Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

O lege care nu mai poate face dreptate


Legea lustrației este un fiasco

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Andrei PAUL, 02.03.2012
• Nici președintele AFDPR, Octav Bjoza, nici cel al Asociației 15 Noiembrie, Florin Postolachi, nu cred că Legea lustrației va avea efecte, dar că e bine că există, măcar ca valoare de simbol
• Deputatul Gabriel Andronache spune că dacă legea s-ar fi adoptat în forma din 2010, înainte de a fi golită de o parte de conținut prin decizia Curții Constituționale, o treime dintre parlamentarii PSD nu ar mai fi fost pe funcții

„Din punctul meu de vedere, Legea lustrației e un fiasco”, a declarat președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, deputatul Florin Postolachi (PDL). „E făcută numai de dragul de a fi făcută. După 22 de ani, pe cine să mai lustrezi? În plus, legea este și ciuntită, pentru că doar persoanele din funcții publice care sînt numite pot fi lustrate, cele alese rămîn în continuare. Ar fi trebuit ca legea să se refere la toți activiștii și colaboratorii fostului PCR. Din proiectul propus în ‘90 de George Șerban, de la Societatea Timișoara, n-a mai rămas nimic. Tovarășii domnului Iliescu ar fi trebuit lustrați. Acum, au afaceri peste tot, ce să le mai faci? Ce poți să-i faci acum lui Voiculescu, decît să-i spui Felix?“, se întreabă Postolachi. Deputatul PDL de Brașov spune că România rămăsese ultima țară europeană din fostul lagăr comunist care nu avea o lege a lustrației și c㠄doar din acest punct de vedere, și pentru faptul că a trecut în Camera Deputaților, camera decizională, în regim de urgență, poate fi considerată o reușită“.

Bjoza: „E bine că a apărut, dar sînt convins de ineficiența ei“

Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, consideră și el că legea lustrației este mai mult de formă și este oricum convins că nu se va aplica. „Noi ne-am dorit trei legi în România: legea deconspirării ofițerilor fostei securități și a colaboratorilor lor, legea lustrației și o lege care să ne permită să dăm statul în judecată și să cerem daune morale pentru cei care și-au pierdut libertatea, tinerețea, sănătatea și chiar viața în închisorile comuniste. Niciuna dintre acestea nu a ieșit cum ar fi trebuit. Legea lustrației nu semănă nici pe departe cu propunerea din ‘90, fiind mutilată barbar în Parlament, ca și celelalte două inițiative. Acum, nu mai are niciun sens, în afară de a face României o figură frumoasă peste graniță“, consideră Octav Bjoza, care reclamă nu numai forma ciuntită a legii, ci și faptul c㠄vine mult prea tîrziu“. Președintele AFDPR prevede și ineficiența legii. „Pînă la urmă e bine că a apărut, chiar și așa cum a apărut. Și astăzi ar mai fi persoane care ar trebui lustrate, la toate nivelurile. Dar sînt convins de ineficiența ei, petnru că justiția din România găsește mereu portițe pentru a apăra persoanele care ar trebui să simtă efectul acestei legi“, a concluzionat președintele AFDPR. Marți, legea lustrației a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, în abvsența deputaților USL. Legea interzice persoanelor care au făcut parte din aparatul comunist represiv să ocupe funcții prin numire, dar foștii activiști din conducerea UTC, ca și reprezentanții corpului diplomatic comunist, sînt scoși din incidența legii. Practic, această lege limitează accesul la unele funcții și demnități publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere PCR și din aparatul represiv al regimului comunist. Legea prevede că nu vor avea voie să dețină, timp de cinci ani, funcții publice prin numire acele persoane care au avut funcții politice de conducere în aparatul central sau local PCR, precum și membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist, ai Consiliului de Stat, miniștri, securiști și directorii de editură. legea nu se aplică însă în cazul funcțiilor publice alese, cum ar fi primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali sau județeni, parlamentarii sau președintele României.

