Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Primul român, și singurul


Cum își amintește Dumitru Prunariu zborul în spațiu de acum 39 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 15.05.2020
• Pe 14 mai 1981, brașoveanul Dumitru Prunariu a devenit primul român care a stat 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde dincolo de cer
• Ca să nu eclipseze gloria Ceaușeștilor, primul cosmonaut român nu a apărut aprope deloc la televizor
Pe 14 mai 1981, brașoveanul Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spațiul cosmic. Și, după 39 de ani a rămas singurul. „De acolo, de sus, vezi Pământul ca pe un glob fără granițe care arată frumos, dar poți să deslușești, cu puțină știință, și informații anterioare și zonele rănite de oameni, de fenomene naturale. Și îți dai seama că Pământul acesta este casa noastră a tuturor”, spune cosmonautul brașovean.
În călătoria lui în spațiu, a trecut de la noapte la zi de 16 ori în 24 de ore. Și tot de atâtea ori s-au produs variații de temperatură de 300 grade Celsius. A învățat să se îmbrace în cel mult 7 minute cu costumul greu de 13 kilograme. A înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.270.000 km, cu viteza de 28.500 km/oră, în 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde.   Zborul din 14 mai 1981 va rămâne multă vreme unica izbândă cosmică românească. Iar brașoveanul care a ieșit în spațiul cosmic, unicul român care poate spune cum e dincolo de cer.

Un brașovean unic

Dumitru Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, la Brașov. În 1976, a absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din București. Și-a dat doctoratul în Astronautică, după ce a căutat disperat un îndrumător, pentru că la ora aceea nici un român nu era doctor în acest domeniu rar.   Cea mai frumoasă dovadă a respectului său pentru orașul natal a fost alegerea Brașovului ca loc al aniversării celor 25 de ani de la ieșirea unui român în cosmos. A venit însoțit de alți cosmonauți: Leonid Popov, Kovalionok, Romanenko, colegii de spațiu din 1981 și alți astronauți din Franța, SUA, Bulgaria, Rusia, Polonia. Anul trecut, la 50 de ani de la momentul când primul om a pus piciorul pe Lună, Planetariul de la Grădina Zoologică din Brașov a primit numele lui Dumitru Prunariu, ca omagiu adus cosmanautului brașovean.

Un satelit deasupra casei bunicilor

„Prima mea amintire «zburătoare» mai acătării de la Brașov este de pe la sfârșitul anului 1957“, povestea cosmonautul cu ani în urmă pentru Monitorul Expres. Tatăl lui, inginer la Steagu, i-a explicat ce înseamnă un satelit. Apoi, la grădiniță, a desenat casa bunicilor din Săcele, „iar pe cer, ca să nu fie gol, doar cu un soare, am trântit un satelit“. Mai târziu, s-a apucat de aeromodelism, la Casa Pionierilor. Făcea avioane din șipci de lemn, „pe care, spre disperarea vecinilor, le rupeam din gard“. Prin clasa a III-a la Școala Generală nr. 10, a lansat împreună cu vărul lui un planor. Primul premiu câștigat a fost o bicicletă, recompensă pentru un avion proiectat și asamblat pe masa din bucătărie. „Toată ziua cioplești lemne pe balcon“, îi spunea mama lui, Elena.

Visa să facă farfurii zburătoare

În clasa a XI-a, ca elev la Liceul Teoretic nr.1, Colegiul de Informatică ,,Grogore Moisil“ de azi, el a făcut o rampă de lansare în miniatură, pentru care a primit medalia de aur și certificat de inventator. Îl îndrumase profesorul de atelier Augustin Tămaș, „un creator de școală de rachetomodelism“. Își numiseră cercul „Mesagerii cosmosului“. „La noi nu se punea accentul pe șuruburi, ci pe imaginație“, își amintește cosmonautul. La concursul „Minitehnicus“, savantul Henri Coandă s-a oprit la rampa lui, i-a lăudat înclinațiile tehnice și i-a zis: „E frumos să visezi, dar și mai frumos este să-ți vezi visul împlinit“. La festivitatea de premiere, Dorin, cum i se spunea în familie, a mărturisit că visează să facă elicoptere și farfurii zburătoare. Dorința de zbor a fost la un moment dat pusă sub semnul întrebării. Într-o excursie în Bucegi, rătăcit în ceață, a avut rău de înălțime. La prima ridicare de la sol cu un avion și-a dat seama însă că în aer se simte în largul lui.

