Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


Cum s-a născut Cerbul de Aur

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Laureații primei ediții a festivalului din 1968
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.08.2019
• Deși a fost ideea lui să se facă un festival la Brașov, pentru că panorama era ca la Salzburg, și chiar dacă prima ediție a avut un succes mare, lui Ceaușescu nu i-a plăcut pentru că n-au câștigat românii
Festivalul „Cerbul de Aur“s-a născut în 1968, la dorința expresă a lui Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care vroia să demonstreze Vestului că România este o țară deschisă. Patru ani mai târziu, tot Ceaușescu a desființat festivalul de teamă că românii au prins prea mult gustul libertății.

Ceaușescu a ales Brașovul

Prima ediție a festivalului, conceput ca o copie a faimosului San Remo, a avut loc în martie 1968, la Teatrul Dramatic. Se zice că Brașovul a fost ales la ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu, pentru că îi plăcea ,,cum se vede“. Gheorghe Conțu, secretar cu cultura și propaganda la municipiu, povestea că, aflându-se într-o vizită particulară în Brașov, Ceaușescu ar fi spus, privind panorama orașului: „Brașovul e Salzburg-ul României. Mă, voi de ce nu faceți aici un festival?“. De aici a pornit totul. Conducerea de partid a municipiului a întocmit documentația, orientându-se după festivalurile San Remo din Italia și Orfeul de Aur din Bulgaria. Cabinetul nr. 1 a aprobat-o fără comentarii.

Era să fie numit „Cocoșul de Munte“

Când a venit vorba de numele festivalului, s-a propus întâi „Cocoșul de Munte“, apoi, fiindcă restaurantul Cerbul Carpatin avea mare popularitate printre turiști, s-a ajuns la Cerbul de Aur. Totuși, la prima ediție, festivalul a avut oficial un nume generic: Festivalul Internațional de Muzică Ușoar㠄Brașov-România“. Cerbul de Aur era doar trofeul. În anul următor, 1969, Octavian Paler a venit cu ideea de a numi efectiv festivalul ,,Cerbul de Aur“. Organizarea a fost concepută de echipa Televiziunii Române, sub conducerea lui Tudor Vornicu. Totul a fost foarte bine pus la punct. Chiar și buteliile de vin au purtat o etichetă festivă, închinată evenimentului.

Tot orașul a intrat în priză

Brașovenii care au muncit nu cinci zile, cât a ținut festivalul, ci câteva luni, zi și noapte, au rămas niște anonimi. Toată lumea din Brașov a intrat în priză, de la ,,tovarășii“ de la partid, la bucătari, actori, tâmplari, precum și fabricile și uzinele. În ziarul „Drum Nou“, cu câteva zile înainte de începerea festivalului, jurnaliștii au început să scrie despre reamenajarea sălii Teatrului Dramatic. A fost lărgită fosa, ca să încapă întreaga orchestră, formată din 60 de instrumentiști. Modificarea a rămas așa până la renovarea din 2014. Muncitorii de la Industria Locală de Mobilă Ghimbav au făcut mobilierul de lemn care a decorat scena primei ediții, iar componentele metalice au fost fabricate la Metrom și Fabrica de Articole de Tablă Codlea. Scoarța de stejar cu care au fost îmbrăcate a fost adusă de la Homorod. Barul de Noapte de la Hotel Carpați, azi ARO Palace, a fost transformat într-o sală de spectacole în care s-au desfășurat recitalurile hors concours.   Cele 20 de steaguri ale țărilor participante au fost arborate la intrarea în hotelul caracterizat de jurnaliști drept „adevărat palat al confortului și civilizației“. Cunoscutul ziarist al vremii, Alexandru Stark, scria în ziarul local, cu două zile înainte de începerea festivalului, un articol intitulat „Mulțumesc, Brașov!“.

