Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Cititori
Publicitate

Este bine să știți


Preparate tradiționale din carne de porc (II)

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.12.2018
Imediat după ce porcul a fost împărțit: carnea pentru afumat (spinarea, costițele, slănina, mușchiuleții, jambonul, spata (umărul), picioarele și capul – pentru piftie, toate aceste se pun separat în loc curat și apoi putem purcede la treabă.

Cîrnați de ficat (Leberwursti)

1 ficat de porc și 1 ficat de vită, carne, condimente, sare, 1 kg slănină, 1 ceapă, usturoi după gust.
Fierbi timp de 10 min: ficatul, slănina și carnea, apoi le scoți, le răcești și le dai prin mașina de tocat. Adaugi la amestec ceapa tăiată mărunt, sarea, condimentele și usturoiul. Omogenizezi. Umpli intestinul gros sau mațe de la porc mare, le legi la capete și le pui la fiert în apa caldă. După o oră de fierbere la foc mic, scoți cîrnații în apă rece și îi zvînți. Îi păstrezi la rece 10-12 zile și îi servești la micul dejun sau ca aperitiv.

Cîrnați cu sînge (Blutwurst – Sîngerete)

1 kg carne cu grăsime, 1 pahar cu sînge, plămîni, inimă, rinichi, șorici, sare, condimente.
Toci carnea folosind o secure ascuțită; o pui în vas adînc, adaugi tocătura din plămîni, inimă, rinichi. Pui: șorici tocat mare, sare și condimente după gust. Omogenizezi amestecul, adaugi un pahar de sînge pe care l-ai păstrat cu sare (la rece), omogenizezi din nou și umpli cîrnații. Folosești mațe de porc. Cînd sînt gata, pui cîrnații în apă fierbinte și îi ții pe marginea plitei 1/4 oră. Pui vasul pe foc mic și îi fierbi 30 min, timp în care înțepi cîrnații cu furculița ca să se scurgă surplusul de apă și grăsime. Îi scoți și îi răcești, apoi îi păstrezi la rece.

Alte preparate din carne de porc

Caltaboși din măruntaie
1 l sînge, 1 lingură cu cimbru, 1 inimă, 2 plămîni, 2 cepe, sare, piper, untură, ienibahar, 1 intestin gros de porc.
Pregătești cu atenție intestinul gros. Îl speli în mai multe ape, îl razi cu lama cuțitului pe dos, îl freci ușor cu sare, îl speli din nou și îl lași în apă rece pînă cînd îi dispare mirosul. Cînd tai porcul strîngi 1 litru de sînge în care pui 2 linguri cu sare. Amesteci ușor pînă la dizolvarea sării, apoi pregătești organele. Fierbi inima și plămînii în apă cu sare, apoi îi dai prin mașina de tocat. Toci ceapa mărunt și o călești ușor în grăsime de porc sau în unt. Strecori sîngele prin tifon și-l strîngi într-un vas adînc. Amesteci bine cu o lingură cu cimbru fără codițe, pui organele pregătite dinainte, ceapa călită și puțină carne tocată. Amesteci totul cu mîna, sărezi amestecul și piperezi după gust, apoi umpli intestinul gros. Legi cu sfoară subțire la ambele capete. Pui să fiarbă în apă caldă, îl întorci din cînd în cînd. Este gata atunci cînd, înțepat cu acul, nu mai iese sînge din compoziție. Îl scoți pe un platou și-l răsucești de pe o parte pe alta pînă cînd se răcește. Caltaboșii se servesc prăjiți în ulei, stropiți cu sos de hrean, sau fierți pe foc mic.

Chișcă umplută

1 stomac de purcel, 2 kg carne macră, 200 g slănină proaspătă, sare, piper, cuișoare, nucșoară, foaie de dafin, 1/2 kg ficat, condimente
Pregătești stomacul de purcel pentru umplut astfel: îl speli în mai multe ape, îl cureți cu atenție, îl întorci ușor pe dos și îl speli din nou. Tai 1 kg de carne în felii pe lungimea bucății de carne. Căptușești stomacul pregătit înainte cu felii de carne, iar mijlocul îl umpli cu restul de carne tocată împreună cu ficatul dat în clocot și scurs și cu slănina tăiată cubulețe mici. Sărezi amestecul și-l piperezi cu coriandru, nucșoară pisată și piper măcinat. Cînd operația s-a terminat, legi stomacul la capătul de sus, îl pui să fiarbă într-un vas adînc în apă caldă. Lași să fiarbă la foc mic cel puțin 2 ore. La fiert pui boabe de piper, foi de dafin și cîteva cuișoare. Scoți chișca din apă după ce s-a răcit și o lași în cămara uscată, în curent de aer. O afumi și o servești ca aperitiv, tăiată felii subțiri, pe latul ei.
sursă: Retete bătrînești. Mîncare ca la mama acasă, ed. Ametist92.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Cititori

