Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Periodice -> Casa mea
Publicitate

Decorativă în orice casă


Cissus, vița de apartament

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 02.10.2010
Cissus, vița de apartament, este o plantă agățătoare ce crește ca o tufă, tulpinile avînd frunze colorate în verde închis, zimțate și cîrcei pentru fixare pe stative, spaliere. Originare din estul Asiei, Africa și America, aceste plante cățărătoare sînt adecvate ca plante de apartament, ideale pentru locuri răcoroase și umbroase și ușor de cultivat. Din acest gen fac parte circa 350 de specii și numeroase varietăți diferite prin forma și culoarea frunzelor. Unele specii au tulpini suculente cu forme ciudate. Datorită aspectului lor, aceste plante pot fi aranjate în diverse moduri: ca plante cățărătoare, căzătoare sau în coșulețe suspendate; strîns înrudite cu vița-de-vie, marea majoritate a acestor plante produc cîrcei cu care se pot ancora de orice suport. Atenție sporită pentru că planta se adaptează greu și la soare! Udarea trebuie să asigure, vara, un sol permanent umed, dar nu în exces, însă iarna, cantitatea de apă se va reduce pentru a preîntîmpina putrezirea rădăcinilor. Pentru ca frunzele să fie sănătoase, bine fixate, vara, Cissus necesită pulverizarea cu apă. La udare, vara, trebuie adăugate și substanțe nutritive.

Cultivare

Dacă este cultivată ca plantă cățărătoare, introduceți una sau două bețe în compostul din ghiveci pentru ca ramurile să găsească astfel un suport, fiind însă atenți să nu le traumatizați rădăcinile; în schimb, dacă o să cultivați planta ca pe una agățătoare, lăsați cîrceii să se prindă liber de suporturi sau legați tulpinile de ele, însă nu prea strîns, conform www.fundesign.ro.

După ce planta crește, înlocuiți suporturile cu bețe mai lungi sau cu un grilaj de care puteți agăța ramurile din ce în ce mai numeroase. Spre sfîrșitul primăverii, plantei i se scurtează ramurile; dacă este foarte viguroasă trebuie să faceți această operație de mai multe ori în timpul creșterii. Perioada de creștere maximă este între sfîrșitul lui martie și sfîrșitul lui august; în aceste luni trebuie să o udați abundent, fără însă a îmbiba compostul, deoarece rădăcinile putrezesc ușor. Primăvara și vara crește bine la o temperatură de 18-24 grade C. Cissus discolor necesită chiar 27-30 grade C. Asigurați împrospătarea aerului și umiditatea corespunzătoare stropind-o sau, chiar mai bine, așezînd ghiveciul pe un suport plin cu pietriș ud; administrați îngrășăminte la fiecare două-trei săptămîni, adăugînd în apa cu care se udă planta un îngrășămînt lichid. Toamna și iarna, pentru majoritatea plantelor sînt suficiente 7 grade C, excepție făcînd Cissus discolor care necesită cel puțin 13 grade C: la temperaturi mai mici această plantă suferă, frunzele își pierd culoarea și cad; această specie necesită și lumină puternică, în timp ce restul trăiesc bine în penumbră. Udați-le moderat, atît cît să nu se usuce; din septembrie pînă în martie nu mai administrați îngrășăminte. Speciile suculente se așază în plină lumină și se udă moderat în perioada de creștere, operație care se sistează iarna.

Reproducere

În plină primăvară puteți preleva din mlădițele tinere butași lungi de 5-7 cm, de care este bine să lăsați prinsă, dacă este posibil, o bucată din crenguța pe care au crescut; tratați partea inferioară a butașilor cu hormoni rizogeni, apoi plantați-i într-un amestec format din părți egale de nisip și turbă; mențineți-i la o temperatură în jur de 24-26°grade C și păstrați umiditatea amestecului și a aerului timp de două-trei săptămîni, adică pe perioada necesară înrădăcinării (cu ajutorul unei lădițe pentru multiplicare puteți menține o temperatură optimă constantă și să accelerați procesul de dezvoltare a rădăcinilor). Cînd butașii au prins rădăcini, plantați-i în ghivece cu pămînt corespunzător; țineți-i la umbră și umiditate, într-un loc bine aerisit; astfel se vor dezvolta rapid. Unele specii suculente se înmulțesc folosind semințele care, așezate într-un amestec de turbă și nisip în părți egale și acoperite cu un strat de nisip grosier, vor încolți în cinci-șase săptămîni. Transplantați plantele atunci cînd sunt suficient de dezvoltate.

