Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


Cum s-a născut Cerbul de Aur

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Laureații primei ediții a festivalului din 1968
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.08.2019
• Deși a fost ideea lui să se facă un festival la Brașov, pentru că panorama era ca la Salzburg, și chiar dacă prima ediție a avut un succes mare, lui Ceaușescu nu i-a plăcut pentru că n-au câștigat românii
Festivalul „Cerbul de Aur“s-a născut în 1968, la dorința expresă a lui Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care vroia să demonstreze Vestului că România este o țară deschisă. Patru ani mai târziu, tot Ceaușescu a desființat festivalul de teamă că românii au prins prea mult gustul libertății.

Ceaușescu a ales Brașovul

Prima ediție a festivalului, conceput ca o copie a faimosului San Remo, a avut loc în martie 1968, la Teatrul Dramatic. Se zice că Brașovul a fost ales la ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu, pentru că îi plăcea ,,cum se vede“. Gheorghe Conțu, secretar cu cultura și propaganda la municipiu, povestea că, aflându-se într-o vizită particulară în Brașov, Ceaușescu ar fi spus, privind panorama orașului: „Brașovul e Salzburg-ul României. Mă, voi de ce nu faceți aici un festival?“. De aici a pornit totul. Conducerea de partid a municipiului a întocmit documentația, orientându-se după festivalurile San Remo din Italia și Orfeul de Aur din Bulgaria. Cabinetul nr. 1 a aprobat-o fără comentarii.

Era să fie numit „Cocoșul de Munte“

Când a venit vorba de numele festivalului, s-a propus întâi „Cocoșul de Munte“, apoi, fiindcă restaurantul Cerbul Carpatin avea mare popularitate printre turiști, s-a ajuns la Cerbul de Aur. Totuși, la prima ediție, festivalul a avut oficial un nume generic: Festivalul Internațional de Muzică Ușoar㠄Brașov-România“. Cerbul de Aur era doar trofeul. În anul următor, 1969, Octavian Paler a venit cu ideea de a numi efectiv festivalul ,,Cerbul de Aur“. Organizarea a fost concepută de echipa Televiziunii Române, sub conducerea lui Tudor Vornicu. Totul a fost foarte bine pus la punct. Chiar și buteliile de vin au purtat o etichetă festivă, închinată evenimentului.

Tot orașul a intrat în priză

Brașovenii care au muncit nu cinci zile, cât a ținut festivalul, ci câteva luni, zi și noapte, au rămas niște anonimi. Toată lumea din Brașov a intrat în priză, de la ,,tovarășii“ de la partid, la bucătari, actori, tâmplari, precum și fabricile și uzinele. În ziarul „Drum Nou“, cu câteva zile înainte de începerea festivalului, jurnaliștii au început să scrie despre reamenajarea sălii Teatrului Dramatic. A fost lărgită fosa, ca să încapă întreaga orchestră, formată din 60 de instrumentiști. Modificarea a rămas așa până la renovarea din 2014. Muncitorii de la Industria Locală de Mobilă Ghimbav au făcut mobilierul de lemn care a decorat scena primei ediții, iar componentele metalice au fost fabricate la Metrom și Fabrica de Articole de Tablă Codlea. Scoarța de stejar cu care au fost îmbrăcate a fost adusă de la Homorod. Barul de Noapte de la Hotel Carpați, azi ARO Palace, a fost transformat într-o sală de spectacole în care s-au desfășurat recitalurile hors concours.   Cele 20 de steaguri ale țărilor participante au fost arborate la intrarea în hotelul caracterizat de jurnaliști drept „adevărat palat al confortului și civilizației“. Cunoscutul ziarist al vremii, Alexandru Stark, scria în ziarul local, cu două zile înainte de începerea festivalului, un articol intitulat „Mulțumesc, Brașov!“.

Ziariștii brașoveni n-au avut loc în sală

Concurenții și însoțitorii lor, jurnaliști străini și români au fost invitați cu toții la cocktailul de bun venit oferit de primarul Brașovului de atunci, Constantin Cărțână. Pe 5 martie, într-o marți, festivalul și-a deschis porțile cu secțiunea compozițiilor în afară de concurs. Primul care a urcat pe scenă a fost Constantin Drăghici cu melodia „Am strâns toamnă după toamnă“.   Ziariștii de la Drum Nou n-au avut loc în sala arhiplină, articolul de la închiderea ediției, „Concertul vedetelor“ avea următoarea notă: „Cronica de față a fost realizată după vizionarea spectacolului la televizor, deoarece redactorii noștri nu au avut acces în sală“. În noaptea de 5 spre 6 martie, tipografii brașoveni au tipărit primul buletin al festivalului, în cinci limbi. Acesta cuprindea interviuri cu vedetele, dar și păreri din public. Cele mai citite erau rubricile: „Festivalul la plimbare“, „Fotoliul 13“ și „Dincolo de micul ecran“.

