Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Protejată de lege


„Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Carla Tatu, 03.07.2020
• Comuniștii au interzis denumirea „Floarea Reginei“, acceptând pentru „Floarea de colț“ cel mult numele de „Floarea Doamnei“
• „Floarea de colț“ din munții Himalaya era identică cu floarea din Munții Făgărașului, spune salvamontistul, Tomas Bross, care a văzut cu ochii lui minunea
Floarea de colț este o floare rară care se găsește în Munții Făgărașului la cote de peste 1.800 – 2.000 metri altitudine. Crește în zone greu accesibile, pe versanți abrupți și însoriți, unde solul este calcaros. Numele științific al florii de colț este leontopodium alpinum. În 1933 această plantă a fost declarată și monument al naturii. Floarea de colț crește în Munții Făgărașului, Munții Maramureșului, Munții Rodnei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș Bucegi și în Retezat. În afara țării această floare înfrumusețează zona din Abruzzi, Alpi, Balcani, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.

O poți vedea numai la peste 1800 m

Floarea de colț se întâlnește din Munții Pirinei până în Munții Himalaya și este cunoscută sub mai multe denumiri: Floarea de colț, Floarea reginei sau Floarea doamnei. ,,Floarea de colț este o floare rară și este protejată prin lege, nu doar la noi în țară ci și în Austria, Bulgaria, Croația și Elveția. În Munții Făgărașului floarea de colț crește pe culmile nordice și sudice ale versantului la cota de peste 1.800 până la 2.000 de metri altitudine. Înflorește în luna iunie și rezistă pînă în luna august, se păstrează foarte bine două luni de zile și este foarte apreciată pentru aspectul ei. Floarea este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită. În primele săptămâni este albă și pufoasă, dar apoi își schimbă puțin culoarea către argintiu. La noi în țară această floare este cunoscută sub denumirea de floarea de colț, floarea reginei sau floarea doamnei. Se spune că a fost descoperită cu mulți ani în urmă de către ciobani. Aceștia le rupeau și le purtau cu mândrie la pălărie sau le vindeau turiștilor. În zona turistică Sâmbăta de Sus, un hotel a primit denumirea de ,,Floarea Reginei’’. Îmi aduc aminte că directorul de la fostul combinat Nitramonia a vrut să pună denumirea hotelului ,,Floarea de colț’’ și i-am sugerat să folosească denumirea de ,,Floarea reginei’’ pentru că această floare este reprezentativă pentru zona noastr㒒 a spus salvamontistul Tomas Bross.

,,Am fost șocat când am văzut floarea de colț în Himalaya“

În urmă cu câțiva ani, salvamontistul Tomas Bross a escaladat Munții Himalaya și pe traseul urmat a văzut aceste minunate flori. ,,Am fost șocat când am văzut floarea de colț la peste 3.000 metri altitudine pe versanți abrupți. Era la câțiva metri de potecă, însă nimeni nu le atingea. Ca și la noi în țară, această plantă este protejată prin lege, iar amenzile sunt foarte mari. Ghidul ne-a atenționat cu privire la sancțiunile aspre. Floarea de colț de pe Himalaya era identică cu floarea de colț din Munții Făgărașului’’ a mai spus salvamontistul, Tomas Bross.

Botezată în cinstea Reginei Elisabeta

Floarea de colț este ocrotită de lege fiind o floare delicată, simbol al dragostei și al purității. ,,Pe vremea comuniștilor denumirea floarea reginei a fost interzisă. Comuniștii voiau să șteargă definitiv tot ce ținea de monarhie și de regalitate,   interzicând denumirea ,,Floarea reginei. În jurul anilor 1.900 i-a fost dată această denumire, în cinstea Reginei Elisabeta căruia îi plăcea această floare. Din cauza comuniștilor floarea reginei a devenit cunoscută în popor sub denumirea de floarea de colț sau floarea doamnei’’ a mai spus Tomas Bross.

