Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Burse pentru viitori specialiști


Doi studenți brașoveni au un proiect în sprijinul silvicultorilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Florin Beleaua
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.03.2018
• Florin Beleaua și Adrian Florea au inventat o metodă de determinare a volumului de bușteni ce urmează a fi transportați sau depozitați, înlocuind astfel dispozitive clasice, care dau erori destul de mari
Doi studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea „Transilvania“ din Brașov au inițiat un proiect prin care studiază diferite metodele de măsurare a volumului de masă lemnoasă. Prin proiectul lor, Florin Beleaua și Adrian Florea încearcă să arate plusurile și minusurile fiecărei modalități de determinare a volumului - mai noi sau mai vechi, în contextul în care, în România, toleranța față de diferențele de măsurare este foarte mică și tinde spre zero, deși științific este demonstrat că cifrele variază de la o măsurătoare la alta. Proiectul celor doi tineri de la Silvicultură a fost prezentat sîmbătă, în cadrul unui workshop la care au participat studenți de elită din țară și viitori angajați în industria forestieră, beneficiari ai burselor Holzindustrie Schweighofer. La evenimentul găzduit de corpul S al Universității „Transilvania“ și-au mai prezentat lucrările (fie terminate, fie în curs de documentare) și alți studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului din Brașov - care au ales să studieze comportamentul anumitor tipuri de materiale lemnoase în diferite condiții, dar și de la facultățile de silvicultură de la Suceava și Cluj, care s-au axat pe măsurarea volumului de lemn colectat din păduri. Bursele Holzindustrie Schweighofer, oferite acestor studenți, au fost repartizate în acest an, în mod egal, către Facultatea de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității „Transilvania“ din Brașov, Facultatea de Ingineria Lemnului de la Universitatea „Transilvania“ și Facultatea de Horticultură, Secția Silvicultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, fiecare instituție de învățămînt primind cîte șase.

Proiectele vor deveni teme de licență pentru studenții bursieri

Tema referitoare la tehnologiile moderne de măsurare și determinare a volumului buștenilor a fost abordată de mai mulți studenți de anul III, de la Suceava, Cluj și Brașov, care au venit cu tipuri inovative de stabilire a volumului de lemn, de la cele prin imagini 2D sau 3D, la cea a scanării cu Computerul Tomograf, exact ca în cazul corpului uman. Echipa de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, formată din Florin Beleaua și Adrian Florea, s-a remarcat însă prin evidențierea unei metode de măsurare despre care cei doi spun că, deocamdată, nu este folosită la potențial maxim în România, deși ea i-ar scuti de multe bătăi de cap pe cei care au de determinat volumul de bușteni pe care îi transportă sau depozitează. „Metoda este cunoscută ca GeoSLAM și presupune folosirea unui dispozitiv care formează o imagine 3D a stivei de lemn, pe baza căreia se determină volumul. Imaginea va fi încărcată într-un dispozitiv dotat cu un soft ce va calcula volumul, în funcție de material și de golurile dintre piese. De exemplu, la o stivă oarecare de lemn, acesta are un factor de așezare care reprezintă spațiile dintre lemne. Eroarea este mai mică decît la măsurătorile cu dispozitivele clasice. Este o măsurătoare care se folosește în România doar la fabricile foarte mari, însă, din punctul nostru de vedere, este o metodă care poate fi dezvoltată și îmbunătățită pentru a înlocui, în pădure, clupele forestiere sau alte dispozitive clasice, care dau uneori erori destul de mari“, a povestit Adrian Florea.

„O soluție optimă pentru determinarea volumului de lemn“

Abordarea celor doi studenți de anul III de la Facultatea de Silvicultură și Amenajări Forestiere din Brașov a atras atenția reprezentanților Holzindustrie Schweighofer, prezenți la Brașov în week-end, pentru a participa la prezentarea proiectelor susținute de studenții beneficiari ai burselor. „Cred că este o soluție optimă de determinare a volumului de lemn, înainte de intrarea pe poartă, și mă bucur că ați abordat-o voi“, a spus coordonatorul Programului de Burse Schweighofer, Vasile Varvaroi. „În ziua de azi avem nevoie de soluții cît mai inovatoare în ceea ce privește măsurarea buștenilor, a lemnului. După cum știm, metodele tradiționale presupun și un consum mare de timp, dar și erori destul de mari. Aceste noi sisteme de măsurare ce aduc o mai mare productivitate în ceea ce înseamnă cubarea și măsurarea lemnului, ar aduce un beneficiu foarte mare întregii industrii, tocmai prin timpul redus și prin eliminarea erorilor. În fabricile noastre de cherestea, noi folosim metode electronice de măsurare, verificate și validate de Biroul Român de Metrologie. Asta nu înseamnă însă că nu sîntem în permanență deschiși către noi metode de măsurare, cît mai rapide și cît mai corecte, iar acesta este unul dintre motivele pentru care îi încurajăm pe studenți în proiectele lor de cercetare“, a spus Vasile Varvaroi, manager Achiziții și coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.

