Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Suplimente -> Cerbul de Aur
Publicitate

Festivalul-emblemă al Brașovului


Cerbul a „boncănit“ după 21 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Harald Odățeanu, 02.08.2008
• 1992 a fost anul în care festivalul „Cerbul de Aur“ a fost reluat, după 21 de ani de la interzicerea lui
• Noul loc de desfășurare a fost Piața Sfatului l Primele trei ediții de după Revoluție s-au desfășurat în ploaie
• La Brașov au poposit nume mari din lumea muzicii: Johnny Logan, Toto Cutugno, Ray Charles, Jerry Lee Lewis sau James Brown

Acum 40 de ani, în martie 1968, s-a născut la Brașov primul festival internațional de muzică ușoară din România. Creat pentru a concura manifestările similare din țările capitaliste, Cerbul de Aur a ajuns curînd celebru în toată lumea. După doar patru ediții, în 1971, Nicolae Ceaușescu și-a dat seama că amploarea festivalului și faima la care ajunsese acesta împiedică popularizarea „marilor împliniri ale României Socialiste“ și a decis să-i pună capăt. Timp de 21 de ani festivalul a rămas în inimile românilor, dar și ale celor care au contribuit la realizarea lui. Abia în 1992 „Cerbul de Aur“ a fost readus la viață. Foarte repede festivalul s-a impus drept cel mai important din această parte de lume și chiar de pe întreg continentul european. Monitorul Expres continuă să vă prezinte istoria celor cincisprezece ediții de Cerb, istorie scrisă nu numai de vedete și oameni de televiziune, ci și de oamenii simpli ai Brașovului.

Cerbul a ieșit la aer, în Piața Sfatului

După schimbarea regimului politic din decembrie 1989, în Televiziunea Română s-a vorbit din ce în ce mai insistent despre reluarea festivalului. Vestea cea bună a venit însă de-abia în 1992, cînd s-au găsit fondurile necesare organizării festivalului. Prima și cea mai mare noutate a constituit-o schimbarea locului de desfășurare a festivalului. Cerbul de Aur a ieșit din sala Teatrului Dramatic în burgheza Piață a Sfatului. A fost schimbată și perioada de desfășurare, fiind ales sfîrșitul lunii iunie, față de luna martie cum fusese pînă atunci. O altă noutate adusă de primele ediții post-decembriste ale „Cerbului de Aur“ a fost introducerea în concurs a două noi secțiuni: debut discografic și videoclip, secțiuni care au rezistat însă doar puțini ani.

Sub semnul ploii

Primele trei ediții ale „Cerbului de Aur“ de după 1990 au avut un punct comun: toate s-au desfășurat sub semnul ploii. Nu a existat ediție care să nu fi fost „udat㓠din belșug, acesta fiind, totuși, un semn de bogăție, așa cum spun bătrînii. În doar trei ani, festivalul a ajuns cel mai important din Europa, dovadă fiind participarea din ce în ce mai valoroasă, de la ediție la ediție, atît în concurs, cît și în recitaluri. Chiar dacă aproape în fiecare zi de festival a plouat, cu două-trei ore înainte de fiecare spectacol ploaia se oprea ca prin minune, iar spectacolele aveau loc în condiții ideale.

Prezentator inepuizabil

Liantul primelor trei ediții ale „Cerbului de Aur“ de după 1990 a fost cel care s-a aflat pe scenă în toți acești trei ani, asumîndu-și dificilul rol de prezentator, adică Ricky Dandel. Indiferent că s-a aflat pe scenă alături de Bianca Brad, Manuela Hărăbor sau alte frumuseți ale vremii, Ricky s-a dovedit a fi omul care a atras multe aprecieri prin spontaneitatea sa și, mai ales, prin engleza sa americanizată cu care a încercat să se facă înțeles printre oaspeții festivalului, dar și printre telespectatorii din întreaga lume care au urmărit transmisiile de la Brașov.

