Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Legende care trebuie salvate


Dumbrava cu narcise de la Vad, protejată doar pe hârtie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Lucia Baki, 29.05.2020
• An de an, cresc tot mai puține narcise
• Practic, florile care răsar natural în dumbravă nu mai au puterea să se strecoare prin stratul de iarbă uscată, iar locul tot mai neîngrijit ucide narcisele în fașă, spun sătenii din Vad
În acest an, festivalul de la Dumbrava cu narcise de la Vad,   locul cel mai căutat de localnicii din Țara Făgărașului, a fost anulat din cauza pandemiei. Oamenii s-au bucurat de cel mult o plimbare lângă poiana aflată la câțiva kilometri de satul Vad din comuna Șercaia. Din păcate, bucuria tabloului floral este știrbită, pentru că vestita poiană cu narcise de la Vad nu mai este ce a fost odată. Florile albe și parfumte care înfloreau pe final de luna   mai în această dumbravă, formând un covor din milioane de fire, dispar cu fiecare an. Ici colo mai este câte un pâlc cu narcise, iar irișii, lăcrimioarele și Floarea lui Eminescu sunt tot mai rare. Oamenii locului spun că flori ar fi, dar degradarea condițiilor naturale le sufocă ror mai mult creșterea. Practic, florile care răsar natural în dumbravă nu mai au puterea să se strecoare prin stratul de iarbă uscată. „Locul tot mai neîngrijit ucide narcisele în fașă“, spun sătenii din Vad. Dincolo de nepăsarea omului și efectele unor neglijențe fără explicație, Dumbrava Vadului rămâne încă un loc de legendă care merită vizitat și mai cu seamă salvat.

Rezervație naturală neprotejată

În poiana cu narcise, iriși și alte flori rare, unde te poți bucura și de umbra unor stejari sau mesteceni care veghează poiana, poți ajunge   pe un drum de acces asfaltat si bine întreținut. Am fost anul trecut și am văzut cu ochii mei ce a rămas din poiană. După parcarea amenajată de Primăria Sercaia, te întâmpină un panou de avertizare despre rezervația naturală protejată, iar de aici ajungi în locul amenajat pentru popas. Se vede o barieră și un alt panou care te anuntă că intri în rezervatia naturală. După ce treci de panouri, ai înnsă parte de un dezastru natural. Crengi rupte si neridicate, mesteceni înalti, dar îndoiți, ale căror vârfuri ating trist pământul. Stejari rupți si necurățați, copaci căzuti, tulpini si crengi în voia lor la pământ. Este mai multă iarbă uscată si necosită decât iaba verde care se chinuie să crească. Am stat în poiană câteva ore, dar nimeni nu ne-a întrebat nimic, nu ne-a cerut să plătim intrarea sau vreo taxă de vizitare. Totul arată nepăsare, nepăsarea ducând și la starea dezastruoasă a poienii cu narcise. Aici nu s-a mai cosit de când proprietarii de drept îsi făceau fân sau oravă peste an. ,,După datina veche, sunt două coase pe an, benefice și poienii cu narcise. Acum, florile sunt toto mai puține, „dacămai iese un sfert din narcisele de altădat㔠spun sătenii. Pe site-ul Microregiunii dumbrava narciselor se spune că înfloresc aici 150 de fire de narcise pe un metru pătrat. Afirmația este însă departe de adevăr.

Asociația proprietarilor

Dumbrava cu narcise se întinde pe o suprafață de 398 ha, undeva în extravilanul satului Vad. În anul 2000 a fost declarată arie protejată, iar tot de atunci au apărut problemele aici, asa cum spun sătenii din Vad. Poiana a apartinut localnicilor, dar după 1990 situatia juridică s-a tot schimbat.    Pentru a-si proteja drepturile de proprietate din Poiana Narciselor, sătenii din Vad s-au organizat într-o asociație în anul 2012 pe care au denumit-o ,,Asociația Dumbrava cu Narcise”. Sunt 280 de persoane proprietare pe 312 ha de teren pentru care au plătit impozite, dar titluri de proprietate nu au obținut. ,,De ani de zile umblu cu dosare, avocati, pentru a ne primi drepturile de proprietari” spunea președintele asociației sătenilor.

