Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Sotii Ghise contestă strategia CET

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL, 09.07.2007
* Ei susțin că hotărîrea adoptată la mijlocul lunii iunie de Consiliul Local a fost ilegală * „Este o bălăcăreală tipică familiei Ghișe, care poate că ar trebui să mai lase alcoolul, ca să nu mai delireze“, spune consilierul Sorin Grigorescu *

Deputatul Ioan Ghișe și consilierii locali Maria Ghișe și Sorin Gulea au readus ieri în discuție problema planului de reabilitare a CET, deja votat de Consiliul Local. Soții Ghișe susțin că mai potrivit ar fi proiectul de descentralizare totală a încălzirii, prin achiziționarea de centrale individuale, și desființarea CET. Acest proiectul îi aparține consilierului local Maria Ghișe și a fost prezentat în plen în 14 iunie, dată la care a fost prezentat și masterplanul companiei ESA, într-o ședință ședință extraordinară de Consiliu Local. Cu acea ocazie, Consiliul Local a fost votat și „Planul strategic - Sistem de Termoficare Brașov“, fiind adoptată Hotărîrea nr 409. Maria Ghișe reproșează că nu a fost supus la vot și proiectul ei. Hotărîrea adoptată pe 14 iunie de Consiliul Local „este doar o declarație de intenție, un proiect prin care ne propunem să retehnologizăm CET-ul. Proiectul poate fi perfectibil, pas cu pas, și se va concretiza în foarte multe hotărîri de consiliu local“, spune consilierul Sorin Grigorescu, aducîndu-le aminte soților Ghișe c㠄poate ar fi bine să le trimitem pe cap toate cele 28 de asociații de proprietari nenorocite de afacerea Caldorom, după care mai tragem și acum ponoasele“.

Mai multe „elemente de crasă ilegalitate“

Maria Ghișe, care de altfel a votat împotriva proiectului privind planul strategic, consideră că acesta a fost adoptat ilegal, și este nemulțumită de faptul că, deși a depus propriul proiect la secretariatul Primăriei, acesta nu s-a regăsit nici pe ordinea de zi, nici pe mesele consilierilor. „L-am înregistrat, am vorbit și cu secretarul și l-am întrebat unde este proiectul meu de hotărîre, și mi-a spus că este la CET. Nu știu ce poate să facă un proiect de hotărîre al unui consilier la CET. Secretarul mi-a răspuns că proiectul meu de hotărîre va fi inclus în hotărîrea care s-a luat atunci. Nici vorbă de așa ceva“, a declarat Maria Ghișe. La rîndul său, deputatul Ioan Ghișe a declarat că proiectul adoptat de Consiliul Local este ilegal. „Sînt două elemente de ilegalitate. În primul rînd, conform art. 38 din Legea administrației publice locale, orice proiect de hotărîre trebuie supus la vot numai dacă este însoțit de avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local. Al doilea element de ilegalitate pentru care prefectul trebuie să se sesizeze, să atace în contencios și să suspende hotărîrea respectivă de consiliu este că nu se include proiectul de hotărîre inițiat de un consilier într-un alt proiect de hotărîre neinițiat de nimeni. Ei au votat, fără să existe pe masă niciun proiect de hotărîre, că sînt de acord cu strategia propusă de danezi. Aceea n-a avut proiect de hotărîre, nu a avut avize de la comisiile de specialitate și nu există că anulezi dreptul unui consilier de a propune un proiect de hotărîre“, a declarat Ghișe, adăugînd că mai există și alte elemente de „crasă ilegalitate“, cum ar fi refuzul de a trece pe ordinea de zi propunerea consilierului local Maria Ghișe.

Interese patrimoniale?

„Și un al patrulea motiv pentru care proiectul de hotărîre ar trebui anulat de către prefect este că au participat la vot cel puțin doi consilieri care au interese patrimoniale la CET prin ei înșiși sau prin familiile lor, care au contracte prin societățile lor comerciale cu CET“, a mai acuzat Maria Ghișe. Numai că așa-zisele afaceri le-a nominalizat soțul ei, deputatul, pentru că el are imunitate și nu poate fi dat în judecată pentru calomnie. „Sora lui Sorin Grigorescu este director economic la CET, care îi dă cîte 100 de milioane avansul pe contracte soțului ei, domnul Frățilă, care lucra la RIAL, și care, cu firma lor, au contracte cu CET, dar asta mai e de verificat, iar firma Elcon H&H, la care consilierul Ladislau Hathazi este acționar, iar ei sînt cei care monitorizează din partea Consiliului Local activitatea CET, pe lîngă faptul că au votat proiectul de hotărîre, în loc să nu participe la vot“, a declarat, ad litteram, Ghișe.

