Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Legende care trebuie salvate


Dumbrava cu narcise de la Vad, protejată doar pe hârtie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Lucia Baki, 29.05.2020
• An de an, cresc tot mai puține narcise
• Practic, florile care răsar natural în dumbravă nu mai au puterea să se strecoare prin stratul de iarbă uscată, iar locul tot mai neîngrijit ucide narcisele în fașă, spun sătenii din Vad
În acest an, festivalul de la Dumbrava cu narcise de la Vad,   locul cel mai căutat de localnicii din Țara Făgărașului, a fost anulat din cauza pandemiei. Oamenii s-au bucurat de cel mult o plimbare lângă poiana aflată la câțiva kilometri de satul Vad din comuna Șercaia. Din păcate, bucuria tabloului floral este știrbită, pentru că vestita poiană cu narcise de la Vad nu mai este ce a fost odată. Florile albe și parfumte care înfloreau pe final de luna   mai în această dumbravă, formând un covor din milioane de fire, dispar cu fiecare an. Ici colo mai este câte un pâlc cu narcise, iar irișii, lăcrimioarele și Floarea lui Eminescu sunt tot mai rare. Oamenii locului spun că flori ar fi, dar degradarea condițiilor naturale le sufocă ror mai mult creșterea. Practic, florile care răsar natural în dumbravă nu mai au puterea să se strecoare prin stratul de iarbă uscată. „Locul tot mai neîngrijit ucide narcisele în fașă“, spun sătenii din Vad. Dincolo de nepăsarea omului și efectele unor neglijențe fără explicație, Dumbrava Vadului rămâne încă un loc de legendă care merită vizitat și mai cu seamă salvat.

Rezervație naturală neprotejată

În poiana cu narcise, iriși și alte flori rare, unde te poți bucura și de umbra unor stejari sau mesteceni care veghează poiana, poți ajunge   pe un drum de acces asfaltat si bine întreținut. Am fost anul trecut și am văzut cu ochii mei ce a rămas din poiană. După parcarea amenajată de Primăria Sercaia, te întâmpină un panou de avertizare despre rezervația naturală protejată, iar de aici ajungi în locul amenajat pentru popas. Se vede o barieră și un alt panou care te anuntă că intri în rezervatia naturală. După ce treci de panouri, ai înnsă parte de un dezastru natural. Crengi rupte si neridicate, mesteceni înalti, dar îndoiți, ale căror vârfuri ating trist pământul. Stejari rupți si necurățați, copaci căzuti, tulpini si crengi în voia lor la pământ. Este mai multă iarbă uscată si necosită decât iaba verde care se chinuie să crească. Am stat în poiană câteva ore, dar nimeni nu ne-a întrebat nimic, nu ne-a cerut să plătim intrarea sau vreo taxă de vizitare. Totul arată nepăsare, nepăsarea ducând și la starea dezastruoasă a poienii cu narcise. Aici nu s-a mai cosit de când proprietarii de drept îsi făceau fân sau oravă peste an. ,,După datina veche, sunt două coase pe an, benefice și poienii cu narcise. Acum, florile sunt toto mai puține, „dacămai iese un sfert din narcisele de altădat㔠spun sătenii. Pe site-ul Microregiunii dumbrava narciselor se spune că înfloresc aici 150 de fire de narcise pe un metru pătrat. Afirmația este însă departe de adevăr.

Asociația proprietarilor

Dumbrava cu narcise se întinde pe o suprafață de 398 ha, undeva în extravilanul satului Vad. În anul 2000 a fost declarată arie protejată, iar tot de atunci au apărut problemele aici, asa cum spun sătenii din Vad. Poiana a apartinut localnicilor, dar după 1990 situatia juridică s-a tot schimbat.    Pentru a-si proteja drepturile de proprietate din Poiana Narciselor, sătenii din Vad s-au organizat într-o asociație în anul 2012 pe care au denumit-o ,,Asociația Dumbrava cu Narcise”. Sunt 280 de persoane proprietare pe 312 ha de teren pentru care au plătit impozite, dar titluri de proprietate nu au obținut. ,,De ani de zile umblu cu dosare, avocati, pentru a ne primi drepturile de proprietari” spunea președintele asociației sătenilor.

