Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (II)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.12.2018
Imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, mușchiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie, toate aceste se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Cîrnați de ficat (Leberwursti)

1 ficat de porc și 1 ficat de vită, carne, condimente, sare, 1 kg slănină, 1 ceapă, usturoi după gust.
Fierbi timp de 10 min: ficatul, slănina și carnea, apoi le scoți, le răcești și le dai prin mașina de tocat. Adaugi la amestec ceapa tăiată mărunt, sarea, condimentele și usturoiul. Omogenizezi. Umpli intestinul gros sau mațe de la porc mare, le legi la capete și le pui la fiert în apa caldă. După o oră de fierbere la foc mic, scoți cîrnații în apă rece și îi zvînți. Îi păstrezi la rece 10-12 zile și îi servești la micul dejun sau ca aperitiv.

Cîrnați cu sînge (Blutwurst – Sîngerete)

1 kg carne cu grăsime, 1 pahar cu sînge, plămîni, inimă, rinichi, șorici, sare, condimente.
Toci carnea folosind o secure ascuțită; o pui în vas adînc, adaugi tocătura din plămîni, inimă, rinichi. Pui: șorici tocat mare, sare și condimente după gust. Omogenizezi amestecul, adaugi un pahar de sînge pe care l-ai păstrat cu sare (la rece), omogenizezi din nou și umpli cîrnații. Folosești mațe de porc. Cînd sînt gata, pui cîrnații în apă fierbinte și îi ții pe marginea plitei 1/4 oră. Pui vasul pe foc mic și îi fierbi 30 min, timp în care înțepi cîrnații cu furculița ca să se scurgă surplusul de apă și grăsime. Îi scoți și îi răcești, apoi îi păstrezi la rece.

Alte preparate din carne de porc

Caltaboși din măruntaie
1 l sînge, 1 lingură cu cimbru, 1 inimă, 2 plămîni, 2 cepe, sare, piper, untură, ienibahar, 1 intestin gros de porc.
Pregătești cu atenție intestinul gros. Îl speli în mai multe ape, îl razi cu lama cuțitului pe dos, îl freci ușor cu sare, îl speli din nou și îl lași în apă rece pînă cînd îi dispare mirosul. Cînd tai porcul strîngi 1 litru de sînge în care pui 2 linguri cu sare. Amesteci ușor pînă la dizolvarea sării, apoi pregătești organele. Fierbi inima și plămînii în apă cu sare, apoi îi dai prin mașina de tocat. Toci ceapa mărunt și o călești ușor în grăsime de porc sau în unt. Strecori sîngele prin tifon și-l strîngi într-un vas adînc. Amesteci bine cu o lingură cu cimbru fără codițe, pui organele pregătite dinainte, ceapa călită și puțină carne tocată. Amesteci totul cu mîna, sărezi amestecul și piperezi după gust, apoi umpli intestinul gros. Legi cu sfoară subțire la ambele capete. Pui să fiarbă în apă caldă, îl întorci din cînd în cînd. Este gata atunci cînd, înțepat cu acul, nu mai iese sînge din compoziție. Îl scoți pe un platou și-l răsucești de pe o parte pe alta pînă cînd se răcește. Caltaboșii se servesc prăjiți în ulei, stropiți cu sos de hrean, sau fierți pe foc mic.

Chișcă umplută

1 stomac de purcel, 2 kg carne macră, 200 g slănină proaspătă, sare, piper, cuișoare, nucșoară, foaie de dafin, 1/2 kg ficat, condimente
Pregătești stomacul de purcel pentru umplut astfel: îl speli în mai multe ape, îl cureți cu atenție, îl întorci ușor pe dos și îl speli din nou. Tai 1 kg de carne în felii pe lungimea bucății de carne. Căptușești stomacul pregătit înainte cu felii de carne, iar mijlocul îl umpli cu restul de carne tocată împreună cu ficatul dat în clocot și scurs și cu slănina tăiată cubulețe mici. Sărezi amestecul și-l piperezi cu coriandru, nucșoară pisată și piper măcinat. Cînd operația s-a terminat, legi stomacul la capătul de sus, îl pui să fiarbă într-un vas adînc în apă caldă. Lași să fiarbă la foc mic cel puțin 2 ore. La fiert pui boabe de piper, foi de dafin și cîteva cuișoare. Scoți chișca din apă după ce s-a răcit și o lași în cămara uscată, în curent de aer. O afumi și o servești ca aperitiv, tăiată felii subțiri, pe latul ei.
sursă: Retete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Trusa pentru dezastre

Este bine să știți


Cîteva sfaturi de bună creștere

Este bine să știți


Mici trucuri auto




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Local


    Reținut, după ce a furat un telefon mobil în stație


    16.01.2019
  • ➤ Local


    Telegondola și telecabinele din Poiana Brașov, oprite din cauza vîntului


    16.01.2019
  • ➤ National


    Curtea Constituțională i-a dat dreptate lui Liviu Dragnea pe tema protocoalelor SRI-Justiție . Sentințele definitive nu se schimbă


