Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Primele măsuri


Statul va suporta șomajul tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 19.03.2020
• Guvernul a adoptat în ședința de ieri o OUG privind măsuri fiscal-bugetare în contextul pandemiei de COVID-19, modificând Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, prelungind termene pentru restructurarea datoriilor bugetare ale companiilor și permițând rectificarea bugetară în primul semestru al anului
Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de guvern de miercuri, că vor fi adoptate mai multe măsuri pentru sprijinirea economiei și a companiilor afectate de criza coronavirus. Premierul a declarat că în pachetul de măsuri se regăsește plata șomajului tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea, precum și injectarea de bani în economie. „Vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate, dar va trebui să urmărim în continuare cu foarte mare atenție ce se întâmplă în economie, nu doar în cea românească, pentru a căuta să găsim soluții pentru a reduce impactul negativ. Deocamdată, măsurile la care ne-am gândit sunt măsuri de a susține financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic. ...Vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Vizează toate companiile. Noi trebuie să asigurăm capitalul de lucru pentru a susșine aceste companii. Va trebui să injectăm bani în economie. Va trebui să creștem investițiile, alocările financiare. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oprtunități de dezvoltare.“

Domenii aproape paralizate: transportul de persoane și industria HoReCa

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o OUG privind măsuri fiscal-bugetare în contextul pandemiei de COVID-19, modificând Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, prelungind termene pentru restructurarea datoriilor bugetare ale companiilor și permițând rectificarea bugetară în primul semestru al anului, prin derogare de la Legea responsabilității fiscal bugetare și de la Legea privind finanțele publice. „Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate: transportul de persoane, industria HoReCa, inclusiv în domenii economice în care ne așteptam mai puțin. Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților, dar va trebui să urmărim cu foarte mare atenție ce se întâmplă în economie, evoluțiile economiilor de la nivel european și evoluția economiilor din celelalte țări cu care România are schimburi comerciale importante, pentru a găsi soluții pentru a reduce impactul negativ”, a spus Orban.

Guvernul va trebui s㠄injecteze bani în economie”

El a adăugat că măsurile gândite au rolul de a susține financiar, de la buget, efortul de plată a șomajului tehnic. „Am ales această formulă pentru că foarte multe companii care sunt afectate funcționau foarte bine, cu profitabilitate, plata la timp a taxelor și impozitelor, și sunt afectate de o situație de moment. Aceste companii, odată ce trece vârful epidemiei, vor avea capacitatea de a relua activitatea și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp. A nu-i susține pe această perioadă, limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați. Vom lua măsuri pentru a asigura capitalul de lucru. Vizează toate companiile pentru că trebuie să fim cu atenția asupra activităților care pot continua în condiții normale și să asigurăm resursele financiare pentru a putea să susținem companiile”, a mai spus premierul. Orban a afirmat că Guvernul va trebui s㠄injecteze bani în economie”, să crească alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții și să ia măsuri care să permită dezvoltarea companiilor pentru a răspunde cererilor de pe piața actuală.
„Este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a permite ca anumite companii românești să aibă capacitatea de a produce cele necesare bunei funcționări a sistemului de luptă împotriva coronavirus”, a spus Orban.

Credite pentru IMM

Printre măsurile economice pregătite de Guvern sunt credite pentru IMM, modificarea termenelor pentru restructurarea datoriilor bugetare ale companiilor, posibilitatea unei rectificări bugetare în primul semestru.
„În circumstanțele excepționale create de focarul COVID-19, întreprinderile de toate tipurile se pot confrunta cu o lipsă severă de lichiditate. De asemenea, întreprinderile solvabile sau mai puțin solvabile se pot confrunta cu o lipsă bruscă sau chiar indisponibilitate de lichiditate. Acest lucru este valabil în special pentru IMM-uri, ceea ce pe termen scurt și mediu poate afecta grav situația economică a multor întreprinderi sănătoase și situația angajaților acestora, cu posibile consecințe chiar si pe termen lung de lungă durată, periclitând supraviețuirea acestora. Luând în considerare cele menționate anterior, se impune o acțiune decisivă și cu un impact ridicat pentru asigurarea lichidității IMM-urilor pe perioada în care se manifestă efectele COVID - 19”, arată Guvernul în expunerea de motive.

