Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

O lege care nu mai poate face dreptate


Legea lustrației este un fiasco

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Andrei PAUL, 02.03.2012
• Nici președintele AFDPR, Octav Bjoza, nici cel al Asociației 15 Noiembrie, Florin Postolachi, nu cred că Legea lustrației va avea efecte, dar că e bine că există, măcar ca valoare de simbol
• Deputatul Gabriel Andronache spune că dacă legea s-ar fi adoptat în forma din 2010, înainte de a fi golită de o parte de conținut prin decizia Curții Constituționale, o treime dintre parlamentarii PSD nu ar mai fi fost pe funcții

„Din punctul meu de vedere, Legea lustrației e un fiasco”, a declarat președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, deputatul Florin Postolachi (PDL). „E făcută numai de dragul de a fi făcută. După 22 de ani, pe cine să mai lustrezi? În plus, legea este și ciuntită, pentru că doar persoanele din funcții publice care sînt numite pot fi lustrate, cele alese rămîn în continuare. Ar fi trebuit ca legea să se refere la toți activiștii și colaboratorii fostului PCR. Din proiectul propus în ‘90 de George Șerban, de la Societatea Timișoara, n-a mai rămas nimic. Tovarășii domnului Iliescu ar fi trebuit lustrați. Acum, au afaceri peste tot, ce să le mai faci? Ce poți să-i faci acum lui Voiculescu, decît să-i spui Felix?“, se întreabă Postolachi. Deputatul PDL de Brașov spune că România rămăsese ultima țară europeană din fostul lagăr comunist care nu avea o lege a lustrației și c㠄doar din acest punct de vedere, și pentru faptul că a trecut în Camera Deputaților, camera decizională, în regim de urgență, poate fi considerată o reușită“.

Bjoza: „E bine că a apărut, dar sînt convins de ineficiența ei“

Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, consideră și el că legea lustrației este mai mult de formă și este oricum convins că nu se va aplica. „Noi ne-am dorit trei legi în România: legea deconspirării ofițerilor fostei securități și a colaboratorilor lor, legea lustrației și o lege care să ne permită să dăm statul în judecată și să cerem daune morale pentru cei care și-au pierdut libertatea, tinerețea, sănătatea și chiar viața în închisorile comuniste. Niciuna dintre acestea nu a ieșit cum ar fi trebuit. Legea lustrației nu semănă nici pe departe cu propunerea din ‘90, fiind mutilată barbar în Parlament, ca și celelalte două inițiative. Acum, nu mai are niciun sens, în afară de a face României o figură frumoasă peste graniță“, consideră Octav Bjoza, care reclamă nu numai forma ciuntită a legii, ci și faptul c㠄vine mult prea tîrziu“. Președintele AFDPR prevede și ineficiența legii. „Pînă la urmă e bine că a apărut, chiar și așa cum a apărut. Și astăzi ar mai fi persoane care ar trebui lustrate, la toate nivelurile. Dar sînt convins de ineficiența ei, petnru că justiția din România găsește mereu portițe pentru a apăra persoanele care ar trebui să simtă efectul acestei legi“, a concluzionat președintele AFDPR. Marți, legea lustrației a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, în abvsența deputaților USL. Legea interzice persoanelor care au făcut parte din aparatul comunist represiv să ocupe funcții prin numire, dar foștii activiști din conducerea UTC, ca și reprezentanții corpului diplomatic comunist, sînt scoși din incidența legii. Practic, această lege limitează accesul la unele funcții și demnități publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere PCR și din aparatul represiv al regimului comunist. Legea prevede că nu vor avea voie să dețină, timp de cinci ani, funcții publice prin numire acele persoane care au avut funcții politice de conducere în aparatul central sau local PCR, precum și membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist, ai Consiliului de Stat, miniștri, securiști și directorii de editură. legea nu se aplică însă în cazul funcțiilor publice alese, cum ar fi primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali sau județeni, parlamentarii sau președintele României.

