Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Istoria Sfântului Valentin


Sărbătoarea îndrăgostiților a fost inventată de romani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 14.02.2020
• Celebrată în fiecare an pe 14 februarie, sărbătoarea își are originile în secolul al V-lea, când întreaga Romă aducea un tribut Sfântului Valentin, un episcop catolic devenit martir creștin
În secolul IV înainte de Hristos, la jumătatea lunii februarie, tinerii romani țineau un ritual în onoarea zeului Lupercus. Ceremonia lupercaliilor se desfășura în jurul peșterii unde, conform legendei, lupoaica îi alăptase pe Romulus și Remus, fondatorii Romei. Bărbații luau parte la un fel de loterie și trebuiau să extragă dintr-o cutie specială bilețele cu numele fetelor. Până la sfârșitul anului, noul cuplu format în acest fel trebuia să rămână împreună. În încercarea de a pune capăt acestui festival păgân, Papa Gelasius a ordonat să fie făcute câteva schimbări ale regulilor. În loc de bilețele cu numele tinerelor, cutia urma să conțină nume de sfinți. Atât bărbații, cât și femeile aveau voie să extragă bilete din cutie, dar scopul noului joc nu mai era să creeze noi perechi, fapt ce i-a deranjat pe tinerii dornici de a-și găsi parteneri.

Dragostea l-a făcut nemuritor

În loc să-l mai cinstească pe zeul Lupercus, Biserica a ales ca acesta să fie înlocuit cu Sfântul Valentin, decapitat în anul 270, la data de 14 februarie, în timpul domniei împăratului Claudius al II-lea. Claudius ajunsese la concluzia că bărbații căsătoriți nu dădeau randament și nu se puteau concentra la luptă, motiv pentru care a interzis căsătoriile în imperiul său. Dar Valentin căsătorea în secret perechile de tineri care veneau la el. Aflând ce se întâmplă, Claudius a încercat să-l convertească pe Valentin la păgânism. Dar Valentin a inversat strategia și a încercat la rândul său să-l convertească pe Claudius. Încercarea sa s-a dovedit a fi un eșec, iar Valentin a fost întemnițat și în cele din urmă decapitat. În timpul cât a fost închis, Valentin s-a îndrăgostit de fiica oarbă a temnicerului său. Dragostea lui pentru ea și marea lui credință au reușit, în mod miraculos, să o vindece pe fată. Ea a început să vadă din nou, chiar înainte de moartea lui Valentin. În drum spre eșafod, el i-a scris iubitei un mesaj de bun rămas semnat „de la Valentin“. Din acel moment, aceste cuvinte au fost folosite de toți îndrăgostiții din întreaga lume.

Misive de amor în numele lui Valentin

Cu toate c㠄loteria“ cu femei a fost interzisă de Biserică, sărbătoarea de Sfântul Valentin a fost în continuare folosită de romani pentru a câștiga afecțiunea iubitelor și a devenit o tradiție ca bărbații să le ofere femeilor pe care le admiră mesaje de dragoste, care conțin numele lui Valentin. Prima felicitare de Sfântul Valentin a fost trimisă în anul 1415 de ducele Charles d’Orleans soției sale, în vremea când era închis în Turnul Londrei.

Obicei de sute de ani

În Evul Mediu, tinerii de sexe diferite trăgeau la sorți numele celor sortiți să le fie perechi pe durata sărbătorii. Ei trebuiau să-și prindă la mânecă hârtiuța cu numele alesului sau alesei și să o mențină timp de o săptămână. Bunătatea de care dăduse dovadă Sfântul Valentin toată viața sa trebuia să le servească de exemplu persoanelor care jucau acest joc cu tentă erotică. Mai apoi, obiceiul s-a modificat și fiecare băiat era numit „valentinul“ fetei care îl alegea pentru a o însoți, iar acesta îi făcea fetei un cadou. Tot de Sf. Valentin se obișnuia ca fetele să încerce să ghicească cum va fi viitorul soț. Pentru aceasta, priveau cerul în ziua de 14 februarie și, dacă vedeau un albatros, soțul putea fi un marinar, dacă era o vrabie, soțul avea să fie o persoană veselă, dar săracă. Un sticlete care zbura pe cer semnifica un bogătaș.

