Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Încă un plan mârșav


De ce vrea Dragnea să repatrieze rezervele de aur ale României

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 12.03.2019
• Un proiect de lege înaintat de Liviu Dragnea urmărește amputarea termenului „internaționale“ din definiția rezervelor aflate în administrarea BNR, pentru
a-și asigura astfel acoperirea în fața legislației internaționale și a Constituției
Pe lângă intenția declarată de a aduce aurul din rezervele internaționale ale BNR în țară, proiectul de lege înaintat de Liviu Dragnea are și o altă modificare: rezervele internaționale ale BNR, devin „rezerve“ și atât. Modificarea titulaturii larg întrebuințate pe plan internațional, în opinia profesorului ASE, Cristian Păun, ar putea să ascundă intenția guvernanților de a deține controlul direct asupra rezervelor internaționale ale BNR. Ei se pot pune totodată la adăpost de acuzațiile de neconstituționalitate al unei astfel de modificări sau de ingerință a puterii politice în politica monetară a țării, fapt grav sancționat și de Banca Central Europeană și de agențiile internaționale de rating.

O lege cu scop ascuns

Proiectul de lege privind modificarea statutului BNR, depus de Liviu Dragnea la Senat, are și un alt aspect decât cel menționat în repetatele declarații publice ale guvernanților. Nu repatrierea aurului cu orice chip este scopul, ci modificarea statutului rezervelor internaționale ca atare, aflate acum în custodia BNR. Astfel, proiectul depus la Senat aduce modificări doar articolelor 30 și 31 din Legea 312/2004 privind statutul BNR. Principala modificare de care vorbesc cele două articole se referă la amputarea termenului „internaționale“ din definiția rezervelor aflate în administrarea BNR.

„Rezervele internaționale“ devin simplu „rezerve“

„La articolul 30, TITLUL și alineatele 1-3 se modifică și vor avea următorul cuprins“, spune proiectul depus de Liviu Dragnea la Senat. Titlul articolului nu mai este „Rezervele Internaționale“ , cum stipulează legea în vigoare, ci simplu „Rezervele“. La articolul 31, „titlul se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 31 Administrarea rezervelor“, spune propunerea legislativă, față de actualul capitol din lege care se numește Administrarea rezervelor internaționale. În rest, modificările propuse vizează acest unic aspect, despre care presa a vorbit pe larg până acum: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă“.

O șmecherie legislativă

Întrebat de economica.net ce sens are eludarea termenului internaționale din sintagma rezerve internaționale, profesorul Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale, a explicat: „Fie este vorba de o slabă cunoaștere a chestiunii (rezerve sunt și cele din bănci din depozitele la vedere), fie este vorba de o omisiune voită pentru a le extrage din portofoliul băncii centrale într-o perspectivă viitoare“, a declarat Cristian Păun. Acesta merge chiar mai departe cu explicațiile arătând că la mijloc poate sta chiar dorința PSD de a deține în viitor controlul asupra rezervelor internaționale ale BNR, modificările din lege asigurându-le acoperirea în fața legislației internaționale și a Constituției. „Sigur că putem să îi suspectăm și de o șmecherie legislativă care să le permită nu doar controlul legal direct asupra acestor rezerve, dar și evitarea unor eventuale contestări de constituționalitate sau de ingerință în politica monetară a țării cu încălcarea independenței băncii centrale“, precizează Păun.

Atentat la democrație și la statul de drept

Profesorul subliniază c㠄Orice ingerință a legislativului în legiferarea domeniului de competență a băncii centrale (operațiunile băncilor, IFN-uri, balanță de plăți externe, dobînzi, instrumentele de politică monetară, mecanismul ratelor de curs de schimb etc.) reprezintă un atentat clar la democrație și la statul de drept. Țările civilizate funcționează complet invers de ceea ce vedem, din păcate, în momentul de față în România. Parlamentul nu are cum să se substituie băncii centrale alterând un instrument important prin care banca centrală echilibrează balanța de plăți externe a țării și stabilizează cursul de schimb: soldul contului curent și soldul contului financiar se închide, într-o economie de piață, prin variația rezervelor internaționale. Închiderea o face, la final de an, banca centrală care diminuează sau crește rezerva internațională, după caz“.

Pretextul invocat de Dragnea

În expunerea de motive a inițiativei legislative, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin c㠄evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale“. Ei spun că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur. „Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară“, apreciază Dragnea și Nicolae, care spun că deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice“.

Rezervele valutare la BNR: 32,49 miliarde euro

La 28 februarie 2019, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 32,49 miliarde euro, față de 31,92 miliarde euro la 31 ianuarie 2019. Modificările nivelului rezervei în luna februarie față de ianuarie s-au datorat intrărilor de 1,19 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (696 milioane euro) și altele. De partea cealaltă, au existat ieșiri de 626 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,873 miliarde euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2019 au fost de 36,36 miliarde euro, față de 35,76 miliarde euro la 31 ianuarie 2019. Plățile scadente în luna martie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 113 milioane euro.

