Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Castelul Bran s-a întors la principi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 27.05.2006
* Urmașul principesei Ileana și ministrul culturii și cultelor au semnat acordul de retrocedare a Castelului Bran

După aproape șase luni de negocieri și patru ani de la revendicare, Castelul Bran a revenit proprietarilor de dinainte de 1948, urmașii principesei Ileana. Au semnat acordul privind administrarea clădirii istorice Dominic Habsburg-Lothringen și ministrul culturii și cultelor, Adrian Iorgulescu. A fost o ceremonie încărcată de emoții, din partea moștenitorilor, și de o oarecare tristețe din partea celorlalți.

Unde-i lege nu-i tocmeală

La începutul acestui an, urmașii principesei Ileana voiau să cadă la înțelegere cu statul român pentru suma de cel puțin 25 milioane de dolari, contravaloarea castelului de la Bran. Dar legea despăgubirii pentru domeniile Casei Regale a fost declarată neconstituțională. Între timp, avocații Altețelor lor au descoperit că pot cere retrocedarea în natură. Legea 10/ 2001 modificată privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de către comuniști a fost aplicată și, astfel, Castelul Bran a ajuns în posesia noului stăpîn, Dominic Habsburg-Lothringen. Cu condiția ca acesta să păstreze vreme de trei ani regimul de muzeu. După 2009, nu se știe ce va mai fi. Deocamdată, mulți români au răsuflat ușurați că s-a făcut dreptate.

Mai vedem noi peste trei ani

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a semnat dispoziția de restituire a castelului. Iar ministrul Iorgulescu și Dominic Habsburg, acordul privind administrarea acestuia. În trei exemplare. Cele șapte puncte ale documentului stipulează că în Consiliul de Administrație al Muzeului Bran proprietarul are dreptul de a avea un reprezentant, dar fără putere de decizie. Vreme de trei ani, destinația turistică a castelului rămîne neschimbată. „Problemele de conservare și restaurare se vor rezolva de comun acord. După trei ani, vom face un proces de predare-primire și rămîne de văzut care va fi soarta acestui extrem de important monument istoric al României“, a spus secretarul de stat Ștefan Nițulescu.

Statul Român, chiriaș

Întreținerea muzeului pe următorii trei ani revine Statului Român „proprietarii neavînd nicio obligație în acest sens“. MCC a alocat deja 17 milioane de lei pentru lucrări de restaurare. Proprietarii și reprezentanții săi pot vizita trimestrial castelul pentru a verifica modul în care este administrat domeniul. Dacă stăpînii vor să asigure construcțiile, sînt liberi să o facă, iar MCC se obligă să le pună la dispoziție documentele necesare. Între proprietar și Muzeul Bran se va semna, în cel mult o lună, un contract de închiriere. Cuantumul chiriei va fi stabilit în conformitate cu prevederile legale. Castelul va fi predat cu adevărat noului proprietar abia după ce se scurg cei trei ani.

Treaba viitorului ministru

Ministrul Iorgulescu consideră retrocedarea Castelului Bran un act de dreptate, de justiție, dar și de cultură. „Sper din tot sufletul că și după cei trei ani castelul va rămîne la dispoziția publicului iubitor de cultură și artă. Le dăm înapoi un castel la fel de frumos ca cel confiscat. Altețele lor sper să se gîndească la semnificația gestului pe care-l fac astăzi românii“, a încheiat Iorgulescu, scăpînd de întrebări cu o glumă: „Dacă va fi muzeu sau nu peste trei ani este o întrebare pentru viitorul ministru al culturii“. Apoi, a redevenit serios: „O să discutăm posibilitatea răscumpărării de către Statul Român, dacă vor vrea și proprietarii“.

