Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Burse pentru viitori specialiști


Doi studenți brașoveni au un proiect în sprijinul silvicultorilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Florin Beleaua
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.03.2018
• Florin Beleaua și Adrian Florea au inventat o metodă de determinare a volumului de bușteni ce urmează a fi transportați sau depozitați, înlocuind astfel dispozitive clasice, care dau erori destul de mari
Doi studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea „Transilvania“ din Brașov au inițiat un proiect prin care studiază diferite metodele de măsurare a volumului de masă lemnoasă. Prin proiectul lor, Florin Beleaua și Adrian Florea încearcă să arate plusurile și minusurile fiecărei modalități de determinare a volumului - mai noi sau mai vechi, în contextul în care, în România, toleranța față de diferențele de măsurare este foarte mică și tinde spre zero, deși științific este demonstrat că cifrele variază de la o măsurătoare la alta. Proiectul celor doi tineri de la Silvicultură a fost prezentat sîmbătă, în cadrul unui workshop la care au participat studenți de elită din țară și viitori angajați în industria forestieră, beneficiari ai burselor Holzindustrie Schweighofer. La evenimentul găzduit de corpul S al Universității „Transilvania“ și-au mai prezentat lucrările (fie terminate, fie în curs de documentare) și alți studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului din Brașov - care au ales să studieze comportamentul anumitor tipuri de materiale lemnoase în diferite condiții, dar și de la facultățile de silvicultură de la Suceava și Cluj, care s-au axat pe măsurarea volumului de lemn colectat din păduri. Bursele Holzindustrie Schweighofer, oferite acestor studenți, au fost repartizate în acest an, în mod egal, către Facultatea de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității „Transilvania“ din Brașov, Facultatea de Ingineria Lemnului de la Universitatea „Transilvania“ și Facultatea de Horticultură, Secția Silvicultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, fiecare instituție de învățămînt primind cîte șase.

Proiectele vor deveni teme de licență pentru studenții bursieri

Tema referitoare la tehnologiile moderne de măsurare și determinare a volumului buștenilor a fost abordată de mai mulți studenți de anul III, de la Suceava, Cluj și Brașov, care au venit cu tipuri inovative de stabilire a volumului de lemn, de la cele prin imagini 2D sau 3D, la cea a scanării cu Computerul Tomograf, exact ca în cazul corpului uman. Echipa de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, formată din Florin Beleaua și Adrian Florea, s-a remarcat însă prin evidențierea unei metode de măsurare despre care cei doi spun că, deocamdată, nu este folosită la potențial maxim în România, deși ea i-ar scuti de multe bătăi de cap pe cei care au de determinat volumul de bușteni pe care îi transportă sau depozitează. „Metoda este cunoscută ca GeoSLAM și presupune folosirea unui dispozitiv care formează o imagine 3D a stivei de lemn, pe baza căreia se determină volumul. Imaginea va fi încărcată într-un dispozitiv dotat cu un soft ce va calcula volumul, în funcție de material și de golurile dintre piese. De exemplu, la o stivă oarecare de lemn, acesta are un factor de așezare care reprezintă spațiile dintre lemne. Eroarea este mai mică decît la măsurătorile cu dispozitivele clasice. Este o măsurătoare care se folosește în România doar la fabricile foarte mari, însă, din punctul nostru de vedere, este o metodă care poate fi dezvoltată și îmbunătățită pentru a înlocui, în pădure, clupele forestiere sau alte dispozitive clasice, care dau uneori erori destul de mari“, a povestit Adrian Florea.

„O soluție optimă pentru determinarea volumului de lemn“

Abordarea celor doi studenți de anul III de la Facultatea de Silvicultură și Amenajări Forestiere din Brașov a atras atenția reprezentanților Holzindustrie Schweighofer, prezenți la Brașov în week-end, pentru a participa la prezentarea proiectelor susținute de studenții beneficiari ai burselor. „Cred că este o soluție optimă de determinare a volumului de lemn, înainte de intrarea pe poartă, și mă bucur că ați abordat-o voi“, a spus coordonatorul Programului de Burse Schweighofer, Vasile Varvaroi. „În ziua de azi avem nevoie de soluții cît mai inovatoare în ceea ce privește măsurarea buștenilor, a lemnului. După cum știm, metodele tradiționale presupun și un consum mare de timp, dar și erori destul de mari. Aceste noi sisteme de măsurare ce aduc o mai mare productivitate în ceea ce înseamnă cubarea și măsurarea lemnului, ar aduce un beneficiu foarte mare întregii industrii, tocmai prin timpul redus și prin eliminarea erorilor. În fabricile noastre de cherestea, noi folosim metode electronice de măsurare, verificate și validate de Biroul Român de Metrologie. Asta nu înseamnă însă că nu sîntem în permanență deschiși către noi metode de măsurare, cît mai rapide și cît mai corecte, iar acesta este unul dintre motivele pentru care îi încurajăm pe studenți în proiectele lor de cercetare“, a spus Vasile Varvaroi, manager Achiziții și coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.