Dan Suciu îi recomandă lui Vâlcov să sesizeze organele abilitate

După ce duminică, la Antena 3, Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a susținut că, în loc să facă bani din gestionarea rezervelor internaționale, BNR plătește 80 de milioane de euro pe an pentru administrarea lor, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, i-a dat replica. Astfel, Suciu i-a atras atenția lui Vâlcov că demonstrează carențe de înțelegere a modului în care Banca Națională gestionează rezervele internaționale, recomandându-i să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice. În legătură cu insinuările legate de existența, inclusiv în Banca Națională a României, și a unui „alt tip de corespondență care se face cu persoane și agenții de rating” care „nu fac bine României și în altă țară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de țară”, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Invitație la aventură


Joaca de-a copacii, la Zoo

Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Suedia - România 2-1. Start ratat spre EURO 2020


  23.03.2019
 • ➤ Local


  A murit criticul și istoricul de film Tudor Caranfil


  23.03.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a ținut în șah liderul din C3, Turris / Egal eroic la Turnu Măgurele


  23.03.2019
 • ➤ National


  Doar jumătate dintre elevii de a VIII-a au obținut notă de trecere la Simulare


  23.03.2019
 • ➤ Local


  Instructor auto prins băut la volan


  23.03.2019
 • ➤ Local


  Încă un tren a deraiat lângă Brașov


  23.03.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 14-a


  Liga 4 Brașov. Olimpic Zărnești a început în forță returul


  23.03.2019
 • ➤ National


  Proiect OUG. Alte modificări la legile penale cu miză directă pentru șeful PSD


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 19-a din C3 și C5


  Cetate Râșnov și AFC Hărman, remize în deplasare / ACS SR Brașov joacă sâmbătă la Turnu Măgurele


  22.03.2019
 • ➤ National


  Brașov. Incidență de 27,6 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori


  22.03.2019
 • ➤ National


  Toader a trimis la Guvern Ordonanța care îl scapă de Dragnea de condamnerea definitivă din Dosarul Referendumul


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Romeo Surdu va juca în Liga a 2-a la Farul / “Sunt pregătit“


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Dan Petrescu revine la CFR Cluj / "Am ajuns la un acord"


  22.03.2019
 • ➤ National


  Iohannis cheamă societatea civilă la consultări pe tema referendumului


  22.03.2019
 • ➤ Economic


  Guvernul va schimba modul de calcul pentru Robor. O ordonanță de urgență modifică OUG 114


  22.03.2019
 • ➤ National


  Ministerul Justiției refuză acreditarea a doi jurnaliști: Ovidiu Oanță, de la Pro TV, și Ionela Arcanu, de la Realitatea TV


  22.03.2019
 • ➤ Local


  Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum în 34 magazine


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Să știți de cine să vă feriți


  Cele mai periculoase companii aeriene


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Cosmetica de acasă


  Remedii naturale pe bază de citrice împotriva petelor pigmentare


  22.03.2019
 • ➤ Life


  „Cel mai urât mirositor aliment din lume”


  Durian - fructul regilor


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Cimpanzeii sunt tot mai deștepți


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Răzbunarea găinilor


  22.03.2019
 • ➤ Life


  O spun testele


  Papagalii au inteligența unui copil


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Thalia, acuzată de fani că se droghează


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Faima nu e bună pentru toți


  Tânără care seamănă cu Rihanna nu-și găsește iubit


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Calculul fericirii


  Cum îți găsești perechea


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Burlacul cu pretenții


  DiCaprio are doar iubite sub 25 de ani


  22.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cămin cu nouă etaje pentru elevi


  22.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Lucrări în derulare, achiziții și noi licitații


  93 de milioane de lei pentru aeroport în 2019


  22.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cine repară străzile din zona sudică a orașului


  22.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Se scumpesc polițele RCA


  22.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Probleme de proprietate


  Benzile dedicate pentru autobuze vor „sări“ 80 de metri, la Bartolomeu


  22.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Poți verifica istoricul unei mașini printr-o aplicație RAR


  22.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Șantierul de la Pasajul Fartec se redeschide


  22.03.2019
 • ➤ National


  Acuzații foarte grave ale senatorului Florin Câțu la adresa ministrului Finanțelor


  Banca Internațională de Investiții din Moscova va fi principalul partener al Fondului Suveran


  22.03.2019
 • ➤ National


  Mutarea prin care PSD ar putea să blocheze candidatura lui Kovesi la Parchetul European


  22.03.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Mereu surprinzătoare


  Cleopatra Stratan continuă să experimenteze


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan a fost operată din nou


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Victoria Beckham suferă de o boală incredibilă


  22.03.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Testamentul lui Abraham“, cea mai vândută carte românească din ultimii 30 de ani


  22.03.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Gh. Bogdan-Duică - „apostolul înflăcărat al panromânismului“ (I)


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  România intră în lupta pentru calificarea la EURO 2020


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Începe returul


  Liga 4 Brașov. „Football in Heaven“, la Zărnești


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Primul transfer al Coronei vine de la Buducnost Podgorica


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Deplasări dificile pentru Cetate Râșnov și AFC Hărman


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  În fieful lui „Daddy“


  ACS SR Brașov, înainte cu tupeu la Turnu Măgurele


  22.03.2019
 • ➤ National


  USR-PLUS, cu 15,3%, pe locul trei în sondaje, după PSD și PNL, aproape la egalitate


  21.03.2019
 • ➤ Local


  Un TIR condus de un ,,Dorel" a blocat circulația pe DN 73A


  21.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Sondaj Reuters: Leul s-ar putea deprecia masiv până la finele anului

  Articolul următor


  Simularea examenelor de Evaluare Națională 2019 a început cu un protest

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.148 milisecunde, încărcat în milisecunde