Alteța sa se mai gîndește

Dominic Habsburg-Lothringen s-a adresat mulțimii precizînd c㠄am emoționi“ din cauză c㠄revin în casa noastră altfel decît ca turist“. „Mulțumesc tuturor românilor care au avut curaj să îndrepte o nedreptate“, a spus el vădit afectat, amintindu-i și pe avocații care au luptat din greu pentru castel. Cît despre viitorul castelului, acesta „depinde de foarte multe lucruri“. Și-a pus în gînd să se implice în funcționarea și promovarea imaginii acestuia. În încheiere, Dominic Habsburg a mulțumit și în numele mamei lui: „Mamamia ar fi fost fericită să fie aici“. După ce s-a fotografiat alături de surorile sale, Maria-Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, au semnat în cartea de onoare a muzeului.

Note nobile

Dominic Habsburg a plecat din România la vîrsta de zece ani. Întors la Bran după 58 de ani, a fost primit cu flori de brăneni și de primarul Gheorghe Hermeneanu. „Sufletul nostru este același. Branul este temelia vieții mele“, a spus Alteța sa. Pentru el, castelul înseamnă acasă și e nemulțumit de asocierea acestuia cu mitul lui Dracula. S-a emoționat cînd doi învățători de la școala din Bran au adus catalogul din clasa a treia. Notele Alteței sale erau numai de 9 și 10.

O soție de rang inferior

Dar cine sînt castelanii? Dominic Habsburg-Lothringen este de profesie arhitect și locuiește în New York. S-a născut la 4 iulie 1937, în Castelul Sonnberg din Austria. În acte, se numește Dominic Habsburg, dar a fost botezat Dominic von Habsburg-Lothringen, Lothringen fiind linia paternă. Titlul său nobiliar este de arhiduce de Habsburg. Tatăl său a fost Anton Erzherzog al Austriei (1901-1987), iar mama sa, Ileana von Hohenzollern-Sigmaringen, prințesă a României (1909-1991). S-a născut cu un indice de consangvinitate de 1,7%, foarte mic față de înaintașii săi. S-a căsătorit de două ori. Prima oară în 11 iunie 1960, cu Engel von Voss (n. 31.03.1937), în Houston. A fost o căsătorie în care soția sa, fiind de rang social inferior, n-a beneficiat de drepturile nobiliare ale soțului.

Emmanuela din Israel

Cu Engel a avut doi copii: conții Șandor von Habsburg-Lothringen (n. 1965) și Gregor von Habsburg-Lothringen (n. 1968). Șandor e căsătorit cu Priska Vilcsek (n. 1959) și are un fiu, contele Constantin von Habsburg-Lothringen, născut în 2000. Dominic Habsburg a divorțat în 1999, după 39 de ani de căsnicie. După cîteva luni, s-a recăsătorit, la vîrsta de 61 de ani, cu Nella (Emmanuela) Mlynarski, în New York. Actuala soție s-a născut la 14 ianuarie 1948 în Afula, Israel, ca fiică a lui Yadidia Mlynarski și Raissa Mossieva Fogel. La 1 ianuarie 1961, Dominic Habsburg era al 47-lea succesor la tronul Marii Britanii, în 2001 era pe locul 118. Membrii acestei familii poartă titlurile de arhiduce și arhiducesă de Austria, prinț și prințesă de Ungaria și Alteță Regală și Imperială.

Inventarul moșiei

• Acordul conține și lista proprietăților de la Bran care au intrat ieri în posesia lui Dominic Habsburg: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa Principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria și un teren aferent acestuia de peste 7.500 mp, parcul castelului de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului cu o suprafață totală de 1.400 mp și drumul de acces de 1.650 mp.

Un castel de 600 de ani

• În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana. După ce familia regală a fost silită să ia calea exilului, castelul a intrat în proprietatea statului. În 1956, a fost transformat în muzeu. Castelul a fost ridicat în secolul XIV, prima atestare documentară fiind din 1337. Este faimos pentru legenda care presupune că aici a locuit contele Dracula.