„Soții Ghișe delirează“

„Este o bălăcăreală tipică familiei Ghișe, care poate că ar trebui să mai lase alcoolul, ca să nu mai delireze. Faptul că sora mea lucrează la CET nu înseamnă nicio incompatibilitate, dar arată aiureala însăilătoare a indivizilor acestora. Nu există nicio afacere pe care ar avea-o sora mea sau soțul ei, care de altfel este distribuitor la o firmă de alimente, care n-are nicio legătură cu CET. Soții Ghișe s-au obișnuit să bălăcărească pe toată lumea și știm cu toții demersurile pe care Ghișe le face pentru a determina unele controale la CET, prin turnătorii la ministrul Varujan Vosganian și premier. Noroc că ei nu bagă de seamă un fost informator care are nostalgia vremurilor cînd turna la Securitate“, a replicat consilierul Sorin Grigorescu acuzațiilor familiei Ghișe. „Poate ar fi bine să le trimitem pe cap toate cele 28 de asociații de proprietari nenorocite de afacerea Caldorom și după care mai tragem și acum ponoasele“, a mai spus Grigorescu. Cît privește hotărîrea adoptată pe 14 iunie de Consiliul Local, Grigorescu susține c㠄este doar o declarație de intenție, un proiect prin care ne propunem să retehnologizăm CET-ul. Proiectul poate fi perfectibil, pas cu pas, și se va concretiza în foarte multe hotărîri de Consiliul Local“. Și consilierul Ladislau Hathazi suține că acuzațiile lui Ghișe nu au suport. „Domnul Ghișe are altă părere despre termoficarea Brașovului și e normal să fie pe altă felie decît ceilalți, dar este exagerat în legătură cu afirmațiile referitoare la interesele mele în acest proiect. N-am acțiuni și nici contracte cu CET. Nu este prima dată cînd ne acuză. Ce s-a votat în Consiliul Local a fost perfect legal, iar dacă nu ar fi, există persoane care răspund de legalitatea hotărîrilor de Consiliu. Or, nici secretarul municipiului, nici Instituția Prefectului, nu s-au sesizat în legătură cu acel proiect. Am votat o asociere de administrare, iar consilierii au putut accesa materialele care au stat la baza proiectului respectiv prin intermediul laptopurilor pe care le-au primit. Precum și referatele de specialitate, și avizele comisiilor“, susține Hathazi

„Centralele“ lui Ghișe

Consilierii locali au fost convocați pe 14 iunie într-o ședință extraordinară pentru „Analiza stadiului sistemului de termoficare al municipiului Brașov“. În urma ședinței, care a fost precedată de prezentarea Masterplanului ESA, s-a adoptat hotărîrea nr. 409 privind aprobarea Planului strategic - Sistem de Termoficare Brașov, „analizînd expunerea de motive și raportul de specialitate ale S.C. CET BRAȘOV S.A., înregistrate cu nr. 1.198/2007, prin care se solicită aprobarea Planului“. Față de propunerea ESA, completată cu studiul ISPE, privind descentralizarea CET pe componentele de producție și respectiv distribuție și modernizarea integrală atît a rețelelor, cît și a centralelor, consilierul Maria Ghișe a făcut propunerea închiderii CET și achiziționării de la bugetul local de centrale termice de apartament pentru toți brașovenii, variantă care i se pare mai ieftină. Potrivit proiectului, ar urma să fie achiziționate de municipalitate aproximativ 46.000 de centrale termice de apartament (sau centrale de scară sau de bloc) la un preț mediu de 1.400 euro, urmînd ca banii să fie recuperați printr-un fel de leasing, prin plata unei „taxe de încălzire a locuinței“. Taxa ar trebui să fie mai mică decît diferența dintre prețul gigacaloriei CET și cel al gigacaloriei produsă de centralele individuale și ar trebui să acopere investiția în 10-12 ani (cu toate că o centrală termică este garantată maximum cinci ani - n.r.), iar în momentul acoperirii sumei necesare cumpărării și montării centralelor, acestea vor fi donate de Consiliul Local utilizatorilor.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


  Azi 19:19
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


  Azi 18:57
 • ➤ Știri Brasov


  S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


  Azi 17:25
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  Azi 16:01
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  Azi 14:42
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  Azi 14:29
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  Azi 13:25
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  Azi 13:24
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  Azi 08:54
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  Azi 08:41
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  Azi 08:37
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  Azi 08:35
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


  Azi 08:20
 • ➤ Cititori


  Arpagicul alungă ghinionul


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Restart


  Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Mirajul terasei


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Oficial. Edi Iordănescu s-a despărțit de Gaz Metan! "Niciodată nu voi accepta mediocritatea"


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  2 cazuri noi de coronavirus la Brașov


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov, a fost redeschisă


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 iunie


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Intervenție în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist accidentat


  01.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mașină răsturnată pe DN11, între Brașov și Hărman


  31.05.2020
 • ➤ Life


  Ziua Internațională a Blondelor: până în 2202 nu vor mai rămâne blonde naturale pe Terra


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 cazuri de coronavirus noi la Brașov, 124 de cazuri noi în țară


  31.05.2020
 • ➤ Sport


  Dumitru Dragomir, 74: "Explodează hormonii în fotbaliști!"


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALERTĂ METEO ANM: Averse, descărcări electrice, grindină și vijelii, până miercuri!


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID la Brașov urcă bilanțul la 53 de morți


  30.05.2020
 • ➤ National


  Ludovic Orban a scos din buzunar 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 noi cazuri de COVID 19 la Brașov, 151 de noi pacienți confirmați în țară


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dacă tușești nu ai voie la terase, de la 1 iunie


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Al 52-lea deces COVID 19, la Brașov


  30.05.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Lotul prinde contur la Corona Brașov / 14 jucători au semnat contractele / Negocieri cu antrenorul Dave MacQueen


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


  29.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Întîlnire cu foștii deținuți politic din Transnistria

  Articolul următor


  Cosițe la kilogram

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 22 milisecunde, încărcat în milisecunde