Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 20.03.2019
• Grupuri interdisciplinare de la facultățile Universității Transilvania au studiat în ultimul an aspecte economice, sociale și de sănătate din județul Brașov
• Rapoartele de cercetare vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean, a ONG-urilor și a tuturor celor interesați
Primele zece proiecte de cercetare realizate de grupurile interdisciplinare de la facultățile Universității Transilvania, pe domenii și teme de interes solicitate de Consiliul Județean Brașov, au fost finalizate. Cercetările au început anul trecut, la 13 proiecte, care au beneficiat de o finanțare din fondul de 597.000 de lei pe care Universitatea Trasilvania l-a pus la dispoziție. Fiecare proiect a primit o finanțare de maximum 46.000 de lei, a precizat Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității „Transilvania“ din Brașov. Proiectele vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean, a ONG-urilor și a tuturor celor interesați de temele de cercetare. De altfel, cele 10 proiecte finalizate pot fi accesate deja pe site-ul universității.

Universitatea a finanțat fiecare proiect cu un grant de maximum 46.000 de lei

Proiectele de cercetare propuse cadrelor didactice de la Universitatea „Transilvania“, printr-o consultare cu administrația publică locală, au vizat mai multe domenii, cum sunt cel economic – printr-un proiect de vizează unele contribuții pentru actualizarea strategiei de dezvoltare a județului Brașov, domeniul cultural – printr-un proiect care vizează cartografierea patrimoniului cultural imaterial din Țara Făgărașului, domeniul juridic – printr-un proiect ce vizează identificarea factorilor de risc în vederea asigurării unei bune administrări sau domeniul educațional, sau domeniul social, printr-un proiect care a urmărit realizarea hărții problemelor sociale și a nevoilor de servicii sociale din județul Brașov. De asemenea, în domeniul educațional, Consiliul Județean Brașov, ONG-urile sau orice brașovean interesat de această temă, vor avea la dispoziție, în curând, un proiect care vorbește despre profesorul itinerant, ca resursă pentru integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale în școala de masă. Acesta din urmă este unul dintre cele 3 proiecte care sunt încă în lucru și mai au la dispoziție 3 luni ca să fie finalizate. De asemenea, în lucru este proiectul ce vizează Terapiile asistate de cai, ca noi metode de creștere a calității vieții copiilor cu nevoi educaționale și sociale speciale și proiectul referitor la recuperarea motorie post AVC a pacienților cu sechele, printr-o terapie ce folosește realitatea virtuală.

Harta nevoilor de servicii medicale în județ, la dispoziția CJ

Un domeniu aparte, din care au fost preluate și detaliate mai multe teme, după discuțiile cu Consiliul Județean, este cel al sănătății. Sub coordonarea președintelui Asociației Medicilor de Familie din Brașov, Andrea Neculau, a fost elaborat un proiect care vizează dezvoltarea durabilă a sistemului de sănătate din județul Brașov, cu o strategie și prioritizări. Proiectul a plecat de la realizarea unei hărți a nevoilor de servicii medicale din județul Brașov, pentru ca apoi să se facă translația acestora în sistemul de servicii medicale sau medico-sociale. În final, specialiștii universității au pus la dispoziția Consiliului Județean o metodologie de prioritizare a nevoilor de servicii medicale, în așa fel încât administrația județeană să identifice resursele de implementare.

Cercetări pentru Spitalul de Psihiatrie, Maternitate sau Spitalul Județean

Tot în domeniul medical, cercetătorii Universității „Transilvania“ au pus la punct, în ultimul an, un sistem de identificare a pacienților cu demență, fără suport social, în vederea reducerii costurilor de spitalizare pentru secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență și ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Brașov. Acest proiect vine în contextul în care populația Brașovului este una cu tendințe de îmbătrânire și este posibil să crească în timp și numărul persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative. Există, de asemenea, și un proiect destinat Maternității Brașov. Specialiștii de la Universitatea Transilvania au realizat în ultimul an o cercetare despre intervențiile necesare pentru îmbunătățirea prognosticului nou-născuților cu greutate mică la naștere. Proiectul include și o identificare a categoriilor de populație cu risc obstetrical. De asemenea, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Carmen Daniela Neculoiu, a condus, la rândul său, un proiect din domeniul sănătății, referitor la rezistența antimicrobiană a germenilor cu potențial de nosocomialitate din spitalele publice brașovene.