Consoarte fără sînge albastru

• Maria Magdalena (Magi) de Habsburg s-a născut la 2 octombrie 1939, la Sonnberg. S-a căsătorit cu baronul Hans Ulrich von Holzhausen, în 1959, și are trei copii, doi baroni și o baroneasă: Johannes Friedrich Anton von Holzhausen (n. 1960), baron Georg Ferdinand von Holzhausen (n. 1962), Alexandra Maria von Holzhausen (n. 1963). Elisabeth de Habsburg (Herzi) s-a născut la 15 ianuarie 1942, în Sonnberg, Austria. S-a căsătorit cu dr. Friederich Josef Sandhofer, preluînd numele soțului. Are 4 copii: Anton Dominic (n. 1966), Margareta Elisabeth (n. 1968), Andrea Alexandra (n. 1969) și Elisabeth Victoria Magdalena (n. 1971), fără titluri nobiliare. Arhiducele Ștefan Habsburg (n. 1932), s-a căsătorit cu Mary Jerrine Soper, în 1954, soția avînd un rang social inferior. În prezent, este cetățean american. Are 5 copii: Christopher (n. 1957), Ileana (n. 1958), Peter (n. 1959), Constantza (1960) și Anton (1964).

Căsătorie anulată

• Alexandra de Habsburg (Sandi) (n. 1935), s-a căsătorit de două ori. Întîi cu Eugen Eberhard Herzog von Württemberg, fiul prințesei Nadejda Klementine Maria Pia Majella a Bulgariei, în 1962. Au divorțat în 1972. Peste un an s-a recăsătorit, cu baronul Victor Franz Clemens Raoul Emil Wilhelm von Baillou. Căsătoria a fost anulată în 1973, la Roma. Prințesa a născut în 1976 un copil, care nu a supraviețuit. Maria Ileana de Habsburg (Minola) (n. 1933), s-a căsătorit cu Jaroslav Franz Josef Ignaz Maria Graf Kottulinsky. Au murit pe 11 ianuarie 1959, în Rio de Janeiro, într-un accident aviatic. Fiica lor se numește Maria Ileana Gräfin Kottulinsky (n. 1958).
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Concurs la finalul Lunii Curățeniei


Cele mai frumoase grădini de cartier vor fi premiate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Cosmin Contra nu scapă de probleme. Gicu Grozav ratează meciurile cu Suedia și Insulele Feroe


  18.03.2019
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare


  18.03.2019
 • ➤ National


  Simulare BAC 2019 – Ce subiecte au avut de rezolvat la examenul de Limba și literatura română elevii de clasa a XI-a și a XII-a


  18.03.2019
 • ➤ Local


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu oricine îți intră în casă îți vrea binele!


  18.03.2019
 • ➤ Life


  Cum să alegi clutch-ul potrivit urmând câteva sfaturi simple?


  18.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Protest #foaiagoală la simularea Bacului


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cinci candidați în țară


  Șeful DIICOT Brașov candidează la funcția de procuror european


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Adrian Veștea cere modificarea legislației de accesare a fondurilor europene


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Locomotivă sărită de pe șine


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Accident pe DN 13


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Până la desemnarea unui nou manager


  Un ginecolog, noul director interimar al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Alianța 2020 USR PLUS țintește 16.700 de semnături de susținere în Brașov


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  PSD Brașov îl vrea pe Răzvan Popa la europarlamentare


  18.03.2019
 • ➤ Actualitate


  De azi, bebelușii primesc „Trusoul pentru nou-născuți“


  18.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Amendă pentru deșeuri aruncate lângă platforma de gunoi


  18.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Taximetrist fără permis de conducere, cercetat penal


  18.03.2019
 • ➤ National


  Calcule electorale


  USR și PLUS cer alegeri pentru primari în două tururi


  18.03.2019
 • ➤ National


  „Patriotul“ Liviu Dragnea s-a internat la o clinică privată, pentru că-l doare-n spate