Pericole și precauții

• Este o plantă robustă, fiind rar ținta bolilor sau paraziților. Fiți atenți la aspectul frunzelor. Dacă atîrnă și sînt veștejite înseamnă că planta este expusă la temperaturi prea reci și, prin urmare, trebuie așezată într-un loc mai cald. În schimb, dacă sînt pătate sau distruse înseamnă că le-ați udat prea mult; lăsați planta să se usuce pentru o perioadă scurtă de timp și apoi udați-o atît cît să o mențineți umedă. Dacă frunzele sînt veștejite, brune și cad, înseamnă că planta a fost expusă excesiv la soare și căldură. Se poate întîmpla uneori ca o plantă de 6-7 ani să își piardă vigoarea și să moară; aceasta se datorează doar vîrstei înaintate.

Specii și varietăți

• Cissus antarctica este o plantă care produce numeroase frunze cordate, verde închis, lungi de 10 cm și late de 5 cm, cu nervuri brune, subțiri. Este originară din Australia; planta adultă poate înflori și produce apoi fructe negre, necomestibile, dar acest lucru nu se întîmplă dacă este cultivată în casă.
• Cissus discolor este o plantă cățărătoare robustă; dacă este lăsată să crească liber într-un ghiveci mare ajunge la aproximativ 2 m înălțime și formează o coloană de frunze. Acestea sînt lungi de 15 cm și au nervuri adînci, verzi, care delimiteză zone bine reliefate, albe argintii cu dungi roșii-purpurii și verzi; fața inferioară a frunzelor este colorată uniform în roșu-brun. Este originară din insula Java ți din Cambodgia. l Provenind din Australia, specia Cissus hypoglauca este un arbust care poate ajunge chiar la 2 m înălțime; prezintă frunze dese și pergamentoase, colorate verde-brun și subdivizate în 5 foliole lucioase cu margini dințate.
• Cissus quadrangularis este o plantă agățătoare suculentă, cu tulpini patrulatere pe secțiune, străbătute pe toată lungimea lor de patru muchii proeminente; frunzele sînt în formă de inimă, cărnoase, cu margini zimțate neregulat; este o specie originară din estul Africii și Somalia.
• Cissus rhombifolia (sin. Rhoicissus rhomboidea) este o specie care prezintă tulpini lungi, robuste, pufoase, dotate cu numeroși cîrcei cu capătul bifurcat sau răsucit. Are frunze catifelate, colorate verde închis și formate din trei foliole cu formă romboidală; provine din America de Sud și din vestul Indiei.
• „Mandaiana“ este o varietate ușor de cultivat care se caracterizează prin tulpini robuste și dese, cu grupuri de frunze cărnoase, lucioase, destul de rigide, colorate verde închis.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Periodice

Pregătiri de sărbători


Bradul de Crăciun

Floarea sărbătorilor de iarnă


Steaua Crăciunului

Mai cald, mai prietenos


Avantajul unui birou verde

Gata cu vacanța afară


Iernarea plantelor în apartament

Simbolul eleganței și rafinamentului


Camellia Japonica
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  România - Lituania 3-0 în Liga Națiunilor / Pușcaș, debut cu gol / Ianis Hagi, primele minute în tricoul României


  17.11.2018
 • ➤ Local


  Constantin Niță mergea cu Dragnea la vînătoare, dar tot a intrat în dizgrație


  17.11.2018
 • ➤ National


  Protest la locuința lui Iordache: Zeci de mesaje obscene, ca răspuns la gestul lui obscen din Parlament


  17.11.2018
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 13-a din C3 și C5


  Turris Turnu Măgurele a preluat șefia în seria Brașovului / AFC Hărman, eșec în 10 cu Unirea Tășnad


  17.11.2018
 • ➤ Local


  Incendiu în Perșani, la o conductă de gaz la care lucra o echipă de muncitori. Unul dintre ei are arsuri la mîini și la față


  17.11.2018
 • ➤ National


  De cînd sînt obligatorii cauciucurile de iarnă și ce amenzi riscă cei care nu le folosesc