Cupidon, un Valentin cu săgeți

Cupidon, un alt simbol al sărbătorii îndrăgostiților, a fost mereu asociat cu Sfântul Valentin ca fiu al lui Venus, zeița romană a dragostei și frumuseții. Cupidon a jucat mereu un rol important în poveștile de dragoste. El este cunoscut ca un copil poznaș cu aripi ale cărui săgeți străpung inimile victimelor sale, care se îndrăgostesc fără remediu. În Grecia antică, Cupidon era cunoscut sub numele de Eros, fiul Afroditei. Potrivit legendei, Venus, mama lui Cupidon, era geloasă pe frumusețea unei muritoare pe nume Psyche. Ea i-a cerut fiului său să o pedepsească pe Psyche și să o facă să se îndrăgostească de cel mai urât bărbat din lume. Vrând să o săgeteze, Cupidon se îndrăgostește de ea și o ascunde într-un palat pentru a fi numai a lui. La un moment dat Psyche încearcă să afle identitatea iubitului misterios și acesta o părăsește supărat. După un periplu dureros și multe încercări impuse de zei, Psyche se regăsește cu iubitul ei Cupidon și este făcută nemuritoare de către Jupiter.

Dragobetele românilor

Dragobetele, considerat zeul bunei dispoziții și în principal al dragostei, numit și Cap de Primăvară sau Cap de Vară, este, se spune, fiul Babei Dochia. Dragobetele este identificat cu Eros din mitologia greacă și bineînțeles cu Cupidon, zeul dragostei din mitologia romană. Dragobetele mai este numit și Năvalnicul, fecior frumos care ia mințile fetelor, metamorfozat de Maica Domnului în floarea cu același nume. Dragobetele este imaginat ca un tânăr frumos, puternic și bun, inspirator al pornirilor senzuale, dar curate, al dragostei firești la oameni, dar și la animale. Se spune că de Dragobete, băieții și fetele își pun straie de sărbătoare și, chiuind și zbenguindu-se, se duc în pădure pentru a culege ghiocei, micșunele sau albăstrele, iar când ceasurile se apropie de ora prânzului, coboară în goană spre sat, fiecare flăcău fugărindu-și aleasa, pe care, dacă o va prinde, îi poate fura o sărutare în văzul lumii, sărutul fiind considerat ca o logodnă pe un an de zile. În această zi de sărbătoare nu se țese, nu se lucrează în fierărie, se întrerup muncile câmpului, dar în schimb se face curățenie în casă pentru ca Dragobetele să fie întâmpinat cum se cuvine.

Leacuri de dragoste

Busuiocul. Este probabil cea mai îndrăgit㠄iarbă de dragoste“ la români. Se spunea ca femeia care va bea apă de busuioc (o cană de apă în care s-au macerat de seara până dimineața 3 rămurele de busuioc) în fiecare zi, pe nemâncate, va rămâne mereu tânără și va fi iubită ca în prima zi de către alesul ei. Adolescenții, fete și băieți, care-și pun o ramurică de busuioc sub pernă își vor visa peste noapte ursitul. Acest lucru este valabil mai ales în anumite zile ale anului: Sf. Andrei, Dragobete, 1 Martie, Sânzienele. Busuiocul purtat în păr și în sân aduce noroc în dragoste fetelor.
Iasomia. Florile de iasomie sunt elixir de dragoste mai ales pentru femei. Planta uscată și pisată era pusă în lapte cu miere și se dădea pentru „dezlegarea cununiei“ (pentru fetele care nu se măritau), contra deochiului, precum și pentru a (re)deștepta iubirea față de soț.
Sânziana galbenă (drăgaica). Are faimă de plantă magică pentru femei, care menține tinerețea și frumusețea, trezește dragostea, ferește de rele și de diferitele patimi. Cununa împletită în ziua de Sânziene se păstreaza tot anul la capul patului, pentru ca fata să fie râvnita de flăcăi, pentru a o apăra de zburători pe timpul nopții și a-i da vise frumoase. Băile cu apă în care a macerat iarba de sânziană dau pielii și ochilor o strălucire aparte, care acționeaza fără greș în a-i atrage pe bărbați.
Tămâia. Este un leac magic de protecție a cuplului în fața intervențiilor malefice. Tămâia ținută în dormitor, sub perne și la icoane, îi impiedică pe soți să se certe și îi face s㠄fie cu frică de Dumnezeu“, dar mai ales s㠄nu cadă la vreo ispita care să strice casa“.
Odoleanul (valeriana). Rădăcina este cunoscută mai ales ca leac de protecție în fața diferitelor făcături și ispite. Rădăcina pisată se amestecă într-o mâncare specială de grâu, care era dată adolescenților, pentru a-i feri de iele și de zburători.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Un brașovean a sunat la 112 ca să anunțe că o ursoaică i-a "furat" rucsacul


  Azi 15:02
 • ➤ Știri Brasov


  „Ecole hoteliere de Lausanne“ va avea la Brașov clase de învățământ dual în domeniul ospitalității