În mâna bijutierilor și a ciobanilor

,,Floarea de colț este o floare rară care crește în Munții Făgărașului la cote înalte. Au rămas puține locuri unde cresc aceste minunate flori care au un parfum discret, dar inconfundabil. Floarea de colț crește în Munții Făgărașului, Munții Bucegi, dar și în Piatra Craiului. Această floare este delicată, dar rezistentă între stânci la diferențe mari de temperatură. Este o floare de munte ce înflorește vara, în luna iunie și face parte din familia asteraceae, împreună cu margaretele și cu floarea-soarelui. Floarea de colț este una dintre cele mai frumoase flori montane. Are o tulpină dreaptă care poate ajunge la 20 – 25 centimetri înălțime. Planta are multe flori mici de un alb imaculat care sunt acoperite cu niște fire dense. Petalele sunt aranjate în formă de stea, iar rădăcina este foarte subțire. Această floarea a devenit și un simbol național. De exemplu, în armata elvețiană, insigna pentru cele mai înalte grade sunt sub forma florii de colț. Unii bijutieri s-au inspirat și au făurit medalioane și cercei cu pietre swarowski în formă de floare de colț. Bijutierii au pus în valoare frumusețea acestei flori. Cu ani în urmă, ciobanii făceau comerț în Gara din Sinaia și din Predeal, unde le vindeau turiștilor. Ciobanii dăruiau aceste minunate flori reginei Elisabeta pentru că regina îndrăgea această floare’’ a spus salvamontista, Lucia Lungu. Floarea de colț crește în pământul dintre stânci și rămâne acolo mulți ani dacă nu este deranjată de turiști. Această plantă a devenit simbol național în Austria, Bulgaria, România, Slovenia și Elveția. În Elveția, Austria sau Germania este cunoscută ca Edelweiss, nume compus din „edel“, aristocratic, și „weiss“, alb.

Legendele florii de colț

Raritatea acestei flori a transformat-o, în folcorul românesc, într-o comoară, un test suprem pentru cei care au curajul și șansa de a o găsi. Tradițional, este și un simbol al dragostei, iar bărbații își demonstrau iubirea aventurându-se pe stâncile munților pentru a culege o floare de colț și a o dărui apoi fetei dragi. Considerate și flori ale zânelor, sunt simboluri ale purității, curățeniei, tinereții, iar mai recent și un simbol al iubitorilor munților. . Legenda românească a florii de colț este asociată cu momentul nașterii Mântuitorului. Steaua care i-a călăuzit pe magi spre Bethleem și-a considerat încheiată misiunea și a dorit să coboare pe pământ. Tot căutând un loc de odihnă a găsit un loc ca nici unul altul, semeț și cufundat în pace, Bucegii. În căderea printre stânci, s-a desfăcut în mii de steluțe care au dat naștere florii albe ca lâna, floarea de colț.

Singura lacrimă a Crăiesei Zăpezii

În Alpi, floarea aduce noroc celor care o găsesc își are origini într-un fulg din lâna unui miel, care a fost lăsat să cadă pe pământ de Fecioara Maria sau în singura lacrimă a Crăiesei Zăpezii căzută după ce muritorul de care s-a îndrăgostit a fost aruncat pe stânci, de spiriduși.
Din lacrima crăiesei s-a născut o steluță argintie, prima floare de colț. Din nefericire, raritatea acestei flori o face extrem de vulnerabilă în fața turiștilor. În urmă cu ani buni, creștea și pe pajiștile montane, însă a fost culeasă fără discernământ și este amenințată cu dispariția. Pe timpul lui Ceaușescu, cei care o culegeau făceau închisoare, pe când în prezent, în ciuda amenzilor uriașe, de până la 3.000 de lei pentru o singură plantă, continuă să fie „vânată“, dispărând cu o repeziciune uimitoare din anumite zone.

Poate crește în gradină?

