Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Viață de roman


Hans Bergel, condeiul care a învins comunismul

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 25.09.2009
• Scriitorul brașovean Hans Bergel, întemnițat în 18 pușcării comuniste, a primit în sfîrșit recunoașterea meritată din partea statului român

Pe 15 septembrie, Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, i-a înmînat scriitorului german de origine română Hans Bergel Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de ofițer, categoria A - „Literatură“. Distincția a fost acordată de către Președintele României, Traian Băsescu, pentru „contribuția personală la îmbogățirea patrimoniului cultural românesc și universal“. Meritele acestui mare scriitor sînt mai puțin cunoscute în România, poate și pentru că Bergel e stabilit de 40 de ani în Germania. E timpul pentru o recunoaștere a acestui mare intelectual, mai cu seamă că s-a născut în Brașov, este cetățean de onoare al orașului nostru, iar viața și cariera lui se împletesc într-o poveste de viață cutremurătoare.

Un an, s-a ascuns în munți

Este aproape necunoscut în orașul în care s-a născut, dar în literatura universală numele lui Hans Bergel este sinonim cu cel al intelectualului de marcă, al literaturii de înaltă ținută din ultima jumătate de veac. Mari posturi de televiziune vor să facă documentare despre viața lui, însă acasă, abia dacă e pomenit într-o știre de coloană. Bergel s-a născut pe 26 iulie 1925, într-o familie de învățători sași din Rîșnov. În 1939, s-a mutat cu familia la Brașov, unde a urmat liceul Honterus. Între 1941 și 1944 a urmat seminarul pedagogic din Sibiu, dar întoarcerea armelor împotriva Germaniei l-a obligat să-și întrerupă studiile. În ianuarie 1945, a fost arestat la Sibiu și era cît pe ce să fie deportat în Uniunea Sovietică. Dar, înainte ca trenul să plece, a reușit să fugă în ultimul moment din lagărul de deportare. Pînă în octombrie 1945 a stat ascuns la un cioban român din Munții Cibinului. Bergel a intrat în contact cu Rezistența Anticomunistă. Vreme de doi ani, a fost curier între oamenii de încredere și grupurile de partizani din munți. Părinții lui au fost arestați. S-a întors la Sibiu, și-a terminat studiile, după care s-a angajat ca profesor. Pentru prima oară a fost arestat în 1947. Acest sas educat nu era pe placul bolșevicilor.

A evadat din pușcărie

Pe cînd avea 22 de ani, a încercat să fugă din România, nu pentru o viață mai bună, ci fiindcă era deja urmărit pentru activitatea în mișcarea de rezistență. Fusese trădat de un prieten. La Budapesta, a fost prins într-o ambuscadă a poliției maghiare și predat grănicerilor români de la Curtici. Tribunalul militar din Timișoara l-a condamnat ca fugar, judecătorii nu aflaseră că era căutat de Securitate. „Această condamnare a avut urmări negative pentru întreaga mea viață în dictatura comunistă, ea era ștampila care mi-a fost pusă de la început, era «înfierarea» care m-a făcut recognoscibil pentru totdeauna“, mărturisea el într-un interviu. A fost condamnat la 14 luni de închisoare, dar, după 10 luni, a evadat. După mai multe peripeții, a ajuns acasă unde îl aștepta ordinul de recrutare. Fiind sportiv de performanță, a ajuns la București, la Clubul Central al Armatei. Doi ani a fost campion la atletism, continuînd să se antreze la Brașov, pînă în 1956.

A înjurat estetica marxistă

„După ce am terminat cu armata, colonelul Corneliu Mănescu, ministrul de externe de mai tîrziu, mi-a spus că sînt căutat de Securitate și că ar fi bine să mă înrolez din nou în armată, cît mai pot da performanțe sportive“, povestește scriitorul. În paralel, în 1952, s-a înscris la Facultatea de Filosofie și Istoria Artelor în București. La Cluj, a fost din nou arestat, în 1954, pentru „incitare la rebeliune“. De fapt, „n-am fost de acord cu transformarea facultății într-un fel de institut de estetică marxistă și mi-am exprimat nemulțumirea printr-o înjurătură“. A primit un an de închisoare. Deși a fost eliberat mai devreme, nu i s-a permis să-și reia studiile. S-a întors la familia din Brașov. Între timp, Bergel se căsătorise cu Susanne Schunn și avea o fetiță și doi băieți. Își cîștiga existența din activități literare și publicistice, „mereu însă cu această povară că făcusem pușcărie“. Între 1957 și 1958 a lucrat ca redactor cultural la publicația de limbă german㠄Volkszeitung“, din Brașov. De aici a fost concediat fără preaviz, din motive politice. O vreme a fost angajat ca violoncelist la Teatrul Muzical din Brașov.