Ziariștii brașoveni n-au avut loc în sală

Concurenții și însoțitorii lor, jurnaliști străini și români au fost invitați cu toții la cocktailul de bun venit oferit de primarul Brașovului de atunci, Constantin Cărțână. Pe 5 martie, într-o marți, festivalul și-a deschis porțile cu secțiunea compozițiilor în afară de concurs. Primul care a urcat pe scenă a fost Constantin Drăghici cu melodia „Am strâns toamnă după toamnă“.   Ziariștii de la Drum Nou n-au avut loc în sala arhiplină, articolul de la închiderea ediției, „Concertul vedetelor“ avea următoarea notă: „Cronica de față a fost realizată după vizionarea spectacolului la televizor, deoarece redactorii noștri nu au avut acces în sală“. În noaptea de 5 spre 6 martie, tipografii brașoveni au tipărit primul buletin al festivalului, în cinci limbi. Acesta cuprindea interviuri cu vedetele, dar și păreri din public. Cele mai citite erau rubricile: „Festivalul la plimbare“, „Fotoliul 13“ și „Dincolo de micul ecran“.

Luminița Iacobescu s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța

La concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Pe durata festivalului, concurenții, vedetele și ceilalți invitați au fost la Bran și la Șura Dacilor din Poiană. „Patru halebardieri îmbrăcați în armuri, au deschis drumul vizitatorilor în incinta Bastionului Țesătorilor“. Oaspeții au făcut turul orașului în autocare, ajungând chiar și în „cartierul Steagu Roșu, ale cărui construcții moderne constituie un adevărat poem geometric despre viața contemporană a orașului“, scria presa vremii.   Deși primii prezentatori ai Cerbului au fost Iurie Darie și Stela Popescu, cuvântul de bun venit în limba franceză a fost adresat de către Luminița Iacobescu. Emoționată, actrița s-a bâlbâit de câteva ori. În timpul festivalului s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța. Până în 1968, jucase în 3 filme românești. În Franța, a mai fost distribuită în alte 10, cel mai cunoscut fiind „Lucien Lacombe“ (1974), nominalizat la Cannes. În „Rue de Buci“ (1972) a avut rolul principal. Numele ei de scenă a fost Loumi Jacobesco.

Primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări

Prima ediție a Cerbului s-a încheiat cu o petrecere la hotelul Carpați. Orchestra de muzică populară condusă de Victor Predescu i-a lăsat cu gurile căscate pe cântăreții străini care s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o frenetic. Oaspeții s-au mai distrat și la Șura Dacilor unde neobosita Rita Pavone a cântat împreună cu un puști de numai 5 ani. Alexandru Stark calculase că festivalul a însumat 144 de ore de muzică. Cântăreții au fost plimbați și provocați să admire frumusețile Brașovului. Invitatul de onoare Ghenov Ghenco, directorul Festivalului Orfeul de Aur, a fost nevoit să recunoască reușita Cerbului: „are o superioritate față de multe alte festivaluri: bogatul program extrafestival“. Radu Ghenciu, secretarul general al Cerbului, a mărturisit că nu și-a dorit un festival neapărat pentru public, cât unul pentru televiziune și radio. Așa a și ieșit. 20 de societăți europene de televiziune și-au trimis soliști în concurs, iar 15 au avut reprezentanți în juriu. Așadar, primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări. În 1970, festivalul de la Brașov a fost transmis de 30 de televiziuni din întreaga lume, iar caietul Program conținea 52 de pagini și textele erau redactate în două limbi, română și franceză.

40 de nume celebre la prima ediție

La prima ediție, la concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Câștigătorul festivalului a fost Jacques Hustin din Belgia. Cerbul de Argint i-a revenit lui Josef Laufer, iar Cerbul de Bronz l-a primit Kalinka.
Concurenți au fost: Niky Hilton (Anglia), Gerda Berndorf (Austria), Marika Lichter (Austria), Jacques Hustin (Belgia), Kalinka (Belgia), Iordanka Hristova (Bulgaria), Margarita Radinska (Bulgaria), Josef Laufer (Cehoslovacia), Io Roland (Elveția), Maria Rung (Finlanda), Guy Mardel (Franța), Ingo Graf (RDG), Rene Martin (RDG), Nana Gualdi (RFG), Patricia Cahill (Irlanda), Adela Maffina (Italia), Gaby Novac (Iugoslavia), Eric Thomace (Luxembourg), Urszula Szipinska (Polonia), Mafalda Sofia (Portugalia), Anca Agemolu (România), Dan Spătaru (România), Margareta Pâslaru (România), Roddy Mc. Neil (Scoția), Michel (Suedia), Nina Brodskaia (URSS), Katty Kovacs (Ungaria).

