11.2 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

(P) Câte mirosuri poate percepe un nas uman și cum ajută asta un somelier când vine vorba de vin

0

Nasul uman este capabil să detecteze mai mult de un miliard de mirosuri, alcătuite din diferite arome care permit stabilirea unui limbaj seducător între simțurile somelierului și ale vinului. Ce arome trebuie luate în considerare atunci când savurăm un vin bun?

Aroma este poate unul dintre cele mai studiate subiecte din domeniul enologiei și, probabil, cel mai prețios atribut din ansamblul pe care un vin îl poate oferi. Pentru aceasta, somelierul are mirosul și gustul ca aliați. Este vorba despre cele mai emoționale și instinctive simțuri, necesare pentru a aprecia diferitele arome care se degajă din diferitele soiuri de vin.

Aceste două organe sunt legate, mirosul fiind mai sensibil și mai complex. Temperatura corpului încurajează eliberarea aromelor și, în momentul înghițirii, mișcarea faringelui creează o presiune ușoară care conduce vaporii generați spre nas.

Aromele din vinuri nu sunt adăugate sau sintetice, sunt rezultatul procesului olfactiv și amintirilor de-a lungul vieții, astfel încât notele unui vin pot declanșa diferite amintiri aromatice în fiecare somelier. Mirosul vinului este o parte esențială a degustării, iar aromele vor fi cele care ne vor oferi informații neprețuite despre ce tip de vin urmează să bem. În procesul de vinificare, se formează anumite molecule. Unele au fost prezente în struguri, altele se dezvoltă în timp, fermentație sau temperatură.

Este important ca „nasul” vinului să se interconecteze cu nasul uman. Aromele devin argumente pentru a detecta preferința la degustarea unui vin. Pentru a face acest lucru, este necesar să distingem diferitele tipuri de arome care seduc nasul uman al unui somelier de vin, care își antrenează memoria atât a mirosului, cât și a gustului.

Arome primare: Strugurii de vin

Aromele primare sunt cele din struguri. Aici ar trebui să acorde o atenție specială fructului vinului. De exemplu, aici notele dulci sau de citrice pe care le pot da sunt importante. De exemplu, este normal să detectăm urme de cireșe, zmeură, căpșuni, prune, mure, afine sau orice fel de fructe roșii și negre. Odată detectată, aroma poate determina și calitatea strugurilor folosiți în vin. Aceste arome sunt cele mai importante pentru nasul unui somelier deoarece le vor arăta calitățile materiei prime cu care au fost realizate.

Arome secundare: Fermentarea vinului

Aromele secundare provin din fermentare. Acesta este procesul de transformare a acidului malic, găsit în diferite fructe, în acid lactic pentru a reduce aciditatea. Acest lucru realizează arome mai delicate și mai onctuoase în vinuri. Atenția olfactivă ar trebui să se concentreze pe găsirea de arome de brutărie, drojdie, produse de patiserie, precum și arome lactice precum lapte, smântână, iaurt, brânză, unt sau orice alt derivat. În combinație acționează amintirea gustului la degustarea unui vin.

Arome terțiare: Îmbătrânirea vinului

Aromele terțiare sunt cele legate de îmbătrânirea unui vin în butoi. Cele mai frecvente sunt vanilie, cacao, ciocolată, tutun, piele, lemn, fum. Complexitatea aromatică apare atunci când există o integrare perfectă a celor trei arome într-un vin. De exemplu: Dacă aromele lemnului sunt integrate cu cele de fructe și cele de fermentație, rezultatul este un vin cu intensitate și complexitate aromatică.

Un pas bun în a începe să instruiți nasul uman pentru a detecta un vin este să încercați să găsiți o aromă comună care să descrie întregul vin. Cu timpul și practica, un somelier instruit va putea separa aromele primare de cele secundare și, la rândul lor, de cele terțiare.

Înțelegerea ordinii și originii notelor nasului pentru a putea gusta vinurile este esențială atunci când îndreptăm un pahar spre nas.

