Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (II)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.12.2018
Imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, mușchiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie, toate aceste se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Cîrnați de ficat (Leberwursti)

1 ficat de porc și 1 ficat de vită, carne, condimente, sare, 1 kg slănină, 1 ceapă, usturoi după gust.
Fierbi timp de 10 min: ficatul, slănina și carnea, apoi le scoți, le răcești și le dai prin mașina de tocat. Adaugi la amestec ceapa tăiată mărunt, sarea, condimentele și usturoiul. Omogenizezi. Umpli intestinul gros sau mațe de la porc mare, le legi la capete și le pui la fiert în apa caldă. După o oră de fierbere la foc mic, scoți cîrnații în apă rece și îi zvînți. Îi păstrezi la rece 10-12 zile și îi servești la micul dejun sau ca aperitiv.

Cîrnați cu sînge (Blutwurst – Sîngerete)

1 kg carne cu grăsime, 1 pahar cu sînge, plămîni, inimă, rinichi, șorici, sare, condimente.
Toci carnea folosind o secure ascuțită; o pui în vas adînc, adaugi tocătura din plămîni, inimă, rinichi. Pui: șorici tocat mare, sare și condimente după gust. Omogenizezi amestecul, adaugi un pahar de sînge pe care l-ai păstrat cu sare (la rece), omogenizezi din nou și umpli cîrnații. Folosești mațe de porc. Cînd sînt gata, pui cîrnații în apă fierbinte și îi ții pe marginea plitei 1/4 oră. Pui vasul pe foc mic și îi fierbi 30 min, timp în care înțepi cîrnații cu furculița ca să se scurgă surplusul de apă și grăsime. Îi scoți și îi răcești, apoi îi păstrezi la rece.

Alte preparate din carne de porc

Caltaboși din măruntaie
1 l sînge, 1 lingură cu cimbru, 1 inimă, 2 plămîni, 2 cepe, sare, piper, untură, ienibahar, 1 intestin gros de porc.
Pregătești cu atenție intestinul gros. Îl speli în mai multe ape, îl razi cu lama cuțitului pe dos, îl freci ușor cu sare, îl speli din nou și îl lași în apă rece pînă cînd îi dispare mirosul. Cînd tai porcul strîngi 1 litru de sînge în care pui 2 linguri cu sare. Amesteci ușor pînă la dizolvarea sării, apoi pregătești organele. Fierbi inima și plămînii în apă cu sare, apoi îi dai prin mașina de tocat. Toci ceapa mărunt și o călești ușor în grăsime de porc sau în unt. Strecori sîngele prin tifon și-l strîngi într-un vas adînc. Amesteci bine cu o lingură cu cimbru fără codițe, pui organele pregătite dinainte, ceapa călită și puțină carne tocată. Amesteci totul cu mîna, sărezi amestecul și piperezi după gust, apoi umpli intestinul gros. Legi cu sfoară subțire la ambele capete. Pui să fiarbă în apă caldă, îl întorci din cînd în cînd. Este gata atunci cînd, înțepat cu acul, nu mai iese sînge din compoziție. Îl scoți pe un platou și-l răsucești de pe o parte pe alta pînă cînd se răcește. Caltaboșii se servesc prăjiți în ulei, stropiți cu sos de hrean, sau fierți pe foc mic.

Chișcă umplută

1 stomac de purcel, 2 kg carne macră, 200 g slănină proaspătă, sare, piper, cuișoare, nucșoară, foaie de dafin, 1/2 kg ficat, condimente
Pregătești stomacul de purcel pentru umplut astfel: îl speli în mai multe ape, îl cureți cu atenție, îl întorci ușor pe dos și îl speli din nou. Tai 1 kg de carne în felii pe lungimea bucății de carne. Căptușești stomacul pregătit înainte cu felii de carne, iar mijlocul îl umpli cu restul de carne tocată împreună cu ficatul dat în clocot și scurs și cu slănina tăiată cubulețe mici. Sărezi amestecul și-l piperezi cu coriandru, nucșoară pisată și piper măcinat. Cînd operația s-a terminat, legi stomacul la capătul de sus, îl pui să fiarbă într-un vas adînc în apă caldă. Lași să fiarbă la foc mic cel puțin 2 ore. La fiert pui boabe de piper, foi de dafin și cîteva cuișoare. Scoți chișca din apă după ce s-a răcit și o lași în cămara uscată, în curent de aer. O afumi și o servești ca aperitiv, tăiată felii subțiri, pe latul ei.
sursă: Retete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

08:37

SFAT EXPRES


Fotografii reușite de toamnă

Este bine să știți


Vacanța și hoții

SFAT EXPRES


Tratamente exotice

Este bine să știți


Sfaturi de la bunica




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Local


    Un brașovean a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că a aruncat moloz pe ocolitoare


    Azi 16:48
  • ➤ Local


    Un nou câștigător pentru construirea terminalului aeroportului de la Ghimbav


    Azi 16:23
  • ➤ Sport


    De ce refuză Simona Halep să meargă la emisiuni televizate în România


    Azi 15:48
  • ➤ National


    Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS


    Azi 15:28
  • ➤ Sport


    Cupa României | FRF a stabilit meciurile din Faza I / Precizia Săcele, duel cu AFC Hărman


    Azi 14:54
  • ➤ Local


    32 de copii implicați într-un accident lângă Brașov


    Azi 13:25
  • ➤ Sport


    JOGA BONITO la Corona Brașov!


