Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Moștenire nobilă


„Totul pentru țară, nimic pentru mine“, deviza regelui Carol I al României

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 10.05.2019
• Astăzi se împlinesc 153 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credință față de țară
• 10 mai este ziua care marchează trei importante momente istorice ale țării: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării
La data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credință în fața Parlamentului și a fost proclamat domnitor al României. Primul dintre cele mai importante momente ale domniei lui Carol a fost obținerea Independenței României față de Imperiul Otoman, act care i-a adus o prețuire incontestabilă din partea poporului. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamația de independență față de Imperiul Otoman. Războiul de Independență, cunoscut ca Războiul ruso-turc din 1877-1878, a fost influențat de contribuția decisivă a trupelor române, comandate de însuși Carol. După ce în martie 1881, Parlamentul a parafat transformarea României în Regat, la 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României. Ziua de 10 mai a fost Ziua Națională a României între 1866 și 1947. În cei 48 de ani ai domniei sale, cea mai lungă domnie din istoria statelor românești,
Carol I a făcut dintr-o provincie otomană o țară europeană modernă, prosperă și respectată: România.

Carol I, Întemeietorul

Carol I, primul rege al României, a ridicat prestigiul țării, a redresat economia, a câștigat Dobrogea, și a ridicat primului pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din lume, o realizare care impresioneată și azi. Tot sub domnia Regelui Carol 1 a fost adoptată prima lege de organizare a armatei, a fost construită prima cale ferată spre Giurgiu, în 1869 și a fost inaugurat Portul Constanța și cel de la Cernavodă. În 1866, România nu avea niciun kilometru de cale ferată. Sub Carol I, în 48 de ani, s-au realizat 4000 de kilometri de cale ferată în Vechiul Regat. Bucureștiul a fost modernizat și a devenit un loc despre care străinii spuneau că este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Tot sub domnia lui Carol 1 a fost introdus un nou sistem de iluminat cu gaz. Din 1872 au început să circule și tramvaiele trase de cai, iar în 1882 a fost introdusă lumina electrică. Sub domnia lui Carol, Parlamentul a adoptat prima Constituție a României, una dintre cele mai avansate constituții ale timpului, care prevedea separarea puterilor în stat, independența justiției și rotația partidelor la guvernare. Întreaga sa domnie s-a caracterizat printr-o remarcabilă stabilitate politică. Carol I a fost un suveran sever, disciplinat, cu o moralitate impecabilă, un lider puternic care a avut permanent grijă de imaginea și de influența României pe scena europeană. Istoricul Șerban Papacostea afirmă că, sub monarhie, s-a produs „cea mai rapidă adaptare la civilizația modernă”. „Un salt înainte comparabil cu Japonia”, susține și istoricul Neagu Djuvara.

Coroana regilor României, oțel de tun

Carol I a fost descris drept soldatul perfect, sănătos, disciplinat și, de asemenea, un politician excelent, cu vederi liberale. Ion Brătianu a fost politicianul român trimis să negocieze cu Carol și familia acestuia posibilitatea ca prințul Carol să vină pe tronul României. După Pe 10 mai 1866, Carol a intrat în București. Vestea sosirii sale fusese transmisă prin telegraf și a fost întâmpinat de o mulțime entuziastă de oameni, dornici să cunoască noul conducător. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, la numai 27 de ani, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la venirea comuniștilor și proclamarea Republicii Populare Române în 1947. Coroana regelui era făcută din oțelul tunurilor turcești capturate la Plevna și cântărea 1.115 grame. Regele a ales oțelul și nu aurul pentru a simboliza vitejia ostașilor în Războiul de Independență. Coroana de oțel a fost făurită de către elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București. „Cu mândrie dar primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noătri ăi care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței li puterii României”, a spus Carol I la încoronare.La 10 mai 1877 s-a instituit și prima decorație românească - Steaua României.

Carol ne-a lăsat și leul

O parte imensă din moștenirea lui Carol I este păstrată și azi. Nu doar independența și Dobrogea românească sau infrasctuctura. Academia Română și Banca Națională a României sânt doar două repere ale României create cu sprijunul Coroanei. Tot Regele Carol I a creat moneda națională numită Leu. O reală operă de artă pe care o datorăm Regelui Carol I și Reginei Elisabeta a României, este Palatul Peleș. Domnia lui Carol I n-a fost numai lapte și miere. El s-a confruntat cu răscoale țărănelti, cu jocuri de culise ale clasei politice din București, cu două războaie, cel de Independență și cel Balcanic. Personal, cea mai mare durere a fost moartea Principesei Maria, singurul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta.

