Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Tradiții românești


Dragobete, ziua iubirii mărturisite

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 22.02.2013
• Duminică, vechea tradiție românească spune că trebuie să glumim, să iubim și să strigăm „Dragobetele sărută fetele!”

Dragobetele este sărbătoarea iubirii neaoș românească. E mult mai veche și mai viguroasă decît occidentala zi a Sfîntului Valentin, adoptată și la noi, în ciuda faptului că avem o zi a iubirii mult mai frumoasă și mai plină de simboluri. De Dragobete, se fac unele lucruri, iar altele nu se fac sub nicio formă. Unele tradiții se mai știu, altele s-au uitat. Dar regula cea mai importantă este că pe 24 februarie trebuie să glumim și să nu fim singuri.

Sărbătoare de pe vremea dacilor

Sărbătoarea tradițională de Dragobete riscă să se piardă cu totul. Este adevărat că nu a cucerit niciodată orașele, dar pînă acum cîteva decenii dădea viață satelor cu toată bogăția ei de obiceiuri și de semnificații. Nu este o sărbătoare din calendarul ortodox, ci una a calendarului popular românesc, moștenită încă din vremea dacilor. Unii folcloriști susțin că, în unele sate, există mituri care vorbesc de Dragobete ca fiu al Babei Dochia, fiica lui Decebal. În toate regiunile, este patronul dragostei și al bunei dispoziții, de ziua lui se organizează petreceri, deseori urmate de căsătorii. El este protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet. Denumirea e legată de „Aflarea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul”, sărbătoare ortodoxă celebrată chiar pe 24 februarie, și care se numește Glavo-Obretenia, în slavă. Românii au adaptat termenul, Dragobete apărînd sub diverse nume: Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete. Dragobete se spune mai ales în sudul și sud-estul României. Îns㠄drag” e și un cuvînt slav care înseamnă gîndăcel de culoare arămie, verde-deschis, care apare primăvara. Astfel, sărbătoarea creștină care coincide cu Dragobetele s-a topit în cea păgînă, precreștină. Dragobetele mai poate fi întîlnit și sub denumirea de „Dragomir”, un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți. Uneori e reprezentat sub formă de năvalnic, plantă medicinală considerată leac pentru inimi rănite. Se spune că Maica Domnului l-a transformat pe cioban în năvalnic atunci cînd acesta a încercat din nesăbuință să-i încurce cărările.

„Logodiciul păsărilor”

Se spune că Dragobetele este ziua cînd natura revine la viață, păsările ciripesc cu bucurie, florile de primăvară scot capetele din zăpadă, voia bună e la ea acasă, iar ursul iese din bîrlog. Cloștile încep să clocească, găinile încep să facă ouă, vitele nu mai mănîncă așa mult, toate acestea fiind dovezi ale depășirii unui prag calendaristic. De altfel, Dragobetele nici nu are dată fixă și e celebrat de mai multe ori, pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie, în funcție de calendar (iulian sau gregorian). În orice caz, trebuie să fie la începutul primăverii, cînd natura se regenerează, iar vietăților, inclusiv omului, li se redeșteaptă pofta de viață. De fapt, chiar poartă o denumire care vestește plecarea iernii: Dragobetele cap de primăvară. Românii îl mai numeau pe Dragobete „Logodiciul păsărilor”. Se spune că, acum, păsările se împerechează și își fac cuib, de la ele preluînd obiceiul și oamenii, care își caută perechea. Aceasta e o datorie divină, fiindcă vine de la păsări, considerate mesageri ai zeilor. Zburătoarele neîmperecheate în această zi vor rămîne fără pui peste vară. Păsările și femeile, atît de omagiate în această zi, fac referire la fecunditate, ca simboluri ale creșterii și înmulțirii. Dragobetele însuși ar descinde, conform unei legende, dintr-o zeiță pasăre. Gospodinele trebuie să dea mîncare bună orătăniilor din curte, dar și păsărilor cerului, nicio vietate nefiind vînată, blestemată sau, Doamne ferește, sacrificată de Dragobete.

