Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Pandemia din 1918


Satul din Făgăraș decimat de molimă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 10.07.2020
• La începutul secolului trecut, satul Berivoii Mari a fost localitatatea brașoveană în care gripa spaniolă a ucis cei mai mulți oameni
• Gripa spaniolă a ucis între 1918 și 1919 aproape 50 de miloane de oameni pe tot globul, și a fost cea mai cumplită pandemie
Pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919 a omorât aproximativ 50 de milioane de persoane. A început în ianuarie și februarie în SUA când mai mulți oameni au murit manifestând simptome precum dureri de cap, dificultăți respiratorii, tuse și febră. Câteva luni mai târziu, în luna mai, pacienții din Franța, Belgia și Germania au început să prezinte simptome asemănătoare, scrie Euronews. Una dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie, așa-numita gripă spaniolă este un punct de referință extrem de important pentru istoricii care caută să pună în perspectivă situația actuală a pandemiei provovată de coronavirus. „Mă simt ca și cum aș fi într-o mașină a timpului, tot ce am investigat devine realitate pe zi ce trece”, au declarat istoricii spanioli Laura și María Lara Martínez.

Istoria se repetă

„Mă simt ca și cum aș fi într-o mașină a timpului, tot ce am investigat devine realitate pe zi ce trece”, au declarat istoricii spanioli Laura și María Lara Martínez. Surorile au început să studieze gripa spaniolă cu doi ani în urmă, iar paralele dintre pandemia de coronavirus de astăzi și evenimentele din urmă cu un secol au fost evidente de la bun început. În 1918, oamenii au spus că este o „simplă răceală”, iar măsurile impuse de starea de carantină ne sunt familiare și astăzi, fiind închise teatrele, școlile și granițele.
Spațiile publice, inclusiv telefoanele, erau dezinfectate în mod constant și oamenii din anumite zone ale Statelor Unite puteau primi amenzi de 100 de dolari pentru nepurtarea măștii. În 1918, oamenii au înțeles de la bun început că mulțimile pot amplifica transmiterea bolii.

Cel mai lovit sat din Brașov

Până în 1918, în Transilvania, gripa n-a fost menționată printre cauzele de deces. Asta nu înseamnă că virusul gripal n-a făcut victime cu mult înainte. Românii au dat prima oară piept cu o gripă ucigașă la începutul secolului trecut, imediat după Primul Război Mondial. Gripa spaniolă a făcut ravagii și la Brașov. În orașul Brașov gripa spaniolă a făcut aproape o sută de morți, dar condițiile de igienă mai riguroase și nivelul educațional i-au ajutat pe oameni să lupte mai bine împotriva bolii. Cea mai lovită localitate brașoveană a fost însă, pe vremea aceea, satul Berivoii Mari. În câteva săptămâni, cimitirul s-a umplut cu morminte proaspete, după ce au murit pe capete copii, tineri și bătrâni. Familii întregi au dispărut din cauza molimei necruțătoare. Mai cu seamă că în vremurile acelea nu existau tratamente care să poată salva bolnavii înainte ca starea lor să se agraveze. Bătrânii satului își amintesc că părinții le-au povestit despre urgia care s-a abătut ca un blestem peste casele din sat. Acum, când coronavisrus amenință și satele făgărășene, pe unii îi cuprinde frica mai ales că aud la televizor grozăvii despre Covid. Alții, dimpotrivă, spun că gripa spaniolă era periculoasă, dar pandemia de acum e doar o ,,făcătură a politicienilor“.

Șapte morți într-o familie

„Nu va ajunge la noi. Acum avem medicamente, nu ca la începutul secolului când au murit aproape toți oamenii din sat“, își dădeau cu părerea berivoienii în preajma bisericii. Cei mai în vârstă stiu de la părinți cum a fost molima din 1918. Mai toți și-au pierdut atunci rude, frații sau copiii. Maria nu se născuse încă pe vremea molimei celei mari. Dar i-a povestit mama ei cum a fost. Șapte morți a îngropat familia ei în câteva săptămâni. Doi bunici, părinții, doi oameni în putere, și trei copii.

