Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Castelul Bran s-a întors la principi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 27.05.2006
* Urmașul principesei Ileana și ministrul culturii și cultelor au semnat acordul de retrocedare a Castelului Bran

După aproape șase luni de negocieri și patru ani de la revendicare, Castelul Bran a revenit proprietarilor de dinainte de 1948, urmașii principesei Ileana. Au semnat acordul privind administrarea clădirii istorice Dominic Habsburg-Lothringen și ministrul culturii și cultelor, Adrian Iorgulescu. A fost o ceremonie încărcată de emoții, din partea moștenitorilor, și de o oarecare tristețe din partea celorlalți.

Unde-i lege nu-i tocmeală

La începutul acestui an, urmașii principesei Ileana voiau să cadă la înțelegere cu statul român pentru suma de cel puțin 25 milioane de dolari, contravaloarea castelului de la Bran. Dar legea despăgubirii pentru domeniile Casei Regale a fost declarată neconstituțională. Între timp, avocații Altețelor lor au descoperit că pot cere retrocedarea în natură. Legea 10/ 2001 modificată privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de către comuniști a fost aplicată și, astfel, Castelul Bran a ajuns în posesia noului stăpîn, Dominic Habsburg-Lothringen. Cu condiția ca acesta să păstreze vreme de trei ani regimul de muzeu. După 2009, nu se știe ce va mai fi. Deocamdată, mulți români au răsuflat ușurați că s-a făcut dreptate.

Mai vedem noi peste trei ani

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a semnat dispoziția de restituire a castelului. Iar ministrul Iorgulescu și Dominic Habsburg, acordul privind administrarea acestuia. În trei exemplare. Cele șapte puncte ale documentului stipulează că în Consiliul de Administrație al Muzeului Bran proprietarul are dreptul de a avea un reprezentant, dar fără putere de decizie. Vreme de trei ani, destinația turistică a castelului rămîne neschimbată. „Problemele de conservare și restaurare se vor rezolva de comun acord. După trei ani, vom face un proces de predare-primire și rămîne de văzut care va fi soarta acestui extrem de important monument istoric al României“, a spus secretarul de stat Ștefan Nițulescu.

Statul Român, chiriaș

Întreținerea muzeului pe următorii trei ani revine Statului Român „proprietarii neavînd nicio obligație în acest sens“. MCC a alocat deja 17 milioane de lei pentru lucrări de restaurare. Proprietarii și reprezentanții săi pot vizita trimestrial castelul pentru a verifica modul în care este administrat domeniul. Dacă stăpînii vor să asigure construcțiile, sînt liberi să o facă, iar MCC se obligă să le pună la dispoziție documentele necesare. Între proprietar și Muzeul Bran se va semna, în cel mult o lună, un contract de închiriere. Cuantumul chiriei va fi stabilit în conformitate cu prevederile legale. Castelul va fi predat cu adevărat noului proprietar abia după ce se scurg cei trei ani.

Treaba viitorului ministru

Ministrul Iorgulescu consideră retrocedarea Castelului Bran un act de dreptate, de justiție, dar și de cultură. „Sper din tot sufletul că și după cei trei ani castelul va rămîne la dispoziția publicului iubitor de cultură și artă. Le dăm înapoi un castel la fel de frumos ca cel confiscat. Altețele lor sper să se gîndească la semnificația gestului pe care-l fac astăzi românii“, a încheiat Iorgulescu, scăpînd de întrebări cu o glumă: „Dacă va fi muzeu sau nu peste trei ani este o întrebare pentru viitorul ministru al culturii“. Apoi, a redevenit serios: „O să discutăm posibilitatea răscumpărării de către Statul Român, dacă vor vrea și proprietarii“.

