16.6 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Simona Halep, înainte de Roland Garros: „Mă simt ca nouă!”

0

Simona Halep, locul 19 WTA, a acordat un amplu interviu acordat Eurosport. Simona a declarat că se simte foarte bine din punct de vedere fizic înainte de French Open. „Mă simt ca nouă, mă simt mai încrezătoare şi, mai ales, mult mai sănătoasă. În sfârşit! French Open este turneul meu preferat şi mă simt întotdeauna bine acolo. Va fi un pic diferit, pentru că anul trecut nu am putut juca, aşa că vom vedea. Am nevoie de mai mult timp pentru a-mi recăpăta încrederea şi mai ales pentru a juca meciuri. Acum am 30 de ani, aşa că nu mai pun presiune pe mine”, a declarat marea campioană a României.
Simona Halep dezvăluit și ce a impresionat-o la noul ei antrenor, Patrick Mouratoglou. „Aveam o percepţie foarte diferită despre el înainte de a începe să lucrăm împreună. Îmi place foarte mult personalitatea lui, energia lui şi modul lui de a privi tenisul. Patrick mi-a dat multă determinare şi m-a ajutat să-mi regăsesc dragostea pentru acest sport”, a spus Simona Halep.

Brașov: Doi aleși locali, descoperiți de ANI cu conflict de interese

0

Agenția Națională de Integritate(ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 16 aleși locali, printre care și doi aleși locali din Hălchiu, județul Brașov.

În primul caz este vorba de DRUGAN PETRU, Consilier local în cadrul C.L. al Com. Hălchiu, Jud. Brașov
ANI a constatat CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV: În perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la data de 10 mai 2019 la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L pentru aprobarea încheierii contractelor de închiriere prin atribuire directă a unor suprafețe de pășune proprietate privată a comunei Halchiu.
Ulterior adoptării Hotărârii C.L, la data de 14 mai 2019, Primăria comunei Hălchiu a încheiat cu tatăl persoanei evaluate un contract privind închirierea prin atribuire directă a unei suprafețe de pășune aflată în proprietatea privată a comunei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 şi cu prevederile art. 75, lit. a) şi art. 77 din Legea nr.393/2004 (dispoziții legale în vigoare la data săvârșirii faptei).

În al doilea caz este vorba de NECULA SAMOILĂ,fost Consilier local în cadrul C.L. al Com. Hălchiu, Jud. Brașov

ANI a constatat CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV: În perioada exercitării mandatului 2016 – 2020 de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la data de 10 mai 2019, la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. pentru aprobarea încheierii contractelor de închiriere prin atribuire directă a unor suprafețe de pășune proprietate privată a comunei Hălchiu.

Ulterior adoptării Hotărârii C.L, la data de 14 mai 2019, Primăria comunei Hălchiu a încheiat cu o întreprindere individuală – al cărei titular este fiul persoanei evaluate, un contract privind închirierea prin atribuire directă a unei suprafețe de pășune aflată în proprietatea privată a comunei.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 și cu prevederile art. 75, alin. (1), lit. a) și art. 77, alin. (1), (2) și (3) din Legea nr. 393/2004 (dispoziții legale în vigoare la data săvârșirii faptei).

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Amural Braşov, între laureaţii premiilor AFCN 2021

0

A 7-a ediţie a Galei Premiilor AFCN(Administraţia Fondului Cultural Naţional) şi-a anunţat luni seara câştigătorii. Amural Braşov, cu proiectul „Braşov Underground Museum”, se află printre laureați.
Adela Greceanu şi Matei Martin, gazdele serii, au conturat pentru participanţii la eveniment repere ale celor 41 de propuneri nominalizate. Cei prezenţi în sală au putut să îi aplaude pe autorii proiectelor şi au avut astfel ocazia să descopere abordări originale şi demersuri creative care şi-au găsit drumul în 2021, în condiţiile pandemiei, către publicul de toate vârstele.

