Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Aniversare


Consiliul Județean, după 20 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela PARGHEL, 24.04.2012
• Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției

Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției. Consiliul Județean funcționează din 1992 în baza Capitolului VI din Legea administrației publice locale, avînd un președinte și doi vicepreședinți. La Brașov, în cele două decenii, doar trei președinți au condus administrația județeană, cel mai longeviv dovedindu-se a fi actualul șef, Aristotel Căncescu, care în 2008 și-a cîștigat mandatul și în noul sistem de vot direct, uninominal.

De la 45 la 34 de consilieri județeni

Consiliul Județean funcționează în România în baza capitolului 6 din Legea administrație publice locale, fiind organizat ca autoritate a administrației publice locale, constituită la nivel județean pentru coordonarea activității consiliilor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. La Brașov, de-a lungul celor 20 de ani, Consiliul Județean nu a suferit mari schimbări în organizare, doar din punct de vedere al numărului de aleși. De exemplu, dacă la începutul primului mandat din istoria Consiliului Județean, la Brașov existau 45 de consilieri - proporțional cu numărul de locuitori de la nivelul anului 1992, în 2004, numărul de consilieri a scăzut la 41, iar în 2008, la 35. În prezent, Consiliul Județean Brașov are 34 de componenți, plus președintele. Cea mai importantă modificare în modul de organizare și funcționare al instituției a apărut în 2008, cînd, pentru prima dată de la înființarea consiliilor județene în România, președintele a fost ales uninominal, prin vot direct.

Trei președinți în 20 de ani

La Brașov, în cei 20 de ani de existență, Consiliul Județean a avut doar trei președinți, doi dintre ei, Ion Gonțea și Aristotel Căncescu, aflîndu-se și acum în prim-planul politicii locale. Pînă în 2008, președinții, la fel ca și vicepreședinții, erau aleși din rîndul consilierilor județeni și de către consilierii județeni. Primul șef al administrației județene, în mandatul 1992 - 1996 a fost actualul prefect, Ion Gonțea, ales atunci consilier județean pe listele FSN. Primii vicepreședinți ai CJ, imediat după înființare, au fost Ion Dospinescu și Sorin Lepșa. Asta însă numai pînă în toamna acelui an, cînd Lepșa a renunțat la statutul de consilier județean pentru a merge în Parlament. „Din toamnă, vicepreședinți au devenit Bartolomeu Orfanu și Arnold Ungureanu“, își amintește primul președinte al Consiliului Județean Brașov.

O treime din consilieri, „la a doua strigare“

În mandatul 1996 - 2000, președinte al Consiliului Județean a devenit țărănistul Adrian Taropa, avîndu-i ca vicepreședinți pe Lazar Madaras și Ivan Cismaru, pentru ca din 2000, șef al CJ să devină actualul președinte, Aristotel Căncescu. În primul său mandat la conducerea Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, ales pe atunci din rîndul Partidului Democrat (PD), i-a avut ca vicepreședinți pe Marko Gabor Iozsef și pe Iancu Vespasian, care s-a retras din politică după 2008. La cel de al doilea mandat ca președinte al Consiliului Județean, în perioada 2004 - 2008, Căncescu a avut vicepreședinți tot din rîndul PD. Vasile Butaru, care nu mai deține în prezent nicio funcție publică, și senatorul Marian Rasaliu au fost în conducerea CJ în perioada 2004 - 2008. Această perioadă s-a evidențiat și printr-o „curiozitate“. Este mandatul în care nu mai puțin de 13 consilieri, reprezentînd cam o treime din întreg plenul, au fost validați la „a doua strigare“. Altfel spus, rezultatele votului direct nu le-a adus un loc în Consiliul Județean, ei devenind consilieri doar în urma retragerii altor aleși care din diferite motive au decis să renunțe la locul cîștigat.

Primul președinte ales uninominal

2008 a adus și prima schimbare radicală în modul de organizare al consiliilor județene. Mandatul 2008 - 2012 este primul în care președinții de CJ-uri au fost aleși uninominal de către cetățeni, prin vot direct. În urmă cu patru ani, actualul președinte, Aristotel Căncescu, și-a cîștigat cel de-al treilea mandat, după o luptă strînsă cu Ioan Dumitru Puchianu, pe atunci candidat al PDL. Ceilalți consilieri județeni au fost aleși, ca și pînă acum, pe listele propuse de partide. Vicepreședinți ai CJ în acest mandat sînt Ioan Ochi PSD și Attila Kovacs UDMR.

Proiectele de apă, cele mai importante investiții

Rememorînd primii ani de existență ai Consiliului Județean, actualul prefect, Ion Gonțea - primul președinte de CJ la Brașov - spune acum că cele mai importante proiecte coordonate în primii patru ani de CJ au fost, cu siguranță, cele care au dus la extinderea aducțiunilor de apă la Brașov. „Municipiul Brașov și județul Brașov sufereau atunci din cauza apei“, își amintește Ion Gonțea. „Cel mai important pentru mine a fost proiectul de prelungire a aducțiunii de apă din zona Prejmer - Hărman, cu o conductă de 1000 care aducea apă și la Brașov. În acea perioadă erau ceva probleme cu apa la Brașov. Este perioada în care s-a supraînălțat și barajul de apă de la Tărlung, și s-a dublat capacitatea pentru a deservi Brașovul. Atunci au început mai toate proiectele mari de apă ale județului, Brașovul fiind printre cele cinci orașe - primele din România - care au beneficiat de fonduri BERD cu această destinație“, spune primul președinte din istoria CJ Brașov. Tot proiectele care țin de modernizarea rețelelor de apă sînt printre cele mai importante din mandatele actualului șef al administrației județene. Dacă e să se gîndească la proiecte majore realizate în județ, Aristotel Căncescu amintește de accesarea grantului record pentru România, de 230 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare ale Brașovului. „Am reparat cam 90% din drumurile județului, care acum sînt într-o stare bună, cu excepția unuia - cel dintre Șercaia și Hoghiz, care costă foarte mult și este într-o situație mai delicată“, a declarat actualul președinte CJ, amintind și despre inițierea lucrărilor de la Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav.