Luminița Iacobescu s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța

La concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Pe durata festivalului, concurenții, vedetele și ceilalți invitați au fost la Bran și la Șura Dacilor din Poiană. „Patru halebardieri îmbrăcați în armuri, au deschis drumul vizitatorilor în incinta Bastionului Țesătorilor“. Oaspeții au făcut turul orașului în autocare, ajungând chiar și în „cartierul Steagu Roșu, ale cărui construcții moderne constituie un adevărat poem geometric despre viața contemporană a orașului“, scria presa vremii.   Deși primii prezentatori ai Cerbului au fost Iurie Darie și Stela Popescu, cuvântul de bun venit în limba franceză a fost adresat de către Luminița Iacobescu. Emoționată, actrița s-a bâlbâit de câteva ori. În timpul festivalului s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța. Până în 1968, jucase în 3 filme românești. În Franța, a mai fost distribuită în alte 10, cel mai cunoscut fiind „Lucien Lacombe“ (1974), nominalizat la Cannes. În „Rue de Buci“ (1972) a avut rolul principal. Numele ei de scenă a fost Loumi Jacobesco.

Primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări

Prima ediție a Cerbului s-a încheiat cu o petrecere la hotelul Carpați. Orchestra de muzică populară condusă de Victor Predescu i-a lăsat cu gurile căscate pe cântăreții străini care s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o frenetic. Oaspeții s-au mai distrat și la Șura Dacilor unde neobosita Rita Pavone a cântat împreună cu un puști de numai 5 ani. Alexandru Stark calculase că festivalul a însumat 144 de ore de muzică. Cântăreții au fost plimbați și provocați să admire frumusețile Brașovului. Invitatul de onoare Ghenov Ghenco, directorul Festivalului Orfeul de Aur, a fost nevoit să recunoască reușita Cerbului: „are o superioritate față de multe alte festivaluri: bogatul program extrafestival“. Radu Ghenciu, secretarul general al Cerbului, a mărturisit că nu și-a dorit un festival neapărat pentru public, cât unul pentru televiziune și radio. Așa a și ieșit. 20 de societăți europene de televiziune și-au trimis soliști în concurs, iar 15 au avut reprezentanți în juriu. Așadar, primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări. În 1970, festivalul de la Brașov a fost transmis de 30 de televiziuni din întreaga lume, iar caietul Program conținea 52 de pagini și textele erau redactate în două limbi, română și franceză.

40 de nume celebre la prima ediție

La prima ediție, la concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Câștigătorul festivalului a fost Jacques Hustin din Belgia. Cerbul de Argint i-a revenit lui Josef Laufer, iar Cerbul de Bronz l-a primit Kalinka.
Concurenți au fost: Niky Hilton (Anglia), Gerda Berndorf (Austria), Marika Lichter (Austria), Jacques Hustin (Belgia), Kalinka (Belgia), Iordanka Hristova (Bulgaria), Margarita Radinska (Bulgaria), Josef Laufer (Cehoslovacia), Io Roland (Elveția), Maria Rung (Finlanda), Guy Mardel (Franța), Ingo Graf (RDG), Rene Martin (RDG), Nana Gualdi (RFG), Patricia Cahill (Irlanda), Adela Maffina (Italia), Gaby Novac (Iugoslavia), Eric Thomace (Luxembourg), Urszula Szipinska (Polonia), Mafalda Sofia (Portugalia), Anca Agemolu (România), Dan Spătaru (România), Margareta Pâslaru (România), Roddy Mc. Neil (Scoția), Michel (Suedia), Nina Brodskaia (URSS), Katty Kovacs (Ungaria).

Ceaușescu s-a enervat: „A fost o porcărie!“

Doar pe Ceaușescu l-a enervat. Ce realizare e aia când niciun român nu urcase pe podium. De altfel, Paler le-a cerut juraților: „vă rog să nu confundați ospitalitatea cu dorința noastră de a avea un premiu“. Paler își amintea peste ani că au fost și ultimele lui zile la conducerea televiziunii. „Am primit ordin să ne prezentăm toată conducerea televiziunii la secretariatul CC al PCR. Ceaușescu a urlat: «A fost o porcărie! Are cineva ceva de zis?» Am făcut o mare greșeală spunând o frază interzisă: «Permiteți-mi să nu fiu de acord cu părerea dumneavoastră». După două minute, deja nu se mai uita la mine. Peste două zile am fost dat afară“, povestea Paler. Anii următori, Cerbul de Aur avea să-l sperie și mai tare pe dictator. Voise un festival care să convingă că România e o țară deschisă către lume și a obținut o manifestare care arăta românilor prea fățiș ce înseamnă libertatea. Gloria lui era umbrită de Cerbul de Aur. După ediția din 1971, a pus punct acestui festival, spre stupoarea muzicienilor români, dar a străinilor care acordaseră deja Cerbului un loc însemnat în calendarul manifestărilor.

