Primăvara anului 2025 în Brașov se va caracteriza prin temperaturi mai ridicate decât media obişnuită, cu un plus de 1-2 grade Celsius față de valorile normale pentru această perioadă. În martie, aprilie și mai, zilele vor fi majoritar însorite, iar temperaturile vor fi plăcute, potrivite pentru activitățile în aer liber. Totuși, există posibilitatea unor scurte perioade de vreme rece, care vor dura cel mult două zile.
Precipitațiile vor fi sub media normală a regiunii, cu o cantitate mai mică de ploi comparativ cu anii anteriori. Aceste condiții pot duce la o posibilă secetă, având în vedere că va exista o presiune atmosferică ridicată în Europa, iar furtunile vor fi deviate spre nordul continentului. Acest tipar meteorologic favorizează zilele mai calde, dar și o mai mare stabilitate atmosferică, ceea ce ar putea afecta resursele de apă și agricultură din zona Brașovului.
În ansamblu, primăvara în Brașov se va prezenta ca o perioadă cu vreme blândă, ideală pentru plimbări și activități în aer liber, însă autoritățile ar trebui să fie pregătite pentru eventualele efecte ale unui sezon cu precipitații mai reduse.
Anunțul Papei Francisc privind data Paștelui. Invitație adresată bisericilor răsăritene
Papa Francisc a afirmat, sâmbătă, că Biserica catolică este gata să accepte o dată unică de celebrare a Paștelui, această sărbătoare variind în funcție calendarul religios folosit de diversele biserici creștine, scrie AFP.„Biserica catolică este dispusă accepte o dată dorită de toți, o dată a unității”, a spus suveranul pontif improvizând față de teztul omiliei pe care a ținut-o la liturghia de închidere a săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
„Într-o manieră providențială, Paștele va fi celebrat în acest an în aceeași zi în calendarele gregorian și iulian, tocmai în timpul acestei aniversări ecumenice”, a spus papa referindu-se celebrarea a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea, primul conciliu ecumenic al bisericilor creștine.
„Reînnoiesc apelul meu pentru ca această coincidență să servească ca aducere aminte creștinilor să facă un pas decisiv către unitate, în jurul acestei date comune a Paștelui”, a conchis șeful Bisericii catolice.
„Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat.
Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia).
Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a scris Baconshi pe Facebook.
Biserica Ortodoxă a reacționat la propunerea ca Paștele să fie celebrat la aceeași dată de către întreaga creștinătate, spunând că „soluționarea acestei probleme, care nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox”.
Patriarhia spunea, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că „posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil”.
Cum se calculează data Paștelui
Data Paștelui a dat naștere în vechime unor controverse și dezbinări în sânul Bisericii în primele secole de la începutul erei noastre. Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii Paștelui, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit că Paștele va fi serbat întotdeauna duminica.
Această duminică va fi imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. S-a mai stabilit și că atunci când data Paștelui iudaic cade duminică, Paștele creștin va fi serbat duminica următoare, pentru a nu fi serbat o dată cu cel iudaic, dar nici înaintea acestuia.
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar celălalt cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.
În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
Până la Marea Schismă, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată.
Marea schismă din 1054, în urma căreia Biserica Creştină de Apus s-a despărţit de Biserica Răsăriteană, a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice. Trebuie spus că relaţiile dintre Apusul şi Răsăritul Bisericii Creştine erau încordate şi complicate de multă vreme. Începând încă din secolul al IV-lea, între Răsăritul şi Apusul creştin se făcea simţită o tensiune ecleziologică ce privea statutul papei de la Roma în Biserică, adică pretenţia de jurisdicţie universală a papilor asupra întregii Biserici din Apus şi Răsărit.
Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele.
Din motive de ordin confesional, bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile.
Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.
Congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) în anul 1923 a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, rămânând însă la latitudinea fiecărei biserici ortodoxe autocefale să aleagă momentul oportun pentru această trecere. Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei.
Călin Georgescu, confuz între istorie și mitologie: Carol I sau Decebal?
Călin Georgescu, cunoscut pentru discursurile sale pline de simboluri dacice și referințe istorice imaginative, a oferit un moment de-a dreptul memorabil pe 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Suveranistul a reușit să creeze o adevărată confuzie istorică, atribuind celebra deviză a Regelui Carol I, „Totul pentru țară, nimic pentru mine,” unei misterioase „Legi a Sarmizegetuzei” – o lege care, surpriză, nu există.
În timp ce depunea o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, Georgescu a declarat: „Haideți să ne înhorim, pentru că de asta am venit: Unire și victorie! (…) Este cel care a respectat legea pe care poporul român a înțeles-o, deja astăzi, prin unitate. Legea Sarmisegetuzei, totul pentru țară, nimic pentru mine.”
Declarația ar fi fost poate un moment emoționant, dacă nu ar fi fost atât de greșită. „Legea Sarmizegetuzei” nu este documentată nicăieri în istorie, iar deviza menționată îi aparține Regelui Carol I, cel care a avut un rol esențial în modernizarea României.
Această gafă monumentală îl plasează pe Călin Georgescu într-o categorie aparte de confuzie istorică, confundând dacii cu perioada regalității române. De altfel, această tendință de a amesteca mitologia cu realitatea nu este o noutate pentru Georgescu, care în discursurile sale glorifică deseori o versiune idealizată a dacilor, ignorând evidențele istorice.
Călin Georgescu pare să fi vrut să dea un mesaj patriotic profund, dar a ajuns să facă istoria să pară mai degrabă o operă de ficțiune. Carol I sau Decebal? Pentru Georgescu, istoria nu pare să aibă granițe clare – doar un amestec spectaculos, dar complet neinspirat.
Cristian Tudor Popescu ironizează jaful din Olanda și îl aduce în discuție pe Călin Georgescu: „S-a aflat cine a furat coiful! N-ai să crezi!”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat cu sarcasm după furtul spectaculos al unor artefacte dacice de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia au fost furate de indivizi neidentificați, care au folosit un exploziv pentru a pătrunde în muzeu.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Cristian Tudor Popescu a legat evenimentul de figura controversată a lui Călin Georgescu, făcând o parodie savuroasă:
„S-a aflat cine a furat coiful! N-ai să crezi! Coiful dacic de la Coțofenești a fost teleportat dintr-un muzeu din Olanda de un grup de românoși aparținând mișcării MÎRGA – Make Romania Great Again, pentru a-l încorona cu el pe Georgescu. S-au mai ciordit și niște brățări, tot dacice, desigur, pentru Doamna Georgela,” a scris gazetarul.
CTP a continuat seria ironică, sugerând că inițial grupul ar fi vrut coroana din oțel de tun a regilor României, dar, inspirat de recentele declarații ale lui Călin Georgescu despre „Legea Sarmizegetuzei”, și-au schimbat planul. „După ce Însuși Georgescu a descoperit că „Totul pentru țară, nimic pentru mine” e „Legea Sarmizegetuzei”, nu cuvintele lui Carol I, au înțeles mesajul și s-au orientat spre coif, care mai e și din aur.”
În stilul său caracteristic, gazetarul a încheiat cu un post-scriptum acid:
„Praznicul național de după încoronarea perechii Georgescu va include brânză, barză, mămăligă și viezure. P.S. De fapt, e vorba de lozinca legionară „Totul pentru țară, nimic pentru noi!”, pusă de Georgescu la persoana întâi singular.”
Cristian Tudor Popescu își păstrează tonul ironic, transformând un eveniment serios într-o satiră cu țintă clară, combinând actualitatea cu politica și umorul negru.
Istoricul Adrian Cioroianu, despre furtul pieselor de tezaur dacic: A fost categoric o lovitură premeditată, pusă la cale cu mult timp în urmă.
Istoricul Adrian Cioroianu consideră că furtul unor piese de tezaur dacic de la un muzeu din Olanda, în urma exploziei de sâmbătă dimineaţă, a fost pregătit, „posibil, cu multe luni înainte, fiind „categoric” o lovitură premeditată, pusă la cale din timp de către „profesionişti”, Istoricul menţionează că valoarea în sine a obiectelor furate este „mult mai mare” decât valoarea propriu-zisă a aurului şi spune că trebuie să ne temem mai ales ca speră ca făptaşii să nu treacă imediat la topirea obiectelor.
”Din păcate, un ministru de externe nu are o foarte mare putere. Cei care vor soluţiona cazul, să sperăm, vor fi poliţiştii din Olanda şi să sperăm că acest caz va fi soluţionat înainte ca acelor obiecte să nu li se întâmple ceva”, a declarat Adrian Cioroianu, într-o intervenţie la Digi24.
Întrebat dacă era normal ca astfel de obiecte extrem de valoroase, de pe vremea dacilor, să fie împrumutate, inclusiv celebrul Coif de la Coţofeneşti şi brăţări dacice, Cioroianu a spus că acestea erau piese din colecţia de patrimoniu a Muzeului Naţional de Istorie a României, de la Bucureşti, care erau ţinute într-o locaţie „destul de securizată”, la subsolul muzeului şi era de aşteptat ca ele să fie la fel de securizate şi acolo unde sunt expuse în alte ţări.
„E foarte posibil să fi fost o lovitură pregătită cu multe luni înainte”
„De câte ori au plecat, din câte ştiu, măsurile erau de maximă securitate. Ce s-a întâmplat acolo şi explozia acestui zid ne arată o lovitură pusă la cale din timp. Să ne înţelegem, expoziţia se termina în zilele următoare. Deci este exact perioadă în care probabil organizatorii de la muzeul respectiv deja se gândeau la viitoare expoziţie, se aşteptau ca aceasta să fie strânsă mâine sau poimâine şi iată că s-a dat lovitura, repet, o lovitură premeditată, categoric, adică nu a fost o echipă care a venit alaltăieri, a văzut acolo exponatele şi-a dat seama că e aur…. Nu, din păcate, e foarte posibil să fi fost o lovitură pregătită cu multe luni înainte”, a afirmat Cioroianu.