  17.11.2018
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 13-a


  Liga 4 Brașov. Olimpic Zărnești a cîștigat derbiul cu Inter Cristian / Dascălu, decisiv


  17.11.2018
 • ➤ Local


  Brașoveanul care și-a ucis soția și copiii a primit un an de închisoare


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, spectacol la Mediaș


  ACSR Brașov, victorie la scor la Domnești/ Jucătorii brașoveni, protest inedit


  16.11.2018
 • ➤ National


  Consiliul Județean a semnat contractul de finanțare pentru DJ104L Dacia - Viscri - Bunești


  16.11.2018
 • ➤ National


  Eurodeputat socialist: PSD ar trebui exclus din Partidul Socialiștilor Europeni


  16.11.2018
 • ➤ National


  Update/Klaus Iohannis a semnat numirea Ecaterinei Andronescu la ministerul Educației


  16.11.2018
 • ➤ Local


  Două persoane intoxicate cu monoxid de carbon, la Predeal


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Locuri de neocolit


  Muzee ciudate din lume


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Sfaturi de urmat


  Cum îți pregătești părul pentru sezonul rece


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Beneficii neașteptate


  Băuturi care te ajută să-ți păstrezi vitalitatea


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Mai mult decît prieteni


  Actorul care datorează viața cîinilor


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Miley Cyrus a rămas fără casă


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Moștenire prin testament


  Amanda Lear își lasă averea pisicilor sale


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Soția lui „Thor” e o actriță de origine română


  16.11.2018
 • ➤ Life


  La 20 de ani de căsnicie


  Adriana Trandafir se gîndește la „Nunta de Argint”


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Doar pentru carieră


  4 actrițe timide care s-au dezbrăcat în filme


  16.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  La 31 de ani de la Revolta din 87


  Novembriștii nu au bani de chirie


  16.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Inițiativă


  Cerere pentru trei centre tip after-school în Brașov


  16.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Program extins pentru unele linii RATBv?


  16.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Furt de 10.000 de lei, la mall, prin metoda punga de „cadou”


  16.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Reținut, după ce și-a bătut crunt iubita


  16.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Acord


  Brașovul recîștigă Cetățuia


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Crosul 15 Noiembrie încheie cu succes sezonul atletic 2018 în România!


  16.11.2018
 • ➤ Actualitate


  La Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial


  Festival Internațional de Reconstituire Istorică în Piața Sfatului


  16.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Cele mai profitabile firme brașovene au fost premiate


  16.11.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașovenii sînt invitați la „Noaptea albă a teatrului“


  16.11.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Un secret dat în vileag


  Simona Gherghe e însărcinată a doua oară


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Vivienne, fiica cea mică a Angelinei Jolie, se transformă și ea în băiețel?


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Florin Ristei prezintă show-ul „Te cunosc de undeva!“, alături de Alina Pușcaș


  16.11.2018
 • ➤ Life


  Cît costă 20 de minute din timpul lui Jennifer Lopez?


  16.11.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Maria Manciulea - ,,eroina de la Olt“ (II)


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, meci nebun cu CSM Galați în LNH


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  Simona Halep: „Roland Garros-ul l-am cîștigat, acum aș alege Wimbledonul“


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  Ore gratuite de sport


  Proiectul Coronei, „Sportul în școli“, a fost aprobat


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  Inter Cristian - Olimpic Zărnești, derbiul turului Ligii a 4-a Brașov


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  C5. Cetate Rîșnov și AFC Hărman, favorite în runda a 13-a


  16.11.2018
 • ➤ Sport


  Deplasare la Domnești


  ACS SR Brașov are meci cu cea mai slabă echipă din Liga a 3-a


  16.11.2018
 • ➤ Local


  Cele mai profitabile firme brașovene au fost premiate


  15.11.2018
 • ➤ Local


  Furt de10.000 de lei, la mall, prin metoda ,,punga de cadou”


  15.11.2018
 • ➤ Local


  Brașovul își ia înapoi Cetatea


  15.11.2018
 • ➤ Local


  31 de ani de la Revolta din 15 Noiembrie 87


  15.11.2018
 • ➤ Local


  Radare fixe din 2019. Lista celor amplasate în județul Brașov


  15.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  O plantă diafană


  Cyclamen, culoarea din casa ta

  Articolul următor

  Foarte populară în Europa


  Anthurium, floarea flamingo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 11.213 milisecunde, încărcat în milisecunde