Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Tradiții românești


Dragobete, ziua iubirii mărturisite

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 22.02.2013
• Duminică, vechea tradiție românească spune că trebuie să glumim, să iubim și să strigăm „Dragobetele sărută fetele!”

Dragobetele este sărbătoarea iubirii neaoș românească. E mult mai veche și mai viguroasă decît occidentala zi a Sfîntului Valentin, adoptată și la noi, în ciuda faptului că avem o zi a iubirii mult mai frumoasă și mai plină de simboluri. De Dragobete, se fac unele lucruri, iar altele nu se fac sub nicio formă. Unele tradiții se mai știu, altele s-au uitat. Dar regula cea mai importantă este că pe 24 februarie trebuie să glumim și să nu fim singuri.

Sărbătoare de pe vremea dacilor

Sărbătoarea tradițională de Dragobete riscă să se piardă cu totul. Este adevărat că nu a cucerit niciodată orașele, dar pînă acum cîteva decenii dădea viață satelor cu toată bogăția ei de obiceiuri și de semnificații. Nu este o sărbătoare din calendarul ortodox, ci una a calendarului popular românesc, moștenită încă din vremea dacilor. Unii folcloriști susțin că, în unele sate, există mituri care vorbesc de Dragobete ca fiu al Babei Dochia, fiica lui Decebal. În toate regiunile, este patronul dragostei și al bunei dispoziții, de ziua lui se organizează petreceri, deseori urmate de căsătorii. El este protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet. Denumirea e legată de „Aflarea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul”, sărbătoare ortodoxă celebrată chiar pe 24 februarie, și care se numește Glavo-Obretenia, în slavă. Românii au adaptat termenul, Dragobete apărînd sub diverse nume: Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Bragovete. Dragobete se spune mai ales în sudul și sud-estul României. Îns㠄drag” e și un cuvînt slav care înseamnă gîndăcel de culoare arămie, verde-deschis, care apare primăvara. Astfel, sărbătoarea creștină care coincide cu Dragobetele s-a topit în cea păgînă, precreștină. Dragobetele mai poate fi întîlnit și sub denumirea de „Dragomir”, un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți. Uneori e reprezentat sub formă de năvalnic, plantă medicinală considerată leac pentru inimi rănite. Se spune că Maica Domnului l-a transformat pe cioban în năvalnic atunci cînd acesta a încercat din nesăbuință să-i încurce cărările.

„Logodiciul păsărilor”

Se spune că Dragobetele este ziua cînd natura revine la viață, păsările ciripesc cu bucurie, florile de primăvară scot capetele din zăpadă, voia bună e la ea acasă, iar ursul iese din bîrlog. Cloștile încep să clocească, găinile încep să facă ouă, vitele nu mai mănîncă așa mult, toate acestea fiind dovezi ale depășirii unui prag calendaristic. De altfel, Dragobetele nici nu are dată fixă și e celebrat de mai multe ori, pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie, în funcție de calendar (iulian sau gregorian). În orice caz, trebuie să fie la începutul primăverii, cînd natura se regenerează, iar vietăților, inclusiv omului, li se redeșteaptă pofta de viață. De fapt, chiar poartă o denumire care vestește plecarea iernii: Dragobetele cap de primăvară. Românii îl mai numeau pe Dragobete „Logodiciul păsărilor”. Se spune că, acum, păsările se împerechează și își fac cuib, de la ele preluînd obiceiul și oamenii, care își caută perechea. Aceasta e o datorie divină, fiindcă vine de la păsări, considerate mesageri ai zeilor. Zburătoarele neîmperecheate în această zi vor rămîne fără pui peste vară. Păsările și femeile, atît de omagiate în această zi, fac referire la fecunditate, ca simboluri ale creșterii și înmulțirii. Dragobetele însuși ar descinde, conform unei legende, dintr-o zeiță pasăre. Gospodinele trebuie să dea mîncare bună orătăniilor din curte, dar și păsărilor cerului, nicio vietate nefiind vînată, blestemată sau, Doamne ferește, sacrificată de Dragobete.

Superstiții de dragoste

În legende, Dragobete e întruchipat de un flăcău voinic și iubăreț, care umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de rîsul lumii, atunci cînd ele se duc după lemne, flori, bureți. Exista și o vorbă pentru fetele mari și nevestele tinere care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”. Sărbătoarea dragostei trebuie întîmpinată cu casa curată, ca să fie prosperă și ocrotită. Dar asta nu înseamnă că de Dragobete se face muncă grea. Cine lucrează la cîmp și cine coase va ciricăi toată viața. Bătrînii respectau această sărbătoare drept o zi pentru combaterea frigurilor și a altor boli. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine tot anul. Dragobetele trebuie ținut cu orice preț, altfel tinerii nu vor cunoaște dragostea în acel an. Există și superstiția că, dacă o fată nu întîlnește în ziua de Dragobete niciun băiat, nu va fi iubită. Regula e valabilă și pentru băieți. Dacă o fată iese cu un băiat, dar nu se sărută, nu se vor mai iubi în acel an. Femeile mature credeau că, dacă atingeau un bărbat străin de sat, deveneau pe dată drăgăstoase în tot anul care urma. Toate credințele sînt legate de sentimentul iubirii și de căsătorie în această zi, dar și de magie, pentru că acum se prind cele mai bine făcăturile de dragoste.

