Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Castelul Bran s-a întors la principi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 27.05.2006
* Urmașul principesei Ileana și ministrul culturii și cultelor au semnat acordul de retrocedare a Castelului Bran

După aproape șase luni de negocieri și patru ani de la revendicare, Castelul Bran a revenit proprietarilor de dinainte de 1948, urmașii principesei Ileana. Au semnat acordul privind administrarea clădirii istorice Dominic Habsburg-Lothringen și ministrul culturii și cultelor, Adrian Iorgulescu. A fost o ceremonie încărcată de emoții, din partea moștenitorilor, și de o oarecare tristețe din partea celorlalți.

Unde-i lege nu-i tocmeală

La începutul acestui an, urmașii principesei Ileana voiau să cadă la înțelegere cu statul român pentru suma de cel puțin 25 milioane de dolari, contravaloarea castelului de la Bran. Dar legea despăgubirii pentru domeniile Casei Regale a fost declarată neconstituțională. Între timp, avocații Altețelor lor au descoperit că pot cere retrocedarea în natură. Legea 10/ 2001 modificată privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de către comuniști a fost aplicată și, astfel, Castelul Bran a ajuns în posesia noului stăpîn, Dominic Habsburg-Lothringen. Cu condiția ca acesta să păstreze vreme de trei ani regimul de muzeu. După 2009, nu se știe ce va mai fi. Deocamdată, mulți români au răsuflat ușurați că s-a făcut dreptate.

Mai vedem noi peste trei ani

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a semnat dispoziția de restituire a castelului. Iar ministrul Iorgulescu și Dominic Habsburg, acordul privind administrarea acestuia. În trei exemplare. Cele șapte puncte ale documentului stipulează că în Consiliul de Administrație al Muzeului Bran proprietarul are dreptul de a avea un reprezentant, dar fără putere de decizie. Vreme de trei ani, destinația turistică a castelului rămîne neschimbată. „Problemele de conservare și restaurare se vor rezolva de comun acord. După trei ani, vom face un proces de predare-primire și rămîne de văzut care va fi soarta acestui extrem de important monument istoric al României“, a spus secretarul de stat Ștefan Nițulescu.

Statul Român, chiriaș

Întreținerea muzeului pe următorii trei ani revine Statului Român „proprietarii neavînd nicio obligație în acest sens“. MCC a alocat deja 17 milioane de lei pentru lucrări de restaurare. Proprietarii și reprezentanții săi pot vizita trimestrial castelul pentru a verifica modul în care este administrat domeniul. Dacă stăpînii vor să asigure construcțiile, sînt liberi să o facă, iar MCC se obligă să le pună la dispoziție documentele necesare. Între proprietar și Muzeul Bran se va semna, în cel mult o lună, un contract de închiriere. Cuantumul chiriei va fi stabilit în conformitate cu prevederile legale. Castelul va fi predat cu adevărat noului proprietar abia după ce se scurg cei trei ani.

Treaba viitorului ministru

Ministrul Iorgulescu consideră retrocedarea Castelului Bran un act de dreptate, de justiție, dar și de cultură. „Sper din tot sufletul că și după cei trei ani castelul va rămîne la dispoziția publicului iubitor de cultură și artă. Le dăm înapoi un castel la fel de frumos ca cel confiscat. Altețele lor sper să se gîndească la semnificația gestului pe care-l fac astăzi românii“, a încheiat Iorgulescu, scăpînd de întrebări cu o glumă: „Dacă va fi muzeu sau nu peste trei ani este o întrebare pentru viitorul ministru al culturii“. Apoi, a redevenit serios: „O să discutăm posibilitatea răscumpărării de către Statul Român, dacă vor vrea și proprietarii“.

Alteța sa se mai gîndește

Dominic Habsburg-Lothringen s-a adresat mulțimii precizînd c㠄am emoționi“ din cauză c㠄revin în casa noastră altfel decît ca turist“. „Mulțumesc tuturor românilor care au avut curaj să îndrepte o nedreptate“, a spus el vădit afectat, amintindu-i și pe avocații care au luptat din greu pentru castel. Cît despre viitorul castelului, acesta „depinde de foarte multe lucruri“. Și-a pus în gînd să se implice în funcționarea și promovarea imaginii acestuia. În încheiere, Dominic Habsburg a mulțumit și în numele mamei lui: „Mamamia ar fi fost fericită să fie aici“. După ce s-a fotografiat alături de surorile sale, Maria-Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, au semnat în cartea de onoare a muzeului.

Note nobile

Dominic Habsburg a plecat din România la vîrsta de zece ani. Întors la Bran după 58 de ani, a fost primit cu flori de brăneni și de primarul Gheorghe Hermeneanu. „Sufletul nostru este același. Branul este temelia vieții mele“, a spus Alteța sa. Pentru el, castelul înseamnă acasă și e nemulțumit de asocierea acestuia cu mitul lui Dracula. S-a emoționat cînd doi învățători de la școala din Bran au adus catalogul din clasa a treia. Notele Alteței sale erau numai de 9 și 10.

