Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Birocrația superiorilor


Cum se pierd bani din neglijenta autorităților?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mihaela PARGHEL, 07.10.2010
• Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov riscă să piardă o finanțare de 1,2 milioane de euro de la Banca Mondială

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov (DGASPC) ar putea pierde o finanțare de 1,2 milioane de euro de la Banca Mondială, dacă activitatea din Centrul de Îngrijiri Adulți de la Timișul de Sus va fi suspendată. Proiectul pentru care Direcția a reușit să obțină un credit de la Banca Mondială prevede construcția unor unități noi de asistență socială, la Ghimbav și la Brădet, în care să fie aduse persoanele cu dizabilități de la Timiș, după închiderea căminului de acolo. Pentru asta însă, este nevoie ca Centrul de Îngrijiri Adulți (CIA), și el parte a proiectului, să nu fie închis permanent, pînă la construirea noilor centre. Este nevoie, de asemenea, de două avize pentru începerea efectivă a lucrărilor. Paradoxal, avizele sînt întîrziate tocmai de o subunitate a ministerului, care la momentul solicitării avizului era într-un proces de organizare a activității. Ultimul răspuns pe care Direcția pentru Persoanele cu Handicap din cadrul MMFPS l-a trimis Direcției datează din 20 septembrie. Li s-a reamintit că pînă la începerea efectivă a lucrărilor este nevoie și de o hotărîre de guvern.

Amendă și igienizări urgente la Timiș

În urma controalelor pe care Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) le-a făcut săptămîna trecută, la Centrul de Îngrijiri Adulți de la Timișul de Sus nu se mai fac internări. După ce au primit o amendă de 3.500 de lei, reprezentanții DGASPC sînt nevoiți să găsească soluții rapide pentru igienizare, pentru ca unitatea să nu fie închisă definitiv. Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov (DGASPC) a trimis, în această săptămînă, o adresă către Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS), solicitînd de urgență suma de 50.000 de lei. Atît ar costa igienizările pe care trebuie să le facă la Centrul de Îngrijire Adulți de la Timișul de Sus. „Vrem să facem igienizările care ni s-au cerut, și nu era nevoie să ne spună CJPC că este nevoie. Însă nu avem bani. Ar fi nevoie de 500 de milioane de lei vechi pentru igienizări urgente. Așa că am făcut memorii peste memorii la Consiliul Județean și Ministerul Muncii“, spune directorul DGASPC Brașov, Virginia Martin.

Proiect aprobat din 2009

Dacă nu se fac igienizările, CJPC ar putea recomanda suspendarea permanentă a activității în această unitate de asistență socială. În acest caz, nu se va pune doar problema mutării pacienților în alte unități. DGASPC va pierde și o finanțare de aproape 1,2 milioane de euro, aprobată deja de Banca Mondială. Proiectul Direcției, aprobat încă din 2009, prevede închiderea Centrului de Îngrijire Adulți de la Timiș și înființarea unui Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică la Ghimbav, plus amenajarea a două locuințe protejate în zona Brădet din Săcele. Astfel, cele două unități noi, construite la cele mai bune standarde, ar înlocui centrul de la Timiș. Aceasta este cea mai bună soluție pe termen lung găsită de DGASPC, avînd în vedere că imobilul în care funcționează Centrul de Îngrijiri Adulți de la Timiș a fost retrocedat și nu poate suporta niciun fel de investiții cu bani publici, în reabilitare, modernizare sau amenajare. Pentru ca proiectul care a găsit deja finanțare la Banca Mondială să fie pus pe picioare, activitatea unității de la Timiș trebuie să continuie fără întrerupere pînă la construirea celor de la Ghimbav și Brădet, conform prevederilor.

Avize de la organisme încă în organizare

Chiar dacă există finanțarea pentru centrele noi de la Ghimbav și Brădet, din noiembrie 2009, cînd a fost aprobat proiectul, și pînă acum, DGASPC nu s-a putut apuca de construcția efectivă, din cauza greutății cu care MMFPS acordă unele aprobări. Ultima dată cînd ministerul a răspuns DGASPC-ului pe această temă a fost luna trecută, pentru a le aminti celor de la Direcție că mai au de obținut două avize. Unul dintre ele trebuie acordat de Consiliul Tehnico-Economic (CTE) din subordinea Ministerului Muncii, iar cel de-al doilea trebuie să vină de la Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe (CIALPINL). Nu se știe însă cît va dura pînă vor fi eliberate. Totul ține de „organizarea CTE și CIALPINL“, care „nu poate fi stabilită în valoare absolută“. „Perioada de timp necesară pînă la încheierea contractului de finanțare nu poate fi precizată, deoarece nu este stabilită în valoare absolută în actele normative ce stau la baza organizării CTE și CIALPINL și, de asemenea, depinde de solicitările pentru actualizarea documentației adresate de aceste structuri de avizare“, se arată în răspunsul sec al Direcției Generale Protecția Persoanelor cu Handicap, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Construcția centrelor noi ar dura maxim opt luni