Alteța sa se mai gîndește

Dominic Habsburg-Lothringen s-a adresat mulțimii precizînd c㠄am emoționi“ din cauză c㠄revin în casa noastră altfel decît ca turist“. „Mulțumesc tuturor românilor care au avut curaj să îndrepte o nedreptate“, a spus el vădit afectat, amintindu-i și pe avocații care au luptat din greu pentru castel. Cît despre viitorul castelului, acesta „depinde de foarte multe lucruri“. Și-a pus în gînd să se implice în funcționarea și promovarea imaginii acestuia. În încheiere, Dominic Habsburg a mulțumit și în numele mamei lui: „Mamamia ar fi fost fericită să fie aici“. După ce s-a fotografiat alături de surorile sale, Maria-Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, au semnat în cartea de onoare a muzeului.

Note nobile

Dominic Habsburg a plecat din România la vîrsta de zece ani. Întors la Bran după 58 de ani, a fost primit cu flori de brăneni și de primarul Gheorghe Hermeneanu. „Sufletul nostru este același. Branul este temelia vieții mele“, a spus Alteța sa. Pentru el, castelul înseamnă acasă și e nemulțumit de asocierea acestuia cu mitul lui Dracula. S-a emoționat cînd doi învățători de la școala din Bran au adus catalogul din clasa a treia. Notele Alteței sale erau numai de 9 și 10.

O soție de rang inferior

Dar cine sînt castelanii? Dominic Habsburg-Lothringen este de profesie arhitect și locuiește în New York. S-a născut la 4 iulie 1937, în Castelul Sonnberg din Austria. În acte, se numește Dominic Habsburg, dar a fost botezat Dominic von Habsburg-Lothringen, Lothringen fiind linia paternă. Titlul său nobiliar este de arhiduce de Habsburg. Tatăl său a fost Anton Erzherzog al Austriei (1901-1987), iar mama sa, Ileana von Hohenzollern-Sigmaringen, prințesă a României (1909-1991). S-a născut cu un indice de consangvinitate de 1,7%, foarte mic față de înaintașii săi. S-a căsătorit de două ori. Prima oară în 11 iunie 1960, cu Engel von Voss (n. 31.03.1937), în Houston. A fost o căsătorie în care soția sa, fiind de rang social inferior, n-a beneficiat de drepturile nobiliare ale soțului.

Emmanuela din Israel

Cu Engel a avut doi copii: conții Șandor von Habsburg-Lothringen (n. 1965) și Gregor von Habsburg-Lothringen (n. 1968). Șandor e căsătorit cu Priska Vilcsek (n. 1959) și are un fiu, contele Constantin von Habsburg-Lothringen, născut în 2000. Dominic Habsburg a divorțat în 1999, după 39 de ani de căsnicie. După cîteva luni, s-a recăsătorit, la vîrsta de 61 de ani, cu Nella (Emmanuela) Mlynarski, în New York. Actuala soție s-a născut la 14 ianuarie 1948 în Afula, Israel, ca fiică a lui Yadidia Mlynarski și Raissa Mossieva Fogel. La 1 ianuarie 1961, Dominic Habsburg era al 47-lea succesor la tronul Marii Britanii, în 2001 era pe locul 118. Membrii acestei familii poartă titlurile de arhiduce și arhiducesă de Austria, prinț și prințesă de Ungaria și Alteță Regală și Imperială.

Inventarul moșiei

• Acordul conține și lista proprietăților de la Bran care au intrat ieri în posesia lui Dominic Habsburg: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa Principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria și un teren aferent acestuia de peste 7.500 mp, parcul castelului de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului cu o suprafață totală de 1.400 mp și drumul de acces de 1.650 mp.

Un castel de 600 de ani

• În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana. După ce familia regală a fost silită să ia calea exilului, castelul a intrat în proprietatea statului. În 1956, a fost transformat în muzeu. Castelul a fost ridicat în secolul XIV, prima atestare documentară fiind din 1337. Este faimos pentru legenda care presupune că aici a locuit contele Dracula.

