Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


Cum s-a născut Cerbul de Aur

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Laureații primei ediții a festivalului din 1968
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.08.2019
• Deși a fost ideea lui să se facă un festival la Brașov, pentru că panorama era ca la Salzburg, și chiar dacă prima ediție a avut un succes mare, lui Ceaușescu nu i-a plăcut pentru că n-au câștigat românii
Festivalul „Cerbul de Aur“s-a născut în 1968, la dorința expresă a lui Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care vroia să demonstreze Vestului că România este o țară deschisă. Patru ani mai târziu, tot Ceaușescu a desființat festivalul de teamă că românii au prins prea mult gustul libertății.

Ceaușescu a ales Brașovul

Prima ediție a festivalului, conceput ca o copie a faimosului San Remo, a avut loc în martie 1968, la Teatrul Dramatic. Se zice că Brașovul a fost ales la ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu, pentru că îi plăcea ,,cum se vede“. Gheorghe Conțu, secretar cu cultura și propaganda la municipiu, povestea că, aflându-se într-o vizită particulară în Brașov, Ceaușescu ar fi spus, privind panorama orașului: „Brașovul e Salzburg-ul României. Mă, voi de ce nu faceți aici un festival?“. De aici a pornit totul. Conducerea de partid a municipiului a întocmit documentația, orientându-se după festivalurile San Remo din Italia și Orfeul de Aur din Bulgaria. Cabinetul nr. 1 a aprobat-o fără comentarii.

Era să fie numit „Cocoșul de Munte“

Când a venit vorba de numele festivalului, s-a propus întâi „Cocoșul de Munte“, apoi, fiindcă restaurantul Cerbul Carpatin avea mare popularitate printre turiști, s-a ajuns la Cerbul de Aur. Totuși, la prima ediție, festivalul a avut oficial un nume generic: Festivalul Internațional de Muzică Ușoar㠄Brașov-România“. Cerbul de Aur era doar trofeul. În anul următor, 1969, Octavian Paler a venit cu ideea de a numi efectiv festivalul ,,Cerbul de Aur“. Organizarea a fost concepută de echipa Televiziunii Române, sub conducerea lui Tudor Vornicu. Totul a fost foarte bine pus la punct. Chiar și buteliile de vin au purtat o etichetă festivă, închinată evenimentului.

Tot orașul a intrat în priză

Brașovenii care au muncit nu cinci zile, cât a ținut festivalul, ci câteva luni, zi și noapte, au rămas niște anonimi. Toată lumea din Brașov a intrat în priză, de la ,,tovarășii“ de la partid, la bucătari, actori, tâmplari, precum și fabricile și uzinele. În ziarul „Drum Nou“, cu câteva zile înainte de începerea festivalului, jurnaliștii au început să scrie despre reamenajarea sălii Teatrului Dramatic. A fost lărgită fosa, ca să încapă întreaga orchestră, formată din 60 de instrumentiști. Modificarea a rămas așa până la renovarea din 2014. Muncitorii de la Industria Locală de Mobilă Ghimbav au făcut mobilierul de lemn care a decorat scena primei ediții, iar componentele metalice au fost fabricate la Metrom și Fabrica de Articole de Tablă Codlea. Scoarța de stejar cu care au fost îmbrăcate a fost adusă de la Homorod. Barul de Noapte de la Hotel Carpați, azi ARO Palace, a fost transformat într-o sală de spectacole în care s-au desfășurat recitalurile hors concours.   Cele 20 de steaguri ale țărilor participante au fost arborate la intrarea în hotelul caracterizat de jurnaliști drept „adevărat palat al confortului și civilizației“. Cunoscutul ziarist al vremii, Alexandru Stark, scria în ziarul local, cu două zile înainte de începerea festivalului, un articol intitulat „Mulțumesc, Brașov!“.

