Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Aniversare


Consiliul Județean, după 20 de ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela PARGHEL, 24.04.2012
• Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției

Aleșii județeni care au trecut în ultimii 20 de ani prin Consiliul Județean se întîlnesc azi, într-o ședință festivă, pentru a marca 20 de ani de la înființarea instituției. Consiliul Județean funcționează din 1992 în baza Capitolului VI din Legea administrației publice locale, avînd un președinte și doi vicepreședinți. La Brașov, în cele două decenii, doar trei președinți au condus administrația județeană, cel mai longeviv dovedindu-se a fi actualul șef, Aristotel Căncescu, care în 2008 și-a cîștigat mandatul și în noul sistem de vot direct, uninominal.

De la 45 la 34 de consilieri județeni

Consiliul Județean funcționează în România în baza capitolului 6 din Legea administrație publice locale, fiind organizat ca autoritate a administrației publice locale, constituită la nivel județean pentru coordonarea activității consiliilor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. La Brașov, de-a lungul celor 20 de ani, Consiliul Județean nu a suferit mari schimbări în organizare, doar din punct de vedere al numărului de aleși. De exemplu, dacă la începutul primului mandat din istoria Consiliului Județean, la Brașov existau 45 de consilieri - proporțional cu numărul de locuitori de la nivelul anului 1992, în 2004, numărul de consilieri a scăzut la 41, iar în 2008, la 35. În prezent, Consiliul Județean Brașov are 34 de componenți, plus președintele. Cea mai importantă modificare în modul de organizare și funcționare al instituției a apărut în 2008, cînd, pentru prima dată de la înființarea consiliilor județene în România, președintele a fost ales uninominal, prin vot direct.

Trei președinți în 20 de ani

La Brașov, în cei 20 de ani de existență, Consiliul Județean a avut doar trei președinți, doi dintre ei, Ion Gonțea și Aristotel Căncescu, aflîndu-se și acum în prim-planul politicii locale. Pînă în 2008, președinții, la fel ca și vicepreședinții, erau aleși din rîndul consilierilor județeni și de către consilierii județeni. Primul șef al administrației județene, în mandatul 1992 - 1996 a fost actualul prefect, Ion Gonțea, ales atunci consilier județean pe listele FSN. Primii vicepreședinți ai CJ, imediat după înființare, au fost Ion Dospinescu și Sorin Lepșa. Asta însă numai pînă în toamna acelui an, cînd Lepșa a renunțat la statutul de consilier județean pentru a merge în Parlament. „Din toamnă, vicepreședinți au devenit Bartolomeu Orfanu și Arnold Ungureanu“, își amintește primul președinte al Consiliului Județean Brașov.

O treime din consilieri, „la a doua strigare“

În mandatul 1996 - 2000, președinte al Consiliului Județean a devenit țărănistul Adrian Taropa, avîndu-i ca vicepreședinți pe Lazar Madaras și Ivan Cismaru, pentru ca din 2000, șef al CJ să devină actualul președinte, Aristotel Căncescu. În primul său mandat la conducerea Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, ales pe atunci din rîndul Partidului Democrat (PD), i-a avut ca vicepreședinți pe Marko Gabor Iozsef și pe Iancu Vespasian, care s-a retras din politică după 2008. La cel de al doilea mandat ca președinte al Consiliului Județean, în perioada 2004 - 2008, Căncescu a avut vicepreședinți tot din rîndul PD. Vasile Butaru, care nu mai deține în prezent nicio funcție publică, și senatorul Marian Rasaliu au fost în conducerea CJ în perioada 2004 - 2008. Această perioadă s-a evidențiat și printr-o „curiozitate“. Este mandatul în care nu mai puțin de 13 consilieri, reprezentînd cam o treime din întreg plenul, au fost validați la „a doua strigare“. Altfel spus, rezultatele votului direct nu le-a adus un loc în Consiliul Județean, ei devenind consilieri doar în urma retragerii altor aleși care din diferite motive au decis să renunțe la locul cîștigat.