Câştigătorii celor zece premii în cadrul Galei AFCN 2021 sunt:

• Asociaţia TEATRUL.RO – Premiul pentru Rezistenţă prin cultură
• Asociaţia AMURAL BRAŞOV cu proiectul „Braşov Underground Museum” – Premiul pentru Activare culturală în (relaţie cu) spaţiul public
• Asociaţia QOLONY cu proiectul „Fusion Artist In Residency” – Premiul pentru Activare interdisciplinară
• Asociaţia POSTMODERNISM MUSEUM, cu proiectul „15 retrospective digitale ale artei contemporane româneşti 1990-2020” – Premiul pentru Comunicare şi miediere culturală
• Asociaţia Q-ARTS cu proiectul „Muzeul Abandonului. Muzeu forum digital şi participativ” – Premiul pentru Incluziune socială şi dialog intercultural
• Asociaţia VÁRÓTEREM PROJEKT cu proiectul „Pe patru roţi”, ediţia a II-a – Premiul pentru Adresare către publicul tânăr cu acces limitat la cultură
• Asociaţia SOLIDART cu proiectul„Homo Videns” – TURNUL #următorulnivel – Premiul pentru Soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului
• Asociaţia MONUMENTUM cu proiectul „Salvând cultura celuilalt” – Premiul pentru Activarea patrimoniului imaterial
• Asociaţia SFERA TIMIŞOAREI cu proiectul „eLibrăria – Lecţia de română” – Premiul pentru Promovarea culturii scrise
• Fundaţia ART ENCOUNTERS cu proiectul „Bienala Art Encounters 2021” – Premiul pentru Cooperare culturală internaţională

Sorin Oprescu a fost reținut în Grecia. El a fost găsit în Atena – surse

0

Sorin Oprescu a fost reținut marți de autoritățile din Grecia, au declarat pentru G4Media surse judiciare. El este acum în custodia autorităților elene după ce a fost găsit în Atena. Fostul primar general era dat în urmărire generală după ce a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare în 13 mai.

Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel București. În plus, instanța a decis și confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Oprescu a fost dat ulterior în urmărire internațională pentru că nu a fost găsit în țară. Potrivit informațiilor G4Media, Oprescu a părăsit România pe la Vama Giurgiu în urmă cu câteva săptămâni, cu mult înainte de pronunțarea sentinței. La acel moment el putea ieși din România fără nici o problemă pentru că nu exista nici o măsură preventivă împotriva sa.

Completul de la Curtea de Apel București a pronunțat condamnări cu închisoare ce totalizează peste 63 de ani pentru toți inculpații – foști directori din Primăria București și oameni de afaceri. Toți au fost acuzați de procurori de organizarea unui grup infracțional care atribuia contractele din bani publici contra șpagă.

În același dosar, fostul director din Primăria București, Popa Bogdan Cornel a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare.

Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, a fost condamnat și el la 7 ani și 2 luni închisoare.

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) a fost condamnat 6 ani și 10 luni închisoare.

Rampa de gunoi inert din Timiș Triaj și cea de deșeuri menajere a Fineco ar putea fi închise până în decembrie 2023 ! Cea din Timiș-Triaj va fi transformată în zonă de agrement !