Performanță inginerească

Ediția a V-a a festivalului a înregistrat, chiar și înainte de începerea lui, o performanță deosebită. Inginerul brașovean Tiberiu Cîrstea, patronul firmei „Instant Metal Beton“, a proiectat și pus pe picioare arena și scena unde urma să se desfășoare importantul eveniment. Performanța a constat în faptul că întreaga arenă a fost ridicată în doar două săptămîni, un timp foarte scurt în comparație cu complexitatea construcției.

1992 - Cerbul a plecat în Indonezia

Concursul de interpretare a adus la Brașov voci foarte bune, semn că lumea muzicală nu uitase „Cerbul“. După o competiție echilibrată, a cîștigat micuța Trie Utami din Indonezia, care a învins-o pe bulgăroaica Margareta Popova, care și-a adjudecat premiul I. Se spune că, în culise, la aflarea rezultatului concursului, bulgăroaica a făcut o criză de nervi, pentru că nu i s-a acordat ei trofeul, și a fost pe punctul de a refuza chiar să intre pe scenă. Ediția 1992 a „Cerbului de Aur“ va rămîne în amintirea tuturor și prin prezența în concurs a neuitatei Laura Stoica, dar și a soților Aldea Teodorovici (Doina și Ion), care au dispărut într-un tragic accident la doar cîteva luni după festival. În ceea ce privește vedetele prezente la ediția din 1992 a festivalului, merită amintite Patricia Kaas (Franța), Johnny Logan și Linda Martin (Irlanda), Ricardo Fogli (Italia), dar și vedetele autohtone Angela Similea sau Gabriel Cotabiță.

1993 - nedreptate pentru Laurențiu Cazan

În 1993, organizatorii au ales începutul lui septembrie pentru desfășurarea „Cerbului“. Se poate spune că a fost anul în care juriul a comis cea mai mare nedreptate din întreaga istorie a festivalului. Speranțele României la acea ediție de festival erau puse în vocea de excepție a lui Laurențiu Cazan, care, chiar dacă nu s-a prezentat în cea mai bună formă vocală, a reușit să impresioneze pe toată lumea, mai puțin pe membrii juriului. În seara de gală întreaga asistență a aflat cu stupoare că Laurențiu Cazan nu se află printre laureați. Interpretul a izbucnit în lacrimi în culise, în special cînd a aflat motivul scoaterii sale din palmaresul festivalului. Fusese acuzat de unul dintre membrii juriului că nu a cîntat live pe scenă, ci că a făcut „full play-back“, folosind o înregistrare totală. Din păcate pentru el, echipa TVR, care asigura transmiterea festivalului, nu a putut pune la dispoziția juriului dovezile necesare demontării acuzațiilor și astfel Laurențiu Cazan a plecat dezamăgit de la Brașov, chiar dacă merita mult mai mult. Ediția din 1993 a festivalului ne-o vom aminti mereu ca fiind cea în care cîștigătoarea trofeului, Arina, din Lituania, a urcat pe scenă în picioarele goale, impresionînd însă prin vocea sa, care aduce cu cea a lui Janis Joplin.

„Una magica sera“

Momentul de vîrf al ediției 1993 a „Cerbului de Aur“ a fost, fără îndoială, recitalul susținut pe scena din Piața Sfatului de către Toto Cutugno. Deși era programat doar pentru 60 de minute, recitalul lui Toto a durat aproape trei ore și, dacă nu ar fi fost cei din carul de reportaj al TVR care l-au „scos“ din scenă, pentru a scurta transmisia, poate s-ar mai fi prelungit. Cutugno a fost impresionat de faptul că publicul l-a primit cu atîta dragoste, că au cîntat împreună cu el melodii compuse de-a lungul anilor pentru mari soliști: Joe Dassin, Dalida, Adriano Celentano sau Mirelle Mathieu. O dovadă elocventă a faptului că recitalul acestui „Italiano vero“ a captat întreaga atenție a publicului este și faptul că, deși la doar cîteva zeci de metri de arenă s-a declanșat un incendiu, nimeni nu a sesizat acest lucru. Alte momente memorabile ale ediției din 1993 a festivalului au fost recitalurile susținute de australianca Kylie Minogue și, mai ales, cel al titanului muzicii americane Jerry Lee Lewis, care, la aproape 70 de ani, a impresionat prin vitalitate și prin repertoriul său care a făcut o trecere în revistă a întregii muzici americane, de la gospel, la rock’n’roll, soul sau jazz.