Un proiect pentru recuperarea funcțiilor motorii post AVC

Printre cele mai „spectaculoase“ dintre proiectele de cercetare ale grupurilor interdisciplinare de la Universitatea Transilvania este cel care vizează recuperarea medicală și integrarea socială pentru pacienții cu sechele, după accident vascular cerebral, utilizând realitatea virtuală. Acest proiect de cercetare, condus de Roxana Miclăuș, nu este încă finalizat, fiind extins cu încă trei luni. Acesta este, de altfel, proiectul pe care noul manager al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie (SCPN), Nicușor Bîgiu, spune că a fost întârziat, în lipsa unui spațiu în secția de Recuperare, unde să fie pus în aplicare. Dr. Bîgiu a anunțat, la conferința de presă în care a fost prezentat ca nou manager la SCPN Brașov, că va sprijini aplicația, unică în județ. În acest proiect, grupul interdisciplinar de cercetătorii a urmărit să folosească realitatea virtuală, ca metodă de recuperare motorie a hemiparezei post AVC, pentru redobândirea capacității pacientului, de a efectua activități zilnice.

Cercetările au fost realizate de grupuri interdisciplinare de la cel puțin două facultăți

Toate aceste proiecte de cercetare au fost realizate de grupuri interdisciplinare, la care au luat parte cadre didactice de la 14 din cele 18 facultăți ale Universității Transilvania. Documentele vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean și a celor interesați. „Pentru Universitate, aceasta a fost o modalitate de a susține interdisciplinaritatea. De aceea, una dintre condițiile de eligibilitate pentru aceste proiecte a fost ca în grupul de cercetare să participe colegi de la cel puțin două facultăți. De asemenea, ne-am dorit să dezvoltăm colaborarea cu administrația locală, ceea ce am și reușit. Sperăm ca rapoartele pe care le vom pune la dispoziția Consiliului Județean să fie de folos, nu doar în actul adinistrativ, ci și ONG-urilor din aceste domenii“, a declarat prorectorul responsabil de cercetare, Carmen Buzea. „În administrația județeană avem nevoie de sprijinul cadrelor didactice de la universitate. De exemplu, toate spitalele clinice din municipiul Brașov sunt sub coordonarea noastră și cred că această serie de cercetări pe sănătate vor sprijini eficientizarea activitățile din unitățile medicale subordonate nouă. Mulțumesc Universității Transilvania pentru deschiderea arătată“, a declarat la rândul său președintele CJ, Adrian Veștea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


Cum s-a născut Cerbul de Aur
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Premiile AFAN pentru sezonul 2018-2019


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Asociația "Joaca de-a ecologia" îndeamnă brașovenii să spună #StopBaloaneleÎnAer


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Pieton lovit de mașină în timp ce traversa corect b-dul Saturn


  21.08.2019
 • ➤ Local


  CJ a semnat contractul pentru terminalul Aeroportului Brașov


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale, la admiterea 2019


  21.08.2019
 • ➤ National


  Dăncilă pune în fruntea Poliției Române pe fostul șef de la Operațiuni Speciale, dat afară de Dragnea


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Trei zile de caniculă


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Podurile de la Posada și Azuga de pe DN1București-Brașov intră în reparații


  21.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Titlul de excelență PRO URBE pentru polițistul Martin


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Controale la școli


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  De 9 ori mai mult ca anul trecut


  57 de echipamente medicale de specialitate, la spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie


  21.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


  Cum s-a născut Cerbul de Aur


  21.08.2019
 • ➤ Economic


  Mai bogați, dar mai săraci


  Cu salariile „mărite“ de azi cumpărăm mai puțin decât acum 5 ani


  21.08.2019
 • ➤ National


  PNL, USR, PMP și Pro România au depus la Camera Deputaților solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare


  21.08.2019
 • ➤ Life


  E tot mai frumoasă


  Timpul n-o atinge pe Ileana Lazariuc


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Ioana Filimon, sechestrată în Turcia de iubitul milionar?