0

Municipalitatea a depus documentația necesară pentru obținerea avizului de mediu pentru ,,Închiderea definitivă a depozitului pentru deșeuri nepericuloase Timiș–Triaj și înființare spațiu verde pentru zona de agrement”, după ce, în ședința din luna aprilie, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Conform studiului de fezabilitate, valoarea lucrărilor de închidere a acestei rampe este de aproape 31 de milioane de lei, TVA inclus (30.833.638,00 lei inclusiv TVA).
Depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj a început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și a fost utilizat pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.). Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992. Suprafața ocupată efectiv cu deșeuri industriale nepericuloase măsoară cca. 148.000 mp. Volumul de deșeuri depozitate este de cca. 2.219.000 m.c., înălțimea actuală a coloanei de deșeuri fiind de maximum 40 m.
Având în vedere că închiderea rampei presupune o serie de lucrări care necesită foarte mult timp și niște costuri foarte mari – de exemplu relocarea unui volum important de deșeuri (cca. 850.000 mc), care ar trebui transportate la rampa ecologică de la Fineco, municipalitatea a luat decizia de a închide această rampă printr-o procedură simplificată, la baza căreia stă un bilanț de mediu conform căruia, în prezent, depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj nu afectează calitatea factorilor de mediu, deșeurile depozitate având caracteristici/ levigabilitate similară deșeurilor inerte. În aceste condiții durata estimată a lucrărilor este de 12 luni, la care se adaugă proiectarea. ,,Problema rampei de deșeuri industriale din Timiș-Triaj este una veche, care a trenat ani de zile, așa am ajuns în situația ca Brașovul să fie printre orașele care nu au închis la timp depozitele de deșeuri pentru care România se află în infringement, deși includerea acestei rampe pe lista celor care trebuiau închise este discutabilă, având în vedre că vorbim de un inertă. La sfârșitul lunii aprilie am reușit să facem un pas major în închiderea acestei rampe, prin aprobarea studiului de fezabilitate, după ce, anterior, am fost nevoiți să reglementăm situația juridică a terenului pe care se află rampa. Zilele trecute am depus documentația necesară pentru avizul de mediu, iar după obținerea acestuia vom demara licitația pentru proiectarea și executarea lucrărilor de închidere și, implicit, transformarea rampei în zonă verde. Municipiul s-a angajat că va finaliza aceste lucrări până în 31 decembrie 2023 și, având în vedere că îndeplinim toate condițiile pentru închiderea simplificată, consider că acest termen este unul realist. Tocmai de aceea sper să obținem cât mai repede avizul de mediu, iar la sfârșitul anului viitor să avem o nouă zonă verde în Brașov”, a declarat primarul Allen Coliban.
În ceea ce privește rampa de deșeuri menajere din aceeași zonă, primarul a precizat că așteaptă ca Adunarea Generală Fineco să aprobe superficia pe terenul pe care este rampa, superficie acordată de Consiliul Local, și să demareze actualizarea SF-ului, astfel încât lucrările de închidere să se desfășoare în același timp la ambele rampe.

Japonia îşi redeschide prudent graniţele pentru un număr limitat de turişti străini, după mai mult de doi ani de când le-a închis din cauza pandemiei

0

Pentru prima dată după mai mult de doi ani, Japonia va reîncepe să primească în această lună turişti străini din patru ţări – Statele Unite, Australia, Thailanda şi Singapore – în cadrul unui demers strict reglementat, a anunţat marţi guvernul nipon, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Turiştii vor vizita arhipelagul în cadrul unor călătorii organizate: vor fi însoţiţi de ghizi oficiali şi vor urma itinerare fixate în avans. În plus, vor trebui să facă dovada administrării a trei doze dintr-un vaccin anti-COVID-19 şi să fi încheiat o asigurare medicală privată, potrivit unui comunicat al Agenţiei japoneze de turism.
Japonia şi-a închis graniţele pentru vizitatorii externi la începutul pandemiei de coronavirus şi abia recent a început să ridice restricţiile de la frontieră.
Prim-ministrul Fumio Kishida doreşte o redeschidere mai largă, însă majoritatea opiniei publice japoneze este în continuare reticentă la această problemă. De marţi, ţara acceptă din nou intrarea persoanelor care se deplasează în scop de afaceri, în special studenţi şi călători din străinătate, dar cu limitări în ceea ce priveşte numărul persoanelor – 10.000 de persoane în fiecare zi potrivit reglementărilor curente. Plafonul ar urma să se dubleze începând din iunie, potrivit presei locale.
Deşi alte ţări care au adoptat restricţii drastice similare vizând intrarea pe teritoriul lor (Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Singapore) şi-au redeschis graniţele în ultimele luni, Japonia şi-a păstrat până în prezent graniţele închise.
Exigenţele actuale, care includ prezentarea unui rezultat negativ la un test COVID-19 efectuat într-un interval de 72 de ore înaintea zborului spre Japonia şi realizarea unui nou test la sosirea în ţară, se vor aplica de asemenea turiştilor străini acceptați în această lună, a precizat Agenţia japoneză de turism pentru AFP, adăugând că numărul acestora nu este încă stabilit.
Anterior pandemiei, Japonia miza extensiv pe turism pentru a-şi susţine economia. În 2019, a primit 31,9 milioane de vizitatori străini, un nou record, şi viza pragul de 40 de milioane pentru 2020, anul când erau programate iniţial Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Pandemia a compromis acest obiectiv, iar JO de la Tokyo s-au ţinut în cele din urmă în absenţa publicului în 2021.

