Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Ca la indigo se repetă ,,afacerea” din 2015, cercetată de DNA


,,Afacerea Zoe și Pauletta” de 1,4 milioane de lei la spitalul din Făgăraș

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Lucia Baki, 26.11.2019
• Spitalul Municipal Făgăraș a cumpărat doi roboți cu 212.000 euro bucata, care au ca preț de intrare în țară 65.000 de euro
• Primarul și CA al spitalului nu sunt străini de ,,tun-ul” pe bani publici
Că sistemul medical din România este unul bolnav nu mai încape îndoială. Că spitalele produc victime este un lucru, de asemenea, real. Că personalul medical din spitale este insuficient ca de altfel și dotările sau medicamentele, nu mai poate nimeni să nege. Că medicii pleacă din țară pentru lefuri și condiții mai bune este în continuare un adevăr. Că nu se face nimic pentru a schimba ceva este la fel de adevărat. Un exemplu pentru modul în care se fură banii din sistemul medical românesc este și Spitalul Municipal Făgăraș ,,Dr Aurel Tulbure”. La finele anului 2015 s-a evaporat un milion de lei din bugetul unei investiții cu aparatură medicală, iar în această vară, ca la indigo, nu mai puțin de 1,5 milioane de lei. Două ,,tunuri” au tras responsabilii puși să asigure un management optim la spitalul din Făgăraș. Se fac oferte, licitații, dar se pare că funcționează bine și para-ndărăt-ul, metodă devenită obișnuință în România de după 1990 și care a creat miliardarii de carton pe spatele bugetului. Dacă în cazul primului tun actualul primar a criticat conducerea de atunci a spitalului, cerându-i recuperarea prejudiciului, la cel din 2019 nu comentează, chiar dacă valoarea o depășește cu mult pe cea din urmă cu 4 ani. Procurorii DNA îi cercetează pe artizanii ,,afacerii” din 2015, dar privesc de acum și spre ,,tunul” din 2019.

Dintr-un condei s-au plătit   2,5 milioane de lei pentru două investiții

Dintr-un condei s-a furat în 2015 din bugetul unei investiții utile spitalului din Făgăraș nu mai puțin de un milion de lei, adică 60% din valoarea totală a investiției. Printr-o suveică de firme, aparatura medicală a ajuns la spitalul făgărășean cu adaosuri comerciale și de 250%. Este lesne de înțeles că persoanele care au parafat achizițiile au știut încă de la început că investiția se va transforma într-o ,,afacere”, una cu iz penal, dosar penal nr. 168/P/2017. Tot dintr-un condei, în 2019,   bugetul altei investiții utile spitalului s-a transformat într-o profitabilă ,,afacere” pentru cei care au păstorit-o. Două milioane de lei a fost suma alocată și cheltuită pentru doi roboți, dar costul real al acestora a fost puțin peste 600.000 lei. Adaosul comercial aplicat roboților a fost de 328%, ceea ce înseamnă că Spitalul Făgăraș a achiziționat un robot cu un million de lei când costul real al acestuia era de aproximativ 305.000 lei.   În ambele cazuri bugetul investițiilor a fost asigurat 90% din bugetul Ministerului Sănătății, iar 10% din bugetul local al Făgărașului.

