Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Istoria Sfântului Valentin


Sărbătoarea îndrăgostiților a fost inventată de romani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 14.02.2020
• Celebrată în fiecare an pe 14 februarie, sărbătoarea își are originile în secolul al V-lea, când întreaga Romă aducea un tribut Sfântului Valentin, un episcop catolic devenit martir creștin
În secolul IV înainte de Hristos, la jumătatea lunii februarie, tinerii romani țineau un ritual în onoarea zeului Lupercus. Ceremonia lupercaliilor se desfășura în jurul peșterii unde, conform legendei, lupoaica îi alăptase pe Romulus și Remus, fondatorii Romei. Bărbații luau parte la un fel de loterie și trebuiau să extragă dintr-o cutie specială bilețele cu numele fetelor. Până la sfârșitul anului, noul cuplu format în acest fel trebuia să rămână împreună. În încercarea de a pune capăt acestui festival păgân, Papa Gelasius a ordonat să fie făcute câteva schimbări ale regulilor. În loc de bilețele cu numele tinerelor, cutia urma să conțină nume de sfinți. Atât bărbații, cât și femeile aveau voie să extragă bilete din cutie, dar scopul noului joc nu mai era să creeze noi perechi, fapt ce i-a deranjat pe tinerii dornici de a-și găsi parteneri.

Dragostea l-a făcut nemuritor

În loc să-l mai cinstească pe zeul Lupercus, Biserica a ales ca acesta să fie înlocuit cu Sfântul Valentin, decapitat în anul 270, la data de 14 februarie, în timpul domniei împăratului Claudius al II-lea. Claudius ajunsese la concluzia că bărbații căsătoriți nu dădeau randament și nu se puteau concentra la luptă, motiv pentru care a interzis căsătoriile în imperiul său. Dar Valentin căsătorea în secret perechile de tineri care veneau la el. Aflând ce se întâmplă, Claudius a încercat să-l convertească pe Valentin la păgânism. Dar Valentin a inversat strategia și a încercat la rândul său să-l convertească pe Claudius. Încercarea sa s-a dovedit a fi un eșec, iar Valentin a fost întemnițat și în cele din urmă decapitat. În timpul cât a fost închis, Valentin s-a îndrăgostit de fiica oarbă a temnicerului său. Dragostea lui pentru ea și marea lui credință au reușit, în mod miraculos, să o vindece pe fată. Ea a început să vadă din nou, chiar înainte de moartea lui Valentin. În drum spre eșafod, el i-a scris iubitei un mesaj de bun rămas semnat „de la Valentin“. Din acel moment, aceste cuvinte au fost folosite de toți îndrăgostiții din întreaga lume.

Misive de amor în numele lui Valentin

Cu toate c㠄loteria“ cu femei a fost interzisă de Biserică, sărbătoarea de Sfântul Valentin a fost în continuare folosită de romani pentru a câștiga afecțiunea iubitelor și a devenit o tradiție ca bărbații să le ofere femeilor pe care le admiră mesaje de dragoste, care conțin numele lui Valentin. Prima felicitare de Sfântul Valentin a fost trimisă în anul 1415 de ducele Charles d’Orleans soției sale, în vremea când era închis în Turnul Londrei.

Obicei de sute de ani

În Evul Mediu, tinerii de sexe diferite trăgeau la sorți numele celor sortiți să le fie perechi pe durata sărbătorii. Ei trebuiau să-și prindă la mânecă hârtiuța cu numele alesului sau alesei și să o mențină timp de o săptămână. Bunătatea de care dăduse dovadă Sfântul Valentin toată viața sa trebuia să le servească de exemplu persoanelor care jucau acest joc cu tentă erotică. Mai apoi, obiceiul s-a modificat și fiecare băiat era numit „valentinul“ fetei care îl alegea pentru a o însoți, iar acesta îi făcea fetei un cadou. Tot de Sf. Valentin se obișnuia ca fetele să încerce să ghicească cum va fi viitorul soț. Pentru aceasta, priveau cerul în ziua de 14 februarie și, dacă vedeau un albatros, soțul putea fi un marinar, dacă era o vrabie, soțul avea să fie o persoană veselă, dar săracă. Un sticlete care zbura pe cer semnifica un bogătaș.

