Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (II)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.12.2018
Imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, mușchiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie, toate aceste se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Cîrnați de ficat (Leberwursti)

1 ficat de porc și 1 ficat de vită, carne, condimente, sare, 1 kg slănină, 1 ceapă, usturoi după gust.
Fierbi timp de 10 min: ficatul, slănina și carnea, apoi le scoți, le răcești și le dai prin mașina de tocat. Adaugi la amestec ceapa tăiată mărunt, sarea, condimentele și usturoiul. Omogenizezi. Umpli intestinul gros sau mațe de la porc mare, le legi la capete și le pui la fiert în apa caldă. După o oră de fierbere la foc mic, scoți cîrnații în apă rece și îi zvînți. Îi păstrezi la rece 10-12 zile și îi servești la micul dejun sau ca aperitiv.

Cîrnați cu sînge (Blutwurst – Sîngerete)

1 kg carne cu grăsime, 1 pahar cu sînge, plămîni, inimă, rinichi, șorici, sare, condimente.
Toci carnea folosind o secure ascuțită; o pui în vas adînc, adaugi tocătura din plămîni, inimă, rinichi. Pui: șorici tocat mare, sare și condimente după gust. Omogenizezi amestecul, adaugi un pahar de sînge pe care l-ai păstrat cu sare (la rece), omogenizezi din nou și umpli cîrnații. Folosești mațe de porc. Cînd sînt gata, pui cîrnații în apă fierbinte și îi ții pe marginea plitei 1/4 oră. Pui vasul pe foc mic și îi fierbi 30 min, timp în care înțepi cîrnații cu furculița ca să se scurgă surplusul de apă și grăsime. Îi scoți și îi răcești, apoi îi păstrezi la rece.

Alte preparate din carne de porc

Caltaboși din măruntaie
1 l sînge, 1 lingură cu cimbru, 1 inimă, 2 plămîni, 2 cepe, sare, piper, untură, ienibahar, 1 intestin gros de porc.
Pregătești cu atenție intestinul gros. Îl speli în mai multe ape, îl razi cu lama cuțitului pe dos, îl freci ușor cu sare, îl speli din nou și îl lași în apă rece pînă cînd îi dispare mirosul. Cînd tai porcul strîngi 1 litru de sînge în care pui 2 linguri cu sare. Amesteci ușor pînă la dizolvarea sării, apoi pregătești organele. Fierbi inima și plămînii în apă cu sare, apoi îi dai prin mașina de tocat. Toci ceapa mărunt și o călești ușor în grăsime de porc sau în unt. Strecori sîngele prin tifon și-l strîngi într-un vas adînc. Amesteci bine cu o lingură cu cimbru fără codițe, pui organele pregătite dinainte, ceapa călită și puțină carne tocată. Amesteci totul cu mîna, sărezi amestecul și piperezi după gust, apoi umpli intestinul gros. Legi cu sfoară subțire la ambele capete. Pui să fiarbă în apă caldă, îl întorci din cînd în cînd. Este gata atunci cînd, înțepat cu acul, nu mai iese sînge din compoziție. Îl scoți pe un platou și-l răsucești de pe o parte pe alta pînă cînd se răcește. Caltaboșii se servesc prăjiți în ulei, stropiți cu sos de hrean, sau fierți pe foc mic.

Chișcă umplută

1 stomac de purcel, 2 kg carne macră, 200 g slănină proaspătă, sare, piper, cuișoare, nucșoară, foaie de dafin, 1/2 kg ficat, condimente
Pregătești stomacul de purcel pentru umplut astfel: îl speli în mai multe ape, îl cureți cu atenție, îl întorci ușor pe dos și îl speli din nou. Tai 1 kg de carne în felii pe lungimea bucății de carne. Căptușești stomacul pregătit înainte cu felii de carne, iar mijlocul îl umpli cu restul de carne tocată împreună cu ficatul dat în clocot și scurs și cu slănina tăiată cubulețe mici. Sărezi amestecul și-l piperezi cu coriandru, nucșoară pisată și piper măcinat. Cînd operația s-a terminat, legi stomacul la capătul de sus, îl pui să fiarbă într-un vas adînc în apă caldă. Lași să fiarbă la foc mic cel puțin 2 ore. La fiert pui boabe de piper, foi de dafin și cîteva cuișoare. Scoți chișca din apă după ce s-a răcit și o lași în cămara uscată, în curent de aer. O afumi și o servești ca aperitiv, tăiată felii subțiri, pe latul ei.
sursă: Retete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Soluții japoneze

Este bine să știți


Cum să potolești sughițul

Este bine să știți


Umezeala în cas㠖 efecte nocive




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Sport


    Rezultatele etapei a 14-a


    Liga 4 Brașov. Olimpic Zărnești a început în forță returul


    Azi 13:31
  • ➤ National


    Proiect OUG. Alte modificări la legile penale cu miză directă pentru șeful PSD


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Rezultatele etapei a 19-a din C3 și C5


    Cetate Râșnov și AFC Hărman, remize în deplasare / ACS SR Brașov joacă sâmbătă la Turnu Măgurele


