Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Vacanța și hoții

SFAT EXPRES


Tratamente exotice

Este bine să știți


Sfaturi de la bunica




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Life


    "Vox Lux": Muzică pop, împușcături, extaz, ignoranță, superficialitate (VIDEO)


    Azi 18:31
  • ➤ Local


    Din nou stop pentru autostrada Comarnic-Brașov


    Azi 17:20
  • ➤ National


    Firea o atacă pe Dăncilă: „Nu este bună strategia PSD să aibă un candidat mămăică la prezidențiale”


    Azi 12:13
  • ➤ National


    Alianța USR-PLUS intră în campanie cu tandemul Barna, președinte - Cioloș, premier


    Azi 12:04
  • ➤ Sport


    ACS SR Brașov , victorie la scor în amicalul cu Precizia Săcele / Cetate Râșnov, eșec în meciul cu AFK Miercurea Ciuc


    20.07.2019
  • ➤ Sport


    Ionuț Negoiță îi dă gratis Dinamo lui Ion Țiriac! "Cu o minimă condiție"


    20.07.2019
  • ➤ Local


    Un brașovean a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că a aruncat moloz pe ocolitoare


    19.07.2019
  • ➤ Local


    Un nou câștigător pentru construirea terminalului aeroportului de la Ghimbav


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    De ce refuză Simona Halep să meargă la emisiuni televizate în România


    19.07.2019
  • ➤ National


    Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    Cupa României | FRF a stabilit meciurile din Faza I / Precizia Săcele, duel cu AFC Hărman


    19.07.2019
  • ➤ Local


    32 de copii implicați într-un accident lângă Brașov


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    JOGA BONITO la Corona Brașov!


    19.07.2019
  • ➤ Eveniment


    POLIȚIA BRAȘOV


    Atenție la noile înșelăciuni comise prin intermediul sistemelor informatice


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Top 10


    Cei mai înalți oameni din lume


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Sfaturi sănătoase


    Dieta împotriva ridurilor de pe frunte


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Victorii și în farfurie


    Marengo de pui, mâncarea lui Napoleon


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Mituri


    Animale care poartă noroc


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Cea mai scumpă epistolă


    Scrisoarea de dragoste pe care Tupac i-a trimis-o Madonnei


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Povești adevărate


    Străbunicul ceasului de perete


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Noul film cu James Bond o aduce pe Lashana Lynch în rolul agentului 007


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Imaginea de zece milioane de like-uri


    Kylie Jenner, poză nud pe Instagram


    19.07.2019
  • ➤ Prima pagina


    Andronescu vrea să schimbe iar Evaluarea și Bacul


    19.07.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    În Cetate


    58 de proiecții, dezbateri și ateliere, la festivalul de Film și Istorii de la Râșnov


    19.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Încă o accidentare, într-un autobuz RATBV


    19.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Dezastrul ecologic de pe râul Olt s-a extins și în județul Brașov


    19.07.2019
  • ➤ Eveniment


    La trântă să ne luăm sau la 112 să sunăm?


    Lupta cu urșii începe cu un inventar


    19.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Licitație de 74 de milioane de lei pentru balizajul aeroportului


    19.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Director nou la Muzeul de Etnografie Brașov


    19.07.2019
  • ➤ Eveniment


    77.999 lei la coș și 35.000 lei la bănci


    19.07.2019
  • ➤ Religie


    Sărbătoarea din miezul verii


    Sfântul Ilie, căruțașul Raiului


    19.07.2019
  • ➤ Actualitate


    Parlamentul European o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului UE


    19.07.2019
  • ➤ Week-end


    Unde ieșim


    Invitații de weekend


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Rețeta mamei


    Lora s-a lansat în afaceri cu o cremă de față


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Alexandru Andrieș iese la pensie


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Andreea Raicu vrea un copil


    19.07.2019
  • ➤ Life


    Adela Popescu și Radu Vâlcan au plecat în Bali


    19.07.2019
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Fotografii reușite de toamnă


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    Juventus a dat lovitura verii pe piața transferurilor


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    Simona Halep, primită ca un star rock în România


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    „Hai să vedem cine mă judecă!“


    Dan Petrescu a pus tunurile pe cei care îl critică


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    Papazoglou a ajuns la Voluntari


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    Gică Hagi, prima reacție după ce a aflat schimbarea adversarului din Europa League


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    Virgiliu Postolachi a semnat cu Lille


    19.07.2019
  • ➤ Sport


    Lovitura verii


    Marian Cristescu, tot mai aproape de ACS SR Brașov


    19.07.2019
  • ➤ Local


    7 medici din Brașov, puși sub control judiciar pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals


    18.07.2019
  • ➤ Sport


    Patriarhul Daniel i-a acordat Simonei Halep "Crucea Patriarhală"


    18.07.2019
  • ➤ IT, Stiinta si tehnica


    Bloggerul și vloggerul, cu bune și cu rele


    18.07.2019
  • ➤ Prima pagina


    Cum va arăta pasajul hobanat spre Tractorul


    18.07.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 14.402 milisecunde, încărcat în milisecunde