Superstiții de dragoste

În legende, Dragobete e întruchipat de un flăcău voinic și iubăreț, care umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de rîsul lumii, atunci cînd ele se duc după lemne, flori, bureți. Exista și o vorbă pentru fetele mari și nevestele tinere care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”. Sărbătoarea dragostei trebuie întîmpinată cu casa curată, ca să fie prosperă și ocrotită. Dar asta nu înseamnă că de Dragobete se face muncă grea. Cine lucrează la cîmp și cine coase va ciricăi toată viața. Bătrînii respectau această sărbătoare drept o zi pentru combaterea frigurilor și a altor boli. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine tot anul. Dragobetele trebuie ținut cu orice preț, altfel tinerii nu vor cunoaște dragostea în acel an. Există și superstiția că, dacă o fată nu întîlnește în ziua de Dragobete niciun băiat, nu va fi iubită. Regula e valabilă și pentru băieți. Dacă o fată iese cu un băiat, dar nu se sărută, nu se vor mai iubi în acel an. Femeile mature credeau că, dacă atingeau un bărbat străin de sat, deveneau pe dată drăgăstoase în tot anul care urma. Toate credințele sînt legate de sentimentul iubirii și de căsătorie în această zi, dar și de magie, pentru că acum se prind cele mai bine făcăturile de dragoste.

Cum se lasă fetele sărutate

În dimineața lui Dragobete, tinerii îmbracă haine de sărbătoare și ies pe deal, unde băieții adună lemne pentru foc, iar fetele culeg urzici și flori de primăvară pentru descîntece de dragoste. Cîteva viorele sînt păstrate cu grijă pînă pe 24 iunie, la Sînziene, cînd se culeg trandafiri sălbatici, considerați florile-surori ale acestora. Dacă fetele găsesc fragi înfloriți, îi adună în buchete și le pun în apa de baie spunînd: „Flori de fragă, Din luna lui Faur, La toată lumea să fiu dragă, Urîciunile să le desparți”. Fetele mari strîng zăpada de pe florile de fragi și o topesc. Apa are proprietăți magice, fiind născută din surîsul zînelor. Fata care se spală cu ea pe față devine mai frumoasă și mai drăgăstoasă. Cine nu găsește omăt și fragi, strînge apă de ploaie sau de izvor. Flăcăii aprind focuri pe dealuri, apoi stau de vorbă cu fetele. În aceste discuții, tinerii trebuie neaparat să glumească cu substrat erotic. Se încing și hore. Către prînz, fetele coboară în sat, iar goana lor se numește „zburătorit”, prin sudul României. Fiecare fată e urmărită de băiatul căruia îi e dragă. Dacă flăcăul o ajunge din urmă și fetei îi place cine a urmărit-o, atunci ea se lasă prinsă, îmbrățișată și chiar sărutată în văzul tuturor.

Vorbe vrăjite

Sărutul din această zi semnifică, de fapt, logodna celor doi, cel puțin pentru un an de zile, după care, uneori, urmează căsătoria. Dragobetele e astfel un prilej de mărturisire a iubirii în fața comunității. Sătenii sînt foarte interesați de ce se întîmplă, deoarece astfel pot afla din timp la ce nunți vor merge toamna. Fetele și băieții se adună seara la o casă pentru a-și „face de Dragobete” și pentru a rămîne la fel de îndrăgostiți pînă la următorul Dragobete. Întîlnirea se transformă într-o adevărată petrecere cu băutură și mîncare. Dar mai importantă decît petrecerea comunității este legătura dintre tineri stabilită printr-un ritual anume, plin de romantism. Băiatul îi rostește fetei cuvinte vrăjite, pe care numai ea trebuie să le audă. Dacă nu are inspirație, îl ajută asistentele lui Dragobete. Fiindcă acest Cupidon autohton nu vine niciodată singur, ci însoțit de așa-numitele zîne Dragostele, care au un repertoriu foarte bogat de vorbe de amor. În ziua de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și de zicala: „Dragobetele sărută fetele!”. O strigătură pe care începem s-o auzim, parcă, tot mai des și în zilele noastre. Dacă ați petrecut deja de Sfîntul Valentin alături de persoana iubită, cu atît mai bine, de Dragobete puteți celebra iubirea încă o dată, ca să nu se mai destrame niciodată.

