Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Aniversare


Consiliul Județean, după 20 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela PARGHEL, 24.04.2012
• Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției

Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției. Consiliul Județean funcționează din 1992 în baza Capitolului VI din Legea administrației publice locale, avînd un președinte și doi vicepreședinți. La Brașov, în cele două decenii, doar trei președinți au condus administrația județeană, cel mai longeviv dovedindu-se a fi actualul șef, Aristotel Căncescu, care în 2008 și-a cîștigat mandatul și în noul sistem de vot direct, uninominal.

De la 45 la 34 de consilieri județeni

Consiliul Județean funcționează în România în baza capitolului 6 din Legea administrație publice locale, fiind organizat ca autoritate a administrației publice locale, constituită la nivel județean pentru coordonarea activității consiliilor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. La Brașov, de-a lungul celor 20 de ani, Consiliul Județean nu a suferit mari schimbări în organizare, doar din punct de vedere al numărului de aleși. De exemplu, dacă la începutul primului mandat din istoria Consiliului Județean, la Brașov existau 45 de consilieri - proporțional cu numărul de locuitori de la nivelul anului 1992, în 2004, numărul de consilieri a scăzut la 41, iar în 2008, la 35. În prezent, Consiliul Județean Brașov are 34 de componenți, plus președintele. Cea mai importantă modificare în modul de organizare și funcționare al instituției a apărut în 2008, cînd, pentru prima dată de la înființarea consiliilor județene în România, președintele a fost ales uninominal, prin vot direct.

Trei președinți în 20 de ani

La Brașov, în cei 20 de ani de existență, Consiliul Județean a avut doar trei președinți, doi dintre ei, Ion Gonțea și Aristotel Căncescu, aflîndu-se și acum în prim-planul politicii locale. Pînă în 2008, președinții, la fel ca și vicepreședinții, erau aleși din rîndul consilierilor județeni și de către consilierii județeni. Primul șef al administrației județene, în mandatul 1992 - 1996 a fost actualul prefect, Ion Gonțea, ales atunci consilier județean pe listele FSN. Primii vicepreședinți ai CJ, imediat după înființare, au fost Ion Dospinescu și Sorin Lepșa. Asta însă numai pînă în toamna acelui an, cînd Lepșa a renunțat la statutul de consilier județean pentru a merge în Parlament. „Din toamnă, vicepreședinți au devenit Bartolomeu Orfanu și Arnold Ungureanu“, își amintește primul președinte al Consiliului Județean Brașov.

O treime din consilieri, „la a doua strigare“

În mandatul 1996 - 2000, președinte al Consiliului Județean a devenit țărănistul Adrian Taropa, avîndu-i ca vicepreședinți pe Lazar Madaras și Ivan Cismaru, pentru ca din 2000, șef al CJ să devină actualul președinte, Aristotel Căncescu. În primul său mandat la conducerea Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, ales pe atunci din rîndul Partidului Democrat (PD), i-a avut ca vicepreședinți pe Marko Gabor Iozsef și pe Iancu Vespasian, care s-a retras din politică după 2008. La cel de al doilea mandat ca președinte al Consiliului Județean, în perioada 2004 - 2008, Căncescu a avut vicepreședinți tot din rîndul PD. Vasile Butaru, care nu mai deține în prezent nicio funcție publică, și senatorul Marian Rasaliu au fost în conducerea CJ în perioada 2004 - 2008. Această perioadă s-a evidențiat și printr-o „curiozitate“. Este mandatul în care nu mai puțin de 13 consilieri, reprezentînd cam o treime din întreg plenul, au fost validați la „a doua strigare“. Altfel spus, rezultatele votului direct nu le-a adus un loc în Consiliul Județean, ei devenind consilieri doar în urma retragerii altor aleși care din diferite motive au decis să renunțe la locul cîștigat.

