Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Încă un plan mârșav


De ce vrea Dragnea să repatrieze rezervele de aur ale României

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 12.03.2019
• Un proiect de lege înaintat de Liviu Dragnea urmărește amputarea termenului „internaționale“ din definiția rezervelor aflate în administrarea BNR, pentru
a-și asigura astfel acoperirea în fața legislației internaționale și a Constituției
Pe lângă intenția declarată de a aduce aurul din rezervele internaționale ale BNR în țară, proiectul de lege înaintat de Liviu Dragnea are și o altă modificare: rezervele internaționale ale BNR, devin „rezerve“ și atât. Modificarea titulaturii larg întrebuințate pe plan internațional, în opinia profesorului ASE, Cristian Păun, ar putea să ascundă intenția guvernanților de a deține controlul direct asupra rezervelor internaționale ale BNR. Ei se pot pune totodată la adăpost de acuzațiile de neconstituționalitate al unei astfel de modificări sau de ingerință a puterii politice în politica monetară a țării, fapt grav sancționat și de Banca Central Europeană și de agențiile internaționale de rating.

O lege cu scop ascuns

Proiectul de lege privind modificarea statutului BNR, depus de Liviu Dragnea la Senat, are și un alt aspect decât cel menționat în repetatele declarații publice ale guvernanților. Nu repatrierea aurului cu orice chip este scopul, ci modificarea statutului rezervelor internaționale ca atare, aflate acum în custodia BNR. Astfel, proiectul depus la Senat aduce modificări doar articolelor 30 și 31 din Legea 312/2004 privind statutul BNR. Principala modificare de care vorbesc cele două articole se referă la amputarea termenului „internaționale“ din definiția rezervelor aflate în administrarea BNR.

„Rezervele internaționale“ devin simplu „rezerve“

„La articolul 30, TITLUL și alineatele 1-3 se modifică și vor avea următorul cuprins“, spune proiectul depus de Liviu Dragnea la Senat. Titlul articolului nu mai este „Rezervele Internaționale“ , cum stipulează legea în vigoare, ci simplu „Rezervele“. La articolul 31, „titlul se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 31 Administrarea rezervelor“, spune propunerea legislativă, față de actualul capitol din lege care se numește Administrarea rezervelor internaționale. În rest, modificările propuse vizează acest unic aspect, despre care presa a vorbit pe larg până acum: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă“.

O șmecherie legislativă

Întrebat de economica.net ce sens are eludarea termenului internaționale din sintagma rezerve internaționale, profesorul Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale, a explicat: „Fie este vorba de o slabă cunoaștere a chestiunii (rezerve sunt și cele din bănci din depozitele la vedere), fie este vorba de o omisiune voită pentru a le extrage din portofoliul băncii centrale într-o perspectivă viitoare“, a declarat Cristian Păun. Acesta merge chiar mai departe cu explicațiile arătând că la mijloc poate sta chiar dorința PSD de a deține în viitor controlul asupra rezervelor internaționale ale BNR, modificările din lege asigurându-le acoperirea în fața legislației internaționale și a Constituției. „Sigur că putem să îi suspectăm și de o șmecherie legislativă care să le permită nu doar controlul legal direct asupra acestor rezerve, dar și evitarea unor eventuale contestări de constituționalitate sau de ingerință în politica monetară a țării cu încălcarea independenței băncii centrale“, precizează Păun.

Atentat la democrație și la statul de drept

Profesorul subliniază c㠄Orice ingerință a legislativului în legiferarea domeniului de competență a băncii centrale (operațiunile băncilor, IFN-uri, balanță de plăți externe, dobînzi, instrumentele de politică monetară, mecanismul ratelor de curs de schimb etc.) reprezintă un atentat clar la democrație și la statul de drept. Țările civilizate funcționează complet invers de ceea ce vedem, din păcate, în momentul de față în România. Parlamentul nu are cum să se substituie băncii centrale alterând un instrument important prin care banca centrală echilibrează balanța de plăți externe a țării și stabilizează cursul de schimb: soldul contului curent și soldul contului financiar se închide, într-o economie de piață, prin variația rezervelor internaționale. Închiderea o face, la final de an, banca centrală care diminuează sau crește rezerva internațională, după caz“.

Pretextul invocat de Dragnea

În expunerea de motive a inițiativei legislative, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin c㠄evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale“. Ei spun că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur. „Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară“, apreciază Dragnea și Nicolae, care spun că deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice“.

Rezervele valutare la BNR: 32,49 miliarde euro

La 28 februarie 2019, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 32,49 miliarde euro, față de 31,92 miliarde euro la 31 ianuarie 2019. Modificările nivelului rezervei în luna februarie față de ianuarie s-au datorat intrărilor de 1,19 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (696 milioane euro) și altele. De partea cealaltă, au existat ieșiri de 626 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,873 miliarde euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2019 au fost de 36,36 miliarde euro, față de 35,76 miliarde euro la 31 ianuarie 2019. Plățile scadente în luna martie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 113 milioane euro.

