Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 20.03.2019
• Grupuri interdisciplinare de la facultățile Universității Transilvania au studiat în ultimul an aspecte economice, sociale și de sănătate din județul Brașov
• Rapoartele de cercetare vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean, a ONG-urilor și a tuturor celor interesați
Primele zece proiecte de cercetare realizate de grupurile interdisciplinare de la facultățile Universității Transilvania, pe domenii și teme de interes solicitate de Consiliul Județean Brașov, au fost finalizate. Cercetările au început anul trecut, la 13 proiecte, care au beneficiat de o finanțare din fondul de 597.000 de lei pe care Universitatea Trasilvania l-a pus la dispoziție. Fiecare proiect a primit o finanțare de maximum 46.000 de lei, a precizat Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității „Transilvania“ din Brașov. Proiectele vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean, a ONG-urilor și a tuturor celor interesați de temele de cercetare. De altfel, cele 10 proiecte finalizate pot fi accesate deja pe site-ul universității.

Universitatea a finanțat fiecare proiect cu un grant de maximum 46.000 de lei

Proiectele de cercetare propuse cadrelor didactice de la Universitatea „Transilvania“, printr-o consultare cu administrația publică locală, au vizat mai multe domenii, cum sunt cel economic – printr-un proiect de vizează unele contribuții pentru actualizarea strategiei de dezvoltare a județului Brașov, domeniul cultural – printr-un proiect care vizează cartografierea patrimoniului cultural imaterial din Țara Făgărașului, domeniul juridic – printr-un proiect ce vizează identificarea factorilor de risc în vederea asigurării unei bune administrări sau domeniul educațional, sau domeniul social, printr-un proiect care a urmărit realizarea hărții problemelor sociale și a nevoilor de servicii sociale din județul Brașov. De asemenea, în domeniul educațional, Consiliul Județean Brașov, ONG-urile sau orice brașovean interesat de această temă, vor avea la dispoziție, în curând, un proiect care vorbește despre profesorul itinerant, ca resursă pentru integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale în școala de masă. Acesta din urmă este unul dintre cele 3 proiecte care sunt încă în lucru și mai au la dispoziție 3 luni ca să fie finalizate. De asemenea, în lucru este proiectul ce vizează Terapiile asistate de cai, ca noi metode de creștere a calității vieții copiilor cu nevoi educaționale și sociale speciale și proiectul referitor la recuperarea motorie post AVC a pacienților cu sechele, printr-o terapie ce folosește realitatea virtuală.

Harta nevoilor de servicii medicale în județ, la dispoziția CJ

Un domeniu aparte, din care au fost preluate și detaliate mai multe teme, după discuțiile cu Consiliul Județean, este cel al sănătății. Sub coordonarea președintelui Asociației Medicilor de Familie din Brașov, Andrea Neculau, a fost elaborat un proiect care vizează dezvoltarea durabilă a sistemului de sănătate din județul Brașov, cu o strategie și prioritizări. Proiectul a plecat de la realizarea unei hărți a nevoilor de servicii medicale din județul Brașov, pentru ca apoi să se facă translația acestora în sistemul de servicii medicale sau medico-sociale. În final, specialiștii universității au pus la dispoziția Consiliului Județean o metodologie de prioritizare a nevoilor de servicii medicale, în așa fel încât administrația județeană să identifice resursele de implementare.

Cercetări pentru Spitalul de Psihiatrie, Maternitate sau Spitalul Județean

Tot în domeniul medical, cercetătorii Universității „Transilvania“ au pus la punct, în ultimul an, un sistem de identificare a pacienților cu demență, fără suport social, în vederea reducerii costurilor de spitalizare pentru secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență și ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Brașov. Acest proiect vine în contextul în care populația Brașovului este una cu tendințe de îmbătrânire și este posibil să crească în timp și numărul persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative. Există, de asemenea, și un proiect destinat Maternității Brașov. Specialiștii de la Universitatea Transilvania au realizat în ultimul an o cercetare despre intervențiile necesare pentru îmbunătățirea prognosticului nou-născuților cu greutate mică la naștere. Proiectul include și o identificare a categoriilor de populație cu risc obstetrical. De asemenea, fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Carmen Daniela Neculoiu, a condus, la rândul său, un proiect din domeniul sănătății, referitor la rezistența antimicrobiană a germenilor cu potențial de nosocomialitate din spitalele publice brașovene.

