Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Periodice -> Casa mea
Publicitate

Decorativă în orice casă


Cissus, vița de apartament

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 02.10.2010
Cissus, vița de apartament, este o plantă agățătoare ce crește ca o tufă, tulpinile avînd frunze colorate în verde închis, zimțate și cîrcei pentru fixare pe stative, spaliere. Originare din estul Asiei, Africa și America, aceste plante cățărătoare sînt adecvate ca plante de apartament, ideale pentru locuri răcoroase și umbroase și ușor de cultivat. Din acest gen fac parte circa 350 de specii și numeroase varietăți diferite prin forma și culoarea frunzelor. Unele specii au tulpini suculente cu forme ciudate. Datorită aspectului lor, aceste plante pot fi aranjate în diverse moduri: ca plante cățărătoare, căzătoare sau în coșulețe suspendate; strîns înrudite cu vița-de-vie, marea majoritate a acestor plante produc cîrcei cu care se pot ancora de orice suport. Atenție sporită pentru că planta se adaptează greu și la soare! Udarea trebuie să asigure, vara, un sol permanent umed, dar nu în exces, însă iarna, cantitatea de apă se va reduce pentru a preîntîmpina putrezirea rădăcinilor. Pentru ca frunzele să fie sănătoase, bine fixate, vara, Cissus necesită pulverizarea cu apă. La udare, vara, trebuie adăugate și substanțe nutritive.

Cultivare

Dacă este cultivată ca plantă cățărătoare, introduceți una sau două bețe în compostul din ghiveci pentru ca ramurile să găsească astfel un suport, fiind însă atenți să nu le traumatizați rădăcinile; în schimb, dacă o să cultivați planta ca pe una agățătoare, lăsați cîrceii să se prindă liber de suporturi sau legați tulpinile de ele, însă nu prea strîns, conform www.fundesign.ro.

După ce planta crește, înlocuiți suporturile cu bețe mai lungi sau cu un grilaj de care puteți agăța ramurile din ce în ce mai numeroase. Spre sfîrșitul primăverii, plantei i se scurtează ramurile; dacă este foarte viguroasă trebuie să faceți această operație de mai multe ori în timpul creșterii. Perioada de creștere maximă este între sfîrșitul lui martie și sfîrșitul lui august; în aceste luni trebuie să o udați abundent, fără însă a îmbiba compostul, deoarece rădăcinile putrezesc ușor. Primăvara și vara crește bine la o temperatură de 18-24 grade C. Cissus discolor necesită chiar 27-30 grade C. Asigurați împrospătarea aerului și umiditatea corespunzătoare stropind-o sau, chiar mai bine, așezînd ghiveciul pe un suport plin cu pietriș ud; administrați îngrășăminte la fiecare două-trei săptămîni, adăugînd în apa cu care se udă planta un îngrășămînt lichid. Toamna și iarna, pentru majoritatea plantelor sînt suficiente 7 grade C, excepție făcînd Cissus discolor care necesită cel puțin 13 grade C: la temperaturi mai mici această plantă suferă, frunzele își pierd culoarea și cad; această specie necesită și lumină puternică, în timp ce restul trăiesc bine în penumbră. Udați-le moderat, atît cît să nu se usuce; din septembrie pînă în martie nu mai administrați îngrășăminte. Speciile suculente se așază în plină lumină și se udă moderat în perioada de creștere, operație care se sistează iarna.

Reproducere

În plină primăvară puteți preleva din mlădițele tinere butași lungi de 5-7 cm, de care este bine să lăsați prinsă, dacă este posibil, o bucată din crenguța pe care au crescut; tratați partea inferioară a butașilor cu hormoni rizogeni, apoi plantați-i într-un amestec format din părți egale de nisip și turbă; mențineți-i la o temperatură în jur de 24-26°grade C și păstrați umiditatea amestecului și a aerului timp de două-trei săptămîni, adică pe perioada necesară înrădăcinării (cu ajutorul unei lădițe pentru multiplicare puteți menține o temperatură optimă constantă și să accelerați procesul de dezvoltare a rădăcinilor). Cînd butașii au prins rădăcini, plantați-i în ghivece cu pămînt corespunzător; țineți-i la umbră și umiditate, într-un loc bine aerisit; astfel se vor dezvolta rapid. Unele specii suculente se înmulțesc folosind semințele care, așezate într-un amestec de turbă și nisip în părți egale și acoperite cu un strat de nisip grosier, vor încolți în cinci-șase săptămîni. Transplantați plantele atunci cînd sunt suficient de dezvoltate.

