Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Moștenire nobilă


„Totul pentru țară, nimic pentru mine“, deviza regelui Carol I al României

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 10.05.2019
• Astăzi se împlinesc 153 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credință față de țară
• 10 mai este ziua care marchează trei importante momente istorice ale țării: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării
La data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credință în fața Parlamentului și a fost proclamat domnitor al României. Primul dintre cele mai importante momente ale domniei lui Carol a fost obținerea Independenței României față de Imperiul Otoman, act care i-a adus o prețuire incontestabilă din partea poporului. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamația de independență față de Imperiul Otoman. Războiul de Independență, cunoscut ca Războiul ruso-turc din 1877-1878, a fost influențat de contribuția decisivă a trupelor române, comandate de însuși Carol. După ce în martie 1881, Parlamentul a parafat transformarea României în Regat, la 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României. Ziua de 10 mai a fost Ziua Națională a României între 1866 și 1947. În cei 48 de ani ai domniei sale, cea mai lungă domnie din istoria statelor românești,
Carol I a făcut dintr-o provincie otomană o țară europeană modernă, prosperă și respectată: România.

Carol I, Întemeietorul

Carol I, primul rege al României, a ridicat prestigiul țării, a redresat economia, a câștigat Dobrogea, și a ridicat primului pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din lume, o realizare care impresioneată și azi. Tot sub domnia Regelui Carol 1 a fost adoptată prima lege de organizare a armatei, a fost construită prima cale ferată spre Giurgiu, în 1869 și a fost inaugurat Portul Constanța și cel de la Cernavodă. În 1866, România nu avea niciun kilometru de cale ferată. Sub Carol I, în 48 de ani, s-au realizat 4000 de kilometri de cale ferată în Vechiul Regat. Bucureștiul a fost modernizat și a devenit un loc despre care străinii spuneau că este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Tot sub domnia lui Carol 1 a fost introdus un nou sistem de iluminat cu gaz. Din 1872 au început să circule și tramvaiele trase de cai, iar în 1882 a fost introdusă lumina electrică. Sub domnia lui Carol, Parlamentul a adoptat prima Constituție a României, una dintre cele mai avansate constituții ale timpului, care prevedea separarea puterilor în stat, independența justiției și rotația partidelor la guvernare. Întreaga sa domnie s-a caracterizat printr-o remarcabilă stabilitate politică. Carol I a fost un suveran sever, disciplinat, cu o moralitate impecabilă, un lider puternic care a avut permanent grijă de imaginea și de influența României pe scena europeană. Istoricul Șerban Papacostea afirmă că, sub monarhie, s-a produs „cea mai rapidă adaptare la civilizația modernă”. „Un salt înainte comparabil cu Japonia”, susține și istoricul Neagu Djuvara.

Coroana regilor României, oțel de tun

Carol I a fost descris drept soldatul perfect, sănătos, disciplinat și, de asemenea, un politician excelent, cu vederi liberale. Ion Brătianu a fost politicianul român trimis să negocieze cu Carol și familia acestuia posibilitatea ca prințul Carol să vină pe tronul României. După Pe 10 mai 1866, Carol a intrat în București. Vestea sosirii sale fusese transmisă prin telegraf și a fost întâmpinat de o mulțime entuziastă de oameni, dornici să cunoască noul conducător. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, la numai 27 de ani, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la venirea comuniștilor și proclamarea Republicii Populare Române în 1947. Coroana regelui era făcută din oțelul tunurilor turcești capturate la Plevna și cântărea 1.115 grame. Regele a ales oțelul și nu aurul pentru a simboliza vitejia ostașilor în Războiul de Independență. Coroana de oțel a fost făurită de către elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București. „Cu mândrie dar primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noătri ăi care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței li puterii României”, a spus Carol I la încoronare.La 10 mai 1877 s-a instituit și prima decorație românească - Steaua României.