Testamentul unui mare rege

Primul rege al României a murit la 10 octombrie 1914, în Sinaia, pi este îngropat în necropola regală de la Curtea de Argeș. „Alcătuind acest testament, mă gândesc, înainte de toate, la iubitul meu popor, pentru care inima mea a bătut neîncetat și care a avut deplină încredere în mine. Viața mea era așa strâns legată de această de Dumnezeu binecuvântată Țară, că doresc să-i las, și după moartea mea, dovezi vădite de adâncă simpatie și de viul interes pe care le-am avut pentru dânsa. Zi și noapte m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acuma o poziție vrednică între statele europene: m-am silit ca simțământul religios să fie ridicat și dezvoltat în toate straturile societății și ca fiecare să împlinească datoria sa, având ca țintă numai interesele statului. Cu toate greutățile pe care le-am întâlnit, cu toate bănuielile care s-au ridicat, mai ales la începutul Domniei mele, în contra mea, expunându-mă la atacurile cele mai violente, am pășit, fără frică și fără șovăire, înainte pe calea dreaptă, având nemărginită încredere în Dumnezeu și în bunul simț al credinciosului meu popor. Înconjurat și sprijinit de fruntașii țării, pentru care am avut totdeauna o adâncă recunoștință și o vie afecțiune, am reușit să ridic, la gurile Dunării și pe Marea Neagră, un stat înzestrat cu o bună armată și cu toate mijloacele spre a putea menține frumoasa sa poziție și realiza odată înaltele sale aspirațiuni. Succesorul meu la tron primește o moștenire de care va fi mândru și pe care el o va cârmui, am toată speranța, în spiritul meu, călăuzit fiind de deviza: «Tot pentru Țară, Nimic pentru mine»“, nota Regele Catol I în testamentul său, redactat în februarie 1899.

Ferdinand cel Loial

Ferdinand, unul dintre nepoții lui Carol, care nu a avut moștenitori direcți, i-a succes unchiului său la tron. A fost încoronat rege al României Mari în 1922. Regele Ferdinand și regina Maria au avut mai mulți copii, cel mai mare dintre ei, principele Carol, urmând să moștenească coroana de oțel a României.
Ferdinand I a urcat pe tron într-un moment crucial pentru existența țării noastre, la declansarea primului război mondial. Ferdinand fusese educat în spiritul invincibilitatii armatei germane și de aceea este și mai extraordinar sacrificiul său de a merge de partea Antantei. La începutul războiului, șansele celor două tabere păreau a fi egale, dar Ferdinand și întrega clasă politică au mizat și luptat pentru Trasilvania. După razboi, Ferdinand I a devenit Ferdinand cel Loial, Regele care a pus mai presus de el însusi voința unei națiuni ...
După 13 ani de domnie, Regele Ferdinand se stinge din viață, la 62 de ani, răpus de boală. Chiar dacă nu a fost lungă, domnia sa a marcat istoria României. Când a preluat coroana, în anul 1914, România avea mai puțin de 150 de mii de km pătrați și aproximativ 7,7 milioane de locuitori. La moartea sa suprafața României atingea 295 de mii de km pătrați și o populație de peste 17 milioane de locuitori.

Carol II, un rege controversat

Carol II a fost primul Hohenzollern născut în țara noastră. Inteligent și cultivat, Carol avea calitățile unui mare rege, însă viața sa dezordonată a zdruncinat dinastia și a șubrezit democrația din România. În timpul primului război mondial, părăsindu-și îndatoririle de militar, Carol a fugit împreună cu Zizi Lambrino, fiica unui maior din anturajul Curții, la Odessa, unde cei doi s-au cununat în 1918. Căsătoria a fost însă anulată de casa regală. În 1921, după o lungă călătorie în jurul lumii, principele Carol a cunoscut-o pe Elena, din familia regală a Greciei. În același an, Carol și Elena s-au căsătorit, iar pe 25 octombrie 1921 s-a născut, la Sinaia, Mihai, viitorul rege. Nu după mult timp de la nașterea fiului său, principele Carol a început o aventură cu Elena Lupescu. În 1925, fuge cu amanta sa la Paris. De acolo, îl anunță pe regele Ferdinand că renunță la titlul de principe moștenitor. Regele Ferdinand a trebuit să-l înlăture pe Carol din familie. În 1930 însă, Carol II revine în țară și este proclamat Rege în fața camerelor reunite ale Parlamentului. În timpul Regelui Carol al II-lea, România s-a atins cel mai înalt nivel economic. Pe de altă parte însă, domnia lui Carol a însemnat instaurarea unui regim de dictatură personală. Nici situația externă nu a fost favorabilă României. În august 1939 s-a semnat între Germania hitleristă și URSS-ul lui Stalin un protocol secret care prevedea împărțirea teritorială a României. Această înțelegere a fost pusă în aplicare un an mai târziu când URSS a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord, iar Ungaria, sprijinită de către germani, a luat Ardealul de Nord-Vest.