Referitor la importanţa Coifului de aur de la Coţofeneşti, istoricul a spus că acesta este „printre cele mai importante” piese, fiind „unicat”.
„Teoretic, ea are o valoare de inventar, ca orice piesă de patrimoniu din România, în orice bibliotecă sau muzeu, fiecare obiect sau unitate are o valoare de inventar, dar, dincolo de această valoare de inventar, aceste piese sunt unicat şi în asta constă valoarea lor. Nu avem două astfel de coifuri, nimeni nu ştie unde se mai găseşte unul similar în Europa. Că a fost dacic sau nu, asta e, iarăşi, o discuţie între istorici, dar aceste piese sunt în memoria noastră identitară, şi asta le face valoroase, dincolo de orice sumă, în euro sau în dolari”, a mai spus Cioroianu.
„Singurul lucru de care trebuie să ne temem este că cei care au dat această lovitură să nu treacă imediat la topirea aurului”
Potrivit istoricului, singurul lucru de care trebuie să ne temem este că cei care au dat această lovitură să nu treacă imediat la topirea aurului.
”Ar fi inconştienţi, pentru că valoarea obiectelor este mult mai mare decât valoarea aurului, ca atare. Ori eu cred că acolo a fost o echipă de profesionişti, n-au fost nişte hoţi de buzunare din Gara de Nord, sau din gara din Olanda, pe dreapta. Nu e vina Olandei, nicio ţară din lume nu e pregătită în faţa unor asemenea bande de răufăcători. Este vina celor care au plănuit această lovitură şi tot ce ne dorim este o bună colaborare între poliţia de la noi şi poliţia de acolo. Probabil e o reţea transfrontalieră de hoţi care se ocupă cu lovituri la acest nivel. Repet, nu e vorba de un furt din galantare, ei au ştiut foarte bine pe ce pun mâna şi tot ce-mi doresc eu este ca ei să nu distrugă acele obiecte. Pentru că aurul din ele, valoarea aurului este net inferioară valorii pieselor istorice”, a mai spus Cioroianu.
În urma exploziei de sâmbătă dimineaţă, din apropierea Muzeului Drents, din Assen (Ţările de Jos), care găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, un număr de exponate din expoziţie au fost furate de persoane încă neidentificate. MAE a precizat că au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.
„O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu”
Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.
O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. Jurnaliştii notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.
Printre obiectele furate se numără trei brăţări de aur şi piesa centrală a expoziţiei, coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale, dar este posibil ca şi alte obiecte să fi fost furate.
O zi de schi în România poate ajunge la 100 de euro.
O zi de schi în România a devenit o experiență costisitoare, prețurile din stațiunile autohtone fiind tot mai apropiate de cele din Europa potrivit unei analize Hotnews.ro. În medie, costul unei zile pe pârtie depășește 250 de lei (50 de euro) de persoană, iar dacă se închiriază echipament, suma crește la peste 350 de lei (70 de euro). Cei care iau lecții de schi și optează pentru o masă consistentă pot ajunge la cheltuieli de peste 500 de lei (100 de euro).
În stațiunile mari din România, precum Poiana Brașov, Sinaia și Predeal, prețurile skipass-urilor variază semnificativ. De exemplu, în Poiana Brașov, un skipass pentru o zi costă 220 de lei, iar un abonament pe șase zile ajunge la 830 de lei. La Sinaia, skipass-ul pentru o zi este 210 lei în timpul săptămânii și 230 de lei în weekend, în timp ce la Predeal, costul pentru o zi pe pârtie este de 265 de lei. În stațiuni mai mici, precum Straja sau Arieșeni, prețurile sunt ceva mai accesibile, fiind între 160 și 180 de lei pentru o zi.
Comparativ, în stațiunile din Alpi, precum cele din Austria și Italia, skipass-urile costă între 70 și 80 de euro pe zi, însă infrastructura, numărul pârtiilor și altitudinea acestora oferă o experiență net superioară. În Spania, turiștii pot găsi skipass-uri la prețuri mai mici, între 30 și 70 de euro, în funcție de momentul sezonului.
În ceea ce privește închirierea echipamentului, prețurile variază între 90 și 150 de lei pe zi pentru un set complet, care include schiuri, clăpari și cască. Cei care optează pentru mărci premium vor plăti cu 40-50 de lei mai mult. Lecțiile de schi cu un instructor autorizat au prețuri ce pornesc de la 180-200 de lei pe oră, iar în perioadele de vârf, precum vacanțele școlare, tarifele pot crește cu 20%.
Deși prețurile din stațiunile românești sunt comparabile cu cele din Europa, infrastructura și calitatea serviciilor sunt încă departe de cele oferite în Alpi. Totuși, stațiunile autohtone rămân o opțiune convenabilă pentru cei care preferă să schieze mai aproape de casă.
În România se cumpără, în fiecare lună, câte două mașini de 2.000.000 de euro. Tot în România, la fiecare două zile se cumpără o mașină cu un preț de peste 200.000 de euro.
Potrivit ZF, în 2024, pe piața locală au fost înmatriculate 75 de automobile de lux, un volum similar cu cel din 2023. Totuși, anul trecut s-a remarcat o creștere a numărului de mașini în ediții limitate sau foarte exclusiviste. Dintre cele mai scumpe modele, 25 au un preț de cel puțin jumătate de milion de euro.
Anul 2025 a adus pe piaţa locală încă de la început livrarea unuia dintre cele mai scumpe automobile din lume – Lamborghini Sian, care poate costa, chiar şi pre-owned, între 2,5 şi 3,5 milioane de euro.
Livrarea acestuia zilele trecute vine însă după un 2024 în care dealerii de maşini de lux au livrat aproape 200 de automobile exclusiviste, multe dintre ele cu preţuri de peste 500.000 de euro, potrivit datelor centralizate de ZF.
Ferrari, cea mai cumpărată mașină de către bogații României în 2024
Ferrari este de departe câştigătorul absolut în 2024, care nu doar că a înregistrat 65 de maşini noi înmatriculate, dar şi cele mai scumpe dintre toate automobilele din România – Ferrari SF90 XX Stradale şi Ferrari 812 Competizione, care costă cel puţin 1,6 milioane de euro fiecare, iar în total nu mai puţin de şase maşini din cele două modele au fost livrate în România.
Lamborghini se poate lăuda de asemenea cu şapte maşini Revuelto, care au un preţ de circa 800.000 de euro fiecare, potrivit site-urilor de specialitate.
„Pentru Porsche Inter Auto România, 2024 a fost un an de creştere pentru toate mărcile de lux, impulsionat şi de lansări de modele noi, şi de apetitul tot mai mare al clienţilor pentru ediţii limitate şi configuraţii speciale.
Prin intermediul Lamborghini AdPersonam, Bentley Mulliner şi Porsche Exclusive Manufaktur le-am oferit clienţilor posibilitatea de a crea exemplare cu totul deosebite care, alături de ediţiile speciale pe care le-am adus pentru ei, ajung să-şi conserve mai bine valoarea în timp, sau chiar să-şi crească atractivitatea“, a spus Alin Tapalagă, director general Porsche Inter Auto, compania de retail a Porsche Holding în România, care este şi importator pentru Porsche, Lamborghini şi Bentley.
„Livrarea istorică din această săptămână a celui mai scump Lamborghini Sian omologat pentru circulaţie pe drumurile publice e cel mai recent exemplu. Maşina are o valoare extraordinară şi pentru că este o filă din istoria Lamborghini.“
Automobilele de lux, în special cele realizate în ediţii limitate, sunt de multe ori văzute şi drept oportunităţi de investiţie deoarece în multe cazuri valoarea acestora creşte în timp. Mai mult, acestea nu mai sunt simple mijloace de transport, ci ele de obicei concurează la achiziţie cu imobile sau iahturi de lux.
Tranzacţii cu proprietăţi imobiliare în creștere față de 2023
Spre comparaţie, în 2024 au fost realizate în România tranzacţii cu proprietăţi imobiliare comerciale totalizând aproximativ 730 mil. euro, incluzând doar pe cele de cel puţin 5 mil. euro, în creştere cu 47% faţă de 496 mil. euro în 2023.
Dacă anii anteriori jucătorii internaţionali aveau un cuvânt greu de spus, în 2024 mulţi antreprenori români au investit în active imobiliare, preferând de obicei parcuri de retail, iar acestea au fost şi cele mai tranzacţionate în 2024.
La fel, pe piaţa industrială şi logistică, mulţi antreprenori au investit şi au ridicat depozite, ulterior vândute sau închiriate unor jucători internaţionali.
Spre exemplu, chiar dacă în 2024 performanţa pieţei imobiliare comerciale a fost mai bună decât în 2023, volumul total de investiţii s-a situat totuşi cu 18% sub media anuală pentru perioada 2014-2023 (886 mil. euro) şi sub aşteptări, din cauză că închiderea unor tranzacţii importante a fost amânată pentru 2025.
Cea mai mare pondere în 2024 au avut-o spaţiile industriale (40%), cu 290 mil. euro, fiind urmate de centrele comerciale (31%), cu aproximativ 225 mil. euro şi de clădirile de birouri (23%), cu 166 mil. euro.
Universitatea Transilvania din Brașov, prezentă în clasamentul Times Higher Education 2025
Universitățile din România au făcut un pas important în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, înregistrând un total de 63 de apariții în cele 11 domenii de studiu analizate, cu 6 mai multe față de ediția anterioară. Această creștere a reflectat un interes sporit pentru diversificarea performanțelor academice în cadrul instituțiilor de învățământ superior din România, într-un clasament care a inclus și un număr mai mare de universități din întreaga lume.
