Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Viață de roman


Hans Bergel, condeiul care a învins comunismul

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 25.09.2009
• Scriitorul brașovean Hans Bergel, întemnițat în 18 pușcării comuniste, a primit în sfîrșit recunoașterea meritată din partea statului român

Pe 15 septembrie, Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, i-a înmînat scriitorului german de origine română Hans Bergel Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de ofițer, categoria A - „Literatură“. Distincția a fost acordată de către Președintele României, Traian Băsescu, pentru „contribuția personală la îmbogățirea patrimoniului cultural românesc și universal“. Meritele acestui mare scriitor sînt mai puțin cunoscute în România, poate și pentru că Bergel e stabilit de 40 de ani în Germania. E timpul pentru o recunoaștere a acestui mare intelectual, mai cu seamă că s-a născut în Brașov, este cetățean de onoare al orașului nostru, iar viața și cariera lui se împletesc într-o poveste de viață cutremurătoare.

Un an, s-a ascuns în munți

Este aproape necunoscut în orașul în care s-a născut, dar în literatura universală numele lui Hans Bergel este sinonim cu cel al intelectualului de marcă, al literaturii de înaltă ținută din ultima jumătate de veac. Mari posturi de televiziune vor să facă documentare despre viața lui, însă acasă, abia dacă e pomenit într-o știre de coloană. Bergel s-a născut pe 26 iulie 1925, într-o familie de învățători sași din Rîșnov. În 1939, s-a mutat cu familia la Brașov, unde a urmat liceul Honterus. Între 1941 și 1944 a urmat seminarul pedagogic din Sibiu, dar întoarcerea armelor împotriva Germaniei l-a obligat să-și întrerupă studiile. În ianuarie 1945, a fost arestat la Sibiu și era cît pe ce să fie deportat în Uniunea Sovietică. Dar, înainte ca trenul să plece, a reușit să fugă în ultimul moment din lagărul de deportare. Pînă în octombrie 1945 a stat ascuns la un cioban român din Munții Cibinului. Bergel a intrat în contact cu Rezistența Anticomunistă. Vreme de doi ani, a fost curier între oamenii de încredere și grupurile de partizani din munți. Părinții lui au fost arestați. S-a întors la Sibiu, și-a terminat studiile, după care s-a angajat ca profesor. Pentru prima oară a fost arestat în 1947. Acest sas educat nu era pe placul bolșevicilor.

A evadat din pușcărie

Pe cînd avea 22 de ani, a încercat să fugă din România, nu pentru o viață mai bună, ci fiindcă era deja urmărit pentru activitatea în mișcarea de rezistență. Fusese trădat de un prieten. La Budapesta, a fost prins într-o ambuscadă a poliției maghiare și predat grănicerilor români de la Curtici. Tribunalul militar din Timișoara l-a condamnat ca fugar, judecătorii nu aflaseră că era căutat de Securitate. „Această condamnare a avut urmări negative pentru întreaga mea viață în dictatura comunistă, ea era ștampila care mi-a fost pusă de la început, era «înfierarea» care m-a făcut recognoscibil pentru totdeauna“, mărturisea el într-un interviu. A fost condamnat la 14 luni de închisoare, dar, după 10 luni, a evadat. După mai multe peripeții, a ajuns acasă unde îl aștepta ordinul de recrutare. Fiind sportiv de performanță, a ajuns la București, la Clubul Central al Armatei. Doi ani a fost campion la atletism, continuînd să se antreze la Brașov, pînă în 1956.

A înjurat estetica marxistă

„După ce am terminat cu armata, colonelul Corneliu Mănescu, ministrul de externe de mai tîrziu, mi-a spus că sînt căutat de Securitate și că ar fi bine să mă înrolez din nou în armată, cît mai pot da performanțe sportive“, povestește scriitorul. În paralel, în 1952, s-a înscris la Facultatea de Filosofie și Istoria Artelor în București. La Cluj, a fost din nou arestat, în 1954, pentru „incitare la rebeliune“. De fapt, „n-am fost de acord cu transformarea facultății într-un fel de institut de estetică marxistă și mi-am exprimat nemulțumirea printr-o înjurătură“. A primit un an de închisoare. Deși a fost eliberat mai devreme, nu i s-a permis să-și reia studiile. S-a întors la familia din Brașov. Între timp, Bergel se căsătorise cu Susanne Schunn și avea o fetiță și doi băieți. Își cîștiga existența din activități literare și publicistice, „mereu însă cu această povară că făcusem pușcărie“. Între 1957 și 1958 a lucrat ca redactor cultural la publicația de limbă german㠄Volkszeitung“, din Brașov. De aici a fost concediat fără preaviz, din motive politice. O vreme a fost angajat ca violoncelist la Teatrul Muzical din Brașov.

