Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Istoria Sfântului Valentin


Sărbătoarea îndrăgostiților a fost inventată de romani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 14.02.2020
• Celebrată în fiecare an pe 14 februarie, sărbătoarea își are originile în secolul al V-lea, când întreaga Romă aducea un tribut Sfântului Valentin, un episcop catolic devenit martir creștin
În secolul IV înainte de Hristos, la jumătatea lunii februarie, tinerii romani țineau un ritual în onoarea zeului Lupercus. Ceremonia lupercaliilor se desfășura în jurul peșterii unde, conform legendei, lupoaica îi alăptase pe Romulus și Remus, fondatorii Romei. Bărbații luau parte la un fel de loterie și trebuiau să extragă dintr-o cutie specială bilețele cu numele fetelor. Până la sfârșitul anului, noul cuplu format în acest fel trebuia să rămână împreună. În încercarea de a pune capăt acestui festival păgân, Papa Gelasius a ordonat să fie făcute câteva schimbări ale regulilor. În loc de bilețele cu numele tinerelor, cutia urma să conțină nume de sfinți. Atât bărbații, cât și femeile aveau voie să extragă bilete din cutie, dar scopul noului joc nu mai era să creeze noi perechi, fapt ce i-a deranjat pe tinerii dornici de a-și găsi parteneri.

Dragostea l-a făcut nemuritor

În loc să-l mai cinstească pe zeul Lupercus, Biserica a ales ca acesta să fie înlocuit cu Sfântul Valentin, decapitat în anul 270, la data de 14 februarie, în timpul domniei împăratului Claudius al II-lea. Claudius ajunsese la concluzia că bărbații căsătoriți nu dădeau randament și nu se puteau concentra la luptă, motiv pentru care a interzis căsătoriile în imperiul său. Dar Valentin căsătorea în secret perechile de tineri care veneau la el. Aflând ce se întâmplă, Claudius a încercat să-l convertească pe Valentin la păgânism. Dar Valentin a inversat strategia și a încercat la rândul său să-l convertească pe Claudius. Încercarea sa s-a dovedit a fi un eșec, iar Valentin a fost întemnițat și în cele din urmă decapitat. În timpul cât a fost închis, Valentin s-a îndrăgostit de fiica oarbă a temnicerului său. Dragostea lui pentru ea și marea lui credință au reușit, în mod miraculos, să o vindece pe fată. Ea a început să vadă din nou, chiar înainte de moartea lui Valentin. În drum spre eșafod, el i-a scris iubitei un mesaj de bun rămas semnat „de la Valentin“. Din acel moment, aceste cuvinte au fost folosite de toți îndrăgostiții din întreaga lume.

Misive de amor în numele lui Valentin

Cu toate c㠄loteria“ cu femei a fost interzisă de Biserică, sărbătoarea de Sfântul Valentin a fost în continuare folosită de romani pentru a câștiga afecțiunea iubitelor și a devenit o tradiție ca bărbații să le ofere femeilor pe care le admiră mesaje de dragoste, care conțin numele lui Valentin. Prima felicitare de Sfântul Valentin a fost trimisă în anul 1415 de ducele Charles d’Orleans soției sale, în vremea când era închis în Turnul Londrei.

Obicei de sute de ani

În Evul Mediu, tinerii de sexe diferite trăgeau la sorți numele celor sortiți să le fie perechi pe durata sărbătorii. Ei trebuiau să-și prindă la mânecă hârtiuța cu numele alesului sau alesei și să o mențină timp de o săptămână. Bunătatea de care dăduse dovadă Sfântul Valentin toată viața sa trebuia să le servească de exemplu persoanelor care jucau acest joc cu tentă erotică. Mai apoi, obiceiul s-a modificat și fiecare băiat era numit „valentinul“ fetei care îl alegea pentru a o însoți, iar acesta îi făcea fetei un cadou. Tot de Sf. Valentin se obișnuia ca fetele să încerce să ghicească cum va fi viitorul soț. Pentru aceasta, priveau cerul în ziua de 14 februarie și, dacă vedeau un albatros, soțul putea fi un marinar, dacă era o vrabie, soțul avea să fie o persoană veselă, dar săracă. Un sticlete care zbura pe cer semnifica un bogătaș.

