Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


Cum s-a născut Cerbul de Aur

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Laureații primei ediții a festivalului din 1968
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.08.2019
• Deși a fost ideea lui să se facă un festival la Brașov, pentru că panorama era ca la Salzburg, și chiar dacă prima ediție a avut un succes mare, lui Ceaușescu nu i-a plăcut pentru că n-au câștigat românii
Festivalul „Cerbul de Aur“s-a născut în 1968, la dorința expresă a lui Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care vroia să demonstreze Vestului că România este o țară deschisă. Patru ani mai târziu, tot Ceaușescu a desființat festivalul de teamă că românii au prins prea mult gustul libertății.

Ceaușescu a ales Brașovul

Prima ediție a festivalului, conceput ca o copie a faimosului San Remo, a avut loc în martie 1968, la Teatrul Dramatic. Se zice că Brașovul a fost ales la ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu, pentru că îi plăcea ,,cum se vede“. Gheorghe Conțu, secretar cu cultura și propaganda la municipiu, povestea că, aflându-se într-o vizită particulară în Brașov, Ceaușescu ar fi spus, privind panorama orașului: „Brașovul e Salzburg-ul României. Mă, voi de ce nu faceți aici un festival?“. De aici a pornit totul. Conducerea de partid a municipiului a întocmit documentația, orientându-se după festivalurile San Remo din Italia și Orfeul de Aur din Bulgaria. Cabinetul nr. 1 a aprobat-o fără comentarii.

Era să fie numit „Cocoșul de Munte“

Când a venit vorba de numele festivalului, s-a propus întâi „Cocoșul de Munte“, apoi, fiindcă restaurantul Cerbul Carpatin avea mare popularitate printre turiști, s-a ajuns la Cerbul de Aur. Totuși, la prima ediție, festivalul a avut oficial un nume generic: Festivalul Internațional de Muzică Ușoar㠄Brașov-România“. Cerbul de Aur era doar trofeul. În anul următor, 1969, Octavian Paler a venit cu ideea de a numi efectiv festivalul ,,Cerbul de Aur“. Organizarea a fost concepută de echipa Televiziunii Române, sub conducerea lui Tudor Vornicu. Totul a fost foarte bine pus la punct. Chiar și buteliile de vin au purtat o etichetă festivă, închinată evenimentului.

Tot orașul a intrat în priză

Brașovenii care au muncit nu cinci zile, cât a ținut festivalul, ci câteva luni, zi și noapte, au rămas niște anonimi. Toată lumea din Brașov a intrat în priză, de la ,,tovarășii“ de la partid, la bucătari, actori, tâmplari, precum și fabricile și uzinele. În ziarul „Drum Nou“, cu câteva zile înainte de începerea festivalului, jurnaliștii au început să scrie despre reamenajarea sălii Teatrului Dramatic. A fost lărgită fosa, ca să încapă întreaga orchestră, formată din 60 de instrumentiști. Modificarea a rămas așa până la renovarea din 2014. Muncitorii de la Industria Locală de Mobilă Ghimbav au făcut mobilierul de lemn care a decorat scena primei ediții, iar componentele metalice au fost fabricate la Metrom și Fabrica de Articole de Tablă Codlea. Scoarța de stejar cu care au fost îmbrăcate a fost adusă de la Homorod. Barul de Noapte de la Hotel Carpați, azi ARO Palace, a fost transformat într-o sală de spectacole în care s-au desfășurat recitalurile hors concours.   Cele 20 de steaguri ale țărilor participante au fost arborate la intrarea în hotelul caracterizat de jurnaliști drept „adevărat palat al confortului și civilizației“. Cunoscutul ziarist al vremii, Alexandru Stark, scria în ziarul local, cu două zile înainte de începerea festivalului, un articol intitulat „Mulțumesc, Brașov!“.

