Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Preotul fără biserică

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Bogdan AGHEORGHESEI , 03.08.2004
* De zece ani, părintele Aurel Suciu se chinuiește să ridice o biserică adevărată în cartierul Tractorul
* Pe locul sfințit, lucrările n-au trecut de cota 0, iar enoriașii se duc la slujbe tot în capela improvizată într-un cămin de nefamiliști

„Bunica mea avea o vorbă veche, care s-ar potrivi cu situația de acum, «deștepții promit, iar prostul nădăjduiește»“. Așa începe să vorbească despre supărarea sa părintele Aurel Suciu, preotul parohiei Tractorul III, „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“. A venit în Tractorul acum 14 ani. „Oamenii care locuiau în acest cartier erau, din punct de vedere spiritual, ai nimănui. Nu aveau biserică, parohie, cimitir, nu știau cărui preot aparțin, nici alinare spirituală și nici cine să se roage pentru ei nu era“. Părintele a sperat totuși că ajutorul Celui de Sus nu va întîrzia și va clădi o biserică adevărată pentru oamenii din cartierul clădit lîngă uzina Tractorul. Pînă la zidirea visată însă, preotul a început să slujească în capela improvizată într-un apartament. Și astăzi, după atîta amar de ani, capela a rămas singura biserică a tractoriștilor.
„Patru camere plus un hol“ în cămin
Cînd a preluat parohia, părintele Aurel Suciu a început de la nimic. A închiriat, la parterul unui bloc ce fusese cămin de nefamiliști al uzinei Tractorul, „patru camere plus un hol“. Chiria, ce-i drept, era mică. Cu ajutorul celor de la uzină au fost făcute și modificările pentru ca aceste încăperi să arate a capelă. „Totuși, de atunci și pînă acum trăim în nesiguranță, deoarece sîntem la mîna conducerii uzinei, iar dacă vine în conducere cineva cu o altă orientare religioasă sau un nou patron, care pur și simplu nu ne vrea acolo, rămînem cu biserica pe drumuri“, spune preotul. Părintele a amenajat spațiul primit în cămin după regulile unei biserici: altar, iconostas, pereții plini de icoane. „Capela“ a fost sfințită în 1993, de I.P.S. Antonie Plămădeală, Arhiepiscopul Sibiului, cu hramul „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“. La slujbe pot încăpea peste o sută de enoriași. Slujbele care aduc însă mai mulți credincioși odată, „Învierea“ sau „Boboteaza“, se țin afară, chiar în fața blocului.
Visul neîmplinit
În 1994, visul părintelui Suciu de a clădi o biserică adevărată părea că se împlinește. Primăria a donat parohiei un teren, chiar la intersecția străzilor „G-ral Dumitrache, G-ral Mociulschi și Aleea Constructorilor“. La cîțiva pași de capela din cămin. În același an, I.P.S. Antonie Plămădeală a pus piatra de temelie a viitoarei biserici, sfințind locul cu același hram „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“ . Un an mai tîrziu au început și lucrările. Cu bani puțini, ce-i drept, atît cîți au putut fi strînși din donațiile făcute de enoriași, la rîndul lor oameni nevoiași, pensionari, șomeri sau disponibilizați. Părintele a crezut însă cu tot sufletul că toți cei ce vor vedea cum prind viață zidurile vor dori să le vadă și terminate. Spera chiar că patronii firmelor din zonă vor fi mai cu dare de mînă. Nu a fost să fie. În zadar a așteptat preotul sponsorizări sau donații. „Am fost în audiență și la fostul primar, Ioan Ghișe. Mi-a explicat că bugetul local e prea sărac pentru a susține și o construcție de asemenea anvergură. A venit și un patron al unei firme de transport care a donat cîteva milioane de lei și a promis că va cumpăra și un teren în zonă pentru un cimitir al parohiei, dar acel loc îl aștept și în ziua de azi“, povestește cu amărăciune preotul Suciu.
Sub cota 0