Carol ne-a lăsat și leul

O parte imensă din moștenirea lui Carol I este păstrată și azi. Nu doar independența și Dobrogea românească sau infrasctuctura. Academia Română și Banca Națională a României sânt doar două repere ale României create cu sprijunul Coroanei. Tot Regele Carol I a creat moneda națională numită Leu. O reală operă de artă pe care o datorăm Regelui Carol I și Reginei Elisabeta a României, este Palatul Peleș. Domnia lui Carol I n-a fost numai lapte și miere. El s-a confruntat cu răscoale țărănelti, cu jocuri de culise ale clasei politice din București, cu două războaie, cel de Independență și cel Balcanic. Personal, cea mai mare durere a fost moartea Principesei Maria, singurul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta.

Testamentul unui mare rege

Primul rege al României a murit la 10 octombrie 1914, în Sinaia, pi este îngropat în necropola regală de la Curtea de Argeș. „Alcătuind acest testament, mă gândesc, înainte de toate, la iubitul meu popor, pentru care inima mea a bătut neîncetat și care a avut deplină încredere în mine. Viața mea era așa strâns legată de această de Dumnezeu binecuvântată Țară, că doresc să-i las, și după moartea mea, dovezi vădite de adâncă simpatie și de viul interes pe care le-am avut pentru dânsa. Zi și noapte m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acuma o poziție vrednică între statele europene: m-am silit ca simțământul religios să fie ridicat și dezvoltat în toate straturile societății și ca fiecare să împlinească datoria sa, având ca țintă numai interesele statului. Cu toate greutățile pe care le-am întâlnit, cu toate bănuielile care s-au ridicat, mai ales la începutul Domniei mele, în contra mea, expunându-mă la atacurile cele mai violente, am pășit, fără frică și fără șovăire, înainte pe calea dreaptă, având nemărginită încredere în Dumnezeu și în bunul simț al credinciosului meu popor. Înconjurat și sprijinit de fruntașii țării, pentru care am avut totdeauna o adâncă recunoștință și o vie afecțiune, am reușit să ridic, la gurile Dunării și pe Marea Neagră, un stat înzestrat cu o bună armată și cu toate mijloacele spre a putea menține frumoasa sa poziție și realiza odată înaltele sale aspirațiuni. Succesorul meu la tron primește o moștenire de care va fi mândru și pe care el o va cârmui, am toată speranța, în spiritul meu, călăuzit fiind de deviza: «Tot pentru Țară, Nimic pentru mine»“, nota Regele Catol I în testamentul său, redactat în februarie 1899.

Ferdinand cel Loial

Ferdinand, unul dintre nepoții lui Carol, care nu a avut moștenitori direcți, i-a succes unchiului său la tron. A fost încoronat rege al României Mari în 1922. Regele Ferdinand și regina Maria au avut mai mulți copii, cel mai mare dintre ei, principele Carol, urmând să moștenească coroana de oțel a României.
Ferdinand I a urcat pe tron într-un moment crucial pentru existența țării noastre, la declansarea primului război mondial. Ferdinand fusese educat în spiritul invincibilitatii armatei germane și de aceea este și mai extraordinar sacrificiul său de a merge de partea Antantei. La începutul războiului, șansele celor două tabere păreau a fi egale, dar Ferdinand și întrega clasă politică au mizat și luptat pentru Trasilvania. După razboi, Ferdinand I a devenit Ferdinand cel Loial, Regele care a pus mai presus de el însusi voința unei națiuni ...
După 13 ani de domnie, Regele Ferdinand se stinge din viață, la 62 de ani, răpus de boală. Chiar dacă nu a fost lungă, domnia sa a marcat istoria României. Când a preluat coroana, în anul 1914, România avea mai puțin de 150 de mii de km pătrați și aproximativ 7,7 milioane de locuitori. La moartea sa suprafața României atingea 295 de mii de km pătrați și o populație de peste 17 milioane de locuitori.

