Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (II)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.12.2018
Imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, mușchiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie, toate aceste se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Cîrnați de ficat (Leberwursti)

1 ficat de porc și 1 ficat de vită, carne, condimente, sare, 1 kg slănină, 1 ceapă, usturoi după gust.
Fierbi timp de 10 min: ficatul, slănina și carnea, apoi le scoți, le răcești și le dai prin mașina de tocat. Adaugi la amestec ceapa tăiată mărunt, sarea, condimentele și usturoiul. Omogenizezi. Umpli intestinul gros sau mațe de la porc mare, le legi la capete și le pui la fiert în apa caldă. După o oră de fierbere la foc mic, scoți cîrnații în apă rece și îi zvînți. Îi păstrezi la rece 10-12 zile și îi servești la micul dejun sau ca aperitiv.

Cîrnați cu sînge (Blutwurst – Sîngerete)

1 kg carne cu grăsime, 1 pahar cu sînge, plămîni, inimă, rinichi, șorici, sare, condimente.
Toci carnea folosind o secure ascuțită; o pui în vas adînc, adaugi tocătura din plămîni, inimă, rinichi. Pui: șorici tocat mare, sare și condimente după gust. Omogenizezi amestecul, adaugi un pahar de sînge pe care l-ai păstrat cu sare (la rece), omogenizezi din nou și umpli cîrnații. Folosești mațe de porc. Cînd sînt gata, pui cîrnații în apă fierbinte și îi ții pe marginea plitei 1/4 oră. Pui vasul pe foc mic și îi fierbi 30 min, timp în care înțepi cîrnații cu furculița ca să se scurgă surplusul de apă și grăsime. Îi scoți și îi răcești, apoi îi păstrezi la rece.

Alte preparate din carne de porc

Caltaboși din măruntaie
1 l sînge, 1 lingură cu cimbru, 1 inimă, 2 plămîni, 2 cepe, sare, piper, untură, ienibahar, 1 intestin gros de porc.
Pregătești cu atenție intestinul gros. Îl speli în mai multe ape, îl razi cu lama cuțitului pe dos, îl freci ușor cu sare, îl speli din nou și îl lași în apă rece pînă cînd îi dispare mirosul. Cînd tai porcul strîngi 1 litru de sînge în care pui 2 linguri cu sare. Amesteci ușor pînă la dizolvarea sării, apoi pregătești organele. Fierbi inima și plămînii în apă cu sare, apoi îi dai prin mașina de tocat. Toci ceapa mărunt și o călești ușor în grăsime de porc sau în unt. Strecori sîngele prin tifon și-l strîngi într-un vas adînc. Amesteci bine cu o lingură cu cimbru fără codițe, pui organele pregătite dinainte, ceapa călită și puțină carne tocată. Amesteci totul cu mîna, sărezi amestecul și piperezi după gust, apoi umpli intestinul gros. Legi cu sfoară subțire la ambele capete. Pui să fiarbă în apă caldă, îl întorci din cînd în cînd. Este gata atunci cînd, înțepat cu acul, nu mai iese sînge din compoziție. Îl scoți pe un platou și-l răsucești de pe o parte pe alta pînă cînd se răcește. Caltaboșii se servesc prăjiți în ulei, stropiți cu sos de hrean, sau fierți pe foc mic.

Chișcă umplută

1 stomac de purcel, 2 kg carne macră, 200 g slănină proaspătă, sare, piper, cuișoare, nucșoară, foaie de dafin, 1/2 kg ficat, condimente
Pregătești stomacul de purcel pentru umplut astfel: îl speli în mai multe ape, îl cureți cu atenție, îl întorci ușor pe dos și îl speli din nou. Tai 1 kg de carne în felii pe lungimea bucății de carne. Căptușești stomacul pregătit înainte cu felii de carne, iar mijlocul îl umpli cu restul de carne tocată împreună cu ficatul dat în clocot și scurs și cu slănina tăiată cubulețe mici. Sărezi amestecul și-l piperezi cu coriandru, nucșoară pisată și piper măcinat. Cînd operația s-a terminat, legi stomacul la capătul de sus, îl pui să fiarbă într-un vas adînc în apă caldă. Lași să fiarbă la foc mic cel puțin 2 ore. La fiert pui boabe de piper, foi de dafin și cîteva cuișoare. Scoți chișca din apă după ce s-a răcit și o lași în cămara uscată, în curent de aer. O afumi și o servești ca aperitiv, tăiată felii subțiri, pe latul ei.
sursă: Retete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Sfaturi de igienă