Ziariștii brașoveni n-au avut loc în sală

Concurenții și însoțitorii lor, jurnaliști străini și români au fost invitați cu toții la cocktailul de bun venit oferit de primarul Brașovului de atunci, Constantin Cărțână. Pe 5 martie, într-o marți, festivalul și-a deschis porțile cu secțiunea compozițiilor în afară de concurs. Primul care a urcat pe scenă a fost Constantin Drăghici cu melodia „Am strâns toamnă după toamnă“.   Ziariștii de la Drum Nou n-au avut loc în sala arhiplină, articolul de la închiderea ediției, „Concertul vedetelor“ avea următoarea notă: „Cronica de față a fost realizată după vizionarea spectacolului la televizor, deoarece redactorii noștri nu au avut acces în sală“. În noaptea de 5 spre 6 martie, tipografii brașoveni au tipărit primul buletin al festivalului, în cinci limbi. Acesta cuprindea interviuri cu vedetele, dar și păreri din public. Cele mai citite erau rubricile: „Festivalul la plimbare“, „Fotoliul 13“ și „Dincolo de micul ecran“.

Luminița Iacobescu s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța

La concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Pe durata festivalului, concurenții, vedetele și ceilalți invitați au fost la Bran și la Șura Dacilor din Poiană. „Patru halebardieri îmbrăcați în armuri, au deschis drumul vizitatorilor în incinta Bastionului Țesătorilor“. Oaspeții au făcut turul orașului în autocare, ajungând chiar și în „cartierul Steagu Roșu, ale cărui construcții moderne constituie un adevărat poem geometric despre viața contemporană a orașului“, scria presa vremii.   Deși primii prezentatori ai Cerbului au fost Iurie Darie și Stela Popescu, cuvântul de bun venit în limba franceză a fost adresat de către Luminița Iacobescu. Emoționată, actrița s-a bâlbâit de câteva ori. În timpul festivalului s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța. Până în 1968, jucase în 3 filme românești. În Franța, a mai fost distribuită în alte 10, cel mai cunoscut fiind „Lucien Lacombe“ (1974), nominalizat la Cannes. În „Rue de Buci“ (1972) a avut rolul principal. Numele ei de scenă a fost Loumi Jacobesco.

Primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări

Prima ediție a Cerbului s-a încheiat cu o petrecere la hotelul Carpați. Orchestra de muzică populară condusă de Victor Predescu i-a lăsat cu gurile căscate pe cântăreții străini care s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o frenetic. Oaspeții s-au mai distrat și la Șura Dacilor unde neobosita Rita Pavone a cântat împreună cu un puști de numai 5 ani. Alexandru Stark calculase că festivalul a însumat 144 de ore de muzică. Cântăreții au fost plimbați și provocați să admire frumusețile Brașovului. Invitatul de onoare Ghenov Ghenco, directorul Festivalului Orfeul de Aur, a fost nevoit să recunoască reușita Cerbului: „are o superioritate față de multe alte festivaluri: bogatul program extrafestival“. Radu Ghenciu, secretarul general al Cerbului, a mărturisit că nu și-a dorit un festival neapărat pentru public, cât unul pentru televiziune și radio. Așa a și ieșit. 20 de societăți europene de televiziune și-au trimis soliști în concurs, iar 15 au avut reprezentanți în juriu. Așadar, primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări. În 1970, festivalul de la Brașov a fost transmis de 30 de televiziuni din întreaga lume, iar caietul Program conținea 52 de pagini și textele erau redactate în două limbi, română și franceză.

40 de nume celebre la prima ediție

La prima ediție, la concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Câștigătorul festivalului a fost Jacques Hustin din Belgia. Cerbul de Argint i-a revenit lui Josef Laufer, iar Cerbul de Bronz l-a primit Kalinka.
Concurenți au fost: Niky Hilton (Anglia), Gerda Berndorf (Austria), Marika Lichter (Austria), Jacques Hustin (Belgia), Kalinka (Belgia), Iordanka Hristova (Bulgaria), Margarita Radinska (Bulgaria), Josef Laufer (Cehoslovacia), Io Roland (Elveția), Maria Rung (Finlanda), Guy Mardel (Franța), Ingo Graf (RDG), Rene Martin (RDG), Nana Gualdi (RFG), Patricia Cahill (Irlanda), Adela Maffina (Italia), Gaby Novac (Iugoslavia), Eric Thomace (Luxembourg), Urszula Szipinska (Polonia), Mafalda Sofia (Portugalia), Anca Agemolu (România), Dan Spătaru (România), Margareta Pâslaru (România), Roddy Mc. Neil (Scoția), Michel (Suedia), Nina Brodskaia (URSS), Katty Kovacs (Ungaria).

