5 întrebări ale președintelui după decizia CCR privind revocarea lui Kovesi
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
13.06.2018
Klaus Iohannis nu se grăbește să semneze decretul de revocare a șefei DNA și anunță că, după decizia Curții Constituționale, s-au ridicat mai multe întrebări care trebuie să-și găsească răspuns după o ampla dezbatere
Președintele Klaus Iohannis nu se grăbește să semneze decretul de revocare a șefei DNA și anunță că, după decizia Curții Constituționale, s-au ridicat mai multe întrebări care trebuie să-și găsească răspuns după o amplă dezbatere. Referendumul poate fi finalul, a spus șeful statului. Dezbaterea pe care președintele se declară dispus să o pornească ar trebui să lămurească statutul procurorului, care trebuie să fie independent de factorul politic, rolul președintelui în arhitectura constituțională, precum și cel al CSM. Lupta anticorupție trebuie să continue, procurorii trebuie sa fie independenți, nu putem avea un super-ministru care să dicteze președintelui, a pus Iohannis.
Am citit motivarea deciziei Curții. Ca să nu apară așa o confuzie în spațiul public, eu am spus de prima dată că voi citi această motivare pînă o înțeleg foarte bine, însă mai avem puțin de citit. Citind, au apărut cîteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină În această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decît clarificări, dar o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea, a declarat Iohannis, după întîlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția, scrie hotnews.ro
Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, șeful statului a afirmat că va reacționa într-un timp rezonabil, precizînd că nu se poate aștepta pînă în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se așteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că nu va exista nicio suspendare a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers.
Cele 5 întrebări ale președintelui
Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție și atunci, sigur, se pune întrebarea legitimă: daca atîția politicieni sînt nemulțumiți cu lupta anticorupție, dacă au fost atîtea discuții mai este nevoie de lupta anticorupție în România? Aici răspunsul meu este ferm și clar: România are nevoie de lupta anticorupție
Putem să constatăm destul de ușor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile Președintelui. Atenție! Un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile Președintelui României. (...) Nu cumva aceste legi (ale justiției - n.r.) au fost modificate și pentru a diminua puterea Președintelui? Deci este clar ca PSD încearca cu toate mijloacele de care dispune să diminueze puterea Președintelui.
Dacă citim motivarea, se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie mai sînt procurorii independenți, așa cum ni-i dorim ca să fie eficienți, de exemplu, în lupta anticorupție? Sau sînt duși procurorii mai degrabă în subordinea ministrului justiției decît sub autoritatea ministrului justiției, așa cum scrie în Constituție? Este o întrebare la care trebuie să răspundem.
O altă întrebare care, evident, se pune în același context: avem un nou super-ministru al justiției? Avem un nou super-ministru al justiției care decide și Președintele execută?! Fără să se țină seama de avizul CSM?
Ce mai este CSM? Cum poate CSM să-și îndeplineasca rolul principal pe care îl are, conform Constituției, de garantare a independenței justiției, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror, a unui procuror-șef.
Iată întrebări la care, încet, încet trebuie să înceapă să răspundă și unii, și alții. Sînt întrebări care trebuie să primească un răspuns după o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă și eu sînt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Un referendum poate să fie eventual finalul, la finalul unei astfel de dezbateri, a spus președintele.
Iohannis: Nu există niciun stat paralel, e invenția PSD prin care își motivează demersurile antijustiție
Președintele Klaus Iohannis spune că statul paralel este invenția social-democraților prin care doresc să își motiveze anumite demersuri împotriva justiției și serviciilor. El spune că în România există un singur stat, pe care îl reprezintă, președintele țării. Șeful statului a comentat și afirmațiile liderului PSD Liviu Dragnea făcute duminică seară la Antena 3 și în urma cărora CSM a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări. Iohannis spune că magistrații s-au supărat pe bună dreptate. Cum se trezește un politician care este și infractor să meargă la televizor să amenințe, după ce a convocat un miting mediocru antijustiție, a întrebat Iohannis. De dragul unuia care vrea să fie mai puternic decît e, e sănătos să renunțăm la valorile democratice? Constat o coincidență care ridică foarte multe întrebări.
PSD: Deciziile CCR se execută, nu se discută
PSD susține că declarațiile de ieri ale președintelui Klaus Iohannis sînt iresponsabile și subminează autoritatea Curții Constituționale. Social-democrații îi transmit șefului statului, prin intermediul unui comunicat, că deciziile CCR se execută, nu se discută. Totodată, PSD condamnă declarațiile ironice ale președintelui Iohannis cu privire la statul paralel, care în optica sa ar fi doar o poveste. Bunul plac al președintelui Iohannis nu poate fi mai presus de lege!, reclamă PSD într-un amplu comunicat de presă în care îl numește pe președintee statului miop politic.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!