Groapa în care stau promisiunile Ministerului Sănătății
Șantierul pentru extinderea UPU de la Spitalul județean a fost abandonat
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
03.07.2019
De la ultima vizită a ministrului Sănătății nu s-a mai mișcat nicio piatră în groapa făcută pentru viitoarea fundație
Teoretic, noua UPU ar trebui să fie gata în 18 luni
Deși la ultima vizită la Brașov a ministrului Sorina Pintea, la jumătea lunii aprilie, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau în maxim două săptămâni se va face amenajarea de șantier pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de urgență Brașov, terenul este acum exact în aceeași stare ca acum două luni și jumătate și nici urmă de mișcare în zonă. Managerul Călin Cobelschi confirmă că pe șantierul respectiv este liniște de multe săptămâni și spune că a și încercat să afle care este situația, de aceea a trimis la Minister toate documentațiile necesare, dar și o scrisoare în acest sens. Deocamdată, niciun răspuns, iar amplasamentul este la fel: un groapă unde ar trebui să fie zidită fundația viitoarei UPU extinse a spitalului.
Noua UPU ar trebui să fie gata la sfârșitul anului 2020
Noua unitate de primiri urgențe a Spitalului Clinic județean de Urgență Brașov, rezultată prin modernizarea și extinderea actualei unități, este o investiție de 10,5 milioane lei (2,2 milioane euro), care ar trebui să fie finalizată în 18 luni, adică până la sfârșitul anului 2020. Finanțarea vine printr-un credit de la banca Mondială, accesat de Guvernul României. Contractul de lucrări a fost semnat de ministrul Sănătății Sorina Pintea încă din 8 aprilie, iar în 17 aprilie, când ministrul a ajuns la Brașov, pe terenul unde se face extinderea, era deja săpată o groapă pentru viitoarea fundație. De atunci însă, fundația a rămas exact la fel: adică tot o groapă, pe lângă care nu se vede niciun muncitor. Lucrările sunt executate de General Services Construct București SRL, aceeași firmă care s-a ocupat și de investițiile de la Spitalul Universitar București, Spitalul Pantelimon, spitalul de la Giurgiu și mai multe maternități.
Un proiect lansat în 2016
Așa cum este proiectată, teoretic, viitoarea UPU a spitalului va fi un imobil cu subsol și parter și va avea printre altele, un spațiu pentru rezidenți și pregătirea acestora și spații pentru intervenții, pe 1.200 de metri pătrați, din cei 1800 puși la dispoziție. Încă din 2016, Ministerul Sănătății a luat decizia de a reface unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din Brașov și Oradea. Lucrările la Oradea au început în ianuarie, iar la Brașov, șantierul ar fi trebuit deschis până la sfârșitul lunii aprilie. Tot din 2016, Ministerul Sănătății a făcut și unele achiziții pentru UPU Brașov, echipamentele fiind acum în funcțiune. Ele vor fi mutate în noua UPU, când clădirea va fi operațională. În prezent, având în vedere că o parte din Spitalul Clinic Județean de Urgență este în șantier, UPU funcționează în spațiile ocupate în trecut de Ambulatorul integrat. Conform statisticilor, medicii de la UPU au în medie 230 de pacienți pe zi și 65.000 de pacienți pe an.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!