Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Burse pentru viitori specialiști


Doi studenți brașoveni au un proiect în sprijinul silvicultorilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Florin Beleaua
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.03.2018
• Florin Beleaua și Adrian Florea au inventat o metodă de determinare a volumului de bușteni ce urmează a fi transportați sau depozitați, înlocuind astfel dispozitive clasice, care dau erori destul de mari
Doi studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea „Transilvania“ din Brașov au inițiat un proiect prin care studiază diferite metodele de măsurare a volumului de masă lemnoasă. Prin proiectul lor, Florin Beleaua și Adrian Florea încearcă să arate plusurile și minusurile fiecărei modalități de determinare a volumului - mai noi sau mai vechi, în contextul în care, în România, toleranța față de diferențele de măsurare este foarte mică și tinde spre zero, deși științific este demonstrat că cifrele variază de la o măsurătoare la alta. Proiectul celor doi tineri de la Silvicultură a fost prezentat sîmbătă, în cadrul unui workshop la care au participat studenți de elită din țară și viitori angajați în industria forestieră, beneficiari ai burselor Holzindustrie Schweighofer. La evenimentul găzduit de corpul S al Universității „Transilvania“ și-au mai prezentat lucrările (fie terminate, fie în curs de documentare) și alți studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului din Brașov - care au ales să studieze comportamentul anumitor tipuri de materiale lemnoase în diferite condiții, dar și de la facultățile de silvicultură de la Suceava și Cluj, care s-au axat pe măsurarea volumului de lemn colectat din păduri. Bursele Holzindustrie Schweighofer, oferite acestor studenți, au fost repartizate în acest an, în mod egal, către Facultatea de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității „Transilvania“ din Brașov, Facultatea de Ingineria Lemnului de la Universitatea „Transilvania“ și Facultatea de Horticultură, Secția Silvicultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, fiecare instituție de învățămînt primind cîte șase.

Proiectele vor deveni teme de licență pentru studenții bursieri

Tema referitoare la tehnologiile moderne de măsurare și determinare a volumului buștenilor a fost abordată de mai mulți studenți de anul III, de la Suceava, Cluj și Brașov, care au venit cu tipuri inovative de stabilire a volumului de lemn, de la cele prin imagini 2D sau 3D, la cea a scanării cu Computerul Tomograf, exact ca în cazul corpului uman. Echipa de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, formată din Florin Beleaua și Adrian Florea, s-a remarcat însă prin evidențierea unei metode de măsurare despre care cei doi spun că, deocamdată, nu este folosită la potențial maxim în România, deși ea i-ar scuti de multe bătăi de cap pe cei care au de determinat volumul de bușteni pe care îi transportă sau depozitează. „Metoda este cunoscută ca GeoSLAM și presupune folosirea unui dispozitiv care formează o imagine 3D a stivei de lemn, pe baza căreia se determină volumul. Imaginea va fi încărcată într-un dispozitiv dotat cu un soft ce va calcula volumul, în funcție de material și de golurile dintre piese. De exemplu, la o stivă oarecare de lemn, acesta are un factor de așezare care reprezintă spațiile dintre lemne. Eroarea este mai mică decît la măsurătorile cu dispozitivele clasice. Este o măsurătoare care se folosește în România doar la fabricile foarte mari, însă, din punctul nostru de vedere, este o metodă care poate fi dezvoltată și îmbunătățită pentru a înlocui, în pădure, clupele forestiere sau alte dispozitive clasice, care dau uneori erori destul de mari“, a povestit Adrian Florea.

„O soluție optimă pentru determinarea volumului de lemn“

Abordarea celor doi studenți de anul III de la Facultatea de Silvicultură și Amenajări Forestiere din Brașov a atras atenția reprezentanților Holzindustrie Schweighofer, prezenți la Brașov în week-end, pentru a participa la prezentarea proiectelor susținute de studenții beneficiari ai burselor. „Cred că este o soluție optimă de determinare a volumului de lemn, înainte de intrarea pe poartă, și mă bucur că ați abordat-o voi“, a spus coordonatorul Programului de Burse Schweighofer, Vasile Varvaroi. „În ziua de azi avem nevoie de soluții cît mai inovatoare în ceea ce privește măsurarea buștenilor, a lemnului. După cum știm, metodele tradiționale presupun și un consum mare de timp, dar și erori destul de mari. Aceste noi sisteme de măsurare ce aduc o mai mare productivitate în ceea ce înseamnă cubarea și măsurarea lemnului, ar aduce un beneficiu foarte mare întregii industrii, tocmai prin timpul redus și prin eliminarea erorilor. În fabricile noastre de cherestea, noi folosim metode electronice de măsurare, verificate și validate de Biroul Român de Metrologie. Asta nu înseamnă însă că nu sîntem în permanență deschiși către noi metode de măsurare, cît mai rapide și cît mai corecte, iar acesta este unul dintre motivele pentru care îi încurajăm pe studenți în proiectele lor de cercetare“, a spus Vasile Varvaroi, manager Achiziții și coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.