Acte făcute pe genunchi și aberații în Planul de management

Fiind declarată arie protejată au fost elaborate și regulamentele aferente. Abia la 10 mai 2016 a apărut Regulamentul sitului Natura 2000- Poienile cu Narcise de la Dumbrava Vadului avizat de ministrul Mediului si Planul de management. Dar aceste documente au șocat sătenii prin conținutul lor. Direct interesați, proprietarii de terenuri din Poiana Narciselor au analizat punct cu punct Planul de management. ,,Considerăm că Planul de management al Ariei protejate Poiana Narciselor a fost făcut pe genunchi și nu relevă lucruri importante pentru poiana la care noi sîntem proprietari. Acest plan a avut cu totul alt scop. Dacă luăm articol cu articol din acest plan se vede clar că a fost întocmit în birou copiindu-se alte planuri de acest fel. Nici măcar nu este corectă localizarea. La nord este Bucium și nu este real, la sud-est este trecut satul Toderița și nu este real, iar la sud, culmea, Dumbrăvița. Unde este Dumbrăvita și unde este poiana? Apar la ,,Rețeaua hidrografică”, râul Șercaia și Valea Răchiții. Nu există așa ceva. De asemenea, apare râul Bucium în partea de est. Nu există acest râu. O altă aberașie scrisă în acest Plan este ,,Comuna Șercaia în partea de est a depresiunii, la confluența râului Șercaia cu râul Olt”. Păi nu există râul Șercaia, ci eventual râul Șincii, iar în estul depresiunii nu este comuna Șercaia. La capitolul în care se prezintă activitatea economică este trecută Șinca. Ce legătură ar avea Șinca cu Poiana Vadului? Cei care au întocmit acest Plan fac referire la ,,Colina cu Mesteceni”. Nu avem așa ceva. În documetele de la 1870 (CF) este trecută suprafața de 1.278.720 mp de pădure la comuna Vad, locul unde se țineau maialurile de la 21 mai și nu se amintește de o astfel de colină. Sunt multe greșeli care pe noi ne afectează și chiar ne umilesc. Acest plan de management decide pe proprietățile noastre” a explicat președintele Asociației ,,Dumbrava cu Narcise”, Raica Gheorghe.

Proprietari rămași fără drepturi

Documentele despre Poiana Narciselor arată că persoanele fizice dețineau la data de 12 ianuarie 2007 suprafață de 312,83 ha. ,,Anexa a fost ulterior modificată, iar persoanele fizice au rămas cu 288,37 ha. Statul român avea 80 ha prin Romsilva și acum are 103,47 ha. Diferența de 24 ha trebuia să rămână, după modificare, la dispozitia CL Șercaia si nu să fie preluată de Romsilva”, spun sătenii. Poiana are un custode desemnat, mai spunea Gheorghe Raica, pe Claudiu Pașca, reprezentantul unui ONG, singurul care s-a prezentat la licitația organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Planul de management al acestui ONG a fost însușit de Minister care a emis la data de 10 mai 2016 Regulamentul sitului Natura 2000- Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului. Conform documentului, nimeni altul decât reprezentantul ONG-ului agreat de Ministerul Mediului nu poate decide asupra celor 394,9 hectare. Proprietarii de loturi pot avea acces doar cu acordul custodelui pe proprietățile lor. Ce i-a revoltat pe oameni este faptul că este interzis accesul și circulația cu mijloace motorizate, colectarea florei, pășunatul, construcțiile, etc.

Protejată încă din anul 1954

În anul 1954, în urma unei hotărâri a Consiliului de Ministri, pădurea de stejar din Dumbrava Vadului a fost pusă provizoriu sub ocrotire, fiind încadrată în grupa ,,păduri cu rol de protecție”. Statutul de zonă protejată a fost dobândit zece ani mai târziu, printr-o dispoziție a aceluiași Consiliu. Până în anul 1962, Dumbrava Vadului a fost în regim de proprietate, oamenii folosind poienile si pentru pășunat, de două ori pe an, o dată în aprilie, înainte de înflorirea narciselor, si apoi toamna. După colectivizare, foștii proprietari și-au pierdut dreptul asupra terenului, având voie doar să cosească în fiecare an o anumită suprafață.