„Sînt liber, chiar dacă mă pui în lanțuri“

În aprilie 1959, a fost arestat pentru a treia oară. Manuscrisele confiscate s-au pierdut. Tribunalul militar l-a condamnat la 15 ani de muncă silnică și la 5 ani de pierdere a drepturilor cetățenești. E vorba de celebrul proces al „grupului de scriitori germani“, încheiat la 15 septembrie 1959. A fost condamnat pentru nuvela istoric㠄Prințul și bardul“, scrisă cu 12 ani în urmă. Poate că nimeni n-ar fi remarcat o scriere veche, dacă n-ar fi fost a doua oară trădat de un prieten. Acesta a arătat Securității că nuvela are un dublu sens, din care unul ostil comunismului. „Era un text pe care îl scrisesem în urma primului șoc pe care îl trăisem față de lumea comunistă de după război, cînd aveam 20 de ani. El reprezintă revolta unui tînăr care, mai mult intuitiv, a prevăzut ce vremuri se apropie. Bardul în spune prințului: «Sînt liber, chiar dacă mă pui în lanțuri». Deși era vorba de secolul XVII, în spatele figurilor istorice se ascundea situația de atunci din România.“

Din lagărele terorii, la Filarmonica din Brașov

Istoricul literar Dr. Motzan a numit nuvela care l-a băgat pe Bergel în pușcărie „singurul document de rezistență al literaturii germane din România comunistă“. „Trădătorul, care a vîndut Securității un șir întreg de persoane, trăiește azi în România și este cetățean de vază. El a fost martorul principal al acuzării“, precizează Bergel, fără însă a spune numele trădătorului. În cei cinci ani de detenție, a trecut prin 18 temnițe: minele de plumb de la Baia Sprie, fortul Făgăraș, închisoarea de tranzit Codlea, „malmezonul“ din București, închisoarea militară din Timișoara, închisorile Securității de la Arad, Curtici și Brașov, lagărele de muncă forțată Răchitoasa și de pe insula dunăreană Strâmba, fortul subteran nr.13 Jilava. Și încă multe altele. Pînă în 1964, a avut domiciliu forțat în Bărăgan, unde l-a cunoscut și pe Corneliu Coposu. A fost eliberat în același an, în contextul amnistiei generale a deținuților politici, și s-a angajat ca muzician la orchestra din Brașov. A depus cerere de emigrare în Republica Federală Germania, soția și copiii primiseră deja pașapoartele. Lui, însă, i s-a interzis să părăsească România.

Salvat de un laureat al Premiului Nobel

„Am mai stat în țară pînă în 1968. Au fost patru ani negri, soția și copiii au dus-o foarte greu în Germania. Atunci m-am adresat printr-o scrisoare plină de disperare lui Günter Grass, pe care i-am transmis-o clandestin, și cu ajutorul lui am reușit să ies din România“, își amintește brașoveanul. Norocul lui a venit de la acest mare scriitor german, laureatul de mai tîrziu al Premiului Nobel, care a intervenit pe lîngă Willy Brandt, ministrul german de externe de atunci. După ce a emigrat, n-au mai ținut legătura. În Germania, și-a regăsit familia stabilită la Gröbenzell, lîngă München. Dar a găsit și multă dezamăgire. Chiar cînd a ajuns în München, în martie 1968, studenții de la Universitate erau în stradă făcînd propagandă comunistă, pledînd pentru stilul socialist de viață. „Să văd că tineri de 20 de ani vorbesc de comunism într-un stat ca Germania Federală de atunci, în primul rînd bogat, în al doilea rînd democratic, pentru mine a fost un șoc“, spune Bergel.

