Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Preotul fără biserică

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Bogdan AGHEORGHESEI , 03.08.2004
* De zece ani, părintele Aurel Suciu se chinuiește să ridice o biserică adevărată în cartierul Tractorul
* Pe locul sfințit, lucrările n-au trecut de cota 0, iar enoriașii se duc la slujbe tot în capela improvizată într-un cămin de nefamiliști

„Bunica mea avea o vorbă veche, care s-ar potrivi cu situația de acum, «deștepții promit, iar prostul nădăjduiește»“. Așa începe să vorbească despre supărarea sa părintele Aurel Suciu, preotul parohiei Tractorul III, „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“. A venit în Tractorul acum 14 ani. „Oamenii care locuiau în acest cartier erau, din punct de vedere spiritual, ai nimănui. Nu aveau biserică, parohie, cimitir, nu știau cărui preot aparțin, nici alinare spirituală și nici cine să se roage pentru ei nu era“. Părintele a sperat totuși că ajutorul Celui de Sus nu va întîrzia și va clădi o biserică adevărată pentru oamenii din cartierul clădit lîngă uzina Tractorul. Pînă la zidirea visată însă, preotul a început să slujească în capela improvizată într-un apartament. Și astăzi, după atîta amar de ani, capela a rămas singura biserică a tractoriștilor.
„Patru camere plus un hol“ în cămin
Cînd a preluat parohia, părintele Aurel Suciu a început de la nimic. A închiriat, la parterul unui bloc ce fusese cămin de nefamiliști al uzinei Tractorul, „patru camere plus un hol“. Chiria, ce-i drept, era mică. Cu ajutorul celor de la uzină au fost făcute și modificările pentru ca aceste încăperi să arate a capelă. „Totuși, de atunci și pînă acum trăim în nesiguranță, deoarece sîntem la mîna conducerii uzinei, iar dacă vine în conducere cineva cu o altă orientare religioasă sau un nou patron, care pur și simplu nu ne vrea acolo, rămînem cu biserica pe drumuri“, spune preotul. Părintele a amenajat spațiul primit în cămin după regulile unei biserici: altar, iconostas, pereții plini de icoane. „Capela“ a fost sfințită în 1993, de I.P.S. Antonie Plămădeală, Arhiepiscopul Sibiului, cu hramul „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“. La slujbe pot încăpea peste o sută de enoriași. Slujbele care aduc însă mai mulți credincioși odată, „Învierea“ sau „Boboteaza“, se țin afară, chiar în fața blocului.
Visul neîmplinit
În 1994, visul părintelui Suciu de a clădi o biserică adevărată părea că se împlinește. Primăria a donat parohiei un teren, chiar la intersecția străzilor „G-ral Dumitrache, G-ral Mociulschi și Aleea Constructorilor“. La cîțiva pași de capela din cămin. În același an, I.P.S. Antonie Plămădeală a pus piatra de temelie a viitoarei biserici, sfințind locul cu același hram „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“ . Un an mai tîrziu au început și lucrările. Cu bani puțini, ce-i drept, atît cîți au putut fi strînși din donațiile făcute de enoriași, la rîndul lor oameni nevoiași, pensionari, șomeri sau disponibilizați. Părintele a crezut însă cu tot sufletul că toți cei ce vor vedea cum prind viață zidurile vor dori să le vadă și terminate. Spera chiar că patronii firmelor din zonă vor fi mai cu dare de mînă. Nu a fost să fie. În zadar a așteptat preotul sponsorizări sau donații. „Am fost în audiență și la fostul primar, Ioan Ghișe. Mi-a explicat că bugetul local e prea sărac pentru a susține și o construcție de asemenea anvergură. A venit și un patron al unei firme de transport care a donat cîteva milioane de lei și a promis că va cumpăra și un teren în zonă pentru un cimitir al parohiei, dar acel loc îl aștept și în ziua de azi“, povestește cu amărăciune preotul Suciu.
Sub cota 0