„Sînt liber, chiar dacă mă pui în lanțuri“

În aprilie 1959, a fost arestat pentru a treia oară. Manuscrisele confiscate s-au pierdut. Tribunalul militar l-a condamnat la 15 ani de muncă silnică și la 5 ani de pierdere a drepturilor cetățenești. E vorba de celebrul proces al „grupului de scriitori germani“, încheiat la 15 septembrie 1959. A fost condamnat pentru nuvela istoric㠄Prințul și bardul“, scrisă cu 12 ani în urmă. Poate că nimeni n-ar fi remarcat o scriere veche, dacă n-ar fi fost a doua oară trădat de un prieten. Acesta a arătat Securității că nuvela are un dublu sens, din care unul ostil comunismului. „Era un text pe care îl scrisesem în urma primului șoc pe care îl trăisem față de lumea comunistă de după război, cînd aveam 20 de ani. El reprezintă revolta unui tînăr care, mai mult intuitiv, a prevăzut ce vremuri se apropie. Bardul în spune prințului: «Sînt liber, chiar dacă mă pui în lanțuri». Deși era vorba de secolul XVII, în spatele figurilor istorice se ascundea situația de atunci din România.“

Din lagărele terorii, la Filarmonica din Brașov

Istoricul literar Dr. Motzan a numit nuvela care l-a băgat pe Bergel în pușcărie „singurul document de rezistență al literaturii germane din România comunistă“. „Trădătorul, care a vîndut Securității un șir întreg de persoane, trăiește azi în România și este cetățean de vază. El a fost martorul principal al acuzării“, precizează Bergel, fără însă a spune numele trădătorului. În cei cinci ani de detenție, a trecut prin 18 temnițe: minele de plumb de la Baia Sprie, fortul Făgăraș, închisoarea de tranzit Codlea, „malmezonul“ din București, închisoarea militară din Timișoara, închisorile Securității de la Arad, Curtici și Brașov, lagărele de muncă forțată Răchitoasa și de pe insula dunăreană Strâmba, fortul subteran nr.13 Jilava. Și încă multe altele. Pînă în 1964, a avut domiciliu forțat în Bărăgan, unde l-a cunoscut și pe Corneliu Coposu. A fost eliberat în același an, în contextul amnistiei generale a deținuților politici, și s-a angajat ca muzician la orchestra din Brașov. A depus cerere de emigrare în Republica Federală Germania, soția și copiii primiseră deja pașapoartele. Lui, însă, i s-a interzis să părăsească România.

Salvat de un laureat al Premiului Nobel

„Am mai stat în țară pînă în 1968. Au fost patru ani negri, soția și copiii au dus-o foarte greu în Germania. Atunci m-am adresat printr-o scrisoare plină de disperare lui Günter Grass, pe care i-am transmis-o clandestin, și cu ajutorul lui am reușit să ies din România“, își amintește brașoveanul. Norocul lui a venit de la acest mare scriitor german, laureatul de mai tîrziu al Premiului Nobel, care a intervenit pe lîngă Willy Brandt, ministrul german de externe de atunci. După ce a emigrat, n-au mai ținut legătura. În Germania, și-a regăsit familia stabilită la Gröbenzell, lîngă München. Dar a găsit și multă dezamăgire. Chiar cînd a ajuns în München, în martie 1968, studenții de la Universitate erau în stradă făcînd propagandă comunistă, pledînd pentru stilul socialist de viață. „Să văd că tineri de 20 de ani vorbesc de comunism într-un stat ca Germania Federală de atunci, în primul rînd bogat, în al doilea rînd democratic, pentru mine a fost un șoc“, spune Bergel.

În RFG, a găsit tot socialism

A fost atît de dezamăgit de moda socialistă din rîndurile tineretului german, încît a vrut să se întoarcă în România. „Atunci, am început să țin conferințe la Universitate, în timp ce profesorii nu mai aveau curajul să intre în sălile de curs. Le-am spus direct studenților că habar nu au ce fac și insistam asupra faptului că vorbesc despre realitatea pe care o cunoșteam în profunzime. Dar, din păcate, ei nu erau dispuși să fie informați mai bine. De aceea, după o vreme, am renunțat și nu am mai întreprins nimic“, își amintește el. Și-a reluat activitatea de scriitor. „Mi-a fost greu la început. Am făcut fel de fel de munci pînă am reușit să scot prima carte în 1970: un roman pentru tineret care a avut mare succes, înregistrînd peste zece ediții. După aceea, am preluat redacția ziarului Siebenburgische Zeitung (Ziarul Transilvănean) de la München. Timp de 20 de ani. În paralel, aproape în fiecare an, am publicat cîte o carte“, povestește scriitorul. A colaborat și la Radiodifuziunea din Bavaria (Bayerischer Rundfunk). Din 1991, este coeditor al publicației Südostdeutsche Vierteljahresblätter.