Doi roboți cu adaos comercial de 328%

425.531 euro. Cam atât a plătit spitalul din Făgăraș unei firme din București pentru Zoe și Pauletta, cei doi roboți Xenex care elimină infecțiile intraspitalicești. În condițiile în care un astfel de aparat are prețul de intrare în țară până la 65.000 euro, așa cum au constatat ziariștii de la libertatea.ro. Un preț mai mult decât triplu plătit din banii publici. Pentru cei 2 roboți Xenex ajunși la Făgăraș pe la mijlocul verii 2019, investiția a fost de aproximativ două milioane de lei, respectiv 425.000 euro, suma fiind asigurată de Primăria Făgăraș (10%) și Ministerul Sănătății (90%). Un ,,tun” de 1,5 millioane de lei (15 miliarde lei vechi), cam 70% din valoarea invetiției. Ca la indigo se repetă situația din 2015, când Spitalul Municipal Făgăraș a achiziționat aparatură medicală la suprapreț, afectând bugetul total al investiției cu un milion de lei. Ițele afacerilor au ajuns atunci până la reprezentanți din instituțiile centrale din București, iar acum bat, așa cum susține libertatea.ro, spre Academia SRI. S-au lăudat cu această investiție Mariana Câju, omul numit de primar în CA-ul spitalului, și primarul, dar n-au amintit nimic de costul achiziției așa cum era normal fiind vorba de banii publici.   Cu banii plătiți firmei Sanimed SRL se puteau achiziționa minim 6 astfel de aparate care să elimine infecțiile intraspitalicești. Dar pentru Zoe și Pauletta s-a acceptat un adaos comercial de 327%.

Spun doar ce le convine

Mariana Câju și primarul s-au fotografiat cu roboții pentru a impresiona opinia publică, fără să justifice însă costurile acestora. ,,Spitalul din Făgăraș este cea de-a treia unitate spitalicească din România care deține roboți americani de ultimă generație pentru combaterea infecțiilor nosocomiale. Prima unitate spitalicească a fost Spitalul Clinic „Dr. Victor Babes” (1 robot Xenex), iar cea de-a doua Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Prof. Dr. Alfred Rusescu (4 roboti Xenex). Reprezentanții spitalului își doresc ca și alte spitale din județul Brașov să își achiziționeze astfel de aparate, și fac o invitație către orice autoritate publică (Consiliul Județean, primării, spitale) să vină și să vadă cum funcționează roboții” declara presei Câju. La scurt timp o anchetă jurnalistică a descoperit ,,afacerea” cu aparatură medicală de import. După acest moment, conducerea spitalului n-a mai apărut în fața făgărășenilor cu explicații.

Ancheta Libertatea

,,Roboții costă circa 100.000 dolari bucata”, spunea în 2018 chiar Morris Miller, șeful firmei producătoare Xenex, citat de publicația economică Xconomy din Cambridge, Massachusetts. Patronul Sanimed, Cătălin Hideg, a apărut în investigația Secureanu, în calitate de partener de afaceri la Spitalul “Malaxa”, coleg la Academia SRI cu fostul director de la Malaxa și de protejat al generalului Constantin Onișor, coordonator al doctoratelor lui Secureanu și Hideg. Sanimed International Impex este compania care aduce în România robotul Xenex UV-C. Robotul este folosit pentru a omorî germenii din spitale, cu ajutorul luminii ultraviolete. Patronul și administratorul Sanimed este Cătălin Hideg, despre care echipa de investigație a scris în 2015, în timpul cazului Secureanu.   Puternic conectat la masonerie, precum și la persoane precum Florin Secureanu sau din sistemul academic al SRI, precum generalul Onișor, Hideg a controlat o parte a acțiunilor de la Sanimed, până în 2017, printr-un off-shore din Cipru și a făcut afaceri și cu nepotul lui Fidel Castro. Libertatea a găsit în sistemul de achiziții publice mai multe acorduri-cadru pentru cumpărarea robotului importat de Sanimed de către Spitalul Marius Nasta (maximum 4 bucăți) și de către spitalul Județean Tulcea (maximum 8 bucăți). În ambele cazuri, prețul per bucată este în jur de 175.000 de euro (174.000 de euro la Nasta, 176.000 de euro la Tulcea).   Sanimed afirmă, pe propriul site, că alte 3 spitale au cumpărat produsul Xenex UV-C: Spitalul Clinic “Dr. Victor Babeș” (o bucată) și Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Prof. Dr. Alfred Rusescu (4 bucăți) Spitalul Municipal “Dr. Aurel Tulbure” din Făgăraș – două bucăți (roboți denumiți Zoe și Pauletta). Conform contractului cu firma lui Cătălin Hideg, prețul robotului deja vândut către Victor Babeș este de 737.700 de lei, adică aproximativ 154.000 de euro”. Spitalul din Făgăraș a plătit pentru un robot valoarea cea mai mare, 212.000 euro.

