Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Clarificări


Ce trebuie să știm despre noua Lege de funcționare a poliției

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 07.11.2017
• „Scopul modificărilor nu este ca România să devină stat polițienesc, ci de a proteja persoanele de bună-credință“, spune purtătorul de cuvînt al IPJ, Ionuț Marin
Modificările aduse Legii de funcționare a Poliției au stîrnit reacții vehemente în mass-media, motiv pentru care reprezetanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au ținut să puncteze cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor, care privesc direct interacțiunea cu cetățenii - legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției. Aceste proceduri se introduc în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii, nu doar de către angajații MAI, ca proceduri interne. „Prin prevederile propuse, nu se va mai putea invoca necunoașterea legii Scopul acestor modificări nu este ca România să devină stat polițienesc, de a restrînge dreptul cetățenilor, așa cum poate s-a vehiculat, ci de a proteja persoanele de bună-credință. Acestea nu au decît de cîștigat“, a spus subcomisar Ionuț Marin, purtător de cuvînt al IPJ Brașov, ieri, într-o conferință de presă.

Legitimarea

Una dintre prevederi, pe care mulți cetățeni nu o cunosc întocmai, este cea care presupune legitimarea. „Legea stabilește dreptul polițistului de a legitima și de a stabili identitatea persoanelor, iar în acest proiect sînt enumerate explicit și detaliat situațiile în care se justifică această măsură“, a spus Ionuț Marin. Situațiile în care cetățeanul este obligat să se legitimeze sînt atunci cînd persoana încalcă dispozițiile legale ori există suspiciunea că pregătește au a comis o faptă ilegală, dacă există suspiciunea că fost prezentă la locul săvîrșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile avînd legătură cu fapta sau dacă persoana solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție, ori cînd, din cauza vîrstei, stării de sănătate, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive, ori a altor asemenea circumstanțe, necesită sprijinul organelor abilitate. De asemenea, mai trebuie să se legitimeze persoana care este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice. Alte cazuri de legitimare sînt cînd persoana încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat, cu ocazia unor controale sau razii sau dacă există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

Conducerea spre sediul Poliției

Legea mai spune că polițistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, în mai multe situații: cînd nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori dacă există suspiciuni cu privire la identitatea declarată sau veridicitatea documentelor prezentate, dacă există suspiciunea că pregătește sau a comis o faptă ilegală sau dacă periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, ordinea publică sau alte valori sociale. Mai ajunge la sediul poliției și persoana care a săvîrșit în flagrant o faptă prevăzută de legea penală, dacă este dată în urmărire sau este necesară executarea unui mandat, dacă a evadat din starea legală de reținere sau deținere, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenție sau din unitatea în care executa măsura internării medicale sau dacă nu respectă măsura luării în custodie publică. În momentul în care e condus la sediul poliției, cetățeanul are dreptul de a fi informat cu privire la motivele conducerii (înainte de inițierea măsurii) și la drepturile ce-i revin (la ajungerea la sediul poliției), precum și la acela de a fi asistat de un avocat și de a nu da nici o declarație în absența acestuia. Persoana are totuși obligația legală de a comunica datele de identificare și informațiile necesare înlăturării unei stări de pericol iminent, de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane cu privire la măsura luată sau de a solicita informarea reprezentanților diplomatici ai statului de proveniență, în cazul cetățenilor străini. În plus, cetățeanul are și dreptul de a fi consultat de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa, și de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situația în care nu vorbește sau nu înțelege limba română ori nu se poate exprima. Verificarea situației persoanei conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă.

Controlul corporal și al vehiculului

Mai departe, persoana condusă la sediul poliției este supusă, în toate cazurile, controlului corporal, al bagajelor și vehiculului, în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanțe ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, ori a căror prezență este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică. Controlul corporal și al bagajelor persoanei legitimate, precum și a vehiculului utilizat de aceasta se face în scopul ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară. Controlul corporal este sumar și se realizează cu respectarea demnității umane, mai prevede legea.

Încătușarea

În ceea ce privește încătușarea, polițistul are dreptul de a folosi cătușe sau alte mijloace de imobilizare adecvate împotriva persoanei ce face obiectul măsurii conducerii la sediul poliției. Mai poate fi încătușată și persoana care este cunoscută cu un comportament violent, cea care a comis sau este suspectă de săvîrșirea unei infracțiuni cu violență ori de terorism sau a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate. De asemenea, polițistul mai poate recurge la cătușe și dacă dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerariul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvîrșirea unor acțiuni violente sau fuga. Nu se folosesc cătușele împotriva femeilor cu semne vizibile de sarcină, împotriva persoanelor cu semne vădite de invaliditate și copiilor, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane.

