Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 20.03.2019
• Grupuri interdisciplinare de la facultățile Universității Transilvania au studiat în ultimul an aspecte economice, sociale și de sănătate din județul Brașov
• Rapoartele de cercetare vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean, a ONG-urilor și a tuturor celor interesați
Primele zece proiecte de cercetare realizate de grupurile interdisciplinare de la facultățile Universității Transilvania, pe domenii și teme de interes solicitate de Consiliul Județean Brașov, au fost finalizate. Cercetările au început anul trecut, la 13 proiecte, care au beneficiat de o finanțare din fondul de 597.000 de lei pe care Universitatea Trasilvania l-a pus la dispoziție. Fiecare proiect a primit o finanțare de maximum 46.000 de lei, a precizat Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității „Transilvania“ din Brașov. Proiectele vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean, a ONG-urilor și a tuturor celor interesați de temele de cercetare. De altfel, cele 10 proiecte finalizate pot fi accesate deja pe site-ul universității.

Universitatea a finanțat fiecare proiect cu un grant de maximum 46.000 de lei

Proiectele de cercetare propuse cadrelor didactice de la Universitatea „Transilvania“, printr-o consultare cu administrația publică locală, au vizat mai multe domenii, cum sunt cel economic – printr-un proiect de vizează unele contribuții pentru actualizarea strategiei de dezvoltare a județului Brașov, domeniul cultural – printr-un proiect care vizează cartografierea patrimoniului cultural imaterial din Țara Făgărașului, domeniul juridic – printr-un proiect ce vizează identificarea factorilor de risc în vederea asigurării unei bune administrări sau domeniul educațional, sau domeniul social, printr-un proiect care a urmărit realizarea hărții problemelor sociale și a nevoilor de servicii sociale din județul Brașov. De asemenea, în domeniul educațional, Consiliul Județean Brașov, ONG-urile sau orice brașovean interesat de această temă, vor avea la dispoziție, în curând, un proiect care vorbește despre profesorul itinerant, ca resursă pentru integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale în școala de masă. Acesta din urmă este unul dintre cele 3 proiecte care sunt încă în lucru și mai au la dispoziție 3 luni ca să fie finalizate. De asemenea, în lucru este proiectul ce vizează Terapiile asistate de cai, ca noi metode de creștere a calității vieții copiilor cu nevoi educaționale și sociale speciale și proiectul referitor la recuperarea motorie post AVC a pacienților cu sechele, printr-o terapie ce folosește realitatea virtuală.

Harta nevoilor de servicii medicale în județ, la dispoziția CJ

Un domeniu aparte, din care au fost preluate și detaliate mai multe teme, după discuțiile cu Consiliul Județean, este cel al sănătății. Sub coordonarea președintelui Asociației Medicilor de Familie din Brașov, Andrea Neculau, a fost elaborat un proiect care vizează dezvoltarea durabilă a sistemului de sănătate din județul Brașov, cu o strategie și prioritizări. Proiectul a plecat de la realizarea unei hărți a nevoilor de servicii medicale din județul Brașov, pentru ca apoi să se facă translația acestora în sistemul de servicii medicale sau medico-sociale. În final, specialiștii universității au pus la dispoziția Consiliului Județean o metodologie de prioritizare a nevoilor de servicii medicale, în așa fel încât administrația județeană să identifice resursele de implementare.

Cercetări pentru Spitalul de Psihiatrie, Maternitate sau Spitalul Județean

Tot în domeniul medical, cercetătorii Universității „Transilvania“ au pus la punct, în ultimul an, un sistem de identificare a pacienților cu demență, fără suport social, în vederea reducerii costurilor de spitalizare pentru secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență și ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Brașov. Acest proiect vine în contextul în care populația Brașovului este una cu tendințe de îmbătrânire și este posibil să crească în timp și numărul persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative. Există, de asemenea, și un proiect destinat Maternității Brașov. Specialiștii de la Universitatea Transilvania au realizat în ultimul an o cercetare despre intervențiile necesare pentru îmbunătățirea prognosticului nou-născuților cu greutate mică la naștere. Proiectul include și o identificare a categoriilor de populație cu risc obstetrical. De asemenea, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Carmen Daniela Neculoiu, a condus, la rândul său, un proiect din domeniul sănătății, referitor la rezistența antimicrobiană a germenilor cu potențial de nosocomialitate din spitalele publice brașovene.

Un proiect pentru recuperarea funcțiilor motorii post AVC

Printre cele mai „spectaculoase“ dintre proiectele de cercetare ale grupurilor interdisciplinare de la Universitatea Transilvania este cel care vizează recuperarea medicală și integrarea socială pentru pacienții cu sechele, după accident vascular cerebral, utilizând realitatea virtuală. Acest proiect de cercetare, condus de Roxana Miclăuș, nu este încă finalizat, fiind extins cu încă trei luni. Acesta este, de altfel, proiectul pe care noul manager al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie (SCPN), Nicușor Bîgiu, spune că a fost întârziat, în lipsa unui spațiu în secția de Recuperare, unde să fie pus în aplicare. Dr. Bîgiu a anunțat, la conferința de presă în care a fost prezentat ca nou manager la SCPN Brașov, că va sprijini aplicația, unică în județ. În acest proiect, grupul interdisciplinar de cercetătorii a urmărit să folosească realitatea virtuală, ca metodă de recuperare motorie a hemiparezei post AVC, pentru redobândirea capacității pacientului, de a efectua activități zilnice.

