Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Preotul fără biserică

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Bogdan AGHEORGHESEI , 03.08.2004
* De zece ani, părintele Aurel Suciu se chinuiește să ridice o biserică adevărată în cartierul Tractorul
* Pe locul sfințit, lucrările n-au trecut de cota 0, iar enoriașii se duc la slujbe tot în capela improvizată într-un cămin de nefamiliști

„Bunica mea avea o vorbă veche, care s-ar potrivi cu situația de acum, «deștepții promit, iar prostul nădăjduiește»“. Așa începe să vorbească despre supărarea sa părintele Aurel Suciu, preotul parohiei Tractorul III, „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“. A venit în Tractorul acum 14 ani. „Oamenii care locuiau în acest cartier erau, din punct de vedere spiritual, ai nimănui. Nu aveau biserică, parohie, cimitir, nu știau cărui preot aparțin, nici alinare spirituală și nici cine să se roage pentru ei nu era“. Părintele a sperat totuși că ajutorul Celui de Sus nu va întîrzia și va clădi o biserică adevărată pentru oamenii din cartierul clădit lîngă uzina Tractorul. Pînă la zidirea visată însă, preotul a început să slujească în capela improvizată într-un apartament. Și astăzi, după atîta amar de ani, capela a rămas singura biserică a tractoriștilor.
„Patru camere plus un hol“ în cămin
Cînd a preluat parohia, părintele Aurel Suciu a început de la nimic. A închiriat, la parterul unui bloc ce fusese cămin de nefamiliști al uzinei Tractorul, „patru camere plus un hol“. Chiria, ce-i drept, era mică. Cu ajutorul celor de la uzină au fost făcute și modificările pentru ca aceste încăperi să arate a capelă. „Totuși, de atunci și pînă acum trăim în nesiguranță, deoarece sîntem la mîna conducerii uzinei, iar dacă vine în conducere cineva cu o altă orientare religioasă sau un nou patron, care pur și simplu nu ne vrea acolo, rămînem cu biserica pe drumuri“, spune preotul. Părintele a amenajat spațiul primit în cămin după regulile unei biserici: altar, iconostas, pereții plini de icoane. „Capela“ a fost sfințită în 1993, de I.P.S. Antonie Plămădeală, Arhiepiscopul Sibiului, cu hramul „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“. La slujbe pot încăpea peste o sută de enoriași. Slujbele care aduc însă mai mulți credincioși odată, „Învierea“ sau „Boboteaza“, se țin afară, chiar în fața blocului.
Visul neîmplinit
În 1994, visul părintelui Suciu de a clădi o biserică adevărată părea că se împlinește. Primăria a donat parohiei un teren, chiar la intersecția străzilor „G-ral Dumitrache, G-ral Mociulschi și Aleea Constructorilor“. La cîțiva pași de capela din cămin. În același an, I.P.S. Antonie Plămădeală a pus piatra de temelie a viitoarei biserici, sfințind locul cu același hram „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“ . Un an mai tîrziu au început și lucrările. Cu bani puțini, ce-i drept, atît cîți au putut fi strînși din donațiile făcute de enoriași, la rîndul lor oameni nevoiași, pensionari, șomeri sau disponibilizați. Părintele a crezut însă cu tot sufletul că toți cei ce vor vedea cum prind viață zidurile vor dori să le vadă și terminate. Spera chiar că patronii firmelor din zonă vor fi mai cu dare de mînă. Nu a fost să fie. În zadar a așteptat preotul sponsorizări sau donații. „Am fost în audiență și la fostul primar, Ioan Ghișe. Mi-a explicat că bugetul local e prea sărac pentru a susține și o construcție de asemenea anvergură. A venit și un patron al unei firme de transport care a donat cîteva milioane de lei și a promis că va cumpăra și un teren în zonă pentru un cimitir al parohiei, dar acel loc îl aștept și în ziua de azi“, povestește cu amărăciune preotul Suciu.
Sub cota 0
