Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Burse pentru viitori specialiști


Doi studenți brașoveni au un proiect în sprijinul silvicultorilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Florin Beleaua
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.03.2018
• Florin Beleaua și Adrian Florea au inventat o metodă de determinare a volumului de bușteni ce urmează a fi transportați sau depozitați, înlocuind astfel dispozitive clasice, care dau erori destul de mari
Doi studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea „Transilvania“ din Brașov au inițiat un proiect prin care studiază diferite metodele de măsurare a volumului de masă lemnoasă. Prin proiectul lor, Florin Beleaua și Adrian Florea încearcă să arate plusurile și minusurile fiecărei modalități de determinare a volumului - mai noi sau mai vechi, în contextul în care, în România, toleranța față de diferențele de măsurare este foarte mică și tinde spre zero, deși științific este demonstrat că cifrele variază de la o măsurătoare la alta. Proiectul celor doi tineri de la Silvicultură a fost prezentat sîmbătă, în cadrul unui workshop la care au participat studenți de elită din țară și viitori angajați în industria forestieră, beneficiari ai burselor Holzindustrie Schweighofer. La evenimentul găzduit de corpul S al Universității „Transilvania“ și-au mai prezentat lucrările (fie terminate, fie în curs de documentare) și alți studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului din Brașov - care au ales să studieze comportamentul anumitor tipuri de materiale lemnoase în diferite condiții, dar și de la facultățile de silvicultură de la Suceava și Cluj, care s-au axat pe măsurarea volumului de lemn colectat din păduri. Bursele Holzindustrie Schweighofer, oferite acestor studenți, au fost repartizate în acest an, în mod egal, către Facultatea de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității „Transilvania“ din Brașov, Facultatea de Ingineria Lemnului de la Universitatea „Transilvania“ și Facultatea de Horticultură, Secția Silvicultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, fiecare instituție de învățămînt primind cîte șase.

Proiectele vor deveni teme de licență pentru studenții bursieri

Tema referitoare la tehnologiile moderne de măsurare și determinare a volumului buștenilor a fost abordată de mai mulți studenți de anul III, de la Suceava, Cluj și Brașov, care au venit cu tipuri inovative de stabilire a volumului de lemn, de la cele prin imagini 2D sau 3D, la cea a scanării cu Computerul Tomograf, exact ca în cazul corpului uman. Echipa de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, formată din Florin Beleaua și Adrian Florea, s-a remarcat însă prin evidențierea unei metode de măsurare despre care cei doi spun că, deocamdată, nu este folosită la potențial maxim în România, deși ea i-ar scuti de multe bătăi de cap pe cei care au de determinat volumul de bușteni pe care îi transportă sau depozitează. „Metoda este cunoscută ca GeoSLAM și presupune folosirea unui dispozitiv care formează o imagine 3D a stivei de lemn, pe baza căreia se determină volumul. Imaginea va fi încărcată într-un dispozitiv dotat cu un soft ce va calcula volumul, în funcție de material și de golurile dintre piese. De exemplu, la o stivă oarecare de lemn, acesta are un factor de așezare care reprezintă spațiile dintre lemne. Eroarea este mai mică decît la măsurătorile cu dispozitivele clasice. Este o măsurătoare care se folosește în România doar la fabricile foarte mari, însă, din punctul nostru de vedere, este o metodă care poate fi dezvoltată și îmbunătățită pentru a înlocui, în pădure, clupele forestiere sau alte dispozitive clasice, care dau uneori erori destul de mari“, a povestit Adrian Florea.

„O soluție optimă pentru determinarea volumului de lemn“

Abordarea celor doi studenți de anul III de la Facultatea de Silvicultură și Amenajări Forestiere din Brașov a atras atenția reprezentanților Holzindustrie Schweighofer, prezenți la Brașov în week-end, pentru a participa la prezentarea proiectelor susținute de studenții beneficiari ai burselor. „Cred că este o soluție optimă de determinare a volumului de lemn, înainte de intrarea pe poartă, și mă bucur că ați abordat-o voi“, a spus coordonatorul Programului de Burse Schweighofer, Vasile Varvaroi. „În ziua de azi avem nevoie de soluții cît mai inovatoare în ceea ce privește măsurarea buștenilor, a lemnului. După cum știm, metodele tradiționale presupun și un consum mare de timp, dar și erori destul de mari. Aceste noi sisteme de măsurare ce aduc o mai mare productivitate în ceea ce înseamnă cubarea și măsurarea lemnului, ar aduce un beneficiu foarte mare întregii industrii, tocmai prin timpul redus și prin eliminarea erorilor. În fabricile noastre de cherestea, noi folosim metode electronice de măsurare, verificate și validate de Biroul Român de Metrologie. Asta nu înseamnă însă că nu sîntem în permanență deschiși către noi metode de măsurare, cît mai rapide și cît mai corecte, iar acesta este unul dintre motivele pentru care îi încurajăm pe studenți în proiectele lor de cercetare“, a spus Vasile Varvaroi, manager Achiziții și coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.