Care este prețul real al unui astfel de robot?

„În România, prețul de intrare cu taxe, fără transport, este de 60.000-65.000 de euro”, spune pentru Libertatea o sursă din industria aparatelor medicale. Informația este în concordanță cu prețurile devenite publice în SUA, acolo unde costurile ridicate ale sistemului medical au obligat companiile și spitalele să fie extrem de transparente.
Într-un studiu publicat în octombrie 2015 de ECRI Institute din Pennsylvania, un ONG de cercetare în domeniul medical, sistemul Xenex UV-C costa aproximativ 81.000 de dolari. „Roboții costă circa 100.000 $ bucata”, spunea și Morris Miller, CEO Xenex,citat de publicația economică Xconomy din Cambridge, Massachusetts, orașul în care funcționează celebra universitate MIT. Compania Xenexa fost fondată în 2008 de doi epidemiologi americani, Julie Stachowiak și Mark Stibich, ambii cu doctorat la prestigioasa John Hopkins University din Baltimore, Maryland. Patronul firmei Sanimed nu a răspuns încercărilor ziarului de a afla de unde decurge diferența de preț dintre cumpărare și vânzarea robotului Xenex UV-C, deși ziarul a trimis întrebări încă de acum o săptămân㔠(sursa libertatea.ro).

Investiție bănoasă, dar nu pentru spital

Mult trâmbițata investiție din 2015 de la Spitalul Municipal Făgăraș, utilă de altfel, în valoare de 1.571.900 lei și finanțată de Ministerul Sănătății în proporție de 90%, respectiv 1.429.000 lei, și Primăria Făgăraș cu 10%, respectiv 142.900 lei, a fost transformată de cei implicați într-o afacere care a prejudiciat bugetul investiției cu aproape 1.000.000 de lei. Gaura în bugetul alocat spitalului de la Făgăraș a fost descoperită de auditorii Camerei de Conturi Brașov în 2016. Investiția a fost realizată defectuos sub oblăduirea primarului Făgărașului   și a directorului economic de către conducerea de la acea vreme a spitalului.   Puși în fața faptelor de către auditorii financiari ai Curții de Conturi, cei responsabili și-au recunoscut vinovăția. ,,Plăți nejustificate efectuate de Spitalul Municipal Dr. Aurel Tulbure Făgăraș către SC Acuvix Image SRL și SC IPS Management Solutions SRL pentru achiziția unor echipamente medicale la prețuri semnificativ mai mari față de cele plătite de către furnizori subcontractanți” stipulează Raportul Curții de Conturi (C.C.) întocmit la data de 5 mai 2016 la finalizarea verificărilor de la Primăria Făgăraș. Investiția luată la puricat de auditorii CC a însemnat achiziția următoarelor dotări: masă de operație, lampă operație, aparat anestezie înaltă performanță, aparat anestezie medie perfornanță și RX mobil C-Arm care au fost cuprinse în programul de investiții al unității spitalicești din anul 2013.