Lucrările făcute cu încetineala sărăciei s-au oprit definitiv în anul 1999. Constructorul a refuzat să mai lucreze pe datorie, în ciuda rugăminților părintelui. Preotul l-a înțeles în final, pentru că deja datoriile crescuseră la 150 de milioane de lei. Cinci ani, în locul unde ar fi trebuit să se înalțe acum o biserică, s-a arătat trecătorului doar imaginea dezolantă a unei fundații părăsite, care n-a apucat să treacă nici măcar de „cota 0“. Betoane roase de ploi și geruri, fiare ruginite ce   ieșeau din pămînt ca niște gheare uscate. Ba mai mult, spre amărăciunea preotului și a creștinilor care au fost martori la sfințirea locului, ceea ce trebuia să fie temelia unei biserici se transformase încet-încet în groapă de gunoi. Iar iarna, cocoașa de pămînt de lîngă șanțuri era numai bună de derdeluș pentru puștii din cartier. Unii mai tineri decît anii scurși de la ziua sfințirii locului.
Cu voia Domnului
Avînd în suflet credința că Dumnezeu îl va ajuta să ducă la bun sfîrșit lucrarea începută, părintele Suciu a continuat să adune bănuț cu bănuț. Chiar dacă timpurile și devalorizarea nu l-au iertat. Acum, cele 210 milioane de lei adunate cu greu de cîțiva ani nu ajung nici pentru a cumpăra o garsonieră, darămite pentru o biserică. Părintele mai are în zestrea parohiei și 20 metri cubi de cherestea, adusă din Munții Cibinului, donația unui consilier parohial. Și, cu voia Domnului, a găsit un nou constructor, din Sfîntu Gheorghe. Care, de mai bine de o lună, a reluat lucrările. Mai greu a fost să scape de gunoaie. Două zile încheiate au trudit muncitorii numai la curățat. Zidirea merge însă încet. După cum sînt sau, mai bine zis, nu sînt bani. „Mi-au promis cei din Consiliul Județean o sponsorizare, spre toamnă. Vom trăi și vom vedea“, spune preotul cu speranță în glas. „Dacă Dumnezeu te-a uitat, nu-l uita tu pe El și își va aminti de tine“, îmi amintește el o lege de suflet.
„Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“
Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorîtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximilian, trăind în Tesalonic, Grecia. Pentru că împărțea învățătura lui Iisus Hristos, împăratul Maximilian l-a băgat în temniță. Un tînăr pe nume Nestor, dorind să lupte cu Lie, cel mai puternic gladiator al lui Maximilian, s-a dus la Dimitrie să-l binecuvînteze. I-a făcut semnul crucii pe frunte menindu-i: „Pe Lie tu vei birui și pe Hristos vei preamări“. Nestor l-a ucis pe Lie. Ca răzbunare, Maximilian a pus să fie omorît Dimitrie. Cînd soldații au înfipt sulițele în el, în loc de sînge, din răni a izvorît mir. u Sf. Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi din Bulgaria, de pe malul rîului Lem. Păstorul s-a călugărit, trăind apoi pînă la moarte ca un pustnic, într-o peșteră pe malul Lemului. Cîțiva ani de la moartea lui, rîul s-a umflat, iar apa a surpat peștera luînd și osemintele sfîntului. Sfîntul s-a arătat în vis unei copile chinuite de duh necurat grăindu-i: „De mă vor scoate părinții tăi din apă, eu te voi tămădui“. Așa s-a și întîmplat. Legenda spune că un domnitor din Țara Românească, aflînd de minunile sfîntului, a trimis în Basarabi un mare alai de boieri să aducă moaștele. Ei le-au încărcat într-un car, dar, cînd să iasă din sat, lîngă o fîntînă, boii n-au mai vrut să meargă. Atunci s-au gîndit să înjuge o pereche de juncani, care să care moaștele. Juncanii s-au întors însă în Basarabi, iar osemintele sfîntului au rămas acolo.
Cum puteți ajuta parohia „Tractorul III“
Orice brașovean care vrea să sprijine ctitorirea Bisericii „Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir și Sf. Dimitrie Basarabov“ poate să depună bani în contul „Parohiei Ortodoxe Române Tractorul III“, Cont 251101030800086, deschis la CEC Brașov, sau direct la parohia preotului Aurel Suciu.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Ce diferență! Parlamentarii bulgari au renunțat la salarii! În România...