Ziua frăției de cruce

• Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Uneori, apelau doar la îmbrățișări, sărutări frățești și jurămînt de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni. În Munții Apuseni, copiii se prindeau frați de cruce pe pîine și sare, rostind un jurămînt: „Eu ți-oi fi frate pînă la moarte, M-oi lăsa de pîine și sare mai bine, Decît să mă las de tine”, apoi își dădeau mîna pentru a consfinți înfrățirea. În zona Tîrnavelor, frații de cruce se numeau veri, iar surorile de cruce, verișoare sau văruțe. Pruncii fraților de cruce nu se puteau căsători împreună, pentru că era păcat. La moartea unuia dintre frați de cruce, celălalt trebuia dezlegat la mormîntul fratelui decedat și înfrățit cu un alt partener, în alt loc, mai departe de mormînt. Fraternitatea rituală a frăției de cruce este un rit străvechi traco-iliric, puțin întîlnit în zilele noastre.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

09:02

Să mâncăm mai sănătos


Fără taxe pentru producători în Piața Star
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  Azi 16:15
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  Azi 15:06
 • ➤ Local


  Brașov: Stația de taxi de la Livadă se mută După Ziduri


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați la un concert de fanfară în Piața Unirii


  Azi 13:49
 • ➤ Sport


  Până la sfârșitul lunii


  Primăria Brașov semnează contractul de proiectare a Sălii Polivalente /În 2020 începe construcția


  Azi 13:19
 • ➤ Sport


  Un nou apel pentru salvarea clubului


  ACS SR Brașov. Stîngă, Toader și Marin au prefațat meciul cu ACSO Filiași


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagina


  Pietonal nou în Răcădău


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


  Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Roboți pentru sterilizarea secțiilor din Spitalul Făgăraș


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Impozite mai mari pentru proprietarii de clădiri nerezidențiale


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Să mâncăm mai sănătos


  Fără taxe pentru producători în Piața Star


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  CFR suplimentează de Paști trenurile și reduce prețul biletelor spre Marea Neagră


  Azi 08:58
 • ➤ National


  CEx PSD a votat dorința liderului absolut


  Dragnea l-a debarcat pe Tudorel Toader


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS, ținta unei campanii de dezinformare prin „pliante otrăvite“


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Excentricități


  Iulia Albu i-a făcut cocoșului cont de Instagram


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ronan Keating, spectacol exclusivist în Poiana Brașov


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu, două luni de dietă cu salate


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Sanda Țăranu, operată de urgență


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii pentru stoparea instalării diabetului zaharat


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Burleanu anunță că fotbalul românesc riscă dezastrul!


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  „Premiați“


  „Chiolhanuri“ marca FRF


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, în careul de ași al LNBF


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, la doi pași de titlul de campioană


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Numire


  Adrian Hârlab revine în fotbalul brașovean


  Azi 08:04
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan


  17.04.2019
 • ➤ National


  BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD și Alianța USR-PLUS, pe primele poziții


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Tâlhărit în parcarea unui centru comercial


  17.04.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea la Justiție


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța la școală și în vacanță a copiilor


  17.04.2019
 • ➤ National


  Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție: unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar


  17.04.2019
 • ➤ National


  Eugen Nicolicea este propus de PSD la Justiție, în locul lui Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  PSD a votat debarcarea lui Tudorel Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea


  17.04.2019
 • ➤ National


  Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu susține că legitimația lui Ion Muntean,trimis de PSD la negocierile cu Iohannis, a fost eliberată în fals


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Concurs de protecție civilă pentru elevi


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Față nouă până în 2020


  Spitalul Județean renunță la cinci săli de operații


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  RIAL se extinde și caută angajați


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ridicată din propria cenușă


  330 de ani de când a ars Biserica Sf. Maria, renăscută Biserica Neagră


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  O singură ofertă pentru modernizarea „Drumului de sub munte“


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  De unde cumpărăm miei de Paști


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Liberalii ies la curățenie în Bartolomeu


  17.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Conducerea CJ cere clasarea drumului Șercaia-Hoghiz

  Articolul următor

  O plîngere fără temei


  Un cerb „captiv“ s-a dovedit a fi doar musafir

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 10.305 milisecunde, încărcat în milisecunde