  • ➤ Actualitate


    Semaforul de la Complexul Bartolomeu funcționează


    19.06.2019
  • ➤ Actualitate


    Circulație cu restricții pe străzile Avram Iancu și Al.I Cuza, până în 6 iulie


    19.06.2019
  • ➤ Actualitate


    Accident cu opt victime pe DN73A între Șercaia și Ohaba


    19.06.2019
  • ➤ Life


    Și-a recăpătat forma


    Laura Cosoi a scăpat de kilogramele acumulate în sarcină


    19.06.2019
  • ➤ Life


    Firicel din „Las Fierbinți“ și-a făcut propriul festival de film


    19.06.2019
  • ➤ Life


    Blestemul telenovelei „Inimă sălbatică“: nu doar Edit Gonzales a murit, ci și actorul din rolul principal și scenarista


    19.06.2019
  • ➤ Life


    Cornelia Rednic are vlog culinar


    19.06.2019
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Sfaturi practice pentru a supraviețui caniculei în sarcină


    19.06.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    19.06.2019
  • ➤ Sport


    Michel Platini, arestat pentru corupție


    19.06.2019
  • ➤ Sport


    „Mourinho“ Corâiu promite promovarea Zărneștiului în Liga a 3-a


    19.06.2019
  • ➤ Sport


    Brașoveanul va juca la Gaz Metan Mediaș


    Aby Popa: „E șansa mea!“


    19.06.2019
  • ➤ Sport


    Doliu în sportul brașovean. A murit o legendă a handbalului


    18.06.2019
  • ➤ Sport


    EURO 2019 U21 | România a zdrobit Croația / Victorie fantastică pentru "tricolori"


    18.06.2019
  • ➤ National


    După moțiune, noul șef PSD al Camerei Deputaților cere o remaniere. Ciolacu: Chiar mai mult, eu consider că e nevoie de o responsabilitate și nu mă puneți să dau nume


    18.06.2019
  • ➤ National


    Moțiunea de cenzură a fost respinsă: Au votat ”pentru” doar 200 de senatori și deputați. Minimul de voturi pentru demiterea guvernului era de 233


    18.06.2019
  • ➤ National


    Darius Vâlcov, pus sub control judiciar de DIICOT pentru că a divulgat secrete


    18.06.2019
  • ➤ National


    Evaluarea Națională 2019. Subiectele la Limba și literatura română


    18.06.2019
  • ➤ National


    Mașină a DRDP, implicată într-un accident pe DN73A, la ieșirea din Șercaia. Circulația este închisă


    18.06.2019
  • ➤ Eveniment


    DN13, blocat de o mașină de transport


    18.06.2019
  • ➤ International


    Cutremur puternic în China: Cel puțin 12 morți și 122 de răniți


    18.06.2019
  • ➤ National


    Dacian Cioloș și-a depus candidatura pentru conducerea grupului politic Renew Europe


    17.06.2019
  • ➤ Eveniment


    Un ursuleț, chinuit de localnici din Augustin. Dosar penal pentru braconaj, rănirea sau schingiuirea animalelor (VIDEO)


    17.06.2019
  • ➤ Local


    Accident pe strada Codrul Cosminului


    17.06.2019
  • ➤ Local


    Șofer strivit de tractor, în satul Sebeș


    17.06.2019
  • ➤ International


    Pană uriașă de curent: Argentina și Uruguay au rămas fără lumină. Probleme și în Brazilia și Paraguay


    16.06.2019
  • ➤ Local


    Brașov: Mai multe persoane cazate la un hotel din Moieciu s-au ales cu toxiinfecție alimentară


    16.06.2019
  • ➤ National


    Nouă urși au fost văzuți în mai multe orașe din județul Prahova


    16.06.2019
  • ➤ National


    Viorica Dăncilă o invită pe Maia Sandu la București: E esențial să mențineți angajamentul european


    16.06.2019
  • ➤ National


    Cod galben de averse torențiale, vijelii și grindină în 32 de județe. Caniculă și disconfort termic în regiunile vestice și sudice


    16.06.2019
  • ➤ Sport


    Baraj Liga a 3-a. Olimpic Zărnești a pierdut primul meci cu Zagonul! Promovarea se joacă la Zărnești


    15.06.2019
  • ➤ International


    Curtea Constituțională din Republica Moldova a anulat hotărârile din perioada 7-9 iunie


    15.06.2019
  • ➤ Local


    Răzvan Cuc, pe șantierul viitoarei autostrăzi Comarnic-Brașov: Se va lucra și noaptea


    15.06.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.945 milisecunde, încărcat în milisecunde