Pericole și precauții

• Este o plantă robustă, fiind rar ținta bolilor sau paraziților. Fiți atenți la aspectul frunzelor. Dacă atîrnă și sînt veștejite înseamnă că planta este expusă la temperaturi prea reci și, prin urmare, trebuie așezată într-un loc mai cald. În schimb, dacă sînt pătate sau distruse înseamnă că le-ați udat prea mult; lăsați planta să se usuce pentru o perioadă scurtă de timp și apoi udați-o atît cît să o mențineți umedă. Dacă frunzele sînt veștejite, brune și cad, înseamnă că planta a fost expusă excesiv la soare și căldură. Se poate întîmpla uneori ca o plantă de 6-7 ani să își piardă vigoarea și să moară; aceasta se datorează doar vîrstei înaintate.

Specii și varietăți

• Cissus antarctica este o plantă care produce numeroase frunze cordate, verde închis, lungi de 10 cm și late de 5 cm, cu nervuri brune, subțiri. Este originară din Australia; planta adultă poate înflori și produce apoi fructe negre, necomestibile, dar acest lucru nu se întîmplă dacă este cultivată în casă.
• Cissus discolor este o plantă cățărătoare robustă; dacă este lăsată să crească liber într-un ghiveci mare ajunge la aproximativ 2 m înălțime și formează o coloană de frunze. Acestea sînt lungi de 15 cm și au nervuri adînci, verzi, care delimiteză zone bine reliefate, albe argintii cu dungi roșii-purpurii și verzi; fața inferioară a frunzelor este colorată uniform în roșu-brun. Este originară din insula Java ți din Cambodgia. l Provenind din Australia, specia Cissus hypoglauca este un arbust care poate ajunge chiar la 2 m înălțime; prezintă frunze dese și pergamentoase, colorate verde-brun și subdivizate în 5 foliole lucioase cu margini dințate.
• Cissus quadrangularis este o plantă agățătoare suculentă, cu tulpini patrulatere pe secțiune, străbătute pe toată lungimea lor de patru muchii proeminente; frunzele sînt în formă de inimă, cărnoase, cu margini zimțate neregulat; este o specie originară din estul Africii și Somalia.
• Cissus rhombifolia (sin. Rhoicissus rhomboidea) este o specie care prezintă tulpini lungi, robuste, pufoase, dotate cu numeroși cîrcei cu capătul bifurcat sau răsucit. Are frunze catifelate, colorate verde închis și formate din trei foliole cu formă romboidală; provine din America de Sud și din vestul Indiei.
• „Mandaiana“ este o varietate ușor de cultivat care se caracterizează prin tulpini robuste și dese, cu grupuri de frunze cărnoase, lucioase, destul de rigide, colorate verde închis.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Periodice

Pregătiri de sărbători


Bradul de Crăciun

Floarea sărbătorilor de iarnă


Steaua Crăciunului

Mai cald, mai prietenos


Avantajul unui birou verde

Gata cu vacanța afară


Iernarea plantelor în apartament

Simbolul eleganței și rafinamentului


Camellia Japonica
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Dragnea a negociat la sînge și a cîștigat bătălia cu contestatarii


  21.09.2018
 • ➤ National


  Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare în dosarul violențelor din 10 august


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa a 5-a


  C3/ ACS SR Brașov, victorie mare la Alexandria/ Botia, decisiv


  21.09.2018
 • ➤ National


  Dăncilă a spus în CEx că nu demisionează


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Un val de ger arctic lovește Europa săptămîna viitoare și anunță sfîrșitul verii și în România


