Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (III)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 17.12.2018
În ordinea treburilor legate de prepararea cărnii de porc după ce acesta a fost tăiat, mațele trebuie separate imediat de carne, spălate și lăsate cu sare o zi întreagă pentru ca să piardă mirosul și să se întărească. Mațele se curăță odată cu stomacul, mațul gros (pentru caltaboși) și bășica – asta se face cît sînt calde, imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, muschiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie. Carnea de tocat se scoate din parțile moi de la piept și de la spate, de la capetele mușchiului, de la ceafă și de la pulpă. Mațele subțiri se golesc, se întorc pe dos, se spală în mai multe ape, se rad cu un cuțit neascuțit (sau de lemn) de partea mucoasă. Se spală iar, se umflă cu aer și se țin pînă se umplu. Mațul gros nu se rade cu cuțitul, ci, după golire se freacă bine cu sare grunjoasă, se spală, se freacă iar, și iar se spală, apoi se lasă în apă cu sare pînă este folosit. La fel se golesc stomacul și bășica. Toate acestea se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Caltaboși cu sînge și orez

1 kg carne grasă de la gușă, 1 l sînge conservat cu sare, cimbru cernut, piper, 1/4 kg orez, mațe groase. Fierbi carnea, o lași să se răcească și o tai cubulețe, o amesteci cu sîngele păstrat la rece și cu orezul fiert 1/4 oră, scurs și răcit. Adaugi cimbu, piper măcinat, alte condimente dorite, omogenizezi amestecul și umpli intestinele mai groase, bine curățate și ținute la rece. Pui caltaboșii să fiarbă în apă caldă, la foc domol, timp de 1 oră. Îi înțepi ici și colo cu furculița ca să nu rămînă aer în caltaboși. Îi scoți, îi lași să se răcească.

Jambon

1 picior de porc (din față sau din spate), sare, silitră, zahăr. Cureți grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvînți la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn și peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 l de apa – 700g sare mare, 30g silitra, 300g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori și o pui călduță peste carnea care a fost sărată în prealabil cu același amestec. Ții carnea în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apă sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămîni o scoți, o zvînți la aer rece și o pui la fum rece timp de 2-3 zile. Servești jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mîncare (cînd e servit cu legume sau brînzeturi).

Slănină afumată

Ții bucățile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureți de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară și le atîrni de un băț curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăți bățul cu bucățile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20g C, pentru că slănina se topește ușor.

Slănină cu boia dulce

Dai slănina (cu sau fără straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masa mare, în camera rece, cu sare și salpetru pe ea. În timp ce stă la sărat întorci slănina des și îi schimbi locul. O scoți de la sare (înlături cu un cuțit sarea de pe toată suprafața), o ștergi cu un prosop curat și o dai prin boia de ardei dulce. O ții la fum cîteva zile.

Mușchiuleț fiert în vin

Scoți mușchii spatelui cu atenție, îi pui la fiert în apă caldă, cu sare și condimente. Cînd apa a scăzut cu două degete sub nivelul inițial, adaugi 1 l de vin alb și continui fierberea. Atîrni mușchiulețul în cui, afară sau în curent de aer și-l lași să se usuce o săptămînă. Îl poți servi ca aperitiv sau îl poți păstra peste iarna dacă îl afumi cîteva ore. Îl servește ca aperitiv și lîngă omlete sau ochiuri preparate în unt.

Pastramă de porc

1 kg carne macră, 1 lingură cu sare, 3g piper, 1g silitră, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 căpățînă de usturoi, 1 ramură de cimbru. Pui într-o farfurie: usturoiul pisat ca pentru mujdei, sarea, silitra, boiaua, frunzele de cimbru mărunțite și le amesteci. Tai carnea fîșii late de 5-6 cm și groase de 2-3 cm, apoi freci fiecare fîșie cu amestecul de condimente. Așezi bucățile de carne într-un vas emailat, acoperi cu restul de condiment, pui o greutate deasupra și lași așa 3-4 zile, la temperatura de 20 grade C. Legi bucățile de carne cu sfoară și le atîrni la fum cald pentru doua zile.

Șunca de Westfalia (crudă)

Șunca este o bucată de carne de porc împănată cu grăsime. Se lasă cu șoriciul atunci cînd se pregătește. Iei bucățile de șuncă cele mai frumoase, le freci bine cu sare, silitră și coriandru, le pui să stea la loc răcoros în vas acoperit cel puțin 10 zile. Le întorci la 3-4 zile pentru a se săra uniform. Le scoți, le înșiri pe un bat gros pe care-l pui la afumătoare (în pod sau peste o groapă). Le întorci din cînd în cînd și le afumi timp de 7-8 zile.

Șuncă de Praga (fiartă)

1 bucată de șuncă, 2 foi de dafin, 1 ceapă, piper boabe, 3-4 l apă caldă. Înlături fumul de pe șuncă folosind un cuțit ascuțit, o pui la fiert într-un vas mare, cu apă caldă cît s-o acopere. Adaugi: o ceapă tăiată în patru, piper boabe, foi de dafin. O scoți cînd cuțitul pătrunde ușor prin șorici, o scurgi pe o scîndură, o usuci și înlături șoriciul.
sursă: Rețete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, Ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Plânsul face minuni




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Local


    Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


    21.09.2019
  • ➤ Local


    Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


    21.09.2019
  • ➤ Local


    O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


    21.09.2019
  • ➤ Sport


    Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


    21.09.2019
  • ➤ Local


    Accident grav cu o victimă, în Brașov


    21.09.2019
  • ➤ Sport


    Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


    20.09.2019
  • ➤ Local


    Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    Liga 3, etapa 5


    ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


    20.09.2019
  • ➤ Local


    Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


    20.09.2019
  • ➤ National


    Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


    20.09.2019
  • ➤ Local


    Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


    20.09.2019
  • ➤ Local


    Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


    20.09.2019
  • ➤ National


    Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


    20.09.2019
  • ➤ National


    Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Le vezi cu ochii tăi


    Locuri ciudate din România


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Trebuie atent îngrijite


    Mâinile spun cine ești


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Cremos și aromat


    Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Cel mai nou petfluencer


    Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Timpul, un fel de partener


    6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Pot da dependență


    Cele mai bune seriale psihologice


    20.09.2019
  • ➤ Life


    "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


    Marele regret pe care îl are Brad Pitt


    20.09.2019
  • ➤ Prima pagina


    Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


    20.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Abrambureli pentru anul viitor


    Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


    20.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Cabana Urlea a ars până la prag


    20.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


    20.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Din 2020


    Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


    20.09.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


    20.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


    20.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


    20.09.2019
  • ➤ Actualitate


    Un pic mai bine


    Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


    20.09.2019
  • ➤ Week-end


    Unde ieșim


    Invitații de weekend


    20.09.2019
  • ➤ Life


    La Vocea României


    Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


    20.09.2019
  • ➤ Life


    Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


    20.09.2019
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Moduri în care poți folosi ulei de cocos


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    Mihai Stere revine în antrenorat


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    „E nevoie de atenție“


    Corona va juca pe terenul lui Tadici


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


    20.09.2019
  • ➤ Sport


    Liga 3


    ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


    20.09.2019
  • ➤ National


    Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


    19.09.2019
  • ➤ National


    Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


    19.09.2019
  • ➤ National


    Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


    19.09.2019
  • ➤ Local


    Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


    19.09.2019
  • ➤ National


    Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


    19.09.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.820 milisecunde, încărcat în milisecunde