    Azi 13:03
  • ➤ Eveniment


    POLIȚIA BRAȘOV


    Atenție la noile înșelăciuni comise prin intermediul sistemelor informatice


    Azi 13:03
  • ➤ Life


    Top 10


    Cei mai înalți oameni din lume


    Azi 10:47
  • ➤ Life


    Sfaturi sănătoase


    Dieta împotriva ridurilor de pe frunte


    Azi 10:39
  • ➤ Life


    Victorii și în farfurie


    Marengo de pui, mâncarea lui Napoleon


    Azi 10:37
  • ➤ Life


    Mituri


    Animale care poartă noroc


    Azi 10:33
  • ➤ Life


    Cea mai scumpă epistolă


    Scrisoarea de dragoste pe care Tupac i-a trimis-o Madonnei


    Azi 10:29
  • ➤ Life


    Povești adevărate


    Străbunicul ceasului de perete


    Azi 10:21
  • ➤ Life


    Noul film cu James Bond o aduce pe Lashana Lynch în rolul agentului 007


    Azi 10:18
  • ➤ Life


    Imaginea de zece milioane de like-uri


    Kylie Jenner, poză nud pe Instagram


    Azi 10:11
  • ➤ Prima pagina


    Andronescu vrea să schimbe iar Evaluarea și Bacul


    Azi 09:46
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    În Cetate


    58 de proiecții, dezbateri și ateliere, la festivalul de Film și Istorii de la Râșnov


    Azi 09:39
  • ➤ Eveniment


    Încă o accidentare, într-un autobuz RATBV


    Azi 09:35
  • ➤ Eveniment


    Dezastrul ecologic de pe râul Olt s-a extins și în județul Brașov


    Azi 09:33
  • ➤ Eveniment


    La trântă să ne luăm sau la 112 să sunăm?


    Lupta cu urșii începe cu un inventar


    Azi 09:29
  • ➤ Eveniment


    Licitație de 74 de milioane de lei pentru balizajul aeroportului


    Azi 09:25
  • ➤ Eveniment


    Director nou la Muzeul de Etnografie Brașov


    Azi 09:24
  • ➤ Eveniment


    77.999 lei la coș și 35.000 lei la bănci


    Azi 09:20
  • ➤ Religie


    Sărbătoarea din miezul verii


    Sfântul Ilie, căruțașul Raiului


    Azi 09:02
  • ➤ Actualitate


    Parlamentul European o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului UE


    Azi 08:59
  • ➤ Week-end


    Unde ieșim


    Invitații de weekend


    Azi 08:53
  • ➤ Life


    Rețeta mamei


    Lora s-a lansat în afaceri cu o cremă de față


    Azi 08:46
  • ➤ Life


    Alexandru Andrieș iese la pensie


    Azi 08:45
  • ➤ Life


    Andreea Raicu vrea un copil


    Azi 08:43
  • ➤ Life


    Adela Popescu și Radu Vâlcan au plecat în Bali


    Azi 08:40
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Fotografii reușite de toamnă


    Azi 08:37
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    Azi 08:34
  • ➤ Sport


    Juventus a dat lovitura verii pe piața transferurilor


    Azi 08:31
  • ➤ Sport


    Simona Halep, primită ca un star rock în România


    Azi 08:22
  • ➤ Sport


    „Hai să vedem cine mă judecă!“


    Dan Petrescu a pus tunurile pe cei care îl critică


    Azi 08:18
  • ➤ Sport


    Papazoglou a ajuns la Voluntari


    Azi 08:14
  • ➤ Sport


    Gică Hagi, prima reacție după ce a aflat schimbarea adversarului din Europa League


    Azi 08:11
  • ➤ Sport


    Virgiliu Postolachi a semnat cu Lille


    Azi 08:08
  • ➤ Sport


    Lovitura verii


    Marian Cristescu, tot mai aproape de ACS SR Brașov


    Azi 08:05
  • ➤ Local


    7 medici din Brașov, puși sub control judiciar pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals


    18.07.2019
  • ➤ Sport


    Patriarhul Daniel i-a acordat Simonei Halep "Crucea Patriarhală"


    18.07.2019
  • ➤ IT, Stiinta si tehnica


    Bloggerul și vloggerul, cu bune și cu rele


    18.07.2019
  • ➤ Prima pagina


    Cum va arăta pasajul hobanat spre Tractorul


    18.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Scenarii de acțiune


    Lecție contra atentatelor în Piața Sfatului


    18.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Campanie de dezinsecție în toate cartierele orașului


    18.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Profesor, prins la examenul de titularizare cu copiuță


    18.07.2019
  • ➤ Eveniment


    Curtea de Apel a stabilit primul termen în procesul aeroportului


    18.07.2019
  • ➤ Sport


    Victoria și Zărnești, 7,3 milioane pentru gunoi


    18.07.2019
  • ➤ Actualitate


    Misiune îndeplinită


    Patru jandarmi brașoveni au pus tricolorul pe cel mai înalt vârf al Europei


    18.07.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (III)

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24.197 milisecunde, încărcat în milisecunde