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz spune că America îi face bine


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Cătălin Botezatu s-a operat de „o gâlmă enormă”


  21.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Aloe Vera


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Gabi Tamaș: „Când mă uit la câte prostii am făcut...“


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Prea crud pentru Liga I


  Brașoveanul Călin Popescu de la Sepsi OSK, împrumutat la ASU Poli Timișoara


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Nostalgiile unui mare campion brașovean


  „Am plâns când s-a demolat tribuna de la Stadionul Tractorul“


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Orare speciale la RATBv pe timpul ”Cerbului de Aur”


  20.08.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă s-a spânzurat în pădurea din Răcădău


  20.08.2019
 • ➤ National


  România, țara din UE în care mor cei mai mulți bicicliști și pietoni


  20.08.2019
 • ➤ Local


  Polițistul german Martin Markel care i-a sprijinit pe românii din Munchen să voteze a primit titlul de excelență PRO URBE la Brașov


  20.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  UPDATE/ A doua zi de proteste la Spitalul de Boli Infecțioase


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Doar o zi


  RATBV suspendă mai multe linii în 1 septembrie


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  S-a răsturnat cu mașina în câmp, lângă Codlea


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Kronospan, prima companie care își transportă angajații legal în municipiul Brașov


  20.08.2019
 • ➤ Doctor


  Pentru zile calde


  5 ceaiuri cu gheață care ard grăsimile rapid și hidratează


  20.08.2019
 • ➤ Doctor


  Motivul pentru care nu ar trebui să folosim hârtie igienică


  20.08.2019
 • ➤ Doctor


  Vinetele, cel mai bun detoxifiant


  20.08.2019
 • ➤ Doctor


  Uleiul de susan reduce presiunea arterială


  20.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Convorbiri oficiale


  Întâlnirea Iohannis-Trump va dura o oră și jumătate


  20.08.2019
 • ➤ Economic


  Eurostat: România, din nou cea mai mare inflație din UE


  20.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Guvernul de la Londra vrea să pună capăt „imediat” liberei circulații în cazul unui Brexit fără acord


  20.08.2019
 • ➤ Life


  Ușor de plecat, greu de revenit


  Iulia Vântur s-a săturat de India și ar vrea acasă


  20.08.2019
 • ➤ Life


  Laura Cosoi s-a luptat din greu cu depresia


  20.08.2019
 • ➤ Life


  Lavinia Pârva a slăbit spectaculos


  20.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Din secretele băuturilor distilate


  20.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.08.2019
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, lăsat cu ochii în soare


  20.08.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov


  Florin Stîngă a încercat să îl repatrieze pe Vlad Boția


  20.08.2019
 • ➤ Sport


  Mirel Rădoi a anunțat lista preliminară a stranierilor


  20.08.2019
 • ➤ Sport


  Bayern Munchen l-a prezentat pe Coutinho


  20.08.2019
 • ➤ Sport


  Oficial


  Stadionul Tractorul nu mai există!


  20.08.2019
 • ➤ Local


  Ziaristul Eduard Huidan s-a sinucis


  19.08.2019
 • ➤ Local


  Apel pentru depistarea a doi hoți de biciclete din Poiana Brașov


  19.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare

  Articolul următor

  Invitație la aventură


  Joaca de-a copacii, la Zoo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.048 milisecunde, încărcat în milisecunde