Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Aniversare


Consiliul Județean, după 20 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela PARGHEL, 24.04.2012
• Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției

Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției. Consiliul Județean funcționează din 1992 în baza Capitolului VI din Legea administrației publice locale, avînd un președinte și doi vicepreședinți. La Brașov, în cele două decenii, doar trei președinți au condus administrația județeană, cel mai longeviv dovedindu-se a fi actualul șef, Aristotel Căncescu, care în 2008 și-a cîștigat mandatul și în noul sistem de vot direct, uninominal.

De la 45 la 34 de consilieri județeni

Consiliul Județean funcționează în România în baza capitolului 6 din Legea administrație publice locale, fiind organizat ca autoritate a administrației publice locale, constituită la nivel județean pentru coordonarea activității consiliilor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. La Brașov, de-a lungul celor 20 de ani, Consiliul Județean nu a suferit mari schimbări în organizare, doar din punct de vedere al numărului de aleși. De exemplu, dacă la începutul primului mandat din istoria Consiliului Județean, la Brașov existau 45 de consilieri - proporțional cu numărul de locuitori de la nivelul anului 1992, în 2004, numărul de consilieri a scăzut la 41, iar în 2008, la 35. În prezent, Consiliul Județean Brașov are 34 de componenți, plus președintele. Cea mai importantă modificare în modul de organizare și funcționare al instituției a apărut în 2008, cînd, pentru prima dată de la înființarea consiliilor județene în România, președintele a fost ales uninominal, prin vot direct.

Trei președinți în 20 de ani

La Brașov, în cei 20 de ani de existență, Consiliul Județean a avut doar trei președinți, doi dintre ei, Ion Gonțea și Aristotel Căncescu, aflîndu-se și acum în prim-planul politicii locale. Pînă în 2008, președinții, la fel ca și vicepreședinții, erau aleși din rîndul consilierilor județeni și de către consilierii județeni. Primul șef al administrației județene, în mandatul 1992 - 1996 a fost actualul prefect, Ion Gonțea, ales atunci consilier județean pe listele FSN. Primii vicepreședinți ai CJ, imediat după înființare, au fost Ion Dospinescu și Sorin Lepșa. Asta însă numai pînă în toamna acelui an, cînd Lepșa a renunțat la statutul de consilier județean pentru a merge în Parlament. „Din toamnă, vicepreședinți au devenit Bartolomeu Orfanu și Arnold Ungureanu“, își amintește primul președinte al Consiliului Județean Brașov.

O treime din consilieri, „la a doua strigare“

În mandatul 1996 - 2000, președinte al Consiliului Județean a devenit țărănistul Adrian Taropa, avîndu-i ca vicepreședinți pe Lazar Madaras și Ivan Cismaru, pentru ca din 2000, șef al CJ să devină actualul președinte, Aristotel Căncescu. În primul său mandat la conducerea Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, ales pe atunci din rîndul Partidului Democrat (PD), i-a avut ca vicepreședinți pe Marko Gabor Iozsef și pe Iancu Vespasian, care s-a retras din politică după 2008. La cel de al doilea mandat ca președinte al Consiliului Județean, în perioada 2004 - 2008, Căncescu a avut vicepreședinți tot din rîndul PD. Vasile Butaru, care nu mai deține în prezent nicio funcție publică, și senatorul Marian Rasaliu au fost în conducerea CJ în perioada 2004 - 2008. Această perioadă s-a evidențiat și printr-o „curiozitate“. Este mandatul în care nu mai puțin de 13 consilieri, reprezentînd cam o treime din întreg plenul, au fost validați la „a doua strigare“. Altfel spus, rezultatele votului direct nu le-a adus un loc în Consiliul Județean, ei devenind consilieri doar în urma retragerii altor aleși care din diferite motive au decis să renunțe la locul cîștigat.