Biologii confirmă că această specie poate fi și cultivată în grădină. Spre exemplu, în Grădina Agrobotanică a Universității de Științe Agricole și de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ea poate fi admirată pe stâncăriile din sectorul ornamental și ecologic. Acolo, plantele, având o durată de viață relativ scurtă, sunt resemănate în fiecare an și trebuie bine protejate de apetitul melcilor, care le găsesc delicioase. O poți cultiva și în grădina ta. ATENȚIE! Poți culege semințele, cu grijă, fără să rupi plantele și fără să le scoți din sol. Secretul supraviețuirii în captivitate pentru Floarea-de-colț este frigul. Planta trebuie să stea la temperaturi negative, suporta vântul și nu are nevoie de udare Semințele pot fi plantate la suprafața solului, la finele lui octombrie, după ce cade bruma, la adâncime mică de cel mult doi-trei centimetri și trebuie acoperite cu pământ care trebuie bine bătătorit și udat. Vor face concurență ghioceilor, în februarie-martie. Nu are nevoie de îngrijire specială, unica nevoie fiind un pământ sărac, amestecat cu praf de calcar.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Vacanța de lângă casă


Vulcanii noroioși, oftatul Pământului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Elevilor nu li se mai ia temperatura la școală


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  Crește numărul brașovenilor infectați cu COVID, izolați la domiciliu


  Azi 09:32
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soprana Aurelia Florian, premiu de interpretare în Austria


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Mai puțină poluare


  Licitație pentru 15 stații de încărcare a mașinilor electrice


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Stația de asfalt de la Bartolomeu funcționează fără autorizație?


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  ADN, primul partid care și-a depus semnăturile la Biroul Electoral Județean


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Nea Costică, omul din cort, e pensionar


  Azi 09:05
 • ➤ Actualitate


  66,1% - rata de promovare la Titularizare în județul Brașov


  Azi 09:01
 • ➤ National


  Jocuri politice


  Dublarea alocațiilor în etape a fost respinsă de Senat


  Azi 08:52
 • ➤ Life


  Vine la „Ferma“


  Alina Pușcău s-a iubit cu Vin Diesel


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Lili Sandu a născut un băiețel de nota 10


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Jojo dezvăluie cum a cucerit-o Paul Ipate


  Azi 08:39
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Vindecare, la mâna oricui


  Azi 08:34
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:32
 • ➤ Sport


  Victorie importantă pentru Răzvan Lucescu


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Becali nu vrea în ruptul capului echipă de fete


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  TENIS


  Revenire cu o victorie dificilă pentru Halep


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Girona, adversarul lui Sepsi SIC pentru Euroligă


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Fostul „stegar” Cristi Ganea a reziliat cu Athletic Bilbao și semnează cu Aris Salonic


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Constantin, în defensiva Craiovei


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Portarul Jesus Fernandez și Aganovic (ex-FC Brașov) sunt ultimele noutăți în lotul Sepsi


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  FOTBALUL MIC


  Așteptând un nou start


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Simona Halep câștigă dramatic primul meci de la Praga


  11.08.2020
 • ➤ National


  Senatul a respins OUG care majora etapizat alocațiile copiilor


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Cum porți pantofii stiletto la birou, în ținută casual și la ocaziile speciale


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Analize și investigații medicale pe care trebuie să le facă orice persoană de peste 60 de ani


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


  11.08.2020
 • ➤ National


  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


  11.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  La mulți ani, Octav Bjoza!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre grele


  43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  „Smart-City“


  Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Coronavirusul, sub control?


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  TERAPII


  Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


  11.08.2020
 • ➤ Life


  „Libelula” nu stă degeaba


  Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi utile pentru decorarea casei


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Medicamentele anti colesterol sunt toxice pentru ficat?


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  După Praga, Halep va decide dacă joacă la US Open


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  Brașovul va avea două echipe U16 în sezonul viitor al Ligii Elitelor


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL – CUPELE EUROPENE


  Dinamo Zagreb, în calea CFR-ului către grupele Champions League


  11.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sprijin


  Cursuri de vară pentru elevii care nu au putut face ore online

  Articolul următor


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 29 milisecunde, încărcat în milisecunde