Consoarte fără sînge albastru

• Maria Magdalena (Magi) de Habsburg s-a născut la 2 octombrie 1939, la Sonnberg. S-a căsătorit cu baronul Hans Ulrich von Holzhausen, în 1959, și are trei copii, doi baroni și o baroneasă: Johannes Friedrich Anton von Holzhausen (n. 1960), baron Georg Ferdinand von Holzhausen (n. 1962), Alexandra Maria von Holzhausen (n. 1963). Elisabeth de Habsburg (Herzi) s-a născut la 15 ianuarie 1942, în Sonnberg, Austria. S-a căsătorit cu dr. Friederich Josef Sandhofer, preluînd numele soțului. Are 4 copii: Anton Dominic (n. 1966), Margareta Elisabeth (n. 1968), Andrea Alexandra (n. 1969) și Elisabeth Victoria Magdalena (n. 1971), fără titluri nobiliare. Arhiducele Ștefan Habsburg (n. 1932), s-a căsătorit cu Mary Jerrine Soper, în 1954, soția avînd un rang social inferior. În prezent, este cetățean american. Are 5 copii: Christopher (n. 1957), Ileana (n. 1958), Peter (n. 1959), Constantza (1960) și Anton (1964).

Căsătorie anulată

• Alexandra de Habsburg (Sandi) (n. 1935), s-a căsătorit de două ori. Întîi cu Eugen Eberhard Herzog von Württemberg, fiul prințesei Nadejda Klementine Maria Pia Majella a Bulgariei, în 1962. Au divorțat în 1972. Peste un an s-a recăsătorit, cu baronul Victor Franz Clemens Raoul Emil Wilhelm von Baillou. Căsătoria a fost anulată în 1973, la Roma. Prințesa a născut în 1976 un copil, care nu a supraviețuit. Maria Ileana de Habsburg (Minola) (n. 1933), s-a căsătorit cu Jaroslav Franz Josef Ignaz Maria Graf Kottulinsky. Au murit pe 11 ianuarie 1959, în Rio de Janeiro, într-un accident aviatic. Fiica lor se numește Maria Ileana Gräfin Kottulinsky (n. 1958).
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Un proiect de peste 6,8 milioane lei pentru mai multe străzi din oraș


Drumul spre Sighișoara, iluminat cu LED

Degustări și gustări pe săturate


Weekend cu roade moldovenești în Piața Sfatului

Contestații peste contestații


Birocrația blochează Aeroportul

Ca „un omagiu“ adus ministrului Transporturilor?


Strada Cucului, noua legătură între Brașov și Cristian
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Dacian Cioloș: „Avem un moment astral”


  19.06.2019
 • ➤ National


  PSD acuză fraudarea alegerilor din 26 mai și cere comisie de anchetă


  19.06.2019
 • ➤ Sport


  Zbor lin printre îngeri, Irene Oancea!


  19.06.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Brașoveanul Ion Țiriac este noul președinte al Federației Române de Tenis


  19.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Strada Avram Iancu, blocată 3 zile de lucrările Companiei Apa


  19.06.2019
 • ➤ National


  Dacian Cioloș a fost ales președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European


  19.06.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  19.06.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  19.06.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  19.06.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  19.06.2019
 • ➤ Prima pagina


  Trasee RAT către Ghimbav, Sânpetru și Bod


  19.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Zile de foc pentru copii și părinți


  Subiecte cu capcane la prima probă a Evaluării Naționale


  19.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Campanie de combatere a căpușelor


  19.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Restricție pe DN73, la Moieciu


  19.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Un proiect de peste 6,8 milioane lei pentru mai multe străzi din oraș


  Drumul spre Sighișoara, iluminat cu LED


  19.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Promisiunea lui Cuc


  „Ciotul“ de autostradă Cristian - Râșnov ar putea fi gata până la sfârșitul anului


  19.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Un TIR de-a curmezișul pe DN13 a blocat circulația cinci ore


  19.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Semaforul de la Complexul Bartolomeu funcționează


  19.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Circulație cu restricții pe străzile Avram Iancu și Al.I Cuza, până în 6 iulie


  19.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Accident cu opt victime pe DN73A între Șercaia și Ohaba