Studenții, îndemnați să se orienteze spre partea practică a profesiei

Dincolo de partea teoretică a proiectelor prezentate sîmbătă, care pentru mulți dintre studenții bursieri vor deveni și teme de licență sau de masterat, tinerii sînt încurajați de specialiștii din domeniu să se orienteze cît mai mult spre partea practică a viitoarei lor profesii și să încerce să verifice și „în teren“ sau în laborator, cît mai multe dintre informațiile acumulate la cursuri. „Pe lîngă susținerea financiară, prin programul de burse, noi am sprijinit facultățile de Silvicultură din Suceava și Brașov prin dotarea cu echipamente moderne de cercetare, tocmai în acest scop. În plus, avem programe prin care studenții merituoși vin în fabricile noastre, văd ce se întîmplă acolo și ce înseamnă un proces industrial într-o fabrică performantă. Sperăm ca în continuare, tinerii să profite de aceste oportunități“, a mai spus coordonatorul Programului de Burse.

Industria forestieră și a lemnului duce lipsă de specialiști bine pregătiți

De altfel, se pare că în industria forestieră și industria lemnului, lipsa specialiștilor care să aibă suficiente cunoștințe și la nivel practic este o adevărată problemă. De aceea, experții care au acumulat experiență în domeniu îi sfătuiesc pe tinerii studenți să se inspire cît mai mult din realitățile de zi cu zi. „Pe noi, ca vînzători în contact permanent cu piața de produse, asta ne interesează: un viitor angajat care să știe să pună cît mai mult în practică informațiile acumulate. În acest moment, compania noastră, dar probabil și altele din domeniu, se confruntă tocmai cu această problemă: găsește foarte greu specialiști pe piață. Există, în plus, și o mare discrepanță între cunoștințe și așteptările salariale ale viitorilor angajați. Eu cred că tinerii, în mare măsură, nu sînt ancorați mai deloc în realitate. De aceea, în primul rînd, trebuie să îi formăm spre această direcție practică. Miza este să reușești să îți ții oamenii buni“, a spus, la rîndul său, Ștefan Urs - product manager placaj & panel la Holver Brașov, partener în Programul de Burse.

Cercetările aplicate, o modalitate de formare a viitorilor specialiști

Bursele oferite studenților de la facultățile de silvicultură și facultățile de industria și prelucrarea lemnului din țară reprezintă una dintre modalitățile prin care marii investitori din domeniu încearcă să își formeze cît mai devreme potențialii angajați. De altfel, și studenții încep să o perceapă ca atare. „Această bursă, timp de zece luni, îmi permite să fac proiectul pe care mi l-am propus, alături de colegul meu. Este o oportunitate foarte bună pentru noi. Pe mine mă încurajează foarte mult să merg mai departe și să învăț, și teoretic și practic, anumite aspecte din acest domeniu“, a spus Adrian Florea, studentul din Vatra Dornei care a ales Brașovul pentru a-și face studiile la Silvicultură, deși avea la dispoziție, mai aproape de casă, și facultatea similară de la Universitatea din Suceava. „Am vrut să vin la cea mai bună facultate de profil“, a explicat el, pentru a arăta că este decis să învețe cît mai bine tot ce este legat de profesia sa.

Campaniile de plantare, activitate voluntară și practică utilă pentru studenți

Programul de burse, ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială, este completat de Schweighofer prin susținerea unei clase de învățămînt profesional, în sistem dual, la Moinești, unde se pregătesc 28 de viitori specialiști în meseriile de electrician și mecanic dar și de „Luna împăduririi“, care va începe în aprilie. Acesta este un program de plantare de arbori în zonele cu probleme de regenerare forestieră, la care, de asemenea, studenții sînt încurajați să participe în număr cît mai mare, atît pentru a-și pune în practică cunoștințele, cît și pentru a-și îmbunătăți activitatea de voluntariat. „În acest an, programul nostru de reîmpădurire se va desfășura în județele Covasna și Suceava, în munții Călimani. Vă încurajez să participați la astfel de acțiuni de voluntariat, să plantați și să contribuiți astfel la reîmpădurerea anumitor zone“, le-a transmis studenților Vasile Varvaroi, coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