Deși acest rezultat este un semn pozitiv al progresului în educația superioară din România, majoritatea universităților românești se află în partea inferioară a clasamentelor pe domenii de studiu. Doar câteva dintre ele au reușit să se situeze în zona medie a listelor, ceea ce sugerează încă o distanță considerabilă față de instituțiile de top din lume.
În ciuda acestui lucru, performanțele recente ale universităților românești subliniază eforturile continue de îmbunătățire a calității educației și a cercetării academice. Expansiunea prezenței în acest clasament reflectă, de asemenea, un angajament mai mare din partea instituțiilor de învățământ superior românești de a-și consolida profilul internațional și de a atrage studenți și cercetători din diverse colțuri ale lumii.
În total, în listele pe domenii ce formează clasamentul pe 2025 apar 22 de universități românești. Dar una singură – Universitatea Babeș-Bolyai, lider sau co-lider, pentru România, în 7 domenii – revendică una din șapte apariții ale instituțiilor românești (anume 9 din totalul de 63), potrivit edupedu.ro.
Ea este urmată de Universitatea din București și de Universitatea Al.I. Cuza din Iași, fiecare cu câte 7 apariții. Alte universități cu o prezență considerabilă: Universitatea Transilvania din Brașov (5 apariții), Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea de Vest (câte 4 apariții).
Șofer prins conducând fără permis între Făgăraș și Brașov.
Un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost reținut de polițiștii Secției de Poliție Rurală Voila după ce a fost depistat conducând un autovehicul fără a deține permis de conducere. Incidentul a avut loc în data de 23 ianuarie, în jurul orei 17:00, pe DN 1, între localitățile Făgăraș și Brașov, în timpul unei acțiuni de control rutier.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că șoferul autoturismului, înmatriculat în Polonia, nu deținea permis de conducere. De asemenea, s-a stabilit că bărbatul era deja cercetat într-un alt dosar penal pentru o infracțiune similară comisă la sfârșitul anului trecut.
Pe baza probelor obținute, polițiștii au deschis un nou dosar penal pentru infracțiunea de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și au dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore. Acesta a fost transferat la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov.
Cercetările continuă sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, urmând să fie stabilite măsurile legale ce se impun.
Perspectiva ratingului României, retrogradată la negativă. S&P avertizează asupra riscului de clasificare „junk”.
Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit vineri, 24 ianuarie, perspectiva ratingului de țară al României de la stabilă la negativă, păstrând totuși calificativul „BBB-/A-3.” Această modificare reflectă riscurile fiscale și externe ridicate, precum și instabilitatea economică provocată de un deficit guvernamental în creștere și de cheltuieli nesustenabile.
Deficitul uriaș și haosul fiscal, în centrul atenției
S&P atrage atenția asupra faptului că deficitul fiscal al României a atins aproape 8,7% din PIB în 2024, mult peste estimările anterioare. Această situație este cauzată de cheltuielile excesive realizate în context preelectoral și de lipsa unor măsuri eficiente de consolidare fiscală. Agenția estimează că deficitul nu va scădea sub 6% din PIB înainte de 2028, în timp ce datoria publică ar putea depăși 60% din PIB până în 2027.
Riscuri pentru economie și investiții
Retrogradarea perspectivei la negativă vine cu avertismente serioase:
România riscă să fie retrogradată la categoria „junk” (gunoi), ceea ce ar însemna o pierdere semnificativă de încredere din partea investitorilor;
Creșterea costurilor de finanțare pentru Guvernul României;
Reducerea interesului investitorilor străini, deja afectați de instabilitatea politică și fiscală.
Perspective economice slabe
Creșterea economică în 2024 a fost sub așteptări, în contextul în care cererea internă ridicată a dus la creșterea importurilor. Pentru 2025, S&P prognozează dificultăți economice continue, pe fondul unei economii încetinite și al problemelor structurale precum scăderea populației apte de muncă. În ultimul deceniu, această populație a scăzut cu aproximativ 1,1% pe an, iar lipsa reformelor pentru îmbunătățirea competențelor și a mediului de afaceri rămâne o barieră majoră.
Scenarii posibile
În cazul unui scenariu negativ, retrogradarea ratingului ar putea avea loc dacă deficitul fiscal și datoria publică continuă să crească. Într-un scenariu pozitiv, perspectiva ar putea fi readusă la stabilă dacă Guvernul reușește să reducă deficitele fiscale și externe substanțial.
Impact asupra piețelor
Revizuirea negativă a perspectivei evidențiază lipsa de sustenabilitate a politicilor fiscale actuale și riscul de a expune România la șocuri economice externe. În plus, aceasta semnalează un mediu economic nesigur, ce afectează grav atractivitatea țării pentru investitori și încrederea piețelor financiare.
Ceferiștii amenință cu oprirea activității dacă trenurile anulate nu revin pe traseu la 1 februarie.
Ceferiștii cer repunerea în circulație a trenurilor de călători anulate de CFR Călători la începutul acestui an și plata contribuțiilor suplimentare pentru condițiile de muncă speciale. În caz contrar, aceștia amenință că vor opri activitatea.
Proteste și avertismente ferme
Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) a transmis, în cadrul unui protest organizat pe 24 ianuarie în Piața Victoriei, că măsurile luate de CFR Călători afectează grav transportul feroviar și angajații. Ceferiștii solicită Guvernului, Ministerului Transporturilor și companiilor feroviare de stat să reintroducă în circulație toate trenurile anulate până la 1 februarie, subliniind că aceste decizii pun în pericol locurile de muncă și reduc accesibilitatea transportului public.
Potrivit sindicaliștilor, trenurile au fost suspendate în mod nejustificat, inclusiv cele care asigurau legături importante precum București – Brașov sau București – Constanța. CFR Călători a justificat măsura prin reducerea numărului de pasageri pe anumite rute, însă navetiștii sunt nemulțumiți de lipsa opțiunilor.
Rute esențiale afectate
Anulările au afectat inclusiv trenuri care circulau prin Brașov, o zonă cu trafic intens datorită legăturilor către destinații turistice și economice majore. În medie, patru garnituri au fost eliminate din program pe diverse rute.
Solicitările ceferiștilor
Revendicările principale ale ceferiștilor includ:
Reintroducerea trenurilor anulate la începutul anului;
Aplicarea prevederilor Legii nr. 360/2023, care obligă unitățile feroviare să plătească contribuții suplimentare pentru angajații din domeniul siguranței feroviare;
Stoparea concedierilor colective motivate de restructurarea activității.
Contextul protestelor
Manifestația din 24 ianuarie a reunit, pe lângă ceferiști, și alte categorii profesionale nemulțumite de măsurile din recenta „ordonanță a austerității,” precum militari în rezervă, polițiști, mineri și siderurgiști. Aceștia au protestat față de modificările legislației privind pensiile, salarizarea și alte drepturi.
Ceferiștii atrag atenția că, în lipsa unui răspuns favorabil până la 1 februarie, există riscul opririi spontane a activității, ceea ce ar genera blocaje majore în transportul feroviar.
Când te bagi într-un turneu de poker, parcă totul se schimbă într-o secundă. Nu mai e vorba doar de a prinde o mână bună și de a-ți juca cărțile, ci intri într-o atmosferă unde fiecare mutare a ta poartă o presiune aparte. E ca și cum nu ai avea loc de întors, pentru că știi prea bine că, dacă-ți bagi toate fisele într-o mână proastă, riști să te ridici de la masă și să te duci acasă mai repede decât te-ai așteptat. Unii spun că turneele sunt doar o altă față a pokerului, dar orice jucător adevărat simte că-i altă mâncare de pește. Când ai plătit buy-in-ul și te uiți la stiva de jetoane, nu vrei să faci pași greșiți, mai ales dacă visezi la masa finală și la premiile care-ți pot face seara mai frumoasă.
Dacă ești genul care s-a mai băgat în partide de casă sau a făcut niște banchete online, ai o idee despre cum se mișcă treaba. Dar nimic nu te pregătește 100% pentru valul de emoții și strategii care te lovesc în turnee. Un pont bun e să explorezi chestii care să-ți dea un plus de antrenament, poate chiar ceva distractiv și rapid, cum ar fi Dice Roll gratis, doar ca să intri în stare și să-ți exersezi flerul.
Diferențe între cash games și turnee
Treaba e simplă când faci diferența între cash games și turnee: la jocurile pe bani (cash games) intri când vrei, ieși când ți se năzare, poți să cumperi fise suplimentare dacă rămâi pe zero, iar blindurile sunt mereu aceleași. E un vibe mai relaxat, deși în mod clar și acolo poți pierde bani serioși. Dar, în esență, dacă ești de-al casei, știi că te poți ridica de la masă oricând, fie că ești în profit, fie că simți că nu mai poți juca la capacitate maximă. În turnee, lucrurile funcționează altfel: once you’re in, nu mai e cale de întors decât dacă ești învins sau ai pus mâna pe un premiu. Blindurile cresc pe măsură ce timpul trece, așa că nu te poți lăsa pe-o ureche, că rămâi fără jetoane și ești scos din joc.