Regele Mihai I a schimbat soarta celui de Al Doilea Război Mondial

În 1926, Mihai I ajungea, la numai cinci ani, moștenitorul tronului României, iar tatăl său devenea un „simplu“ cetățean cu numele de Carol Caraiman. În 6 septembrie, la presiunile generalului, Regele Carol semna actul de renunțare la prerogativele regale, lăsând pe umerii fiului sau, Mihai, de numai 19 ani, povara domniei. A doua zi, Carol a părăsit România împreună cu Elena Lupescu. Astfel, a doua domnie a regelui Mihai, care a durat până în 1947, a început în condiții dramatice. „Români, în ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit ca nu este decât o singură cale pentru salvarea țării de la o catastrofă totală: ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei”. Așa își începea proclamația către țară Regele Mihai I, în seara zilei de 23 august 1944, când România întoarce armele împotriva germaniei naziste. O zi în care mareșalul Ion Antonescu și ministrul de Externe Mihai Antonescu au fost arestați din ordinul Regelui. O zi în care Mihai I a numit un nou guvern și a ordonat încetarea imediată ostilitatilor cu Națiunile Unite. Istoricii spun că actul de la 23 august 1944 a scurtat cu șase luni Al Doilea Razboi Mondial și a dus la supraviețuirea României Actul Regelui Mihai I a avut și alte consecințe și a cântărit greu în decizia Aliaților de a retroceda, la sfârșitul războiului, Transilvania de Nord României.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

1,5 milioane de lei pentru realizarea pistelor


Traseele de downhill din Postăvarul, încurcate în hârtii
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov , victorie la scor în amicalul cu Precizia Săcele / Cetate Râșnov, eșec în meciul cu AFK Miercurea Ciuc


  Azi 13:15
 • ➤ Sport


  Ionuț Negoiță îi dă gratis Dinamo lui Ion Țiriac! "Cu o minimă condiție"


  Azi 12:40
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că a aruncat moloz pe ocolitoare


  19.07.2019
 • ➤ Local


  Un nou câștigător pentru construirea terminalului aeroportului de la Ghimbav


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  De ce refuză Simona Halep să meargă la emisiuni televizate în România


  19.07.2019
 • ➤ National


  Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Cupa României | FRF a stabilit meciurile din Faza I / Precizia Săcele, duel cu AFC Hărman


  19.07.2019
 • ➤ Local


  32 de copii implicați într-un accident lângă Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  JOGA BONITO la Corona Brașov!


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la noile înșelăciuni comise prin intermediul sistemelor informatice


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Top 10


  Cei mai înalți oameni din lume


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Sfaturi sănătoase


  Dieta împotriva ridurilor de pe frunte


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Victorii și în farfurie


  Marengo de pui, mâncarea lui Napoleon


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Mituri


  Animale care poartă noroc


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Cea mai scumpă epistolă


  Scrisoarea de dragoste pe care Tupac i-a trimis-o Madonnei


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  Străbunicul ceasului de perete


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Noul film cu James Bond o aduce pe Lashana Lynch în rolul agentului 007


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Imaginea de zece milioane de like-uri


  Kylie Jenner, poză nud pe Instagram


  19.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Andronescu vrea să schimbe iar Evaluarea și Bacul


  19.07.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  În Cetate


  58 de proiecții, dezbateri și ateliere, la festivalul de Film și Istorii de la Râșnov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă o accidentare, într-un autobuz RATBV


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Dezastrul ecologic de pe râul Olt s-a extins și în județul Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  La trântă să ne luăm sau la 112 să sunăm?


  Lupta cu urșii începe cu un inventar


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Licitație de 74 de milioane de lei pentru balizajul aeroportului


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Director nou la Muzeul de Etnografie Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Eveniment


  77.999 lei la coș și 35.000 lei la bănci


  19.07.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoarea din miezul verii


  Sfântul Ilie, căruțașul Raiului


  19.07.2019
 • ➤ Actualitate


  Parlamentul European o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului UE


  19.07.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Rețeta mamei


  Lora s-a lansat în afaceri cu o cremă de față


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Alexandru Andrieș iese la pensie


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Andreea Raicu vrea un copil


  19.07.2019
 • ➤ Life


  Adela Popescu și Radu Vâlcan au plecat în Bali


  19.07.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Fotografii reușite de toamnă


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Juventus a dat lovitura verii pe piața transferurilor


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Simona Halep, primită ca un star rock în România


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  „Hai să vedem cine mă judecă!“


  Dan Petrescu a pus tunurile pe cei care îl critică


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Papazoglou a ajuns la Voluntari


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Gică Hagi, prima reacție după ce a aflat schimbarea adversarului din Europa League


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Virgiliu Postolachi a semnat cu Lille


  19.07.2019
 • ➤ Sport


  Lovitura verii


  Marian Cristescu, tot mai aproape de ACS SR Brașov


  19.07.2019
 • ➤ Local


  7 medici din Brașov, puși sub control judiciar pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals


  18.07.2019
 • ➤ Sport


  Patriarhul Daniel i-a acordat Simonei Halep "Crucea Patriarhală"


  18.07.2019
 • ➤ IT, Stiinta si tehnica


  Bloggerul și vloggerul, cu bune și cu rele


  18.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cum va arăta pasajul hobanat spre Tractorul


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Scenarii de acțiune


  Lecție contra atentatelor în Piața Sfatului


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Campanie de dezinsecție în toate cartierele orașului


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Profesor, prins la examenul de titularizare cu copiuță


  18.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Curtea de Apel a stabilit primul termen în procesul aeroportului


  18.07.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  142 de ani de independență


  9 Mai, o triplă sărbătoare

  Articolul următor


  Mai mulți turiști la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.949 milisecunde, încărcat în milisecunde