Cum se pierde una din singurele două păduri dumbrăvite din Europa

După ce pădurea a fost desemnată rezervație naturală, Ocolul silvic a întocmit un ,,plan de fân” care după 1990 nu a mai fost respectat, iar cosirea sporadică și lipsa unui plan de management foarte riguros au dus la infiltrarea în rezervație a tufărișurilor și a speciilor invadatoare. Acestea s-au instalat atât în poieni cât și în parcelele acoperite de stejar, au lăstărit și au proliferat în fiecare an mai mult. În prezent, rezervația naturală Poienile cu narcise continuă să se degradeze pierzându-și în fiecare zi câte un pic din statutul de ,,monument al naturii”, aceasta fiind singura pădure de stejar din Țara Făgărașului și una din singurele două păduri dumbrăvite din Europa.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

08:35

Pandemia din 1918


Satul din Făgăraș decimat de molimă
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Florin Iacob nu dezarmează: ”Vom promova în Liga 1 de pe primul loc”


  Azi 16:10
 • ➤ Știri Brasov


  Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID


  Azi 16:11
 • ➤ Știri Brasov


  Au fost publicate rezultatele repartizării în licee: 9.31, ultima medie la colegiul Meșotă


  Azi 15:07
 • ➤ Sport


  Șase junioare de la Corona Brașov au semnat prelungirea contractelor / "Să muncească pentru a atinge performanța"


  Azi 14:57
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți sferturile UEFA Champions League.


  Azi 14:01
 • ➤ Știri Brasov


  54 de noi cazuri COVID la Brașov, 592 în țară


  Azi 13:00
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu riscă să fie dat afară de la Sepsi OSK! Antrenorul și-a pierdut cumpătul și ar fi lovit doi jucători!


  Azi 10:52
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem voie la grătare și picnicuri


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  A doua sesiune


  BACUL de toamnă începe în 24 august


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Unde-i punem?


  Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


  Azi 09:03
 • ➤ Actualitate


  Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


  Azi 09:00
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


  Azi 08:58
 • ➤ National


  Cioloș, atac la PNL și PSD


  Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Tătaru explică dacă ne întoarcem la starea de urgență


  Azi 08:46
 • ➤ Actualitate


  Pandemia din 1918


  Satul din Făgăraș decimat de molimă


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Vai, ce modestă!


  Andreea Marin poartă de 5 ani același costum la plajă


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Andra nu apare niciodată în costum de baie


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Bella Santiago și-a anulat nunta


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum evităm disconfortul purtării unei măști pe caniculă


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Amendă uriașă și suspendare de patru luni pentru Gigi Becali


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Oficial


  AJF Brașov a luat decizii de urgență


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  FRF a modificat programul play-out-ului și datele barajului de menținere/promovare


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Remember


  Csaba Gyorffy ar fi împlinit 77 de ani


  Azi 08:09
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Nevoia de reper


  Azi 08:03
 • ➤ Știri Brasov


  Un jandarm brașovean s-a înecat la Costinești


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Meci nebun la Arad între UTA – Turris! "'Bătrâna Doamnă" a început play-off-ul cu o înfrângere!


  09.07.2020
 • ➤ National


  Monumentul Eroilor - Crucea de pe Vârful Caraiman intră în renovare


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov. 12 senzori noi de măsurare a calității aerului vor fi montați în oraș


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  PNL vrea să câștige șefia CJ și Primăria Brașov cu Adrian Veștea și George Scripcaru


  09.07.2020
 • ➤ Cititori


  Anunț de licitație RAJA Constanța


  09.07.2020
 • ➤ Cititori


  Anunț de licitație RAJA Constanța


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A doua sesiune a BACULUI: 24 august - 5 septembrie


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Asociația Noul Spital al Brașovului încearcă să salveze Spitalul Regional pus pe linie moartă de Guvernul Orban


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de COVID la Brașov, 614 în țară


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Pericolele dating-ului online!


  09.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Vin cele 56 de containere pentru spitalul modular


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  O zi neagră


  53 de cazuri noi de COVID la Brașov


  09.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Fostul manager de la Dramatic a pierdut și procesul


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Iohannis: E o zi tristă. Avem un număr record de îmbolnăviri de COVID-19


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Maternitatea din Brașov, în topul spitalelor din România


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Casa Sfatului rămâne a orașului Brașov


  09.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Au început înscrierile


  Universitatea Transilvania oferă 2.850 de locuri la „buget” și 3.200 „cu taxă”


  09.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Ai fost în șomaj tehnic? E posibil să fi rămas fără asigurare de sănătate


  09.07.2020
 • ➤ Actualitate


  De azi, bilete în stațiuni pentru pensionarii brașoveni


  09.07.2020
 • ➤ National


  Avertisment


  Vom avea din nou cozi la secțiile de votare


  09.07.2020
 • ➤ National


  Iohannis: alegerile locale se pot organiza, problema e campania


  09.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  E lege


  S-a lungit lista celor care primesc stimulentul de risc COVID

  Articolul următor


  Evaluarea Națională va fi organizată în două sesiuni

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 18 milisecunde, încărcat în milisecunde