Selecție cu emoții

Prima oară a zburat cu avionul de la Sibiu la București. Era singura soluție ca să ajungă la timp la examen. Dar de pilotat, a învățat împreună cu Crina, soția lui, colegă la aceeași facultate. În practica de vară, s-au transferat la Aeroclubul „Mircea Zorileanu“ din Brașov. Crina a zburat însărcinată în luna a treia cu Cătălin. În timpul facultății, în septembrie 1977, colonelul Stahie a intrat la curs și i-a anunțat că se fac selecționări pentru programul Intercosmos. „18 dintre noi au zis DA“. După efectuarea testelor medicale la București, inițial a fost respins pentru că i se depistase o problemă la inimă. După vreo lună, a fost anunțat că specialiștii greșiseră. Electrocardiograma lui era în regulă, guturaiul o schimbase puțin. Din 18 au rămas 5. Doi colegi au renunțat și în final au rămas trei. La Moscova, în ianuarie 1978, a fost respins și Cristian Guran. În cursa pentru cosmos au mai rămas doi: Prunariu și gălățeanul Dumitru Dediu.

3 ani în Orașul Cosmonauților

Au ajuns în Zviozdnîi (Orășelul Stelelor), lângă Moscova. Ceaușescu pomenise deja la Congresul al X-lea că românii vor cuceri cosmosul. Din cei doi, s-a hotărât că Dediu   se va pregăti ca rezervă. Brașoveanul a fost ales pentru marea misiune.   Pentru pregătirea lui, România plătea lunar 100.000 de lei. Blocuri de locuințe, un muzeu, câteva magazine, club, policlinică, școală, grădiniță, florărie, o casă de odihnă pe malul unui lac și un ștrand. Așa arăta Orașul Cosmonauților. Plus perimetrul tehnic: laboratoare, imensele săli cu simulatoare, bazinul pentru exerciții de hidroimponderabilitate, săli de studii, centrifuga, barocamere. Apoi, s-au mutat la Baikonur, unde era și lampa de lansare. Ziua startului pentru marea călătorie cosmică a fost fixată la 14 mai 1981. Stătuseră în URSS, cu tot cu familii, vreme de trei ani.

„Lasă florile, tu să fii atent la comenzile de zbor!“

Decolarea navei a fost amânată din cauza defecțiunilor ivite la zborul precedent, când nava în care se afla și un ofițer bulgar era să se prăbușească. La ultima întrevedere, astronautul i-a amintit mamei sale să nu uite să ude florile. Ea i-a spus: „Lasă florile, tu să fii atent la comenzile de zbor!“. La despărțire, fiul și-a mascat emoțiile spunând doar atât: „Luni plec“. Avea numai 29 de ani, dar mult curaj și o pregătire exemplară. Un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauți, echipați pentru zbor către Platforma 17: colonelul sovietic Leonid Popov, cel care cu un an în urmă realizase recordul de durată în spațiul extraterestru de 185 de zile, și locotenentul major inginer Dumitru Prunariu. Și la ruși se făcuse selecția. Romanenko avea să rămână la sol. Dar brașoveanul fusese mai bun și ca Popov. „Prunariu este singurul cosmonaut din echipele programului Intercosmos care a trecut toate programele cu calificative maxime“, a spus constructorul-șef.

Cuplare cu repetiție

Soiuz-40, grea de 300 de tone, s-a ridicat în văzduh. O decolare fără probleme. După înscrierea pe orbită și verificarea parametrilor tehnici, Popov și Prunariu au intrat în sacii de dormit. Au dormit 20 de ore. S-au trezit a doua zi la ora 11, au mâncat și au început manevrele de cuplare cu stația orbitală Saliut-6, aflată la 50 km deasupra. În momentul cuplării, Soiuz-40 avea o viteză de 0,3 m/s. „îi auzim foarte bine pe vecini, echipajul Kovalionok și Savinîh, care se află în cosmos în luna martie“. Fiindcă momentul solemn trebuia filmat la ora și minutul stabilite, s-a pregătit aparatura. Constatând că n-are destulă bandă, Kovalionok a intrat în Soiuz, a luat o rolă de film și s-a întors în stația orbitală. Peste patru minute au reluat scena cuplării ca să aibă loc întâlnirea oficială. Zburând prin culoarul îngust, primul a trecut prin deschizătura trapei brașoveanul. Prunariu era în trening. S-au îmbrățișat bucuroși.