O soție de rang inferior

Dar cine sînt castelanii? Dominic Habsburg-Lothringen este de profesie arhitect și locuiește în New York. S-a născut la 4 iulie 1937, în Castelul Sonnberg din Austria. În acte, se numește Dominic Habsburg, dar a fost botezat Dominic von Habsburg-Lothringen, Lothringen fiind linia paternă. Titlul său nobiliar este de arhiduce de Habsburg. Tatăl său a fost Anton Erzherzog al Austriei (1901-1987), iar mama sa, Ileana von Hohenzollern-Sigmaringen, prințesă a României (1909-1991). S-a născut cu un indice de consangvinitate de 1,7%, foarte mic față de înaintașii săi. S-a căsătorit de două ori. Prima oară în 11 iunie 1960, cu Engel von Voss (n. 31.03.1937), în Houston. A fost o căsătorie în care soția sa, fiind de rang social inferior, n-a beneficiat de drepturile nobiliare ale soțului.

Emmanuela din Israel

Cu Engel a avut doi copii: conții Șandor von Habsburg-Lothringen (n. 1965) și Gregor von Habsburg-Lothringen (n. 1968). Șandor e căsătorit cu Priska Vilcsek (n. 1959) și are un fiu, contele Constantin von Habsburg-Lothringen, născut în 2000. Dominic Habsburg a divorțat în 1999, după 39 de ani de căsnicie. După cîteva luni, s-a recăsătorit, la vîrsta de 61 de ani, cu Nella (Emmanuela) Mlynarski, în New York. Actuala soție s-a născut la 14 ianuarie 1948 în Afula, Israel, ca fiică a lui Yadidia Mlynarski și Raissa Mossieva Fogel. La 1 ianuarie 1961, Dominic Habsburg era al 47-lea succesor la tronul Marii Britanii, în 2001 era pe locul 118. Membrii acestei familii poartă titlurile de arhiduce și arhiducesă de Austria, prinț și prințesă de Ungaria și Alteță Regală și Imperială.

Inventarul moșiei

• Acordul conține și lista proprietăților de la Bran care au intrat ieri în posesia lui Dominic Habsburg: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa Principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria și un teren aferent acestuia de peste 7.500 mp, parcul castelului de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului cu o suprafață totală de 1.400 mp și drumul de acces de 1.650 mp.

Un castel de 600 de ani

• În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana. După ce familia regală a fost silită să ia calea exilului, castelul a intrat în proprietatea statului. În 1956, a fost transformat în muzeu. Castelul a fost ridicat în secolul XIV, prima atestare documentară fiind din 1337. Este faimos pentru legenda care presupune că aici a locuit contele Dracula.

Consoarte fără sînge albastru

• Maria Magdalena (Magi) de Habsburg s-a născut la 2 octombrie 1939, la Sonnberg. S-a căsătorit cu baronul Hans Ulrich von Holzhausen, în 1959, și are trei copii, doi baroni și o baroneasă: Johannes Friedrich Anton von Holzhausen (n. 1960), baron Georg Ferdinand von Holzhausen (n. 1962), Alexandra Maria von Holzhausen (n. 1963). Elisabeth de Habsburg (Herzi) s-a născut la 15 ianuarie 1942, în Sonnberg, Austria. S-a căsătorit cu dr. Friederich Josef Sandhofer, preluînd numele soțului. Are 4 copii: Anton Dominic (n. 1966), Margareta Elisabeth (n. 1968), Andrea Alexandra (n. 1969) și Elisabeth Victoria Magdalena (n. 1971), fără titluri nobiliare. Arhiducele Ștefan Habsburg (n. 1932), s-a căsătorit cu Mary Jerrine Soper, în 1954, soția avînd un rang social inferior. În prezent, este cetățean american. Are 5 copii: Christopher (n. 1957), Ileana (n. 1958), Peter (n. 1959), Constantza (1960) și Anton (1964).

Căsătorie anulată

• Alexandra de Habsburg (Sandi) (n. 1935), s-a căsătorit de două ori. Întîi cu Eugen Eberhard Herzog von Württemberg, fiul prințesei Nadejda Klementine Maria Pia Majella a Bulgariei, în 1962. Au divorțat în 1972. Peste un an s-a recăsătorit, cu baronul Victor Franz Clemens Raoul Emil Wilhelm von Baillou. Căsătoria a fost anulată în 1973, la Roma. Prințesa a născut în 1976 un copil, care nu a supraviețuit. Maria Ileana de Habsburg (Minola) (n. 1933), s-a căsătorit cu Jaroslav Franz Josef Ignaz Maria Graf Kottulinsky. Au murit pe 11 ianuarie 1959, în Rio de Janeiro, într-un accident aviatic. Fiica lor se numește Maria Ileana Gräfin Kottulinsky (n. 1958).
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Chiar dacă acum nu e perioada pentru vaccinare


Medicii pot cere suplimentarea stocului de vaccin antigripal
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a pierdut clar meciul cu Zalăul lui Tadici


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Performanță excelentă obținută de Ania Caill, sportiva Coronei Brașov


  18.01.2019
 • ➤ Local


  O femeie din Săcele, amenințată cu arma de soțul beat


  18.01.2019
 • ➤ National


  Al paisprezecelea deces din cauza gripei


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Cristi Balaj, noul șef al Agenției Naționale Anti-Doping!


