Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Tradiții românești


Dragobete, ziua iubirii mărturisite

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 22.02.2013
• Duminică, vechea tradiție românească spune că trebuie să glumim, să iubim și să strigăm „Dragobetele sărută fetele!”

Dragobetele este sărbătoarea iubirii neaoș românească. E mult mai veche și mai viguroasă decît occidentala zi a Sfîntului Valentin, adoptată și la noi, în ciuda faptului că avem o zi a iubirii mult mai frumoasă și mai plină de simboluri. De Dragobete, se fac unele lucruri, iar altele nu se fac sub nicio formă. Unele tradiții se mai știu, altele s-au uitat. Dar regula cea mai importantă este că pe 24 februarie trebuie să glumim și să nu fim singuri.

Sărbătoare de pe vremea dacilor

Sărbătoarea tradițională de Dragobete riscă să se piardă cu totul. Este adevărat că nu a cucerit niciodată orașele, dar pînă acum cîteva decenii dădea viață satelor cu toată bogăția ei de obiceiuri și de semnificații. Nu este o sărbătoare din calendarul ortodox, ci una a calendarului popular românesc, moștenită încă din vremea dacilor. Unii folcloriști susțin că, în unele sate, există mituri care vorbesc de Dragobete ca fiu al Babei Dochia, fiica lui Decebal. În toate regiunile, este patronul dragostei și al bunei dispoziții, de ziua lui se organizează petreceri, deseori urmate de căsătorii. El este protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet. Denumirea e legată de „Aflarea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul”, sărbătoare ortodoxă celebrată chiar pe 24 februarie, și care se numește Glavo-Obretenia, în slavă. Românii au adaptat termenul, Dragobete apărînd sub diverse nume: Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete. Dragobete se spune mai ales în sudul și sud-estul României. Îns㠄drag” e și un cuvînt slav care înseamnă gîndăcel de culoare arămie, verde-deschis, care apare primăvara. Astfel, sărbătoarea creștină care coincide cu Dragobetele s-a topit în cea păgînă, precreștină. Dragobetele mai poate fi întîlnit și sub denumirea de „Dragomir”, un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți. Uneori e reprezentat sub formă de năvalnic, plantă medicinală considerată leac pentru inimi rănite. Se spune că Maica Domnului l-a transformat pe cioban în năvalnic atunci cînd acesta a încercat din nesăbuință să-i încurce cărările.

„Logodiciul păsărilor”

Se spune că Dragobetele este ziua cînd natura revine la viață, păsările ciripesc cu bucurie, florile de primăvară scot capetele din zăpadă, voia bună e la ea acasă, iar ursul iese din bîrlog. Cloștile încep să clocească, găinile încep să facă ouă, vitele nu mai mănîncă așa mult, toate acestea fiind dovezi ale depășirii unui prag calendaristic. De altfel, Dragobetele nici nu are dată fixă și e celebrat de mai multe ori, pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie, în funcție de calendar (iulian sau gregorian). În orice caz, trebuie să fie la începutul primăverii, cînd natura se regenerează, iar vietăților, inclusiv omului, li se redeșteaptă pofta de viață. De fapt, chiar poartă o denumire care vestește plecarea iernii: Dragobetele cap de primăvară. Românii îl mai numeau pe Dragobete „Logodiciul păsărilor”. Se spune că, acum, păsările se împerechează și își fac cuib, de la ele preluînd obiceiul și oamenii, care își caută perechea. Aceasta e o datorie divină, fiindcă vine de la păsări, considerate mesageri ai zeilor. Zburătoarele neîmperecheate în această zi vor rămîne fără pui peste vară. Păsările și femeile, atît de omagiate în această zi, fac referire la fecunditate, ca simboluri ale creșterii și înmulțirii. Dragobetele însuși ar descinde, conform unei legende, dintr-o zeiță pasăre. Gospodinele trebuie să dea mîncare bună orătăniilor din curte, dar și păsărilor cerului, nicio vietate nefiind vînată, blestemată sau, Doamne ferește, sacrificată de Dragobete.

Superstiții de dragoste

În legende, Dragobete e întruchipat de un flăcău voinic și iubăreț, care umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de rîsul lumii, atunci cînd ele se duc după lemne, flori, bureți. Exista și o vorbă pentru fetele mari și nevestele tinere care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”. Sărbătoarea dragostei trebuie întîmpinată cu casa curată, ca să fie prosperă și ocrotită. Dar asta nu înseamnă că de Dragobete se face muncă grea. Cine lucrează la cîmp și cine coase va ciricăi toată viața. Bătrînii respectau această sărbătoare drept o zi pentru combaterea frigurilor și a altor boli. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine tot anul. Dragobetele trebuie ținut cu orice preț, altfel tinerii nu vor cunoaște dragostea în acel an. Există și superstiția că, dacă o fată nu întîlnește în ziua de Dragobete niciun băiat, nu va fi iubită. Regula e valabilă și pentru băieți. Dacă o fată iese cu un băiat, dar nu se sărută, nu se vor mai iubi în acel an. Femeile mature credeau că, dacă atingeau un bărbat străin de sat, deveneau pe dată drăgăstoase în tot anul care urma. Toate credințele sînt legate de sentimentul iubirii și de căsătorie în această zi, dar și de magie, pentru că acum se prind cele mai bine făcăturile de dragoste.