  18.03.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis a acuzat PSD de ipocrizie la Summit-ul PPE


  18.03.2019
 • ➤ Life


  În pas cu lumea bună


  Roxana Vancea și-a operat nasul


  18.03.2019
 • ➤ Life


  Cum a ajuns Cristina Cioran să o înlocuiască pe Simona Gherghe la TV


  18.03.2019
 • ➤ Life


  Gabriela Cristea, mamă pentru a doua oară


  18.03.2019
 • ➤ Life


  Paris Jackson a încercat să se sinucidă după ce a văzut „Leaving Neverland“?


  18.03.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știi


  Cum păcălești astenia de primăvară?


  18.03.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.03.2019
 • ➤ Sport


  Se cunosc semifinalistele Cupei României - Brașov


  18.03.2019
 • ➤ Sport


  Viitorul - CFR Cluj 0-1


  Experiența și-a spus cuvântul


  18.03.2019
 • ➤ Sport


  Râșnovenii, egalați în prelungiri


  18.03.2019
 • ➤ Sport


  AFC Hărman, prima victorie din 2019


  18.03.2019
 • ➤ Sport


  Remiză albă pe Tineretului


  ACS SR Brașov și FC Voluntari II s-au luptat cu vântul


  18.03.2019
 • ➤ Local


  Șeful DIICOT Brașov, Cătălin Borcoman, candidează la funcția de procuror european


  17.03.2019
 • ➤ Local


  Un ginecolog, noul director interimar la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov


  17.03.2019
 • ➤ National


  ,,Marș al neputinței" în Cluj, pentru jurnalistul care a murit după o operație: ,,A fost tratat ca ultimul om”


  17.03.2019
 • ➤ National


  „Patriotul“ Liviu Dragnea s-a internat la o clinică privată pentru că-l doare-n spate


  17.03.2019
 • ➤ Local


  PNL Brașov i-a cerut viitorului președinte al CE să modifice legislația de accesare a fondurilor europene


  17.03.2019
 • ➤ Sport


  Egal fără goluri între ACS SR Brașov și FC Voluntari II/ Cetate Râșnov, remiză cu Sănătatea Cluj/ AFC Hărman, prima victorie din 2019


  16.03.2019
 • ➤ Local


  Cod galben de vânt puternic la munte


  16.03.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă a omorât cu mașina un pieton la Focșani


  16.03.2019
 • ➤ National


  Dosar penal pentru un protestatar #șîeu


  16.03.2019
 • ➤ Local


  Începe simularea la Bac


  16.03.2019
 • ➤ Local


  Blocaje în semn de protest pe principalele artere din Brașov


  15.03.2019
 • ➤ Local


  Monitorul Expres:șîeu


  15.03.2019
 • ➤ Sport


  S-au stabilit sferturile din Champions League!


  15.03.2019
 • ➤ Sport


  FOTO / ACS SR Brașov și-a prezentat lotul de jucători / 100 de fani prezenți la eveniment


  15.03.2019
 • ➤ National


  Fostul șef al DNA Timișoara a murit după ce a căzut de la etajul clădirii în care lucra


  15.03.2019
 • ➤ Life


  Vrăjitoarea numerelor


  Femeia care a scris primul algoritm pentru computer din lume


  15.03.2019
 • ➤ Life


  Tendințe greu de urmat


  Geanta minusculă cucerește lumea modei


  15.03.2019
 • ➤ Doctor


  De post


  Lintea ne apără de boli grave


  15.03.2019
 • ➤ Life


  Prietenie


  O fetiță din SUA primește daruri de la ciori


  15.03.2019
 • ➤ Life


  Theo, motanul cleptoman care șutește de la vecini


  15.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Un Mengele aviar“

  Articolul următor


  Mahindra nu mai vrea Tractorul

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.398 milisecunde, încărcat în milisecunde