Cupidon, un Valentin cu săgeți

Cupidon, un alt simbol al sărbătorii îndrăgostiților, a fost mereu asociat cu Sfântul Valentin ca fiu al lui Venus, zeița romană a dragostei și frumuseții. Cupidon a jucat mereu un rol important în poveștile de dragoste. El este cunoscut ca un copil poznaș cu aripi ale cărui săgeți străpung inimile victimelor sale, care se îndrăgostesc fără remediu. În Grecia antică, Cupidon era cunoscut sub numele de Eros, fiul Afroditei. Potrivit legendei, Venus, mama lui Cupidon, era geloasă pe frumusețea unei muritoare pe nume Psyche. Ea i-a cerut fiului său să o pedepsească pe Psyche și să o facă să se îndrăgostească de cel mai urât bărbat din lume. Vrând să o săgeteze, Cupidon se îndrăgostește de ea și o ascunde într-un palat pentru a fi numai a lui. La un moment dat Psyche încearcă să afle identitatea iubitului misterios și acesta o părăsește supărat. După un periplu dureros și multe încercări impuse de zei, Psyche se regăsește cu iubitul ei Cupidon și este făcută nemuritoare de către Jupiter.

Dragobetele românilor

Dragobetele, considerat zeul bunei dispoziții și în principal al dragostei, numit și Cap de Primăvară sau Cap de Vară, este, se spune, fiul Babei Dochia. Dragobetele este identificat cu Eros din mitologia greacă și bineînțeles cu Cupidon, zeul dragostei din mitologia romană. Dragobetele mai este numit și Năvalnicul, fecior frumos care ia mințile fetelor, metamorfozat de Maica Domnului în floarea cu același nume. Dragobetele este imaginat ca un tânăr frumos, puternic și bun, inspirator al pornirilor senzuale, dar curate, al dragostei firești la oameni, dar și la animale. Se spune că de Dragobete, băieții și fetele își pun straie de sărbătoare și, chiuind și zbenguindu-se, se duc în pădure pentru a culege ghiocei, micșunele sau albăstrele, iar când ceasurile se apropie de ora prânzului, coboară în goană spre sat, fiecare flăcău fugărindu-și aleasa, pe care, dacă o va prinde, îi poate fura o sărutare în văzul lumii, sărutul fiind considerat ca o logodnă pe un an de zile. În această zi de sărbătoare nu se țese, nu se lucrează în fierărie, se întrerup muncile câmpului, dar în schimb se face curățenie în casă pentru ca Dragobetele să fie întâmpinat cum se cuvine.

Leacuri de dragoste

Busuiocul. Este probabil cea mai îndrăgit㠄iarbă de dragoste“ la români. Se spunea ca femeia care va bea apă de busuioc (o cană de apă în care s-au macerat de seara până dimineața 3 rămurele de busuioc) în fiecare zi, pe nemâncate, va rămâne mereu tânără și va fi iubită ca în prima zi de către alesul ei. Adolescenții, fete și băieți, care-și pun o ramurică de busuioc sub pernă își vor visa peste noapte ursitul. Acest lucru este valabil mai ales în anumite zile ale anului: Sf. Andrei, Dragobete, 1 Martie, Sânzienele. Busuiocul purtat în păr și în sân aduce noroc în dragoste fetelor.
Iasomia. Florile de iasomie sunt elixir de dragoste mai ales pentru femei. Planta uscată și pisată era pusă în lapte cu miere și se dădea pentru „dezlegarea cununiei“ (pentru fetele care nu se măritau), contra deochiului, precum și pentru a (re)deștepta iubirea față de soț.
Sânziana galbenă (drăgaica). Are faimă de plantă magică pentru femei, care menține tinerețea și frumusețea, trezește dragostea, ferește de rele și de diferitele patimi. Cununa împletită în ziua de Sânziene se păstreaza tot anul la capul patului, pentru ca fata să fie râvnita de flăcăi, pentru a o apăra de zburători pe timpul nopții și a-i da vise frumoase. Băile cu apă în care a macerat iarba de sânziană dau pielii și ochilor o strălucire aparte, care acționeaza fără greș în a-i atrage pe bărbați.
Tămâia. Este un leac magic de protecție a cuplului în fața intervențiilor malefice. Tămâia ținută în dormitor, sub perne și la icoane, îi impiedică pe soți să se certe și îi face s㠄fie cu frică de Dumnezeu“, dar mai ales s㠄nu cadă la vreo ispita care să strice casa“.
Odoleanul (valeriana). Rădăcina este cunoscută mai ales ca leac de protecție în fața diferitelor făcături și ispite. Rădăcina pisată se amestecă într-o mâncare specială de grâu, care era dată adolescenților, pentru a-i feri de iele și de zburători.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Un proiect care n-a trecut de hârtie