Andronache: „Are valoare de simbol“

Deputatul Gabriel Andronache, secretarul Comisiei juridice din Camera Deputaților, consideră că înainte de toate, legea „are valoare de simbol“, pentru c㠄marchează despărțirea de comunism“. „Nu cred în opinia că această lege este desuetă și că nu va avea efecte pentru că nu mai avem pe cine lustra. În opinia mea însă, dacă legea s-ar fi adoptat în forma votată anul trecut, de dinainte de contestația de la Curtea Constituțională, cel puțin o treime dintre parlamentarii PSD nu mai erau astăzi în Parlament“, a declarat Andronache, care dă vina în special pe parlamentarii PSD pentru modificarea proiectului legii lustrației. „Inițial, legea prevedea interdicția de a candida sau de a fi numiți în funcții publice pentru toți activiștii și colaboratorii fostului regim comunist. De ce a contestat PSD, între care și brașoveanul Titus Corlățean, legea la Curtea Constituțională? Pentru că pierdeau un număr important dintre parlamentarii din acest moment, care nu ar mai fi avut voie să candideze, și pentru că eu cred că nu vor să se despartă de trecutul lor comunist, pe care și l-au și revendicat public la un moment dat“, a declarat Andronache, care a adăugat că în calitate de jurist nu poate comenta decizia Curții Constituționale, dar că regumentele sale juridice „sînt vădit altele (decît concluzia Curții, n.r.), și în susținerea proiectului inițial al legii“. Andronache speră ca legea să nu mai fie atacată la Curtea Constituțională și să intre în vigoare în cel mai scurt timp. „Nu am adoptat legea într-un an electoral, pentru că votul final a fost dat în 2010, dar a fost necesară retrimiterea legii la Camera Deputaților în urma deciziei Curții Constituționale. Eu cred că mai avem pe cine lustra“, a concluzionat parlamentarul brașovean.

Crimele revoluției nu se prescriu

• „Infracțiunile contra păcii și omenirii vor deveni imprescriptibile”, a anunțat joi deputatul Gabriel Andronache. Plenul Camerei Deputaților a aprobat marți modificarea Codului Penal, articolele 174-176, referitoare la omor și infracțiunile conexe, în sensul că aceste fapte devin imprescriptibile. „Faptele din această categorie, săvîrșite cu intenție, nu se mai prescriu și pot fi cercetate oricînd. Asta înseamnă că sub incidența acestei modificări a legii nu intră uciderea din culpă. Însă dosarele celor care au murit în Revoluție, tergiversate 20 de ani tocmai pentru a se împlini termenul de prescripție, vor putea fi cercetate în continuare. După promulgarea acestei legi, crimele odioase comise sub masca revoluției vor putea fi cercetate pînă se va afla adevărul”, a explicat Andronache.

„Remarcații“ ar putea reprimi indemnizația în acest an

• Revoluționarii „remarcați” au șanse să-și încaseze totuși indemnizația în acest an, chiar dacă la un cuantum mai mic. Este doar una dintre opiniile exprimate de unii membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaților, în cadrul dezbaterilor legii dfe aprobare a OUG 53/2011, care sistează acordarea indemnizației de revoluționar „remarcaților”, pe parcursul anului 2012. Potrivit secretarului comisiei, Gabriel Andronache, există mai multe opinii în cadrul discuțiilor, unii fiind de părere că ar trebui ca acordarea indemnizației către „remarcați” să fie sistate definitiv, iar alții că ar trebui să fie micșorat semnificativ cuantumul acesteia. O altă discuție este legată de perioada „oficial㔠a revoluției, care ar putea fi scurtată. „În acest moment, potrivit legii, revoluția s-a desfășurat din 14 în 26 decembrie 1989. Potrivit noului punct de vedere, revoluția se încheie la 22 decembrie. Toți cei care au documente care atestă participarea la revoluție doar după această dată își vor pierde calitatea de participant sau de remarcat. Deocamdată nimeni nu știe cîți dintre revoluționari ar fi în această situație, dar ni s-a spus că ar fi vorba de cîteva mii”, a declarat deputatul Gabriel Andronache.