Carol II, un rege controversat

Carol II a fost primul Hohenzollern născut în țara noastră. Inteligent și cultivat, Carol avea calitățile unui mare rege, însă viața sa dezordonată a zdruncinat dinastia și a șubrezit democrația din România. În timpul primului război mondial, părăsindu-și îndatoririle de militar, Carol a fugit împreună cu Zizi Lambrino, fiica unui maior din anturajul Curții, la Odessa, unde cei doi s-au cununat în 1918. Căsătoria a fost însă anulată de casa regală. În 1921, după o lungă călătorie în jurul lumii, principele Carol a cunoscut-o pe Elena, din familia regală a Greciei. În același an, Carol și Elena s-au căsătorit, iar pe 25 octombrie 1921 s-a născut, la Sinaia, Mihai, viitorul rege. Nu după mult timp de la nașterea fiului său, principele Carol a început o aventură cu Elena Lupescu. În 1925, fuge cu amanta sa la Paris. De acolo, îl anunță pe regele Ferdinand că renunță la titlul de principe moștenitor. Regele Ferdinand a trebuit să-l înlăture pe Carol din familie. În 1930 însă, Carol II revine în țară și este proclamat Rege în fața camerelor reunite ale Parlamentului. În timpul Regelui Carol al II-lea, România s-a atins cel mai înalt nivel economic. Pe de altă parte însă, domnia lui Carol a însemnat instaurarea unui regim de dictatură personală. Nici situația externă nu a fost favorabilă României. În august 1939 s-a semnat între Germania hitleristă și URSS-ul lui Stalin un protocol secret care prevedea împărțirea teritorială a României. Această înțelegere a fost pusă în aplicare un an mai târziu când URSS a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord, iar Ungaria, sprijinită de către germani, a luat Ardealul de Nord-Vest.

Regele Mihai I a schimbat soarta celui de Al Doilea Război Mondial

În 1926, Mihai I ajungea, la numai cinci ani, moștenitorul tronului României, iar tatăl său devenea un „simplu“ cetățean cu numele de Carol Caraiman. În 6 septembrie, la presiunile generalului, Regele Carol semna actul de renunțare la prerogativele regale, lăsând pe umerii fiului sau, Mihai, de numai 19 ani, povara domniei. A doua zi, Carol a părăsit România împreună cu Elena Lupescu. Astfel, a doua domnie a regelui Mihai, care a durat până în 1947, a început în condiții dramatice. „Români, în ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit ca nu este decât o singură cale pentru salvarea țării de la o catastrofă totală: ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei”. Așa își începea proclamația către țară Regele Mihai I, în seara zilei de 23 august 1944, când România întoarce armele împotriva germaniei naziste. O zi în care mareșalul Ion Antonescu și ministrul de Externe Mihai Antonescu au fost arestați din ordinul Regelui. O zi în care Mihai I a numit un nou guvern și a ordonat încetarea imediată ostilitatilor cu Națiunile Unite. Istoricii spun că actul de la 23 august 1944 a scurtat cu șase luni Al Doilea Razboi Mondial și a dus la supraviețuirea României Actul Regelui Mihai I a avut și alte consecințe și a cântărit greu în decizia Aliaților de a retroceda, la sfârșitul războiului, Transilvania de Nord României.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Tragedie la Brașov. Un bărbat a fost lovit mortal de tren


  06.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  20 de noi cazuri de coronavirus la Brașov, 187 în țară


  06.06.2020
 • ➤ Sport


  Gabi Tamaș, out din Europa. Astra n-a luat licența pentru cupele europene


  06.06.2020
 • ➤ Actualitate


  OMS recomandă purtarea măștilor de protecție în public


  06.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Autobuzele de pe linia 20 reiau de azi transportul bicicletelor spre Poiană


  06.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Universitatea Transilvania scoate la concurs 2.850 de locuri fără taxă, la programele de licență


  06.06.2020
 • ➤ Cititori


  Amenajarea grădinii: 5 sfaturi practice


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Turmă de mistreți, alungată cu jandarmii la Brașov


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  12 noi cazuri de coronavirus și 472 de pacienți vindecați, la Brașov


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Polo: Steaua București, declarată campioană. CSM Corona Brașov nu a prins podiumul. Florin Turcu: „Aveam șanse reale la locul 3”


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la infractorii care folosesc măștile de protecție facială pentru a fi mai greu de identificat!