Studenții, îndemnați să se orienteze spre partea practică a profesiei

Dincolo de partea teoretică a proiectelor prezentate sîmbătă, care pentru mulți dintre studenții bursieri vor deveni și teme de licență sau de masterat, tinerii sînt încurajați de specialiștii din domeniu să se orienteze cît mai mult spre partea practică a viitoarei lor profesii și să încerce să verifice și „în teren“ sau în laborator, cît mai multe dintre informațiile acumulate la cursuri. „Pe lîngă susținerea financiară, prin programul de burse, noi am sprijinit facultățile de Silvicultură din Suceava și Brașov prin dotarea cu echipamente moderne de cercetare, tocmai în acest scop. În plus, avem programe prin care studenții merituoși vin în fabricile noastre, văd ce se întîmplă acolo și ce înseamnă un proces industrial într-o fabrică performantă. Sperăm ca în continuare, tinerii să profite de aceste oportunități“, a mai spus coordonatorul Programului de Burse.

Industria forestieră și a lemnului duce lipsă de specialiști bine pregătiți

De altfel, se pare că în industria forestieră și industria lemnului, lipsa specialiștilor care să aibă suficiente cunoștințe și la nivel practic este o adevărată problemă. De aceea, experții care au acumulat experiență în domeniu îi sfătuiesc pe tinerii studenți să se inspire cît mai mult din realitățile de zi cu zi. „Pe noi, ca vînzători în contact permanent cu piața de produse, asta ne interesează: un viitor angajat care să știe să pună cît mai mult în practică informațiile acumulate. În acest moment, compania noastră, dar probabil și altele din domeniu, se confruntă tocmai cu această problemă: găsește foarte greu specialiști pe piață. Există, în plus, și o mare discrepanță între cunoștințe și așteptările salariale ale viitorilor angajați. Eu cred că tinerii, în mare măsură, nu sînt ancorați mai deloc în realitate. De aceea, în primul rînd, trebuie să îi formăm spre această direcție practică. Miza este să reușești să îți ții oamenii buni“, a spus, la rîndul său, Ștefan Urs - product manager placaj & panel la Holver Brașov, partener în Programul de Burse.

Cercetările aplicate, o modalitate de formare a viitorilor specialiști

Bursele oferite studenților de la facultățile de silvicultură și facultățile de industria și prelucrarea lemnului din țară reprezintă una dintre modalitățile prin care marii investitori din domeniu încearcă să își formeze cît mai devreme potențialii angajați. De altfel, și studenții încep să o perceapă ca atare. „Această bursă, timp de zece luni, îmi permite să fac proiectul pe care mi l-am propus, alături de colegul meu. Este o oportunitate foarte bună pentru noi. Pe mine mă încurajează foarte mult să merg mai departe și să învăț, și teoretic și practic, anumite aspecte din acest domeniu“, a spus Adrian Florea, studentul din Vatra Dornei care a ales Brașovul pentru a-și face studiile la Silvicultură, deși avea la dispoziție, mai aproape de casă, și facultatea similară de la Universitatea din Suceava. „Am vrut să vin la cea mai bună facultate de profil“, a explicat el, pentru a arăta că este decis să învețe cît mai bine tot ce este legat de profesia sa.

Campaniile de plantare, activitate voluntară și practică utilă pentru studenți

Programul de burse, ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială, este completat de Schweighofer prin susținerea unei clase de învățămînt profesional, în sistem dual, la Moinești, unde se pregătesc 28 de viitori specialiști în meseriile de electrician și mecanic dar și de „Luna împăduririi“, care va începe în aprilie. Acesta este un program de plantare de arbori în zonele cu probleme de regenerare forestieră, la care, de asemenea, studenții sînt încurajați să participe în număr cît mai mare, atît pentru a-și pune în practică cunoștințele, cît și pentru a-și îmbunătăți activitatea de voluntariat. „În acest an, programul nostru de reîmpădurire se va desfășura în județele Covasna și Suceava, în munții Călimani. Vă încurajez să participați la astfel de acțiuni de voluntariat, să plantați și să contribuiți astfel la reîmpădurerea anumitor zone“, le-a transmis studenților Vasile Varvaroi, coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Concurs la finalul Lunii Curățeniei