  19.06.2019
 • ➤ Life


  Și-a recăpătat forma


  Laura Cosoi a scăpat de kilogramele acumulate în sarcină


  19.06.2019
 • ➤ Life


  Firicel din „Las Fierbinți“ și-a făcut propriul festival de film


  19.06.2019
 • ➤ Life


  Blestemul telenovelei „Inimă sălbatică“: nu doar Edit Gonzales a murit, ci și actorul din rolul principal și scenarista


  19.06.2019
 • ➤ Life


  Cornelia Rednic are vlog culinar


  19.06.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Sfaturi practice pentru a supraviețui caniculei în sarcină


  19.06.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.06.2019
 • ➤ Sport


  Michel Platini, arestat pentru corupție


  19.06.2019
 • ➤ Sport


  „Mourinho“ Corâiu promite promovarea Zărneștiului în Liga a 3-a


  19.06.2019
 • ➤ Sport


  Brașoveanul va juca la Gaz Metan Mediaș


  Aby Popa: „E șansa mea!“


  19.06.2019
 • ➤ Sport


  Doliu în sportul brașovean. A murit o legendă a handbalului


  18.06.2019
 • ➤ Sport


  EURO 2019 U21 | România a zdrobit Croația / Victorie fantastică pentru "tricolori"


  18.06.2019
 • ➤ National


  După moțiune, noul șef PSD al Camerei Deputaților cere o remaniere. Ciolacu: Chiar mai mult, eu consider că e nevoie de o responsabilitate și nu mă puneți să dau nume


  18.06.2019
 • ➤ National


  Moțiunea de cenzură a fost respinsă: Au votat ”pentru” doar 200 de senatori și deputați. Minimul de voturi pentru demiterea guvernului era de 233


  18.06.2019
 • ➤ National


  Darius Vâlcov, pus sub control judiciar de DIICOT pentru că a divulgat secrete


  18.06.2019
 • ➤ National


  Evaluarea Națională 2019. Subiectele la Limba și literatura română


  18.06.2019
 • ➤ National


  Mașină a DRDP, implicată într-un accident pe DN73A, la ieșirea din Șercaia. Circulația este închisă


  18.06.2019
 • ➤ Eveniment


  DN13, blocat de o mașină de transport


  18.06.2019
 • ➤ International


  Cutremur puternic în China: Cel puțin 12 morți și 122 de răniți


  18.06.2019
 • ➤ National


  Dacian Cioloș și-a depus candidatura pentru conducerea grupului politic Renew Europe


  17.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Un ursuleț, chinuit de localnici din Augustin. Dosar penal pentru braconaj, rănirea sau schingiuirea animalelor (VIDEO)


  17.06.2019
 • ➤ Local


  Accident pe strada Codrul Cosminului


  17.06.2019
 • ➤ Local


  Șofer strivit de tractor, în satul Sebeș


  17.06.2019
 • ➤ International


  Pană uriașă de curent: Argentina și Uruguay au rămas fără lumină. Probleme și în Brazilia și Paraguay


  16.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Mai multe persoane cazate la un hotel din Moieciu s-au ales cu toxiinfecție alimentară


  16.06.2019
 • ➤ National


  Nouă urși au fost văzuți în mai multe orașe din județul Prahova


  16.06.2019
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă o invită pe Maia Sandu la București: E esențial să mențineți angajamentul european


  16.06.2019
 • ➤ National


  Cod galben de averse torențiale, vijelii și grindină în 32 de județe. Caniculă și disconfort termic în regiunile vestice și sudice


  16.06.2019
 • ➤ Sport


  Baraj Liga a 3-a. Olimpic Zărnești a pierdut primul meci cu Zagonul! Promovarea se joacă la Zărnești


  15.06.2019
 • ➤ International


  Curtea Constituțională din Republica Moldova a anulat hotărârile din perioada 7-9 iunie


  15.06.2019
 • ➤ Local


  Răzvan Cuc, pe șantierul viitoarei autostrăzi Comarnic-Brașov: Se va lucra și noaptea


  15.06.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Un Mengele aviar“

  Articolul următor


  Mahindra nu mai vrea Tractorul

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.712 milisecunde, încărcat în milisecunde