Ceaușescu s-a enervat: „A fost o porcărie!“

Doar pe Ceaușescu l-a enervat. Ce realizare e aia când niciun român nu urcase pe podium. De altfel, Paler le-a cerut juraților: „vă rog să nu confundați ospitalitatea cu dorința noastră de a avea un premiu“. Paler își amintea peste ani că au fost și ultimele lui zile la conducerea televiziunii. „Am primit ordin să ne prezentăm toată conducerea televiziunii la secretariatul CC al PCR. Ceaușescu a urlat: «A fost o porcărie! Are cineva ceva de zis?» Am făcut o mare greșeală spunând o frază interzisă: «Permiteți-mi să nu fiu de acord cu părerea dumneavoastră». După două minute, deja nu se mai uita la mine. Peste două zile am fost dat afară“, povestea Paler. Anii următori, Cerbul de Aur avea să-l sperie și mai tare pe dictator. Voise un festival care să convingă că România e o țară deschisă către lume și a obținut o manifestare care arăta românilor prea fățiș ce înseamnă libertatea. Gloria lui era umbrită de Cerbul de Aur. După ediția din 1971, a pus punct acestui festival, spre stupoarea muzicienilor români, dar a străinilor care acordaseră deja Cerbului un loc însemnat în calendarul manifestărilor.

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur. În prima seară de concurs   6 artiști vor interpreta piese în limba română, iar 6 vor cânta melodiile din repertoriul propriu, cu care au depășit preselecțiile. Vineri, în a doua seară a concursului Cerbul de Aur 2019, rolurile celor 6 se vor inversa. Fiecare finalist a extras, luni la tragerea la sorți, câte un bilet cu ziua în care urmează să cânte, iar tragerea la sorți s-a făcut în ordinea alfabetică a țărilor din care provin concurenții. Cum doi dintre ei nu au putut ajunge la Brașov de luni, au împuternicit organizatorii să îi reprezinte.

Cât costă să vezi Cerbul

Abonamente la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 550 RON; VIP - 450 RON; Categoria 1 - 360 RON; Categoria 2 - 260 RON
Categoria 3 - 199 RON;
Bilete pe zi la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 275 RON; VIP - 215 RON; Categoria 1 - 175 RON; Categoria 2 - 125 RON: Categoria 3 - 70 RON
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

A ajuns la cea de a XV-a ediție


Invitație la Carnavalul cu clătite de la Prejmer

„Fii la tine-n țară la fel ca afară“


Campanie pentru reciclarea electrocasnicelor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în sferturi la Dubai după un meci istovitor cu Ons Jabeur


  19.02.2020
 • ➤ Local


  70 de ani de la deschiderea primei Pinacoteci a Brasovului


  19.02.2020
 • ➤ International


  Marea Britanie închide granița pentru muncitorii români. 10 noi reguli pentru a fi acceptat


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Baraj, Liga 3. Duel Brașov - Alba! Dubla pentru promovare va avea loc în 13 și 20 iunie


  19.02.2020
 • ➤ Local


  Medic găsit mort în casă la Brașov


  19.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  CJ susține „Cerbul de Aur“ 2020 cu 550.000 de lei


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Căncescu și Scripcaru, achitați în dosarul Farmacia


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă șapte treceri de pietoni, „protejate“ de limitatoare de viteză


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean a împărțit la primării, cele 27,3 milioane de lei din cota de impozit pe venit


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Prefectul vrea o procedură clară pentru situațiile de risc pe lanțul alimentar


  19.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Prima aplicație de parksharing din România, disponibilă și în Brașov