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur. În prima seară de concurs   6 artiști vor interpreta piese în limba română, iar 6 vor cânta melodiile din repertoriul propriu, cu care au depășit preselecțiile. Vineri, în a doua seară a concursului Cerbul de Aur 2019, rolurile celor 6 se vor inversa. Fiecare finalist a extras, luni la tragerea la sorți, câte un bilet cu ziua în care urmează să cânte, iar tragerea la sorți s-a făcut în ordinea alfabetică a țărilor din care provin concurenții. Cum doi dintre ei nu au putut ajunge la Brașov de luni, au împuternicit organizatorii să îi reprezinte.

Cât costă să vezi Cerbul

Abonamente la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 550 RON; VIP - 450 RON; Categoria 1 - 360 RON; Categoria 2 - 260 RON
Categoria 3 - 199 RON;
Bilete pe zi la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 275 RON; VIP - 215 RON; Categoria 1 - 175 RON; Categoria 2 - 125 RON: Categoria 3 - 70 RON
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  Azi 12:54
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  Azi 12:39
 • ➤ Local


  Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


  Azi 10:49
 • ➤ National


  Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


  Azi 10:38
 • ➤ Prima pagina


  Prea piperat!


  Proiectul WC-ului de 1 milion de lei a fost retras


  Azi 09:25
 • ➤ National


  Dăncilă: România va vota împotriva Codruței Kovesi la Parchetul European


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Drame pe șosea


  În ambulanța lovită pe DN13 era un copil operat pe inimă


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Cinci persoane reținute la Brașov în cazul hoților de seifuri


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Reținut, după ce a sechestrat un bebeluș


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  Bursele pentru elevi vor fi majorate din cofinanțarea părinților la transportul în comun


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Lucrări pe DN10


  Azi 08:58
 • ➤ Actualitate


  Altă socoteală


  De azi, părinții trebuie să plătească 15 lei din abonamentul elevilor


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  „Cină pe întuneric“, pentru a încerca pe proprie piele cum trăiește o persoană fără vedere


  Azi 08:47
 • ➤ Actualitate


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania „Cărți pe biciclete“


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  „O țară de demenți!“


  Anamaria Prodan a primit de la soț un Rolls-Royce de 310.000 de euro


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Ce nu poate să facă Esca


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Delia doar se pozează cu un bolid


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Remedii băbești foarte eficiente


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Reacția lui Stanciu după egalul cu Inter Milano


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Victor Pițurcă nu-l regretă pe Carlos Fortes


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Participă la turneele de la Wuhan și Beijing


  Halep a plecat încrezătoare spre China


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Nepotul lui Luțu joacă la CSM Slatina


  Cătălin Grigore, meci special cu ACS SR Brașov


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Ultimul drum al lui Iuliu Ienei


  Azi 08:05
 • ➤ Local


  Donați o carte pentru copiii din Crizbav, în campania "Cărți pe biciclete"


  18.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Regizorul Ducu Darie, fiul regretatului Iurie Darie, a încetat din viață


  18.09.2019
 • ➤ National


  CCR: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă, iar Premierul trebuie să vină în Parlament


  18.09.2019
 • ➤ Local


  În ambulanța lovită ieri pe DN13, lângă Brașov, era un copil operat pe inimă


  18.09.2019
 • ➤ National


  Control al Protecției Consumatorilor, la farmacia Catena de pe str. Toamnei


  18.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul. El nu are diplomă de inginer


  18.09.2019
 • ➤ National


  Legea de impozitare a pensiilor speciale, adoptată de Senat


  18.09.2019
 • ➤ National


  Proiectul WC- ului de 1 milion de lei a fost retras de pe ordinea de zi a CL Brașov


  18.09.2019
 • ➤ National


  A fost găsit leacul care oprește răceala


  18.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


  Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De azi se pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 octombrie se scumpește apa și canalizarea


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  În 27 octombrie trecem la ora de iarnă


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Luptător și la 81 de ani


  Octav Bjoza a fost reales președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Firmele care transportă angajații în jurul Brașovului nu se înghesuie să intre în legalitate


  18.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 3,5 milioane de lei de la buget pentru închiderea șantierului de la Colegiul de Informatică


  18.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Pentru al doilea an


  CJ finanțează nerambursabil proiecte de asistență socială


  18.09.2019
 • ➤ National


  La Consiliul UE


  Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineață


  18.09.2019
 • ➤ National


  O nouă înfrângere: numirea Adinei Florea la Șefia Secției Speciale de anchetare a magistraților a fost amânată pentru a cincea oară


  18.09.2019
 • ➤ National


  Eugen Teodorovici a întors-o cu pușcăria


  18.09.2019
 • ➤ Life


  S-a dezlănțuit


  Dana Budeanu îi face marțafoi pe bărbații fără șosete


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Un milionar român are cel mai tare Ferrari


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Lidia Buble crede că nu mai are mult de trăit


  18.09.2019
 • ➤ Life


  Alexandra Stan a închis sezonul estival tot topless


  18.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Politețea, obligatorie într-o scrisoare


  18.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Convorbiri oficiale


  Întâlnirea Iohannis-Trump va dura o oră și jumătate

  Articolul următor

  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.158 milisecunde, încărcat în milisecunde