Ocolitoare de peste 7 kilometri pentru municipiul Codlea
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  36 de cazuri noi deCOVID la Brașov, 416 în țară


  Azi 14:01
 • ➤ Știri Brasov


  Puțini pacienți cu COVID-19 din Brașov au solicitat externarea, a anunțat DSP


  Azi 11:12
 • ➤ Știri Brasov


  Ministrul Boloș promite sprjin guvernamental pentru Aeroportul Brașov


  Azi 11:11
 • ➤ Sport


  Sergiu Buș, strigăt de disperare: ”Avem voie în România să fim neplătiți? Să fim mințiți?


  Azi 10:13
 • ➤ Știri Brasov


  Efectele deciziei CCR: De ieri, pacienții cu COVID pot pleca la cerere din spitale


  Azi 10:00
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Inter Cristian – Olimpic Zărnești, derbiul optimilor Cupei României. Programul meciurilor


  Azi 07:44
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  03.07.2020
 • ➤ National


  Un pas


  Guvernul pregătește redeschiderea restaurantelor


  03.07.2020
 • ➤ National


  România primește din nou cartonaș galben din cauza tăierilor ilegale și a poluării


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Protejată de lege


  „Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca în telenovele


  Victoria Răileanu a divorțat


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Adelina își vinde rochia de mireasă și donează banii


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Nectarina previne anemia și obezitatea


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Mitrea a semnat cu Sepsi OSK


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Veste șoc la Petrolul


  Coronavirusul lovește Liga 2


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov


  Telenovela Alexandru David


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Centrul de Agrement din Poiana Brașov nu se redeschide! DSP nu a dat avizul


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Focar de corononavirus la Petrolul! Meciul UTA - Petrolul, amânat! Și un arbitru a fost testat pozitiv!


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un fost fotbalist din Făgăraș s-a aruncat în fața trenului


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Explozie a numărului de îmbolnăviri: 56 de cazuri noi de COVID în Brașov, 450 în țară


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a transferat o internațională din Muntenegru


  02.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Un copil de 3 ani, infectat cu COVID-19


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fiul unui primar brașovean i-a tăiat degetul unui orfan și i l-a aruncat la câini


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După doi ani de șantier


  Fosta bancă săsească de pe str. Michael Weiss a ajuns la finisaje


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tronsonul Cristian – Râșnov al autostrăzii, la jumătate


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație de peste 65 de milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Rupea la Jimbor


  02.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Sprijin


  Cursuri de vară pentru elevii care nu au putut face ore online


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Concerte de orgă, în această vară, la Biserica Neagră


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  182 de ani de la apariția „Foaie pentru minte, inimă și literatură”


  02.07.2020
 • ➤ National


  Două cincinale


  Plan de peste 100 de miliarde de euro pentru relansarea economică


  02.07.2020
 • ➤ Life


  I-a fost anulat iar zborul


  Lora, nevoită să se mute pentru a opta oară în Bali


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Viața în India o face fericită pe Iulia Vântur


  02.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  „Fii la tine-n țară la fel ca afară“


  Campanie pentru reciclarea electrocasnicelor

  Articolul următor


  Șeful Regionalei Brașov, promovat în fruntea CFR SA

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 12 milisecunde, încărcat în milisecunde