Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Tradiții românești


Dragobete, ziua iubirii mărturisite

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 22.02.2013
• Duminică, vechea tradiție românească spune că trebuie să glumim, să iubim și să strigăm „Dragobetele sărută fetele!”

Dragobetele este sărbătoarea iubirii neaoș românească. E mult mai veche și mai viguroasă decît occidentala zi a Sfîntului Valentin, adoptată și la noi, în ciuda faptului că avem o zi a iubirii mult mai frumoasă și mai plină de simboluri. De Dragobete, se fac unele lucruri, iar altele nu se fac sub nicio formă. Unele tradiții se mai știu, altele s-au uitat. Dar regula cea mai importantă este că pe 24 februarie trebuie să glumim și să nu fim singuri.

Sărbătoare de pe vremea dacilor

Sărbătoarea tradițională de Dragobete riscă să se piardă cu totul. Este adevărat că nu a cucerit niciodată orașele, dar pînă acum cîteva decenii dădea viață satelor cu toată bogăția ei de obiceiuri și de semnificații. Nu este o sărbătoare din calendarul ortodox, ci una a calendarului popular românesc, moștenită încă din vremea dacilor. Unii folcloriști susțin că, în unele sate, există mituri care vorbesc de Dragobete ca fiu al Babei Dochia, fiica lui Decebal. În toate regiunile, este patronul dragostei și al bunei dispoziții, de ziua lui se organizează petreceri, deseori urmate de căsătorii. El este protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet. Denumirea e legată de „Aflarea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul”, sărbătoare ortodoxă celebrată chiar pe 24 februarie, și care se numește Glavo-Obretenia, în slavă. Românii au adaptat termenul, Dragobete apărînd sub diverse nume: Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete. Dragobete se spune mai ales în sudul și sud-estul României. Îns㠄drag” e și un cuvînt slav care înseamnă gîndăcel de culoare arămie, verde-deschis, care apare primăvara. Astfel, sărbătoarea creștină care coincide cu Dragobetele s-a topit în cea păgînă, precreștină. Dragobetele mai poate fi întîlnit și sub denumirea de „Dragomir”, un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți. Uneori e reprezentat sub formă de năvalnic, plantă medicinală considerată leac pentru inimi rănite. Se spune că Maica Domnului l-a transformat pe cioban în năvalnic atunci cînd acesta a încercat din nesăbuință să-i încurce cărările.

„Logodiciul păsărilor”

Se spune că Dragobetele este ziua cînd natura revine la viață, păsările ciripesc cu bucurie, florile de primăvară scot capetele din zăpadă, voia bună e la ea acasă, iar ursul iese din bîrlog. Cloștile încep să clocească, găinile încep să facă ouă, vitele nu mai mănîncă așa mult, toate acestea fiind dovezi ale depășirii unui prag calendaristic. De altfel, Dragobetele nici nu are dată fixă și e celebrat de mai multe ori, pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie, în funcție de calendar (iulian sau gregorian). În orice caz, trebuie să fie la începutul primăverii, cînd natura se regenerează, iar vietăților, inclusiv omului, li se redeșteaptă pofta de viață. De fapt, chiar poartă o denumire care vestește plecarea iernii: Dragobetele cap de primăvară. Românii îl mai numeau pe Dragobete „Logodiciul păsărilor”. Se spune că, acum, păsările se împerechează și își fac cuib, de la ele preluînd obiceiul și oamenii, care își caută perechea. Aceasta e o datorie divină, fiindcă vine de la păsări, considerate mesageri ai zeilor. Zburătoarele neîmperecheate în această zi vor rămîne fără pui peste vară. Păsările și femeile, atît de omagiate în această zi, fac referire la fecunditate, ca simboluri ale creșterii și înmulțirii. Dragobetele însuși ar descinde, conform unei legende, dintr-o zeiță pasăre. Gospodinele trebuie să dea mîncare bună orătăniilor din curte, dar și păsărilor cerului, nicio vietate nefiind vînată, blestemată sau, Doamne ferește, sacrificată de Dragobete.

Superstiții de dragoste

În legende, Dragobete e întruchipat de un flăcău voinic și iubăreț, care umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de rîsul lumii, atunci cînd ele se duc după lemne, flori, bureți. Exista și o vorbă pentru fetele mari și nevestele tinere care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”. Sărbătoarea dragostei trebuie întîmpinată cu casa curată, ca să fie prosperă și ocrotită. Dar asta nu înseamnă că de Dragobete se face muncă grea. Cine lucrează la cîmp și cine coase va ciricăi toată viața. Bătrînii respectau această sărbătoare drept o zi pentru combaterea frigurilor și a altor boli. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine tot anul. Dragobetele trebuie ținut cu orice preț, altfel tinerii nu vor cunoaște dragostea în acel an. Există și superstiția că, dacă o fată nu întîlnește în ziua de Dragobete niciun băiat, nu va fi iubită. Regula e valabilă și pentru băieți. Dacă o fată iese cu un băiat, dar nu se sărută, nu se vor mai iubi în acel an. Femeile mature credeau că, dacă atingeau un bărbat străin de sat, deveneau pe dată drăgăstoase în tot anul care urma. Toate credințele sînt legate de sentimentul iubirii și de căsătorie în această zi, dar și de magie, pentru că acum se prind cele mai bine făcăturile de dragoste.