Andronache: „Are valoare de simbol“

Deputatul Gabriel Andronache, secretarul Comisiei juridice din Camera Deputaților, consideră că înainte de toate, legea „are valoare de simbol“, pentru c㠄marchează despărțirea de comunism“. „Nu cred în opinia că această lege este desuetă și că nu va avea efecte pentru că nu mai avem pe cine lustra. În opinia mea însă, dacă legea s-ar fi adoptat în forma votată anul trecut, de dinainte de contestația de la Curtea Constituțională, cel puțin o treime dintre parlamentarii PSD nu mai erau astăzi în Parlament“, a declarat Andronache, care dă vina în special pe parlamentarii PSD pentru modificarea proiectului legii lustrației. „Inițial, legea prevedea interdicția de a candida sau de a fi numiți în funcții publice pentru toți activiștii și colaboratorii fostului regim comunist. De ce a contestat PSD, între care și brașoveanul Titus Corlățean, legea la Curtea Constituțională? Pentru că pierdeau un număr important dintre parlamentarii din acest moment, care nu ar mai fi avut voie să candideze, și pentru că eu cred că nu vor să se despartă de trecutul lor comunist, pe care și l-au și revendicat public la un moment dat“, a declarat Andronache, care a adăugat că în calitate de jurist nu poate comenta decizia Curții Constituționale, dar că regumentele sale juridice „sînt vădit altele (decît concluzia Curții, n.r.), și în susținerea proiectului inițial al legii“. Andronache speră ca legea să nu mai fie atacată la Curtea Constituțională și să intre în vigoare în cel mai scurt timp. „Nu am adoptat legea într-un an electoral, pentru că votul final a fost dat în 2010, dar a fost necesară retrimiterea legii la Camera Deputaților în urma deciziei Curții Constituționale. Eu cred că mai avem pe cine lustra“, a concluzionat parlamentarul brașovean.

Crimele revoluției nu se prescriu

• „Infracțiunile contra păcii și omenirii vor deveni imprescriptibile”, a anunțat joi deputatul Gabriel Andronache. Plenul Camerei Deputaților a aprobat marți modificarea Codului Penal, articolele 174-176, referitoare la omor și infracțiunile conexe, în sensul că aceste fapte devin imprescriptibile. „Faptele din această categorie, săvîrșite cu intenție, nu se mai prescriu și pot fi cercetate oricînd. Asta înseamnă că sub incidența acestei modificări a legii nu intră uciderea din culpă. Însă dosarele celor care au murit în Revoluție, tergiversate 20 de ani tocmai pentru a se împlini termenul de prescripție, vor putea fi cercetate în continuare. După promulgarea acestei legi, crimele odioase comise sub masca revoluției vor putea fi cercetate pînă se va afla adevărul”, a explicat Andronache.

„Remarcații“ ar putea reprimi indemnizația în acest an

• Revoluționarii „remarcați” au șanse să-și încaseze totuși indemnizația în acest an, chiar dacă la un cuantum mai mic. Este doar una dintre opiniile exprimate de unii membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaților, în cadrul dezbaterilor legii dfe aprobare a OUG 53/2011, care sistează acordarea indemnizației de revoluționar „remarcaților”, pe parcursul anului 2012. Potrivit secretarului comisiei, Gabriel Andronache, există mai multe opinii în cadrul discuțiilor, unii fiind de părere că ar trebui ca acordarea indemnizației către „remarcați” să fie sistate definitiv, iar alții că ar trebui să fie micșorat semnificativ cuantumul acesteia. O altă discuție este legată de perioada „oficial㔠a revoluției, care ar putea fi scurtată. „În acest moment, potrivit legii, revoluția s-a desfășurat din 14 în 26 decembrie 1989. Potrivit noului punct de vedere, revoluția se încheie la 22 decembrie. Toți cei care au documente care atestă participarea la revoluție doar după această dată își vor pierde calitatea de participant sau de remarcat. Deocamdată nimeni nu știe cîți dintre revoluționari ar fi în această situație, dar ni s-a spus că ar fi vorba de cîteva mii”, a declarat deputatul Gabriel Andronache.

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Accident cu un mort și 7 răniți lângă Brașov, pe Șoseaua Cristianului


  22.09.2019
 • ➤ Sport


  LNHF. Corona Brașov, cinci victorii din tot atâtea meciuri / Ion Crăciun: „Le felicit pe fete pentru determinare “


  22.09.2019
 • ➤ Local


  Incendiu în curtea fabricii Prodlacta din Brașov


  22.09.2019
 • ➤ Local


  Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Local


  O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Accident grav cu o victimă, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Calificări pentru 159 de femei rrome

  Articolul următor


  Blocaj în Consiliul Local Săcele

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.199 milisecunde, încărcat în milisecunde