Cele mai frumoase grădini de cartier vor fi premiate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Un copil mutilat cere ajutor


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  Încep lucrările de primăvară


  Șapte ani de impozit redus pentru izolarea termică a blocurilor


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Regia „Kronstadt“ pregătește de plantare aproape 95.000 de puieți


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Cum ar arăta votul electronic în România, în varianta propusă de USR


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare


  Azi 09:23
 • ➤ National


  Dosarul nu s-a blocat într-o hernie de disc


  Dragnea a trimis scutire medicală la procesul de ieri


  Azi 09:18
 • ➤ National


  Procurorul general Augustin Lazăr va candida pentru un nou mandat


  Azi 09:14
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare


  Azi 09:13
 • ➤ Economic


  Cel puțin deocamdată


  Guvernul renunță la taxa auto


  Azi 09:08
 • ➤ Economic


  Deficitul de cont curent a crescut de peste 16 ori, în ianuarie 2019 față de ianuarie 2018


  Azi 09:06
 • ➤ Economic


  Când începe programul „Rabla 2019“


  Azi 09:05
 • ➤ Economic


  Scumpiri record la alimente


  Azi 09:03
 • ➤ Doctor


  Nucile ne țin inima sănătoasă


  Azi 09:00
 • ➤ Doctor


  De ce suferă tinerii din ce în ce mai mult de boli cardiace?


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Vechi remedii pentru dinți frumoși


  Azi 08:57
 • ➤ Doctor


  Măști naturale pentru un ten luminos


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  Cum ne stimulăm metabolismul


  Azi 08:53
 • ➤ Doctor


  Terapii naturiste


  Vremea alergiilor de primăvară


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Valsul, terapia cardiacilor


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Dieta japoneză cu banane


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Uleiul de măsline te scapă de pietre la rinichi


  Azi 08:44
 • ➤ Doctor


  Somnul alungă senzația de foame


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  „Am avut un succes nebun împreună!”


  Claudia Pavel, despre relația cu Smiley


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Viorica de la Clejani, de nerecunoscut după încă o intervenție estetică


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Actorul Ovidiu Cuncea e diacon în biserici


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  O mare casă de modă retrage de la vânzare ținute inspirate de Michael Jackson


  Azi 08:30
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Dr. Arnold Huttmann, un spirit renascentist


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Contra l-a pierdut și pe Grozav pentru dubla cu Suedia și Feroe


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  A câștigat turneul de la Indian Wells


  Bianca Andreescu, povestea Cenușăresei


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Nicolo Napoli, dat afară de la Craiova


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Lucian Bute se retrage


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Opinie dură


  Ioan Andone: „E dezinteres pentru sport la Brașov“


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Cosmin Contra nu scapă de probleme. Gicu Grozav ratează meciurile cu Suedia și Insulele Feroe


  18.03.2019
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare


  18.03.2019
 • ➤ National


  Simulare BAC 2019 – Ce subiecte au avut de rezolvat la examenul de Limba și literatura română elevii de clasa a XI-a și a XII-a


  18.03.2019
 • ➤ Local


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu oricine îți intră în casă îți vrea binele!


  18.03.2019
 • ➤ Life


  Cum să alegi clutch-ul potrivit urmând câteva sfaturi simple?


  18.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Protest #foaiagoală la simularea Bacului


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cinci candidați în țară


  Șeful DIICOT Brașov candidează la funcția de procuror european


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Adrian Veștea cere modificarea legislației de accesare a fondurilor europene


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Locomotivă sărită de pe șine


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Accident pe DN 13


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Până la desemnarea unui nou manager


  Un ginecolog, noul director interimar al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Alianța 2020 USR PLUS țintește 16.700 de semnături de susținere în Brașov


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  PSD Brașov îl vrea pe Răzvan Popa la europarlamentare


  18.03.2019
 • ➤ Actualitate


  De azi, bebelușii primesc „Trusoul pentru nou-născuți“


  18.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Amendă pentru deșeuri aruncate lângă platforma de gunoi


  18.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Taximetrist fără permis de conducere, cercetat penal


  18.03.2019
 • ➤ National


  Calcule electorale


  USR și PLUS cer alegeri pentru primari în două tururi


  18.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Campanie în tot orașul


  De azi începe curățenia de primăvară

  Articolul următor


  Caravana Docuart se întoarce la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 11.200 milisecunde, încărcat în milisecunde