Primul președinte ales uninominal

2008 a adus și prima schimbare radicală în modul de organizare al consiliilor județene. Mandatul 2008 - 2012 este primul în care președinții de CJ-uri au fost aleși uninominal de către cetățeni, prin vot direct. În urmă cu patru ani, actualul președinte, Aristotel Căncescu, și-a cîștigat cel de-al treilea mandat, după o luptă strînsă cu Ioan Dumitru Puchianu, pe atunci candidat al PDL. Ceilalți consilieri județeni au fost aleși, ca și pînă acum, pe listele propuse de partide. Vicepreședinți ai CJ în acest mandat sînt Ioan Ochi PSD și Attila Kovacs UDMR.

Proiectele de apă, cele mai importante investiții

Rememorînd primii ani de existență ai Consiliului Județean, actualul prefect, Ion Gonțea - primul președinte de CJ la Brașov - spune acum că cele mai importante proiecte coordonate în primii patru ani de CJ au fost, cu siguranță, cele care au dus la extinderea aducțiunilor de apă la Brașov. „Municipiul Brașov și județul Brașov sufereau atunci din cauza apei“, își amintește Ion Gonțea. „Cel mai important pentru mine a fost proiectul de prelungire a aducțiunii de apă din zona Prejmer - Hărman, cu o conductă de 1000 care aducea apă și la Brașov. În acea perioadă erau ceva probleme cu apa la Brașov. Este perioada în care s-a supraînălțat și barajul de apă de la Tărlung, și s-a dublat capacitatea pentru a deservi Brașovul. Atunci au început mai toate proiectele mari de apă ale județului, Brașovul fiind printre cele cinci orașe - primele din România - care au beneficiat de fonduri BERD cu această destinație“, spune primul președinte din istoria CJ Brașov. Tot proiectele care țin de modernizarea rețelelor de apă sînt printre cele mai importante din mandatele actualului șef al administrației județene. Dacă e să se gîndească la proiecte majore realizate în județ, Aristotel Căncescu amintește de accesarea grantului record pentru România, de 230 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare ale Brașovului. „Am reparat cam 90% din drumurile județului, care acum sînt într-o stare bună, cu excepția unuia - cel dintre Șercaia și Hoghiz, care costă foarte mult și este într-o situație mai delicată“, a declarat actualul președinte CJ, amintind și despre inițierea lucrărilor de la Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav.

Votul „după deget“

Din Consiliul Județean au rămas și momente mai haioase pe care liderii și le aduc aminte cu plăcere. „1992, Consiliul Județean avea 45 de membri, iar pe atunci, FSN avea 22, restul 23. Toți consilierii Convenției (CDR - n.r.) se așezau în prima bancă - atunci sala fiind altfel structurată. Eu nu știam de ce era mereu aceeași așezare, cu membrii CDR în prima bancă, pînă m-am prins că, de fapt, se vota exact cum se votează acum la Parlament. Cei din primul rînd ridică mîna și arată celorlalți cum să voteze: dacă e cu degetul mare în sus e DA, dacă degetul e în lateral e abținere, iar degetul în jos înseamnă NU“, își amintește Ion Gonțea. El spune însă că a avut și o rezolvare pentru aceast㠄problemă“: „am creat o ambuscadă, am pus alți oameni să stea în față și i-am dispersat pe cei care stăteau mereu în primul rînd“. O altă întîmplare haioasă din Consiliul Județean este tot din primul mandat, atunci cînd, pentru a mulțumi pe toată lumea și toate forțele reprezentate în CJ, președintele Ion Gonțea a fost nevoit să propună trei vicepreședinți. După alegerile generale, unul dintre cei trei vicepreședinți a ales Parlamentul și astfel situația a revenit la normal.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


Cum s-a născut Cerbul de Aur
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  S-au încheiat Zilele Brașovului


  Junii au coborît în Cetate

  Articolul următor

  În Tărlungeni și Zizin


  Romii, stimulați să-și trimită copiii la grădiniță

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.719 milisecunde, încărcat în milisecunde