Ziariștii brașoveni n-au avut loc în sală

Concurenții și însoțitorii lor, jurnaliști străini și români au fost invitați cu toții la cocktailul de bun venit oferit de primarul Brașovului de atunci, Constantin Cărțână. Pe 5 martie, într-o marți, festivalul și-a deschis porțile cu secțiunea compozițiilor în afară de concurs. Primul care a urcat pe scenă a fost Constantin Drăghici cu melodia „Am strâns toamnă după toamnă“.   Ziariștii de la Drum Nou n-au avut loc în sala arhiplină, articolul de la închiderea ediției, „Concertul vedetelor“ avea următoarea notă: „Cronica de față a fost realizată după vizionarea spectacolului la televizor, deoarece redactorii noștri nu au avut acces în sală“. În noaptea de 5 spre 6 martie, tipografii brașoveni au tipărit primul buletin al festivalului, în cinci limbi. Acesta cuprindea interviuri cu vedetele, dar și păreri din public. Cele mai citite erau rubricile: „Festivalul la plimbare“, „Fotoliul 13“ și „Dincolo de micul ecran“.

Luminița Iacobescu s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța

La concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Pe durata festivalului, concurenții, vedetele și ceilalți invitați au fost la Bran și la Șura Dacilor din Poiană. „Patru halebardieri îmbrăcați în armuri, au deschis drumul vizitatorilor în incinta Bastionului Țesătorilor“. Oaspeții au făcut turul orașului în autocare, ajungând chiar și în „cartierul Steagu Roșu, ale cărui construcții moderne constituie un adevărat poem geometric despre viața contemporană a orașului“, scria presa vremii.   Deși primii prezentatori ai Cerbului au fost Iurie Darie și Stela Popescu, cuvântul de bun venit în limba franceză a fost adresat de către Luminița Iacobescu. Emoționată, actrița s-a bâlbâit de câteva ori. În timpul festivalului s-a îndrăgostit de un pianist cu care a fugit în Franța. Până în 1968, jucase în 3 filme românești. În Franța, a mai fost distribuită în alte 10, cel mai cunoscut fiind „Lucien Lacombe“ (1974), nominalizat la Cannes. În „Rue de Buci“ (1972) a avut rolul principal. Numele ei de scenă a fost Loumi Jacobesco.

Primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări

Prima ediție a Cerbului s-a încheiat cu o petrecere la hotelul Carpați. Orchestra de muzică populară condusă de Victor Predescu i-a lăsat cu gurile căscate pe cântăreții străini care s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o frenetic. Oaspeții s-au mai distrat și la Șura Dacilor unde neobosita Rita Pavone a cântat împreună cu un puști de numai 5 ani. Alexandru Stark calculase că festivalul a însumat 144 de ore de muzică. Cântăreții au fost plimbați și provocați să admire frumusețile Brașovului. Invitatul de onoare Ghenov Ghenco, directorul Festivalului Orfeul de Aur, a fost nevoit să recunoască reușita Cerbului: „are o superioritate față de multe alte festivaluri: bogatul program extrafestival“. Radu Ghenciu, secretarul general al Cerbului, a mărturisit că nu și-a dorit un festival neapărat pentru public, cât unul pentru televiziune și radio. Așa a și ieșit. 20 de societăți europene de televiziune și-au trimis soliști în concurs, iar 15 au avut reprezentanți în juriu. Așadar, primul Cerb de Aur s-a transmis în 20 de țări. În 1970, festivalul de la Brașov a fost transmis de 30 de televiziuni din întreaga lume, iar caietul Program conținea 52 de pagini și textele erau redactate în două limbi, română și franceză.