Vinurile vorbesc și amestecul de arome sunt limbajul lor pentru a seduce nasul somelierului pentru a-l transporta în locuri, momente, oameni motivându-i memoria emoțională și trezind emoția noilor senzații din imaginația sa.

Evident, un somelier poate percepe mult mai multe note decât un „nas” obișnuit, asta datorită experienței și antrenamentului. Vestea bună este că și nasul nostru, de simpli consumatori de vin, poate fi antrenat. Poate nu la nivelul unui somelier, dar suficient cât să putem să ne bucurăm suplimentar de vin.
Iubitorii de vin știu că primul test de turnesol pentru a arăta cunoștințe (sau lipsa acestuia) despre un vin este gestul de a aduce nasul la pahar. Mirosul vinului este o parte esențială a degustării, iar aromele vor fi cele care ne vor oferi informații neprețuite despre ce tip de vin urmează să bem. De ce este un expert capabil să recunoască arome pe care noi nu le-am observat și când ni le arată, ne dăm seama că este adevărat? Un expert în vinuri ne spune cum își antrenează mirosul în fiecare zi.

Mirosul percepe molecule, iar aromele sunt amestecuri ale acestor molecule și pot fi de la cele mai simple la cele mai complexe, ne explică specialiștii.

„Moleculele sunt responsabile pentru a ne oferi, cu combinația lor, un miros specific. Asta explică primul mister al unui vin: de ce miroase a fructe de pădure roșii dacă nu are fructe de pădure roșii? Este o chestiune de echilibru molecular. Aceasta este magia aromelor și a vinului. În procesul de vinificare, se formează anumite molecule. Unele au fost prezente în struguri, altele se dezvoltă în timp, fermentație sau temperatură. Aceste molecule sunt aceleași cu cele găsite în fructe de pădure, mere sau alte ingrediente. Acesta este motivul pentru care creierul nostru, atunci când miroase un vin, recunoaște anumite mirosuri care nu sunt așteptate de la un produs fabricat exclusiv din suc de struguri”, spune Maria Huete, somelier și membru al Pernod Ricard.

Această conștientizare a ceea ce mirosim este rezumată prin curiozitate. Curiozitatea ne conduce să mirosim în orice ocazie posibilă. De exemplu, o bună practică este să mergi la piață și să miroși toate fructele. Astfel, dacă, de exemplu, fixăm mirosul de lămâie, tocmai în creierul nostru, atunci îl vom putea căuta în vin cu o mai mare conștientizare.

„Unul dintre lucrurile pe care le recomand întotdeauna este să gustați fiecare dintre ingrediente și condimente sau ierburi separat atunci când mâncați un fel de mâncare înainte de a le amesteca. Așa se creează memoria olfactivă a acestor ingrediente. Fac asta foarte mult când ies să mănânc și ceilalți tind să mă privească ciudat, dar nu-mi pasă. Totul este să antrenezi simțul mirosului”, ne-a mai spus Maria Huete.

Mască obligatorie peste tot: Vacanță de 2 săptămâni pentru toate școlile

0

l Doar vaccinații pot circula noaptea

Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară noile decizii legate de pandemie. În lupta cu virusul SarsCov-2, specialiștii prezenți la Palatul Cotroceni au „ales” o variantă mai „ușoară” decât carantina dură cerută public de cei mai mulți epidemiologi din România. Rămâne ca Guvernul să prezinte, până vineri, toate detaliile legate de ce urmează începând de luni, în plus față de măsurile anunțate punctual de președinte. Iată, pe scurt, ce a declarat președintele la finalul ședinței de aseară:
„Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții.
Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție e vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu e așa. În vestul UE, unde lumea s-a vaccinat în masă, pandemia practic nu mai are impact. În partea noastră a UE e mai complicat.
În România s-a declanșat o adevărată catastrofă.
Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă.
Deci dragi români, vaccinați-vă dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI. Nu îi credeți pe cei care vă mint că pățiți ceva dacă vă vaccinați.
Până atunci, până vă convingeți să vă vaccinați, din păcate e nevoie de restricții prin care să putem avea grijă de cei vulnerabili.
Școlile sunt puternic afectate. În mod normal, începând de lunea viitoare, ar fi vacanță pentru cei mici. Am decis azi ca vacanță să fie valabilă pentru toate clasele timp de 2 săptămâni – gimnaziu, liceu, generală.
Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, interior și exterior, și în târguri, și la cinema, și dacă vă plimbați pe stradă.
Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții care vor intra luni în vigoare.
Guvernul va decide cel târziu vineri ce restricții intră în vigoare după ce experții vor stabili cu toate detaliile aceste norme.
Exemple: va fi restricționată circulația noaptea, cu excepția celor vaccinați și a celor cu treabă legitimă.
În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis doar cu certificatul verde. Cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții.
Până atunci, vă doresc tuturor multă sănătate.”