Mai e și aspectul ăsta psihologic: într-un turneu, fiecare decide dacă face push la all-in mai curajos, se ferește până prinde un spot mai bun, sau bluffează de parcă n-ar avea nimic de pierdut. În realitate, presiunea e altfel: îți pui la bătaie o singură șansă, un buy-in și un stack pe care, dacă-l pierzi, ai închis capitolul. În cash games poți zice “bag încă o dată o sută de euro și continuăm,” dar în turnee e game over dacă ți-ai ars jetoanele. Or asta te face să joci mai tactic, poate mai precaut, și să simți fiecare move al adversarilor ca pe o potențială amenințare. E clar că de-aici vine și șarmul turneelor: faptul că orice jucător, dacă prinde o serie bună de mâini și le joacă șmecher, poate ajunge să câștige sume cu care n-a visat să plece acasă în ziua aceea.
Sfaturi pentru a rezista presiunii în competiții
Primul lucru pe care-l faci înainte să te arunci într-un turneu e să te pui la punct cu partea mentală. Mulți subestimează faza asta și nici măcar nu se gândesc că e un joc al nervilor. Să stai acolo cu inima cât un purice și cu frica să nu-ți faci all-in pe degeaba e doar începutul. Trebuie să înveți să-ți dozezi emoțiile și să-ți găsești concentrarea. Unii își iau căști și ascultă muzică, alții beau doar apă în loc de energizante sau cafea, ca să nu fie prea agitați. E foarte important să-ți cunoști propriul mecanism: dacă simți că te enervezi repede, dă-te un pas în spate și respiră adânc. Pokerul se joacă și-n cap, nu doar în mână. Și, crede-mă, când presiunea se acumulează, ultimul lucru de care ai nevoie e să-ți pierzi calmul și să cazi în capcana tilt-ului.
Apoi, fii atent la adversari. În turnee, lumea se schimbă mai des la mese, iar tipologiile de jucători sunt mai variate decât într-un cash game obișnuit. Dacă te uiți câteva mâini la cineva, s-ar putea să-ți dai seama că folosește mereu același pattern atunci când are o carte mare. Sau că e genul care se aruncă la semi-bluff fără să clipească. Observă și fii conștient că informațiile astea te pot salva în momente de cumpănă. Dacă Îl știi pe un tip că intră la all-in cu un simplu as la fiecare două mâini, poate e momentul să-l prinzi la colț cu un pair mai serios. Dar, în același timp, ai grijă la surprize, pentru că nimic nu e bătut în cuie. Oamenii pot schimba strategia dintr-o dată, mai ales când simt că-s pe buza prăpastiei și au nevoie de un miracol ca să rămână în joc.
Alt aspect crucial: managementul fiselor și al timpului. În turnee, blindurile tot cresc, așa că n-ai luxul de a te risca doar când ai o pereche de ași în mână. Se numește blind pressure și e real. Dacă rămâi cu un stack mic, ajungi ușor de tot pe modul “fold, fold, fold” până când chiar nu mai ai de ales decât să te arunci la all-in cu ce carte ți-o fi picat. Așa că strategia de bază e să nu te lași furat de blinduri, să nu joci super-tight când blindurile deja ți-au mâncat jumătate din stack. În plus, când vine vorba de push sau fold în momentele critice, trebuie să-ți calculezi un pic șansele, nu doar să te bazezi pe noroc. E un echilibru între a fi agresiv și a nu te sinucide la masa de joc.
Un alt sfat care merge la sufletul multor jucători e să rămâi deschis la evoluție. Nu e nimic mai periculos decât să crezi că știi deja toate schemele. În turnee, se inventează strategii noi mereu, iar dacă ești setat pe un stil single track, riști să te ia valul. Întreabă orice jucător care a câștigat vreun trofeu sau a făcut un scor mare și o să-ți spună că a învățat ceva nou la fiecare competiție. Că poate a prins un jucător cu un bluff imposibil de ghicit sau a văzut cum cineva a reușit să schimbe complet ritmul mesei. Așa că fii pregătit să te ajustezi, să nu te încăpățânezi când lucrurile nu merg. Poți să joci tight de obicei, dar dacă masa e plină de jucători hyperagresivi, e posibil ca la un moment dat să trebuiască să faci o mișcare șocantă doar ca să-ți recâștigi respectul. E joc de adaptare și, dacă nu te adaptezi, rămâi în urmă.
Concluzie
Așadar, dacă te bate gândul să te bagi în turnee și să cauți drumul spre un mic sau mare jackpot, ia în calcul toate elementele astea: diferențele semnificative față de cash games, presiunea care crește pe măsură ce stivele se micșorează și sfaturile pe care le poți pune în aplicare ca să nu te duci pe apa sâmbetei. Nu te lua după vorbe mari, fii realist și antrenează-ți mintea și strategia, că de-acolo vine magia în poker.
Între 24 ianuarie-23 februarie ai 5% discount pentru afacerea ta
Începând de vineri, 24 ianuarie, și până pe 23 februarie, la ATAC Hiper Discount by Auchan ai 5% bani înapoi pe cardul de fidelitate MyBusiness Club, pentru afacerea ta, dacă ești persoană juridică. În plus, fie că ești persoană fizică sau juridică, tot în magazinul tău preferat, care te așteaptă zilnic cu prețuri mici, vei găsi prețuri în cascadă incredibile la produse esențiale, precum fructe și legume, făină, cafea, gata de a fi descoperite.
Grăbește-te să prinzi prețurile de neegalat!
La ATAC Bartolomeu, deschis zilnic între 7:00 – 22:00, găsești în permanență o gamă de 17.000 de produse atent selecționate, atât produse proaspete, de băcănie, cât și detergenți și produse de curățenie, produse cosmetice și îngrijire, băuturi alcoolice și răcoritoare și multe altele, sub deviza „Jos cu prețurile!”, care exprimă cel mai bine esența eforturilor făcute de a-ți oferi cele mai avantajoase prețuri zi de zi.
Fructe și legume la prețuri de neratat
La ATAC Hiper Discount by Auchan găsești ceapă galbenă la doar 2,99 lei/kg, 2,69 lei/preț min 3 kg și 2,39 lei/preț min 25 kg, dar și morcovi la 2,79 lei/kg, 2,49 lei/preț min 3 kg și 2,29 lei/preț minim 10 kg.
De asemenea, ai economii garantate cu mere idared la 3,99 lei/kg, 3,79 lei/preț min 3 kg și 3,49 lei/preț min 13 kg. Totodată, ai portocale la plasă 2 kg la 9,99 lei, la 8,99 lei/preț minim 3 plase și 7,99 lei/preț min 10 plase. Cumperi mai mult, mai avantajos
ATAC Bartolomeu propune o strategie agresivă de prețuri mici zi de zi la mii de produse, datorită optimizărilor de costuri, manipulării la palet și bax, reducerii cheltuielilor cu decorațiuni și publicitate și vânzării volumelor mărite.
De exemplu, în această perioadă, aici găsești și:
● Cafea JACOBS KRONUNG, 500g: 23,69 lei/1 buc, 22,69 lei/2 buc sau 21,89 lei la 3 bucăți achiziționate
● Făină BĂNEASA 000, 1kg: 2,99 lei/1 buc, 2,79 lei/2 buc sau 2,59 lei la 3 bucăți cumpărate
● Apă plată AQUACARPATICA, 2l: 3,69 lei/1 buc, 3,49 lei/2 buc sau 2,99 lei la 3 bucăți cumpărate
● Energizant HELL, doză 0,25l: 2,59 lei/1 buc, 2,49 lei/2 buc sau 2,25 lei la 3 bucăți cumpărate
Catalogul ATAC Hiper Discount by Auchan este disponibil aici: Catalog
Fă-ți cumpărăturile inteligent! Vino să descoperi super prețurile ATAC Hiper Discount by Auchan!
Dinții drepți, albi și strălucitori încă sunt un standard pentru un zâmbet perfect. Însă, mulți dintre pacienții care își doresc să obțină acest zâmbet perfect sunt, adesea, surprinși atunci când le este recomandat să înceapă un tratament ortodontic înainte de orice procedură de estetică dentară.
Deși fațetele dentare sau coroanele pot părea soluția imediată, tratamentul ortodontic este esențial pentru a asigura alinierea corectă a dinților pe arcadă, contribuind, astfel, nu doar la un zâmbet mai frumos, dar și la o sănătate orală optimă pe termen lung.
De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece unele probleme de ocluzie (mușcătură) nu sunt vizibile atunci când zâmbim. Urmărind doar linia surâsului, în care sunt vizibili numai dinții din față, nu putem percepe faptul că anumiți dinți, poziționați anterior, pot fi strâmbi, fără a afecta estetica și armonia zâmbetului în ansamblu.
De asemenea, sunt la fel de multe persoane care, deși au dinții drepți, au zâmbetul imperfect din cauza unei mușcături incorecte (malocluzie). Astfel, este nevoie de o abordare multidisciplinară pentru a oferi pacientului echilibru și armonie în zâmbet, iar primul pas îl reprezintă tratamentul cu aparat dentar.
“Ortodonția cuprinde un spectru larg de afecțiuni, de la cazuri simple de înghesuiri dentare sau spațieri interdentare, până la afecțiuni complexe care implică dezechilibre severe ale maxilarelor și necesită o abordare clinică specială. De altfel, în practica mea zilnică, constat că mulți dintre pacienți au nevoie de un tratament cu aparat dentar înainte de a le reface estetica zâmbetului prin protetică. Consider că este important să continuăm să educăm oamenii pentru a înțelege și a-și însuși responsabilitatea sănătății zâmbetului și a impactului social și emoțional pe care acesta îl are asupra fiecăruia”, ne explică dr. Cristina Chiriacescu, medic specialist în Protetică și Estetică dentară, fondatoare clinicii Dentetico Brașov.
Mai mult decât un zâmbet drept și estetic
Îndreptarea dinților aduce beneficii care depășesc simpla estetică a zâmbetului, contribuind, în primul rând, la o sănătate orală mai bună. Dinții corect aliniați pe arcadă permit o igienizare optimă a cavității orale, reducând riscul apariției cariilor, a afecțiunilor parodontale, a infecțiilor dentare, dar și a anumitor probleme sistemice (digestia, dificultăți de vorbire etc.).
