Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Burse pentru viitori specialiști


Doi studenți brașoveni au un proiect în sprijinul silvicultorilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Florin Beleaua
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 13.03.2018
• Florin Beleaua și Adrian Florea au inventat o metodă de determinare a volumului de bușteni ce urmează a fi transportați sau depozitați, înlocuind astfel dispozitive clasice, care dau erori destul de mari
Doi studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea „Transilvania“ din Brașov au inițiat un proiect prin care studiază diferite metodele de măsurare a volumului de masă lemnoasă. Prin proiectul lor, Florin Beleaua și Adrian Florea încearcă să arate plusurile și minusurile fiecărei modalități de determinare a volumului - mai noi sau mai vechi, în contextul în care, în România, toleranța față de diferențele de măsurare este foarte mică și tinde spre zero, deși științific este demonstrat că cifrele variază de la o măsurătoare la alta. Proiectul celor doi tineri de la Silvicultură a fost prezentat sîmbătă, în cadrul unui workshop la care au participat studenți de elită din țară și viitori angajați în industria forestieră, beneficiari ai burselor Holzindustrie Schweighofer. La evenimentul găzduit de corpul S al Universității „Transilvania“ și-au mai prezentat lucrările (fie terminate, fie în curs de documentare) și alți studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului din Brașov - care au ales să studieze comportamentul anumitor tipuri de materiale lemnoase în diferite condiții, dar și de la facultățile de silvicultură de la Suceava și Cluj, care s-au axat pe măsurarea volumului de lemn colectat din păduri. Bursele Holzindustrie Schweighofer, oferite acestor studenți, au fost repartizate în acest an, în mod egal, către Facultatea de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității „Transilvania“ din Brașov, Facultatea de Ingineria Lemnului de la Universitatea „Transilvania“ și Facultatea de Horticultură, Secția Silvicultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, fiecare instituție de învățămînt primind cîte șase.

Proiectele vor deveni teme de licență pentru studenții bursieri

Tema referitoare la tehnologiile moderne de măsurare și determinare a volumului buștenilor a fost abordată de mai mulți studenți de anul III, de la Suceava, Cluj și Brașov, care au venit cu tipuri inovative de stabilire a volumului de lemn, de la cele prin imagini 2D sau 3D, la cea a scanării cu Computerul Tomograf, exact ca în cazul corpului uman. Echipa de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, formată din Florin Beleaua și Adrian Florea, s-a remarcat însă prin evidențierea unei metode de măsurare despre care cei doi spun că, deocamdată, nu este folosită la potențial maxim în România, deși ea i-ar scuti de multe bătăi de cap pe cei care au de determinat volumul de bușteni pe care îi transportă sau depozitează. „Metoda este cunoscută ca GeoSLAM și presupune folosirea unui dispozitiv care formează o imagine 3D a stivei de lemn, pe baza căreia se determină volumul. Imaginea va fi încărcată într-un dispozitiv dotat cu un soft ce va calcula volumul, în funcție de material și de golurile dintre piese. De exemplu, la o stivă oarecare de lemn, acesta are un factor de așezare care reprezintă spațiile dintre lemne. Eroarea este mai mică decît la măsurătorile cu dispozitivele clasice. Este o măsurătoare care se folosește în România doar la fabricile foarte mari, însă, din punctul nostru de vedere, este o metodă care poate fi dezvoltată și îmbunătățită pentru a înlocui, în pădure, clupele forestiere sau alte dispozitive clasice, care dau uneori erori destul de mari“, a povestit Adrian Florea.

„O soluție optimă pentru determinarea volumului de lemn“

Abordarea celor doi studenți de anul III de la Facultatea de Silvicultură și Amenajări Forestiere din Brașov a atras atenția reprezentanților Holzindustrie Schweighofer, prezenți la Brașov în week-end, pentru a participa la prezentarea proiectelor susținute de studenții beneficiari ai burselor. „Cred că este o soluție optimă de determinare a volumului de lemn, înainte de intrarea pe poartă, și mă bucur că ați abordat-o voi“, a spus coordonatorul Programului de Burse Schweighofer, Vasile Varvaroi. „În ziua de azi avem nevoie de soluții cît mai inovatoare în ceea ce privește măsurarea buștenilor, a lemnului. După cum știm, metodele tradiționale presupun și un consum mare de timp, dar și erori destul de mari. Aceste noi sisteme de măsurare ce aduc o mai mare productivitate în ceea ce înseamnă cubarea și măsurarea lemnului, ar aduce un beneficiu foarte mare întregii industrii, tocmai prin timpul redus și prin eliminarea erorilor. În fabricile noastre de cherestea, noi folosim metode electronice de măsurare, verificate și validate de Biroul Român de Metrologie. Asta nu înseamnă însă că nu sîntem în permanență deschiși către noi metode de măsurare, cît mai rapide și cît mai corecte, iar acesta este unul dintre motivele pentru care îi încurajăm pe studenți în proiectele lor de cercetare“, a spus Vasile Varvaroi, manager Achiziții și coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.