Noi infracțiuni

Noua lege prevede și cîteva noi infracțiuni, cum ar fi împiedicarea polițiștilor de a-și face treaba, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă sau adresarea de injurii polițiștilor - închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Și petrecăreții „recidiviști“ riscă închisoare de la 3 luni sau 2 ani. Astfel, devine infracțiune „împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu“ referitoare la luarea unor măsuri pentru: constatarea săvîrșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții, ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol sau legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat. Pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. O altă infracțiune este întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, tot infracțiune este și continuarea săvîrșirii unor fapte prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani. Cele mai dese situații se referă la redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuințe și organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

Amendă mai mare pentru cei care refuză legitimarea

O altă noutate constă în faptul că va crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare, de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. În condițiile în care în cazul controlului polițistului rutier, lipsa documentelor se sancționează cu amendă de pînă la 1.000 de lei, de multe ori fiind vorba de persoane care uită aceste documente, cu atît mai mult în cazul în care ne referim la un refuz, la o intenție clară de a nu răspunde unei solicitări legitime a polițistului, această faptă trebuie sancționată mai drastic. Polițistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mîinile la vedere sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvîrșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia.
Se interzice solicitarea adoptării poziției culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vădite de invaliditate și copiilor. În înțelesul prezentei legi, prin atac armat se înțelege atacul săvîrșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului

În plus, se introduce prezumția de intenție a săvîrșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului dacă o persoană refuză să se conformeze solicitărilor polițistului (să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mîinile la vedere sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvîrșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia) sau de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost somată prin cuvintele „Stai, poliția! - Nu te apropia!“.

Cînd poate intra poliția într-o locuință

Legea mai reglementează situațiile cînd polițistul are dreptul de a intra într-un spațiu privat fără acordul proprietarului. Prin urmare, polițistul are dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentatului legal, în cîteva cazuri: dacă există indicii că în acel spațiu se află o persoană a cărei viață sau integritate corporală este pusă în pericol sau o persoană decedată, dacă în acel spațiu se află autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită și dacă în acel spațiu se află autorul unui act terorist.
Polițistul poate pătrunde în spațiul respectiv, inclusiv prin folosirea forței dacă există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor, precum și în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu.
După înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracțiunii sau actului terorist, polițistul are obligația de a părăsi spațiul respectiv, cu excepția situației în care obține consimțămîntul de a rămîne. Cu această ocazie nu se fac acte specifice percheziției domiciliare. În situația în care este necesară luarea unor măsuri de conservare a locului săvîrșirii infracțiunii și de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă, polițistul are dreptul să îndepărteze temporar persoanele din spațiul respectiv sau să solicite acestora să rămînă pe loc pînă la identificarea lor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

08:53

Pregătit pentru competiții internaționale


Echipamente de ultimă generație la Bazinul Olimpic de înot

Cea mai veche unitate medicală din oraș


Spitalul Militar „Regina Maria“ împlinește un secol

142 de ani de independență


9 Mai, o triplă sărbătoare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Eveniment


  Comunicat de presă


  Proiectul Antrenat de Majorat a ajuns la peste 100 de liceeni din orașul Brașov


  Azi 14:43
 • ➤ National


  UPDATE/Procesul lui Dragnea s-a încheiat. Sentința va fi pronunțată în 27 mai


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Curtea Constituțională amână pentru 5 iunie decizia în cazul Dragnea


  Azi 12:57
 • ➤ Local


  Ministrul Cuc a rupt contractul pentru DN73. Lucrările intră în conservare


  Azi 11:34
 • ➤ Prima pagina


  Cucu, autostradă!