Studenții, îndemnați să se orienteze spre partea practică a profesiei

Dincolo de partea teoretică a proiectelor prezentate sîmbătă, care pentru mulți dintre studenții bursieri vor deveni și teme de licență sau de masterat, tinerii sînt încurajați de specialiștii din domeniu să se orienteze cît mai mult spre partea practică a viitoarei lor profesii și să încerce să verifice și „în teren“ sau în laborator, cît mai multe dintre informațiile acumulate la cursuri. „Pe lîngă susținerea financiară, prin programul de burse, noi am sprijinit facultățile de Silvicultură din Suceava și Brașov prin dotarea cu echipamente moderne de cercetare, tocmai în acest scop. În plus, avem programe prin care studenții merituoși vin în fabricile noastre, văd ce se întîmplă acolo și ce înseamnă un proces industrial într-o fabrică performantă. Sperăm ca în continuare, tinerii să profite de aceste oportunități“, a mai spus coordonatorul Programului de Burse.

Industria forestieră și a lemnului duce lipsă de specialiști bine pregătiți

De altfel, se pare că în industria forestieră și industria lemnului, lipsa specialiștilor care să aibă suficiente cunoștințe și la nivel practic este o adevărată problemă. De aceea, experții care au acumulat experiență în domeniu îi sfătuiesc pe tinerii studenți să se inspire cît mai mult din realitățile de zi cu zi. „Pe noi, ca vînzători în contact permanent cu piața de produse, asta ne interesează: un viitor angajat care să știe să pună cît mai mult în practică informațiile acumulate. În acest moment, compania noastră, dar probabil și altele din domeniu, se confruntă tocmai cu această problemă: găsește foarte greu specialiști pe piață. Există, în plus, și o mare discrepanță între cunoștințe și așteptările salariale ale viitorilor angajați. Eu cred că tinerii, în mare măsură, nu sînt ancorați mai deloc în realitate. De aceea, în primul rînd, trebuie să îi formăm spre această direcție practică. Miza este să reușești să îți ții oamenii buni“, a spus, la rîndul său, Ștefan Urs - product manager placaj & panel la Holver Brașov, partener în Programul de Burse.

Cercetările aplicate, o modalitate de formare a viitorilor specialiști

Bursele oferite studenților de la facultățile de silvicultură și facultățile de industria și prelucrarea lemnului din țară reprezintă una dintre modalitățile prin care marii investitori din domeniu încearcă să își formeze cît mai devreme potențialii angajați. De altfel, și studenții încep să o perceapă ca atare. „Această bursă, timp de zece luni, îmi permite să fac proiectul pe care mi l-am propus, alături de colegul meu. Este o oportunitate foarte bună pentru noi. Pe mine mă încurajează foarte mult să merg mai departe și să învăț, și teoretic și practic, anumite aspecte din acest domeniu“, a spus Adrian Florea, studentul din Vatra Dornei care a ales Brașovul pentru a-și face studiile la Silvicultură, deși avea la dispoziție, mai aproape de casă, și facultatea similară de la Universitatea din Suceava. „Am vrut să vin la cea mai bună facultate de profil“, a explicat el, pentru a arăta că este decis să învețe cît mai bine tot ce este legat de profesia sa.

Campaniile de plantare, activitate voluntară și practică utilă pentru studenți

Programul de burse, ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială, este completat de Schweighofer prin susținerea unei clase de învățămînt profesional, în sistem dual, la Moinești, unde se pregătesc 28 de viitori specialiști în meseriile de electrician și mecanic dar și de „Luna împăduririi“, care va începe în aprilie. Acesta este un program de plantare de arbori în zonele cu probleme de regenerare forestieră, la care, de asemenea, studenții sînt încurajați să participe în număr cît mai mare, atît pentru a-și pune în practică cunoștințele, cît și pentru a-și îmbunătăți activitatea de voluntariat. „În acest an, programul nostru de reîmpădurire se va desfășura în județele Covasna și Suceava, în munții Călimani. Vă încurajez să participați la astfel de acțiuni de voluntariat, să plantați și să contribuiți astfel la reîmpădurerea anumitor zone“, le-a transmis studenților Vasile Varvaroi, coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Un TIR răsturnat a blocat Ocolitoarea Brașovului. Șoferul a rămas încarcerat


  18.03.2018
 • ➤ Sport


  Stejarii” s-au calificat la Cupa Mondială de rugby cu ajutorul Belgiei!