În RFG, a găsit tot socialism

A fost atît de dezamăgit de moda socialistă din rîndurile tineretului german, încît a vrut să se întoarcă în România. „Atunci, am început să țin conferințe la Universitate, în timp ce profesorii nu mai aveau curajul să intre în sălile de curs. Le-am spus direct studenților că habar nu au ce fac și insistam asupra faptului că vorbesc despre realitatea pe care o cunoșteam în profunzime. Dar, din păcate, ei nu erau dispuși să fie informați mai bine. De aceea, după o vreme, am renunțat și nu am mai întreprins nimic“, își amintește el. Și-a reluat activitatea de scriitor. „Mi-a fost greu la început. Am făcut fel de fel de munci pînă am reușit să scot prima carte în 1970: un roman pentru tineret care a avut mare succes, înregistrînd peste zece ediții. După aceea, am preluat redacția ziarului Siebenburgische Zeitung (Ziarul Transilvănean) de la München. Timp de 20 de ani. În paralel, aproape în fiecare an, am publicat cîte o carte“, povestește scriitorul. A colaborat și la Radiodifuziunea din Bavaria (Bayerischer Rundfunk). Din 1991, este coeditor al publicației Südostdeutsche Vierteljahresblätter.

Cu gîndul tot la România

Azi, sasul Hans Bergel vorbește o română impecabilă și este atașat în continuare de Brașov. De altfel, tot ceea ce a scris, adică 30 de cărți, de la nuvele, schițe, eseuri și romane, la versuri și articole politice, toate fac referință la locurile natale, la universul spiritual și imaginar al românilor și al sașilor de la noi. „Românitatea, așa cum s-a conturat și s-a cristalizat de-a lungul vremii, de la arta populară pînă la cea modernă, de la muzica cultă și pînă la literatură și filosofie, pentru mine reprezintă una din formele europene de afirmare, de care duce lipsă structural conceptul cultural european. Păstrați această bogăție! Într-o lume isterizată și superficializată de posibilitățile tehnice, pericolul pierderii acestei comori culturale de neînlocuit este foarte mare. Întreaga mea viață voi purta în mine cîntecele și dansurile, graiurile, lacrimile și rîsul, istoria și chipurile poporului român, chiar dacă nu mai trăiesc în mijlocul lui“, mărturisește Bergel, scriitorul din Germania al românilor de pretutindeni.

Intelectual de vază în Germania

• Scrierile anticomuniste ale lui Hans Bergel au avut o mare audiență în rîndurile comercianților, medicilor sau a persoanelor cu alte meserii. „Am primit sute și mii de scrisori, pe care le păstrez și astăzi, pe marginea articolelor mele despre realitățile comuniste. Însă a convinge un literat care era branșat la o ideologie de stînga a fost imposibil“, mărturisește sasul. A contribuit la popularizarea literaturii române în Germania, scriind eseuri despre Cioran, Blaga, Radu Gyr. În 1977, l-a cunoscut personal pe Cioran. Cîteva dintre romanele lui Bergel au fost traduse și la noi, cel mai cunoscut rămînînd „Dans în lanțuri“, o autobiografie din anii de temniță. Multe dintre scrierile sale au fost traduse în engleză, franceză, maghiară, română și ebraică. Pentru activitatea sa literară, publicistică și culturală, a fost distins cu Crucea de Merit a Germaniei, Premiul Gryphius, Premiul Dehio, Premiul Mass-Mediilor din Bavaria.

Cine i-a trădat pe sașii de la Brașov?

• Procesul scriitorilor germani învinuiți de naționalism (Andreas Birkner, Wolf von Aichelburg, Georg Scherg, Hans Bergel, Harald Siegmund) a avut loc în orașul Stalin (Brașov). Martorul acuzării a fost Eginald Schlattner, un alt scriitor sas brașovean. Iată două fragmente din declarațiile lui Bergel și Schlattner, cu privire la nuvela lui Bergel „Bardul și Prințul“, din 15 septembrie 1959.

„Întrebare: Despre ce este vorba în Fürst und Lautenschläger?

Hans Bergel: Eroul principal este un bard care se alătură poporului și propagă în sînul populației Brașovului ideile revoltei. În nuvelă este vorba despre revolta tuturor straturilor sociale, dar mai ales a săracilor brașoveni contra lui Báthory.“

„Întrebare: Ce poți spune în legătură cu activitatea lui Bergel?