Dan Suciu îi recomandă lui Vâlcov să sesizeze organele abilitate

După ce duminică, la Antena 3, Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a susținut că, în loc să facă bani din gestionarea rezervelor internaționale, BNR plătește 80 de milioane de euro pe an pentru administrarea lor, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, i-a dat replica. Astfel, Suciu i-a atras atenția lui Vâlcov că demonstrează carențe de înțelegere a modului în care Banca Națională gestionează rezervele internaționale, recomandându-i să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice. În legătură cu insinuările legate de existența, inclusiv în Banca Națională a României, și a unui „alt tip de corespondență care se face cu persoane și agenții de rating” care „nu fac bine României și în altă țară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de țară”, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Pregătit pentru competiții internaționale


Echipamente de ultimă generație la Bazinul Olimpic de înot

Cea mai veche unitate medicală din oraș


Spitalul Militar „Regina Maria“ împlinește un secol
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Brașov: Un urs cocoțat într-un pom n-a vrut să coboare nici cu jandarmii


  Azi 18:09
 • ➤ National


  Dăncilă s-a lepădat azi de trei ori de Dragnea


  Azi 17:43
 • ➤ Local


  Autobuzul turistic din Brașov își modifică traseul


  Azi 15:33
 • ➤ Local


  Încă o lansare de nimic: licitație pentru studiul de fezabilitate a autostrăzii Brașov-Bacău


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost bătut cu telecomanda de nevastă


  Azi 13:59
 • ➤ National


  Sondaj IMAS înaintea alegerilor de duminică: PNL crește la 28,5%, PSD adună 21,1% iar USR-PLUS 19,6%


  Azi 13:46
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:44
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:39
 • ➤ Prima pagina


  18 protestatari din Brașov au fost amendați de Jandarmerie


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  Restricții de circulație pe Ocolitoarea Brașovului


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  Agent de securitate agresat de hoți


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Scăpăm de șanțuri și gropi abandonate?


  Rețeliștii care încep lucrări noi vor plăti primăriei taxa de ,,refacere“


  Azi 09:00
 • ➤ Eveniment


  Europarlamentarul Siegfried Mureșan a semnat pentru transferul gării în administrarea Primăriei Brașov


  Azi 08:58
 • ➤ Actualitate


  Pregătiri de alegeri


  Patru secții de votare noi, în municipiul Brașov


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Șase colegii vor organiza examen de admitere la clase de gimnaziu


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Joacă la cacialma


  Dragnea anunță dacă va candida la prezidențiale duminică, după vot


  Azi 08:49
 • ➤ National


  CCR a respins inițiativa cetățeneasc㠄Oameni noi în politică”


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  Surprize de Ziua Copilului


  Peste 500 de jucării din anii ‘30-’80, la Târgul Copilăriei


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Despre narghilea


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Olimpic Zărnești luptă cu Precizia Săcele pentru un loc în finala Cupei României


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Marin Barbu adoptă tactica lui Ienei! Nu-și face iluzii, ca să nu aibă deziluzii


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  „Trebuie să fim atenți“


  Daniel Isăilă, avantaj după prima manșă a barajului cu Al Khaleej


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov - Unirea Tășnad se joacă la matineu


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Râșnovenii vor trofeul în Antalya


  Liriada Râșnov începe aventura la EURO Business Cup


  Azi 08:01
 • ➤ Local


  Un recidivist a pus pe roate o hoție de motorină


  21.05.2019
 • ➤ Local


  O mașină a ajuns în Lacul Noua din Brașov


  21.05.2019
 • ➤ Local


  Brasov: Crater în asfalt pe strada Constantin Brâncoveanu


  21.05.2019
 • ➤ Sport


  Oficial! Cristina Neagu a semnat un nou contract cu CSM București / "Am ales cu sufletul"


  21.05.2019
 • ➤ Local


  Un brănean și-a bătut măr nevasta


  21.05.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor”. Invitație la Recitalul de la ora 5


  21.05.2019
 • ➤ National


  Dragnea spune că va anunța duminică, în seara alegerilor europarlamentare, dacă va candida la prezidențiale


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  Aspecte care susțin achiziționarea medicamentelor de la Minifarm


  21.05.2019
 • ➤ Cititori


  Antrenează-te pe bicicleta fitness și profită de aceste beneficii permanente!


  21.05.2019
 • ➤ Prima pagina


  Circ pe banii și nervii noștri


  Ministrul Transporturilor a rupt contractul pentru DN73


  21.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Pe modelul Școlii Profesionale Germane „Kronstadt”


  Clase noi de învățământ dual


  21.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Cuc n-a auzit de niciun demers al Brașovului, de a prelua Gara


  21.05.2019
 • ➤ Eveniment


  De ce s-au scumpit cartofii


  21.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa își mută șantierul pe strada Carierei


  21.05.2019
 • ➤ Actualitate


  Se fac că fac autostrăzi


  Premierul și patru miniștri, la inaugurarea ciotului de drum


  21.05.2019
 • ➤ National


  Procesul angajărilor fictive s-a încheiat


  Dragnea află pe 27 mai dacă merge la pușcărie


  21.05.2019
 • ➤ National


  Poliția Dâmbovița recunoaște ca a fost impusă o parolă în timpul mitingului PSD de la Târgoviște


  21.05.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoare în casele creștinilor


  Sfinții Împărați Constantin și Elena


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  Castraveții, legume sănătoase


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  Un psiholog român susține că hipnoza ajută la slăbit


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  Dușmani nevăzuți


  Metalele grele ne pot ucide tăcut și lent


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  Uleiul de nucă, protectorul inimii


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  Un mic dejun sănătos ajută la slăbit


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  Este infidelitatea ereditară?


  21.05.2019
 • ➤ Doctor


  8 motive pentru o cură cu căpșune


  21.05.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Sondaj Reuters: Leul s-ar putea deprecia masiv până la finele anului

  Articolul următor


  Simularea examenelor de Evaluare Națională 2019 a început cu un protest

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.547 milisecunde, încărcat în milisecunde