  19.02.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scripcaru a luat în colimator instituțiile de cultură din subordinea Primăriei


  19.02.2020
 • ➤ Actualitate


  A ajuns la cea de a XV-a ediție


  Invitație la Carnavalul cu clătite de la Prejmer


  19.02.2020
 • ➤ National


  Cine pune piedică anticipatelor


  PSD vrea să blocheze votul pe Guvernul Orban II din 24 februarie


  19.02.2020
 • ➤ National


  Asztalos Csaba: Ungaria preia din atribuțiile statului român în Transilvania


  19.02.2020
 • ➤ Life


  Prea pasional


  Loredana Groza a făcut un clip interzis minorilor


  19.02.2020
 • ➤ Life


  Amna își reface viața


  19.02.2020
 • ➤ Life


  DJ Wanda a primit cadou o expediție la Polul Nord


  19.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Idei de cadouri pe care le poți face copiilor de ziua lor de naștere


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  România a câștigat la ”masa verde” play-off-ul Grupei Mondiale 1 din Cupa Davis


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  VAR la meciul CFR Cluj - FC Sevilla!


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Revenire


  Kim Clijters, primul meci după șapte ani de pauză


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Mutu a semnat


  CSM Corona Brașov transfer pentru Liga a 3-a


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  Lupii, victorie clară în Erste Liga


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, încă în perioada de căutări


  19.02.2020
 • ➤ Sport


  E oficial! Cristina Neagu a semnat contractul! "Sunt fericită"


  18.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Eșec în amicalul cu Aerostar Bacău


  18.02.2020
 • ➤ National


  Peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienți


  18.02.2020
 • ➤ Local


  Andrei Kadas va fi dat afară din PNL? Veștea explică fotografia cu interlopul Alexa


  18.02.2020
 • ➤ Cititori


  Avantajele unei platforme locale de cazări în orașul Brașov


  18.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Interlopi, polițiști, politicieni


  18.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Compania cehă SOR, interesată să livreze încă un pachet de autobuze electrice, la Brașov


  18.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Bugetul depășește 1,1 milioane lei în acest an


  Brașovul va avea peste 455 de milioane de lei pentru investiții, în 2020


  18.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Zece unități de învățământ din Brașov, încă afectate de epidemia de gripă


  18.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Parcare subterană în Centrul Civic din Brașov?


  18.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Prioritățile 2020


  CJ Brașov alocă un buget generos pentru aeroport


  18.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Consiliul Județean aprobă azi ghidurile de finanțare pentru proiectele culturale și sportive


  18.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Orban, despre urne


  Alegerile locale vor fi, cel mai probabil, pe 14 iunie


  18.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Președintele susține programul PNDL


  18.02.2020
 • ➤ Actualitate


  UDMR sesizează Avocatul Poporului privind OUG care modifică Legea electorală pentru parlamentare


  18.02.2020
 • ➤ Economic


  Prognoză


  Anul acesta nu vor fi scumpiri la gaz și energie electrică


  18.02.2020
 • ➤ Economic


  Cum va suporta România introducerea unui salariu minim la nivel european


  18.02.2020
 • ➤ Doctor


  Ce ascund persoanele deranjate de sunete ca plescăitul


  18.02.2020
 • ➤ Doctor


  Cât poate trăi noul coronavirus în afara organismului uman


  18.02.2020
 • ➤ Doctor


  Rozmarinul are efecte magice


  18.02.2020
 • ➤ Doctor


  Vitamina D se luptă cu gripa


  18.02.2020
 • ➤ Doctor


  Un semnal de alarmă


  Excesul de fructoză poate afecta ficatul copiilor


  18.02.2020
 • ➤ Doctor


  Coajă de mandarină, leac pentru cancer?


  18.02.2020
 • ➤ Doctor


  Ciuboțica-cucului întărește imunitatea


  18.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Convorbiri oficiale


  Întâlnirea Iohannis-Trump va dura o oră și jumătate

  Articolul următor

  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.681 milisecunde, încărcat în milisecunde