„Făceau febră, li se umflă gâtul, făceau hemoragie și mureau“

„Mi-a povestit mama că întâi a apărut un fel de răceală grea, pe atunci nu se știa de gripă. Pe urmă i s-a zis gripa spaniolă. S-au îmbolnăvit părinții mamei mele, Nicolae și Zenovia. Aveau febră mare, li s-a umflat gâtul, făceau hemoragie și se sufocau. Au murit amândoi. Au luat boala și părinții lor, care erau bătrâni. S-au dus și ei. Mama mai avea patru frați. Doar ea și încă unul au supraviețuit. Ceilalți trei s-au prăpădit. Mama avea pe atunci 11 ani, iar frățiorul ei, Nicolae avea doar 9 anișori. Au rămas orfani. I-au luat nașii lor să-i crească. Iar casa și curtea părintească s-a pustiit. Nici acum nu mai este nimic acolo, doar o grădină. A fost ca un blestem. Statul a dat atunci și o lege, cum că familiile care luau în îngrijire copiii orfani primeau în proprietate toată averea părinților lor uciși de gripă“, povestește Maria.

Gripa a dus în pământ mai mult copii

„În fiecare casă era în zilele alea cel puțin un mort. În special copii“, povestește Aurel. ,,Satul a fost decimat de gripa spaniolă. Bătrânii mei povesteau că se uitau pe geam și vedeau cum se duc sicriele la cimitir. Murise și un tânăr care era în armată și l-au înmormântat cu muzica armatei. A murit din cauza febrei. Apoi au îngropat-o și pe fiica lor Valeria, care avea 5 ani. Tot pe strada noastră a mai murit atunci un băiețel de 6 ani, de-al lui Fratu. Era imediat după război, și nu se găseau nici medicamente. Mamele își frecau pruncii cu oțet să le treacă febra. Dar cei mai mulți nu scăpau. Pe urmă peste sat lor a venit și holera, prin ‘35. Și atunci au murit mulți oameni, dar nu ca la gripa spaniolă“.

Medicii nu i-au putut salva

Satul avea doctor, îl chema Cristea și terminase medicina la Cluj. Dar omul nu prea avea cum să-i vindece pe cei atinși de boală, mai spun poveștile. Pe atunci nu se inventase încă nici penicilina și nu se știa de viruși și cum să te lupți cu ei.
Luptătorul anticomunist Ioan Gavrilă Ogoranu, originar din Gura Văii, povestea și el cu ani în urmă că știa de la părinți că satul lor a fost lovit de gripa spaniolă. „Mulți săteni au murit. Erau doctorii Cristea și Giurca pe atunci, dar nu existau medicamente. A venit ca un val și a trecut repede, dar a lăsat mulți morți în urm㓠își amintea Ogoranu.

„Imunitatea de turmă”

În 1918, al doilea val de infecții, mult mai mortal decât primul, a coincis în Spania cu relaxarea restricțiilor de circulație. Astfel, iarna a fost martora unui număr tot mai mare de focare de infecție. „Sfârșitul pandemiei a depins de fiecare țară în parte: de informația și de pregătirea specialiștilor și de interesele clasei politice”, spune istoricul Jaume Claret Miranda, conform euronews. Specialiștii sunt de acord asupra faptului că sfârșitul pandemiei a avut loc în 1920, când societatea a reușit să dezvolte așa-numita „imunitate de turmă”, chiar dacă virusul nu a dispărut niciodată în totalitate. „Au fost găsite urme ale aceluiași virus în alți viruși gripali. Gripa spaniolă a continuat să apară, să sufere mutații și să dobândească materialul genetic al altor viruși”, spune Dr. Benito Almirante, șeful unității de boli infecțioase din cadrul spitalului Vall d’Hebron din Barcelona. De exemplu, gripa din 2009 a avut elementele genetice ale unor viruși anteriori, așa că oamenii mai în vârstă au fost mai bine protejați decât cei tineri. Același lucru s-a întâmplat și cu gripa spaniolă, cei trecuți de 30 de ani având șanse mai mari de supraviețuire. Cel mai probabil, situația se datorează faptului că generația de peste 30 de ani a trecut prin așa-numita gripă rusească din 1889 și 1890.

Principala lecție pe care ne-o predă trecutul

O pandemie se sfârșește atunci când nu mai există transmitere incontrolabilă în rândul comunității, iar cazurile sunt la un nivel extrem de scăzut, spune Dr. Almirante. „În Europa, suntem aproape să atingem această treaptă deoarece cazurile sunt identificate ușor și pot fi monitorizate. Dacă situația actuală va continua, putem spune că pandemia este ținută sub control.” În timpul gripei spaniole, nivelul fricii a variat în funcție de gradul de informație disponibil și de starea de după război a țărilor afectate. De exemplu, spitalele de campanie din Anglia au rămas deschise mult timp după sfârșitul războiului.
Dar, în final, „cum se întâmplă adesea, când efectul s-a diminuat, oamenii au încetat să își mai facă griji”, spune Claret. „Populația care a supraviețuit a intrat într-o fază de euforie, inclusiv din punct de vedere economic”, spun surorile Lara Martinez. Principala lecție pe care ne-o predă trecutul, spune Claret, este c㠄orice măsur㔠care a fost descrisă drept „exagerată se va dovedi ulterior insuficientă”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Vacanța de lângă casă