România se vedea ca o pâine rumenă de casă

Ceaușescu și Leonid Brejnev pregătiseră o telegramă pentru momentul istoric. Fiind ora 1 noaptea, au citit-o crainicii de televiziune: „Ne exprimăm convingerea că veți îndreptăți cu cinste încrederea ce vi s-a acordat și veți duce la bun sfârșit marile îndatoriri ce vă revin în cadrul acestui program de zbor“. În timpul zborului cosmic românul a făcut 22 de experimente științifice din domeniile astrofizicii, fizicii nucleare și tehnologiei spațiale, aeronauticii, medicinei și biologiei. A folosit și aparatură românească. „Pe la ora 19.30-20.00 treceam zilnic pe deasupra României. De acolo, de sus, România se vedea de mărimea unei pâini rumene de casă“. „Mă trezeam aproape regulat pe la 5, 5.30 dimineața de durere la coloană și simțeam nevoia imediată de a mă mișca“. În timpul liber, o oră și jumătate pe zi, se uita la desene animate, scheciuri și muzică. Televiziunea română îi făcuse niște benzi. Apoi uda ceapa verde, „plantat㓠în cârpe umede. Când voia să se relaxeze, mergea la „plajă“, adică privea cosmosul prin hubloul navei. Vineri, 22 mai, ora 16.56, modulul de pe Soiuz-40 (2/3 din navă nu s-a recuperat) cu cei doi cosmonauți a aterizat la locul stabilit, în stepta Kazahstanului. A fost o aterizare cu peripeții, parașuta s-a deschis cu 4 minute întârziere, la mai puțin de 9.600 km cum era prevăzut.

Un erou fără casă

Pentru realizările sale, Dumitru Prunariu a primit în acel an, din partea statului român 50.000 de lei. Ca să nu eclipseze gloria Ceaușeștilor, primul cosmonaut român a apărut cât s-a putut de puțin la televizor. L-au lăsat să publice mai mult în „Știință și tehnică“. „După ce m-am întors din cosmos, jumătate de an am locuit într-un cămin militar, până să primesc locuință. Bagajele noastre au fost «adăpostite» la Otopeni, într-un depozit, unde multe au fost mâncate de șoareci. Copiii, neavând unde să stea cu noi, au plecat la părinți, la Brașov și Târgu-Mureș“. S-a dus la Șeful Marelui Stat Major, generalul Vasile Milea, „care s-a mirat foarte mult că n-am locuință, pentru că lui i se raportase că toate problemele mele sunt rezolvate“. Generalul i-a cedat propriul lui apartament de bloc. Apartamentul și mobila și-au procurat-o cu bani împrumutați de la rude. Cariera lui Dumitru Prunariu a continuat însă strălucit.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Accident cu o victimă pe DN1, la intrarea în Brașov


  27.05.2020
 • ➤ National


  UE alocă 750 de miliarde de euro! Câți bani primește România.


  27.05.2020
 • ➤ National


  A fost extinsă lista celor care beneficiază de stimulentul de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  FRF. Ședință maraton a Comitetului Executiv. Termen prelungit pentru depunerea dosarului de certificare la Liga 3


  27.05.2020
 • ➤ Economic


  Ce se modifică în programul de finanțare pentru firme IMM Invest


  27.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Sanctuarul de urși de la Zărnești se redeschide pe 2 iunie pentru vizitatori


  27.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Numărul de cazuri de COVID-19 a trecut de 700 la Brașov. La nivel național, aproape 18.600 de persoane au fost testate pozitiv


  27.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cutremur la 75 kilometri est de Brașov


  27.05.2020
 • ➤ Comunicate


  ANUNȚ DE PRESĂ


  FINALIZAREA PROIECTULUI „Extindere capacitate de fabricare la Stelco România SRL”