LPF a luat decizia! Rapid nu poate participa la barajul pentru Conference League

0
Foto: FC Rapid 1923

Rapid nu va juca barajul de Conference League, chiar dacă Sepsi OSK va câștiga Cupa României. Pentru că s-a clasat pe locul 3, Rapid nu poate juca barajul din play-out pentru Conference League. Conform LPF,  al doilea meci de baraj pentru calificarea în UEFA Conference League se va disputa vineri, 27 mai, cu începere de la ora 20.30, pe stadionul Ion Oblemenco. Universitatea Craiova se va duela cu câştigătoarea play-out-ului ediţiei 2021-2022. LPF precizează că, în cazul în care Sepsi OSK Sf. Gheorghe va câștiga finala Cupei  României, FC Botoşani, ocupanta locului secund în play-off, va disputa acest meci de baraj. În cealaltă eventualitate, adică dacă Sepsi OSK nu va câştiga Cupa României, barajul preliminar va fi Sepsi OSK – FC Botoşani, programat luni, 23 mai, ora 20.30, la Sf. Gheorghe, iar câștigătoarea va da bătălia finală pentru UEFA Conference League.

4 proiecte depuse de Primăria Brașov pentru fonduri PNRR. Poate este depus și al 5-lea, astăzi…

0

Municipalitatea a depus, ieri, două solicitări de finanțare pentru obținerea de fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în condițiile în care criteriul de acordare este pe principiul ,,primul venit, primul servit”. Unul dintre proiecte este pentru achiziția a 23 de autobuze electrice, în valoare de 11,2 milioane de euro, iar cel de al doilea este de actualizare a Planului Urbanistic General, în valoare de 650.000 de euro.
În cursul zilei de astăzi, Municipalitatea va încerca să depună o nouă solicitare de finanțare pentru achiziția de sisteme ITS (Intelligent Transport Systems), în valoare de 1 milion de euro, care vor completa/dezvolta sistemul de ticketing existent.
Până în prezent, municipiul Brașov a obținut fonduri PNRR pentru includerea în proiectul «Ruta cetăților» – care presupune promovarea centrului istoric și reabilitarea unei porțiuni din zidul cetății -, proiect aprobat spre finanțare prin PNRR și a depus solicitare pentru reabilitarea energetică a primelor 9 blocuri în cadrul apelului ,,Renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale”.
În cazul cererii privind achiziția a 23 de autobuze electrice de 10 m lungime, după evaluarea cererii depuse și semnarea contractului, Municipiul Brașov va derula o procedură de achiziție pentru a selecta furnizorul vehiculelor. Odată achiziționate, vehiculele vor fi puse la dispoziția RATBV pentru a fi utilizate în cadrul serviciului de transport public local. Valoarea cererii de finanțare aferentă Municipiului Brașov este de 11.178.000 Euro, fără TVA.
Cel de al doilea proiect pentru care s-a depus solicitare de finanțare este ,,Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană – Plan Urbanistic General, în Municipiul Brașov”; valoarea finanțării solicitate este de 647.000 de euro.
Actualizarea PUG-ului Brașovului, în format digital, conține următoarele etape:
Etapa 1 – Sinteza și diagnoza PUG-ului actual, elaborarea studiilor de fundamentare și formularea diagnosticelor – general și prospectiv;
Etapa 2 – Formularea propunerilor de actualizare; elaborarea formei preliminare a PUG Brașov;
Etapa 3 – Obținerea avizelor și a acordurilor pentru forma actualizată a PUG Brașov;
Etapa 4 – Definitivarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov;
Etapa 5 – Predarea și integrarea Planului Urbanistic General în Sistemul Informațional Geografic – GIS.
În acest moment Primăria are un contract în derulare pentru PUG-ul Brașovului cu Asocierea dintre Synergetics Coroporations SRL (lider) și Quattro Design SRL, ambele din București. Valoarea acestui contract este de 3.400.000 de lei + TVA, respectiv 4.046.000 de lei cu tot cu TVA, astfel că obținerea acestei finanțări ar acoperi cea mai mare parte din acest proiect (3.184.986,90 + TVA este suma solicitată). Termenul de finalizare este sfârșitul anului 2023. Contractul a fost semnat anul trecut, iar în prezent se află în faza analizei studiilor aferente Etapei 1 de elaborare.
,,Ieri am reușit să depunem două solicitări de finanțare prin PNRR, pentru achiziția de autobuze electrice și actualizarea PUG-ului, în condițiile în care fondurile s-au terminat în câteva zeci de minute de la deschiderea apelurilor. Având în vedere că finanțarea prin PNRR este de 100%, obținerea finanțării va însemna o economie de 60 de milioane de lei din banii brașovenilor numai prin aceste proiecte. Deja avem aprobată o finanțare pentru promovarea centrului istoric și reabilitarea unei porțiuni din zidurile cetății și am depus solicitare de finanțare pentru reabilitarea energetică a primelor blocuri de locuințe, prin «Valul renovării». În continuare, atragerea de fonduri prin PNRR va fi o prioritate pentru noi și vom încerca să depunem proiecte care vizează dezvoltarea Brașovului în cadrul fiecărui apel, astfel încât să înlocuim banii din impozite și taxe cu fonduri europene nerambursabile de câte ori este posibil”, a precizat primarul Allen Coliban.