Studenții, îndemnați să se orienteze spre partea practică a profesiei

Dincolo de partea teoretică a proiectelor prezentate sîmbătă, care pentru mulți dintre studenții bursieri vor deveni și teme de licență sau de masterat, tinerii sînt încurajați de specialiștii din domeniu să se orienteze cît mai mult spre partea practică a viitoarei lor profesii și să încerce să verifice și „în teren“ sau în laborator, cît mai multe dintre informațiile acumulate la cursuri. „Pe lîngă susținerea financiară, prin programul de burse, noi am sprijinit facultățile de Silvicultură din Suceava și Brașov prin dotarea cu echipamente moderne de cercetare, tocmai în acest scop. În plus, avem programe prin care studenții merituoși vin în fabricile noastre, văd ce se întîmplă acolo și ce înseamnă un proces industrial într-o fabrică performantă. Sperăm ca în continuare, tinerii să profite de aceste oportunități“, a mai spus coordonatorul Programului de Burse.

Industria forestieră și a lemnului duce lipsă de specialiști bine pregătiți

De altfel, se pare că în industria forestieră și industria lemnului, lipsa specialiștilor care să aibă suficiente cunoștințe și la nivel practic este o adevărată problemă. De aceea, experții care au acumulat experiență în domeniu îi sfătuiesc pe tinerii studenți să se inspire cît mai mult din realitățile de zi cu zi. „Pe noi, ca vînzători în contact permanent cu piața de produse, asta ne interesează: un viitor angajat care să știe să pună cît mai mult în practică informațiile acumulate. În acest moment, compania noastră, dar probabil și altele din domeniu, se confruntă tocmai cu această problemă: găsește foarte greu specialiști pe piață. Există, în plus, și o mare discrepanță între cunoștințe și așteptările salariale ale viitorilor angajați. Eu cred că tinerii, în mare măsură, nu sînt ancorați mai deloc în realitate. De aceea, în primul rînd, trebuie să îi formăm spre această direcție practică. Miza este să reușești să îți ții oamenii buni“, a spus, la rîndul său, Ștefan Urs - product manager placaj & panel la Holver Brașov, partener în Programul de Burse.

Cercetările aplicate, o modalitate de formare a viitorilor specialiști

Bursele oferite studenților de la facultățile de silvicultură și facultățile de industria și prelucrarea lemnului din țară reprezintă una dintre modalitățile prin care marii investitori din domeniu încearcă să își formeze cît mai devreme potențialii angajați. De altfel, și studenții încep să o perceapă ca atare. „Această bursă, timp de zece luni, îmi permite să fac proiectul pe care mi l-am propus, alături de colegul meu. Este o oportunitate foarte bună pentru noi. Pe mine mă încurajează foarte mult să merg mai departe și să învăț, și teoretic și practic, anumite aspecte din acest domeniu“, a spus Adrian Florea, studentul din Vatra Dornei care a ales Brașovul pentru a-și face studiile la Silvicultură, deși avea la dispoziție, mai aproape de casă, și facultatea similară de la Universitatea din Suceava. „Am vrut să vin la cea mai bună facultate de profil“, a explicat el, pentru a arăta că este decis să învețe cît mai bine tot ce este legat de profesia sa.

Campaniile de plantare, activitate voluntară și practică utilă pentru studenți

Programul de burse, ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială, este completat de Schweighofer prin susținerea unei clase de învățămînt profesional, în sistem dual, la Moinești, unde se pregătesc 28 de viitori specialiști în meseriile de electrician și mecanic dar și de „Luna împăduririi“, care va începe în aprilie. Acesta este un program de plantare de arbori în zonele cu probleme de regenerare forestieră, la care, de asemenea, studenții sînt încurajați să participe în număr cît mai mare, atît pentru a-și pune în practică cunoștințele, cît și pentru a-și îmbunătăți activitatea de voluntariat. „În acest an, programul nostru de reîmpădurire se va desfășura în județele Covasna și Suceava, în munții Călimani. Vă încurajez să participați la astfel de acțiuni de voluntariat, să plantați și să contribuiți astfel la reîmpădurerea anumitor zone“, le-a transmis studenților Vasile Varvaroi, coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Muzeu în aer liber


Se redeschide Strada Sforii
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Două accidente grave la Brașov: două persoane în stare gravă și doi morți