Acte făcute pe genunchi și aberații în Planul de management

Fiind declarată arie protejată au fost elaborate și regulamentele aferente. Abia la 10 mai 2016 a apărut Regulamentul sitului Natura 2000- Poienile cu Narcise de la Dumbrava Vadului avizat de ministrul Mediului si Planul de management. Dar aceste documente au șocat sătenii prin conținutul lor. Direct interesați, proprietarii de terenuri din Poiana Narciselor au analizat punct cu punct Planul de management. ,,Considerăm că Planul de management al Ariei protejate Poiana Narciselor a fost făcut pe genunchi și nu relevă lucruri importante pentru poiana la care noi sîntem proprietari. Acest plan a avut cu totul alt scop. Dacă luăm articol cu articol din acest plan se vede clar că a fost întocmit în birou copiindu-se alte planuri de acest fel. Nici măcar nu este corectă localizarea. La nord este Bucium și nu este real, la sud-est este trecut satul Toderița și nu este real, iar la sud, culmea, Dumbrăvița. Unde este Dumbrăvita și unde este poiana? Apar la ,,Rețeaua hidrografică”, râul Șercaia și Valea Răchiții. Nu există așa ceva. De asemenea, apare râul Bucium în partea de est. Nu există acest râu. O altă aberașie scrisă în acest Plan este ,,Comuna Șercaia în partea de est a depresiunii, la confluența râului Șercaia cu râul Olt”. Păi nu există râul Șercaia, ci eventual râul Șincii, iar în estul depresiunii nu este comuna Șercaia. La capitolul în care se prezintă activitatea economică este trecută Șinca. Ce legătură ar avea Șinca cu Poiana Vadului? Cei care au întocmit acest Plan fac referire la ,,Colina cu Mesteceni”. Nu avem așa ceva. În documetele de la 1870 (CF) este trecută suprafața de 1.278.720 mp de pădure la comuna Vad, locul unde se țineau maialurile de la 21 mai și nu se amintește de o astfel de colină. Sunt multe greșeli care pe noi ne afectează și chiar ne umilesc. Acest plan de management decide pe proprietățile noastre” a explicat președintele Asociației ,,Dumbrava cu Narcise”, Raica Gheorghe.

Proprietari rămași fără drepturi

Documentele despre Poiana Narciselor arată că persoanele fizice dețineau la data de 12 ianuarie 2007 suprafață de 312,83 ha. ,,Anexa a fost ulterior modificată, iar persoanele fizice au rămas cu 288,37 ha. Statul român avea 80 ha prin Romsilva și acum are 103,47 ha. Diferența de 24 ha trebuia să rămână, după modificare, la dispozitia CL Șercaia si nu să fie preluată de Romsilva”, spun sătenii. Poiana are un custode desemnat, mai spunea Gheorghe Raica, pe Claudiu Pașca, reprezentantul unui ONG, singurul care s-a prezentat la licitația organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Planul de management al acestui ONG a fost însușit de Minister care a emis la data de 10 mai 2016 Regulamentul sitului Natura 2000- Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului. Conform documentului, nimeni altul decât reprezentantul ONG-ului agreat de Ministerul Mediului nu poate decide asupra celor 394,9 hectare. Proprietarii de loturi pot avea acces doar cu acordul custodelui pe proprietățile lor. Ce i-a revoltat pe oameni este faptul că este interzis accesul și circulația cu mijloace motorizate, colectarea florei, pășunatul, construcțiile, etc.

Protejată încă din anul 1954

În anul 1954, în urma unei hotărâri a Consiliului de Ministri, pădurea de stejar din Dumbrava Vadului a fost pusă provizoriu sub ocrotire, fiind încadrată în grupa ,,păduri cu rol de protecție”. Statutul de zonă protejată a fost dobândit zece ani mai târziu, printr-o dispoziție a aceluiași Consiliu. Până în anul 1962, Dumbrava Vadului a fost în regim de proprietate, oamenii folosind poienile si pentru pășunat, de două ori pe an, o dată în aprilie, înainte de înflorirea narciselor, si apoi toamna. După colectivizare, foștii proprietari și-au pierdut dreptul asupra terenului, având voie doar să cosească în fiecare an o anumită suprafață.

Cum se pierde una din singurele două păduri dumbrăvite din Europa

După ce pădurea a fost desemnată rezervație naturală, Ocolul silvic a întocmit un ,,plan de fân” care după 1990 nu a mai fost respectat, iar cosirea sporadică și lipsa unui plan de management foarte riguros au dus la infiltrarea în rezervație a tufărișurilor și a speciilor invadatoare. Acestea s-au instalat atât în poieni cât și în parcelele acoperite de stejar, au lăstărit și au proliferat în fiecare an mai mult. În prezent, rezervația naturală Poienile cu narcise continuă să se degradeze pierzându-și în fiecare zi câte un pic din statutul de ,,monument al naturii”, aceasta fiind singura pădure de stejar din Țara Făgărașului și una din singurele două păduri dumbrăvite din Europa.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Festivalul Musica Barcensis, ediția a XI-a, debutează în 19 iulie 2020 la Brașov


  Azi 19:07
 • ➤ Știri Brasov


  Amenzi de 64.000 de lei, la Brașov, pentru nerespectarea măsurilor din starea de alertă


  Azi 16:30
 • ➤ Știri Brasov


  413 noi cazuri de COVID 19, din care 17 la Brașov


  Azi 13:08
 • ➤ Știri Brasov


  300 de părinți au făcut o petiție prin care cer suplimentarea locurilor pentru copiii nerepartizați în licee


  Azi 12:53
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Furtul din buzunare poate fi prevenit!