  21.09.2018
 • ➤ Local


  Spitalul de Pneumoftiziologie a inaugurat un Compartiment de îngrijiri paliative


  21.09.2018
 • ➤ National


  Șefii Jandarmeriei au fost chemați vineri la Parchetul general în calitate de suspecți după reprimarea violentă a mitingului din 10 august


  21.09.2018
 • ➤ National


  Firea, înaintea CEx: Cred că se va propune excluderea mea. Se urmărește să fie dați afară din Guvern Paul Stănescu și Tudorel Toader, pentru că îl incomodează pe Dragnea


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Top opt


  Cele mai frumoase catedrale din Europa


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Trend alert


  Ce nuanțe purtăm pe unghii în toamna/ iarna anului 2018-2019


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Fără să dai greș


  Cum să înlocuiești ingredientele lipsă pentru prăjitură


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ne fac viața mai frumoasă


  Cinci alegeri de rase prietenoase de cîini


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ariana Grande își plînge iubitul mort


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Justin Bieber s-a căsătorit în secret cu fiica lui Stephen Baldwin


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Puțin în farfurie, plimbări și sex


  Dieta care a subțiat-o pe Mariah Carey


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Actrița Cynthia Nixon a pierdut alegerile


  21.09.2018
 • ➤ Local


  Te afli in cautarea cadoului perfect? Alege Kalamos.ro si vei descoperi cele mai inedite cadouri pe care sa le oferi in dar


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Scînteia care a aprins pasiunea


  Cher a vorbit în premieră despre aventura cu Tom Cruise


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Andreea Bănică nu se teme să fie o mămică sexy


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Adela Popescu și Andreea Ibacka fac concurs de burtici


  21.09.2018
 • ➤ Life


  O poveste tristă


  Angela Similea a pierdut tot


  21.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  La două luni de la inundații, nu au primit nicio despăgubire


  Protest cu scandal la AJPIS Brașov


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Un hobby periculos


  Plantație de cannabis în casa de vacanță


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Mesaje pro-referendum pe autobuzele RATBV


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  În curtea Spitalului Județean se pregătesc demolările


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa extinde rețelele spre zona viitorului spital al Brașovului


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Spațiu de recreere și sport „La Iepure“, în Răcădău


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Eveniment unic în țară


  Galeria terapiilor pentru copiii cu nevoi speciale


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Începe construirea podului din Comăna


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Studiu de trafic pentru cumpărarea a 35 de troleibuze și autobuze hibrid


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Un pacient de la „Mîrzescu“ s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Accident în lanț la Perșani cu patru mașini implicate


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Copilă de 12 ani rănită în accident, pe Barițiu


  21.09.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Vești din Costa Rica


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Actorul Ashton Kutcher a lovit cu mașina un tînăr


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Cîte filme a tradus Irina Margareta Nistor pînă acum


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ed Sheeran vine în România


  21.09.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Vasile Saftu, în fruntea noilor autorități românești la Brașov, 1918 (II)


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Corona a făcut spectacol în meciul cu CSM Galați


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Sărituri cu schiurile


  Grand Prix-ul de la Rîșnov, premieră în România


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  C5. AFC Hărman, misiune dificilă pe terenul liderului/ Cetate Rîșnov joacă la Tîrgu Mureș


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Coman înfruntă Precizia


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Moment de cumpănă


  ACS SR Brașov, restart sau colaps?


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Handbalistele Coronei au cîștigat la scor meciul cu CSM Galați


  20.09.2018
 • ➤ Local


  Accident în lanț la Perșani. Patru mașini implicate


  20.09.2018
 • ➤ Life


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  20.09.2018
 • ➤ Local


  UPDATE


  Un pacient de la „Mîrzescu" s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă: „A fost prea dură soarta cu noi“


  20.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  O plantă diafană


  Cyclamen, culoarea din casa ta

  Articolul următor

  Foarte populară în Europa


  Anthurium, floarea flamingo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.739 milisecunde, încărcat în milisecunde