Pentru a urgenta obținerea avizelor DGASPC și-a trimis deja și un delegat la București, pentru a prezenta din nou proiectul și importanța lui. Birocrația nu se oprește totuși aici!. După obținerea celor două avize, pentru declanșarea lucrărilor propriu-zise mai este nevoie de emiterea unei Hotărîri de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului. Virginia Martin spune că, dacă toată documentația ar fi rezolvată, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Ghimbav și locuința protejată de la Brădet ar putea fi gata în maxim opt luni de la începerea construcției. Admițind că solicitarea celor de la CJPC, pentru igienizări rapide la Timiș, este una corectă, Virginia Martin face apel la MMFPS, care să acorde și avizele care mai lipsesc, dar și sumele necesare pentru intervențiile rapide de igienizare de la Timiș, pentru ca Protecția Consumatorilor să nu recomande închiderea permanentă pe motive de igienă. Avînd însă în vedere greutatea cu care merg lucrurile, directorul DGASPC se teme și de implicarea politică în activitățile de protecție socială. „Se dorește închiderea activității de la Timiș? Dacă se închide acum, pierdem și banii care ne-ar ajuta să facem două centre noi, la cele mai bune standarde. Cineva vrea să pierdem acești bani?“, spune Virginia Martin.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Vacanța de lângă casă


Vulcanii noroioși, oftatul Pământului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Simona Halep câștigă dramatic primul meci de la Praga


  11.08.2020
 • ➤ National


  Senatul a respins OUG care majora etapizat alocațiile copiilor


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Cum porți pantofii stiletto la birou, în ținută casual și la ocaziile speciale


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Analize și investigații medicale pe care trebuie să le facă orice persoană de peste 60 de ani


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


  11.08.2020
 • ➤ National


  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


  11.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  La mulți ani, Octav Bjoza!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre grele


  43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  „Smart-City“


  Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Coronavirusul, sub control?


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  TERAPII


  Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


  11.08.2020
 • ➤ Life


  „Libelula” nu stă degeaba


  Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi utile pentru decorarea casei


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Medicamentele anti colesterol sunt toxice pentru ficat?


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  După Praga, Halep va decide dacă joacă la US Open


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  Brașovul va avea două echipe U16 în sezonul viitor al Ligii Elitelor


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL – CUPELE EUROPENE


  Dinamo Zagreb, în calea CFR-ului către grupele Champions League


  11.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Nevoia de adevăr


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fostul lider al grupului PSD din CJ, candidează la primăria Făgăraș din partea ALDE


  10.08.2020
 • ➤ National


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Invitație la Opera Brașov


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Antonio Banderas anunță că a fost diagnosticat cu COVID-19


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Angajații DRDP Brașov au adunat gunoiul lăsat de turiști


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  44 de noi cazuri de COVID la Brașov, 779 în țară


  10.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Vom avea vaccinul împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului?


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ieri, 60 de noi cazuri în județ


  Primarul din Sânpetru are COVID 19


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Se caută constructor pentru trei trasee de down-hill în Postăvarul


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Polițiștii locali au găsit o fetiță de trei ani pierdută de părinți


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  S-au întors cu COVID din tabăra de la Brașov


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De miercuri


  Locuitorii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea autobuze


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Firma spaniolă care a întârziat lucrările de la Informatică va plăti daune


  10.08.2020
 • ➤ Actualitate


  La doi ani de la obținerea finanțării


  Drumul interjudețean dintre Brașov și Covasna intră în șantier


  10.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Când va fi gata, de fapt, autostrada Comarnic-Brașov?


  10.08.2020
 • ➤ National


  Plin de nimicuri


  Încă un transfer de la PSD la PNL


  10.08.2020
 • ➤ National


  Cîțu: România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Se mărită


  Cătălina Ponor a primit inelul de nuntă


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Imaginea cu care Anda Adam a strâns peste 20.000 de like-uri


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana Chivu și-a pus cele mai mari silicoane din România


  10.08.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A apărut un nou număr din Historia


  10.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Reîncepe „Recitalul de la ora cinci“

  Articolul următor


  „Niște povești de dragoste ratate“ ale unui „fost aventurier“

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 19 milisecunde, încărcat în milisecunde