Cupidon, un Valentin cu săgeți

Cupidon, un alt simbol al sărbătorii îndrăgostiților, a fost mereu asociat cu Sfântul Valentin ca fiu al lui Venus, zeița romană a dragostei și frumuseții. Cupidon a jucat mereu un rol important în poveștile de dragoste. El este cunoscut ca un copil poznaș cu aripi ale cărui săgeți străpung inimile victimelor sale, care se îndrăgostesc fără remediu. În Grecia antică, Cupidon era cunoscut sub numele de Eros, fiul Afroditei. Potrivit legendei, Venus, mama lui Cupidon, era geloasă pe frumusețea unei muritoare pe nume Psyche. Ea i-a cerut fiului său să o pedepsească pe Psyche și să o facă să se îndrăgostească de cel mai urât bărbat din lume. Vrând să o săgeteze, Cupidon se îndrăgostește de ea și o ascunde într-un palat pentru a fi numai a lui. La un moment dat Psyche încearcă să afle identitatea iubitului misterios și acesta o părăsește supărat. După un periplu dureros și multe încercări impuse de zei, Psyche se regăsește cu iubitul ei Cupidon și este făcută nemuritoare de către Jupiter.

Dragobetele românilor

Dragobetele, considerat zeul bunei dispoziții și în principal al dragostei, numit și Cap de Primăvară sau Cap de Vară, este, se spune, fiul Babei Dochia. Dragobetele este identificat cu Eros din mitologia greacă și bineînțeles cu Cupidon, zeul dragostei din mitologia romană. Dragobetele mai este numit și Năvalnicul, fecior frumos care ia mințile fetelor, metamorfozat de Maica Domnului în floarea cu același nume. Dragobetele este imaginat ca un tânăr frumos, puternic și bun, inspirator al pornirilor senzuale, dar curate, al dragostei firești la oameni, dar și la animale. Se spune că de Dragobete, băieții și fetele își pun straie de sărbătoare și, chiuind și zbenguindu-se, se duc în pădure pentru a culege ghiocei, micșunele sau albăstrele, iar când ceasurile se apropie de ora prânzului, coboară în goană spre sat, fiecare flăcău fugărindu-și aleasa, pe care, dacă o va prinde, îi poate fura o sărutare în văzul lumii, sărutul fiind considerat ca o logodnă pe un an de zile. În această zi de sărbătoare nu se țese, nu se lucrează în fierărie, se întrerup muncile câmpului, dar în schimb se face curățenie în casă pentru ca Dragobetele să fie întâmpinat cum se cuvine.

Leacuri de dragoste

Busuiocul. Este probabil cea mai îndrăgit㠄iarbă de dragoste“ la români. Se spunea ca femeia care va bea apă de busuioc (o cană de apă în care s-au macerat de seara până dimineața 3 rămurele de busuioc) în fiecare zi, pe nemâncate, va rămâne mereu tânără și va fi iubită ca în prima zi de către alesul ei. Adolescenții, fete și băieți, care-și pun o ramurică de busuioc sub pernă își vor visa peste noapte ursitul. Acest lucru este valabil mai ales în anumite zile ale anului: Sf. Andrei, Dragobete, 1 Martie, Sânzienele. Busuiocul purtat în păr și în sân aduce noroc în dragoste fetelor.
Iasomia. Florile de iasomie sunt elixir de dragoste mai ales pentru femei. Planta uscată și pisată era pusă în lapte cu miere și se dădea pentru „dezlegarea cununiei“ (pentru fetele care nu se măritau), contra deochiului, precum și pentru a (re)deștepta iubirea față de soț.
Sânziana galbenă (drăgaica). Are faimă de plantă magică pentru femei, care menține tinerețea și frumusețea, trezește dragostea, ferește de rele și de diferitele patimi. Cununa împletită în ziua de Sânziene se păstreaza tot anul la capul patului, pentru ca fata să fie râvnita de flăcăi, pentru a o apăra de zburători pe timpul nopții și a-i da vise frumoase. Băile cu apă în care a macerat iarba de sânziană dau pielii și ochilor o strălucire aparte, care acționeaza fără greș în a-i atrage pe bărbați.
Tămâia. Este un leac magic de protecție a cuplului în fața intervențiilor malefice. Tămâia ținută în dormitor, sub perne și la icoane, îi impiedică pe soți să se certe și îi face s㠄fie cu frică de Dumnezeu“, dar mai ales s㠄nu cadă la vreo ispita care să strice casa“.
Odoleanul (valeriana). Rădăcina este cunoscută mai ales ca leac de protecție în fața diferitelor făcături și ispite. Rădăcina pisată se amestecă într-o mâncare specială de grâu, care era dată adolescenților, pentru a-i feri de iele și de zburători.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

08:56

„Întâi excavăm și apoi acoperim“


Punem capac pe două gropi de gunoi

A ajuns la cea de a XV-a ediție


Invitație la Carnavalul cu clătite de la Prejmer
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Lecția de protecția mediului prin lectură, predată la Școala 6. Aruncăm mizeria la întâmplare c㠄și alții o fac”?