Acordarea de garanții de stat a unuia sau mai multor credite pentru realizarea de investiții

Guvernul modifică Ordonanța privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM INVEST ROMÂNIA, beneficiarii eligibili fiind IMM care au obținut din partea Ministerului Economiei un atestat care certifică faptul că au suferit pierderi de natură economică datorate epidemiei de Coronavirus in Romania. Programul va consta în acordarea de garanții de stat a unuia sau mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 10.000.000 lei. De asemenea, în cadrul aceluiași program, vor putea fi acordate una sau mai multe garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90% acordat unei microîntreprinderi sau întreprindere mica, în valoare maxima de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv maximum 1.000.000 lei pentru întreprinderile mici. Firmele care au certificat de situație de urgență de la Ministerul Economiei vor putea depune declarațiile fiscale la 25 aprilie (termenul anterior era 25 martie), fără a fi sancționate. Totodată, pentru aceste firme se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, cu excepția celor stabilite prin hotărâri judecătorești penale. Totodată, nu se calculează și nu se datorează obligații accesorii prevăzute de lege.

Durata maximă a finanțărilor este de 120 de luni

Durata maximă a finanțărilor este de 120 de luni, în cazul creditelor pentru investiții, și de 36 luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Liniile de credit pot fi prelungite cu maximum 36 luni, urmând ca, în ultimul an de prelungire, să fie rambursate în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a OUG. Pentru acoperirea costurilor de acordare și monitorizare a garanțiilor acordate de F.N.G.C.I.M.M., în numele și contul statului, cheltuielile privind comisionul de administrare vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, in cadrul unei scheme de ajutor de minimis. De asemenea sunt este modificată și Ordonanța privind acordarea unor facilități fiscale, fiind schimbate atât termenul până la care debitorii care au datorii bugetare în cauntum mai mare sau egal cu suma de un milion de lei pot notifica organul fiscal competent, cu privire la intenția de restructurare a obligațiilor bugetare, care devine 31 iulie, dar și cel până la care poate fi depusă solicitarea de restructurare, respectiv 30 octombrie 2020. Totodată, prin derogare de la Legea responsabilității fiscal bugetare și de la Legea privind finanțele publice, în anul 2020 se poate promova o rectificare bugetară în primul semestru al anului și sunt autorizați ordonatorii principali de credite să efectueze virări de credite bugetare și credite de angajament neutilizate, astfel încât să asigure fondurile necesare pentru aplicarea măsurilor de combatere și prevenire a răspândirii infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate.

Cum suportă statul din bugetul asigurărilor de șomaj plata șomajului tehnic

(1)Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
(2) Angajatorii care beneficiază de prevederile alin. (1) au obligația să mențină raporturile de muncă ale persoanelor în cauză pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data reînceperii activității după suspendarea raporturilor de muncă conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Ministrul Muncii are răspunsuri


Pensiile vor veni la timp
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Încă 11 decese. Bilanțul morților a ajuns la 133


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Șomaj tehnic sau program de lucru redus la Primăria Brașov


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Primăria Brașov a început distribuția soluțiilor pentru dezinfectarea blocurilor


  03.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Încă 4 decese. Bilanțul morților a ajuns la 122


  03.04.2020
 • ➤ National


  Spital de campanie amenajat la Sala de Sport a Liceului "George Moroianu" din Săcele


  03.04.2020
 • ➤ National


  S-au înregistrat încă două decese. Numărul morților a ajuns la 118


  03.04.2020
 • ➤ Local


  CoVID-19. De la 117, la 124 de infecții confirmate la Brașov, de ieri până azi. Cifrele privind vindecații se bat din nou cap în cap


  03.04.2020
 • ➤ National


  Record: 445 de infecții cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Bilanțul ajunge la 3.183


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Angajații instituțiilor de cultură din subordinea CJ Brașov, trimiși în șomaj tehnic. Executivul CJ, program și salarii diminuate