Studenții, îndemnați să se orienteze spre partea practică a profesiei

Dincolo de partea teoretică a proiectelor prezentate sîmbătă, care pentru mulți dintre studenții bursieri vor deveni și teme de licență sau de masterat, tinerii sînt încurajați de specialiștii din domeniu să se orienteze cît mai mult spre partea practică a viitoarei lor profesii și să încerce să verifice și „în teren“ sau în laborator, cît mai multe dintre informațiile acumulate la cursuri. „Pe lîngă susținerea financiară, prin programul de burse, noi am sprijinit facultățile de Silvicultură din Suceava și Brașov prin dotarea cu echipamente moderne de cercetare, tocmai în acest scop. În plus, avem programe prin care studenții merituoși vin în fabricile noastre, văd ce se întîmplă acolo și ce înseamnă un proces industrial într-o fabrică performantă. Sperăm ca în continuare, tinerii să profite de aceste oportunități“, a mai spus coordonatorul Programului de Burse.

Industria forestieră și a lemnului duce lipsă de specialiști bine pregătiți

De altfel, se pare că în industria forestieră și industria lemnului, lipsa specialiștilor care să aibă suficiente cunoștințe și la nivel practic este o adevărată problemă. De aceea, experții care au acumulat experiență în domeniu îi sfătuiesc pe tinerii studenți să se inspire cît mai mult din realitățile de zi cu zi. „Pe noi, ca vînzători în contact permanent cu piața de produse, asta ne interesează: un viitor angajat care să știe să pună cît mai mult în practică informațiile acumulate. În acest moment, compania noastră, dar probabil și altele din domeniu, se confruntă tocmai cu această problemă: găsește foarte greu specialiști pe piață. Există, în plus, și o mare discrepanță între cunoștințe și așteptările salariale ale viitorilor angajați. Eu cred că tinerii, în mare măsură, nu sînt ancorați mai deloc în realitate. De aceea, în primul rînd, trebuie să îi formăm spre această direcție practică. Miza este să reușești să îți ții oamenii buni“, a spus, la rîndul său, Ștefan Urs - product manager placaj & panel la Holver Brașov, partener în Programul de Burse.

Cercetările aplicate, o modalitate de formare a viitorilor specialiști

Bursele oferite studenților de la facultățile de silvicultură și facultățile de industria și prelucrarea lemnului din țară reprezintă una dintre modalitățile prin care marii investitori din domeniu încearcă să își formeze cît mai devreme potențialii angajați. De altfel, și studenții încep să o perceapă ca atare. „Această bursă, timp de zece luni, îmi permite să fac proiectul pe care mi l-am propus, alături de colegul meu. Este o oportunitate foarte bună pentru noi. Pe mine mă încurajează foarte mult să merg mai departe și să învăț, și teoretic și practic, anumite aspecte din acest domeniu“, a spus Adrian Florea, studentul din Vatra Dornei care a ales Brașovul pentru a-și face studiile la Silvicultură, deși avea la dispoziție, mai aproape de casă, și facultatea similară de la Universitatea din Suceava. „Am vrut să vin la cea mai bună facultate de profil“, a explicat el, pentru a arăta că este decis să învețe cît mai bine tot ce este legat de profesia sa.

Campaniile de plantare, activitate voluntară și practică utilă pentru studenți

Programul de burse, ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială, este completat de Schweighofer prin susținerea unei clase de învățămînt profesional, în sistem dual, la Moinești, unde se pregătesc 28 de viitori specialiști în meseriile de electrician și mecanic dar și de „Luna împăduririi“, care va începe în aprilie. Acesta este un program de plantare de arbori în zonele cu probleme de regenerare forestieră, la care, de asemenea, studenții sînt încurajați să participe în număr cît mai mare, atît pentru a-și pune în practică cunoștințele, cît și pentru a-și îmbunătăți activitatea de voluntariat. „În acest an, programul nostru de reîmpădurire se va desfășura în județele Covasna și Suceava, în munții Călimani. Vă încurajez să participați la astfel de acțiuni de voluntariat, să plantați și să contribuiți astfel la reîmpădurerea anumitor zone“, le-a transmis studenților Vasile Varvaroi, coordonatorul Programului de Burse Schweighofer.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Actualitate

Ca o mare familie


Ei sînt Oamenii Monitorul

Promovabilitate mai mică decît anul trecut


Cinci șaguniști de 10.00 la Evaluarea Națională




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  CM2018. Portugalia, Uruguay și Spania, victorii la limită


  20.06.2018
 • ➤ Local


  Peste 2.000 de brașoveni sînt în stradă: „După ploaie soare, Dragnea la-nchisoare"


  20.06.2018
 • ➤ National


  Simina Tănăsescu a demisionat din funcția de consilier prezidențial


  20.06.2018
 • ➤ National


  Dan Șova, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare


  20.06.2018
 • ➤ National


  Protest în Parlament, în fața sălii plenului, în timpul discursului premierului Dăncilă