Alinierea dinților pe arcadele dentare poate îmbunătăți și mușcătura, reducând tensiunea de la nivelul maxilarelor, prevenind sau ameliorând afecțiuni precum tulburările articulației temporo-mandibulare (ATM) care pot genera dureri de cap continue și afecta calitatea vieții.
La Dentetico Brașov, construim extrem de minuțios fiecare plan de tratament, ținând cont nu doar de dinți, ci și de starea de sănătate a organismului.
“Ne dorim ca fiecare tratament pe care îl realizăm să fie o investiție pe termen lung în sănătate și în creșterea încrederii în sine, iar acest lucru îl realizăm cu devotament, respect și dedicare față de pacient și față de actul medical în sine”, menționează dr. Cristina Chiriacescu.
Ortodonția digitală, disponibilă pentru voi la Dentetico
Tratamentele ortodontice moderne au cunoscut o evoluție extraordinară grație tehnologiilor digitale actuale, de care pacienții Dentetico beneficiază încă de la prima vizită în clinică.
Scanner-ul intraoral și CBCT- ul în scop ortodontic 3D, practic, recreează digital pacientul în toată complexitatea sa, îmbunătățind acuratețea diagnosticului și a planului de tratament, în timp ce tehnologia de imprimarea 3D a diferitelor componente ale unui aparat dentar ajută la personalizarea completă a tratamentului și oferă rezultate mai eficiente și mai rapide.
Viziunea Dentetico este ca fiecare pacient să plece din clinică nu doar cu un zâmbet perfect, dar și cu o sănătate orală optimă, îmbunătățindu-i, astfel, calitatea vieții pe termen lung. Alignerele dentare, o revoluție discretă cu impact puternic în transformarea zâmbetului
În ultimii ani, odată cu tehnologia a evoluat și deschiderea pacienților adulți spre a urma un tratament cu aparat dentar. Acest lucru se datorează și opțiunilor atractive de tratament ortodontic precum alignerele dentare, o soluție estetică, eficientă și confortabilă.
Grație aspectului său transparent, aproape invizibil, acest tip de aparat ortodontic este preferat de adulții preocupați de menținerea unei anumite prestanțe fizice pe durata tratamentului.
Fără fire, confortabile, detașabile, transparente și 100% personalizate pe forma dinților, alignerele dentare au fost create, parcă, din toate dorințele pacienților pentru a obține dinți drepți fără compromisuri și schimbări în stilul de viață.
Aparatele dentare recomandate de Dentetico, așa cum sunt și alignerele dentare, sunt create pentru a maximiza rezultatele tratamentului ortodontic și a eficientiza timpul de purtare al acestor dispozitive, așa cum știm că își doresc pacienții noștri. Scopul echipei noastre este acela de a îndruma, cu răbdare și înțelegere, fiecare pacient spre a alege soluția de tratament potrivită.
Tot ceea ce facem la Dentetico este pentru binele pacienților, iar prin fiecare tratament ne dorim să le oferim nu doar rezultate vizibile, dar și o experiență transformatoare, lipsită de temeri sau griji. Iar rezultatele muncii noastre sunt exprimate, de fiecare dată, prin cel mai natural și sincer gest, acela de a zâmbi liber.
Suntem aici, mereu! Vă așteptăm la Dentetico, clinica zâmbetelor perfecte, locul în care pasiunea pentru zâmbet transformă vieți.
În domeniul construcțiilor și al instalațiilor moderne, inovația și eficiența sunt piloni de bază pentru realizarea unor proiecte durabile și sigure. Un element de bază în această ecuație este alegerea materialelor potrivite, iar aici intervin țevile laminate la cald și trase la rece.
Aceste echipamente au câștigat rapid popularitate datorită proprietăților lor excepționale și versatilității de aplicare.
Descoperă citind în continuare acest articol felul cum folosirea țevilor laminate la cald poate transforma proiectele tale, de la îmbunătățirea rezistenței structurale și economisirea de costuri, până la contribuția la eficiența costurilor de realizare și de exploatare. Află de ce acestea reprezintă o opțiune inteligentă în dezvoltarea unor infrastructuri durabile și funcționale.
1. Relația dintre inovație și utilizarea țevilor laminate
Inovația reprezintă motorul principal al progresului în construcții, iar țevile laminate la cald și trase la rece joacă un rol esențial în această evoluție. Alegerea acestor materiale se bazează pe faptul că ele oferă o combinație ideală între rezistență și flexibilitate, ceea ce permite proiectanților și inginerilor să conceapă structuri mai îndrăznețe și mai eficiente. Poți cerceta, de exemplu, gama variată de țevi laminate oferite de NIMFA pe site-ul tevi-laminate.ro, locul unde vei găsi diverse modele la diferite standarde și dimensiuni pentru diverse domenii precum construcții de conducte, instalații termice, gaze și rafinării, construcții navale, etc.
Acest tip de țeavă permite crearea unor soluții de inginerie adaptate nevoilor complexe, reducând în același timp costurile și timpul de execuție. În plus, tehnologiile moderne de producție asigură o calitate superioară și o durabilitate sporită, asigurând astfel încredere în siguranța și longevitatea construcțiilor.
Prin integrarea țevilor laminate la cald, tu poți să răspunzi mai rapid și mai eficient cerințelor pieței, contribuind la construcția unor clădiri și infrastructuri inovatoare care susțin comunitățile viitorului.
2. Versatilitatea în aplicarea țevilor laminate la cald
Versatilitatea țevilor laminate la cald le transformă într-o alegere preferată pentru o gamă variată de aplicații în construcțiile moderne. Acestea pot fi utilizate atât în proiecte de infrastructură de mari dimensiuni, cum ar fi podurile și clădirile industriale, cât și în construcții rezidențiale sau civile.
Datorită procesului de laminare la cald și tragere la rece, țevile dobândesc o rezistență crescută și o flexibilitate care le permit să fie adaptate în funcție de cerințele specifice ale fiecărui proiect. Ele sunt de asemenea ideale pentru sistemele de alimentare cu apă și gaze, precum și pentru structurile care necesită susținere solidă și durabilă. Integrarea acestor țevi în proiectele tale nu doar că optimizează performanța și fiabilitatea construcției, dar asigură și o eficiență economică, datorită reducerii necesității de mentenanță frecventă.
Întrucât piata continuă să evolueze, posibilitatea de a adapta soluții în funcție de nevoi specifice va face ca țevile laminate să rămână un element cheie în arsenalul de materiale de construcții.
3. Durabilitatea țevilor laminate în condiții extreme
Durabilitatea țevilor laminate le face ideale pentru utilizarea în condiții extreme, un factor esențial pentru construcțiile din zonele cu climat sever sau în aplicațiile industriale intense. Procesul de laminare la cald și tragere la rece oferă acestor țevi o structură internă uniformă, care le mărește rezistența la coroziune, abraziune și variații extreme de temperatură.
De exemplu, în regiunile expuse la frig extrem sau umiditate ridicată, capacitatea acestor țevi de a-și păstra integritatea structurală contribuie la longevitatea și siguranța construcțiilor. De asemenea, în industriile care operează sau exploatează instalații diverse la temperaturi înalte sau în medii acide, cum ar fi rafinăriile sau centralele chimice, țevile laminate la cald oferă o securitate suplimentară și reduc riscul de eșec al sistemului.
Alegerea acestor țevi nu numai că asigură performanța pe termen lung a proiectului tău, dar îți oferă și liniștea că acestea vor face față provocărilor mediului extrem, protejând investiția și integritatea structurii.
4. Rezistența structurală superioară a țevilor laminate la cald
Rezistența structurală superioară a țevilor laminate la cald este un factor crucial care le face indispensabile în construcții moderne și durabile. Procesul de laminare la cald și tragere la rece consolidează structura internă a materialului, eliminând defectele și neconcordanțele, și permite obținerea unor țevi mai rezistente și mai uniforme.
Acest lucru le oferă o capacitate extraordinară de a suporta sarcini mari și de a menține stabilitatea structurală indiferent de solicitările la care sunt supuse. De asemenea, distribuția uniformă a tensiunii în material contribuie la prevenirea formării fisurilor sau a deformărilor sub impact, un avantaj esențial pentru proiectele expuse la forțe externe semnificative, cum ar fi clădirile înalte sau podurile.
Integrând țevile laminate în proiectele tale, poți asigura o performanță structurală excelentă, reducând riscul avariilor și menținând siguranța și fiabilitatea pe termen lung. În contextul unei piețe competiționale și exigente, utilizarea acestor țevi poate reprezenta o diferență majoră în succesul și îmbunătățirea investițiilor tale în construcții.
5. Impactul asupra timpului de execuție a proiectelor
Utilizarea țevilor laminate poate avea un impact semnificativ asupra timpului de execuție a proiectelor, contribuind la economisirea de resurse și la optimizarea proceselor de construcție. Datorită durabilității și rezistenței lor superioare, aceste țevi necesită mai puține ajustări și reparații în timpul instalării, ceea ce duce la o reducere considerabilă a timpului dedicat montajului.
De asemenea, procesul simplificat de fabricare și disponibilitatea într-o varietate de dimensiuni standardizate facilitează integrarea rapidă în proiecte, evitând întârzierile care ar putea apărea din lipsa de disponibilitate a materialelor. Complementar, fiabilitatea acestor țevi permite o planificare mai precisă a lucrărilor, reducând nevoia de modificări ad-hoc și minimalizând riscul costurilor suplimentare.