Un proiect pentru recuperarea funcțiilor motorii post AVC

Printre cele mai „spectaculoase“ dintre proiectele de cercetare ale grupurilor interdisciplinare de la Universitatea Transilvania este cel care vizează recuperarea medicală și integrarea socială pentru pacienții cu sechele, după accident vascular cerebral, utilizând realitatea virtuală. Acest proiect de cercetare, condus de Roxana Miclăuș, nu este încă finalizat, fiind extins cu încă trei luni. Acesta este, de altfel, proiectul pe care noul manager al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie (SCPN), Nicușor Bîgiu, spune că a fost întârziat, în lipsa unui spațiu în secția de Recuperare, unde să fie pus în aplicare. Dr. Bîgiu a anunțat, la conferința de presă în care a fost prezentat ca nou manager la SCPN Brașov, că va sprijini aplicația, unică în județ. În acest proiect, grupul interdisciplinar de cercetătorii a urmărit să folosească realitatea virtuală, ca metodă de recuperare motorie a hemiparezei post AVC, pentru redobândirea capacității pacientului, de a efectua activități zilnice.

Cercetările au fost realizate de grupuri interdisciplinare de la cel puțin două facultăți

Toate aceste proiecte de cercetare au fost realizate de grupuri interdisciplinare, la care au luat parte cadre didactice de la 14 din cele 18 facultăți ale Universității Transilvania. Documentele vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean și a celor interesați. „Pentru Universitate, aceasta a fost o modalitate de a susține interdisciplinaritatea. De aceea, una dintre condițiile de eligibilitate pentru aceste proiecte a fost ca în grupul de cercetare să participe colegi de la cel puțin două facultăți. De asemenea, ne-am dorit să dezvoltăm colaborarea cu administrația locală, ceea ce am și reușit. Sperăm ca rapoartele pe care le vom pune la dispoziția Consiliului Județean să fie de folos, nu doar în actul adinistrativ, ci și ONG-urilor din aceste domenii“, a declarat prorectorul responsabil de cercetare, Carmen Buzea. „În administrația județeană avem nevoie de sprijinul cadrelor didactice de la universitate. De exemplu, toate spitalele clinice din municipiul Brașov sunt sub coordonarea noastră și cred că această serie de cercetări pe sănătate vor sprijini eficientizarea activitățile din unitățile medicale subordonate nouă. Mulțumesc Universității Transilvania pentru deschiderea arătată“, a declarat la rândul său președintele CJ, Adrian Veștea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Pregătit pentru competiții internaționale


Echipamente de ultimă generație la Bazinul Olimpic de înot
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Theresa May va demisiona pe 7 iunie


  Azi 15:32
 • ➤ National


  Cioloș: E important votul la europarlamentare pentru a da un semnal clar coaliției PSD-ALDE că nu mai are legitimitate să conducă România


  Azi 15:20
 • ➤ International


  Partidul lui Frans Timmermans câștigă alegerile europarlamentare în Olanda


  Azi 15:12
 • ➤ Local


  Sute de brașoveni din Tractorul au rămas fără curent, țepuiți de dezvoltator


  Azi 14:18
 • ➤ Local


  Cei mai puternici pompieri brașoveni


  Azi 14:09
 • ➤ Local


  Cal salvat din puțul plin cu apă într-un sat brașovean


  Azi 14:01
 • ➤ Local


  Accident de muncă înt hala unei fabrici din Brașov


  Azi 13:14
 • ➤ Sport


  Gala Premiilor Handbalului Românesc 2019


  Sorina Tîrcă, cea mai bună tânără handbalistă din România / Mariana Tîrcă, premiu special


