Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Trusa pentru dezastre

Este bine să știți


Cîteva sfaturi de bună creștere

Este bine să știți


Mici trucuri auto




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Local


    Reținut, după ce a furat un telefon mobil în stație


    16.01.2019
  • ➤ Local


    Telegondola și telecabinele din Poiana Brașov, oprite din cauza vîntului


    16.01.2019
  • ➤ National


    Curtea Constituțională i-a dat dreptate lui Liviu Dragnea pe tema protocoalelor SRI-Justiție . Sentințele definitive nu se schimbă


    16.01.2019
  • ➤ National


    Legea recursului compensatoriu: În varianta inițială ar fi ieșit din închisori 1.700 de deținuți, în varianta PSD-ALDE sînt eliberați peste 14.000


    16.01.2019
  • ➤ National


    Iohannis: Solicit Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu. Siguranța cetățeanului nu este negociabilă


    16.01.2019
  • ➤ Prima pagina


    Spitalul de Copii are nevoie de 12 milioane de lei


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Îngrijorător


    Peste 400 de cazuri de gripă confirmate la Spitalul de Copii


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Șofer rupt de beat, urmărit de polițiști prin comuna Vulcan


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    O gravidă a născut acasă, asistată prin telefon de ISU


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Imobil nou, cu șase etaje și 75 de apartamente, pe strada Cuza Vodă


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    O jumătate de secol de la înființarea Batalionului 206 Artilerie de la Ghimbav


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Ultimul weekend pentru bradul de Crăciun din Piața Sfatului


    16.01.2019
  • ➤ Actualitate


    Încă o amînare


    CATTIA nu va fi gata nici la sfîrșitul lui februarie


    16.01.2019
  • ➤ Actualitate


    Muzeul Iluziilor revine la Brașov


    16.01.2019
  • ➤ Religie


    Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor


    16.01.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    Atentat la libertatea presei


    CNA a sancționat Realitatea TV cu suspendare


    16.01.2019
  • ➤ National


    Dăncilă răspunde cu minciuni criticilor eurodeputaților


    16.01.2019
  • ➤ National


    Procurorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din 10 august, cercetați disciplinar


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Poză incendiară pe Instagram


    Corina Caragea și-a răsfățat fanii


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Cleopatra Stratan suferă din dragoste


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Maluma a ajuns pe mîna medicilor


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Decizia lui Tom Cruise


    16.01.2019
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Sucuri pentru îmbunătățitrea funcțiilor creierului


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Cristina Neagu: „O să revin la același nivel“


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Australian Open


    Simona Halep a trecut cu emoții de Kaia Kanepi


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Corona Brașov a transferat un pivot


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    AFK Miercurea Ciuc a luat preparator fizic de la Brașov


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Sita cerne la trialul de selecție la ACS SR Brașov


    Dan Bona dă startul pregătirilor la AFC Hărman


    16.01.2019
  • ➤ International


    Londra respinge acordul pentru Brexit


    15.01.2019
  • ➤ National


    PLUS și-a ales candidații la europarlamentare. Cioloș deschide lista


    15.01.2019
  • ➤ National


    Procurorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din 10 august, cercetați disciplinar


    15.01.2019
  • ➤ Local


    Șofer rupt de beat, urmărit de polițiști prin comuna Vulcan


    15.01.2019
  • ➤ Sport


    Australian Open. Simona Halep și-a învins coșmarul Kaia Kanepi


    15.01.2019
  • ➤ Sport


    Raluca Agrigoroaie a semnat cu Corona Brașov


    15.01.2019
  • ➤ Prima pagina


    Sub teroarea infractorilor


    „Umblă Moartea liberă pe străzi“


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Acuzat de abuz în serviciu


    Căncescu, trimis iar în judecată de DNA


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Accident cu două victime, pe trotuar, pe Carpaților


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    50 de platforme noi de deșeuri, în Brașov


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Termen pînă la 1 martie


    Programul de colectare selectivă va fi extins


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Teleschiul Ruia, pus în funcțiune în weekend-urile aglomerate


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Se caută firmă de întreținere pentru Cimitirul Șprenghi


    15.01.2019
  • ➤ Actualitate


    Intervenție dificilă


    Trei grupuri de turiști rătăciți în Munții Ciucaș


    15.01.2019
  • ➤ Actualitate


    2.759 de persoane și-au găsit un loc de muncă prin AJOFM Brașov


    15.01.2019
  • ➤ National


    Iohannis a anunțat că respinge din nou nominalizările de miniștri la Transporturi și Dezvoltare Regională


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Inflația a ajuns la 4.6%


    Scumpiri de aproape 40% la cartofi


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Bugetul va fi aprobat abia în februarie, pentru că atunci se încheie vacanța parlamentară


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Salariul mediu net a crescut la 2.792 de lei


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 60%, în primele 11 luni din 2018


    15.01.2019
  • ➤ Doctor


    Avantaje și dezavantaje


    Ananasul influențează nivelul zahărului în sînge


    15.01.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.589 milisecunde, încărcat în milisecunde