În ansamblu, alegerea țevilor laminate la cald nu doar că accelerează desfășurarea proiectelor tale de construcție, dar contribuie și la eficiența globală și succesul pe termen lung al acestora, permițându-ți să răspunzi cerințelor pieței într-un mod prompt și eficient.
6. Eficiența costurilor în construcțiile moderne
Eficiența costurilor reprezintă un obiectiv central în construcțiile moderne, iar utilizarea țevilor laminate la cald poate contribui semnificativ la atingerea acestui obiectiv. Aceste țevi oferă un echilibru excelent între preț și performanță, asigurându-ți că investiția este bine justificată pe termen lung.
Datorită durabilității și rezistenței lor superioare, vei beneficia de o scădere a frecvenței și costurilor asociate reparațiilor și întreținerii pe parcursul utilizării. De asemenea, procesul de montaj se realizează mai rapid și eficient, ceea ce reduce atât costurile cu manopera, cât și consumul de resurse. În plus, disponibilitatea variată a dimensiunilor și formelor acestor țevi îți oferă flexibilitatea de a le adapta în funcție de specificațiile proiectului tău, evitând astfel costurile suplimentare de personalizare excesivă.
Alegerea țevilor laminate la cald în proiectele tale nu doar că îmbunătățește balanța costurilor, dar îți oferă și liniștea unui material de încredere care susține construcții durabile și economice.
În concluzie, țevile laminate la cald se dovedesc a fi o alegere excelentă în domeniul construcțiilor moderne datorită versatilității, rezistenței structurale superioare și eficienței costurilor pe care le oferă. Aceste avantaje nu doar că optimizează procesul de construcție, dar îți permit și să asiguri un nivel crescut de siguranță și durabilitate în proiectele tale.
De la reducerea timpului de execuție și până la performanța în condiții extreme, țevile laminate răspund provocărilor complexe din construcții. Ești gata să îmbunătățești viitoarele tale proiecte cu ajutorul acestor materiale inovatoare?
Organizarea eficientă a rufelor joacă un rol esențial în menținerea unui spațiu ordonat și în economisirea timpului. Alegerea unui uscător de rufe potrivit și a unui coș de rufe de calitate poate transforma această activitate zilnică într-o sarcină mai simplă și mai practică. În acest articol, vom discuta despre cum să alegi cele mai bune produse pentru a-ți organiza rufele, precum și beneficiile utilizării acestor articole indispensabile în orice locuință.
Uscător De Rufe: Esențial Pentru Eficiența Îngrijirii Hainelelor
Un uscător de rufe reprezintă o soluție modernă și practică pentru a reduce timpul necesar uscării hainelor și pentru a evita spațiile aglomerate din casă. Pe lângă uscătoarele tradiționale pe suport, uscătoarele electrice devin din ce în ce mai populare datorită eficienței lor.
Tipuri De Uscătoare De Rufe
1. Uscător pe suport pliabil
○ Este ideal pentru spații mici, deoarece poate fi pliat și depozitat atunci când nu este folosit.
○ Potrivit pentru utilizarea în interior sau pe balcon.
○ Este accesibil ca preț și ușor de manevrat.
2. Uscător de rufe vertical cu mai multe nivele
○ Oferă mai mult spațiu de uscare pe verticală, fiind perfect pentru apartamente sau spații înguste.
○ Poate include suporturi pentru haine lungi sau accesorii.
3. Uscător electric de rufe
○ Acesta folosește aer cald pentru a usca rapid hainele, economisind timp în zilele ploioase sau reci.
○ Unele modele vin cu funcții suplimentare, cum ar fi setări de temperatură și temporizator.
Cum Să Alegi Un Uscător De Rufe
● Dimensiunea: Alege un uscător care se potrivește spațiului disponibil din casă sau balcon.
● Capacitatea: Dacă ai o familie numeroasă, optează pentru un uscător cu o capacitate mai mare, care poate susține o cantitate mai mare de haine.
● Materialul: Uscătoarele din aluminiu sau oțel inoxidabil sunt mai rezistente la uzură și coroziune.
Coș De Rufe: Organizarea Eficientă A Hainelelor Murdare
Un coș de rufe este esențial pentru păstrarea hainelor murdare într-un singur loc, menținând ordinea în baie, dormitor sau spațiul dedicat spălării.
Tipuri De Coșuri De Rufe
1. Coș de rufe din plastic
○ Este ușor, rezistent la apă și ușor de curățat.
○ Disponibil în diverse culori și modele pentru a se integra ușor în orice decor.
2. Coș de rufe din material textil
○ Este ușor de transportat și ideal pentru camerele cu decor modern sau minimalist.
○ Unele modele sunt pliabile și pot fi depozitate cu ușurință.
3. Coș de rufe din ratan sau bambus
○ Adaugă un aspect natural și elegant încăperii.
○ Este rezistent și ventilat, ceea ce împiedică acumularea mirosurilor neplăcute.
4. Coș de rufe compartimentat
○ Permite sortarea hainelor pe culori sau tipuri de materiale încă de la început, ceea ce face procesul de spălare mai ușor și mai rapid.
Cum Să Alegi Un Coș De Rufe Potrivit
● Capacitate: Dacă speli rufe frecvent, un coș mai mic poate fi suficient, însă pentru familii mari este recomandat un coș de mari dimensiuni sau unul compartimentat.
● Design: Alege un model care să se potrivească stilului camerei și să fie ușor de curățat.
● Portabilitate: Coșurile cu mânere sau roți sunt mai ușor de transportat către mașina de spălat.
Sfaturi Pentru O Organizare Eficientă A Rufelor
1. Sortarea hainelor: Utilizează un coș compartimentat pentru a separa hainele albe de cele colorate și cele din materiale delicate.
2. Uscarea optimă: Evită aglomerarea rufelor pe uscător, pentru ca aerul să circule eficient între ele și să previi mirosurile neplăcute.
3. Economisirea spațiului: Folosește un uscător pliabil dacă ai un spațiu limitat și un coș pliabil pentru a câștiga mai mult loc în baie sau balcon.
4. Îngrijirea corectă a hainelor: Evită expunerea prelungită la soare a hainelor sensibile și folosește un uscător electric pentru articole care necesită uscare rapidă.
Fie că alegi un uscător de rufe pe suport, unul electric sau un coș compartimentat, investiția în aceste produse te ajută să ai o gospodărie bine organizată și funcțională. Cu soluțiile potrivite, spălatul și uscarea hainelor devin activități mai simple și mai eficiente, contribuind la un stil de viață mai organizat și mai confortabil.
2025 se anunță un an al inovațiilor în lumea sneakersilor pentru bărbați, iar dacă îți place să fii în pas cu tendințele, ar trebui să le analizezi? Ei bine, sunt ceva schimbări care te vor face să vezi sneakersii cu alți ochi pentru că nu mai vorbim doar despre cum arată o pereche de adidași, ci despre ce transmit și cum contribuie la un viitor mai verde. Fie că ești fanul designurilor clasice sau cauți modele sneakersi pentru bărbați în tendințe, vei găsi ceva care să-ți facă inima să bată mai repede. Tot ce contează în acest sezon este echilibrul perfect între stil și responsabilitate.
Designuri sneakersi în tendințe 2025 – unde inovația întâlnește clasicul
Poate și tu ai observat că sneakersii minimalisti nu pleacă nicăieri. Da, designurile clasice rămân preferatele multora, dar 2025 aduce un twist: texturi și materiale inovatoare care transformă ceea ce pare simplu într-o declarație de stil. Imaginează-ți o pereche albă, curată, dar cu detalii din pânză reciclată sau accente din piele ecologică. Sunt genul de adidași care arată bine oriunde – de la birou la o ieșire relaxată cu prietenii.
Pe de altă parte, pentru cei ce preferă să fie mai într-o zonă de statement, tendințele futuriste sunt peste tot. Culorile electrice, combinațiile de texturi neobișnuite și formele voluminoase dau tonul. Gândește-te la sneakersi care par scoși dintr-un joc video, dar care înseamnă mult mai mult decât un look cool – sunt sustenabili, ușori și făcuți pentru a rezista.
Modele sneakersi în tendințe pentru o lume mai sustenabilă
Poate sună ambițios, dar fiecare pas contează. Brandurile mari pun tot mai mult accent pe sustenabilitate, iar tu ai puterea să alegi de la https://ccc.eu/ro/barbati/pantofi/sneakers ceva care arată bine și face bine. Sneakersii pentru bărbați din 2025 vin în materiale biodegradabile sau obținute din deșeuri reciclate. Nu e doar despre planetă, ci și despre cum te simți încălțat. Confortul este reinventat cu spume și tălpi din resurse naturale, iar designurile devin o poveste de impact pozitiv.
Adidași clasici, dar cu un suflu nou
Dacă te-ai temut că perechile tale preferate vor deveni demodate, poți răsufla ușurat. Modelele clasice rămân într-un loc de cinste în 2025, dar vin cu mici actualizări care le fac și mai atractive. Linii curate, tălpi discrete și culori neutre – toate sunt reinventate prin detalii moderne. Mai mult, accentele subtile de culoare sau materialele inovatoare adaugă acea notă fresh care te face să vrei să-i porți mereu.
Pentru orice stil ai alege, la CCC sau în aplicațiile lor găsești cele mai noi modele de sneakersi pentru bărbați. Este imposibil să nu descoperi ceva care să-ți capteze atenția.
De ce 2025 este anul pentru sneakersi
Ține cont de un lucru: sneakersii din 2025 nu mai sunt doar încălțăminte, ci o declarație despre cine ești. Alegând modele care îmbină designul cu sustenabilitatea, nu doar că rămâi în pas cu moda, dar contribui la o lume mai bună. Stilul tău are acum o voce, iar această voce poate face diferența.