Cu gîndul tot la România

Azi, sasul Hans Bergel vorbește o română impecabilă și este atașat în continuare de Brașov. De altfel, tot ceea ce a scris, adică 30 de cărți, de la nuvele, schițe, eseuri și romane, la versuri și articole politice, toate fac referință la locurile natale, la universul spiritual și imaginar al românilor și al sașilor de la noi. „Românitatea, așa cum s-a conturat și s-a cristalizat de-a lungul vremii, de la arta populară pînă la cea modernă, de la muzica cultă și pînă la literatură și filosofie, pentru mine reprezintă una din formele europene de afirmare, de care duce lipsă structural conceptul cultural european. Păstrați această bogăție! Într-o lume isterizată și superficializată de posibilitățile tehnice, pericolul pierderii acestei comori culturale de neînlocuit este foarte mare. Întreaga mea viață voi purta în mine cîntecele și dansurile, graiurile, lacrimile și rîsul, istoria și chipurile poporului român, chiar dacă nu mai trăiesc în mijlocul lui“, mărturisește Bergel, scriitorul din Germania al românilor de pretutindeni.

Intelectual de vază în Germania

• Scrierile anticomuniste ale lui Hans Bergel au avut o mare audiență în rîndurile comercianților, medicilor sau a persoanelor cu alte meserii. „Am primit sute și mii de scrisori, pe care le păstrez și astăzi, pe marginea articolelor mele despre realitățile comuniste. Însă a convinge un literat care era branșat la o ideologie de stînga a fost imposibil“, mărturisește sasul. A contribuit la popularizarea literaturii române în Germania, scriind eseuri despre Cioran, Blaga, Radu Gyr. În 1977, l-a cunoscut personal pe Cioran. Cîteva dintre romanele lui Bergel au fost traduse și la noi, cel mai cunoscut rămînînd „Dans în lanțuri“, o autobiografie din anii de temniță. Multe dintre scrierile sale au fost traduse în engleză, franceză, maghiară, română și ebraică. Pentru activitatea sa literară, publicistică și culturală, a fost distins cu Crucea de Merit a Germaniei, Premiul Gryphius, Premiul Dehio, Premiul Mass-Mediilor din Bavaria.

Cine i-a trădat pe sașii de la Brașov?

• Procesul scriitorilor germani învinuiți de naționalism (Andreas Birkner, Wolf von Aichelburg, Georg Scherg, Hans Bergel, Harald Siegmund) a avut loc în orașul Stalin (Brașov). Martorul acuzării a fost Eginald Schlattner, un alt scriitor sas brașovean. Iată două fragmente din declarațiile lui Bergel și Schlattner, cu privire la nuvela lui Bergel „Bardul și Prințul“, din 15 septembrie 1959.

„Întrebare: Despre ce este vorba în Fürst und Lautenschläger?

Hans Bergel: Eroul principal este un bard care se alătură poporului și propagă în sînul populației Brașovului ideile revoltei. În nuvelă este vorba despre revolta tuturor straturilor sociale, dar mai ales a săracilor brașoveni contra lui Báthory.“

„Întrebare: Ce poți spune în legătură cu activitatea lui Bergel?

Eginald Schlattner: Mi-a adus la cunoștință că a scris o carte care poate fi interpretată din punct de vedere politic în mai multe sensuri. E vorba de Fürst und Lautenschläger. Totodată mi-a explicat și codul necesar pentru interpretarea corectă a cărții, adică faptul că tiranul din povestire simbolizează regimul actual, oprimant al libertății de gîndire a scriitorului. Cu ajutorul acestui cod ideea nuvelei poate fi interpretată ca o critică adusă regimului actual.“
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Degustări și gustări pe săturate


Weekend cu roade moldovenești în Piața Sfatului

Contestații peste contestații


Birocrația blochează Aeroportul

Ca „un omagiu“ adus ministrului Transporturilor?