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov joacă la Târgoviște


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Începe anul cu o lectură


  Cele mai citite cărți din lume


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Trend alert: geanta supradimensionată


  Genți la modă în 2019


  18.01.2019
 • ➤ Life


  E bine să știm


  Cinci condimente pe care e bine să le refrigerezi


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Greu de înțeles


  Top 8 animale simpatice, dar canibale


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Vedeta anilor 80 a fost măritată cu Michael Crețu


  Sandra vrea 100 de borcane de zacuscă din România


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow și-a luat fostul soț în luna de miere cu noul soț


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Ultimul sezon din „Urzeala tronurilor” începe în aprilie


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Ce aduce Michael Flatley la București


  Show cu roboți dansatori și proiecții 3D în spectacolul "Lord of the Dance"


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Mistere de la Hollywood


  Strania poveste a inelului blestemat purtat de Rudolph Valentino


  18.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Legea făcută de Olguța Vasilescu


  Inechități salariale în spitale


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Se caută soluții


  „Poluatorul plătește“?


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Planetariul de la Zoo, pe ultima sută de metri


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 60 de cîini înfometați pînă la moarte, într-un adăpost din Prejmer


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Mașină lovită de tren, la Rîșnov


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai blînde pentru ridicările auto


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  „Biletul Unic“ de călătorie poate fi ridicat de la ghișeele DGASPC Brașov


  18.01.2019
 • ➤ Actualitate


  CJAS Brașov face precizări


  Cardul de sănătate, valabil încă doi ani după expirare


  18.01.2019
 • ➤ National


  Primele efecte ale ordonanței privind suprataxarea mediului de afaceri


  Criză în energie fără precedent în ultimii 30 de ani


  18.01.2019
 • ➤ National


  Cioloș publică stenograma ședinței în care Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul de lege a recursului compensatoriu


  18.01.2019
 • ➤ National


  Corina Crețu candidează din partea Pro România la europarlamentare


  18.01.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Deși s-a mutat în India


  Ce tratament face Iulia Vântur în România


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Loredana Groza se întoarce la Pro TV


  18.01.2019
 • ➤ Life


  George Buhnici are o casă unică în România


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Mariah Carey și-a dat în judecată fosta asistentă


  18.01.2019
 • ➤ Cititori


  Pentru amatorii de pescuit


  Ce pescuim în ianuarie


  18.01.2019
 • ➤ Cititori


  Sfat Expres


  Pentru o viață mai sănătoasă


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Laszlo Balint trece la munca de jos în Liga a 2-a


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  „Mergem să ne batem pentru șansa noastră”


  Corona Brașov are examen dificil la Zalăul lui Ghiță Tadici


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Memorialul „Marian Măuț㓠la cea de-a treia ediție


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Tabloul complet al sferturilor Cupei României


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Liga a 3-a


  Sorin Strătilă a ales Cetate Rîșnov, Raul Rusu merge la AFC Hărman


  18.01.2019
 • ➤ Local


  Peste 60 de cîini înfometați pînă la moarte, într-un adăpost din Prejmer


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Artistul Adrian Berinde a murit la Brașov


  17.01.2019
 • ➤ Life


  3 motive pentru a opta intotdeauna pentru pantofi de dama din piele


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Polițiștii din Rîșnov au prins un spărgător de locuințe


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Chirurgul Dan Grigorescu: Cum a ajuns o infirmieră debutantă să aibă salariul cu 52% mai mare decît una cu 32 de ani vechime


  17.01.2019
 • ➤ International


  Guvernul premierului Theresa May supraviețuiește moțiunii de cenzură


  17.01.2019
 • ➤ Sport


  Australian Open. Simona Halep, victorie după un meci epuizant cu Sofia Kenin


  17.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cam asta își imaginează angajații cu salarii de peste 10.000 lei


  Specialiștii PSD: o familie de doi adulți și doi copii poate trăi bine cu 2.600 lei pe lună


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții în educație


  Grădinițe modernizate cu bani europeni


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Clădirea fostului Liceu Silvic devine hotel


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Șofer căutat de polițiști după ce a depășit în depășire


  17.01.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Un Mengele aviar“

  Articolul următor


  Mahindra nu mai vrea Tractorul

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.226 milisecunde, încărcat în milisecunde