  Azi 14:23
 • ➤ Știri Brasov


  1415 noi cazuri de coronavirus în România, 38 la Brașov


  Azi 13:04
 • ➤ National


  RAPORT OFICIAL: România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivare, 19 decese la un milion de locuitori față de media europeană de 4


  Azi 13:02
 • ➤ IT, Stiintă si tehnică


  “Ally”, un nou joc de cultură generală realizat de o echipă din Sibiu


  Azi 12:28
 • ➤ National


  Orban: Decizia creșterii pensiilor cu 14% a fost grea, dar e rațională. Cine promite mai mult minte


  Azi 11:29
 • ➤ Știri Brasov


  Sindicalistul Lucian Cupu, propunerea PNL pentru primăria Făgăraș


  Azi 10:25
 • ➤ Prima pagină


  Șase rampe de gunoi ilegale la Brașov


  Azi 09:47
 • ➤ Eveniment


  Cu cât crește punctul?


  „Creștem pensiile cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii“


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Concurenței investighează clinicile care fac teste COVID-19


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  Infectări mai puține cu COVID la Brașov


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii trebuie să prezinte un test negativ la COVID dacă merg în Germania


  Azi 09:31
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Musica Barcensis: concert Capella Coronensis în Cetatea Feldioara


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  O campanie de dezinsecție împotriva căpușelor


  Azi 09:23
 • ➤ Actualitate


  Proiectul de hotărâre


  Guvernul prelungește cu 30 de zile starea de alertă


  Azi 09:20
 • ➤ Actualitate


  Primăria cumpără măști pentru 6000 de persoane vulnerabile din Brașov


  Azi 09:17
 • ➤ Actualitate


  Elevii vor purta mască și în clasă, pornind de la clasa I


  Azi 09:13
 • ➤ National


  Criza e de vină


  Florin Cîțu anunță creșterea deficitului la 8,6% din PIB


  Azi 09:03
 • ➤ Religie


  15 august, zi de mare sărbătoare


  Sântămăria Mare sau Paștele din mijlocul verii


  Azi 08:57
 • ➤ Life


  Se răsfață


  Antonia și-a dezvăluit un defect


  Azi 08:50
 • ➤ Life


  Cleopatra Stratan vrea un singur bărbat: pe Edward Sanda


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Larisa și Alin Oprea au divorțat la notar


  Azi 08:41
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Murele, antioxidanții naturali de sezon


  Azi 08:37
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:34
 • ➤ Sport


  Negoiță i-a vândut Dinamo lui Pablo Cortacero


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în sferturi la Praga


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  După antrenor, Hagi a schimbat și logo-ul


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  Din iarbă, trece pe bancă


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Marele Premiu al Rusiei ar putea avea 30.000 de spectatori


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Campioana din Kosovo, „învins㔠de coronavirus în preliminariile Champions League


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Astra—FCSB în prima etapă


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Bogdan Andone transferă de la Clinceni și readuce jucătorii împrumutați


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  AUTOMOBILISM


  Raliul Sibiului, a treia încercare a sezonului pentru „Giri”


  Azi 08:02
 • ➤ Știri Brasov


  58 de noi cazuri COVID la Brașov, record negru în țară: 53 de decese, 1454 de infectări


  13.08.2020
 • ➤ National


  USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online


  13.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Fiți prudenți la plecarea în vacanță!


  13.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul modular are nevoie de 7 medici, 28 de asistente, 28 de infirmiere și 3 brancardieri


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Local Brașov va aloca fonduri pentru tablete și laptopuri destinate elevilor și profilor


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Din toamnă


  Grădinița nr. 11 are 100 de locuri în plus


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă 4 fațade din oraș reabilitate în co-finanțare de la bugetul local


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Erori grave


  Teste COVID încurcate la DSP Brașov


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Cum vom vota în 27 septembrie


  13.08.2020
 • ➤ National


  Moțiune de cenzură


  PSD vrea să trimită guvernul Orban acasă sau la pușcărie


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Mereu seducătoare


  Mădălina Ghenea și-a sărbătorit ziua pe plajă


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Alexandra Stan: „M-am măritat“


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Andreea Esca, în concediu la moșia de la Porumbacu de Sus


  13.08.2020
 • ➤ Cititori


  Secretul cartofilor


  13.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Trucuri pentru o viață sănătoasă


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Fabbrini mai vrea la Dinamo


  13.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  „Fii la tine-n țară la fel ca afară“


  Campanie pentru reciclarea electrocasnicelor

  Articolul următor


  Șeful Regionalei Brașov, promovat în fruntea CFR SA

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 20 milisecunde, încărcat în milisecunde