Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Poteci, în afara fondului forestier


Primele trei trasee de mountainbike au intrat în lucru în Poiana Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 28.10.2019
• Cele trei sunt amenajate în paralel cu pârtiile de schi, de către o asociație de bikeri
• Primăria Brașov va amenaja alte trei trasee, mai complexe, în Postăvarul
Un ONG, reprezentat de unul dintre consilierii primarului George Scripcaru, va amenaja trei trasee de mountainbike în Poiana Brașov, de-a lungul pârtiilor de schi. Mai exact, potrivit reprezentanților Asociației Club Sportiv NH Bike, cele trei trasee vor fi trasate în apropierea pârtiilor și a instalațiilor de   transport pe cablu. Traseele au intrat deja în lucru, după ce au primit și autorizația de construire necesară. ,,La începutul acestei săptămâni am început lucrările de amenajare ale celor 3 trasee de biciclete pe care asociația noastră (NH Bike) le realizează împreună cu Primăria. Am făcut pichetarea traseului, iar în zilele acestea vom începe lucrările de amenajare. Am ales niște trasee care să ne permită o avizare cât mai rapidă și care vor completa un alt proiect al Municipalității. Două dintre trasee vor fi de nivel mediu, iar una va fi pentru practicanții cu experiență a acestui sport. Traseele care merg de-a lungul pârtiei vor fi amenajate la liziera pădurii, în spatele instalațiilor de zăpadă artificială,” a declarat zile trecute Bogdan Micu, reprezentantul NH Bike, care este și consilier al primarului pe probleme de mediu.

Primele trasee sunt în afara fondului forestier

Cele trei trasee vor fi în afara fondului forestier. Ele sunt foarte asemănătoare unor poteci turistice de drumeție, cum sunt cele existente în Masivul Postăvarul, cu singura diferență a că este permis doar accesul bicicliștilor, spun reprezentanții NH Bike. Rutele pentru biciclete presupun lucrări de curățare a stratului vegetal, în general de maxim 20 de cm, pe o lățime cuprinsă între 1 - 3 metri. În locurile umede și în cele în care stă apa, se vor efectua lucrări de drenaj, lucrările de amenajare afectând doar stratul superficial vegetal bătătorirea pâmântului existent, pe zonele curățate. Traseele care merg de-a lungul pârtiilor vor fi amenajate la liziera pădurii, în spatele instalațiilor de producere a zăpezii artificiale.

Traseele amenajate de primărie vor fi și prin pădure

Ulterior, aceste trei piste vor fi completate de altele trei, car vor fi amenajate de Primăria Brașov, dar pe trasee mult mai sinuase, ce presupun o serie de amenajări și lucrări mai complexe. De altfel, la sfârșitul săptămânii trecute a fost depus studiul de fezabilitate pentru aceste trei trasee noi, pe care le va amenaja Primăria Brașov, în cadrul programului de investiții, iar primarul George Scripcaru spune că va veni la următoarea ședință de Consiliu Local, în fața Deliberativului, cu propunerea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru acestea. „În final, iubitorii acestui sport vor avea la dispoziție 6 trasee de mountainbike, cu diferite nivele de dificultate, ce însumează aproximativ 20 de kilometri lungime. În acest fel, dacă iarna Poiana este cea mai bună stațiune de schi din România, vara, sperăm, să devină cea mai bună destinație pentru cei care iubesc coborârile cu bicicleta, în natură. După ce am introdus transportul bicicletelor cu autobuzele RAT în Poiana Brașov, de anul viitor trebuie să ne gândim la transportul acestora până în Postăvarul, astfel că trebuie să prevedem soluții pentru ca sistemele de transport pe cablu, pe parcursul verii, să fie prevăzute cu suporturi pentru biciclete”, a spus George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.

Cele 3 trasee pe care le va amenaja primăria în Masivul Postăvarul

Traseul nr. 1 - dificil. Are lungimea de 3141.60m și face legătura între stația superioară a telegondolei și stațiile inferioare ale telegondolei și telecabinei Kanzel. Acesta se desprinde spre dreapta din drumul ce face legătura între stația superioară a telegondolei și pârtia Lupului, la 6 metri aval de stația superioară a teleschiului Ruia, merge aproximativ paralel cu acesta, după care intră în pădure. Traseul de biciclete se prezintă sinuos, fiind alcătuit din 189 curbe circulare cu raze cuprinse 3 metri și 250 metri, a căror lungime cumulată de 1940.41 metri, reprezintă 62% din lungimea totală a pistei.
Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălțare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament. Din punct de vedere al vizibilității, elementele geometrice ale traseului, condițiile topografice și vegetația permit asigurarea unei distanțe medii de vizibilitate de 15 metri. Pentru menținerea vizibilitătii în lungul traseului, se vor inspecta periodic traseele de biciclete și se va îndepărta vegetația și crengile ce intră în gabaritul de liberă trecere a pistei.
Traseul nr. 2 – ușor. Are lungimea totală de 4070.60m, cu poziția de start a traseului asemănătoare cu a celorlalte două trasee, și punctul final, stația inferioară a telegondolei. Acesta pornește la 6 metri aval de stația superioară a teleschiului Ruia și continuă pe drumul de acces la pârtia Lupului. După intersecția cu axul telescaunului 6CLD, traseul își schimbă orientarea și continuă printr-o succesiune de serpentine orientate pe direcție nord-vestică, în afara și interiorul pădurii până în jurul km 3+670, unde intră pe traseul drumului Albastru și continuă până la stația inferioară a telegondolei. Din punct de vedere al amenajării în plan, traseul pistei de biciclete se prezintă sinuos, fiind alcătuit din 199 de curbe circulare, cu raze cuprinse 3 metri și 200 metri, a căror lungime cumulată de 2315.39 metri, reprezintă 57% din lungimea totală a pistei. Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălțare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament.
Traseul nr. 3 – mediu. Are lungimea totala de 3936.16 metr și este cel mai îndepartat traseu din cele trei trasee. Acesta se suprapune pe primii 130 metri peste traseul 2, după care se desprinde spre stanga și continuă în interiorul pădurii, după care traverseză drumul existent și reintră în pădure continuând cu un traseu sinuos. Din această lungime, 395.35 metri sunt amenajați în lungul pârtiei Lupului, pe partea stângă a acesteia. Traseul pistei de biciclete se prezintă mai putin sinuos decat celelalte două trasee, fiind alcătuit din 150 curbe circulare cu raze cuprinse 4 metri și 332 metri, a căror lungime cumulată de 2004.51 metri reprezintă 51% din lungimea totală a pistei. Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălțare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament. Traseul de mountain bike nu prezintă elemente constructive speciale pentru creștere gradului de dificultate.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  10 ha de vegetație ard la Vlădeni, lângă Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Sepsi OSK are un nou antrenor! Csaba Laszlo, out!