Profesori și elevi bolnavi: Aproape 15000 de elevi din judeţul Braşov au trecut deja la online

0

Autor: Mihaela Parghel

l Cea mai recentă decizie: Liceul „Mihail Săulescu” din Predeal

Liceul Teoretic „Mihai Săulescu” din Predeal este cel de al treilea din judeţul Braşov care în această săptămână îşi suspendă activitatea cu prezenţă fizică la clasă, trecând cursurile în online din cauza cazurilor de COVID-19 identificate. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a anunţat ieri că a emis o hotărâre în acest sens, urmând ca elevii să revină la clase după 14 săptămâni. Per total, la nivelul judeţului Braşov, aproape 15.000 de elevi învaţă azi online, din cauza testărilor pozitive la infecţia cu SARS-CoV-2.

Patru cadre didactice de la Liceul din Predeal sunt în izolare

La Liceul Teoretic „Mihail Săulescu” din Predeal, cursurile vor trece în online de azi, pentru următoarele 14 zile. Decizia în ceea ce priveşte unitatea de învăţământ de pe bulevardul Mihail Săulescu nr. 91 a fost luată cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, după ce s-a constatat că patru cadre didactice sunt în izolare la domiciliu. Trei dintre acestea au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2, iar o a patra este contract direct. În plus, la acelaşi liceu, şi două cadre nedidactice sunt confirmate cu COVID. Potrivit legii, „la apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP. DSP, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU, la propunerea conducerii unității de învățământ, cu avizul IȘJ și al DSP”.

Încă patru licee în online, din această săptămână

Liceul din Predeal este al patrulea care doar în această săptămână a trecut la cursurile online. Marţi, Colegiul de Ştiinţe ale Naturii „Emil Racoviţă” şi-a suspendat integral activitatea cu prezenţă fizică la clasă, ca urmare a faptului că deja jumătate dintre elevi au trecut în online. Este vorba despre 13 din cele 26 de clase (416 elevi din 744 în total). În aceeaşi zi a primit o decizie similar şi Şcoala gimnazială din Rupea. De asemenea, de luni au intrat în online, pentru 14 zile şi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” dar şi Colegiul Naţional „Johannes Honterus”, acesta din urmă doar cu clasele de liceu şi de gimnaziu. Săptămâna trecută, vineri, și Colegiul Național Grigore Moisil a trecut în online din cauza cazurilor de infectări în rândul elevilor și profesorilor.

Aproape 15000 de elevi din judeţul Braşov învaţă online acum

Per total, în prezent, aproape 15000 de elevi înmatriculaţi la unităţi de învăţământ din judeţul Braşov învaţă în online, din cauza cazurilor de COVID-19 constatate în şcolile lor. Din datele prezentate ieri de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, 610 elevi din unitățile de învățământ din județul Brașov sunt astăzi în izolare, din cauza infectării cu SARS-CoV-2. Acestora li se adaugă 212 cadre didactice testate pozitiv, 11 angajați din rândul personalului didactic auxiliar și 36 din rândul personalului nedidactic, astfel că potrivit IŞJ, 613 clase sau grupe, numărând 14580 de copii, au fost nevoite să-și suspende activitatea cu prezență fizică.
La nivel general, datele Direcţiei de Sănătate Publică Braşov arată că în județul nostru incidența cazurilor de COVID era de 8,52 ieri. În municipiul Brașov, rata de infectare era ieri la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei: 10,9 la mia de locuitori. Tot 10,9/1000 este incidența și în Cristian, în timp ce Sânpetru a atins un nou record : 12,6 la mie.

