Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Sfaturi de igienă

Este bine să știți


Bicarbonatul de sodiu în cosmetică

Este bine să știți


Cum se mănâncă scoicile




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Economic


    Firmele care își readuc la muncă angajații din șomaj tehnic vor primi ajutor financiar de la stat


    25.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Primul brașovean vindecat de COVID a donat plasmă


    25.05.2020
  • ➤ Sport


    Ministrul Tineretului și Sportului, celebru și în Spania! Ce scriu Marca și AS despre Ionuț Stroe


    25.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces la Brașov


    25.05.2020
  • ➤ Cititori


    5 mituri demontate de un studio de producție video


    25.05.2020
  • ➤ Sport


    UEFA a acceptat azi cererea FRF


    25.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    213 cazuri noi de COVID-19 în România. La Brașov nu a apărut niciun caz în ultimele 24 de ore


    25.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    BRAȘOV. Măsuri pentru deschiderea teraselor după 1 iunie


    25.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Alertă de vreme severă de la ANM! Ploi abundente, vijelii și căderi de grindină


    25.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașov. Primul autobuz electric circulă de azi pe linia 36. Troleibuzele noi au intrat în circulație pe linia 2


    25.05.2020
  • ➤ Comunicate


    Anunț de presă


    Finalizarea proiectului „DEZVOLTAREA SOCIETATII PRIN ACHIZITIA DE NOI ECHIPAMENTE”


    25.05.2020
  • ➤ Prima pagină


    Brașovul a închis azi centrele de carantină


    25.05.2020
  • ➤ Eveniment


    Cifrele pandemiei


    COVID 19 a mai ucis trei brașoveni


    25.05.2020
  • ➤ Eveniment


    A fost bătută în cuie lista investițiilor în managementul deșeurilor care vor fi finanțate cu fonduri de la UE


    25.05.2020
  • ➤ Eveniment


    Școlile de șoferi s-ar putea scumpi


    25.05.2020
  • ➤ Eveniment


    Prima semnătură pentru Autostrada Brașov – Bacău


    25.05.2020
  • ➤ Eveniment


    Pandemia încurcă investițiile


    Opt saloane modernizate la Spitalul de Boli Infecțioase


    25.05.2020
  • ➤ Eveniment


    Oficial: Elevii vor purta mască la examene și cursuri


    25.05.2020
  • ➤ Eveniment


    Dispensere cu dezinfectant în autobuzele RATBV


    25.05.2020
  • ➤ Actualitate


    Cărțile de la Biblioteca Județean㠄George Barițiu” intră în carantină


    25.05.2020
  • ➤ National


    Piața gazelor naturale se liberalizează


    Până la 1 iulie trebuie să ne alegem furnizorul de gaz metan


    25.05.2020
  • ➤ National


    Orban: Pensiile vor crește, dar cu atât cât ne va permite economia


    25.05.2020
  • ➤ National


    Programul de relansare economică va fi prezentat pe 1 iunie


    25.05.2020
  • ➤ Life


    Pandemia anulează show-ul


    Gina Pistol rămâne fără Asia Express?


    25.05.2020
  • ➤ Life


    Randi nu și-a găsit încă marea dragoste


    25.05.2020
  • ➤ Life


    Oana Cuzino o dă în judecată pe Firea


    25.05.2020
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Sfaturi de igienă


    25.05.2020
  • ➤ Sport


    Comemorare


    Nicolae Pescaru, în 5 amintiri memorabile!


    25.05.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Ce-ar fi?


    25.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces COVID 19 la Brașov, iar bilanțul morților urcă la 47


    24.05.2020
  • ➤ Sport


    Nuno Viveiros, amintiri din perioada FC Brașov. „ Șumudică era nebun. Un personaj”


    24.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Opt cazuri noi de Coronavirus la Brașov și numărul pacienților internați ajunge la 685. La nivel național, numărul cazurilor a trecut de 18.000


    24.05.2020
  • ➤ National


    Încă un cadru medical a murit din cauza coronavirusului. Moartea asistentei învăluită în mister


    24.05.2020
  • ➤ Sport


    Veste bună pentru Simona Halep. Roland Garros 2020 se poate disputa cu spectatori!


    24.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașov: COVID 19 a omorât un pacient care nu avea alte afecțiuni


    23.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Probele orale au dispărut oficial din calendarul pentru BAC 2020


    23.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Din iulie, poți merge în vacanță în Spania


    23.05.2020
  • ➤ National


    S-au vindecat 11.187 de români, din cei 17.857 confirmați cu COVID 19


    23.05.2020
  • ➤ National


    CNAIR a redeschis circulația pe Transalpina. Ce trebuie să știți


    23.05.2020
  • ➤ National


    Lingurița de unică folosință a fost eliminată din regulile de la biserică. Dar, poți face nuntă cu 16 invitați


    23.05.2020
  • ➤ National


    Schimbare: elevii trebuie să poarte mască la școală și examene


    23.05.2020
  • ➤ Economic


    Programul de relansare economică va fi prezentat public la 1 iunie


    22.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Ultimele persoane aflate în carantină părăsesc centrele din Brașov în 25 mai


    22.05.2020
  • ➤ Sport


    Când se reia Liga I. Anunțul președintelui FRF, Răzvan Burleanu


    22.05.2020
  • ➤ Cititori


    Cum să-ți renovezi sufrageria cu mai puțini bani?


    22.05.2020
  • ➤ Cititori


    4 sfaturi pentru a avea o viață financiară fericită, chiar dacă ești la pensie


    22.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    COVID 19:127 de cazuri noi, în țară, din care 8 la Brașov


    22.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Colegiul „Andrei Șaguna”, singurul liceu din Brașov în top 10 pe țară


    22.05.2020
  • ➤ Sport


    FRF a stabilit un nou termen pentru depunerea dosarului de certificare la Liga 3. 5 iunie, ultima zi de predare a dosarului


    22.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Mai multe saloane de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov au fost modernizate


    22.05.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19 milisecunde, încărcat în milisecunde