(P) România eco-friendly. 5 trenduri sustenabile, pe val la nivel mondial, câștigă teren și la noi în țară

0

Românilor le pasă de mediu și de propriul buget, chiar dacă o parte dintre ei mai au lacune la capitolul colectare separată a deșeurilor și mai aruncă gunoiul la întâmplare. Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata susține că cele mai bune dovezi în acest sens sunt trendurile ecologice aflate, în prezent, în plină dezvoltare și la noi în țară: moda sustenabilă, reciclarea plasticului sau reducerea consumului de plastic, alimentația naturală și folosirea sistemelor alternative de energie.

De la ambalaje compostabile, la investiții durabile, consumatorii au început să își arate preocuparea pentru mediu în modul în care își cheltuiesc banii și își gestionează deșeurile. „Tot mai mulți români, din medii diferite încep să conștientizeze în primul rând beneficiile unui comportament în stil eco-friendly, atât la capitolul buget, cât și la cel de mediu înconjurător. Optarea pentru alimente vrac, fără ambalaje excesive, compostarea deșeurilor biodegradabile, achiziționarea de obiecte de îmbrăcăminte cu etichete verzi, care arată că din compoziția lor fac parte fibre provenite din reciclarea unor materiale, îndreptarea către achiziții second hand sau achiziționarea de minipanouri solare de iluminat ori înscrierea în programe de achiziții pentru mașini electrice ori panouri fotovoltaice sunt comportamente ale unui stil de viață sustenabil și totodată, cât se poate de în trend”, a declarat managerul general al companiei de salubrizare Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, specialist în reciclare și colectare separată a deșeurilor.
Iată, detaliat, câteva din trendurile ecologice ale momentului, care promit să devină ocupații cu normă întreagă, în anii următori:

Moda sustenabilă

În aceste vremuri instabile pe plan financiar, mulți lăsăm la o parte moda, anulând planurile de schimbare sau înnoire a garderobei. Cu toate acestea, e ușor să rămânem în tendințe în timp ce trăim un stil de viață durabil. Datorită milenialilor (generația Y, născută în perioada 1981-1996) și generației Z (cei născuți între 1997 și 2012), cuvintele „second-hand” și „chic” au devenit confortabile chiar și atunci când sunt folosite în aceeași propoziție. Datorită reinterpretării pe care ei au dat-o modei, acest sector de piață s-a dezvoltat uimitor în ultimii ani, ajutând foarte mulți oameni să facă economii importante.
În prezent, hainele purtate sau cumpărate și încă nepurtate sunt vândute în magazine second-hand, dar și pe platforme online sau pe grupuri de Facebook, direct de către cei care le dețin, mulți consumatori de modă fiind și revânzători. Site-uri de tip marketplace facilitează acum vânzarea de orice, de la fast fashion, până la bunuri de lux de ultimă generație sau obiecte vintage.
O altă dezvoltare cu consecințe favorabile asupra mediului este piața de închiriere a îmbrăcămintei, cu ajutorul căreia fanii brandurilor pot purta ținute de designer, fără să plătească mii de lei. Toate acestea înseamnă sustenabilitate, atât pentru planetă, cât și pentru bugetul familiei, chiar dacă nu conștientizăm tot timpul acest lucru.