Vulcanii noroioși, oftatul Pământului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  U” Craiova, cap de serie în primul tur din Liga Europa


  09.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR Cluj și-a aflat adversara din primul tur preliminar


  09.08.2020
 • ➤ Economic


  Câte 2.500 de lei angajaților care lucrează acasă din cauza pandemiei


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primarul din Sânpetru are Covid. Primăria este închisă mâine publicului


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  60 de noi cazuri COVID la Brașov, 1145 noi cazuri în România


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 500 de brașoveni testați cu COVID se află izolați la domiciliu


  08.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1350 de cazuri în țară


  08.08.2020
 • ➤ National


  Pui de urs, omorât pe DN 1, lângă Brașov


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Germania a schimbat condițiile pentru străini: 7 județe din România sunt pe lista ”zonelor de risc”


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Fiscul strânge informații privind cardurile, conturile și casetele de valori ale persoanelor fizice


  07.08.2020
 • ➤ Religie


  De Sf Maria


  Pelerinii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Se apropie un spectacol ceresc: ploaia de stele. Perseidele pot fi văzute în noaptea de 12/13 august


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Drumul care leagă comunele Măieruș, Apața și Augustin de județul Covasna, modernizat de CJ Brașov


  07.08.2020
 • ➤ National


  Intră în vigoare legea care pedepsește hărțuirea la locul de muncă. Sancțiuni, între 10.000 și 15.000 de lei


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De miercuri, brașovenii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea transport în comun în cartier


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  6 detalii de luat în calcul atunci când cumperi un lampadar


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  79 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1378 în țară. Record de decese: 50 în 24 de ore


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Biciclist lovit pe Bulevardul Griviței din Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Câte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Mereu în alertă


  Încă un focar de COVID în județul Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  ARR a dat aviz negativ mai multor autobuze Transbus


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Crucea Roșie din Brașov a primit un nou sediu


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții de 43 de milioane de lei în rețelele de apă și canalizare la Săcele


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  În caz de urgență


  Sprijin pentru părinți și în noul an școlar


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Căminul și sala de sport de la Colegiul Tehnic de Transporturi intră în șantier


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Noi locuri de parcare


  07.08.2020
 • ➤ National


  În două etape


  Ce restaurante vor avea prioritate la redeschidere?


  07.08.2020
 • ➤ National


  ANOFM a atras peste 294 de milioane de euro, bani europeni, pentru susținerea șomajului tehnic


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Vacanța de lângă casă


  Vulcanii noroioși, oftatul Pământului


  07.08.2020
 • ➤ Life


  12.000 de like-uri


  Iulia Albu a pozat îndrăzneț


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Claudia Pavel se descurcă și fără concerte


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Vica Blochina, alintată de un grec milionar


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum creștem pisoii mici


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Florinel Coman, numărul unu în Liga 1


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Mai joacă sau nu Astra?


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Decizie așteptată


  Răspuns final: Liga 1 cu 16 echipe


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Momentan, Halep e principala favorită la US Open


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Un fundaș din naționala Franței se alătură lotului „lupilor”


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Au închis robinetul


  Clubul Corona desființează echipa de polo seniori


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Viștea s-a închis din cauza COVID, iar la Beclean un sătean infectat a murit


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Arafat: în două zile de la finalizarea lucrărilor, dotăm spitalul modular din Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Sport


  FRF a făcut cărțile: Liga 1 merge cu 16 echipe, Dinamo scapă de retrogradare


  06.08.2020
 • ➤ Cititori


  Băuturile alcoolice: minunate la petreceri și benefice pentru sănătate. Iată ce efecte au!


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Orban: Guvernul va acorda părinților un sprijin de 75% din salariu în cazul suspendării cursurilor într-o școală


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de coronavirus la Brașov, 1345 în țară


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Viața fără droguri, informații utile părinților!


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  DS Smith, lider în producția de ambalaje, a atins trei obiective globale în materie de sustenabilitate


  06.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Școala începe pe 14 septembrie


  06.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Au început înscrierile


  Universitatea Transilvania oferă 2.850 de locuri la „buget” și 3.200 „cu taxă”

  Articolul următor


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 11 milisecunde, încărcat în milisecunde