  27.05.2020
 • ➤ Comunicate


  Anunț de presă


  Finalizarea proiectului „DEZVOLTAREA SOCIETATII PRIN ACHIZITIA DE NOI ECHIPAMENTE”


  27.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul Pneumo trage pe dreapta secția ATI


  27.05.2020
 • ➤ Eveniment


  O cumpără Primăria


  ISU Brașov primește autospecială multirol


  27.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Academia Forțelor Aeriene „Henri Coand㔠Brașov va monitoriza calitatea aerului din Brașov


  27.05.2020
 • ➤ National


  Cum repornesc motoarele


  Firmele care recheamă angajații din șomaj tehnic vor primi ajutor financiar


  27.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Sondaj Inscop: PNL la 38,5%, urmat de PSD (25,8%), USR+PLUS (10,2%)


  27.05.2020
 • ➤ National


  USR acuză Guvernul Orban că blochează înființarea DNA-ului pădurilor


  27.05.2020
 • ➤ Life


  Din nou singură


  Larisa Iordache a rămas fără iubit


  27.05.2020
 • ➤ Life


  Chef Adrian Hădean are show culinar la Digi 24


  27.05.2020
 • ➤ Life


  Lavinia, soția lui Ștefan Bănică, ținta unui obsedat sexual?


  27.05.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce trebuie să știi înainte să donezi sânge


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  Burcă Ovidiu, cu tupeu înainte


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  Liga I


  Marius Constantin și Aby Popa au rămas fără antrenor la Gaz Metan Mediaș


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov: 85 % dintre cluburi doresc reluarea competițiilor


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov anunță reluarea antrenamentelor


  27.05.2020
 • ➤ Sport


  Vești bune


  Echipele din Liga 4 Brașov, gata de reluarea antrenamentelor


  27.05.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Rocada sănătății


  27.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou deces COVID 19 la Brașov


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  400 de pacienți cu COVID-19 vindecați la Brașov


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De luni se redeschide Piața de Miercuri din Brașov


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Drumul spre Viscri va fi dat în folosința în luna iulie


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Gratis la Zoo Brașov de 1 Iunie


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Copilaș din Brașov, salvat după ce a băut detartrant pentru țevi


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Veste bună pentru angajați! Zile libere în luna iunie


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Desființarea sanatoriului de la Sânpetru va duce la pierderea a peste 8 milioane de lei


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  146 noi cazuri de coronavirus depistate în România, din care 12 la Brașov


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Bacalaureat:Anul acesta lucrările se vor corecta în fiecare județ


  26.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Podul de la Crihalma va fi deschis luna viitoare


  26.05.2020
 • ➤ Comunicate


  Anunț de presă


  Finalizarea proiectului „DEZVOLTAREA SOCIETATII PRIN ACHIZITIA DE NOI ECHIPAMENTE”


  26.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Primul pacient din Brașov vindecat de COVID-19 a donat plasmă


  26.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Reguli de pandemie


  În ce condiții se deschid terasele din Brașov


  26.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Maternitatea are Real Time PCR pentru depistarea COVID-19


  26.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Rafila crede că trendul infectărilor e bun


  26.05.2020
 • ➤ Eveniment


  OMS suspendă testele clinice cu hidroxiclorochină ca tratament pentru COVID-19


  26.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Permutări


  Sanatoriul de la Sânpetru se desființează până la 1 august


  26.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Trenurile circulă cu 66,78 km/h între Brașov și București


  26.05.2020
 • ➤ Doctor


  Cură de detoxifiere cu cireșe


  26.05.2020
 • ➤ Doctor


  Hidroxiclorochina crește riscul de deces la pacienții de COVID-19


  26.05.2020
 • ➤ Doctor


  Studiu


  Fibrele ajută lupta cu diabetul zaharat de tip II


  26.05.2020
 • ➤ Doctor


  Șampon natural pentru micoza capului


  26.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  264 de pacienți brașoveni cu COVID-19 s-au vindecat și au fost externați

  Articolul următor

  REGULI NOI


  Probele orale la BAC sunt anulate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 21 milisecunde, încărcat în milisecunde