  18.03.2018
 • ➤ Local


  Pompierii au salvat o căprioară căzută în apele unui pîrîu din Zărnești


  18.03.2018
 • ➤ Local


  Fenomen de ploaie înghețată pe drumurile din centrul țării


  18.03.2018
 • ➤ Local


  51% din elevii brașoveni de-a VIII-a nu ar lua 5 la Evaluarea Națională


  17.03.2018
 • ➤ Local


  Primăria Brașov, Universitatea Transilvania și OAR vor colabora pentru reabilitarea Centrului istoric


  17.03.2018
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. AS SR Brașov, victorie cu Aripile Brașov/ Iszak a făcut minuni în poarta oaspeților


  17.03.2018
 • ➤ International


  China: Președintele Xi Jinping, reales pentru un mandat de cinci ani


  17.03.2018
 • ➤ International


  Rămășițele lui Salvador Dali au fost reînhumate


  17.03.2018
 • ➤ National


  Cutremur cu magnitudinea 3,9 pe Richter în județul Buzău


  17.03.2018
 • ➤ Sport


  Simona Halep,învinsă clar de Naomi Osaka! "E o înfrîngere greu de digerat"


  17.03.2018
 • ➤ Local


  O nouă alunecare de teren de teren pe DN 10 Brașov – Buzău


  16.03.2018
 • ➤ Local


  Spitalul Regional are teren. Procesul-verbal de predare primire dintre municipiul Brașov și Institutul Cartofului a fost semnat


  16.03.2018
 • ➤ Local


  Bombă antisubmarin scoasă de ape în județul Brașov


  16.03.2018
 • ➤ Local


  Doi copii răniți într-un accident la Bran


  16.03.2018
 • ➤ Sport


  Programul sferturilor de finală ale UEFA Champions League. Juventus Torino - Real Madrid, capul de afiș


  16.03.2018
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Arbitrii și observatorii meciurilor etapei a 16-a


  16.03.2018
 • ➤ Economic


  Angajații din România au cel mai mare risc de sărăcie din UE


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Astăzi este Ziua mondială a somnului


  16.03.2018
 • ➤ Local


  Astăzi se dau rezultatele la simularea Evaluării Naționale


  16.03.2018
 • ➤ National


  CSM a trimis la Cotroceni motivația avizului negativ la cererea de revocare a Codruței Kovesi


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Top 10


  Cele mai bizare clădiri din lume


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Trends


  Dolce & Gabbana, de pe catwalk în bucătărie


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Învață gustul


  „Ceaiul adevărat este cultivat în ferme mici“


  16.03.2018
 • ➤ Local


  Cum alegem și accesorizăm o ținută de eveniment?


  16.03.2018
 • ➤ Life


  De ce torc pisicile?


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Au de unde


  China va crea un sanctuar cît Belgia pentru urșii panda


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Documentarul despre Whitney Houston va fi lansat în luna iulie


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Premieră


  Rihanna, prima cîntăreață care a depășit 2 miliarde de descărcări pe Apple Music


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Vârciu își botează bebelușa


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Surpriză pentru Laura Cosoi de la Smiley


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Încă are de tras după operație


  Cînd revine Mirabela Dauer pe scenă?


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Nicole Kidman are un secret


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Pentru viața de familie


  Cameron Diaz s-a retras din actorie


  16.03.2018
 • ➤ Prima pagina


  Apa de la robinet e bună de băut


  16.03.2018
 • ➤ National


  Scumpiri înaintea Paștelui: preț dublu față de anul trecut la carnea de miel


  16.03.2018
 • ➤ Eveniment


  Pericolul nu a trecut


  Pompierii au salvat aproape 1000 de oi de la înec


  16.03.2018
 • ➤ Eveniment


  Zece medici veterinari de la DSVSA asigură permanența, pe perioada inundațiilor


  16.03.2018
 • ➤ Eveniment


  Viceprimarul din Ticuș, declarat incompatibil de ANI


  16.03.2018
 • ➤ Eveniment


  Șofer de troleibuz, cercetat penal


  16.03.2018
 • ➤ Eveniment


  Conturile Penitenciarului Codlea au fost blocate


  16.03.2018
 • ➤ Actualitate


  Aprobată de Guvern


  O declarație unică, în loc de șapte


  16.03.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Vrea un copil cît mai repede


  Delia, surprinsă la clinica de fertilizare


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Lidia Buble și-a trădat prietena


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Dua Lipa și-a anulat de urgență concertele din turneul lui Bruno Mars


  16.03.2018
 • ➤ Life


  Heidi Klum are un nou iubit, mai mic decît ea cu 16 ani


  16.03.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Andrei Bârseanu - un nume „pe-al nostru steag” (I)


  16.03.2018
 • ➤ Sport


  Cetate Rîșnov și AFC Hărman joacă acasă


  16.03.2018
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, meciuri cu „U“ Cluj și Sepsi la Alexandria


  16.03.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Campanie în tot orașul


  De azi începe curățenia de primăvară

  Articolul următor


  Caravana Docuart se întoarce la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 14.865 milisecunde, încărcat în milisecunde