  20.06.2018
 • ➤ Local


  Omul de afaceri Ioan Neculaie, eliberat condiționat după șase luni


  20.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Așa a început


  Brașovul a sărbătorit nașterea ziarului Monitorul


  20.06.2018
 • ➤ Local


  Așa ne văd ei


  Vocea comunității despre „ziarul care stă de vorbă cu brașovenii“


  20.06.2018
 • ➤ Local


  INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BRAȘOV BIROUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII


  ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE ÎN CADRUL PROGRAMULUI „ȘCOALA SIGURANȚEI TEDI”


  20.06.2018
 • ➤ Prima pagina


  Un ziar care nu tace


  Vorbim cu brașovenii de 20 de ani


  20.06.2018
 • ➤ National


  Cu ochii pe ei


  Monitorul Expres a rezistat sub 15 guvernări


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  În 20 de ani


  Mărirea si decăderea fotbalului brașovean


  20.06.2018
 • ➤ Local


  Vrei să achiziționezi cele mai interesante pavaje pentru curte? Iată de ce să alegi Globall.ro


  20.06.2018
 • ➤ Actualitate


  Ca o mare familie


  Ei sînt Oamenii Monitorul


  20.06.2018
 • ➤ Local


  Vorbim cu brașovenii de 20 de ani


  20.06.2018
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  20 de ani


  20.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Aviz de la Comisia de Circulație


  Strada 13 Decembrie se extinde cu două benzi


  20.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Pasajul nou de la Fartec are nevoie de reparații


  20.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Noaptea ca hoții


  Cine sînt parlamentarii de Brașov care au votat codul infractorilor


  20.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Un procuror DNA cere majorarea pedepsei pentru Constantin Niță


  20.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Zece percheziții la persoane bănuite de deturnarea licitațiilor publice


  20.06.2018
 • ➤ Actualitate


  Promovabilitate mai mică decît anul trecut


  Cinci șaguniști de 10.00 la Evaluarea Națională


  20.06.2018
 • ➤ Actualitate


  Primarul Ghimbavului, Dorel Toma, mandat de arestare prelungit cu 26 de zile


  20.06.2018
 • ➤ Actualitate


  Brașovenii ies în stradă să spună: „Stop joc, penalilor!“


  20.06.2018
 • ➤ Actualitate


  Nu cedează


  Iohannis nu a luat decizia în privința revocării șefei DNA


  20.06.2018
 • ➤ Actualitate


  PSD și UDMR vor abrogarea Legii 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție


  20.06.2018
 • ➤ Actualitate


  Înalta Curte de Casație și Justiție sesizează CCR asupra proiectului de modificare a Codului de procedură penală


  20.06.2018
 • ➤ Life


  Singură din nou


  Adevărul despre ultimul iubit al Innei


  20.06.2018
 • ➤ Life


  Victoria Beckham anulează concertul aniversar Spice Girls


  20.06.2018
 • ➤ Life


  Heather Locklear a fost internată la psihiatrie


  20.06.2018
 • ➤ Life


  Rapperii XXXTentacion și Jimmy Wopo, împușcați mortal în incidente separate


  20.06.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Roșiile, izvor de sănătate


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  Junioarele 2 de la Transilvania Brașov, premiate pentru titlul național


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  Japonia a învins Columbia!


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  Tenis


  Simona Halep, lăudată de Elina Svitolina


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  Trial la AFC Hărman


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  Laszlo Balint, la Sportul Snagov, Vali Suciu preia pe AFK Miercurea Ciuc


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  „Ibra de Brașov“ is back!


  Emanuel Popa, apt pentru returul barajului cu Nemere Ghelința


  20.06.2018
 • ➤ Sport


  CM2018. Rusia a învins Egiptul lui Mohamed Salah / Polonia, învinsă de Senegal!


  19.06.2018
 • ➤ Local


  Un procuror DNA cere majorarea pedepsei pentru Constantin Niță la 5 ani închisoare cu executare


  19.06.2018
 • ➤ Local


  Cine sînt parlamentarii de Brașov care au votat codul infractorilor, noaptea ca hoții


  19.06.2018
 • ➤ Local


  Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Națională. Cinci medii de 10.00 la Brașov


  19.06.2018
 • ➤ Prima pagina


  Fără apărare în fața pacienților violenți


  Cine-i apără pe specialiștii de la UPU?


  19.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Se schimbă iar


  Dispare matematica de la examenul pentru liceu?


  19.06.2018
 • ➤ Eveniment


  DRDP va plăti peste 230.000 de lei pentru paza unui tronson de Ocolitoare


  19.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Droguri de mare risc, confiscate la Brașov


  19.06.2018
 • ➤ Eveniment


  Perioada de valabilitate a cardului de sănătate va fi prelungită de la 5 la 7 ani


  19.06.2018
 • ➤ Eveniment


  UPU de la Spitalul Județean ar putea angaja un asistent social


  19.06.2018
 • ➤ Eveniment


  104.000 lei pentru expertiza a cinci poduri și pasaje din Brașov


  19.06.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Campanie în tot orașul


  De azi începe curățenia de primăvară

  Articolul următor


  Caravana Docuart se întoarce la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.232 milisecunde, încărcat în milisecunde