  Azi 12:53
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:20
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:17
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:13
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:09
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:06
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:02
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:58
 • ➤ Life


  Un loc plin de mistere


  Corbii de Piatra, un schit rupestru unic în România


  Azi 09:59
 • ➤ Life


  Cu stil


  Decalogul eleganței Coco Chanel


  Azi 09:55
 • ➤ Life


  Nu mai sunt secrete


  3 gustări cu efect antirid


  Azi 09:52
 • ➤ Life


  Cine vrea, crede


  Superstiții trăsnite cu animale


  Azi 09:47
 • ➤ Life


  Andreea Antonescu are un ritual special înainte de culcare


  Azi 09:45
 • ➤ Life


  Cum i-a urat „La mulți ani”


  Inna, dans în stradă alături de mama ei


  Azi 09:42
 • ➤ Life


  Ca în filme


  Povestea actorului uriaș de 1,35 m


  Azi 09:36
 • ➤ Life


  Nu mai înțelege


  De ce s-a supărat Aura Urziceanu pe România


  Azi 09:30
 • ➤ Prima pagina


  VOTEAZĂ! Tu dai sentința


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  518.715 de brașoveni din tot județul sunt așteptați la urne


  Un vot pentru viitor, un vot împotriva corupției


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Acorduri și dezacorduri


  Contract „provizoriu“ pentru repararea străzilor din nordul Brașovului


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  Maratonul Brașovului modifică traseele RATBV


  Azi 08:52
 • ➤ Local


  O toaletă ecologică din Răcădău a dispărut fără urmă


  Azi 08:50
 • ➤ Eveniment


  „Sunt sondaje care ne dau câștigători, dar ele nu pot suplini votul propriu-zis“


  Azi 08:48
 • ➤ Actualitate


  Readus la viață


  Centru cultural pentru copii, până la sfârșitul anului


  Azi 08:45
 • ➤ Actualitate


  Au încredere în votul brașovenilor


  „Cred că Alianța 2020 USR+PLUS poate câștiga alegerile la Brașov“


  Azi 08:41
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:37
 • ➤ Cititori


  Brașoveni în lupta națională


  Gheorghe Tulbure - „ostaș“ al condeiului mobilizat „la frontiera limbii noastre“ III


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Corona a prelungit contractele cu două jucătoare


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  Florin Iacob, după Laszlo Balint la UTA


  „Pensionarul“ și „Bătrâna Doamnă“


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Simona Halep a renunțat la doi oameni din staff


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Robert Hajnal vrea să bată un record cu ocazia crosului „Aleargă tu pentru ei”


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Final de sezon


  ACS SR Brașov, Cetate Râșnov și AFC Hărman, ultimele reprezentații


  Azi 08:06
 • ➤ Local


  Firmele brașovene premiate la Gala Excelentei în Afaceri 2019 (continuare)


  23.05.2019
 • ➤ Local


  Firmele brașovene premiate la Gala Excelenței în Afaceri 2019


  23.05.2019
 • ➤ Local


  Alianța 2020 USR PLUS are încredere în votul brașovenilor


  23.05.2019
 • ➤ Local


  S-a îmbătat și și-a bătut crunt soția


  23.05.2019
 • ➤ Local


  Incendiu într-un vagon CFR garat în zona Timiș-Triaj


  23.05.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la metoda "Pomana"


  23.05.2019
 • ➤ National


  Update/ UDMR a rupt protocolul de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE


  23.05.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Viktoriia Tymoshenkova și Andreea Pătuleanu au semnat prelungirea contractelor


  23.05.2019
 • ➤ Cititori


  Deces în familie? Iată 5 motive pentru a face apel la o firmă de servicii funerare din sectorul dumneavoastră!


  23.05.2019
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Încep lucrările la sistemul de canalizare în Brașov, Stupini și Feldioara


  23.05.2019
 • ➤ Prima pagina


  A doua eco-insulă, în cartierul Scriitorilor


  23.05.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare

  Articolul următor

  Invitație la aventură


  Joaca de-a copacii, la Zoo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.391 milisecunde, încărcat în milisecunde