Actualizare PUG Brașov: Reprezentanții companiilor din Brașov au la dispoziție 5 zile să spună cum ar trebui să se dezvolte orașul

0

l După cetățeni și specialiști în arhitectură

Începând de ieri, reprezentanții agenților economici din Brașov și Zona metropolitană sunt invitați să își spună punctul de vedere cu privire la deciziile strategice pe care ar trebui să le ia Municipalitatea pentru a oferi oportunitatea dezvoltării afacerilor și, în același timp, pentru a reuși să atragă și mai mulți investitori, astfel încât dezvoltarea orașului să fie una sustenabilă, inclusiv din punct de vedere economic. Aceasta este ultima etapă a consultărilor publice din cadrul elaborării studiilor de fundamentare pentru actualizarea Planului de Urbanism General, cea de consultare a investitorilor.
Prin intermediul acestei consultări, specialiștii care lucrează la actualizare PUG-ului vor să afle care sunt dificultățile cu care se confruntă companiile în acest moment, care vor fi problemele orașului, din punctul lor de vedere, peste 10 ani, ce soluții ar trebui adoptate pentru a nu se ajunge în acea situație. În același timp, reprezentanții companiilor sunt invitați să facă și o analiză a problemelor cu care se confruntă în relația cu instituțiile și serviciile publice, dar și să decidă care ar trebui să fie domeniile prioritate în care ar trebui investiți banii din bugetul local, precum și măsurile pe care municipalitatea ar trebui să le includă în strategia de dezvoltare pentru a sprijini afacerile locale. „Ne aflăm în plin proces de elaborare a PUG-ului. În această primă etapă suntem în faza în care consultam populația, consultăm profesioniștii din domeniu și mediul de afaceri. Vrem să vedem cum percep aceștia orașul, ce nevoi au vizavi de felul în care trebuie să se dezvolte acesta și care sunt elementele cele mai importante pentru aceste categorii. În primul rând este foarte important ca felul în care se va dezvolta Brașovul să fie fundamentat atât pe voința cetățeanului și a categoriilor importante, cât și pe studii. Nu este vorba de a impune o voință a cuiva care în momentul de față conduce urbea, ci este vorba de a fundamenta pe principiile corecte acest plan urbanistic“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Chestionar online pentru investitori

Până la 25 octombrie, oamenii de afaceri brașoveni și reprezentanții companiilor cu sediul sau cu puncte de lucru deschise în Brașov și în zona metropolitană pot accesa chestionarul adresat lor, disponibil pe site-ul Primăriei Municipiului Brașov. Această consultare este cea de a treia, după cea din luna aprilie, în care au fost consultați brașovenii, iar săptămâna trecută a fost lansată cea care vizează specialiștii în arhitectură, în urbanism și amenajarea teritoriului, în domeniul protejării monumentelor istorice, în domeniul rețelelor tehnico-edilitare, în domeniul traficului și transporturilor, precum și alți specialiști. Termenul limită pentru această consultare este 22 octombrie. În ceea ce privește consultarea cetățenilor, aceasta a avut loc între 19 martie și 26 aprilie, și s-a realizat prin intermediul unui chestionar online. Consultarea a depășit cu mult așteptările celor care elaborează PUG-ul – care estimau un număr maxim de 400 de respondenți. Au completat acest chestionar 1.461 de respondenți.
În momentul de față, actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov se află în prima etapă, respectiv etapa de elaborare a studiilor de fundamentare, în cadrul căreia sunt realizate o serie de studii analitice, consultative și prospective care acoperă toate domeniile care influențează dezvoltarea orașului. În baza studiilor de fundamentare vor fi făcute propuneri pentru noul PUG, care vor fi, la rândul lor, supuse consultării publicului și profesioniștilor, și, în final, avizării și aprobării.
Elementul de noutate absolută a proiectului de actualizare al PUG-ului îl constituie faptul că forma actualizată a PUG Brașov va fi una complet digitalizată, în format geospațial (GIS – Sistem Informațional Geografic) și va permite culegerea, gestionarea și analizarea datelor din hartă, în timp real, atât pentru cetățeni, investitori, profesioniști, cât și pentru personalul din Primărie. PUG Brașov este realizat de de Asocierea dintre Synergetics Coroporations SRL (lider) și Quattro Design SRL, ambele din București.Valoarea acestui contract este de 3.400.000 de lei + TVA, respectiv 4.046.000 de lei cu tot cu TVA. Termenul de finalizare este sfârșitul anului 2023.