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


    Azi 19:19
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


    Azi 18:57
  • ➤ Știri Brasov


    S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


    Azi 17:25
  • ➤ Știri Brasov


    Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


    Azi 16:01
  • ➤ Știri Brasov


    A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


    Azi 14:42
  • ➤ Știri Brasov


    Un nou cutremur lângă Brașov


    Azi 14:29
  • ➤ Știri Brasov


    4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


    Azi 13:25
  • ➤ National


    Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


    Azi 13:24
  • ➤ Doctor


    Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


    Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


    Azi 10:47
  • ➤ Prima pagină


    Azi se redeschid școlile


    Azi 09:20
  • ➤ Eveniment


    Aprobate de CL


    Facilități fiscale de pandemie la Brașov


    Azi 09:17
  • ➤ Eveniment


    Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


    Azi 09:12
  • ➤ Eveniment


    Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


    Azi 09:09
  • ➤ Eveniment


    Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


    Azi 09:06
  • ➤ Eveniment


    Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


    Azi 09:01
  • ➤ Eveniment


    Relaxare cu registru


    Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


    Azi 08:54
  • ➤ Eveniment


    Fotografia care a afumat guvernul Orban


    Azi 08:48
  • ➤ Doctor


    Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


    Azi 08:41
  • ➤ Doctor


    Precauții


    Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


    Azi 08:39
  • ➤ Doctor


    Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


    Azi 08:37
  • ➤ Doctor


    Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


    Azi 08:35
  • ➤ Doctor


    10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


    Azi 08:33
  • ➤ Life


    Fierbinte ca vara


    Anna Lesko a făcut compot de cireșe


    Azi 08:27
  • ➤ Life


    Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


    Azi 08:24
  • ➤ Life


    Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


    Azi 08:22
  • ➤ Cititori


    Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


    Azi 08:20
  • ➤ Cititori


    Arpagicul alungă ghinionul


    Azi 08:17
  • ➤ Sport


    Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


    Azi 08:14
  • ➤ Sport


    Restart


    Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


    Azi 08:08
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Mirajul terasei


    Azi 08:02
  • ➤ Sport


    Oficial. Edi Iordănescu s-a despărțit de Gaz Metan! "Niciodată nu voi accepta mediocritatea"


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    2 cazuri noi de coronavirus la Brașov


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov, a fost redeschisă


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 iunie


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Intervenție în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist accidentat


    01.06.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Mașină răsturnată pe DN11, între Brașov și Hărman


    31.05.2020
  • ➤ Life


    Ziua Internațională a Blondelor: până în 2202 nu vor mai rămâne blonde naturale pe Terra


    31.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    7 cazuri de coronavirus noi la Brașov, 124 de cazuri noi în țară


    31.05.2020
  • ➤ Sport


    Dumitru Dragomir, 74: "Explodează hormonii în fotbaliști!"


    31.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    ALERTĂ METEO ANM: Averse, descărcări electrice, grindină și vijelii, până miercuri!


    31.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces COVID la Brașov urcă bilanțul la 53 de morți


    30.05.2020
  • ➤ National


    Ludovic Orban a scos din buzunar 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    7 noi cazuri de COVID 19 la Brașov, 151 de noi pacienți confirmați în țară


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Dacă tușești nu ai voie la terase, de la 1 iunie


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Al 52-lea deces COVID 19, la Brașov


    30.05.2020
  • ➤ Sport


    Hochei. Lotul prinde contur la Corona Brașov / 14 jucători au semnat contractele / Negocieri cu antrenorul Dave MacQueen


    30.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


    29.05.2020
  • ➤ Sport


    AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


    29.05.2020
  • ➤ Sport


    Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


    29.05.2020
  • ➤ Știri Brasov


    13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


    29.05.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (III)

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 7 milisecunde, încărcat în milisecunde