    22.03.2019
  • ➤ National


    Brașov. Incidență de 27,6 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori


    22.03.2019
  • ➤ National


    Toader a trimis la Guvern Ordonanța care îl scapă de Dragnea de condamnerea definitivă din Dosarul Referendumul


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Brașoveanul Romeo Surdu va juca în Liga a 2-a la Farul / “Sunt pregătit“


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Oficial. Dan Petrescu revine la CFR Cluj / "Am ajuns la un acord"


    22.03.2019
  • ➤ National


    Iohannis cheamă societatea civilă la consultări pe tema referendumului


    22.03.2019
  • ➤ Economic


    Guvernul va schimba modul de calcul pentru Robor. O ordonanță de urgență modifică OUG 114


    22.03.2019
  • ➤ National


    Ministerul Justiției refuză acreditarea a doi jurnaliști: Ovidiu Oanță, de la Pro TV, și Ionela Arcanu, de la Realitatea TV


    22.03.2019
  • ➤ Local


    Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum în 34 magazine


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Să știți de cine să vă feriți


    Cele mai periculoase companii aeriene


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Cosmetica de acasă


    Remedii naturale pe bază de citrice împotriva petelor pigmentare


    22.03.2019
  • ➤ Life


    „Cel mai urât mirositor aliment din lume”


    Durian - fructul regilor


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Cimpanzeii sunt tot mai deștepți


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Răzbunarea găinilor


    22.03.2019
  • ➤ Life


    O spun testele


    Papagalii au inteligența unui copil


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Thalia, acuzată de fani că se droghează


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Faima nu e bună pentru toți


    Tânără care seamănă cu Rihanna nu-și găsește iubit


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Calculul fericirii


    Cum îți găsești perechea


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Burlacul cu pretenții


    DiCaprio are doar iubite sub 25 de ani


    22.03.2019
  • ➤ Prima pagina


    Cămin cu nouă etaje pentru elevi


    22.03.2019
  • ➤ Eveniment


    Lucrări în derulare, achiziții și noi licitații


    93 de milioane de lei pentru aeroport în 2019


    22.03.2019
  • ➤ Eveniment


    Cine repară străzile din zona sudică a orașului


    22.03.2019
  • ➤ Eveniment


    Se scumpesc polițele RCA


    22.03.2019
  • ➤ Actualitate


    Probleme de proprietate


    Benzile dedicate pentru autobuze vor „sări“ 80 de metri, la Bartolomeu


    22.03.2019
  • ➤ Actualitate


    Poți verifica istoricul unei mașini printr-o aplicație RAR


    22.03.2019
  • ➤ Actualitate


    Șantierul de la Pasajul Fartec se redeschide


    22.03.2019
  • ➤ National


    Acuzații foarte grave ale senatorului Florin Câțu la adresa ministrului Finanțelor


    Banca Internațională de Investiții din Moscova va fi principalul partener al Fondului Suveran


    22.03.2019
  • ➤ National


    Mutarea prin care PSD ar putea să blocheze candidatura lui Kovesi la Parchetul European


    22.03.2019
  • ➤ Week-end


    Unde ieșim


    Invitații de weekend


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Mereu surprinzătoare


    Cleopatra Stratan continuă să experimenteze


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Andreea Bălan a fost operată din nou


    22.03.2019
  • ➤ Life


    Victoria Beckham suferă de o boală incredibilă


    22.03.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    „Testamentul lui Abraham“, cea mai vândută carte românească din ultimii 30 de ani


    22.03.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    Brașoveni în lupta națională


    Gh. Bogdan-Duică - „apostolul înflăcărat al panromânismului“ (I)


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    România intră în lupta pentru calificarea la EURO 2020


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Începe returul


    Liga 4 Brașov. „Football in Heaven“, la Zărnești


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Primul transfer al Coronei vine de la Buducnost Podgorica


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    Deplasări dificile pentru Cetate Râșnov și AFC Hărman


    22.03.2019
  • ➤ Sport


    În fieful lui „Daddy“


    ACS SR Brașov, înainte cu tupeu la Turnu Măgurele


    22.03.2019
  • ➤ National


    USR-PLUS, cu 15,3%, pe locul trei în sondaje, după PSD și PNL, aproape la egalitate


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Un TIR condus de un ,,Dorel" a blocat circulația pe DN 73A


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Adolescentă agresată sexual pe stradă de un bărbat


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Lovită pe trecerea de pietoni


    21.03.2019
  • ➤ Sport


    Oficial. Ivona Paviceviæ de la Buducnost a semnat cu Corona Brașov


    21.03.2019
  • ➤ Local


    Jandarmii aflați în misiune i-au acordat primul ajutor unui bătrân prăbușit pe peronul autogării Bartolomeu


    21.03.2019
  • ➤ Sport


    ACS SR Brașov. Stîngă, Sandu și Antone, despre meciul cu Turris: „Mergem să câștigăm“


    21.03.2019
  • ➤ Actualitate


    POLIȚIA BRAȘOV


    Măsuri pentru siguranța afacerii tale!


    21.03.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (III)

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.714 milisecunde, încărcat în milisecunde