În parcuri, în Centrul Civic și în Centrul Vechi


Brașovul va avea internet de mare viteză în spațiile publice

Sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale


69% dintre români vor schimbarea Guvernului Dăncilă

Sport de masă cu elevii din clasele primare


Corona își duce antrenorii în școli
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Atac cu un mort și 6 răniți la Strasbourg


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  România , victorie chinuită cu Spania/ Urmează bătălia cu Ungaria


  11.12.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a votat o rezoluție pentru acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  11.12.2018
 • ➤ National


  CCR a dat în 2010 o decizie care interzice Guvernului să modifice o lege aflată în dezbatere în Parlament. Acum Guvernul vrea o ordonanță care încalcă decizia CCR


  11.12.2018
 • ➤ National


  Legea pensiilor. Opoziția forțează creșterea pensiilor cu 70% de la 1 ianuarie 2019


  11.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Un copil de 10 ani a încercat să se spînzure ca să nu meargă la școală


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Urs ucis de mașină pe DN11, între Brașov și Prejmer


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Program modificat la Serviciul de Permise Auto


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Doi recidiviști din Brașov au dat spargeri în lanț


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Oferte


  Patru firme vor să proiecteze viitoarea sală polivalentă din Bartolomeu


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  DNA l-a trimis în judecată pe Dan Tartagă


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de Aur“ la Aro Palace


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Rețeliștii, așteptați să își ia singuri cablurile de pe fațade din Centrul Vechi


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  În parcuri, în Centrul Civic și în Centrul Vechi


  Brașovul va avea internet de mare viteză în spațiile publice


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Șantier prelungit la Colegiul de Informatică


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Mai mare cu peste 15% în primele zece luni


  Deficitul comercial a ajuns la 12 mld. euro


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Iarna demografică: sporul natural al populației a fost negativ și în octombrie 2018


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Fiscul promite bonificații pentru cei care achită pînă la 15 decembrie obligațiile fiscale


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Aproape jumătate dintre români plănuiesc să contracteze un credit în următoarele șase luni


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale


  69% dintre români vor schimbarea Guvernului Dăncilă


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Dăncilă: Guvernul va adopta Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Pe nedrept criticați


  E bine să mîncăm cartofi


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Cei mai periculoși aditivi


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de tei reglează bătăile inimii


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Trufele negre produc o stare de fericire


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  De ce avem mare nevoie de fosfor


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Superlegumă


  Varza murată face minuni pentru sănătate


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Mască pentru păr cu ou și iaurt


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Lipsa nutrienților din alimente duce la cancer


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Turmericul calmează durerile reumatice


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Pătrunjelul este vedetă în orice anotimp


  11.12.2018
 • ➤ Life


  Fericită și mulțumită de viața ei


  Lili Sandu, pictorial sexy înainte de Sărbători


  11.12.2018
 • ➤ Life


  Femeia care s-a măritat cu fantoma unui pirat divorțează


  11.12.2018
 • ➤ Life


  Adela Popescu a născut al doilea copil


  11.12.2018
 • ➤ Life


  Meryl Streep devine bunică pentru prima oară la 69 de ani


  11.12.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Ioan Gliga - Roua Candorii


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  Sorana s-a retras din echipa de Fed Cup a României


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  River Plate a cîștigat finala Copei Libertadores cu Boca Juniors


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  Și-au închis telefoanele și laptopurile


  România, decisă să lupte pentru calificare


  11.12.2018
 • ➤ Local


  Cele mai spectaculoase rachete de Revelion cu care iti poti impresiona prietenii pe 31 decembrie!


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  Provocarea liderului


  Brașoveanul Laszlo Balint are la picioare Liga a 2-a


  11.12.2018
 • ➤ Local


  Urs ucis de mașină pe DN11, între Brașov și Prejmer


  10.12.2018
 • ➤ Local


  Un copil de 10 ani, din Zizin, a încercat să se spînzure ca să nu meargă la școală


  10.12.2018
 • ➤ International


  Decizie bombă în Europa:


  Marea Britanie poate revoca unilateral Brexitul, a decis Curtea de Justiție a UE


  10.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Pîrtiile sînt oficial deschise


  Liber la schiat în Poiana Brașov


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Un nou statut


  Vama Buzăului a devenit stațiune turistică


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Fonduri europene pentru dotarea a trei spitale din județul Brașov


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Un brașovean beat gonea cu mașina rămasă fără o anvelopă


  10.12.2018
 • ➤ Eveniment


  A căzut de la etajul 3


  10.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Campanie în tot orașul


  De azi începe curățenia de primăvară

  Articolul următor


  Caravana Docuart se întoarce la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.024 milisecunde, încărcat în milisecunde