  22.09.2018
 • ➤ National


  Fostul judecător CCR Toni Greblă va fi noul secretar general al Guvernului


  22.09.2018
 • ➤ National


  Vine frigul


  22.09.2018
 • ➤ National


  Prima solicitare de anulare a protocoalelor secrete, respinsă în justiție


  22.09.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Sabina Fati va conduce redacția Radio Europa Liberă din România


  22.09.2018
 • ➤ National


  Financial Times: ”Sforarul” României supraviețuiește rebeliunii din partid / ”Este un război între bande”


  22.09.2018
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov.  Inter a dat 12 goluri la Voila! Precizia Sacele a câștigat derbiul cu ACS Steagu Roșu


  22.09.2018
 • ➤ National


  Dragnea a negociat la sînge și a cîștigat bătălia cu contestatarii


  21.09.2018
 • ➤ National


  Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare în dosarul violențelor din 10 august


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa a 5-a


  C3/ ACS SR Brașov, victorie mare la Alexandria/ Botia, decisiv


  21.09.2018
 • ➤ National


  Dăncilă a spus în CEx că nu demisionează


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Un val de ger arctic lovește Europa săptămîna viitoare și anunță sfîrșitul verii și în România


  21.09.2018
 • ➤ Local


  Spitalul de Pneumoftiziologie a inaugurat un Compartiment de îngrijiri paliative


  21.09.2018
 • ➤ National


  Șefii Jandarmeriei au fost chemați vineri la Parchetul general în calitate de suspecți după reprimarea violentă a mitingului din 10 august


  21.09.2018
 • ➤ National


  Firea, înaintea CEx: Cred că se va propune excluderea mea. Se urmărește să fie dați afară din Guvern Paul Stănescu și Tudorel Toader, pentru că îl incomodează pe Dragnea


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Top opt


  Cele mai frumoase catedrale din Europa


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Trend alert


  Ce nuanțe purtăm pe unghii în toamna/ iarna anului 2018-2019


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Fără să dai greș


  Cum să înlocuiești ingredientele lipsă pentru prăjitură


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ne fac viața mai frumoasă


  Cinci alegeri de rase prietenoase de cîini


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ariana Grande își plînge iubitul mort


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Justin Bieber s-a căsătorit în secret cu fiica lui Stephen Baldwin


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Puțin în farfurie, plimbări și sex


  Dieta care a subțiat-o pe Mariah Carey


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Actrița Cynthia Nixon a pierdut alegerile


  21.09.2018
 • ➤ Local


  Te afli in cautarea cadoului perfect? Alege Kalamos.ro si vei descoperi cele mai inedite cadouri pe care sa le oferi in dar


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Scînteia care a aprins pasiunea


  Cher a vorbit în premieră despre aventura cu Tom Cruise


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Andreea Bănică nu se teme să fie o mămică sexy


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Adela Popescu și Andreea Ibacka fac concurs de burtici


  21.09.2018
 • ➤ Life


  O poveste tristă


  Angela Similea a pierdut tot


  21.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  La două luni de la inundații, nu au primit nicio despăgubire


  Protest cu scandal la AJPIS Brașov


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Un hobby periculos


  Plantație de cannabis în casa de vacanță


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Mesaje pro-referendum pe autobuzele RATBV


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  În curtea Spitalului Județean se pregătesc demolările


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa extinde rețelele spre zona viitorului spital al Brașovului


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Spațiu de recreere și sport „La Iepure“, în Răcădău


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Eveniment unic în țară


  Galeria terapiilor pentru copiii cu nevoi speciale


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Începe construirea podului din Comăna


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Studiu de trafic pentru cumpărarea a 35 de troleibuze și autobuze hibrid


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Un pacient de la „Mîrzescu“ s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Accident în lanț la Perșani cu patru mașini implicate


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Copilă de 12 ani rănită în accident, pe Barițiu


  21.09.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Vești din Costa Rica


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Actorul Ashton Kutcher a lovit cu mașina un tînăr


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Cîte filme a tradus Irina Margareta Nistor pînă acum


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ed Sheeran vine în România


  21.09.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Vasile Saftu, în fruntea noilor autorități românești la Brașov, 1918 (II)


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Corona a făcut spectacol în meciul cu CSM Galați


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Sărituri cu schiurile


  Grand Prix-ul de la Rîșnov, premieră în România


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  C5. AFC Hărman, misiune dificilă pe terenul liderului/ Cetate Rîșnov joacă la Tîrgu Mureș


  21.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Campanie în tot orașul


  De azi începe curățenia de primăvară

  Articolul următor


  Caravana Docuart se întoarce la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.835 milisecunde, încărcat în milisecunde