Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Poteci, în afara fondului forestier


Primele trei trasee de mountainbike au intrat în lucru în Poiana Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 28.10.2019
• Cele trei sunt amenajate în paralel cu pârtiile de schi, de către o asociație de bikeri
• Primăria Brașov va amenaja alte trei trasee, mai complexe, în Postăvarul
Un ONG, reprezentat de unul dintre consilierii primarului George Scripcaru, va amenaja trei trasee de mountainbike în Poiana Brașov, de-a lungul pârtiilor de schi. Mai exact, potrivit reprezentanților Asociației Club Sportiv NH Bike, cele trei trasee vor fi trasate în apropierea pârtiilor și a instalațiilor de   transport pe cablu. Traseele au intrat deja în lucru, după ce au primit și autorizația de construire necesară. ,,La începutul acestei săptămâni am început lucrările de amenajare ale celor 3 trasee de biciclete pe care asociația noastră (NH Bike) le realizează împreună cu Primăria. Am făcut pichetarea traseului, iar în zilele acestea vom începe lucrările de amenajare. Am ales niște trasee care să ne permită o avizare cât mai rapidă și care vor completa un alt proiect al Municipalității. Două dintre trasee vor fi de nivel mediu, iar una va fi pentru practicanții cu experiență a acestui sport. Traseele care merg de-a lungul pârtiei vor fi amenajate la liziera pădurii, în spatele instalațiilor de zăpadă artificială,” a declarat zile trecute Bogdan Micu, reprezentantul NH Bike, care este și consilier al primarului pe probleme de mediu.

Primele trasee sunt în afara fondului forestier

Cele trei trasee vor fi în afara fondului forestier. Ele sunt foarte asemănătoare unor poteci turistice de drumeție, cum sunt cele existente în Masivul Postăvarul, cu singura diferență a că este permis doar accesul bicicliștilor, spun reprezentanții NH Bike. Rutele pentru biciclete presupun lucrări de curățare a stratului vegetal, în general de maxim 20 de cm, pe o lățime cuprinsă între 1 - 3 metri. În locurile umede și în cele în care stă apa, se vor efectua lucrări de drenaj, lucrările de amenajare afectând doar stratul superficial vegetal bătătorirea pâmântului existent, pe zonele curățate. Traseele care merg de-a lungul pârtiilor vor fi amenajate la liziera pădurii, în spatele instalațiilor de producere a zăpezii artificiale.

Traseele amenajate de primărie vor fi și prin pădure

Ulterior, aceste trei piste vor fi completate de altele trei, car vor fi amenajate de Primăria Brașov, dar pe trasee mult mai sinuase, ce presupun o serie de amenajări și lucrări mai complexe. De altfel, la sfârșitul săptămânii trecute a fost depus studiul de fezabilitate pentru aceste trei trasee noi, pe care le va amenaja Primăria Brașov, în cadrul programului de investiții, iar primarul George Scripcaru spune că va veni la următoarea ședință de Consiliu Local, în fața Deliberativului, cu propunerea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru acestea. „În final, iubitorii acestui sport vor avea la dispoziție 6 trasee de mountainbike, cu diferite nivele de dificultate, ce însumează aproximativ 20 de kilometri lungime. În acest fel, dacă iarna Poiana este cea mai bună stațiune de schi din România, vara, sperăm, să devină cea mai bună destinație pentru cei care iubesc coborârile cu bicicleta, în natură. După ce am introdus transportul bicicletelor cu autobuzele RAT în Poiana Brașov, de anul viitor trebuie să ne gândim la transportul acestora până în Postăvarul, astfel că trebuie să prevedem soluții pentru ca sistemele de transport pe cablu, pe parcursul verii, să fie prevăzute cu suporturi pentru biciclete”, a spus George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.

Cele 3 trasee pe care le va amenaja primăria în Masivul Postăvarul

Traseul nr. 1 - dificil. Are lungimea de 3141.60m și face legătura între stația superioară a telegondolei și stațiile inferioare ale telegondolei și telecabinei Kanzel. Acesta se desprinde spre dreapta din drumul ce face legătura între stația superioară a telegondolei și pârtia Lupului, la 6 metri aval de stația superioară a teleschiului Ruia, merge aproximativ paralel cu acesta, după care intră în pădure. Traseul de biciclete se prezintă sinuos, fiind alcătuit din 189 curbe circulare cu raze cuprinse 3 metri și 250 metri, a căror lungime cumulată de 1940.41 metri, reprezintă 62% din lungimea totală a pistei.
Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălțare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament. Din punct de vedere al vizibilității, elementele geometrice ale traseului, condițiile topografice și vegetația permit asigurarea unei distanțe medii de vizibilitate de 15 metri. Pentru menținerea vizibilitătii în lungul traseului, se vor inspecta periodic traseele de biciclete și se va îndepărta vegetația și crengile ce intră în gabaritul de liberă trecere a pistei.
Traseul nr. 2 – ușor. Are lungimea totală de 4070.60m, cu poziția de start a traseului asemănătoare cu a celorlalte două trasee, și punctul final, stația inferioară a telegondolei. Acesta pornește la 6 metri aval de stația superioară a teleschiului Ruia și continuă pe drumul de acces la pârtia Lupului. După intersecția cu axul telescaunului 6CLD, traseul își schimbă orientarea și continuă printr-o succesiune de serpentine orientate pe direcție nord-vestică, în afara și interiorul pădurii până în jurul km 3+670, unde intră pe traseul drumului Albastru și continuă până la stația inferioară a telegondolei. Din punct de vedere al amenajării în plan, traseul pistei de biciclete se prezintă sinuos, fiind alcătuit din 199 de curbe circulare, cu raze cuprinse 3 metri și 200 metri, a căror lungime cumulată de 2315.39 metri, reprezintă 57% din lungimea totală a pistei. Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălțare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament.
Traseul nr. 3 – mediu. Are lungimea totala de 3936.16 metr și este cel mai îndepartat traseu din cele trei trasee. Acesta se suprapune pe primii 130 metri peste traseul 2, după care se desprinde spre stanga și continuă în interiorul pădurii, după care traverseză drumul existent și reintră în pădure continuând cu un traseu sinuos. Din această lungime, 395.35 metri sunt amenajați în lungul pârtiei Lupului, pe partea stângă a acesteia. Traseul pistei de biciclete se prezintă mai putin sinuos decat celelalte două trasee, fiind alcătuit din 150 curbe circulare cu raze cuprinse 4 metri și 332 metri, a căror lungime cumulată de 2004.51 metri reprezintă 51% din lungimea totală a pistei. Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălțare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament. Traseul de mountain bike nu prezintă elemente constructive speciale pentru creștere gradului de dificultate.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Teatrul „Sică Alexandrescu”, Opera Brașov, Filarmonica și Teatrul „Arlechino” își reiau spectacolele, dar la Bastionul Țesătorilor și în Piața Sf. Ioan


