Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (II)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.12.2018
Imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, mușchiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie, toate aceste se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Cîrnați de ficat (Leberwursti)

1 ficat de porc și 1 ficat de vită, carne, condimente, sare, 1 kg slănină, 1 ceapă, usturoi după gust.
Fierbi timp de 10 min: ficatul, slănina și carnea, apoi le scoți, le răcești și le dai prin mașina de tocat. Adaugi la amestec ceapa tăiată mărunt, sarea, condimentele și usturoiul. Omogenizezi. Umpli intestinul gros sau mațe de la porc mare, le legi la capete și le pui la fiert în apa caldă. După o oră de fierbere la foc mic, scoți cîrnații în apă rece și îi zvînți. Îi păstrezi la rece 10-12 zile și îi servești la micul dejun sau ca aperitiv.

Cîrnați cu sînge (Blutwurst – Sîngerete)

1 kg carne cu grăsime, 1 pahar cu sînge, plămîni, inimă, rinichi, șorici, sare, condimente.
Toci carnea folosind o secure ascuțită; o pui în vas adînc, adaugi tocătura din plămîni, inimă, rinichi. Pui: șorici tocat mare, sare și condimente după gust. Omogenizezi amestecul, adaugi un pahar de sînge pe care l-ai păstrat cu sare (la rece), omogenizezi din nou și umpli cîrnații. Folosești mațe de porc. Cînd sînt gata, pui cîrnații în apă fierbinte și îi ții pe marginea plitei 1/4 oră. Pui vasul pe foc mic și îi fierbi 30 min, timp în care înțepi cîrnații cu furculița ca să se scurgă surplusul de apă și grăsime. Îi scoți și îi răcești, apoi îi păstrezi la rece.

Alte preparate din carne de porc

Caltaboși din măruntaie
1 l sînge, 1 lingură cu cimbru, 1 inimă, 2 plămîni, 2 cepe, sare, piper, untură, ienibahar, 1 intestin gros de porc.
Pregătești cu atenție intestinul gros. Îl speli în mai multe ape, îl razi cu lama cuțitului pe dos, îl freci ușor cu sare, îl speli din nou și îl lași în apă rece pînă cînd îi dispare mirosul. Cînd tai porcul strîngi 1 litru de sînge în care pui 2 linguri cu sare. Amesteci ușor pînă la dizolvarea sării, apoi pregătești organele. Fierbi inima și plămînii în apă cu sare, apoi îi dai prin mașina de tocat. Toci ceapa mărunt și o călești ușor în grăsime de porc sau în unt. Strecori sîngele prin tifon și-l strîngi într-un vas adînc. Amesteci bine cu o lingură cu cimbru fără codițe, pui organele pregătite dinainte, ceapa călită și puțină carne tocată. Amesteci totul cu mîna, sărezi amestecul și piperezi după gust, apoi umpli intestinul gros. Legi cu sfoară subțire la ambele capete. Pui să fiarbă în apă caldă, îl întorci din cînd în cînd. Este gata atunci cînd, înțepat cu acul, nu mai iese sînge din compoziție. Îl scoți pe un platou și-l răsucești de pe o parte pe alta pînă cînd se răcește. Caltaboșii se servesc prăjiți în ulei, stropiți cu sos de hrean, sau fierți pe foc mic.

Chișcă umplută

1 stomac de purcel, 2 kg carne macră, 200 g slănină proaspătă, sare, piper, cuișoare, nucșoară, foaie de dafin, 1/2 kg ficat, condimente
Pregătești stomacul de purcel pentru umplut astfel: îl speli în mai multe ape, îl cureți cu atenție, îl întorci ușor pe dos și îl speli din nou. Tai 1 kg de carne în felii pe lungimea bucății de carne. Căptușești stomacul pregătit înainte cu felii de carne, iar mijlocul îl umpli cu restul de carne tocată împreună cu ficatul dat în clocot și scurs și cu slănina tăiată cubulețe mici. Sărezi amestecul și-l piperezi cu coriandru, nucșoară pisată și piper măcinat. Cînd operația s-a terminat, legi stomacul la capătul de sus, îl pui să fiarbă într-un vas adînc în apă caldă. Lași să fiarbă la foc mic cel puțin 2 ore. La fiert pui boabe de piper, foi de dafin și cîteva cuișoare. Scoți chișca din apă după ce s-a răcit și o lași în cămara uscată, în curent de aer. O afumi și o servești ca aperitiv, tăiată felii subțiri, pe latul ei.
sursă: Retete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