Lucrările făcute cu încetineala sărăciei s-au oprit definitiv în anul 1999. Constructorul a refuzat să mai lucreze pe datorie, în ciuda rugăminților părintelui. Preotul l-a înțeles în final, pentru că deja datoriile crescuseră la 150 de milioane de lei. Cinci ani, în locul unde ar fi trebuit să se înalțe acum o biserică, s-a arătat trecătorului doar imaginea dezolantă a unei fundații părăsite, care n-a apucat să treacă nici măcar de „cota 0“. Betoane roase de ploi și geruri, fiare ruginite ce   ieșeau din pămînt ca niște gheare uscate. Ba mai mult, spre amărăciunea preotului și a creștinilor care au fost martori la sfințirea locului, ceea ce trebuia să fie temelia unei biserici se transformase încet-încet în groapă de gunoi. Iar iarna, cocoașa de pămînt de lîngă șanțuri era numai bună de derdeluș pentru puștii din cartier. Unii mai tineri decît anii scurși de la ziua sfințirii locului.
Cu voia Domnului
Avînd în suflet credința că Dumnezeu îl va ajuta să ducă la bun sfîrșit lucrarea începută, părintele Suciu a continuat să adune bănuț cu bănuț. Chiar dacă timpurile și devalorizarea nu l-au iertat. Acum, cele 210 milioane de lei adunate cu greu de cîțiva ani nu ajung nici pentru a cumpăra o garsonieră, darămite pentru o biserică. Părintele mai are în zestrea parohiei și 20 metri cubi de cherestea, adusă din Munții Cibinului, donația unui consilier parohial. Și, cu voia Domnului, a găsit un nou constructor, din Sfîntu Gheorghe. Care, de mai bine de o lună, a reluat lucrările. Mai greu a fost să scape de gunoaie. Două zile încheiate au trudit muncitorii numai la curățat. Zidirea merge însă încet. După cum sînt sau, mai bine zis, nu sînt bani. „Mi-au promis cei din Consiliul Județean o sponsorizare, spre toamnă. Vom trăi și vom vedea“, spune preotul cu speranță în glas. „Dacă Dumnezeu te-a uitat, nu-l uita tu pe El și își va aminti de tine“, îmi amintește el o lege de suflet.
„Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“
Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorîtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximilian, trăind în Tesalonic, Grecia. Pentru că împărțea învățătura lui Iisus Hristos, împăratul Maximilian l-a băgat în temniță. Un tînăr pe nume Nestor, dorind să lupte cu Lie, cel mai puternic gladiator al lui Maximilian, s-a dus la Dimitrie să-l binecuvînteze. I-a făcut semnul crucii pe frunte menindu-i: „Pe Lie tu vei birui și pe Hristos vei preamări“. Nestor l-a ucis pe Lie. Ca răzbunare, Maximilian a pus să fie omorît Dimitrie. Cînd soldații au înfipt sulițele în el, în loc de sînge, din răni a izvorît mir. u Sf. Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi din Bulgaria, de pe malul rîului Lem. Păstorul s-a călugărit, trăind apoi pînă la moarte ca un pustnic, într-o peșteră pe malul Lemului. Cîțiva ani de la moartea lui, rîul s-a umflat, iar apa a surpat peștera luînd și osemintele sfîntului. Sfîntul s-a arătat în vis unei copile chinuite de duh necurat grăindu-i: „De mă vor scoate părinții tăi din apă, eu te voi tămădui“. Așa s-a și întîmplat. Legenda spune că un domnitor din Țara Românească, aflînd de minunile sfîntului, a trimis în Basarabi un mare alai de boieri să aducă moaștele. Ei le-au încărcat într-un car, dar, cînd să iasă din sat, lîngă o fîntînă, boii n-au mai vrut să meargă. Atunci s-au gîndit să înjuge o pereche de juncani, care să care moaștele. Juncanii s-au întors însă în Basarabi, iar osemintele sfîntului au rămas acolo.
Cum puteți ajuta parohia „Tractorul III“
Orice brașovean care vrea să sprijine ctitorirea Bisericii „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“ poate să depună bani în contul „Parohiei Ortodoxe Române Tractorul III“, Cont 251101030800086, deschis la CEC Brașov, sau direct la parohia preotului Aurel Suciu.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat

O nouă etapă de dezvoltare a învățământului profesional


19 companii susțin Campusul Tehnic Brașov

Puse la dispoziția brașovenilor


Șapte terenuri de sport din Brașov sunt refăcute
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania "Cărți pe biciclete"


  18.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Regizorul Ducu Darie, fiul regretatului Iurie Darie, a încetat din viață


  18.09.2019
 • ➤ National


  CCR: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă, iar Premierul trebuie să vină în Parlament


  18.09.2019
 • ➤ Local


  În ambulanța lovită ieri pe DN13, lângă Brașov, era un copil operat pe inimă


  18.09.2019
 • ➤ National


  Control al Protecției Consumatorilor, la farmacia Catena de pe str. Toamnei


  18.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul. El nu are diplomă de inginer


  18.09.2019
 • ➤ National


  Legea de impozitare a pensiilor speciale, adoptată de Senat


  18.09.2019
 • ➤ National


  Proiectul WC- ului de 1 milion de lei a fost retras de pe ordinea de zi a CL Brașov


  18.09.2019
 • ➤ National


  A fost găsit leacul care oprește răceala


  18.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


  Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De azi se pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 octombrie se scumpește apa și canalizarea


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  În 27 octombrie trecem la ora de iarnă


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Luptător și la 81 de ani


  Octav Bjoza a fost reales președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Firmele care transportă angajații în jurul Brașovului nu se înghesuie să intre în legalitate


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 3,5 milioane de lei de la buget pentru închiderea șantierului de la Colegiul de Informatică


  18.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Pentru al doilea an


  CJ finanțează nerambursabil proiecte de asistență socială


  18.09.2019
 • ➤ National


  La Consiliul UE


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață


  18.09.2019
 • ➤ National


  O nouă înfrângere: numirea Adinei Florea la Șefia Secției Speciale de anchetare a magistraților a fost amânată pentru a cincea oară


  18.09.2019
 • ➤ National


  Eugen Teodorovici a întors-o cu pușcăria


  18.09.2019
 • ➤ Life


  S-a dezlănțuit


  Dana Budeanu îi face marțafoi pe bărbații fără șosete


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Un milionar român are cel mai tare Ferrari


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Lidia Buble crede că nu mai are mult de trăit


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Alexandra Stan a închis sezonul estival tot topless


  18.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Politețea, obligatorie într-o scrisoare


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  FRF îi acordă credit selecționerului Cosmin Contra


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  PSG, fără Mbappe și Neymar în derbiul cu Real Madrid


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga I


  Hagi e mulțumit


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  Cristina Neagu revine la Națională în meciul cu Ucraina de la Brașov


  18.09.2019
 • ➤ Sport


  Cadoul pe care îl așteaptă de la fani


  Horia Popa, despre trecut, prezent și viitor la ACS SR Brașov


  18.09.2019
 • ➤ Local


  Accident cu 3 victime și o Ambulanță lovită, între Rupea și Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Brașoveanul Octav Bjoza a fost reales Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Elevii nu vor mai avea gratuitate 100% pe transportul RATBV, însă vor beneficia de reducere pe tot timpul anului și indiferent de absențe


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Proiectele a 4 ONG-uri de servicii sociale vor fi finanțate de Consiliul Județean Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Școala informală de IT reunește comunitatea pasionaților de tehnologie la Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  De mâine, la Brașov, se pot depune cereri pentru ajutorul de încălzire a locuinței


  17.09.2019
 • ➤ National


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață de Consiliul UE


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Teodorovici renunță la proiectul privind închisoarea pentru datornici


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Ziua de Curățenie Națională și la Brașov


  17.09.2019
 • ➤ Local


  Compania Apa Brașov scumpește apa, canalizarea și epurarea în toate localitățile deservite


  17.09.2019
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Managementul bazinului hidrografic Tărlung amonte de acumularea Săcele din perspectiva schimbărilor climatice


  17.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Deputatul minorității germane: Nu am semnat niciun pact cu Dăncilă și refuz să discut cu ea până când nu-și cere scuze public minorității germane pentru calomniile debitate de diverși reprezentanți PSD


  17.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Așa poftește PSD


  Cine nu-și plătește impozitul merge la pușcărie


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Afară-i vopsit gardul


  Record de amenzi la Festivalul Cultural Maghiar din Piața Sfatului


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  A încercat să-și șantajeze șeful milionar


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Au deranjat


  Doi procurori din Brașov au ajuns în vizorul Inspecției Judiciare, după ce au criticat modificările din Justiție


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Două drumuri județene care vor susține turismul din Țara Făgărașului intră în reabilitare


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți va avea loc pe 18 octombrie


  17.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Modernizarea WC-ului din Piața Sfatului va costa peste 1 milion de lei


  17.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Tumoare în loc de bebeluș

  Articolul următor


  Sfinții nepictați

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.727 milisecunde, încărcat în milisecunde