Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Clarificări


Ce trebuie să știm despre noua Lege de funcționare a poliției

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 07.11.2017
• „Scopul modificărilor nu este ca România să devină stat polițienesc, ci de a proteja persoanele de bună-credință“, spune purtătorul de cuvînt al IPJ, Ionuț Marin
Modificările aduse Legii de funcționare a Poliției au stîrnit reacții vehemente în mass-media, motiv pentru care reprezetanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au ținut să puncteze cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor, care privesc direct interacțiunea cu cetățenii - legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției. Aceste proceduri se introduc în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii, nu doar de către angajații MAI, ca proceduri interne. „Prin prevederile propuse, nu se va mai putea invoca necunoașterea legii Scopul acestor modificări nu este ca România să devină stat polițienesc, de a restrînge dreptul cetățenilor, așa cum poate s-a vehiculat, ci de a proteja persoanele de bună-credință. Acestea nu au decît de cîștigat“, a spus subcomisar Ionuț Marin, purtător de cuvînt al IPJ Brașov, ieri, într-o conferință de presă.

Legitimarea

Una dintre prevederi, pe care mulți cetățeni nu o cunosc întocmai, este cea care presupune legitimarea. „Legea stabilește dreptul polițistului de a legitima și de a stabili identitatea persoanelor, iar în acest proiect sînt enumerate explicit și detaliat situațiile în care se justifică această măsură“, a spus Ionuț Marin. Situațiile în care cetățeanul este obligat să se legitimeze sînt atunci cînd persoana încalcă dispozițiile legale ori există suspiciunea că pregătește au a comis o faptă ilegală, dacă există suspiciunea că fost prezentă la locul săvîrșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile avînd legătură cu fapta sau dacă persoana solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție, ori cînd, din cauza vîrstei, stării de sănătate, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive, ori a altor asemenea circumstanțe, necesită sprijinul organelor abilitate. De asemenea, mai trebuie să se legitimeze persoana care este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice. Alte cazuri de legitimare sînt cînd persoana încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat, cu ocazia unor controale sau razii sau dacă există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

Conducerea spre sediul Poliției

Legea mai spune că polițistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, în mai multe situații: cînd nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori dacă există suspiciuni cu privire la identitatea declarată sau veridicitatea documentelor prezentate, dacă există suspiciunea că pregătește sau a comis o faptă ilegală sau dacă periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, ordinea publică sau alte valori sociale. Mai ajunge la sediul poliției și persoana care a săvîrșit în flagrant o faptă prevăzută de legea penală, dacă este dată în urmărire sau este necesară executarea unui mandat, dacă a evadat din starea legală de reținere sau deținere, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenție sau din unitatea în care executa măsura internării medicale sau dacă nu respectă măsura luării în custodie publică. În momentul în care e condus la sediul poliției, cetățeanul are dreptul de a fi informat cu privire la motivele conducerii (înainte de inițierea măsurii) și la drepturile ce-i revin (la ajungerea la sediul poliției), precum și la acela de a fi asistat de un avocat și de a nu da nici o declarație în absența acestuia. Persoana are totuși obligația legală de a comunica datele de identificare și informațiile necesare înlăturării unei stări de pericol iminent, de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane cu privire la măsura luată sau de a solicita informarea reprezentanților diplomatici ai statului de proveniență, în cazul cetățenilor străini. În plus, cetățeanul are și dreptul de a fi consultat de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa, și de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situația în care nu vorbește sau nu înțelege limba română ori nu se poate exprima. Verificarea situației persoanei conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă.

Controlul corporal și al vehiculului

Mai departe, persoana condusă la sediul poliției este supusă, în toate cazurile, controlului corporal, al bagajelor și vehiculului, în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanțe ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, ori a căror prezență este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică. Controlul corporal și al bagajelor persoanei legitimate, precum și a vehiculului utilizat de aceasta se face în scopul ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară. Controlul corporal este sumar și se realizează cu respectarea demnității umane, mai prevede legea.

Încătușarea

În ceea ce privește încătușarea, polițistul are dreptul de a folosi cătușe sau alte mijloace de imobilizare adecvate împotriva persoanei ce face obiectul măsurii conducerii la sediul poliției. Mai poate fi încătușată și persoana care este cunoscută cu un comportament violent, cea care a comis sau este suspectă de săvîrșirea unei infracțiuni cu violență ori de terorism sau a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate. De asemenea, polițistul mai poate recurge la cătușe și dacă dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerariul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvîrșirea unor acțiuni violente sau fuga. Nu se folosesc cătușele împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate și copiilor, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane.

Noi infracțiuni

Noua lege prevede și cîteva noi infracțiuni, cum ar fi împiedicarea polițiștilor de a-și face treaba, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă sau adresarea de injurii polițiștilor - închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Și petrecăreții „recidiviști“ riscă închisoare de la 3 luni sau 2 ani. Astfel, devine infracțiune „împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu“ referitoare la luarea unor măsuri pentru: constatarea săvîrșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții, ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol sau legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat. Pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. O altă infracțiune este întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, tot infracțiune este și continuarea săvîrșirii unor fapte prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani. Cele mai dese situații se referă la redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuințe și organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

Amendă mai mare pentru cei care refuză legitimarea

O altă noutate constă în faptul că va crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare, de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. În condițiile în care în cazul controlului polițistului rutier, lipsa documentelor se sancționează cu amendă de pînă la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atît mai mult în cazul în care ne referim la un refuz, la o intenție clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a polițistului, această faptă trebuie sancționată mai drastic. Polițistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mîinile la vedere sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvîrșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia.
Se interzice solicitarea adoptării poziției culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vădite de invaliditate și copiilor. În înțelesul prezentei legi, prin atac armat se înțelege atacul săvîrșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului

În plus, se introduce prezumția de intenție a săvîrșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului dacă o persoană refuză să se conformeze solicitărilor polițistului (să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mîinile la vedere sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvîrșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia) sau de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost somată prin cuvintele „Stai, poliția! - Nu te apropia!“.

Cînd poate intra poliția într-o locuință

Legea mai reglementează situațiile cînd polițistul are dreptul de a intra într-un spațiu privat fără acordul proprietarului. Prin urmare, polițistul are dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentatului legal, în cîteva cazuri: dacă există indicii că în acel spațiu se află o persoană a cărei viață sau integritate corporală este pusă în pericol sau o persoană decedată, dacă în acel spațiu se află autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită și dacă în acel spațiu se află autorul unui act terorist.
Polițistul poate pătrunde în spațiul respectiv, inclusiv prin folosirea forței dacă există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor, precum și în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu.
După înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracțiunii sau actului terorist, polițistul are obligația de a părăsi spațiul respectiv, cu excepția situației în care obține consimțămîntul de a rămîne. Cu această ocazie nu se fac acte specifice percheziției domiciliare. În situația în care este necesară luarea unor măsuri de conservare a locului săvîrșirii infracțiunii și de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă, polițistul are dreptul să îndepărteze temporar persoanele din spațiul respectiv sau să solicite acestora să rămînă pe loc pînă la identificarea lor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Local


  O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Accident grav cu o victimă, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  19.09.2019
 • ➤ Local


  Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


  19.09.2019
 • ➤ National


  Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Soluție


  Medicii de familie devin „societăți de interes economic general“

  Articolul următor


  Flaviu Florea, jandarmul cîntăreț de muzică populară

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.994 milisecunde, încărcat în milisecunde