Strada Cucului, noua legătură între Brașov și Cristian

Haos la vârful statului


Criză politică în Republica Moldova

150 de ani de școală bună


Sărbătoarea meșotiștilor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ International


  Pană uriașă de curent: Argentina și Uruguay au rămas fără lumină. Probleme și în Brazilia și Paraguay


  Azi 18:04
 • ➤ Local


  Brașov: Mai multe persoane cazate la un hotel din Moieciu s-au ales cu toxiinfecție alimentară


  Azi 16:43
 • ➤ National


  Nouă urși au fost văzuți în mai multe orașe din județul Prahova


  Azi 14:04
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă o invită pe Maia Sandu la București: E esențial să mențineți angajamentul european


  Azi 13:40
 • ➤ National


  Cod galben de averse torențiale, vijelii și grindină în 32 de județe. Caniculă și disconfort termic în regiunile vestice și sudice


  Azi 12:52
 • ➤ Sport


  Baraj Liga a 3-a. Olimpic Zărnești a pierdut primul meci cu Zagonul! Promovarea se joacă la Zărnești


  15.06.2019
 • ➤ International


  Curtea Constituțională din Republica Moldova a anulat hotărârile din perioada 7-9 iunie


  15.06.2019
 • ➤ Local


  Răzvan Cuc, pe șantierul viitoarei autostrăzi Comarnic-Brașov: Se va lucra și noaptea


  15.06.2019
 • ➤ National


  Cod galben de furtuni în aproape toată țara. Meteorologii au emis și o informare de caniculă


  15.06.2019
 • ➤ Local


  Trei persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier în Perșani


  15.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Site-ul Curții Constituționale a fost atacat de hackeri


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Un planor a aterizat forțat într-un lan de porumb din județul Brașov


  14.06.2019
 • ➤ International


  Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, se retrage de la guvernare


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Fotografii aparținând unor instituții de stat din Rusia, în expoziție la Brașov


  14.06.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană avertizează: România a deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Semifinalele și finalele Campionatului Național de Tenis U12, în weekend, la Baza Olimpia


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Trafic restricționat, din nou, pe strada Aurel Vlaicu


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Brașovul, gazda turneului final al Campionatului Național de handbal masculin, juniori 4


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Doi copii răniți, în urma unui accident pe strada Carpaților


  14.06.2019
 • ➤ Local


  17 producători de vinuri din Republica Moldova își prezintă vinurile în Piața Sfatului


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Mai mult decât filmul dezastrului


  Istoria neștiută a bărbatului îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Fii cool!


  Greșeli de stil care te îmbătrânesc


  14.06.2019
 • ➤ Life


  O rețetă necontestată


  Cel mai sănătos mic dejun din lume


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Cimpanzeii au ajuns să trăiască în ghetouri forestiere


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Alte vremuri


  Un circ din Germania folosește holograme în locul animalelor


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Provocatoare


  Rihanna îți ia ochii


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Teorii


  De ce nu am întâlnit extratereștrii până acum?


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Cătălin Botezatu o critică pe Andreea Bălan: Mai are mult de lucrat


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Pregătiri de nuntă


  Adelina Pestrițu caută șase rochii


  14.06.2019
 • ➤ Prima pagina


  Planetariul de la Zoo se deschide azi


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 iulie, autobuze RATBV pe traseul Brașov-Ghimbav


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Maternitatea Brașov va primi 9 mese speciale de nașteri


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Recunoașterea eforturilor


  Ziua premianților


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Eco-insula de colectare selectivă la Ghimbav a redus cu 60% cantitatea de deșeuri menajere colectată


  14.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Degustări și gustări pe săturate


  Weekend cu roade moldovenești în Piața Sfatului


  14.06.2019
 • ➤ National


  Ceremonie la Cotroceni


  PACT semnat între patru lideri de partide


  14.06.2019
 • ➤ National


  PSD își alege președintele în 29 iunie. Șerban Nicolae vrea să candideze la prezidențiale


  14.06.2019
 • ➤ Religie


  Pogorârea Sfântului Duh


  Duminica Rusaliilor


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Timpul nu a fost corect


  Alina Pușcău a fost dorită în juriu la „Românii au talent”


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Un actor român va conduce masoneria lumii


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Andreea Esca și-a angajat fiica la revistă


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Radu, încă o dovadă de iubire pentru Adela


  14.06.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Gheorghe Baiulescu - întâiul primar și întâiul prefect român la Brașov (III)


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Șumudică a ales Turcia


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Ionuț Radu este numărul 1


  „Tricolorii“ mici și-au ales numerele pentru EURO 2019


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Haos la Petrolul!


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Vasile Miriuță a plecat de la FC Hermannstadt


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Baraj cu brașovenii de la Zagon


  Olimpic Zărnești începe bătălia pentru promovare


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Un alt angajat RATBV a fost prins băut în timpul programului


  13.06.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Judecătorii brașoveni îl contrazic pe Nica

  Articolul următor


  S-a inaugurat „Olympian Logistics Park“, la Cristian

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.064 milisecunde, încărcat în milisecunde