  Azi 12:45
 • ➤ Cititori


  Știai că poți efectua o reîncărcare Vodafone în doar doi pași simpli? Descoperă cum!


  Azi 12:06
 • ➤ Prima pagină


  Al doilea om din vârful Inspectoratului Școlar, al doilea din coadă la examen


  Azi 08:57
 • ➤ Eveniment


  FĂRĂ PRECEDENT


  Aproape 600 de elevi din Brașov au rămas fără loc la liceu


  Azi 08:54
 • ➤ Eveniment


  Direcția de Asistență Socială așteaptă solicitări pentru kit-urile de asistență pentru seniori


  Azi 08:50
 • ➤ Eveniment


  Contract durduliu


  Două firme își dispută modernizarea stadionului Carpați


  Azi 08:48
 • ➤ Eveniment


  CJ vrea să recupereze din fonduri UE banii investiți în sistemul medical de la începutul pandemiei


  Azi 08:45
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele electrice intră de azi și pe linia 22


  Azi 08:43
 • ➤ National


  Scrisoare deschisă


  Medicii se simt victimele unei legi nedrepte


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Zice ea


  Lidia Buble este îndrăgostită


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Anna Lesko e încinsă


  Azi 08:30
 • ➤ Life


  Alex Bodi i-a oferit Biancăi cel mai ieftin cadou


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Vasile Șeicaru împlinește 70 de ani


  Azi 08:24
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cura cu scorțișoară ajută în diabet și ulcer


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Ronaldinho nu scapă de probleme


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Liga 2


  Penalty ratat de trei ori în meciul Petrolul – Rapid


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Simona Halep: „Trei luni am fost în depresie”


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Călin Popescu pleacă de la Sepsi OSK după incidentul cu Leo Grozavu!


  Azi 08:07
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Medicii vor să rămână medici


  Azi 08:02
 • ➤ Știri Brasov


  47 de cazuri noi de COVID la Brașov, 456 la nivel național


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iată ce primesc la micul dejun pacienții cu COVID de la Spitalul CFR Brașov


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un tânăr a murit electrocutat la o fermă de lângă Făgăraș


  12.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat spune că ne-am putea trezi cu noi restricții


  12.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu, băgat în ședință de șefii lui Sepsi după incidentele cu Lorand Fulop și Călin Popescu / "Acum e liniște"


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  45 de noi cazuri COVID la Brașov, 698 în țară


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 20 de elevi cu medii de admitere peste 8 au rămas fără loc la liceu la Brașov. În total sunt 599.


  11.07.2020
 • ➤ National


  Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00. Orban: „Va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm aceste măsuri”


  11.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Fosta șefă DIICOT Alina Bica, reținută în Italia. Făgărășeanca are de executat 4 ani de închisoare.


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Florin Iacob nu dezarmează: ”Vom promova în Liga 1 de pe primul loc”


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Au fost publicate rezultatele repartizării în licee: 9.31, ultima medie la colegiul Meșotă


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Șase junioare de la Corona Brașov au semnat prelungirea contractelor / "Să muncească pentru a atinge performanța"


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți sferturile UEFA Champions League.


  10.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  54 de noi cazuri COVID la Brașov, 592 în țară


  10.07.2020
 • ➤ Sport


  Leo Grozavu riscă să fie dat afară de la Sepsi OSK! Antrenorul și-a pierdut cumpătul și ar fi lovit doi jucători!


  10.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem voie la grătare și picnicuri


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  A doua sesiune


  BACUL de toamnă începe în 24 august


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Unde-i punem?


  Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


  10.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


  10.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


  10.07.2020
 • ➤ National


  Cioloș, atac la PNL și PSD


  Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


  10.07.2020
 • ➤ National


  Tătaru explică dacă ne întoarcem la starea de urgență


  10.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  E lege


  S-a lungit lista celor care primesc stimulentul de risc COVID

  Articolul următor


  Evaluarea Națională va fi organizată în două sesiuni

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 12 milisecunde, încărcat în milisecunde