  Azi 21:15
 • ➤ Local


  23 de pacienți au fost externați de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, după ce au trecut de COVID-19


  Azi 15:27
 • ➤ Local


  Un pompier de la ISU Brașov a fost confirmat cu COVID 19


  Azi 14:18
 • ➤ Local


  Polițist brașovean, confirmat cu coronavirus


  Azi 13:38
 • ➤ Local


  161 de cazuri de infectare confirmate la Brașov


  Azi 13:27
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 344 noi cazuri în ultimele 24 de ore, bilanțul urcă la 4.761


  Azi 13:09
 • ➤ Local


  Zonele pietonale aglomerate și cele din jurul spitalelor, dezinfectate de operatorul de salubrizare Comprest cu o frecvență mai mare, în această perioadă


  Azi 11:44
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor ajunge la 207!


  Azi 11:15
 • ➤ Prima pagină


  Spital modular CoVID în curtea Spitalului Județean


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  ,,Cu lecțiile învățate“


  Ministerul Sănătății a clarificat situația Spitalului din Făgăraș


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Tensiuni greu de stins în comunitatea rromă de la Teliu


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Membrii Consiliului de Administrație al RATBV SA renunță la indemnizațiile lunare în această perioadă


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa a dezinfectat străzile din Schei


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Drumurile naționale DN10 și DN11 au intrat în reparații


  Azi 09:07
 • ➤ Actualitate


  Antreprenorii pot amâna plata utilităților și chiriilor cu ajutorul certificatului de situație de urgență


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  Uriașul avion Antonov a aterizat la București cu tone de produse medicale


  Azi 08:57
 • ➤ Life


  „Toată ziua suntem lipiți“


  Lidia Buble și Răzvan ar putea ieși din izolare cu un „bublișor“


  Azi 08:54
 • ➤ Life


  Majda, lângă fetița ei la aniversare


  Azi 08:51
 • ➤ Life


  Randi lansează piesa „Suflete în carantină”


  Azi 08:49
 • ➤ Cititori


  Care este efectul psihologic al distanțării sociale?


  Azi 08:47
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  Despre uleiul de măsline


  Azi 08:43
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:42
 • ➤ Sport


  Florentino Perez nu-l vrea pe Ronaldo


  Azi 08:38
 • ➤ Sport


  Rustu a câștigat lupta cu Coronavirusul


  Azi 08:36
 • ➤ Sport


  Jurnal de cantonament


  Pandemia i-a dat planurile peste cap lui Silviu Lung Jr


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  Viața bate filmul


  Mircea Suciu face bani pentru fotbal din servicii funerare


  Azi 08:22
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Vacanță în vacanță


  Azi 08:13
 • ➤ Local


  În câteva zile se va rezolva problema medicamentului Euthyrox


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Brașov: „Încă nu am atins acel vârf al pandemiei”


  07.04.2020
 • ➤ National


  BOR: Slujbele de Florii și Înviere, fără credincioși în biserici. La miezul nopții aprindem lumânarea din casă


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Trei tactici de marketing online pe care le poți aplica în perioada Coronavirus


  07.04.2020
 • ➤ National


  13 noi decese din cauza coronavirusului. Bilanțul urcă la 197


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Te plictisești acasă? Sculptează-ți corpul cu bicicleta eliptică!


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Încă nu știi dacă aștepți o fetiță sau un băiețel? Iată 5 modele de haine pentru bebeluși în culori neutre


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății se află la Brașov


  07.04.2020
 • ➤ National


  Încă 2 decese din cauza COVID-19! Bilanțul morților ajunge la 184


  07.04.2020
 • ➤ National


  Ministrul Educației: Probele scrise la Evaluarea Națională și Bac ar putea fi organizate în luna iulie. Programa nu va cuprinde materia din semestrul al doilea


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Oameni pentru oameni


  Dacia Plant donează gel igienizant pentru patru mari spitale din Brașov


  07.04.2020
 • ➤ Local


  156 de cazuri COVID 19 confirmate la Brașov. Locul 7 pe țară.


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  FIN-ECO SA ia măsuri pentru a-și proteja angajații și pentru a asigura continuitatea serviciilor de depozitare a deșeurilor


  07.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 7 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 182


  07.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul va purta mască. Dacă are


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Zece cadre medicale de la Spitalul Municipal Codlea sunt în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Cele 22 de proiecte eligibile rămase în cursa pentru bugetarea participativă pot fi votate până la 17 aprilie


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Izolarea provoacă tensiuni în comunitățile de rromi din Tărlungeni și Teliu


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Nu am ajuns la vârf


  Starea de urgență se prelungește cu o lună


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  De unde ne luăm vitaminele în perioada autoizolării din cauza coronavirusului


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Alungați gândurile rele


  Cum să te ferești de depresie în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Unghiile lungi, un pericol de răspândire a coronavirusului


  07.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Tumoare în loc de bebeluș

  Articolul următor


  Sfinții nepictați

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 10.854 milisecunde, încărcat în milisecunde