Lucrările făcute cu încetineala sărăciei s-au oprit definitiv în anul 1999. Constructorul a refuzat să mai lucreze pe datorie, în ciuda rugăminților părintelui. Preotul l-a înțeles în final, pentru că deja datoriile crescuseră la 150 de milioane de lei. Cinci ani, în locul unde ar fi trebuit să se înalțe acum o biserică, s-a arătat trecătorului doar imaginea dezolantă a unei fundații părăsite, care n-a apucat să treacă nici măcar de „cota 0“. Betoane roase de ploi și geruri, fiare ruginite ce   ieșeau din pămînt ca niște gheare uscate. Ba mai mult, spre amărăciunea preotului și a creștinilor care au fost martori la sfințirea locului, ceea ce trebuia să fie temelia unei biserici se transformase încet-încet în groapă de gunoi. Iar iarna, cocoașa de pămînt de lîngă șanțuri era numai bună de derdeluș pentru puștii din cartier. Unii mai tineri decît anii scurși de la ziua sfințirii locului.
Cu voia Domnului
Avînd în suflet credința că Dumnezeu îl va ajuta să ducă la bun sfîrșit lucrarea începută, părintele Suciu a continuat să adune bănuț cu bănuț. Chiar dacă timpurile și devalorizarea nu l-au iertat. Acum, cele 210 milioane de lei adunate cu greu de cîțiva ani nu ajung nici pentru a cumpăra o garsonieră, darămite pentru o biserică. Părintele mai are în zestrea parohiei și 20 metri cubi de cherestea, adusă din Munții Cibinului, donația unui consilier parohial. Și, cu voia Domnului, a găsit un nou constructor, din Sfîntu Gheorghe. Care, de mai bine de o lună, a reluat lucrările. Mai greu a fost să scape de gunoaie. Două zile încheiate au trudit muncitorii numai la curățat. Zidirea merge însă încet. După cum sînt sau, mai bine zis, nu sînt bani. „Mi-au promis cei din Consiliul Județean o sponsorizare, spre toamnă. Vom trăi și vom vedea“, spune preotul cu speranță în glas. „Dacă Dumnezeu te-a uitat, nu-l uita tu pe El și își va aminti de tine“, îmi amintește el o lege de suflet.
„Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“
Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorîtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximilian, trăind în Tesalonic, Grecia. Pentru că împărțea învățătura lui Iisus Hristos, împăratul Maximilian l-a băgat în temniță. Un tînăr pe nume Nestor, dorind să lupte cu Lie, cel mai puternic gladiator al lui Maximilian, s-a dus la Dimitrie să-l binecuvînteze. I-a făcut semnul crucii pe frunte menindu-i: „Pe Lie tu vei birui și pe Hristos vei preamări“. Nestor l-a ucis pe Lie. Ca răzbunare, Maximilian a pus să fie omorît Dimitrie. Cînd soldații au înfipt sulițele în el, în loc de sînge, din răni a izvorît mir. u Sf. Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi din Bulgaria, de pe malul rîului Lem. Păstorul s-a călugărit, trăind apoi pînă la moarte ca un pustnic, într-o peșteră pe malul Lemului. Cîțiva ani de la moartea lui, rîul s-a umflat, iar apa a surpat peștera luînd și osemintele sfîntului. Sfîntul s-a arătat în vis unei copile chinuite de duh necurat grăindu-i: „De mă vor scoate părinții tăi din apă, eu te voi tămădui“. Așa s-a și întîmplat. Legenda spune că un domnitor din Țara Românească, aflînd de minunile sfîntului, a trimis în Basarabi un mare alai de boieri să aducă moaștele. Ei le-au încărcat într-un car, dar, cînd să iasă din sat, lîngă o fîntînă, boii n-au mai vrut să meargă. Atunci s-au gîndit să înjuge o pereche de juncani, care să care moaștele. Juncanii s-au întors însă în Basarabi, iar osemintele sfîntului au rămas acolo.
Cum puteți ajuta parohia „Tractorul III“
Orice brașovean care vrea să sprijine ctitorirea Bisericii „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“ poate să depună bani în contul „Parohiei Ortodoxe Române Tractorul III“, Cont 251101030800086, deschis la CEC Brașov, sau direct la parohia preotului Aurel Suciu.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