40 de nume celebre la prima ediție

La prima ediție, la concurs au participat 28 de artiști, iar recitalurile au fost susținute de 15 vedete. Câștigătorul festivalului a fost Jacques Hustin din Belgia. Cerbul de Argint i-a revenit lui Josef Laufer, iar Cerbul de Bronz l-a primit Kalinka.
Concurenți au fost: Niky Hilton (Anglia), Gerda Berndorf (Austria), Marika Lichter (Austria), Jacques Hustin (Belgia), Kalinka (Belgia), Iordanka Hristova (Bulgaria), Margarita Radinska (Bulgaria), Josef Laufer (Cehoslovacia), Io Roland (Elveția), Maria Rung (Finlanda), Guy Mardel (Franța), Ingo Graf (RDG), Rene Martin (RDG), Nana Gualdi (RFG), Patricia Cahill (Irlanda), Adela Maffina (Italia), Gaby Novac (Iugoslavia), Eric Thomace (Luxembourg), Urszula Szipinska (Polonia), Mafalda Sofia (Portugalia), Anca Agemolu (România), Dan Spătaru (România), Margareta Pâslaru (România), Roddy Mc. Neil (Scoția), Michel (Suedia), Nina Brodskaia (URSS), Katty Kovacs (Ungaria).

Ceaușescu s-a enervat: „A fost o porcărie!“

Doar pe Ceaușescu l-a enervat. Ce realizare e aia când niciun român nu urcase pe podium. De altfel, Paler le-a cerut juraților: „vă rog să nu confundați ospitalitatea cu dorința noastră de a avea un premiu“. Paler își amintea peste ani că au fost și ultimele lui zile la conducerea televiziunii. „Am primit ordin să ne prezentăm toată conducerea televiziunii la secretariatul CC al PCR. Ceaușescu a urlat: «A fost o porcărie! Are cineva ceva de zis?» Am făcut o mare greșeală spunând o frază interzisă: «Permiteți-mi să nu fiu de acord cu părerea dumneavoastră». După două minute, deja nu se mai uita la mine. Peste două zile am fost dat afară“, povestea Paler. Anii următori, Cerbul de Aur avea să-l sperie și mai tare pe dictator. Voise un festival care să convingă că România e o țară deschisă către lume și a obținut o manifestare care arăta românilor prea fățiș ce înseamnă libertatea. Gloria lui era umbrită de Cerbul de Aur. După ediția din 1971, a pus punct acestui festival, spre stupoarea muzicienilor români, dar a străinilor care acordaseră deja Cerbului un loc însemnat în calendarul manifestărilor.

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur

Mâine începe ediția 2019 a festivalului Cerbul de Aur. În prima seară de concurs   6 artiști vor interpreta piese în limba română, iar 6 vor cânta melodiile din repertoriul propriu, cu care au depășit preselecțiile. Vineri, în a doua seară a concursului Cerbul de Aur 2019, rolurile celor 6 se vor inversa. Fiecare finalist a extras, luni la tragerea la sorți, câte un bilet cu ziua în care urmează să cânte, iar tragerea la sorți s-a făcut în ordinea alfabetică a țărilor din care provin concurenții. Cum doi dintre ei nu au putut ajunge la Brașov de luni, au împuternicit organizatorii să îi reprezinte.

Cât costă să vezi Cerbul

Abonamente la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 550 RON; VIP - 450 RON; Categoria 1 - 360 RON; Categoria 2 - 260 RON
Categoria 3 - 199 RON;
Bilete pe zi la Cerbul de Aur 2019: Club Cerbul de Aur - 275 RON; VIP - 215 RON; Categoria 1 - 175 RON; Categoria 2 - 125 RON: Categoria 3 - 70 RON
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Accident cu un mort și 7 răniți lângă Brașov, pe Șoseaua Cristianului


  22.09.2019
 • ➤ Sport


  LNHF. Corona Brașov, cinci victorii din tot atâtea meciuri / Ion Crăciun: „Le felicit pe fete pentru determinare “


  22.09.2019
 • ➤ Local


  Incendiu în curtea fabricii Prodlacta din Brașov


  22.09.2019
 • ➤ Local


  Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Local


  O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Accident grav cu o victimă, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Convorbiri oficiale


  Întâlnirea Iohannis-Trump va dura o oră și jumătate

  Articolul următor

  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.675 milisecunde, încărcat în milisecunde