Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Periodice -> Casa mea
Publicitate

Decorativă în orice casă


Cissus, vița de apartament

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 02.10.2010
Cissus, vița de apartament, este o plantă agățătoare ce crește ca o tufă, tulpinile avînd frunze colorate în verde închis, zimțate și cîrcei pentru fixare pe stative, spaliere. Originare din estul Asiei, Africa și America, aceste plante cățărătoare sînt adecvate ca plante de apartament, ideale pentru locuri răcoroase și umbroase și ușor de cultivat. Din acest gen fac parte circa 350 de specii și numeroase varietăți diferite prin forma și culoarea frunzelor. Unele specii au tulpini suculente cu forme ciudate. Datorită aspectului lor, aceste plante pot fi aranjate în diverse moduri: ca plante cățărătoare, căzătoare sau în coșulețe suspendate; strîns înrudite cu vița-de-vie, marea majoritate a acestor plante produc cîrcei cu care se pot ancora de orice suport. Atenție sporită pentru că planta se adaptează greu și la soare! Udarea trebuie să asigure, vara, un sol permanent umed, dar nu în exces, însă iarna, cantitatea de apă se va reduce pentru a preîntîmpina putrezirea rădăcinilor. Pentru ca frunzele să fie sănătoase, bine fixate, vara, Cissus necesită pulverizarea cu apă. La udare, vara, trebuie adăugate și substanțe nutritive.

Cultivare

Dacă este cultivată ca plantă cățărătoare, introduceți una sau două bețe în compostul din ghiveci pentru ca ramurile să găsească astfel un suport, fiind însă atenți să nu le traumatizați rădăcinile; în schimb, dacă o să cultivați planta ca pe una agățătoare, lăsați cîrceii să se prindă liber de suporturi sau legați tulpinile de ele, însă nu prea strîns, conform www.fundesign.ro.

După ce planta crește, înlocuiți suporturile cu bețe mai lungi sau cu un grilaj de care puteți agăța ramurile din ce în ce mai numeroase. Spre sfîrșitul primăverii, plantei i se scurtează ramurile; dacă este foarte viguroasă trebuie să faceți această operație de mai multe ori în timpul creșterii. Perioada de creștere maximă este între sfîrșitul lui martie și sfîrșitul lui august; în aceste luni trebuie să o udați abundent, fără însă a îmbiba compostul, deoarece rădăcinile putrezesc ușor. Primăvara și vara crește bine la o temperatură de 18-24 grade C. Cissus discolor necesită chiar 27-30 grade C. Asigurați împrospătarea aerului și umiditatea corespunzătoare stropind-o sau, chiar mai bine, așezînd ghiveciul pe un suport plin cu pietriș ud; administrați îngrășăminte la fiecare două-trei săptămîni, adăugînd în apa cu care se udă planta un îngrășămînt lichid. Toamna și iarna, pentru majoritatea plantelor sînt suficiente 7 grade C, excepție făcînd Cissus discolor care necesită cel puțin 13 grade C: la temperaturi mai mici această plantă suferă, frunzele își pierd culoarea și cad; această specie necesită și lumină puternică, în timp ce restul trăiesc bine în penumbră. Udați-le moderat, atît cît să nu se usuce; din septembrie pînă în martie nu mai administrați îngrășăminte. Speciile suculente se așază în plină lumină și se udă moderat în perioada de creștere, operație care se sistează iarna.

Reproducere

În plină primăvară puteți preleva din mlădițele tinere butași lungi de 5-7 cm, de care este bine să lăsați prinsă, dacă este posibil, o bucată din crenguța pe care au crescut; tratați partea inferioară a butașilor cu hormoni rizogeni, apoi plantați-i într-un amestec format din părți egale de nisip și turbă; mențineți-i la o temperatură în jur de 24-26°grade C și păstrați umiditatea amestecului și a aerului timp de două-trei săptămîni, adică pe perioada necesară înrădăcinării (cu ajutorul unei lădițe pentru multiplicare puteți menține o temperatură optimă constantă și să accelerați procesul de dezvoltare a rădăcinilor). Cînd butașii au prins rădăcini, plantați-i în ghivece cu pămînt corespunzător; țineți-i la umbră și umiditate, într-un loc bine aerisit; astfel se vor dezvolta rapid. Unele specii suculente se înmulțesc folosind semințele care, așezate într-un amestec de turbă și nisip în părți egale și acoperite cu un strat de nisip grosier, vor încolți în cinci-șase săptămîni. Transplantați plantele atunci cînd sunt suficient de dezvoltate.