Întinerește pe zi ce trece! Demi Moore a impresionat la un eveniment monden cu alegerea vestimentară

0

l La 58 de ani are chipul lipsit de riduri

La 58 de ani, Demi Moore își păstrează aceleași trăsături delicate din tinerețe, de parca timpul ar fi stat în loc pentru faimoasa actriță. Invitată la un eveniment ce onorează femeile de la Hollywood, starul din “Ghost” a impresionat cu alegerea vestimentară și chipul lipsit de riduri.
Actrița s-a aflat printre celebritățile prezente la cea de-a 27-a ediție a evenimentului “Women în Hollywood”, găzduit de Elle.
Ediția de anul acesta a avut loc la Academy Museum of Motion Pictures, în Los Angeles și a premiat nouă femei remarcabile pentru contribuțiile creative și culturale pe care le-au adus în lumea muzicii, a filmului, a televiziunii și nu numai. Acestea sunt Angelina Jolie, Halle Berry, Jodie Comer, Gemma Chan, Jennifer Hudson, Rita Moreno, Lauren Ridloff, Gal Gadot și Salma Hayek. Deși nu a fost una dintre celebritățile premiate, Demi Moore a atras atenția cu ținuta impecabilă în care a călcat pe covorul roșu. Îmbrăcată într-o rochie neagră, cu un lanț auriu peste umăr, marca Schiaparelli, actrița și-a pus în valoare silueta trasă prin inel. De asemenea, cocul elegant i-a lăsat la vedere chipul luminos, lipsit de riduri.
În materie de accesorii, Demi Moore a completat rochia superbă cu brățări masive, aurii, o pereche de cercei tip candelabru și o pereche de sandale simple, negre.

11 brașoveni au decedat ieri din cauza Covid-19

0

O statistică rece, care ne spune că valul 4 Covid este neiertător și în județul Brașov:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 54.708, dintre care 706 în ultimele 24 de ore
■ 463 pacienți sunt internați în spitale, dintre care 49 la ATI
■ 1.381 persoane decedate de la începutul pandemiei, dintre care 11 în ultimele 24 de ore.
■ În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.164 teste efectuate, dintre care 985 teste RT-PCT și 2.179 teste rapide antigen
■ 4.730 persoane cu test pozitiv aflate în izolare la domiciliu:
■ 311 persoane aflate în carantină la domiciliu

Romanița Iovan, în formă maximă la 57 de ani. Are aceeași siluetă ca în tinerețe: „Ce păstrăm în interior nu se deteriorează”