Ceaușescu s-a enervat: „A fost o porcărie!“

Doar pe Ceaușescu l-a enervat. Ce realizare e aia când niciun român nu urcase pe podium. De altfel, Paler le-a cerut juraților: „vă rog să nu confundați ospitalitatea cu dorința noastră de a avea un premiu“. Paler își amintea peste ani că au fost și ultimele lui zile la conducerea televiziunii. „Am primit ordin să ne prezentăm toată conducerea televiziunii la secretariatul CC al PCR. Ceaușescu a urlat: «A fost o porcărie! Are cineva ceva de zis?» Am făcut o mare greșeală spunând o frază interzisă: «Permiteți-mi să nu fiu de acord cu părerea dumneavoastră». După două minute, deja nu se mai uita la mine. Peste două zile am fost dat afară“, povestea Paler. Anii următori, Cerbul de Aur avea să-l sperie și mai tare pe dictator. Voise un festival care să convingă că România e o țară deschisă către lume și a obținut o manifestare care arăta românilor prea fățiș ce înseamnă libertatea. Gloria lui era umbrită de Cerbul de Aur. După ediția din 1971, a pus punct acestui festival, spre stupoarea muzicienilor români, dar a străinilor care acordaseră deja Cerbului un loc însemnat în calendarul manifestărilor.

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur. În prima seară de concurs   6 artiști vor interpreta piese în limba română, iar 6 vor cânta melodiile din repertoriul propriu, cu care au depășit preselecțiile. Vineri, în a doua seară a concursului Cerbul de Aur 2019, rolurile celor 6 se vor inversa. Fiecare finalist a extras, luni la tragerea la sorți, câte un bilet cu ziua în care urmează să cânte, iar tragerea la sorți s-a făcut în ordinea alfabetică a țărilor din care provin concurenții. Cum doi dintre ei nu au putut ajunge la Brașov de luni, au împuternicit organizatorii să îi reprezinte.

Cât costă să vezi Cerbul

Abonamente la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 550 RON; VIP - 450 RON; Categoria 1 - 360 RON; Categoria 2 - 260 RON
Categoria 3 - 199 RON;
Bilete pe zi la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 275 RON; VIP - 215 RON; Categoria 1 - 175 RON; Categoria 2 - 125 RON: Categoria 3 - 70 RON
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Făgărășanca s-a ascuns la capătul pămânului


Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare

Ca la indigo se repetă ,,afacerea” din 2015, cercetată de DNA


,,Afacerea Zoe și Pauletta” de 1,4 milioane de lei la spitalul din Făgăraș
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Un bărbat din Brașov a fost reținut de DIICOT după ce a fost prins cu patru kilograme de cannabis


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  EHF a decis suspendarea provizorie a Coronei Brașov din cupele europene!


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Restricțiile de circulație de pe DN73 Râșnov-Bran au fost ridicate


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Concert caritabil de jazz, cu Harry Tavitian, pentru salvarea clopotelor Bisericii Fortificată Evanghelică din Sânpetru


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj de la Corona Brașov. Andreea Chiricuță și Alicia Gogîrlă au scăpat de suspendarea provizorie


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Un profesor din județul Brașov, suspectat de comportament nepotrivit cu elevele


  05.12.2019
 • ➤ Local


  Pui de urs lovit de tren, lângă Brașov


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Andreea Răducan nu mai este președintele FRG! "Poate nu sunt omul potrivit la conducerea federației”


  05.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Colectarea selectivă a deșeurilor va fi extinsă în tot Brașovul


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Moșteniri toxice


  Primăria Săcele vrea să scape în instanță de „Casa NATO“


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Sistemul de 6,5 milioane lei pentru gestionarea Registrului Agricol din județ, un eșec