Pericole și precauții

• Este o plantă robustă, fiind rar ținta bolilor sau paraziților. Fiți atenți la aspectul frunzelor. Dacă atîrnă și sînt veștejite înseamnă că planta este expusă la temperaturi prea reci și, prin urmare, trebuie așezată într-un loc mai cald. În schimb, dacă sînt pătate sau distruse înseamnă că le-ați udat prea mult; lăsați planta să se usuce pentru o perioadă scurtă de timp și apoi udați-o atît cît să o mențineți umedă. Dacă frunzele sînt veștejite, brune și cad, înseamnă că planta a fost expusă excesiv la soare și căldură. Se poate întîmpla uneori ca o plantă de 6-7 ani să își piardă vigoarea și să moară; aceasta se datorează doar vîrstei înaintate.

Specii și varietăți

• Cissus antarctica este o plantă care produce numeroase frunze cordate, verde închis, lungi de 10 cm și late de 5 cm, cu nervuri brune, subțiri. Este originară din Australia; planta adultă poate înflori și produce apoi fructe negre, necomestibile, dar acest lucru nu se întîmplă dacă este cultivată în casă.
• Cissus discolor este o plantă cățărătoare robustă; dacă este lăsată să crească liber într-un ghiveci mare ajunge la aproximativ 2 m înălțime și formează o coloană de frunze. Acestea sînt lungi de 15 cm și au nervuri adînci, verzi, care delimiteză zone bine reliefate, albe argintii cu dungi roșii-purpurii și verzi; fața inferioară a frunzelor este colorată uniform în roșu-brun. Este originară din insula Java ți din Cambodgia. l Provenind din Australia, specia Cissus hypoglauca este un arbust care poate ajunge chiar la 2 m înălțime; prezintă frunze dese și pergamentoase, colorate verde-brun și subdivizate în 5 foliole lucioase cu margini dințate.
• Cissus quadrangularis este o plantă agățătoare suculentă, cu tulpini patrulatere pe secțiune, străbătute pe toată lungimea lor de patru muchii proeminente; frunzele sînt în formă de inimă, cărnoase, cu margini zimțate neregulat; este o specie originară din estul Africii și Somalia.
• Cissus rhombifolia (sin. Rhoicissus rhomboidea) este o specie care prezintă tulpini lungi, robuste, pufoase, dotate cu numeroși cîrcei cu capătul bifurcat sau răsucit. Are frunze catifelate, colorate verde închis și formate din trei foliole cu formă romboidală; provine din America de Sud și din vestul Indiei.
• „Mandaiana“ este o varietate ușor de cultivat care se caracterizează prin tulpini robuste și dese, cu grupuri de frunze cărnoase, lucioase, destul de rigide, colorate verde închis.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Periodice

Pregătiri de sărbători


Bradul de Crăciun

Floarea sărbătorilor de iarnă


Steaua Crăciunului

Mai cald, mai prietenos


Avantajul unui birou verde

Gata cu vacanța afară


Iernarea plantelor în apartament

Simbolul eleganței și rafinamentului


Camellia Japonica
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Adina Florea i-a făcut dosar penal lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene


  20.02.2019
 • ➤ Local


  Procurorii din Brașov protestează față de Ordonanța lui Toader


  20.02.2019
 • ➤ National


  Un procuror de la Secția de investigare a magistraților s-a dus azi la DNA să ridice Dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea


  20.02.2019
 • ➤ Local


  Hoți de haine prinși la Brașov, în parcare la mall


  20.02.2019
 • ➤ National


  Judecătorul Cristi Dănileț: Magistrații ar trebui să facă un protest generalizat


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov și AFC Hărman, victorii în amicalele de azi


  20.02.2019
 • ➤ National


  PSD va controla și alegerile


  Mircea Drăghici, omul lui Dragnea, preia șefia Autorității Electorale Permanente


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep a învins-o pe Tsurenko și e în „sferturi”


  20.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Spitalul Regional Brașov prinde viață