Plasticul reciclat, materie primă pentru orice

Plasticul de unică folosință în care se îmbuteliază apă sau suc ori în care sunt ambalate diverse alimente s-a transformat, de la an la an, de la „ucigașul planetei” arătat cu degetul de toată lumea, la material eco-friendly, reciclat și reutilizat sub tot felul de forme, care mai de care mai sustenabile. Pentru că tot mai multe companii și-au dorit să schimbe percepția publică asupra acestui produs, plasticul se reinventează sub formă de fibre textile, ambalaje de unică folosință, materiale de construcții și multe altele, iar de fiecare dată este vedeta campaniilor de promovare și conștientizare a fenomenului poluării cu plastic.
„Astfel, există un retailer care a creat o linie de îmbrăcăminte exterioară realizată din plastic reciclat, un producător de pantofi sport care a inclus același materie primă într-un model recent, folosind sticle din plastic colectate de pe plaje din toată lumea. Un alt brand celebru a lansat o colecție care include articole de îmbrăcăminte din plastic reciclat, iar un producător American de jucării a creat o colecție de camioane, avioane și seturi de ceai, din recipient de plastic, pentru lapte”, a mai spus managerul general al Brai-Cata.

Ambalaje durabile, pentru produsele alimentare

Indiferent dacă este vorba despre produse cumpărate direct de pe rafturile magazinelor sau achiziționate online și expediate către consumator, tentația producătorilor de a ambala excesiv de mărfurile este aproape universală. În ultimii ani, însă cumpărătorii au devenit mult mai conștienți de alegerile pe care le fac în privința ambalajelor și au forțat practic companiile să își revizuiască alegerile de ambalare și să promoveze povestea lor de sustenabilitate.
Ca urmare a acestei nevoi de a reduce cantitatea de deșeuri reciclabile sau nereciclabile, au reapărut magazinele care își vând produsele vrac sau în ambalaje returnabile ori reîncărcabile, iar aici există exemple din industria alimentară, dar și din cea cosmetic. Spre exemplu, peste ocean, o firmă de biotehnologie a reușit să producă un ambalaj 100% compostabil, din deșeuri agricole, care este utilizat pentru protecția lumânărilor, corpurilor de iluminat și electronicelor fragile.

Bio, eticheta-garanție a mâncării sănătoase

Consumatorilor le pasă cel mai mult de mâncarea lor, dar și de ambalajul acesteia, iar aceste caracteristici le influențează alegerile de la raft. Așa se explică faptul că vânzările de produse alimentare comercializate ca durabile cresc mai rapid decât restul industriei alimentare, conform unui studiu realizat de o Universitate din New York.
Când se aplică alimentelor, „bio” este practic o etichetă-garanție în privința lipsei aditivilor, conservanților sau îngrășămintelor chimice. Pentru specialiștii în protecția mediului, bio înseamnă și un produs care contribuie mai puțin la schimbările climatice și care susține producătorii din apropiere. Toate aceste idei în mod colectiv, precum și ideea de sustenabilitate în general, vor reprezenta o preocupare tot mai mare pe măsură ce influența consumatorilor tineri, familiarizați cu beneficiile sustenabilității crește.