  Azi 10:51
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Finalizarea implementării proiectului “Dezvoltare servicii turistice sat de vacanță Traveland”


  Azi 10:43
 • ➤ Prima pagină


  36 de brașoveni sunt izolați preventiv la domiciliu


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Ordinul Arhitecților vrea să afle cum văd brașovenii reabilitarea Pieței Sfatului


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  82 de mașini „uitate“ pe domeniul public


  Azi 08:59
 • ➤ Actualitate


  „Întâi excavăm și apoi acoperim“


  Punem capac pe două gropi de gunoi


  Azi 08:56
 • ➤ Actualitate


  Președintele Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu să facă noul Guvern


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Mereu surprinzătoare


  Ana Baniciu e sexi și la ea acasă


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Proful Adi Nartea a furat meserie de la Titieni


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Amalia Enache are colecție de rochii


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri băbești


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Maria Șarapova s-a retras din tenis!


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Sergiu Vladu conduce tenisul de la Cetate Râșnov


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  CN de schi din Poiana Brașov


  11 medalii pentru schiorii Coronei Brașov


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  ACS Transilvania Brașov are un nou președinte


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov, învinsă de Concordia Chiajna


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  «Bă, Gabi, nu faci mișcarea asta bine!“


  Gabi Tamaș a învățat să alerge la 30 de ani!


  Azi 08:06
 • ➤ National


  Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România


  26.02.2020
 • ➤ National


  Florin Cîțu, desemnat premier


  26.02.2020
 • ➤ Local


  Astăzi se împlinesc 315 ani de la prima mențiune documentară a Predealului


  26.02.2020
 • ➤ Local


  Cvintetul Anatoly, câștigător la secțiunea Concertul Anului – Premiile Anului 2019 în Cultură la Brașov


  26.02.2020
 • ➤ Sport


  CN de schi din Poiana Brașov. Andrei Stănescu, campion național la slalom uriaș


  26.02.2020
 • ➤ National


  În România nu există încă niciun caz de coronavirus


  26.02.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Răzvan Enoiu este noul președinte al ACS Transilvania Brașov


  26.02.2020
 • ➤ International


  COVID-19 a ajuns până acum în opt țări europene:Italia, Franța, Elveția, Germania, Austria, Spania, Croația și Grecia


  26.02.2020
 • ➤ Cititori


  5 motive pentru care merită să ai în vizor fațetele dentare


  26.02.2020
 • ➤ Cititori


  5 tipuri de încălțăminte perfecte pentru primăvara aceasta


  26.02.2020
 • ➤ Cititori


  Cum să alegi pantofii de mire


  26.02.2020
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Finalizarea implementării proiectului “Dezvoltare servicii turistice sat de vacanță Traveland”


  26.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Românii fac provizii de teama crizei


  26.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Istoria unei tragedii


  Documentarul „colectiv“ se vede în avanpremieră la Brașov


  26.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Nu mai suntem patria cartofului


  Culturile de cartof au scăzut la Brașov de 7 ori în 30 de ani


  26.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Start în licitația pentru construirea căminului de la SPGK


  26.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Alt premier?


  Ludovic Orban a renunțat la mandatul de premier desemnat


  26.02.2020
 • ➤ Actualitate


  „Nu vom scăpa de pătrunderea coronavirusului în România”


  26.02.2020
 • ➤ Life


  Craiul s-a îndrăgostit


  Dan Bittman are o iubită nouă și tânără


  26.02.2020
 • ➤ Life


  Soțul Andreei Bălan a fost prins drogat la volan


  26.02.2020
 • ➤ Life


  Carmen Grebenișan s-a despărțit de iubitul ei


  26.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Trucuri pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp


  26.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  26.02.2020
 • ➤ Sport


  Liga I


  PROGRAM PLAY-OFF și PLAY-OUT


  26.02.2020
 • ➤ Sport


  Laszlo Balint, despre startul perfect: „Am fost eficienți și pragmatici“


  26.02.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov, amical cu Concordia Chiajna


  26.02.2020
 • ➤ Sport


  „Felicit Brașovul“


  Attila Hadnagy are numai cuvinte de laudă pentru ACS SR Brașov


  26.02.2020
 • ➤ Local


  Brașov: Șofer căutat de Poliție după ce a lovit o fetiță de 10 ani și a fugit


  25.02.2020
 • ➤ Sport


  CN de schi alpin. Diana Rențea și Szoke Hunor, campioni naționali la slalom uriaș


  25.02.2020
 • ➤ Local


  Casa regală a României și cea imperială rusă în La Belle Epoque-expoziție în premieră la Brașov


  25.02.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Spune NU violenței domestice!


  25.02.2020
 • ➤ Sport


  FOTO I ACS SR Brașov, esec la limită în amicalul cu Sepsi OSK / Golul lui Ronaldo a făcut diferența


  25.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  „Fii la tine-n țară la fel ca afară“


  Campanie pentru reciclarea electrocasnicelor

  Articolul următor


  Șeful Regionalei Brașov, promovat în fruntea CFR SA

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.864 milisecunde, încărcat în milisecunde