  20.02.2019
 • ➤ Eveniment


  32 de dosare


  4.245 de semnături pentru alegerea primarilor în două tururi


  20.02.2019
 • ➤ Eveniment


  PNL Brașov îl susține pe Siegfried Mureșan pentru un nou mandat în Parlamentul European


  20.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Un șofer condamnat de 12 ori a fost prins la Brașov


  20.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Reguli în programul ,,trusou pentru nou-născuți“


  20.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Viitorul an școlar debutează pe 9 septembrie


  20.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Festivitate de premiere


  Gala premiilor anului 2018 în Cultură, la Brașov


  20.02.2019
 • ➤ Actualitate


  „România, codașa Europei la absorbția de fonduri europene“


  20.02.2019
 • ➤ National


  Guvernul modifică din nou Legile Justiției, prin OUG


  Toader forțează numirea unui nou șef la DNA, în 45 de zile


  20.02.2019
 • ➤ National


  PSD caută miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi


  20.02.2019
 • ➤ National


  Darius Vâlcov, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat


  20.02.2019
 • ➤ Life


  Nu se mai poate opri


  Daniela Crudu, încă o operație estetică


  20.02.2019
 • ➤ Life


  Ramona Gabor s-a rafinat de când locuiește la Dubai


  20.02.2019
 • ➤ Life


  Laura Bretan, invitată în concertul lui Placido Domingo Jr.


  20.02.2019
 • ➤ Life


  Karl Lagerfeld a murit la 85 de ani


  20.02.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cauzele indigestiilor


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  Simona Halep avansează la Dubai


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  Harlem Globetrotters, în București și la Craiova


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  Sinceritatea, plătită scump


  Fotbalist suspendat de FRF pentru că a jucat la pariuri


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  Marian Cristescu, 300 de meciuri în Liga I


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  CFR Cluj s-a despărțit de Antonio Conceicao


  20.02.2019
 • ➤ Sport


  Pregătiri


  Arbitru de Liga I la amicalul dintre ACS SR Brașov și CS Ciorogârla


  20.02.2019
 • ➤ National


  Secția pentru procurori a CSM: OUG afectează activitatea Parchetelor


  19.02.2019
 • ➤ National


  Cioloș: Procurorii și judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze și să nu se lase intimidați de presiunea politică


  19.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader anunță două OUG în Justiție / Funcțiile de conducere din Parchete nu mai pot fi ocupate prin delegare


  19.02.2019
 • ➤ Local


  Un șofer condamnat de 12 ori a fost prins la Brașov


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ajută copiii din centre de plasament să ajungă MARI! Dăruiești timp, primești bucurie!


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep merge în optimi. Victorie în două seturi în meciul cu Eugenie Bouchard


  19.02.2019
 • ➤ National


  Pressone.ro: Strategul Darius Vâlcov a plagiat cel puțin 50% din teza sa de doctorat în economie


  19.02.2019
 • ➤ National


  Gala premiilor anului 2018 în Cultură la Brașov


  19.02.2019
 • ➤ National


  Începe! Condamnarea definitivă a lui Dan Șova a fost desființată. Dosarul se va rejudeca


  19.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Între dramă și audiență


  Fenomenul de bullying scapă de sub control


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  În ședința de Guvern de azi


  Ordonanță privind majorarea alocațiilor


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ecaterina Andronescu vrea să mute clasele profesionale la sat


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Niță cere rejudecarea procesului în care a fost condamnat la patru ani


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Pregătire pentru BAC cu profesorii Universității „Transilvania“


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Întâlnire la Primărie


  Oamenii din zona Tractorul-Coresi reclamă calitatea străzilor din noile cartiere


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Studiul de prefezabilitate al viitorului spital regional va fi făcut de o firmă britanică


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Campionatul Național de Dans Sportiv al României, la Brașov


  19.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Compania Națională de Investiții a preluat, în sfârșit, lucrările de la Spitalul Județean Brașov


  19.02.2019
 • ➤ National


  Primul pas spre urne


  USR și PLUS au început strângerea de semnături pentru europarlamentare


  19.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  O plantă diafană


  Cyclamen, culoarea din casa ta

  Articolul următor

  Foarte populară în Europa


  Anthurium, floarea flamingo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.609 milisecunde, încărcat în milisecunde