Cercetările au fost realizate de grupuri interdisciplinare de la cel puțin două facultăți

Toate aceste proiecte de cercetare au fost realizate de grupuri interdisciplinare, la care au luat parte cadre didactice de la 14 din cele 18 facultăți ale Universității Transilvania. Documentele vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean și a celor interesați. „Pentru Universitate, aceasta a fost o modalitate de a susține interdisciplinaritatea. De aceea, una dintre condițiile de eligibilitate pentru aceste proiecte a fost ca în grupul de cercetare să participe colegi de la cel puțin două facultăți. De asemenea, ne-am dorit să dezvoltăm colaborarea cu administrația locală, ceea ce am și reușit. Sperăm ca rapoartele pe care le vom pune la dispoziția Consiliului Județean să fie de folos, nu doar în actul adinistrativ, ci și ONG-urilor din aceste domenii“, a declarat prorectorul responsabil de cercetare, Carmen Buzea. „În administrația județeană avem nevoie de sprijinul cadrelor didactice de la universitate. De exemplu, toate spitalele clinice din municipiul Brașov sunt sub coordonarea noastră și cred că această serie de cercetări pe sănătate vor sprijini eficientizarea activitățile din unitățile medicale subordonate nouă. Mulțumesc Universității Transilvania pentru deschiderea arătată“, a declarat la rândul său președintele CJ, Adrian Veștea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Un proiect care n-a trecut de hârtie


Ocolitoare de peste 7 kilometri pentru municipiul Codlea
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  Azi 17:25
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  Azi 14:05
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  Azi 13:02
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  Azi 12:48
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  Azi 12:29
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  Azi 11:34
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  Azi 11:30
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  Azi 11:17
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  Azi 11:18
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  Azi 10:09
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  Azi 08:59
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  Azi 08:53
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  Azi 08:50
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  Azi 08:47
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  Azi 08:45
 • ➤ National


  Un pas


  Guvernul pregătește redeschiderea restaurantelor


  Azi 08:41
 • ➤ National


  România primește din nou cartonaș galben din cauza tăierilor ilegale și a poluării


  Azi 08:36
 • ➤ Actualitate


  Protejată de lege


  „Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Viața, ca în telenovele


  Victoria Răileanu a divorțat


  Azi 08:23
 • ➤ Life


  Adelina își vinde rochia de mireasă și donează banii


  Azi 08:20
 • ➤ Life


  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Nectarina previne anemia și obezitatea


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Vlad Mitrea a semnat cu Sepsi OSK


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Veste șoc la Petrolul


  Coronavirusul lovește Liga 2


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov


  Telenovela Alexandru David


  Azi 08:05
 • ➤ Știri Brasov


  Centrul de Agrement din Poiana Brașov nu se redeschide! DSP nu a dat avizul


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Focar de corononavirus la Petrolul! Meciul UTA - Petrolul, amânat! Și un arbitru a fost testat pozitiv!


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un fost fotbalist din Făgăraș s-a aruncat în fața trenului


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Explozie a numărului de îmbolnăviri: 56 de cazuri noi de COVID în Brașov, 450 în țară


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a transferat o internațională din Muntenegru


  02.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Un copil de 3 ani, infectat cu COVID-19


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fiul unui primar brașovean i-a tăiat degetul unui orfan și i l-a aruncat la câini


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După doi ani de șantier


  Fosta bancă săsească de pe str. Michael Weiss a ajuns la finisaje


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tronsonul Cristian – Râșnov al autostrăzii, la jumătate


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație de peste 65 de milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Rupea la Jimbor


  02.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Sprijin


  Cursuri de vară pentru elevii care nu au putut face ore online


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Concerte de orgă, în această vară, la Biserica Neagră


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  182 de ani de la apariția „Foaie pentru minte, inimă și literatură”


  02.07.2020
 • ➤ National


  Două cincinale


  Plan de peste 100 de miliarde de euro pentru relansarea economică


  02.07.2020
 • ➤ Life


  I-a fost anulat iar zborul


  Lora, nevoită să se mute pentru a opta oară în Bali


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Viața în India o face fericită pe Iulia Vântur


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Ruby și-a enervat vecinii


  02.07.2020
 • ➤ Cititori


  Slăbești cu ceai de chimen


  02.07.2020
 • ➤ Cititori


  Pepenele roșu, bun pentru oase și inimă, dar contraindicat în diabet


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Monica Bărăbaș a ales Corona Brașov


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Oficial


  Brașoveanul Ernest Jerebie este jucătorul lui CSM București


  02.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare

  Articolul următor

  Invitație la aventură


  Joaca de-a copacii, la Zoo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 29 milisecunde, încărcat în milisecunde