Primul președinte ales uninominal

2008 a adus și prima schimbare radicală în modul de organizare al consiliilor județene. Mandatul 2008 - 2012 este primul în care președinții de CJ-uri au fost aleși uninominal de către cetățeni, prin vot direct. În urmă cu patru ani, actualul președinte, Aristotel Căncescu, și-a cîștigat cel de-al treilea mandat, după o luptă strînsă cu Ioan Dumitru Puchianu, pe atunci candidat al PDL. Ceilalți consilieri județeni au fost aleși, ca și pînă acum, pe listele propuse de partide. Vicepreședinți ai CJ în acest mandat sînt Ioan Ochi PSD și Attila Kovacs UDMR.

Proiectele de apă, cele mai importante investiții

Rememorînd primii ani de existență ai Consiliului Județean, actualul prefect, Ion Gonțea - primul președinte de CJ la Brașov - spune acum că cele mai importante proiecte coordonate în primii patru ani de CJ au fost, cu siguranță, cele care au dus la extinderea aducțiunilor de apă la Brașov. „Municipiul Brașov și județul Brașov sufereau atunci din cauza apei“, își amintește Ion Gonțea. „Cel mai important pentru mine a fost proiectul de prelungire a aducțiunii de apă din zona Prejmer - Hărman, cu o conductă de 1000 care aducea apă și la Brașov. În acea perioadă erau ceva probleme cu apa la Brașov. Este perioada în care s-a supraînălțat și barajul de apă de la Tărlung, și s-a dublat capacitatea pentru a deservi Brașovul. Atunci au început mai toate proiectele mari de apă ale județului, Brașovul fiind printre cele cinci orașe - primele din România - care au beneficiat de fonduri BERD cu această destinație“, spune primul președinte din istoria CJ Brașov. Tot proiectele care țin de modernizarea rețelelor de apă sînt printre cele mai importante din mandatele actualului șef al administrației județene. Dacă e să se gîndească la proiecte majore realizate în județ, Aristotel Căncescu amintește de accesarea grantului record pentru România, de 230 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare ale Brașovului. „Am reparat cam 90% din drumurile județului, care acum sînt într-o stare bună, cu excepția unuia - cel dintre Șercaia și Hoghiz, care costă foarte mult și este într-o situație mai delicată“, a declarat actualul președinte CJ, amintind și despre inițierea lucrărilor de la Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav.

Votul „după deget“

Din Consiliul Județean au rămas și momente mai haioase pe care liderii și le aduc aminte cu plăcere. „1992, Consiliul Județean avea 45 de membri, iar pe atunci, FSN avea 22, restul 23. Toți consilierii Convenției (CDR - n.r.) se așezau în prima bancă - atunci sala fiind altfel structurată. Eu nu știam de ce era mereu aceeași așezare, cu membrii CDR în prima bancă, pînă m-am prins că, de fapt, se vota exact cum se votează acum la Parlament. Cei din primul rînd ridică mîna și arată celorlalți cum să voteze: dacă e cu degetul mare în sus e DA, dacă degetul e în lateral e abținere, iar degetul în jos înseamnă NU“, își amintește Ion Gonțea. El spune însă că a avut și o rezolvare pentru aceast㠄problemă“: „am creat o ambuscadă, am pus alți oameni să stea în față și i-am dispersat pe cei care stăteau mereu în primul rînd“. O altă întîmplare haioasă din Consiliul Județean este tot din primul mandat, atunci cînd, pentru a mulțumi pe toată lumea și toate forțele reprezentate în CJ, președintele Ion Gonțea a fost nevoit să propună trei vicepreședinți. După alegerile generale, unul dintre cei trei vicepreședinți a ales Parlamentul și astfel situația a revenit la normal.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Deocamdată intenții


Ministrul Educației schimbă Bacul?

15 noiembrie 1987 este un simbol al Brașovului


Promisiuni pentru un monument dedicat revoltei anticomuniste
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Ion Crăciun, după calificarea Coronei în grupele Cupei EHF


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  S-au încheiat Zilele Brașovului


  Junii au coborît în Cetate

  Articolul următor

  În Tărlungeni și Zizin


  Romii, stimulați să-și trimită copiii la grădiniță

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.028 milisecunde, încărcat în milisecunde