Votul „după deget“

Din Consiliul Județean au rămas și momente mai haioase pe care liderii și le aduc aminte cu plăcere. „1992, Consiliul Județean avea 45 de membri, iar pe atunci, FSN avea 22, restul 23. Toți consilierii Convenției (CDR - n.r.) se așezau în prima bancă - atunci sala fiind altfel structurată. Eu nu știam de ce era mereu aceeași așezare, cu membrii CDR în prima bancă, pînă m-am prins că, de fapt, se vota exact cum se votează acum la Parlament. Cei din primul rînd ridică mîna și arată celorlalți cum să voteze: dacă e cu degetul mare în sus e DA, dacă degetul e în lateral e abținere, iar degetul în jos înseamnă NU“, își amintește Ion Gonțea. El spune însă că a avut și o rezolvare pentru aceast㠄problemă“: „am creat o ambuscadă, am pus alți oameni să stea în față și i-am dispersat pe cei care stăteau mereu în primul rînd“. O altă întîmplare haioasă din Consiliul Județean este tot din primul mandat, atunci cînd, pentru a mulțumi pe toată lumea și toate forțele reprezentate în CJ, președintele Ion Gonțea a fost nevoit să propună trei vicepreședinți. După alegerile generale, unul dintre cei trei vicepreședinți a ales Parlamentul și astfel situația a revenit la normal.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

09:02

Să mâncăm mai sănătos


Fără taxe pentru producători în Piața Star
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  Azi 16:15
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  Azi 15:06
 • ➤ Local


  Brașov: Stația de taxi de la Livadă se mută După Ziduri


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați la un concert de fanfară în Piața Unirii


  Azi 13:49
 • ➤ Sport


  Până la sfârșitul lunii


  Primăria Brașov semnează contractul de proiectare a Sălii Polivalente /În 2020 începe construcția


  Azi 13:19
 • ➤ Sport


  Un nou apel pentru salvarea clubului


  ACS SR Brașov. Stîngă, Toader și Marin au prefațat meciul cu ACSO Filiași


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagina


  Pietonal nou în Răcădău


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


  Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Roboți pentru sterilizarea secțiilor din Spitalul Făgăraș


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Impozite mai mari pentru proprietarii de clădiri nerezidențiale


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Să mâncăm mai sănătos


  Fără taxe pentru producători în Piața Star


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  CFR suplimentează de Paști trenurile și reduce prețul biletelor spre Marea Neagră


  Azi 08:58
 • ➤ National


  CEx PSD a votat dorința liderului absolut


  Dragnea l-a debarcat pe Tudorel Toader


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS, ținta unei campanii de dezinformare prin „pliante otrăvite“


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Excentricități


  Iulia Albu i-a făcut cocoșului cont de Instagram


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ronan Keating, spectacol exclusivist în Poiana Brașov


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu, două luni de dietă cu salate


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Sanda Țăranu, operată de urgență


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii pentru stoparea instalării diabetului zaharat


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Burleanu anunță că fotbalul românesc riscă dezastrul!


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  „Premiați“


  „Chiolhanuri“ marca FRF


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, în careul de ași al LNBF


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, la doi pași de titlul de campioană


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Numire


  Adrian Hârlab revine în fotbalul brașovean


  Azi 08:04
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan


  17.04.2019
 • ➤ National


  BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD și Alianța USR-PLUS, pe primele poziții


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Tâlhărit în parcarea unui centru comercial


  17.04.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea la Justiție


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța la școală și în vacanță a copiilor


  17.04.2019
 • ➤ National


  Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție: unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar


  17.04.2019
 • ➤ National


  Eugen Nicolicea este propus de PSD la Justiție, în locul lui Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  PSD a votat debarcarea lui Tudorel Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea


  17.04.2019
 • ➤ National


  Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu susține că legitimația lui Ion Muntean,trimis de PSD la negocierile cu Iohannis, a fost eliberată în fals


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Concurs de protecție civilă pentru elevi


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Față nouă până în 2020


  Spitalul Județean renunță la cinci săli de operații


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  RIAL se extinde și caută angajați


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ridicată din propria cenușă


  330 de ani de când a ars Biserica Sf. Maria, renăscută Biserica Neagră


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  O singură ofertă pentru modernizarea „Drumului de sub munte“


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  De unde cumpărăm miei de Paști


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Liberalii ies la curățenie în Bartolomeu


  17.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  S-au încheiat Zilele Brașovului


  Junii au coborît în Cetate

  Articolul următor

  În Tărlungeni și Zizin


  Romii, stimulați să-și trimită copiii la grădiniță

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.349 milisecunde, încărcat în milisecunde