1994 - anul americanilor

A mai trecut un an și „Cerbul de Aur“ a ajuns la ediția a VII-a. Se poate spune că acea ediție a fost ediția americanilor, pentru că trofeul a plecat în State, împreună cu talentatul Worthy Davis, dar și pentru că a fost anul venirii la Brașov a marilor vedete de dincolo de ocean, James Brown și, mai ales, Ray Charles. James Brown, împreună cu orchestra sa, nu a fost o vedetă, ci un demon care a electrizat miile de spectatori, dar și milioanele de telespectatori. Recitalul s-a încheiat tîrziu în noapte, dar s-a prelungit zile în șir prin discuțiile interminabile pe care le-a iscat. A fost o adevărată furtună de septembrie, melodiile sale înnebunind întreg amfiteatrul. Trecuseră doar trei zile și nebunia s-a repetat, pe scenă urcînd Ray Charles. Multă lume bună s-a strîns în acea seară la Brașov, multe vedete din lumea muzicii, artei, dar și din cea politică, neputînd trece neobservată prezența fostului premier Petre Roman. Marele Ray Charles a fost foarte impresionat de primirea care i s-a făcut la Brașov și a recompensat afecțiunea fanilor cu un recital de zile mari, în care a prezentat toate marile sale hituri, acompaniat fiind de Big Bandul Radio, dirijat de Ion Cristinoiu. Prezența lui Ray Charles la Brașov a împlinit și visul unui mare admirator al său, Gil Dobrică, care a avut posibilitatea să-și viziteze idolul în camera de hotel, petrecînd cîteva minute de neuitat împreună cu cel care i-a influențat cariera. Alte nume importante, care au impresionat publicul la acea ediție de festival, au fost Boy George și Paul Young, dar și grupurile The Culture Beat sau legendarii Commodores.

Cîștigătorii 1992 - 1994

1992:
Trofeul „Cerbul de Aur“ - Trie Utami (Indonezia)
Secțiunea Interpretare
Premiul I - Margareta Popova (Bulgaria)
Premiul II - Arja Koriseva (Finlanda)
Premiul III - Laura Stoica (România)
Secțiunea Videoclipuri
Premiul I - Serghei Kelobanov (Rusia)
Premiul II - Miisa (Finlanda)
Premiul III - Olga Rajecka (Letonia)
Secțiunea Debut discografic
Premiul I - Laura Stoica (România)
Premiul II - Shane (Suedia)
Premiul III- Henry Winter (Irlanda)
Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui cîntec românesc - Rachel Alejandro (Filipine)
Premiul presei - Cory Hawkes (Canada) și Doina și Ion Aldea Teodorovici (Republica Moldova)
Premiul de popularitate: Ovidius Wishniauskas (Lituania) și Tony Putrino (Australia)

1993:
Trofeul „Cerbul de Aur“ - Arina (Lituania)
Secțiunea Interpretare
Premiul I - Daron Mazar (Israel)
Premiul II - Ritchie Gouyette (Anglia)
Premiul III - Petite (Filipine)
Secțiunea Videoclipuri
Premiul I - Doru Tufiș (România)
Premiul II - Sophia Ladjuba (Indonezia)
Premiul III- Ritchie Gouyette (Anglia)
Secțiunea Debut discografic
Premiul I - Ritchie Gouyette (Anglia)
Premiul II - Lizette (Suedia)
Premiul III - Arnis Mednis (Letonia)
Premiul pentru cea mai bună intepretare a unei piese românești - Petite (Filipine) și Laurențiu Cazan (România)