Cum se lasă fetele sărutate

În dimineața lui Dragobete, tinerii îmbracă haine de sărbătoare și ies pe deal, unde băieții adună lemne pentru foc, iar fetele culeg urzici și flori de primăvară pentru descîntece de dragoste. Cîteva viorele sînt păstrate cu grijă pînă pe 24 iunie, la Sînziene, cînd se culeg trandafiri sălbatici, considerați florile-surori ale acestora. Dacă fetele găsesc fragi înfloriți, îi adună în buchete și le pun în apa de baie spunînd: „Flori de fragă, Din luna lui Faur, La toată lumea să fiu dragă, Urîciunile să le desparți”. Fetele mari strîng zăpada de pe florile de fragi și o topesc. Apa are proprietăți magice, fiind născută din surîsul zînelor. Fata care se spală cu ea pe față devine mai frumoasă și mai drăgăstoasă. Cine nu găsește omăt și fragi, strînge apă de ploaie sau de izvor. Flăcăii aprind focuri pe dealuri, apoi stau de vorbă cu fetele. În aceste discuții, tinerii trebuie neaparat să glumească cu substrat erotic. Se încing și hore. Către prînz, fetele coboară în sat, iar goana lor se numește „zburătorit”, prin sudul României. Fiecare fată e urmărită de băiatul căruia îi e dragă. Dacă flăcăul o ajunge din urmă și fetei îi place cine a urmărit-o, atunci ea se lasă prinsă, îmbrățișată și chiar sărutată în văzul tuturor.

Vorbe vrăjite

Sărutul din această zi semnifică, de fapt, logodna celor doi, cel puțin pentru un an de zile, după care, uneori, urmează căsătoria. Dragobetele e astfel un prilej de mărturisire a iubirii în fața comunității. Sătenii sînt foarte interesați de ce se întîmplă, deoarece astfel pot afla din timp la ce nunți vor merge toamna. Fetele și băieții se adună seara la o casă pentru a-și „face de Dragobete” și pentru a rămîne la fel de îndrăgostiți pînă la următorul Dragobete. Întîlnirea se transformă într-o adevărată petrecere cu băutură și mîncare. Dar mai importantă decît petrecerea comunității este legătura dintre tineri stabilită printr-un ritual anume, plin de romantism. Băiatul îi rostește fetei cuvinte vrăjite, pe care numai ea trebuie să le audă. Dacă nu are inspirație, îl ajută asistentele lui Dragobete. Fiindcă acest Cupidon autohton nu vine niciodată singur, ci însoțit de așa-numitele zîne Dragostele, care au un repertoriu foarte bogat de vorbe de amor. În ziua de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și de zicala: „Dragobetele sărută fetele!”. O strigătură pe care începem s-o auzim, parcă, tot mai des și în zilele noastre. Dacă ați petrecut deja de Sfîntul Valentin alături de persoana iubită, cu atît mai bine, de Dragobete puteți celebra iubirea încă o dată, ca să nu se mai destrame niciodată.

Ziua frăției de cruce

• Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Uneori, apelau doar la îmbrățișări, sărutări frățești și jurămînt de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni. În Munții Apuseni, copiii se prindeau frați de cruce pe pîine și sare, rostind un jurămînt: „Eu ți-oi fi frate pînă la moarte, M-oi lăsa de pîine și sare mai bine, Decît să mă las de tine”, apoi își dădeau mîna pentru a consfinți înfrățirea. În zona Tîrnavelor, frații de cruce se numeau veri, iar surorile de cruce, verișoare sau văruțe. Pruncii fraților de cruce nu se puteau căsători împreună, pentru că era păcat. La moartea unuia dintre frați de cruce, celălalt trebuia dezlegat la mormîntul fratelui decedat și înfrățit cu un alt partener, în alt loc, mai departe de mormînt. Fraternitatea rituală a frăției de cruce este un rit străvechi traco-iliric, puțin întîlnit în zilele noastre.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


Cum s-a născut Cerbul de Aur
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Conducerea CJ cere clasarea drumului Șercaia-Hoghiz

  Articolul următor

  O plîngere fără temei


  Un cerb „captiv“ s-a dovedit a fi doar musafir

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.872 milisecunde, încărcat în milisecunde