0

Dacă străinii le au pe Cindy Crawford, Naomi Campbell sau Claudia Schiffer, supermodele care și astăzi, la peste 50 de ani, arată ca scoase din cutie, și România își poate întoarce privirea către Romanița Iovan. La 57 de ani, fostul model care și-a făcut o carieră ca designer vestimentar, se poate lăuda cu un trup ca tras prin inel. Subțire, înaltă și mereu aranjată, Romaniţa arată atât de bine pentru că face zilnic sport, dar şi pentru că mănâncă foarte sănătos. A renunţat la dulciuri, la carne şi la prăjeli, dar are și câteva secrete și trucuri de la care nu se abate. De exemplu, niciodată nu iese din casă nefardată și are mereu grjă să prindă șapte-opt ore de somn în fiecare noapte. “M-am autoeducat de mică cum să-mi îngrijesc pielea, corpul și mintea: rutina mea zilnică începe la prima oră a dimineții cu demachiat și hidratat față, în timp ce îmi beau cafeaua, continuă cu ora de sport și în final cu makeup-ul (începând de la 18 ani nu am ieșit niciodată din casă nefardată). Am un stil de viață sănătos, fără excese, fără alcool sau fumat și cu un somn de minim 7 – 8 ore pe noapte”, a mărturisit Romanița.
Mai mult, tinerețea este o stare de spirit, spune creatoarea de modă. Aceasta recunoaște că vârsta din buletin nu o deranjează și nici nu o încurcă în a se exprima cum își dorește și în a experimenta mereu lucruri noi. “Vârsta este doar un ambalaj, ceea ce păstrăm în interior nu se deteriorează odată cu trecerea timpului”, a mai spus aceasta.


Romanița Iovan, mândră de fiul ei. Albert calcă pe urme tatălui său

Romanița este mândra mamă a unui băiat de 15 ani, Albert. Adolescentul îi calcă pe urme tatălui său, regretatul Adrian Iovan, fiind pasionat de pilotaj și dornic să simtă adrenalină. Nu de avioane, ci de mașini, participând deja la curse și dorindu-și să devină profesionist în domeniu. Întrebată cum a reușit să creeze o legătură atât de bună cu fiul ei, Romanița a povestit într-o emisiune tv: “În primul rând trebuie să existe comunicare zi de zi. Copilul să îți devină prieten, iar mama să îi devină prietenă. Albert primește de la mine o informare și el gândește, trece prin fluxul minții, și până la urmă trage concluzia că am dreptate. Sau poate să fie invers”.
“Nu am apucături de adolescent. Cred că este o mamă foarte bună. Mă lasă să fac tot ce vreau, dar nici nu am așteptări foarte mari, cum ar fi să merg la petreceri”, a completat și Albert, prezent și el în studio.
„De fiecare dată am emoții și multe mame mă întreabă cum de am curaj. Este extraordinar să vezi cum se bucură și cum îi crește inima când are rezultate foarte bune. Și mai mult decât atât, eu nu aveam cum să îl opresc. Este clar că e în ADN-ul lui această dorință de adrenalină. Nu vreau să îl opresc în sportul ăsta cu auto. Îmi doresc să își îndeplinească visurile”, a mai declarat Romanița despre pasiunea fiului său pentru mașini.

Cugetări

0

George Bernard Shaw: „Este foarte periculos să fii sincer, în condițiile în care nu ești prost”

Calendar religios: 21 octombrie

0

Ortodox
(BOR) Sfinţii Cu­vioşi Mărturisitori Vi­sarion şi Sofronie; Sfân­tul Mucenic Oprea; Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel; Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare
Greco catolic
(BRU) Sf. Ilarion cel Mare, cuvios († 371)
Catolic
(BRC) Ss. Ursula și însoțitoarele, martire; Sf. Celina, călugăriță

S-a întâmplat 21 octombrie

0

1891 – S-a născut criticul literar Perpessicius (Dumitru Şt. Panaitescu), istoric, folclorist, eseist și poet român, cercetător și editor al operei eminesciene. A fost autor al monumentalei ediţii critice din opera lui Mihai Eminescu, membru titular al Academiei Române
1925 – S-a născut Virginia Zeani, soprană română
1933 – S-a născut Simona Bondoc, actriță română de teatru și film
1949 – Se înființează Uniunea Compozitorilor din România
1976 – S-a născut la Lugoj, Lavinia Milosevici, gimnastă, multiplă campioană mondială și olimpică
1980 – A încetat din viaţă ziaristul Pamfil Şeicaru, fondatorul ziarului “Curentul”, pe care l-a condus în anii 1928-1944 (n. 1894). Este considerat a fi cel mai mare gazetar român dintre cele două războaie mondiale
2018 – A murit Ilie Balaci, fotbalist român (n. 1956)