Investiții durabile

Investițiile sustenabile, responsabile și de impact sunt în creștere în toate țările civilizate, în care investitorii și statul se implică din ce în ce mai mult în rezolvarea problemelor de mediu, prin proiecte pe termen lung. Și în acest caz, generațiile Y și Z sunt primele care caută să investească în companii ce abordează problemele de mediu îngrijorătoare, precum deșeurile din plastic, schimbările climatice și poluarea.
”Pe lângă investițiile instituționale, aceste persoane tinere sunt gata să susțină orice propunere prietenoasă cu mediul pe termen lung și să îi ajute și pe ceilalți să înțeleagă beneficiile stilului lor de viață, pentru mediu și oameni. Aceștia își achiziționează primii mașini cu motoare nepoluante, panouri solare sau fotovoltaice, pompe de căldură, purificatoare de aer pentru propriile locuințe sau senzori de detectare a particulelor din aer. Tot în rândul acestor persoane întâlnim cel mai frecvent relocări din mari orașe, către localități rurale, pentru punerea bazelor unor ferme cât mai curate, folosirea unor mijloace de transport alternative, în detrimentul autoturismelor personale, consumatoare de combustibili și generatoare de dioxid de carbon sau colectarea separată a deșeurilor și producerea de compost în propriile gospodării eco”, conchide Bogdan Constantinescu.

Scandal în Parlament pe legea offshore. Simion l-a făcut „hoț” pe Popescu și a îmbrâncit un deputat PNL

0

FOTO : Captură video Digi24
Scandal astăzi în comisiile reunite de buget și industrii din Camera Deputaților, la dezbaterea legii offshore. Parlamentarii AUR au agresat invitații la dezbateri, în timp ce restul parlamentarilor au cerut evacuarea membrilor AUR participanți la ședința comisiei. La finalul dezbaterilor, ministrul energiei Virgil Popescu a fost urmărit de George Simion cu care a avut un schimb de replici. Simion l-a împins pe holurile Parlamentului pe deputatul PNL Călin Bota. Întrebat de jurnaliști de ce l-a împins, Simion a spus „pentru că s-a pus în fața mea”.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, marţi, că legea offshore este foarte importantă şi nu înţelege graba cu care actul normativ este trecut prin Parlament, beneficiarul gazelor din Marea Neagră fiind o companie de stat, dar nu a statului român, ci a celui austriac.
Înainte de începerea şedinţei, deputatul AUR a protestat faţă de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a aşezat, în sala de dezbateri, între reprezentanţii mai multor firme, între care OMV Petrom.
„Domnul e reprezentant al OMV Petrom, acesta e ministrul Energiei. (…) Nevastă-sa are o benzinărie la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa noastră. E un hoţ (ministrul Energiei – n.r.)! Hoţul – OMV! Bravo!”, a susţinut George Simion, potrivit Agerpres. Ulterior, ministrul Energiei şi-a schimbat locul în sala de şedinţe.
Totodată, în timpul dezbaterilor, parlamentarul AUR Dan Tănasă a agresat verbal mai mulți reprezentanți ai Federației Patronale Petrol și Gaze. Acesta i-a numit „slugoi”, „gunoaie” sau „obraznici”.
La finalul dezbaterilor, când au părăsit sala de ședință, liderul AUR George Simion și ministrul Energiei Virgil Popescu au avut o altercație. Virgil Popescu era însoțit de deputatul PNL Călin Bota, moment în care George Simion l-a împins pe cel din urmă. Întrebat ulterior de jurnaliști de ce l-a împins, George Simion a spus: „Pentru că s-a pus în fața mea”.
Legea offshore, votată în comisiile de specialitate
Parlamentarii din comisiile de specialitate au adoptat marți legea offshore, urmând ca aceasta să intre la votul final din Camera Deputaților, care e cameră decizională.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma.
„Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională”, a susţinut Virgil Popescu, la dezbaterea în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore. El a menţionat că proiectul a fost iniţiat împreună cu liderii coaliţiei de guvernare.
„Este un proiect de lege care vrea să deblocheze investiţiile din Marea Neagră. Să nu uităm că legea care a fost aprobată în Parlament în anul 2018 practic a blocat investiţiile din Marea Neagră. (…) Acest proiect de lege vine să deblocheze, asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, elimină un prag de impozitare de sub 85 de lei în condiţiile în care probabil preţul de cost, din estimări, se apropie de această cifră şi nu este normal să impozităm ceea ce este preţ de cost şi asigură, pe de altă parte, un mecanism al statului roman ca, în caz de criză, să asigure cu prioritate aprovizionarea României şi, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preîntâmpina posibile probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a României”, a explicat Virgil Popescu.

Sursa: Digi24