A ajuns la cea de a XV-a ediție


Invitație la Carnavalul cu clătite de la Prejmer
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Un elev de la Liceul de Arte din Brașov a căzut peste balustradă


  Azi 19:24
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Germanul Karl Geiger a câștigat prima etapă de la Râșnov


  Azi 18:22
 • ➤ Sport


  Reacția lui Gică Hagi după meciul de vis făcut de Ianis în Europa League /"Bravo lui Ianis, bravo echipei"


  Azi 16:36
 • ➤ Local


  Mitropolitul Ardealului: În numele Colegiului ''Andrei Șaguna'' din Brașov ar trebui adăugat și cuvântul ''sfânt''


  Azi 14:45
 • ➤ Local


  Ministrul Mediului discută despre aer la Primăria Brașov


  Azi 13:36
 • ➤ Life


  Încă studiem


  12 mistere pe care oamenii de știință nu le pot explica


  Azi 10:19
 • ➤ Life


  Bun-bun!


  Cartofii dulci, bogăție de vitamine și minerale


  Azi 10:17
 • ➤ Sport


  Hochei. Julius Penzes, out de la Corona Brașov! Lupii au un nou antrenor!


  Azi 10:07
 • ➤ Life


  Trendul anului 2020


  Se poartă unghiile albastre


  Azi 10:14
 • ➤ Life


  Sergentul Stubby


  Povestea celui mai decorat câine de război din America


  Azi 10:06
 • ➤ Life


  Tradiții


  Dragobete, ziua iubirii mărturisite


  Azi 10:01
 • ➤ Life


  Viața, ca o scenă


  Diane Keaton, antivedeta


  Azi 09:56
 • ➤ Life


  Keanu Reeves a început filmările la «Matrix 4»


  Azi 09:49
 • ➤ Sport


  Planuri mari pentru Marius Fetti la Corona Brașov /"Am un proiect amplu, de lungă durată"


  Azi 09:45
 • ➤ Life


  De Ziua Îndrăgostiților


  Brașoveanul Adi Nartea și soția lui au celebrat 10 ani de relație


  Azi 09:46
 • ➤ Prima pagină


  Sistem bolnav


  Nu avem medici de familie


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Patinatorii medaliați de la Corona, premiați de Consiliul Local


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Perdea verde de-a lungul Ocolitoarei Brașovului


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Ca înainte de alegeri


  Veștea dă vești despre Autostrada Brașov - Bacău


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre consilierii primarului Scripcaru candidează la primăria Zărnești din partea PNL


  Azi 09:08
 • ➤ Actualitate


  Concurs de soluții


  Arhitecți din străinătate vor regândi Piața Sfatului și Centrul Istoric


  Azi 09:04
 • ➤ Religie


  Zi de sărbătoare


  Moșii de Iarnă


  Azi 08:55
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Are iubit cu 20 de ani mai tânăr


  Tania Budi, îndrăgostită până peste cap


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Cum a pierdut Julie Mayaya inelul de logodnă


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Andreea Antonescu a sunat la 112 că este sechestrată, apoi a negat


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Alimentul miraculos care înlocuiește carnea


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Petrică Stancu, numit președinte la CSM Corona Brașov


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Sport și fapte bune


  Gala de caritate „Aici pentru Tine”, la Brașov


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Pentru prima oară în istorie, „icarii“ ajung la Râșnov


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Vlad Potecu a ajuns la AFC Odorheiu Secuiesc


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical pe Tineretului cu Cetate Râșnov


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Europa League


  CFR Cluj, egal cu Sevilla! Calificarea se decide pe „Ramón Sánchez Pizjuán”


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în semifinale la Dubai după o revenire superbă în meciul cu Sabalenka!


  20.02.2020
 • ➤ Local


  O soluție confortabilă: Andrei Kadaș se autosuspendă


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Șefi noi la CSM Corona Brașov / Petrică Stancu, noul președinte! Marius Fetti, coordonatorul secției de handbal


  20.02.2020
 • ➤ Local


  Procurorul brașovean Gabriela Scutea este Procurorul general al României


  20.02.2020
 • ➤ Sport


  Campionii Brașovului la patinaj-viteză, felicitați în ședința Consiliului Local


  20.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  SC RATBV SA primește peste 58 de milioane de lei finanțare de la buget


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  FDGR vine cu nume noi la alegerile locale


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Aproape 500 de cazuri de gripă într-o săptămână, la Brașov


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiect de regulament


  Primăria Brașov va elibera autorizații de construire „de urgență“


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  PLUS Brașov propune un candidat pentru președinția Consiliului Județean


  20.02.2020
 • ➤ Eveniment


  „Cerbul de Aur“ va avea loc în perioada 20 – 23 august


  20.02.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soluție în ceasul al doisprezecelea


  Muzeul Satului din Bran a scăpat de evacuare


  20.02.2020
 • ➤ National


  Parlamentul e al lor


  PSD blochează tot


  20.02.2020
 • ➤ National


  Partidul lui Tăriceanu rămâne fără parlamentari


  20.02.2020
 • ➤ Life


  Colecție de frumuseți


  Manuela Harabor joacă în serialul «Vlad»


  20.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Tumoare în loc de bebeluș

  Articolul următor


  Sfinții nepictați

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.872 milisecunde, încărcat în milisecunde