Artizanii afacerii cercetați de DNA

Spitalul Municipal Făgăraș a organizat o licitație deschisă, on line, care s-a concretizat prin procesele verbale de evaluare nr. 10149/13 decembrie 2013 și nr. 10.201/16 decembrie 2013 urmate de încheierea unor ,,acorduri cadru de furnizare”echipamente. Astfel, prin documentul nr. 57/7 ianuarie 2014 SC Acuvix Image SRL furniza spitalului următoarele echipamente: masa de operație, lampa de operație, aparat anestezie înaltă performanță, aparat anestezie medie performanță. Prin acordul de furnizare nr. 58/7 ianuarie 2014, SC IPS Management Solutions SRL furniza aparatul RX mobil-C-Arm. Numai că echipamentele au fost furnizate de alte două firme și nu de firmele desemnate prin licitație. Concret, SC Acuvix Image SRL încheiase acordul de subcontractare cu SC Neomed SRL nr. 150/14 noiembrie 2013 pentru masa de operație și lămpile de operație, iar SC IPS Management Solutions SRL cu SC Tehno Electro Medical Company SRL pentru RX mobil C-Arm. De asemenea, SC Acuvix Image SRL a mai încheiat un acord de asociere cu SC Adion SRL, nr. FN/14 noiembrie 2013, pentru aparatele de anestezie. Procedurile de licitație au fost realizate de Spitalul Municipal Făgăraș, care a achitat, în ultimele zile ale lunii decembrie 2015, facturile emise de firme pentru echipamentele medicale. În urma verificării operațiunilor legate de cheltuielile de capital efectuate de Spitalul Municipal Făgăraș s-a constatat că achizițiile de echipamente de la SC Acuvix Image SRL s-au făcut la ,,prețuri semnificativ mai mari față de cele plătite subcontractanților”. ,,Valoarea prejudiciului constatat: este în sumă de 960.679 lei (peste 200.000 de euro) din care plăți nejustificare în valoare de 914.932 lei și beneficii nerealizate pentru perioada ianuarie-mai 2016, în valoare de 45.747 lei. Ordonatorul de credite va lua măsuri pentru   evidențierea și recuperarea prejudiciului” a impus Curtea de Conturi.   Abia în ianuarie 2017, Primăria Făgăraș a dat în judecată firmele, dosarele civile ajungând la Tribunalul Brașov, dosarul civil nr. 335/62/2017 cu SC Acuvix Image SRL și dosarul nr. 336/62/2017 cu IPSManagement Solutions SRL. După 2 ani, Tribunalul Brașov a suspendat cauzele, dosarul în care pârât este   Acuvix Image SRL până la 14 mai 2020, fiind pe rol dosarul penal nr. 168/P/2017, iar dosarul în care este pârât   IPS Management Solution SRL, până la 13.12. 2019, fiind în cercetare la DNA Brașov dosarul penal 168/P/2017.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Parc cultural După Ziduri


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Proceduri prea întortocheate pentru adopție


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Se redeschide Canionul 7 Scări


  Azi 08:56
 • ➤ Eveniment


  Buget suplimentat pentru bursele elevilor


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Singur nu se poate


  Consiliul Județean pregătește concesionarea Aeroportului Internațional Brașov


  Azi 08:51
 • ➤ Actualitate


  RATBV a pierdut 6,5 milioane pe perioada stării de urgență


  Azi 08:45
 • ➤ National


  Locuri pe șantiere


  Constructorii de Autostrăzi propun o soluție pentru românii întorși în țară


  Azi 08:42
 • ➤ National


  Începe studiul privind imunizarea populației României la coronavirus


  Azi 08:36
 • ➤ National


  Vicepreședintele ANRE: „Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețurilor la 1 iulie”


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  O scumpă


  Delia, primele 3 concerte în aer liber


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea suferă


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Fotografia nud a lui Jennifer Aniston, scoasă la licitație


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum să asortezi parchetul gri într-o amenajare modernă


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Roland Garros s-ar putea disputa cu spectatori


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Apelul șefului MTS


  Deschideți bazele sportive


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Marius Constantin și Aby Popa vor fi antrenați de Dușan Uhrin


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Play-off în Liga a 4-a București pentru desemnarea campioanei


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Arbitraj


  Brașovenii Marian Barbu și Stelian Slabu dau testele fizice la Pitești


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Votul pe inocență


  Azi 08:01
 • ➤ Știri Brasov


  Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  02.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu și-a mai făcut un tatuaj


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Silvia Dumitrescu suferă de o boală rară


  02.06.2020
 • ➤ Cititori


  Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate


  02.06.2020
 • ➤ Cititori


  Arpagicul alungă ghinionul


  02.06.2020
 • ➤ Sport


  Dan Bona, urmașul dacilor liberi la Sarmizegetusa


  02.06.2020
 • ➤ Sport


  Restart


  Marian Ivan cere reînființarea FC Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Mirajul terasei


  02.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Viorica Dăncilă a obținut cel mai slab scor al unui candidat PSD la turul II

  Articolul următor


  Restricția de trafic de la „Trei alimentare“ se anulează

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 24 milisecunde, încărcat în milisecunde