Cum se lasă fetele sărutate

În dimineața lui Dragobete, tinerii îmbracă haine de sărbătoare și ies pe deal, unde băieții adună lemne pentru foc, iar fetele culeg urzici și flori de primăvară pentru descîntece de dragoste. Cîteva viorele sînt păstrate cu grijă pînă pe 24 iunie, la Sînziene, cînd se culeg trandafiri sălbatici, considerați florile-surori ale acestora. Dacă fetele găsesc fragi înfloriți, îi adună în buchete și le pun în apa de baie spunînd: „Flori de fragă, Din luna lui Faur, La toată lumea să fiu dragă, Urîciunile să le desparți”. Fetele mari strîng zăpada de pe florile de fragi și o topesc. Apa are proprietăți magice, fiind născută din surîsul zînelor. Fata care se spală cu ea pe față devine mai frumoasă și mai drăgăstoasă. Cine nu găsește omăt și fragi, strînge apă de ploaie sau de izvor. Flăcăii aprind focuri pe dealuri, apoi stau de vorbă cu fetele. În aceste discuții, tinerii trebuie neaparat să glumească cu substrat erotic. Se încing și hore. Către prînz, fetele coboară în sat, iar goana lor se numește „zburătorit”, prin sudul României. Fiecare fată e urmărită de băiatul căruia îi e dragă. Dacă flăcăul o ajunge din urmă și fetei îi place cine a urmărit-o, atunci ea se lasă prinsă, îmbrățișată și chiar sărutată în văzul tuturor.

Vorbe vrăjite

Sărutul din această zi semnifică, de fapt, logodna celor doi, cel puțin pentru un an de zile, după care, uneori, urmează căsătoria. Dragobetele e astfel un prilej de mărturisire a iubirii în fața comunității. Sătenii sînt foarte interesați de ce se întîmplă, deoarece astfel pot afla din timp la ce nunți vor merge toamna. Fetele și băieții se adună seara la o casă pentru a-și „face de Dragobete” și pentru a rămîne la fel de îndrăgostiți pînă la următorul Dragobete. Întîlnirea se transformă într-o adevărată petrecere cu băutură și mîncare. Dar mai importantă decît petrecerea comunității este legătura dintre tineri stabilită printr-un ritual anume, plin de romantism. Băiatul îi rostește fetei cuvinte vrăjite, pe care numai ea trebuie să le audă. Dacă nu are inspirație, îl ajută asistentele lui Dragobete. Fiindcă acest Cupidon autohton nu vine niciodată singur, ci însoțit de așa-numitele zîne Dragostele, care au un repertoriu foarte bogat de vorbe de amor. În ziua de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și de zicala: „Dragobetele sărută fetele!”. O strigătură pe care începem s-o auzim, parcă, tot mai des și în zilele noastre. Dacă ați petrecut deja de Sfîntul Valentin alături de persoana iubită, cu atît mai bine, de Dragobete puteți celebra iubirea încă o dată, ca să nu se mai destrame niciodată.

Ziua frăției de cruce

• Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Uneori, apelau doar la îmbrățișări, sărutări frățești și jurămînt de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni. În Munții Apuseni, copiii se prindeau frați de cruce pe pîine și sare, rostind un jurămînt: „Eu ți-oi fi frate pînă la moarte, M-oi lăsa de pîine și sare mai bine, Decît să mă las de tine”, apoi își dădeau mîna pentru a consfinți înfrățirea. În zona Tîrnavelor, frații de cruce se numeau veri, iar surorile de cruce, verișoare sau văruțe. Pruncii fraților de cruce nu se puteau căsători împreună, pentru că era păcat. La moartea unuia dintre frați de cruce, celălalt trebuia dezlegat la mormîntul fratelui decedat și înfrățit cu un alt partener, în alt loc, mai departe de mormînt. Fraternitatea rituală a frăției de cruce este un rit străvechi traco-iliric, puțin întîlnit în zilele noastre.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Efecte grave ale taxei pe lăcomie


Băncile au scris Parlamentului să respingă OUG 114
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Conducerea CJ cere clasarea drumului Șercaia-Hoghiz

  Articolul următor

  O plîngere fără temei


  Un cerb „captiv“ s-a dovedit a fi doar musafir

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.558 milisecunde, încărcat în milisecunde