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța tinerilor în mediul on-line!


  12.11.2019
 • ➤ National


  Mai mulți lideri USR, printre care și brașoveanul Tudor Benga, au cerut demisia lui Dan Barna


  12.11.2019
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a ras mustața și cere eliberarea


  12.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Procesul în care Hrebenciuc si Adam au fost condamnați se rejudecă


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Un nou sens giratoriu provizoriu la Râșnov


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Deținuții de la Codlea devin actori într-o piesă de teatru, la Reduta


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Socoteala urnelor


  Brașovenii au vrut o finală Iohannis-Barna


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean pregătește 14 cabinete de Ambulatoriu la Astra și Tractorul


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Viitoarea Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, e tot o groapă


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A cincea ediție


  „Vibrate!festival“ revine la Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Recitalul de la ora cinci”


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Începe o nouă ediție Etnovember


  12.11.2019
 • ➤ National


  Alegeri prezidențiale 2019


  Iohannis a câștigat 29 de județe, Dăncilă 10


  12.11.2019
 • ➤ National


  Va fi sau nu dezbatere Iohannis - Dăncilă?


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  O creștere va fi


  Ce spune Orban despre când și cât va crește salariul minim


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  PSD anunță moțiune de cenzură la o zi după ce Dăncilă a intrat în turul doi


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  Eurostat: România se află pe locul 25 în UE în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste de 55-64 de ani


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Mămăliga poate deveni un medicament


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Inamicul nevăzut


  Cancerul de plămâni ucide câte un român pe oră


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Pentru trup și suflet


  Postul, o cură de sănătate


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Sfecla roșie, legumă anti-cancer


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Nu bea niciodată apa lăsată în pahar peste noapte


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele aduc fericirea


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cancerul mamar ar putea fi detectat cu cinci ani înainte să apară simptomele


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Show pe covorul roșu în Los Angeles


  Adelina Pestrițu a făcut un selfie cu Kim Kardashian


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe slăbit


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Ilinca Vandici și-a întreținut doi iubiți


  12.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Despre maladia Alzheimer


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Liga Elitelor. Formă bună pentru echipele brașovene


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Explicația selecționerului


  De ce nu a fost convocată Sorina Tîrcă la Mondiale?


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Jurgen Klopp a primit un...clop


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Verdict dur primit de Florin Andone


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov


  Final de coșmar pentru Ștefan Răchișan


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Tomas Ryde, reacție după scandalul convocărilor: “Sorina Tîrcă are nevoie să devină mai puternică”


  11.11.2019
 • ➤ National


  Barna, votat de tineri cu carte- Dăncilă, de vârstnici fără școală


  11.11.2019
 • ➤ National


  Aproape final: Ce județe o vor pe Dăncilă


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Klaus Iohannis a câștigat și la Brașov


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Am votat mulți și-atât


  Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Vot pentru președinte


  53,75% din brașoveni au fost ieri la urne


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum au votat liderii de partid din Brașov?


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Dovadă că se poate


  Făgărășenii își fac singuri bugetul


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  O cristoloveancă emigrată în Germania a strâns într-o culegere cântecele sașilor din Transilvania


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Elevii din Hărman învață despre „Oltul de lângă ei“


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Întâlnire cu mocanii din Cahul și din Săcele


  11.11.2019
 • ➤ International


  „Mi-e Dor de Tine”, mesaj afișat în centrul Londrei


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au fost sesizate 146 de incidente electorale. Jumătate nu s-au confirmat


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au cerut recunoaștere în UE


  Peste 27% dintre românii cu înaltă calificare locuiesc în afara țării


  11.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Circulație închisă 7 zile pe strada Gheorghe Șincai

  Articolul următor


  Colegiul de Informatic㠄Grigore Moisil“ va fi totuși gata până la sfârșitul anului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.717 milisecunde, încărcat în milisecunde