  Azi 13:22
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID 19 la Brașov, 238 noi cazuri depistate în România în ultimele 24 de ore


  Azi 13:10
 • ➤ Sport


  Hagi știe soluția care trebuie aplicată în sportul românesc


  Azi 12:48
 • ➤ Prima pagină


  Dinamită la bugete


  Noi creșteri pentru salariul minim


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  PREZENTARE


  „Brașovul, inima istorică a Transilvaniei“


  Azi 08:59
 • ➤ Eveniment


  40 de camere video vor supraveghea municipiul Făgăraș


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  Cioc pe asfalt pe Bulevardul Eroilor


  Azi 08:53
 • ➤ Eveniment


  Pensionar căutat de familie


  Azi 08:51
 • ➤ Eveniment


  58 plus 1


  Licitație pentru noua grădiniță din Tractorul


  Azi 08:42
 • ➤ Eveniment


  Strada Institutului, de la două la patru benzi


  Azi 08:40
 • ➤ Eveniment


  Casa în care a locuit George Barițiu va fi scoasă la vânzare


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Reprofilare


  Anda Adam a făcut bani și în timpul pandemiei


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Ștefan Iancu din serialul „Vlad” a debutat alături de Keira Knigthley


  Azi 08:30
 • ➤ Doctor


  Folosirea îndelungată a aspirinei poate duce la orbire


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Avantajele și dezavantajele pereților cu lambriuri din lemn


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  FCSB și FC Voluntari au dat startul fotbalului în România


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Liga 1 revine după pandemia de COVID-19


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Toate testele arbitrilor pentru Covid-19 sunt negative


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Se întâmplă în România! La polo feminin avem două campioane!


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Marin Barbu e furios pe deciziile guvernanților


  Azi 08:10
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  90 sau 40%?


  Azi 08:03
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Primul antrenament, prima încălcare a ordinului MTS și MS


  03.06.2020
 • ➤ National


  Legea educației sexuale în școli devine legea educației sanitare, dar doar cu acordul scris al părinților


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  LPF a anunțat programul primei etape din Liga 1 după pandemie!


  03.06.2020
 • ➤ National


  Parlamentul a decis dublarea alocațiilor, după ce Guvernul a amânat legea până la 1 august 2020


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  6 noi cazuri COVID 19 la Brașov, 152 noi cazuri de îmbolnăvire în țară


  03.06.2020
 • ➤ National


  CCR: Guvernul organizează alegerile, dar prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Brașov a reluat evaluarea proiectelor culturale. Vor fi finanțate doar evenimente în aer liber, bugetul total fiind tăiat la jumătate


  03.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Parc cultural După Ziduri


  03.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Proceduri prea întortocheate pentru adopție


  03.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Se redeschide Canionul 7 Scări


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Buget suplimentat pentru bursele elevilor din Brașov


  03.06.2020
 • ➤ Actualitate


  Singur nu se poate


  Consiliul Județean pregătește concesionarea Aeroportului Internațional Brașov


  03.06.2020
 • ➤ Actualitate


  RATBV a pierdut 6,5 milioane pe perioada stării de urgență


  03.06.2020
 • ➤ National


  Locuri pe șantiere


  Constructorii de Autostrăzi propun o soluție pentru românii întorși în țară


  03.06.2020
 • ➤ National


  Începe studiul privind imunizarea populației României la coronavirus


  03.06.2020
 • ➤ National


  Vicepreședintele ANRE: „Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețurilor la 1 iulie”


  03.06.2020
 • ➤ Life


  O scumpă


  Delia, primele 3 concerte în aer liber


  03.06.2020
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea suferă


  03.06.2020
 • ➤ Life


  Fotografia nud a lui Jennifer Aniston, scoasă la licitație


  03.06.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum să asortezi parchetul gri într-o amenajare modernă


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Roland Garros s-ar putea disputa cu spectatori


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Apelul șefului MTS


  Deschideți bazele sportive


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Marius Constantin și Aby Popa vor fi antrenați de Dușan Uhrin


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Play-off în Liga a 4-a București pentru desemnarea campioanei


  03.06.2020
 • ➤ Sport


  Arbitraj


  Brașovenii Marian Barbu și Stelian Slabu dau testele fizice la Pitești


  03.06.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Votul pe inocență


  03.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


  02.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Circulație închisă 7 zile pe strada Gheorghe Șincai

  Articolul următor


  Colegiul de Informatic㠄Grigore Moisil“ va fi totuși gata până la sfârșitul anului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 20 milisecunde, încărcat în milisecunde