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Veștea și Scripcaru au o promisiune pentru Spitalul Regional de la Brașov


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Pentru siguranță


  UPU „de cinci stele“ la Spitalul de Copii


  05.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Supraacciza pe carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time vor fi eliminate


  05.12.2019
 • ➤ Life


  Povestea lui Moș Nicolae


  Noaptea în care răsar daruri în ghetuțe


  05.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Copilul-problemă”, copilul-minune al cinematografiei europene


  05.12.2019
 • ➤ National


  Declarație comună la summitul de la Watford


  NATO merge mai departe, în pofida disensiunilor între aliați


  05.12.2019
 • ➤ National


  „Reforma“ Ciolacu din PSD începe cu marginalizarea lui Bădălău, Ștefănescu și Mitralieră


  05.12.2019
 • ➤ Life


  „Mă duc de unde am venit”


  Lidia Buble plănuiește să se retragă din muzică


  05.12.2019
 • ➤ Life


  Cel mai scump brad de Crăciun valorează 13.950.000 de euro


  05.12.2019
 • ➤ Life


  Marina Voica se relansează la 83 de ani


  05.12.2019
 • ➤ Life


  Bijuterii purtate de Beyonce și Rihanna, licitate în România


  05.12.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să te ferești de hoții de buzunare


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  România, înfrângere dureroasă cu Muntenegru


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Comisia de Disciplină a FRH a decis


  Toate jucătoarele de la Corona Brașov au fost suspendate provizoriu


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Simona Halep a început antrenamentele în Dubai


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Gigi Becali a anunțat lista neagră de la FCSB


  05.12.2019
 • ➤ Sport


  Schimbare de ultim moment


  ACS SR Brașov i-a luat locul Hărmanului la Memorialul „Marian Măuță“


  05.12.2019
 • ➤ Cititori


  Urgent Curat, campanie de awareness pentru importanța curățeniei în birouri: “Testul reputației și prima impresie care contează în business”


  04.12.2019
 • ➤ Local


  La Brașov, colectarea deșeurilor reciclabile se extinde în tot orașul


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj.


  Oficial. Toate jucatoarele de la Corona Brașov au fost suspendate provizoriu!


  04.12.2019
 • ➤ National


  Ludovic Orban, cel mai sărac premier al României


  04.12.2019
 • ➤ National


  Recursul compensatoriu, care a scos din pușcării peste 21.000 de infractori, a fost abrogat


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  CM Handbal. România a pierdut incredibil meciul cu Muntenegru


  04.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


  44% din elevii români sunt analfabeți funcționali


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Cu caiet de sarcini identic


  Primăria reia licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Brașovului


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Micii fermieri din Țara Făgărașului vor avea târg de animale cu abator


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Somații pentru proprietari


  180 de imobile în stare avansată de degradare


  04.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Grupul Anatoly, două medalii de aur la Concursul Internațional Coral de la Roma


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Plăți pentru operatorii secțiilor de votare


  04.12.2019
 • ➤ National


  A venit factura moțiunii


  Funcțiile de secretari de stat sunt împărțite cu PMP și ALDE


  04.12.2019
 • ➤ National


  Orban despre salariul minim: Patronatele susțin în cea mai mare parte propunerea noastră


  04.12.2019
 • ➤ National


  Raluca Turcan: Solicit tuturor deputaților să voteze, în plen, proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu


  04.12.2019
 • ➤ Life


  Se vorbește de sume fabuloase


  Câți bani câștigă Gina Pistol la Asia Express


  04.12.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bănică și-a vândut vila din Eforie și își face hotel


  04.12.2019
 • ➤ Life


  Dieta Adelei Popescu pentru a se menține slabă


  04.12.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Metode de curățare a argintului acasă


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  Messi a câștigat Balonul de Aur 2019


  04.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Convorbiri oficiale


  Întâlnirea Iohannis-Trump va dura o oră și jumătate

  Articolul următor

  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.350 milisecunde, încărcat în milisecunde