  03.04.2020
 • ➤ Local


  1.220 de brașoveni au fost testați COVID-19


  03.04.2020
 • ➤ National


  Mii de prostituate românce au rămas pe drumuri în Germania după închiderea bordelurilor


  03.04.2020
 • ➤ Cititori


  3 abilități de care ai nevoie a ajunge un bun jucător de poker


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Amenzi de patru ori mai mari, începând de astăzi, pentru românii care nu respectă restricțiile impuse prin ordonanțele militare


  03.04.2020
 • ➤ Local


  3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române. Instituția împlinește 170 de ani


  03.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Bilanțul morților a ajuns la 116


  03.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem ce număra


  La Brașov e jale cu paturile de terapie intensivă pentru COVID 19


  03.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Un top nefericit


  Brașovul, pe locul 3 la număr de infectări cu CoVID-19


  03.04.2020
 • ➤ Actualitate


  300 de pachete cu alimente și produse de igienă pentru vârstnicii vulnerabili


  03.04.2020
 • ➤ National


  Lista documentelor pentru care valabilitatea se prelungește până la încetarea stării de urgență


  03.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Altă lume


  Cum este viața în vremea pandemiei în Germania


  03.04.2020
 • ➤ Life


  Maraton de live-uri


  Andra, Alexandra Stan, Smiley și alți 70 de artiști fac show în izolare


  03.04.2020
 • ➤ Life


  Loredana Groza nu poftește la dulciuri și nici la pâine


  03.04.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru amatorii de pescuit


  Pescuitul la țaparină


  03.04.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Pentru o viață mai sănătoasă


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep și-a înrămat racheta cu care a câștigat Wimbledonul


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  Liga I


  Florin Niță se transferă la FCSB


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  UTA Arad și Farul, probleme cu bugetul din cauza pandemiei de COVID-19


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  Oficial


  Fotbaliștii de la Cetate Râșnov intră în șomaj tehnic


  03.04.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  X infectați de secretomanie


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Noul manager al Spitalului Județean Suceava vine de la Spitalul Militar din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ National


  UPDATE. Numărul de decese din cauza coronovirusului în România a ajuns la 115


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Mieii de Paște se vor găsi în trei piețe din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ National


  Doctorii și personalul medical care lucrează cu pacienți Covid-19 ar putea primi un bonus lunar de 500 de euro


  02.04.2020
 • ➤ National


  90 de redacții și 156 jurnaliști cer acces la informații și transparență!


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Operatorul privat de pe traseul Codlea - Brașov și-a suspendat cursele


  02.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. 278 de cazuri noi. Care e situația în Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Neuro din Brașov a internat primul pacient cu CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ Local


  La Săcele a început dezinfectarea scărilor de bloc


  02.04.2020
 • ➤ National


  Două noi decese provocate de COVID-19 în România: Bilanțul morților a ajuns la 94


  02.04.2020
 • ➤ Local


  105 cazuri de COVID-19 în județul Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria strânge cureaua


  02.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul din Făgăraș refuză să primească pacienți cu CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Brașov face stocuri de dezinfectanți pentru blocuri


  02.04.2020
 • ➤ Local


  CJ trebuie să asigure aproape 600 de locuri de cazare pentru cadrele medicale din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Staționarul Tractorul, al doilea spital din Brașov unde se fac teste CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ National


  Solidaritate la pierderi


  Costul crizei trebuie suportat de toată lumea


  02.04.2020
 • ➤ National


  Ministerul Muncii: La data de 1 aprilie sunt înregistrate aproape 800.000 de contracte de muncă suspendate


  02.04.2020
 • ➤ National


  Structura anului școlar nu a fost modificată


  02.04.2020
 • ➤ Life


  Ce fac vedetele când #stauacasa


  Olimpia Melinte și-a redescoperit pasiunea pentru scris


  02.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Măsuri suplimentare


  Cum ne apărăm de coronavirus la Brașov

  Articolul următor


  Procedura de deschidere a unui cont pe platforma primăriei a fost simplificată

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.374 milisecunde, încărcat în milisecunde