Este bine să știți


Cum creștem pisoii mici




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    A trecut la cele cele veșnice dr. Ioan Alexandru Grigoriu


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Accident cu victimă pe o trecere de pietoni din Brașov


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Percheziții în Brașov la o grupare de traficanți de droguri


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Prins când fura din mașina de curierat, în centrul Brașovului


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    42 de cazuri noi de COVID la Brașov, record de bolnăviri în țară:1415


    12.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu coronavirus, a mers trei zile în misiuni pentru că a primit un rezultat greșit


    12.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Elevilor nu li se mai ia temperatura la școală


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Crește numărul brașovenilor infectați cu COVID, izolați la domiciliu


    12.08.2020
  • ➤ Artă & Cultură & Media


    Soprana Aurelia Florian, premiu de interpretare în Austria


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Mai puțină poluare


    Licitație pentru 15 stații de încărcare a mașinilor electrice


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Stația de asfalt de la Bartolomeu funcționează fără autorizație?


    12.08.2020
  • ➤ Eveniment


    ADN, primul partid care și-a depus semnăturile la Biroul Electoral Județean


    12.08.2020
  • ➤ Actualitate


    Nea Costică, omul din cort, e pensionar


    12.08.2020
  • ➤ Actualitate


    66,1% - rata de promovare la Titularizare în județul Brașov


    12.08.2020
  • ➤ National


    Jocuri politice


    Dublarea alocațiilor în etape a fost respinsă de Senat


    12.08.2020
  • ➤ Life


    Vine la „Ferma“


    Alina Pușcău s-a iubit cu Vin Diesel


    12.08.2020
  • ➤ Life


    Lili Sandu a născut un băiețel de nota 10


    12.08.2020
  • ➤ Life


    Jojo dezvăluie cum a cucerit-o Paul Ipate


    12.08.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Vindecare, la mâna oricui


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Victorie importantă pentru Răzvan Lucescu


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Becali nu vrea în ruptul capului echipă de fete


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    TENIS


    Revenire cu o victorie dificilă pentru Halep


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Girona, adversarul lui Sepsi SIC pentru Euroligă


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Fostul „stegar” Cristi Ganea a reziliat cu Athletic Bilbao și semnează cu Aris Salonic


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Brașoveanul Constantin, în defensiva Craiovei


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Portarul Jesus Fernandez și Aganovic (ex-FC Brașov) sunt ultimele noutăți în lotul Sepsi


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    FOTBALUL MIC


    Așteptând un nou start


    12.08.2020
  • ➤ Sport


    Simona Halep câștigă dramatic primul meci de la Praga


    11.08.2020
  • ➤ National


    Senatul a respins OUG care majora etapizat alocațiile copiilor


    11.08.2020
  • ➤ Cititori


    Cum porți pantofii stiletto la birou, în ținută casual și la ocaziile speciale


    11.08.2020
  • ➤ Cititori


    Analize și investigații medicale pe care trebuie să le facă orice persoană de peste 60 de ani


    11.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


    11.08.2020
  • ➤ National


    Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


    11.08.2020
  • ➤ Comunicate


    POLIȚIA BRAȘOV


    Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


    11.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    La mulți ani, Octav Bjoza!


    11.08.2020
  • ➤ Știri Brasov


    1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


    11.08.2020
  • ➤ Prima pagină


    Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


    11.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Cifre grele


    43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


    11.08.2020
  • ➤ Eveniment


    „Smart-City“


    Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


    11.08.2020
  • ➤ Eveniment


    Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


    11.08.2020
  • ➤ Actualitate


    Coronavirusul, sub control?


    Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


    11.08.2020
  • ➤ Actualitate


    Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


    11.08.2020
  • ➤ Doctor


    10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


    11.08.2020
  • ➤ Doctor


    TERAPII


    Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


    11.08.2020
  • ➤ Doctor


    Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


    11.08.2020
  • ➤ Doctor


    Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


    11.08.2020
  • ➤ Life


    „Libelula” nu stă degeaba


    Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


    11.08.2020
  • ➤ Life


    Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


    11.08.2020
  • ➤ Life


    Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


    11.08.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc

    Articolul următor

    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (III)

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 9 milisecunde, încărcat în milisecunde