    16.01.2019
  • ➤ National


    Legea recursului compensatoriu: În varianta inițială ar fi ieșit din închisori 1.700 de deținuți, în varianta PSD-ALDE sînt eliberați peste 14.000


    16.01.2019
  • ➤ National


    Iohannis: Solicit Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu. Siguranța cetățeanului nu este negociabilă


    16.01.2019
  • ➤ Prima pagina


    Spitalul de Copii are nevoie de 12 milioane de lei


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Îngrijorător


    Peste 400 de cazuri de gripă confirmate la Spitalul de Copii


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Șofer rupt de beat, urmărit de polițiști prin comuna Vulcan


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    O gravidă a născut acasă, asistată prin telefon de ISU


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Imobil nou, cu șase etaje și 75 de apartamente, pe strada Cuza Vodă


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    O jumătate de secol de la înființarea Batalionului 206 Artilerie de la Ghimbav


    16.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Ultimul weekend pentru bradul de Crăciun din Piața Sfatului


    16.01.2019
  • ➤ Actualitate


    Încă o amînare


    CATTIA nu va fi gata nici la sfîrșitul lui februarie


    16.01.2019
  • ➤ Actualitate


    Muzeul Iluziilor revine la Brașov


    16.01.2019
  • ➤ Religie


    Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor


    16.01.2019
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    Atentat la libertatea presei


    CNA a sancționat Realitatea TV cu suspendare


    16.01.2019
  • ➤ National


    Dăncilă răspunde cu minciuni criticilor eurodeputaților


    16.01.2019
  • ➤ National


    Procurorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din 10 august, cercetați disciplinar


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Poză incendiară pe Instagram


    Corina Caragea și-a răsfățat fanii


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Cleopatra Stratan suferă din dragoste


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Maluma a ajuns pe mîna medicilor


    16.01.2019
  • ➤ Life


    Decizia lui Tom Cruise


    16.01.2019
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Sucuri pentru îmbunătățitrea funcțiilor creierului


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Cristina Neagu: „O să revin la același nivel“


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Australian Open


    Simona Halep a trecut cu emoții de Kaia Kanepi


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Corona Brașov a transferat un pivot


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    AFK Miercurea Ciuc a luat preparator fizic de la Brașov


    16.01.2019
  • ➤ Sport


    Sita cerne la trialul de selecție la ACS SR Brașov


    Dan Bona dă startul pregătirilor la AFC Hărman


    16.01.2019
  • ➤ International


    Londra respinge acordul pentru Brexit


    15.01.2019
  • ➤ National


    PLUS și-a ales candidații la europarlamentare. Cioloș deschide lista


    15.01.2019
  • ➤ National


    Procurorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din 10 august, cercetați disciplinar


    15.01.2019
  • ➤ Local


    Șofer rupt de beat, urmărit de polițiști prin comuna Vulcan


    15.01.2019
  • ➤ Sport


    Australian Open. Simona Halep și-a învins coșmarul Kaia Kanepi


    15.01.2019
  • ➤ Sport


    Raluca Agrigoroaie a semnat cu Corona Brașov


    15.01.2019
  • ➤ Prima pagina


    Sub teroarea infractorilor


    „Umblă Moartea liberă pe străzi“


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Acuzat de abuz în serviciu


    Căncescu, trimis iar în judecată de DNA


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Accident cu două victime, pe trotuar, pe Carpaților


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    50 de platforme noi de deșeuri, în Brașov


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Termen pînă la 1 martie


    Programul de colectare selectivă va fi extins


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Teleschiul Ruia, pus în funcțiune în weekend-urile aglomerate


    15.01.2019
  • ➤ Eveniment


    Se caută firmă de întreținere pentru Cimitirul Șprenghi


    15.01.2019
  • ➤ Actualitate


    Intervenție dificilă


    Trei grupuri de turiști rătăciți în Munții Ciucaș


    15.01.2019
  • ➤ Actualitate


    2.759 de persoane și-au găsit un loc de muncă prin AJOFM Brașov


    15.01.2019
  • ➤ National


    Iohannis a anunțat că respinge din nou nominalizările de miniștri la Transporturi și Dezvoltare Regională


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Inflația a ajuns la 4.6%


    Scumpiri de aproape 40% la cartofi


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Bugetul va fi aprobat abia în februarie, pentru că atunci se încheie vacanța parlamentară


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Salariul mediu net a crescut la 2.792 de lei


    15.01.2019
  • ➤ Economic


    Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 60%, în primele 11 luni din 2018


    15.01.2019
  • ➤ Doctor


    Avantaje și dezavantaje


    Ananasul influențează nivelul zahărului în sînge


    15.01.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (III)

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.347 milisecunde, încărcat în milisecunde