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

A ajuns la cea de a XV-a ediție


Invitație la Carnavalul cu clătite de la Prejmer
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Cum se păzește România de coronavirus


  Azi 09:46
 • ➤ Eveniment


  Sub rafale


  Vântul puternic a făcut ravagii în județul Brașov


  Azi 09:33
 • ➤ Eveniment


  Măsurăm


  Mini-stații meteo pe stâlpii de iluminat din oraș


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  Primele autobuze electrice și troleibuze noi sosesc în luna aprilie


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  3 școli din județe, închise din cauza vântului puternic și alte 11, parțial afectate de gripă


  Azi 09:22
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A cincea ediție Alpin Film Festival


  Șapte zile dedicate filmului și culturii montane la Brașov, Bușteni și Predeal


  Azi 09:14
 • ➤ National


  La noi, ca la nimeni


  CCR face jocuri mai presus de Constituție


  Azi 09:10
 • ➤ Doctor


  7 alimente pe care Regina Elisabeta le mănâncă zilnic


  Azi 09:05
 • ➤ Doctor


  Cum să-ți crești flexibilitatea corpului indiferent de vârstă


  Azi 09:04
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Cuișoarele, leacul din bucătărie


  Azi 08:59
 • ➤ Doctor


  Ashwagandha reduce stresul, anxietatea și infertilitatea la bărbați


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  Leurda, frunza de leac a primăverii


  Azi 08:52
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de urzici oprește căderea părului


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Leac rapid pentru migrene


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  4 reguli simple pentru păstrarea sănătății în timpul epidemiei de coronavirus


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Senzație la Milano


  Cizmele Adelinei Pestrițu costă 10.324 de euro


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Românca posesoare a celui mai sexy fund mare, interzisă de Instagram


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Cel mai mare diamant din România, scos la vânzare


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  E bine de știut


  Mirodenii cu funcții terapeutice


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  „Extratereștrii“ Barcelonei au fost testați pe aeroportul din Napoli


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Un tânăr fotbalist de la CSM Oradea a semnat cu AS Roma


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  „Doamne ferește!“


  Psiholog la FCSB?


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Seria a 3-a din Liga a 3-a, doar cu 15 echipe!


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical tare cu Sepsi OSK


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Ghinion teribil pentru puștiul lui ACS SR Brașov


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Liga2. UTA, echipa antrenată de Laszlo Balint, demonstrație de forță la Miercurea Ciuc


  24.02.2020
 • ➤ National


  Iohannis, întrebat ce șanse mai sunt pentru anticipate: Tocmai au scăzut


  24.02.2020
 • ➤ National


  CCR dă dreptate PSD. Iohannis trebuie să desemneze alt premier


  24.02.2020
 • ➤ International


  Coronavirusul în Italia: A fost raportat al cincilea deces. 10 orașe din nord sunt în carantină


  24.02.2020
 • ➤ Local


  O familie venită din Italia, izolată preventiv la Întorsura Buzăului, la 43 de km de Brașov


  24.02.2020
 • ➤ Local


  FOTO. Izolația unui bloc de pe str. 13 Decembrie a fost luată de vânt. Arbori doborâți de vânt, pe străzile din Brașov.


  24.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Ministrul Mediului zice că respirăm aer bun


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  A ieșit din politică pe ușa din dos. Așa cum a intrat


  Kadas nu mai este membru PNL


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Cod roșu de vânt la Brașov


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Kit anti-urși pentru brașovenii de la munte


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Șantierul în zona Onix va afecta și locurile de parcare


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Liderul PNL, Adrian Veștea, îl dă în judecată pe liderul PSD, Marius Dunca


  24.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Limitatoare de viteză în alte două zone intens circulate din Brașov


  24.02.2020
 • ➤ Actualitate


  A cincea ediție


  S-a aprobat Ghidul de finanțare pentru proiectele culturale


  24.02.2020
 • ➤ International


  Virusul lovește în inima economiei italiene


  Coronavirusul cuprinde Italia: 3 morți și sute de infectați


  24.02.2020
 • ➤ National


  Anticipatele par să fie blocate


  24.02.2020
 • ➤ Life


  „Contesa Digitală”, la spital


  Ana Morodan și-a amputat singură un deget


  24.02.2020
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu, amenințată de coronavirus


  24.02.2020
 • ➤ Life


  Divorțează Andreea Bălan?


  24.02.2020
 • ➤ Life


  Iulia Vântur, apariție la Smule Mirchi Music Awards


  24.02.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Dragobete


  24.02.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  24.02.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep a cucerit la Dubai primul titlu din 2020


  24.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Calificări pentru 159 de femei rrome

  Articolul următor


  Blocaj în Consiliul Local Săcele

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.554 milisecunde, încărcat în milisecunde