  Dăncilă vine să deschidă un ciot de drum


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Un polițist i-a tras un cap în gură unui șofer RAT


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  MDRAP a semnat finanțarea


  Brașovul va avea 26 de troleibuze noi


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  „CFR și Ministerul Transporturilor își bat joc de călători“


  Azi 08:56
 • ➤ Actualitate


  Pregătit pentru competiții internaționale


  Echipamente de ultimă generație la Bazinul Olimpic de înot


  Azi 08:53
 • ➤ Local


  Sprijin pentru plecarea în SUA a echipei de la Info


  Azi 08:51
 • ➤ National


  Dragnea vrea să ne conducă prin frică și teroare


  Abuzurile comise la mitingurile PSD sunt în atenția magistraților


  Azi 08:48
 • ➤ National


  Fiecare vot e important: „Toți pentru Europa“


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  „La Gomera” lui Porumboiu a avut succes


  Catrinel Menghia a strălucit la Cannes


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Victor Slav s-a cuplat cu „Sexy-Brăileanca” de Iași


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Maisie Williams spune că rolul din „Game of Thrones” i-a afectat sănătatea mintală


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Madonna a deranjat la Tel Aviv cu un mesaj politic


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Cum poți obține un consum redus de combustibil


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Ion Coman, hat-trick în meciul cu Carpați Berivoi


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Alex Mateiu, fair - play după eșecul cu Viitorul lui Hagi


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  După trei ani


  Corona Brașov revine în Cupele Europene


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov a cedat după pauză


  AFC Hărman s-a salvat de la retrogradare


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Vești bune pentru Aby Popa


  Azi 08:06
 • ➤ Local


  Viorica Dăncilă vine mâine în ,,vizită de lucru,, la Brașov


  19.05.2019
 • ➤ National


  Un nou abuz al PSD. Poliția Română, transformată în garda personală a lui Liviu Dragnea


  19.05.2019
 • ➤ Life


  Libertatea, o iluzie. Ce este fericirea? - "Burning" (VIDEO)


  19.05.2019
 • ➤ Local


  Accident cu o victimă pe Centura Brașovului


  19.05.2019
 • ➤ Sport


  Dinu Vamă a plecat de la Dunărea Călărași


  19.05.2019
 • ➤ Sport


  AFC Hărman a câștigat derbiul cu Cetate Râșnov


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, victorie cu Zalăul pentru Europa


  18.05.2019
 • ➤ Local


  Zeci de grupuri și organizații civice solicită demisia ministrului Carmen Dan după reținerea de către jandarmi a tuturor protestatarilor anti-Dragnea de la Topoloveni


  18.05.2019
 • ➤ Local


  Un polițist brașovean a lovit doi angajați RATBV-video


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 23-a


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele a câștigat derbiul etapei cu Ciucaș Tărlungeni / Victorii la scor pentru Olimpic Zărnești și ACS Steagu Roșu


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Stegarii învinși de Iliescu la Moreni / Aby Popa a ajuns la spital!


  17.05.2019
 • ➤ Local


  Restricții de circulație pentru Maratonul Internațional Brașov


  17.05.2019
 • ➤ National


  Dragoș Tudorache: Nu puteți băga în dubă toată țara!


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  O investiție de 400.000 de euro în Bazinul Olimpic din Brașov / "Echipament de ultimă generație“


  17.05.2019
 • ➤ Economic


  BNR a majorat prognoza de inflație pentru acest an de la 3% la 4,2%


  17.05.2019
 • ➤ Local


  Cămârzan, fostul milionar care și-a ucis bunica, va fi internat la psihiatrie


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  Juniorii 3 de la ACS Transilvania Brașov luptă pentru medalii


  17.05.2019
 • ➤ National


  Protestatarii din Topoloveni care îl așteptau pe Dragnea, luați cu duba și duși la Poliție (video)


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Deja celebre


  Cele mai ciudate orașe din lume


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Un aer ușor retro


  Sandalele cu vârf pătrat, în vogă în această vară


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Elegante și gustoase


  Trei deserturi de vară cu iaurt


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Un aligator uriaș se plimba pe străzile din Houston


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Intervenție chirurgicală de pionierat


  Un papagal dintr-o specie rară a fost operat pe creier


  17.05.2019
 • ➤ Life


  A murit Doris Day, o legendă a Hollywood-ului


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Celebri în Marea Britanie


  Ed Sheeran o devansează pe Adele în topul celor mai bogați muzicieni


  17.05.2019
 • ➤ Life


  George Clooney a refuzat să fie nașul bebelușului Archie


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Înainte de sfârșit


  Sansa din „Game of Thrones” spune că fanii vor suferi mult când vor vedea ultimul episod


  17.05.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Soluție


  Medicii de familie devin „societăți de interes economic general“

  Articolul următor


  Flaviu Florea, jandarmul cîntăreț de muzică populară

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.267 milisecunde, încărcat în milisecunde