08:29

Este bine să știți


Moduri în care poți folosi ulei de cocos

Este bine să știți


Plânsul face minuni




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Local


    Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele competsate MAI


    Azi 14:06
  • ➤ National


    Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


    Azi 12:14
  • ➤ National


    Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


    Azi 11:04
  • ➤ Life


    Le vezi cu ochii tăi


    Locuri ciudate din România


    Azi 10:33
  • ➤ Life


    Trebuie atent îngrijite


    Mâinile spun cine ești


    Azi 10:30
  • ➤ Life


    Cremos și aromat


    Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


    Azi 10:28
  • ➤ Life


    Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


    Azi 10:21
  • ➤ Life


    Cel mai nou petfluencer


    Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


    Azi 10:18
  • ➤ Life


    Timpul, un fel de partener


    6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


    Azi 10:10
  • ➤ Life


    Pot da dependență


    Cele mai bune seriale psihologice


    Azi 10:00
  • ➤ Life


    "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


    Marele regret pe care îl are Brad Pitt


    Azi 09:56
  • ➤ Prima pagina


    Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


    Azi 09:25
  • ➤ Eveniment


    Abrambureli pentru anul viitor


    Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


    Azi 09:19
  • ➤ Eveniment


    Cabana Urlea a ars până la prag


    Azi 09:15
  • ➤ Eveniment


    Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


    Azi 09:13
  • ➤ Eveniment


    Din 2020


    Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


    Azi 09:10
  • ➤ Arta & Cultura & Media


    Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


    Azi 09:08
  • ➤ Eveniment


    Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


    Azi 09:05
  • ➤ Eveniment


    Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


    Azi 09:04
  • ➤ Actualitate


    Un pic mai bine


    Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


    Azi 08:59
  • ➤ Week-end


    Unde ieșim


    Invitații de weekend


    Azi 08:53
  • ➤ Life


    La Vocea României


    Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


    Azi 08:41
  • ➤ Life


    Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


    Azi 08:37
  • ➤ Life


    Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


    Azi 08:35
  • ➤ Life


    Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


    Azi 08:33
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Moduri în care poți folosi ulei de cocos


    Azi 08:29
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    Azi 08:25
  • ➤ Sport


    Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


    Azi 08:23
  • ➤ Sport


    Mihai Stere revine în antrenorat


    Azi 08:20
  • ➤ Sport


    „E nevoie de atenție“


    Corona va juca pe terenul lui Tadici


    Azi 08:17
  • ➤ Sport


    Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


    Azi 08:13
  • ➤ Sport


    AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


    Azi 08:11
  • ➤ Sport


    Liga 3


    ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


    Azi 08:07
  • ➤ National


    Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


    19.09.2019
  • ➤ National


    Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


    19.09.2019
  • ➤ National


    Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


    19.09.2019
  • ➤ Local


    Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


    19.09.2019
  • ➤ National


    Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


    19.09.2019
  • ➤ Prima pagina


    Prea piperat!


    Proiectul WC-ului de 1 milion de lei a fost retras


    19.09.2019
  • ➤ National


    Dăncilă: România va vota împotriva Codruței Kovesi la Parchetul European


    19.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Drame pe șosea


    În ambulanța lovită pe DN13 era un copil operat pe inimă


    19.09.2019
  • ➤ Local


    Cinci persoane reținute la Brașov în cazul hoților de seifuri


    19.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Reținut, după ce a sechestrat un bebeluș


    19.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Bursele pentru elevi vor fi majorate din cofinanțarea părinților la transportul în comun


    19.09.2019
  • ➤ Eveniment


    Lucrări pe DN10


    19.09.2019
  • ➤ Actualitate


    Altă socoteală


    De azi, părinții trebuie să plătească 15 lei din abonamentul elevilor


    19.09.2019
  • ➤ Actualitate


    Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul


    19.09.2019
  • ➤ Actualitate


    „Cină pe întuneric“, pentru a încerca pe proprie piele cum trăiește o persoană fără vedere


    19.09.2019
  • ➤ Actualitate


    Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania „Cărți pe biciclete“


    19.09.2019
  • ➤ Life


    „O țară de demenți!“


    Anamaria Prodan a primit de la soț un Rolls-Royce de 310.000 de euro


    19.09.2019
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (III)

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 11.054 milisecunde, încărcat în milisecunde