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mini-vacanță de patru zile pentru elevi. Marți începe ultima săptămână de școală


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  MTS. Ionuț Stroe a răspuns "apelului" lansat Gică Hagi. "Avem un interes comun"


  05.06.2020
 • ➤ Cititori


  Fresco Expert vă oferă servicii integrate pentru cuptoarele profesionale achiziționate


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  „Fiecare gest conteaz㔠#Pentru Mâine


  Acces la educație în mediul online pentru 30 000 de elevi, profesori și directori din 100 de școli primare și gimnaziale din România


  05.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  UPDATE/Handbalistul de la CSM Făgăraș a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Patru troleibuze noi au fost scoase pe traseu


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  RATBV SA a cumpărat preventiv teste rapide pentru SARS-CoV 2


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Alei mai vesele


  Apar culorile pe pietonalul din Răcădău


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă o hârtie și un studiu pentru pasajul hobanat de la Gară


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Program de Rusalii la buletine


  05.06.2020
 • ➤ Actualitate


  Campionatul de viteză în coastă se reia cu etapa de la Cheile Grădiștei


  05.06.2020
 • ➤ Actualitate


  Reguli mai blânde pentru pescari


  05.06.2020
 • ➤ National


  „Trebuie să stăm tare în șa“


  Ludovic Orban acuză Parlamentul de iresponsabilitate


  05.06.2020
 • ➤ National


  Ministrul Sănătății intenționează să preia coordonarea medicală a spitalelor


  05.06.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții de Cincizecime


  De Rusalii, casele se împodobesc cu flori și ramuri verzi


  05.06.2020
 • ➤ Life


  Vacanță forțată


  Lora, captivă în Bali de 86 de zile


  05.06.2020
 • ➤ Life


  Iubita lui Dani Oțil stârnește invidii


  05.06.2020
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz trăiește în LA ca în Irak


  05.06.2020
 • ➤ Cititori


  Biblioteci creative pentru iubitorii de cărți


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Progresul Spartac a făcut apel la TAS


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Presiunea dosarului


  Noi discuții FRF - cluburile de Liga 3


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Planuri de promovare


  Călin Moldovan e convins 100% că Liga 4 Brașov se va relua


  05.06.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Jaful secolului


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  450 de pacienți s-au vindecat de COVID 19 la Brașov. Rata vindecării este 56.6%


  04.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Percheziții la Făgăraș, acasă la un handbalist francez, acuzat de trafic de droguri(video)


  04.06.2020
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Fotbaliștii Coronei au început antrenamentele cu regulamentul în mână


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Ordinul de protecție provizoriu. Consecințele încălcării acestuia!


  04.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Teatrul „Sică Alexandrescu”, Opera Brașov, Filarmonica și Teatrul „Arlechino” își reiau spectacolele, dar la Bastionul Țesătorilor și în Piața Sf. Ioan


  04.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID 19 la Brașov, 238 noi cazuri depistate în România în ultimele 24 de ore


  04.06.2020
 • ➤ Sport


  Hagi știe soluția care trebuie aplicată în sportul românesc


  04.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Dinamită la bugete


  Noi creșteri pentru salariul minim


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  PREZENTARE


  „Brașovul, inima istorică a Transilvaniei“


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  40 de camere video vor supraveghea municipiul Făgăraș


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Cioc pe asfalt pe Bulevardul Eroilor


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Pensionar căutat de familie


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  58 plus 1


  Licitație pentru noua grădiniță din Tractorul


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Strada Institutului, de la două la patru benzi


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Casa în care a locuit George Barițiu va fi scoasă la vânzare


  04.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  142 de ani de independență


  9 Mai, o triplă sărbătoare

  Articolul următor


  Mai mulți turiști la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 18 milisecunde, încărcat în milisecunde