Primul președinte ales uninominal

2008 a adus și prima schimbare radicală în modul de organizare al consiliilor județene. Mandatul 2008 - 2012 este primul în care președinții de CJ-uri au fost aleși uninominal de către cetățeni, prin vot direct. În urmă cu patru ani, actualul președinte, Aristotel Căncescu, și-a cîștigat cel de-al treilea mandat, după o luptă strînsă cu Ioan Dumitru Puchianu, pe atunci candidat al PDL. Ceilalți consilieri județeni au fost aleși, ca și pînă acum, pe listele propuse de partide. Vicepreședinți ai CJ în acest mandat sînt Ioan Ochi PSD și Attila Kovacs UDMR.

Proiectele de apă, cele mai importante investiții

Rememorînd primii ani de existență ai Consiliului Județean, actualul prefect, Ion Gonțea - primul președinte de CJ la Brașov - spune acum că cele mai importante proiecte coordonate în primii patru ani de CJ au fost, cu siguranță, cele care au dus la extinderea aducțiunilor de apă la Brașov. „Municipiul Brașov și județul Brașov sufereau atunci din cauza apei“, își amintește Ion Gonțea. „Cel mai important pentru mine a fost proiectul de prelungire a aducțiunii de apă din zona Prejmer - Hărman, cu o conductă de 1000 care aducea apă și la Brașov. În acea perioadă erau ceva probleme cu apa la Brașov. Este perioada în care s-a supraînălțat și barajul de apă de la Tărlung, și s-a dublat capacitatea pentru a deservi Brașovul. Atunci au început mai toate proiectele mari de apă ale județului, Brașovul fiind printre cele cinci orașe - primele din România - care au beneficiat de fonduri BERD cu această destinație“, spune primul președinte din istoria CJ Brașov. Tot proiectele care țin de modernizarea rețelelor de apă sînt printre cele mai importante din mandatele actualului șef al administrației județene. Dacă e să se gîndească la proiecte majore realizate în județ, Aristotel Căncescu amintește de accesarea grantului record pentru România, de 230 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare ale Brașovului. „Am reparat cam 90% din drumurile județului, care acum sînt într-o stare bună, cu excepția unuia - cel dintre Șercaia și Hoghiz, care costă foarte mult și este într-o situație mai delicată“, a declarat actualul președinte CJ, amintind și despre inițierea lucrărilor de la Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav.

Votul „după deget“

Din Consiliul Județean au rămas și momente mai haioase pe care liderii și le aduc aminte cu plăcere. „1992, Consiliul Județean avea 45 de membri, iar pe atunci, FSN avea 22, restul 23. Toți consilierii Convenției (CDR - n.r.) se așezau în prima bancă - atunci sala fiind altfel structurată. Eu nu știam de ce era mereu aceeași așezare, cu membrii CDR în prima bancă, pînă m-am prins că, de fapt, se vota exact cum se votează acum la Parlament. Cei din primul rînd ridică mîna și arată celorlalți cum să voteze: dacă e cu degetul mare în sus e DA, dacă degetul e în lateral e abținere, iar degetul în jos înseamnă NU“, își amintește Ion Gonțea. El spune însă că a avut și o rezolvare pentru aceast㠄problemă“: „am creat o ambuscadă, am pus alți oameni să stea în față și i-am dispersat pe cei care stăteau mereu în primul rînd“. O altă întîmplare haioasă din Consiliul Județean este tot din primul mandat, atunci cînd, pentru a mulțumi pe toată lumea și toate forțele reprezentate în CJ, președintele Ion Gonțea a fost nevoit să propună trei vicepreședinți. După alegerile generale, unul dintre cei trei vicepreședinți a ales Parlamentul și astfel situația a revenit la normal.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Actualitate

Efecte grave ale taxei pe lăcomie


Băncile au scris Parlamentului să respingă OUG 114




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  S-au încheiat Zilele Brașovului


  Junii au coborît în Cetate

  Articolul următor

  În Tărlungeni și Zizin


  Romii, stimulați să-și trimită copiii la grădiniță

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.020 milisecunde, încărcat în milisecunde