Fie că alegi un look minimalist, futurist sau clasic, asigură-te că fiecare pas spune ceva despre tine. 2025 este despre tine și despre cum faci lumea un loc mai bun – începând cu perechea potrivită de sneakersi.
Într-o lume în care rafturile magazinelor sunt pline de produse din toate colțurile lumii, decizia de a alege produse locale poate părea un pas mic, dar are un impact semnificativ. Alegerea ta nu este doar despre ce pui în cămară, ci și despre cum contribui la o comunitate sănătoasă, la protejarea mediului și la susținerea economiei locale. Iată care sunt motivele pentru care merită să faci această schimbare!
Ai parte de calitate și prospețime
Atunci când alegi produse locale, ai acces la alimente mai proaspete și de o calitate mai bună. Gândește-te la fructele și legumele care sunt culese cu puțin timp înainte de a fi puse pe piață! Ele nu sunt transportate mii de kilometri, nu sunt tratate chimic pentru a rezista pe drum și nici nu sunt depozitate săptămâni întregi. Gustul și textura sunt incomparabile.
De exemplu, roșiile cumpărate de la un producător local vor avea acel gust autentic, dulce și suculent, pe care nu-l găsești într-o roșie importată, crescută în sere artificiale. În plus, vei ști că mănânci un produs care nu a fost expus la numeroase procese de conservare sau modificări genetice.
Susții economia locală
Când alegi să cumperi produse de la mici producători sau de la piețele locale, contribui direct la economia comunității tale. Banii pe care îi cheltui rămân în zonă și îi ajută pe agricultori, fermieri și meșteșugari să-și continue activitatea. Fiecare leu investit în produse locale ajută la crearea și menținerea locurilor de muncă, stimulând economia locală.
Mai mult decât atât, prin susținerea producătorilor locali încurajezi și diversitatea economică. În loc să sprijini marile corporații care produc în masă, oferi șansa unor afaceri de familie sau unor inițiative mici să prospere. Fie că alegi produse conservate de la producători locali, fie produse de carmangerie, ouă, produse lactate sau fructe și legume, economia locală cu siguranță va înflori în urma alegerilor pe care le faci.
Reduci impactul asupra mediului
Transportul alimentelor de la mii de kilometri distanță are un impact semnificativ asupra mediului. Gândește-te la cantitatea de combustibil necesară pentru a aduce produse din alte țări, la emisiile de carbon și la ambalajele suplimentare folosite pentru a proteja alimentele pe drum!
Prin alegerea produselor locale, contribui la reducerea acestor efecte negative. În plus, mulți mici producători adoptă practici sustenabile, folosind metode agricole prietenoase cu natura. Astfel, alegerea ta devine un gest responsabil față de planetă.
Sprijini tradițiile și identitatea culturală
Fiecare regiune are specificul său culinar și tradițiile sale. Prin alegerea produselor locale, susții păstrarea acestor tradiții și te bucuri de arome autentice. De exemplu, brânza de burduf, magiunul de prune sau pâinea coaptă în cuptor de lut sunt produse care spun povești despre cultura și istoria unei zone.
Când cumperi produse locale, sprijini meșteșugurile și rețetele transmise din generație în generație. Este o modalitate prin care te conectezi cu rădăcinile culturale și cu istoria diferitelor regiuni din România.
Ai mai mult control asupra a ceea ce consumi
Un alt avantaj important este transparența. Atunci când achiziționezi produse locale, ai ocazia să afli direct de la producători detalii despre cum au fost cultivate sau procesate. Poți pune întrebări despre utilizarea pesticidelor, metodele de creștere sau ingredientele folosite.
Această relație directă cu producătorii îți oferă un sentiment de siguranță și încredere. Știi exact ce pui pe masă și poți face alegeri informate pentru tine și familia ta.
Contribui la reducerea risipei alimentare
Produsele locale, fiind distribuite pe distanțe mai scurte, au un lanț de aprovizionare mai eficient. Acest lucru reduce risipa alimentară, deoarece alimentele nu trebuie să fie aruncate din cauza deteriorării pe drum sau în depozite.
În plus, micii producători sunt adesea mai flexibili în ceea ce privește gestionarea stocurilor, iar tu poți achiziționa cantități mai mici, adaptate nevoilor tale, evitând astfel să cumperi mai mult decât poți consuma.
Faci alegeri mai sănătoase
Produsele locale sunt deseori mai sănătoase, deoarece nu conțin conservanți sau aditivi necesari pentru a prelungi durata de viață a alimentelor importate. De asemenea, mulți mici producători practică agricultura ecologică, oferindu-ți produse naturale, fără pesticide sau îngrășăminte chimice.
Prin cumpărarea produselor de la producători locali îți poți transforma cămara într-un spațiu plin de alimente sănătoase, care contribuie la bunăstarea ta și a familiei tale.
Construiești o comunitate mai puternică
Alegerea produselor locale înseamnă mai mult decât o simplă tranzacție economică; este o investiție în relațiile din comunitatea ta. Când cumperi de la piețe locale sau din cooperative, creezi legături cu oamenii din jurul tău. Îi cunoști pe cei care îți produc hrana, le asculți poveștile și înveți să apreciezi munca lor.
Această apropiere contribuie la crearea unui sentiment de apartenență și solidaritate. În plus, comunitățile care sprijină economia locală sunt mai rezistente în fața provocărilor economice globale.
Descoperi varietăți și arome unice
Producătorii locali cultivă adesea soiuri tradiționale, pe care nu le găsești în supermarketuri. Gândește-te la merele ionatane, prunele uscate natural sau la mierea de salcâm din pădurile locale! Aceste produse au un gust autentic și o calitate superioară față de variantele standardizate.
În plus, ai ocazia să experimentezi arome noi și să incluzi în dietă alimente care nu sunt disponibile pe scară largă.
Alegerea produselor locale pentru cămara ta este un act de responsabilitate, sănătate și solidaritate. Este o modalitate prin care contribui la binele comunității, protejezi mediul și te bucuri de produse autentice, proaspete și sănătoase. Data viitoare când mergi la cumpărături, gândește-te la impactul pe care îl ai prin alegerile tale! Pune pe primul loc produsele locale și transformă cămara ta într-un spațiu plin de bunătăți care reflectă calitatea, autenticitatea și grija pentru natură.
Vrei să obții bani prin amanetarea monedelor din aur pe care le deții? Aceste tranzacții implică mai multe aspecte legale și contractuale, datorită valorii metalului prețios și specificului monedelor. Iată ce să ai în vedere pentru a te asigura că procesul este transparent și corect:
Verificarea licenței amanetului și a opțiunilor de amanetare monede aur
Asigură-te că casa de amanet este autorizată să funcționeze. Verifică dacă are licență emisă de autoritățile competente (în România, de exemplu, aceasta este Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor). Activitatea casei de amanet trebuie să fie conformă cu legislația privind comerțul cu metale prețioase.
Vrei să colaborezi cu liderul în creditare prin amanet? Siguranța tranzacțiilor și condițiile excelente pentru contractele de amanet sunt doar două dintre răspunsurile la întrebarea de ce să alegi MAGNOR pentru amanetarea aurului. Astfel, beneficiezi de cea mai performantă platformă pentru tranzacționare de bijuterii, produse de lux, electronice și metale prețioase.
Evaluarea profesională a monedelor din aur: legislație, pași de urmat
Evaluarea profesională a monedelor din aur este importantă pentru a determina valoarea exactă a monedelor, fie pentru tranzacții comerciale, fie pentru scopuri de asigurare, colecționare sau investiții. În România, Legea nr. 261/2009 și normele aplicabile din Codul Fiscal reglementează tranzacțiile cu metale prețioase, incluzând TVA pentru anumite tipuri de aur de investiții. Monedele din aur pot fi considerate aur de investiție conform Directivei Europene 98/80/CE. Pentru a beneficia de scutiri de taxe, acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii, precum puritatea minimă de 900/1000 și recunoașterea lor pe piețele internaționale.
Casa de amanet ar trebui să efectueze o evaluare transparentă a monedelor tale, pe baza purității aurului, greutății și valorii numismatice, dacă este cazul. Dacă ai certificat de autenticitate pentru monedele tale, furnizează-l pentru a obține o evaluare corectă. Etapele pentru evaluarea monedelor din aur sunt următoarele:
identificarea monedei (țara emitentă, anul de emitere, design, caracteristici distinctive precum gravuri, inscripții ș.a.);
determinarea purității aurului (testare chimică sau fizică, marcajele standard);
evaluarea stării (gradarea monedelor) – gradele folosite de PCGS (Professional Coin Grading Service) sau NGC (Numismatic Guaranty Corporation) sunt standardizate, iar categoriile comune includ „Uncirculated” (fără uzură), „Proof” (calitate de prezentare) sau „Circulated” (uzate);
stabilirea valorii de piață (prețul spot al aurului, respectiv valoarea numismatică, pentru monedele rare sau istorice);
documentarea evaluării – certificat de autenticitate, raport de evaluare semnat și ștampilat de evaluatorul autorizat, ce conține informații detaliate despre fiecare monedă: greutate, dimensiuni, puritate, gradare și valoare estimată;
respectarea reglementărilor fiscale – pentru tranzacții comerciale, dacă monedele sunt considerate aur de investiție (scutit de TVA) sau bunuri numismatice (posibil supuse TVA).