1994
Trofeul „Cerbul de Aur“ - Worthy Davis (SUA)
Secțiunea Interpretare
Premiul I - Mona Roșoga (România)
Premiul II - AB Three (Indonezia)
Premiul III - Zia (Suedia)
Secțiunea Videoclipuri
Premiul I - Linga (Letonia)
Premiul II - Ena Sea (Germania)
Premiul III - Benny (Mexic)
Secțiunea Debut discografic
Premiul I - Antonella Arancio (Italia)
Premiul II - Zia (Suedia)
Premiul III - Tone Norum (Norvegia)

Bîrfe celebre dintre coarnele „Cerbului“

• Cel mai aplaudat moment al ediției din 1992 a fost recitalul irlandezului Johnny Logan. Puțini știu însă că brașovenii au fost foarte aproape de a nu-l putea vedea pe irlandez pe scena festivalului. Directorul de atunci al festivalului, Dumitru Moroșanu, a mărturisit mai tîrziu, într-un cerc de apropiați, că a fost aproape de infarct în ziua recitalului lui Johnny Logan. Acesta a povestit că neavînd de unde să-i plătească irlandezului cei 3.000 de dolari negociați, a încercat să ia bani cu împrumut de la o casă de schimb, dar nu a găsit mai mult de 200 de mărci. Cu cîteva ore înaintea recitalului, Dumitru Moroșanu i-a smuls portofelul lui Adrian Anghel (unul dintre sponsorii festivalului, azi manager MTV), spunîndu-i: „Îți explic mai tîrziu!“, și așa i-a plătit lui Logan onorariul.
• Unele dintre cele mai mari probleme pe care le-au avut organizatorii au fost cele create de pretențiile lui James Brown și echipa sa. Pentru cele 30 de persoane care l-au însoțit, americanul a cerut tot felul de meniuri chinezești și musulmane. Managerii cîntărețului au specificat în contract pînă și numărul frunzelor de spanac ce trebuiau să fie prezente în farfuriile acestora. Solistul a cerut apă minerală plată, musai marca Evian, care la vremea aceea nu se găsea în România. Același Dumitru Moroșanu s-a descurcat și de această dată, ieșind într-un mod foarte original din încurcătură. Acesta i-a rugat pe piloții de la Tarom să-i aducă cu prima cursă cîteva sticle de apă Evian. Numai că aceștia nu au avut timp suficient să ajungă la cumpărături și au venit cu patru sticle originale, dar goale. Ingenios, Moroșanu a umplut sticle cu apă de izvor de la Poiana Brașov, toată lumea fiind mulțumită, inclusiv James Brown. Regele muzicii soul a plecat acasă ducînd în bagaje și cîteva „amintiri“ de la hotel: cîteva prosoape, scrumiere, dar și un uscător de păr al TVR.
• Este foarte bine cunoscută orientarea sexuală a lui Boy George, care a concertat la Brașov tot în 1994. După recitalul susținut în Piața Sfatului, Boy George a căutat cu disperare prin Brașov un bar de homosexuali. Este lesne de înțeles că nu a găsit, deoarece la vremea respectivă nu existau în România asemenea localuri.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Suplimente

Un greu al rock-ului mondial a cîntat la Brașov


Steve Vai, vrăjit de folclorul românesc

Seara galei Cerbul de Aur 2009


Cerbul de Aur pleacă în Italia
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Aleși de public și de juriu


  Alin Văduva și Florentina, semifinaliști la Cerb

  Articolul următor


  Șapte finaliști pentru Cerbul de Aur

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 31.980 milisecunde, încărcat în milisecunde