Cum se lasă fetele sărutate

În dimineața lui Dragobete, tinerii îmbracă haine de sărbătoare și ies pe deal, unde băieții adună lemne pentru foc, iar fetele culeg urzici și flori de primăvară pentru descîntece de dragoste. Cîteva viorele sînt păstrate cu grijă pînă pe 24 iunie, la Sînziene, cînd se culeg trandafiri sălbatici, considerați florile-surori ale acestora. Dacă fetele găsesc fragi înfloriți, îi adună în buchete și le pun în apa de baie spunînd: „Flori de fragă, Din luna lui Faur, La toată lumea să fiu dragă, Urîciunile să le desparți”. Fetele mari strîng zăpada de pe florile de fragi și o topesc. Apa are proprietăți magice, fiind născută din surîsul zînelor. Fata care se spală cu ea pe față devine mai frumoasă și mai drăgăstoasă. Cine nu găsește omăt și fragi, strînge apă de ploaie sau de izvor. Flăcăii aprind focuri pe dealuri, apoi stau de vorbă cu fetele. În aceste discuții, tinerii trebuie neaparat să glumească cu substrat erotic. Se încing și hore. Către prînz, fetele coboară în sat, iar goana lor se numește „zburătorit”, prin sudul României. Fiecare fată e urmărită de băiatul căruia îi e dragă. Dacă flăcăul o ajunge din urmă și fetei îi place cine a urmărit-o, atunci ea se lasă prinsă, îmbrățișată și chiar sărutată în văzul tuturor.

Vorbe vrăjite

Sărutul din această zi semnifică, de fapt, logodna celor doi, cel puțin pentru un an de zile, după care, uneori, urmează căsătoria. Dragobetele e astfel un prilej de mărturisire a iubirii în fața comunității. Sătenii sînt foarte interesați de ce se întîmplă, deoarece astfel pot afla din timp la ce nunți vor merge toamna. Fetele și băieții se adună seara la o casă pentru a-și „face de Dragobete” și pentru a rămîne la fel de îndrăgostiți pînă la următorul Dragobete. Întîlnirea se transformă într-o adevărată petrecere cu băutură și mîncare. Dar mai importantă decît petrecerea comunității este legătura dintre tineri stabilită printr-un ritual anume, plin de romantism. Băiatul îi rostește fetei cuvinte vrăjite, pe care numai ea trebuie să le audă. Dacă nu are inspirație, îl ajută asistentele lui Dragobete. Fiindcă acest Cupidon autohton nu vine niciodată singur, ci însoțit de așa-numitele zîne Dragostele, care au un repertoriu foarte bogat de vorbe de amor. În ziua de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și de zicala: „Dragobetele sărută fetele!”. O strigătură pe care începem s-o auzim, parcă, tot mai des și în zilele noastre. Dacă ați petrecut deja de Sfîntul Valentin alături de persoana iubită, cu atît mai bine, de Dragobete puteți celebra iubirea încă o dată, ca să nu se mai destrame niciodată.

Ziua frăției de cruce

• Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Uneori, apelau doar la îmbrățișări, sărutări frățești și jurămînt de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni. În Munții Apuseni, copiii se prindeau frați de cruce pe pîine și sare, rostind un jurămînt: „Eu ți-oi fi frate pînă la moarte, M-oi lăsa de pîine și sare mai bine, Decît să mă las de tine”, apoi își dădeau mîna pentru a consfinți înfrățirea. În zona Tîrnavelor, frații de cruce se numeau veri, iar surorile de cruce, verișoare sau văruțe. Pruncii fraților de cruce nu se puteau căsători împreună, pentru că era păcat. La moartea unuia dintre frați de cruce, celălalt trebuia dezlegat la mormîntul fratelui decedat și înfrățit cu un alt partener, în alt loc, mai departe de mormînt. Fraternitatea rituală a frăției de cruce este un rit străvechi traco-iliric, puțin întîlnit în zilele noastre.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Actualitate

Deocamdată intenții


Ministrul Educației schimbă Bacul?

15 noiembrie 1987 este un simbol al Brașovului


Promisiuni pentru un monument dedicat revoltei anticomuniste




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Ion Crăciun, după calificarea Coronei în grupele Cupei EHF


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Conducerea CJ cere clasarea drumului Șercaia-Hoghiz

  Articolul următor

  O plîngere fără temei


  Un cerb „captiv“ s-a dovedit a fi doar musafir

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.615 milisecunde, încărcat în milisecunde