Eginald Schlattner: Mi-a adus la cunoștință că a scris o carte care poate fi interpretată din punct de vedere politic în mai multe sensuri. E vorba de Fürst und Lautenschläger. Totodată mi-a explicat și codul necesar pentru interpretarea corectă a cărții, adică faptul că tiranul din povestire simbolizează regimul actual, oprimant al libertății de gîndire a scriitorului. Cu ajutorul acestui cod ideea nuvelei poate fi interpretată ca o critică adusă regimului actual.“
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

09:02

Invitație la aventură


Joaca de-a copacii, la Zoo

Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov

Concurs la finalul Lunii Curățeniei


Cele mai frumoase grădini de cartier vor fi premiate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Eveniment


  Restricții de circulație pe străzile Pictor Pop și Neagoe Basarab


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Șofer surprins aruncând 35 de tone de deșeuri la marginea drumului


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Drumuri pe hârtie


  Proiectul de lege pentru Autostrada București - Brașov, votat de Senat


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Sens giratoriu pentru acces spre viitorul spital regional


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Pârtia Lupului, închisă în timpul săptămânii


  Azi 09:07
 • ➤ Actualitate


  Invitație la aventură


  Joaca de-a copacii, la Zoo


  Azi 09:02
 • ➤ National


  N-au vrut să voteze moțiunea, dar pun presiune pe Tudorel


  PSD pregătește o nouă remaniere


  Azi 08:57
 • ➤ National


  Dragnea și-a tras lege prin care să dicteze Strategia națională pe termen lung „România 2040“


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Timp de două săptămâni


  Andreea Marin ține dieta de post


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  Cabral și-a dat barba jos, iar fiica sa, Namiko, nu l-a recunoscut


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Moromeții 2: cel mai bun film


  Azi 08:30
 • ➤ Life


  Singurul copil biologic al lui Michael Jackson?


  Azi 08:28
 • ➤ Religie


  Este bine să știți


  Reguli pentru ortodocșii care postesc


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Zece jucătoare de la Corona, la loturile naționale ale României


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  „Au fost destule surprize“


  Erik Lincar (Turris) nu subestimează echipa Brașovului


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Europene de Curling, la Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Coșmar încheiat pentru Ema Popa


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  „Chiar m-am enervat!“


  Emilian Cernica a răbufnit


  Azi 08:03
 • ➤ Local


  Pe pârtia Lupului se schiază doar în weekend


  20.03.2019
 • ➤ Sport


  Baschetbalistele de la Olimpia CSU Brașov s-au relaxat la Castelul Bran


  20.03.2019
 • ➤ Local


  Circulație restricționată pe mai multe străzi din Brașov


  20.03.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Conferință de presă incendiară a lui Emilian Cernica!


  20.03.2019
 • ➤ National


  Sondaj INSCOP: Aproape trei sferturi dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită


  20.03.2019
 • ➤ Local


  Proiectul de lege pentru Autostrada București - Brașov a fost votat de Senat


  20.03.2019
 • ➤ Local


  A murit fostul prefect de Brașov Otilian Neagoe


  20.03.2019
 • ➤ National


  Update/Moțiunea împotriva lui Tudorel Toader a fost respinsă


  20.03.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  Somație


  20.03.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  Somație


  20.03.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  Somație


  20.03.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  20.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Suntem cu 50 de ani în urma UE


  20.03.2019
 • ➤ National


  Primele alocații mărite vin în mai


  20.03.2019
 • ➤ Eveniment


  După a doua licitație


  A fost găsit constructorul pentru reparațiile corpului nou al Maternității


  20.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 1.300 de arbori vor fi plantați în oraș


  20.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


  13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov


  20.03.2019
 • ➤ Life


  După șase ani


  Andreea Liptak vorbește despre plecarea de la TV


  20.03.2019
 • ➤ Life


  Catrinel Sandu se mărită cu iubitul american


  20.03.2019
 • ➤ Life


  Ce și-a făcut Diana Munteanu la față?


  20.03.2019
 • ➤ Life


  Care este cel mai scump oraș din lume


  20.03.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Soluții japoneze


  20.03.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.03.2019
 • ➤ Sport


  Gică Popescu dă noi asigurări


  20.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Judecătorii brașoveni îl contrazic pe Nica

  Articolul următor


  S-a inaugurat „Olympian Logistics Park“, la Cristian

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.705 milisecunde, încărcat în milisecunde