Termeni și condiții pentru contracte de amanet monede aur
La amanetarea monedelor de aur, un contract scris este obligatoriu. Acesta trebuie să includă:
identificarea părților: numele și datele de contact ale ambelor părți;
descrierea monedelor din aur: specificații clare despre monede (tip, greutate, puritate, valoare estimată);
suma împrumutată: valoarea pe care o primești în schimbul amanetării;
durata contractului: data scadenței pentru răscumpărare;
dobânda și comisioanele: procentajele aplicate, care trebuie să fie clar menționate. Asigură-te că dobânda respectă limitele legale din țara ta;
clauza de neîndeplinire: ce se întâmplă dacă nu răscumperi monedele la termen (de obicei, amanetul devine proprietarul monedelor).
Monedele din aur trebuie să fie depozitate în siguranță. Casa de amanet are obligația să protejeze bunurile depuse. Verifică dacă amanetul oferă o formă de asigurare pentru monedele tale în caz de pierdere sau furt. Dacă decizi să vinzi monedele (în loc să le răscumperi), verifică reglementările fiscale legate de câștigurile de capital din vânzarea de metale prețioase.
Clădirile cu consum de energie aproape zero (Nearly Zero-Energy Buildings – NZEB) reprezintă viitorul în construcții și un pas important spre sustenabilitate.
În contextul certificării energetice, standardul NZEB stabilește noi repere pentru performanța energetică a clădirilor.
Ce înseamnă NZEB?
O cladire NZEB este o construcție cu performanță energetică foarte ridicată, unde consumul de energie aproape zero sau foarte scăzut este acoperit în mare măsură de energie din surse regenerabile.
Acest concept nu înseamnă doar izolare termică bună – este o abordare care include:
• Proiectare bioclimatică optimă;
• Sisteme de încălzire și răcire foarte eficiente;
• Utilizarea energiei regenerabile;
• Ventilație controlată cu recuperare de căldură;
• Management inteligent al energiei.
Legătura cu certificatul energetic
Pentru clădirile NZEB, certificatul de performanță energetică (certificatul energetic) devine mai mult decât un document obligatoriu – este o validare a performanței superioare.
Aceste clădiri se încadrează automat în clasele energetice superioare, dar standardul NZEB merge dincolo de simpla clasificare A+.
Certificarea NZEB în practică
În procesul de certificare energetică, o clădire NZEB trebuie să demonstreze că îndeplinește criterii specifice de performanță.
Consumul de energie primară trebuie să fie sub pragurile stabilite de legislație, iar o parte semnificativă din această energie trebuie să provină din surse regenerabile.
Pentru clădirile rezidențiale NZEB, cerințele includ:
• Consum de energie primară sub 111 kWh/m²/an pentru zona climatică II;
• Minimum 30% energie din surse regenerabile;
• Performanță ridicată a anvelopei termice;
• Sisteme tehnice eficiente energetic.
Evaluarea pentru certificatul energetic al unei clădiri NZEB implică analize mai detaliate decât în cazul clădirilor convenționale.
Se analizează:
• Calitatea anvelopei termice (pereți, acoperiș, ferestre);
• Eficiența sistemelor de încălzire, răcire și ventilare;
• Producția de energie din surse regenerabile;
• Sistemele de management și control al energiei;
• Impactul orientării și al umbririi naturale.
Tehnologii și soluții pentru NZEB
Pentru a atinge standardul NZEB, o clădire trebuie să integreze multiple tehnologii și soluții:
Anvelopa clădirii:
• Izolație termică de înaltă performanță;
• Ferestre cu triplu vitraj și performanță ridicată;
• Minimizarea punților termice;
• Etanșeitate la aer foarte bună;
Sisteme tehnice:
• Pompe de căldură eficiente;
• Ventilație cu recuperare de căldură;
• Iluminat LED cu control inteligent;
• Sisteme de umbrire automatizate.
Energie regenerabilă:
• Panouri fotovoltaice;
• Panouri solare termice;
• Pompe de căldură geotermale;
• Sisteme de stocare a energiei.
Impactul asupra certificării energetice
Standardul NZEB influențează direct modul în care este evaluat și certificat consumul energetic al clădirilor.
Certificatul energetic pentru o clădire NZEB va evidenția:
• Consumul foarte redus de energie primară;
• Proporția ridicată de energie din surse regenerabile;
• Eficiența sistemelor tehnice;
• Calitatea superioară a construcției.
Beneficii și provocări pentru clădirile NZEB
Beneficii:
• Facturi la energie aproape zero
• Confort termic superior
• Impact minim asupra mediului
• Valoare de piață crescută
• Independență energetică crescută
Provocări:
• Costuri inițiale mai mari;
• Necesitatea unei execuții de înaltă calitate;
• Complexitate tehnică sporită;
• Nevoia de personal specializat.
Aspecte economice pentru clădirile NZEB
Deși construirea unei clădiri NZEB implică costuri inițiale mai mari, beneficiile pe termen lung sunt semnificative:
• Economii substanțiale la facturile de energie;
• Costuri reduse de întreținere;
• Valoare de revânzare mai mare;
• Acces la finanțări verzi;
• Reduceri la asigurări.
Rolul certificatului energetic în validarea NZEB
Certificatul energetic devine un document important pentru:
• Demonstrarea conformității cu standardul NZEB;
• Accesarea de finanțări specifice;
• Marketing și valorizare;
• Monitorizarea performanței în timp.
Perspectiva dezvoltatorilor
Pentru dezvoltatorii imobiliari, standardul NZEB prezintă atât oportunități, cât și provocări:
Oportunități:
• Diferențiere pe piață;
• Prețuri premium justificate;
• Satisfacție crescută a clienților;
• Conformitate cu reglementările viitoare.
Provocări:
• Necesitatea adaptării proceselor de construcție;
• Investiții în tehnologii noi;
• Pregătirea personalului;
• Managementul costurilor.
Aspecte practice în certificarea NZEB
Procesul de certificare pentru o clădire NZEB necesită:
• Documentație tehnică detaliată;
• Măsurători și teste specifice;
• Verificări ale performanței sistemelor;
• Monitorizare post-ocupare.
Tendințe și perspective ale standardului NZEB
Standardul NZEB evoluează constant:
• Cerințe tot mai stricte;
• Integrare crescută cu smart building;
• Focus pe circularitate și sustenabilitate;
• Adaptare la schimbările climatice.
Recomandări pentru proprietari
Pentru cei care iau în considerare realizarea unei clădiri NZEB:
• Planificare atentă din faza de proiectare;
• Alegerea unor specialiști cu experiență;
• Bugetare realistă;
• Monitorizare atentă a execuției.
Impactul standardului NZEB asupra pieței imobiliare
Standardul NZEB reprezintă mai mult decât o cerință legală – este un pas important spre un viitor sustenabil în construcții.
Certificatul energetic pentru clădirile NZEB validează această performanță superioară și oferă un instrument transparent pentru evaluarea și compararea proprietăților.
Pe măsură ce costurile tehnologiilor scad și experiența în construcția NZEB crește, acest standard va deveni noua normalitate în construcții.
Certificarea energetică va continua să evolueze pentru a reflecta și valida aceste nivele superioare de performanță.
Pentru proprietari, dezvoltatori și investitori, înțelegerea și adoptarea standardului NZEB nu mai este o opțiune, ci o necesitate pentru viitorul apropiat.
Certificatul energetic rămâne instrumentul principal prin care această performanță este măsurată, documentată și comunicată către piață.
Dacă eșți că mine și adori gusturile autentice, cu siguranță trebuie să încerci acest produs din carne, Salam Poiana Mărului! De fiecare dată când vreau să mă răsfăț cu ceva tradițional, ușor afumat, acest salam afumat e pe lista mea. De ce? Pentru că este preparat cu grijă și responsabilitate față de consumator.
Salam Poiana Marului, un produs cu gust autentic
Salamul Poiana Mărului este rezultatul unui proces îndelungat. Povestea începe în regiunea Poiana Mărului, unde aerul curat de munte și lemnul de esență tare îi oferă acea aromă specifică, pe care nu o găseșți oriunde. Practic, gustul te poartă direct într-un peisaj de munte, unde totul este făcut cu răbdare și iubire pentru tradiție.
De ce este atât de iubit acest produs din carne, Salam Poiana Mărului?
Imaginează-ți că mușți dintr-o felie subțire de salam afumat. Gustul delicat de carne de cea mai bună calitate, combinat cu aroma ușor picantă a condimentelor… Ei bine, Salam Poiana Mărului face exact asta! Și nu doar eu zic asta. Are chiar și certificare IGP (Indicație Geografică Protejată), ceea ce înseamnă că e recunoscut la nivel european pentru calitatea și autenticitatea lui.
Dar Poiana Mărului nu este singura surpriză pe care o găsești în gama Sergiana. Aceștia au o întreagă selecție de mezeluri care îți vor lăsă gura apă. De la salamul clasic Sergiana până la alte variante de salamuri afumate, toate sunt pregătite cu aceeași atenție la detalii. Și cel mai fain lucru? Dacă ajungi la prăvălia Sergiana, te poți bucura de ele direct de la sursă! Sau le poțicomanda online!
Ce este special la Salam IGP?
Salamul IGP este un exemplu perfect de produs românesc, care respectă rețeta autentică și toate standardele de calitate europene. Fiecare produs din gama Sergiana este pregătit cu o combinație de tehnici vechi și moderne, pentru a pastra acea savoare inconfundabilă care îți aduce aminte de gustul de odinioară.
Un gust ce te poartă în copilărie
Ți-e dor de gustul din copilărie, când mama iți pregătea sandvișul pentru scoală? Ei bine, Salamul Poiana Mărului are fix acel gust! Perfect pentru un mic dejun rapid, o gustare între mese sau chiar pentru o masă festivă cu prietenii. Și știi ce e cel mai bine? Nu trebuie să faci compromisuri la calitate, pentru că fiecare produs este 100% natural și preparat cu grijă.
Dacă nu ai încercat încă Salam Poiana Mărului, e momentul să o faci!